Obdelava serijskih publikacij v OŠ Zalog

COBISS, 15. marec ― Knjižnična zbirka osnovnošolske knjižnice je običajno sestavljena iz zbirke monografskih publikacij, zbirke serijskih publikacij in zbirke neknjižnega gradiva. Da je uporabniku prijazna in ustrezno služi svojemu namenu, mora biti kot celota urejena in pregledna, podpirati pa jo mora prav tako urejen in pregleden knjižnični katalog.     Gradivo za obdelavo (foto: J. Stoviček) Zbirka serijskih … Preberi več "Obdelava serijskih publikacij v OŠ Zalog"

Pogled na izvedbo konference COBISS 2022 skozi oči udeležencev

COBISS, 1. marec ― Mednarodna konferenca COBISS 2022, ki je pod sloganom Skupaj krepimo zaupanje v znanost in razvoj potekala od 19. do 20. 10. 2022 v prostorih IZUM-a v Mariboru in na daljavo preko Zoom-a, je uspela. V dveh dneh se je odvilo 24 predavanj, ki jih je spremljalo več kot 600 udeležencev iz 12 držav. V živo jo je … Preberi več "Pogled na izvedbo konference COBISS 2022 skozi oči udeležencev"

Znanost pod eno streho

COBISS, 13. februar ― Alternator je strokovna spletna revija, ki jo pišejo raziskovalke in raziskovalci za vse, ki jih znanost in z njo povezani razmisleki zanimajo. Spletno mesto prinaša alternativo sodobnim medijem in omogoča brezplačen dostop do kakovostnih znanstvenih vsebin širokega spektra. Alternator je prvi slovenski spletni portal, katerega vsebine na strokoven, a dostopen način ustvarjajo raziskovalci in raziskovalke … Preberi več "Znanost pod eno streho"

Izpis po meri: Uporabniški formati za bibliografije

COBISS, 6. februar ― Včasih bi morda želeli izpisati kakšen seznam gradiva, kot so bibliografije, vendar z manj podatki ali pa želimo dodati podatke, ki jih trenutni standardni formati ne zajemajo. Na primer izpis po standardnem formatu ISBD v bibliografijah ne vsebuje inventarne številke ali zaloge. Nekatere ustanove želijo izpisati vse naslove in COBISS ID gradiva, ki so ga … Preberi več "Izpis po meri: Uporabniški formati za bibliografije"

Digitalne veštine u bibliotekama

COBISS, 23. januar ―  “Digitalna kompetencija obuhvata pouzdanu, kritičku i odgovornu upotrebu i angažovanje digitalnih tehnologija za učenje, posao i učešće u društvu. Uključuje informacionu pismenost i veštinu pri korišćenju podataka, komunikaciju i saradnju, medijsku pismenost, kreiranje digitalnog sadržaja (uključujući programiranje), sigurnost (uključujući digitalnu dobrobit i kompetencije u vezi s kibernetičkom bezbednošću), pitanja u vezi sa intelektualnom svojinom, rešavanje … Preberi več "Digitalne veštine u bibliotekama"

Uporabniška izkušnja kot gonilna sila storitev Centralne ekonomske knjižnice

COBISS, 12. januar ― Tudi visokošolske knjižnice smo ves čas v primežu hitro se spreminjajočega okolja v matičnih institucijah ter v samem globalnem svetu. Spremembe narekujejo stalno prilagajanje storitev potrebam in ustvarjanje knjižnic po meri uporabnikov, prav gotovo si vsaka knjižnica želi ustvariti tudi najboljšo »uporabniško izkušnjo«. Kaj je uporabniška izkušnja? Poglejmo si nekaj teorije in definicij uporabniške izkušnje … Preberi več "Uporabniška izkušnja kot gonilna sila storitev Centralne ekonomske knjižnice"

Uporabniška izkušnja kot gonilna sila storitev Centralne ekonomske knjižnice

COBISS, 23. december 2022 ― Tudi visokošolske knjižnice smo ves čas v primežu hitro se spreminjajočega okolja v matičnih institucijah ter v samem globalnem svetu. Spremembe narekujejo stalno prilagajanje storitev potrebam in ustvarjanje knjižnic po meri uporabnikov, prav gotovo si vsaka knjižnica želi ustvariti tudi najboljšo »uporabniško izkušnjo«. Kaj je uporabniška izkušnja? Poglejmo si nekaj teorije in definicij uporabniške izkušnje … Preberi več "Uporabniška izkušnja kot gonilna sila storitev Centralne ekonomske knjižnice"

Lokator gradiva v COBISS+

COBISS, 22. december 2022 ― COBISS+ smo na jesen 2022 obogatili z novo aplikacijo, poimenovano Lokator gradiva. Aplikacija omogoča shematski izris prostora knjižnice in tridimenzionalni prikaz lokacije izbranega gradiva v knjižnici, nad čemer so navdušeni tako knjižničarji kot uporabniki. Uporaba lokatorja je zelo preprosta in po sedanjih izkušnjah lahko aplikacija izpolni praktično vse (tudi specifične) zahteve knjižnic. IZUM je pred … Preberi več "Lokator gradiva v COBISS+"

