Navodila za delo v COBISS3? Da, prosim.

COBISS, 24. januar ― Programsko opremo spremlja več vrst dokumentacije. Poleg interne (tehnične, razvojne), ki nastaja med razvojem, jo spremlja še dokumentacija za uporabnike (navodila za namestitev, podatki za konfiguracijo, specifikacije, brošure, priročniki …). Priročniki in navodila za delo so lahko v različnih oblikah – od klasičnega priročnika v tiskani obliki, zgibank, pa vse do t. i. “help-a”, kjer … Preberi več "Navodila za delo v COBISS3? Da, prosim."

Sta Andrej Novak in Novak Andrej dve osebi?

COBISS, 11. januar ― Ob zaključku tečaja COBISS3/Katalogizacija in format COMARC – dopolnitve in novosti, ki sem se ga udeležila sredi oktobra 2021, sem na tečaju izdala, da kljub prehodu na nivo tretje univerze še vedno rada in z veseljem delam. Uredništvo bloga mi je pravzaprav pustilo proste roke pri izbiri teme, toda ker precej nerada pišem (raje govorim), … Preberi več "Sta Andrej Novak in Novak Andrej dve osebi?"

Deseterica umetnikov v razstavišču IZUM

COBISS, 15. december 2021 ― Palača na Prešernovi 17 je bila ena prvih v mestu Maribor z razsežnimi steklenimi površinami in bila je to sploh prva razkošnejša zgradba, ki si jo je mesto privoščilo po vojni, ko so bile ruševine vojnega bombardiranja pretežno že pospravljene. Ljudska domiselnost jo je zaradi prozornosti hitro poimenovala »akvarij«, pri tem pa so namigovali na … Preberi več "Deseterica umetnikov v razstavišču IZUM"

O nastanku zgradbe današnjega IZUM-a in nekaj malega o njeni vsebini

COBISS, 10. december 2021 ― Preden so se v začetku šestdesetih let 20. stoletja lotili gradnje Doma političnih organizacij[1] – pod tem imenom je bila namreč vodena dokumentacija za novogradnjo v vogalu Prešernove in Maistrove ulice – je približno na mestu načrtovane stavbe, a še bolj umaknjena od ulice, stala stara enonadstropnica trgovca Govediča. Pod njegovim imenom je bila Mariborčanom … Preberi več "O nastanku zgradbe današnjega IZUM-a in nekaj malega o njeni vsebini"

Celostna izkušnja stranke je pomembna tudi za IZUM

COBISS, 3. december 2021 ― V IZUM-u nenehno razvijamo in nadgrajujemo podporo uporabnikom. Skrbno spremljamo trende in osvajamo nove pristope, s katerimi se odzivamo na potrebe uporabnikov sistema COBISS. Med drugim uporabnikom svojih spletnih strani ponujamo storitev Pomoč v živo – klepet z zaposlenimi v Uporabniškem servisu, za katero uporabljamo orodje podjetja Zendesk. Zendesk je v začetku oktobra pripravil predstavitev … Preberi več "Celostna izkušnja stranke je pomembna tudi za IZUM"

Podpora IZUM – vse na enem mestu

COBISS, 30. november 2021 ― V letu 2019 smo na IZUM-u zaradi potrebe po učinkovitejši pomoči uporabnikom začeli uporabljati orodje Jira Service Desk, ki omogoča sistematično evidentiranje in slednje ter reševanje zahtev naših uporabnikov. Do konca oktobra 2021 smo prejeli skoraj že 36 tisoč zahtevkov po e-pošti ali telefonskih klicev. Julija 2021 smo podporo uporabnikom nadgradili s spletnim portalom Podpora … Preberi več "Podpora IZUM – vse na enem mestu"

Dan odprtih vrat HPC Vega 2021

COBISS, 12. november 2021 ― V Sloveniji so se ustanove in uporabniki superračunalnikov povezali v konzorcij SLING – Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje, ki ga vodijo v okviru javnega zavoda Arnes. Na Arnesu so z desetimi partnerji v konzorciju SLING vzpostavili slovenski kompetenčni center za superračunalništvo, ki ga v okviru projekta evropskih nacionalnih kompetenčnih centrov EUROCC financira Skupno podjetje EuroHPC. SLING … Preberi več "Dan odprtih vrat HPC Vega 2021"

Nekaj besed ob predstavitvi članka dr. Alenke Šauperl o razvrščanju književnosti v SGC na srečanju Novosti v knjižničarstvu (NUK, 5. november 2021)

COBISS, 10. november 2021 ― Ker se po prispevku dr. Alenke Šauperl na predstavitvi novosti nismo imeli možnosti odzvati, smo se v uredništvu geslovnika SGC odločili, da tukaj izrazimo svoje mnenje. Analizo vsebine članka je predstavil nekdanji urednik geslovnika SGC Matjaž Zalokar v prispevku Odgovor na očitke o domnevno vprašljivem razvrščanju književnosti oz. del o književnikih v Splošnem geslovniku COBISS.SI … Preberi več "Nekaj besed ob predstavitvi članka dr. Alenke Šauperl o razvrščanju književnosti v SGC na srečanju Novosti v knjižničarstvu (NUK, 5. november 2021)"

