Stevan Dedijer – boter informacijske znanosti

COBISS, 10. oktober ― Obveščenost je prvi pogoj uspešne človekove dejavnosti. V novem času je informacij v izobilju in osnovno vprašanje je, kako jih presejati, da bi prišli do najpomembnejših, ki jih res potrebujemo. Vsi imamo to težavo, a šele nedavno se je nekdo domislil, da jo lahko rešimo z novo znanostjo in s posebnim univerzitetnim študijskim programom. Ta … Preberi več "Stevan Dedijer – boter informacijske znanosti"

ADZ — Portal Akademske digitalne zbirke Slovenije

COBISS, 20. september ― Iskanje in dostop do relevantnih virov sta ključ do uspešnega študijskega, pedagoškega in raziskovalnega dela predvsem v akademskih okoljih. V juniju 2021 je zaživel portal Akademske digitalne zbirke Slovenije (ADZ), katerega glavni namen je obveščanje študentov, raziskovalcev, profesorjev in vseh drugih zainteresiranih uporabnikov o uporabi orodij ADZ ter novostih s področja iskanja informacij. Portal je … Preberi več "ADZ — Portal Akademske digitalne zbirke Slovenije"

LIBER 2021: »Knjižnice in odprta znanost: od vizije do izvedbe«

COBISS, 2. september ― Mednarodna konferenca LIBER je bila izvedena prek spleta med 23. in 25. junijem 2021, gostili pa so jo kolegi iz knjižnice Univerze v Beogradu v Srbiji. LIBER je praznoval svojo 50. obletnico organiziranja konferenc s tridnevnimi delavnicami, pogovori in mreženjem na temo »Knjižnice in odprta znanost: od vizije do izvedbe. En ključni zalogaj? Kot skupnost … Preberi več "LIBER 2021: »Knjižnice in odprta znanost: od vizije do izvedbe«"

IFLA Green Library Award 2021 – Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož med najboljšimi na svetu

COBISS, 19. julij ― »Dajanje zgleda ni glavni način vpliva na druge; to je edini način,« je dejal Albert Einstein. Za te modre besede znanega fizika in matematika bi lahko rekli, da pravzaprav predstavljajo temelj oz. osnovo zelenih knjižnic, ki s svojim delovanjem dajejo zgled tako svojim uporabnikom kot drugim knjižnicam, kako lahko vsak izmed nas, vsak posameznik, vsaka … Preberi več "IFLA Green Library Award 2021 – Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož med najboljšimi na svetu"

Prvo Avstrijsko-slovensko srečanje HPC

COBISS, 9. julij ― Z zagonom superračunalnika HPC Vega, največjega superračunalnika v Sloveniji in enega največjih v Evropi, smo Slovenijo postavili na zemljevid računalniških velesil. IZUM se tako podaja tudi v vode superračunalništva in je letos soorganiziral prvo Avstrijsko-slovensko srečanje HPC – ASHPC21, ki je potekalo od 31. 5. do 2. 6. Srečanje bi naj potekalo na IZUM-u, a je zaradi … Preberi več "Prvo Avstrijsko-slovensko srečanje HPC"

COBISS, knjižničarjev in uporabnikov najboljši prijatelj

COBISS, 7. junij ― COBISS nas kot pomočnik, sodelavec, sopotnik, partner, skratka kot najboljši prijatelj, v knjižnicah spremlja že skoraj tri desetletja. Jasno je, da si brez njega ne predstavljamo knjižničarskega življenja. Kako je z najboljšimi prijatelji, vemo: imajo sicer svoje napake, ki pa jih odtehta vse, kar je dobrega, saj je veliko bolj pomembno. To se pokaže predvsem … Preberi več "COBISS, knjižničarjev in uporabnikov najboljši prijatelj"

Izobraževanje na daljavo, naša sedanjost in prihodnost

COBISS, 1. junij ― Pandemija nas je na vseh področjih postavila pred mnoge nove izzive. Močno vpliva tudi na način izobraževanja. Na IZUM-u potekajo izobraževanja v obliki tečajev in delavnice (v nadaljevanju tečaji). V letu 2021 je v program vključenih 22 različnih tečajev. Zavedanje, da dobro izobraževanje pomeni veliko več kot le sinhrono video predavanje (kar so sicer bili … Preberi več "Izobraževanje na daljavo, naša sedanjost in prihodnost"