Glazerjeva knjižnica v UKM – osebne knjižnice kot kulturna dediščina

COBISS, 15. december 2022 ― Osebne knjižnice so zbirke, ki so jih v času svojega življenja ustvarili posamezniki in zato nosijo njihov neizbrisni pečat.[1] Kot je o osebni knjižnici Otona Župančiča zapisal Joža Mahnič, da je »dragocena že zato, ker po njej lahko sklepamo, kaj vse je pesnika v svetu duha zanimalo in pritegovalo«[3]. Ob praznovanju slovenskega kulturnega praznika leta … Preberi več "Glazerjeva knjižnica v UKM – osebne knjižnice kot kulturna dediščina"

Informacijska in komunikacijska tehnologija sistema COBISS

COBISS, 7. december 2022 ― S knjižnično informatiko je Maribor postal dominanten v Jugoslaviji in opazen v mednarodnem prostoru. Pri tem je bila ključna prava izbira informacijsko-komunikacijske opreme, ki je skoraj tri desetletja podpirala razvoj knjižničnega sistema COBISS. Namesto vodilnega IBM-a je bila takrat izbrana tehnologija VAX/VMS podjetja Digital, ki je zagotavljala online povezavo uporabniških terminalov s strežniki in povezavo … Preberi več "Informacijska in komunikacijska tehnologija sistema COBISS"

Inkluzivna pedagoginja gre s tipankami v zavod za prestajanje kazni

COBISS, 15. november 2022 ― Didaktični pripomočki za slepe in slabovidne so dragi, malo jih je in hitro se uničijo. Ko sem v sklopu magistrskega študija Inkluzivna pedagogika poslušala predmet Metode dela s slepimi in slabovidnimi pri profesorici Kermaunerjevi, se je v meni vzbudila strast in zelo veliko želja pomagati tem otrokom, da se bodo lahko igrali tako kot vsi … Preberi več "Inkluzivna pedagoginja gre s tipankami v zavod za prestajanje kazni"

Fotografska razstava Rudija Urana v IZUM-u: Levitacija za dve baladi

COBISS, 9. november 2022 ― Večkrat nagrajeni režiser in fotograf Rudi Uran je v Razstavišču IZUM na ogled postavil razstavo z naslovom Levitacija, ki se tematsko povezuje s spremljajočo video projekcijo z naslovom Dve baladi. Fotografska razstava in video projekcija sta del istega koncepta, s katerim umetnik nagovarja gledalca k razmisleku o času. Video Dve baladi združi dve življenjski obdobji, … Preberi več "Fotografska razstava Rudija Urana v IZUM-u: Levitacija za dve baladi"

Biblionet 2022: Knjižnice in vseživljenjsko učenje

COBISS, 3. november 2022 ― Med 8. in 9. septembrom 2022 je v Mestni knjižnici »Vladislav Petković-Dis« (Čačak, Srbija) potekala 16. strokovno-znanstvena konferenca Biblionet 2022, ki se je je udeležilo pribl. 160 udeležencev. Tema letošnje konference je bila »Knjižnice in vseživljenjsko učenje«. V uvodnem delu prvega dne so se zvrstili predstavniki Ministrstva za kulturo in informiranje RS in mesta Čačak … Preberi več "Biblionet 2022: Knjižnice in vseživljenjsko učenje"

Baza slovenskih filmov – BSF

COBISS, 11. oktober 2022 ― Baza slovenskih filmov – BSF je projekt, ki sta ga zasnovala Lev Predan Kowarski in Jasna Pintarič iz zavoda Filmoteka. Predstavlja najobsežnejšo prostodostopno zbirko podatkov, slikovnega, pisnega in video gradiva o slovenskih filmih in filmskih ustvarjalcih na spletu. Slovenski film je tako dobil informacijsko odlično podprto zbirko na svetovnem spletu, do katere lahko dostopajo različne javnosti, preko sistema COBISS pa tudi člani … Preberi več "Baza slovenskih filmov – BSF"

Vaše mnenje je pomembno – z revijo Organizacija znanja na poti do znanja

COBISS, 3. oktober 2022 ― Cilj vsakega uredništva je, da je vsebina aktualna in čim širše dostopna. V ta namen smo pri reviji Organizaciji znanja (OZ) izvedli anketo, s katero smo bralce povprašali, na kakšen način se seznanjajo z objavami in katere strokovne teme so jim blizu oziroma bi jih želeli spremljati. Pomen izmenjave informacij in strokovnega dialoga za skupnost … Preberi več "Vaše mnenje je pomembno – z revijo Organizacija znanja na poti do znanja"
še novic