Rezervacije knjižničnega gradiva s COBISS+ in mCOBISS tudi na Kosovu

COBISS, 8. november 2021 ― Knjižnica Akademije znanosti in umetnosti Kosovo (Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës – ASHAK) je prva ustanova na Kosovu, ki se je vključila v sistem COBISS, ter tudi prva knjižnica, ki je uvedla knjižnično izposojo gradiva prek segmenta COBISS3/Izposoja. S tem je svojim uporabnikom omogočila nadgradnjo storitev, saj lahko uporabniki zdaj tudi rezervirajo … Preberi več "Rezervacije knjižničnega gradiva s COBISS+ in mCOBISS tudi na Kosovu"

Bolgarske knjižnice v sistemu COBISS

COBISS, 26. oktober 2021 ― V okviru konference Education, Research & Development je Rumyana Petrova (Nacionalna biblioteka »Sv. Sv. Kiril i Metodij« v Bolgariji) skupaj z Davorjem Bračkom (IZUM) predstavila članek Bulgarian libraries as a part of library information system network COBISS.net, ki govori o uporabi sistema COBISS v bolgarskih knjižnicah (COBISS.BG) in prednostih, ki jih prinaša članstvo v mreži … Preberi več "Bolgarske knjižnice v sistemu COBISS"

Fotograf Teodor Veingerl predstavi “Mesto brez cest, Mesto ujeto v preteklosti”

COBISS, 19. oktober 2021 ― V razstavišču IZUM so 3. 9. 2021 uradno odprli mojo fotografsko razstavo z naslovom »Mesto brez cest, Mesto ujeto v preteklosti«. Za razstavo sem izbral 20 barvnih fotografij, ki so na ogled javnosti. V okolju, v katerem se vsakodnevno gibljem in delam, ima samostojna fotografska razstava še poseben pomen. Tako se redno srečujem s tistimi, … Preberi več "Fotograf Teodor Veingerl predstavi “Mesto brez cest, Mesto ujeto v preteklosti”"

Stevan Dedijer – boter informacijske znanosti

COBISS, 10. oktober 2021 ― Obveščenost je prvi pogoj uspešne človekove dejavnosti. V novem času je informacij v izobilju in osnovno vprašanje je, kako jih presejati, da bi prišli do najpomembnejših, ki jih res potrebujemo. Vsi imamo to težavo, a šele nedavno se je nekdo domislil, da jo lahko rešimo z novo znanostjo in s posebnim univerzitetnim študijskim programom. Ta … Preberi več "Stevan Dedijer – boter informacijske znanosti"

ADZ — Portal Akademske digitalne zbirke Slovenije

COBISS, 20. september 2021 ― Iskanje in dostop do relevantnih virov sta ključ do uspešnega študijskega, pedagoškega in raziskovalnega dela predvsem v akademskih okoljih. V juniju 2021 je zaživel portal Akademske digitalne zbirke Slovenije (ADZ), katerega glavni namen je obveščanje študentov, raziskovalcev, profesorjev in vseh drugih zainteresiranih uporabnikov o uporabi orodij ADZ ter novostih s področja iskanja informacij. Portal je … Preberi več "ADZ — Portal Akademske digitalne zbirke Slovenije"

LIBER 2021: »Knjižnice in odprta znanost: od vizije do izvedbe«

COBISS, 2. september 2021 ― Mednarodna konferenca LIBER je bila izvedena prek spleta med 23. in 25. junijem 2021, gostili pa so jo kolegi iz knjižnice Univerze v Beogradu v Srbiji. LIBER je praznoval svojo 50. obletnico organiziranja konferenc s tridnevnimi delavnicami, pogovori in mreženjem na temo »Knjižnice in odprta znanost: od vizije do izvedbe. En ključni zalogaj? Kot skupnost … Preberi več "LIBER 2021: »Knjižnice in odprta znanost: od vizije do izvedbe«"

IFLA Green Library Award 2021 – Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož med najboljšimi na svetu

COBISS, 19. julij 2021 ― »Dajanje zgleda ni glavni način vpliva na druge; to je edini način,« je dejal Albert Einstein. Za te modre besede znanega fizika in matematika bi lahko rekli, da pravzaprav predstavljajo temelj oz. osnovo zelenih knjižnic, ki s svojim delovanjem dajejo zgled tako svojim uporabnikom kot drugim knjižnicam, kako lahko vsak izmed nas, vsak posameznik, vsaka … Preberi več "IFLA Green Library Award 2021 – Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož med najboljšimi na svetu"
še novic