Slovenija s superračunalnikom Vega postala računalniška velesila

COBISS, 26. maj ― Z zagonom superračunalnika Vega, prvega izmed superračunalnikov EuroHPC prve generacije, smo Slovenijo postavili na zemljevid računalniških velesil. HPC Vega spada trenutno med 50 najmočnejših superračunalnikov na svetu, njegove zmogljivosti pa so na voljo raziskovalni sferi in gospodarstvu pri uresničevanju visokotehnoloških projektov na področju fizike, kemije, biologije, medicine, farmacije, pametnih mest, pri klimatskih in meteoroloških simulacijah, razvoju … Preberi več "Slovenija s superračunalnikom Vega postala računalniška velesila"

Pionirski čas mariborskega računalništva (do ustanovitve univerze leta 1975)

COBISS, 12. maj ― Ali je kdo, ki ne pozna Hale Tivoli, dograjene leta 1965, in svetovnih prvenstev v njej: Daneuova košarka, Cerarjeva gimnastika in drugi športi? In morda še kdo pomni, da jo je v resnici krstil džezist Louis Armstrong, še bolj redki pa, da se je v njej zgodilo eno največjih znanstvenih srečanj pri nas: 5. Svetovni … Preberi več "Pionirski čas mariborskega računalništva (do ustanovitve univerze leta 1975)"

Prevzemna mesta in obdelava rezervacij prostega gradiva v sistemu COBISS

COBISS, 21. april ― Knjižnice lahko svojim uporabnikom omogočijo prevzem rezerviranega gradiva na različnih prevzemnih mestih. Gre za storitev, ki je v današnjem času še posebej aktualna predvsem v knjižnicah z več enotami, saj lahko člani knjižnice prevzemajo gradivo v drugih enotah, kot so ga rezervirali. Sicer pa lahko katera koli knjižnica, ne glede na to, kako je organizirana … Preberi več "Prevzemna mesta in obdelava rezervacij prostega gradiva v sistemu COBISS"

Zaganjamo najmočnejši slovenski superračunalnik VEGA

COBISS, 14. april ― Tri leta minevajo od povabila IZUM-u k sodelovanju pri operaciji HPC RIVR (High Performance Computing oz. visokozmogljivostno računalništvo – raziskovalna infrastruktura vzhodne regije), ki so jo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije zastavili s ciljem izgradnje superračunalniških zmogljivosti za zadovoljitev raziskovalno-razvojnih potreb slovenskih univerz, gospodarstva in slovenske raziskovalne sfere nasploh. V okviru … Preberi več "Zaganjamo najmočnejši slovenski superračunalnik VEGA"

Razvijanje družinske pismenosti z delavnicami družinskega branja v šolski knjižnici

COBISS, 1. april ― Pred dvema desetletjema so raziskovalci področja družinske pismenosti v Sloveniji prišli do zaključka, da je pismenost odraslega seštevek različnih, medsebojno prepletenih in dopolnjujočih se vplivov (Knaflič, 2002). Šolske knjižnice osnovnih šol so namenjene celotni populaciji otrok – učencev (6–14 let) določenega teritorija lokalne skupnosti. V nekaterih primerih, kjer zavod združuje šolo in vrtec, vključujejo tudi … Preberi več "Razvijanje družinske pismenosti z delavnicami družinskega branja v šolski knjižnici"

Dan v življenju nekega kliničnega knjižničarja

COBISS, 19. marec ― Moj dan se začne ponoči (z izjemo poletnih mesecev, ki predstavljajo zelo prijetno spremembo). Ko si v tišini zgodnjih jutranjih ur pripravljam zajtrk, mi misli že begajo k najpomembnejšim nalogam, ki me čakajo danes. Preden grem od doma, se prepričam, da so kuhinja in zlasti še tla dnevne sobe pospravljeni, čisti in varni za malčka. … Preberi več "Dan v življenju nekega kliničnega knjižničarja"

V živo smo klepetali največkrat novembra 2020

COBISS, 2. marec ― Klepet v živo je spletna storitev v okviru COBISS+, ki jo sodelavci oddelka Uporabniški servis ponujamo že od leta 2005. 14 sodelavcev (5 dopoldne, 1 popoldne in v soboto) izmenjaje odgovarjamo v živo vsak delovnik med 9. in 20. uro ter v soboto med 9. in 13. uro. Na vprašanja, ki prispejo izven tega časa, … Preberi več "V živo smo klepetali največkrat novembra 2020"

Konferenca Semantic Web in Libraries (SWIB20)

COBISS, 16. februar ― Od 23. do 27. novembra 2020 je prek spleta potekala dvanajsta mednarodna konferenca SWIB20. Konference se je udeležilo 740 posameznikov iz 57 držav. Glavna tema konference so bili (angl.) linked open data (LOD), kar prevajamo kot povezani odprti podatki. Predavanja so se navezovala predvsem na deljenje in povezovanje podatkov ter na orodja in programsko opremo, … Preberi več "Konferenca Semantic Web in Libraries (SWIB20)"
še novic