Zaganjamo najmočnejši slovenski superračunalnik VEGA

COBISS, 14. april ― Tri leta minevajo od povabila IZUM-u k sodelovanju pri operaciji HPC RIVR (High Performance Computing oz. visokozmogljivostno računalništvo – raziskovalna infrastruktura vzhodne regije), ki so jo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije zastavili s ciljem izgradnje superračunalniških zmogljivosti za zadovoljitev raziskovalno-razvojnih potreb slovenskih univerz, gospodarstva in slovenske raziskovalne sfere nasploh. V okviru … Preberi več "Zaganjamo najmočnejši slovenski superračunalnik VEGA"

Razvijanje družinske pismenosti z delavnicami družinskega branja v šolski knjižnici

COBISS, 1. april ― Pred dvema desetletjema so raziskovalci področja družinske pismenosti v Sloveniji prišli do zaključka, da je pismenost odraslega seštevek različnih, medsebojno prepletenih in dopolnjujočih se vplivov (Knaflič, 2002). Šolske knjižnice osnovnih šol so namenjene celotni populaciji otrok – učencev (6–14 let) določenega teritorija lokalne skupnosti. V nekaterih primerih, kjer zavod združuje šolo in vrtec, vključujejo tudi … Preberi več "Razvijanje družinske pismenosti z delavnicami družinskega branja v šolski knjižnici"

Dan v življenju nekega kliničnega knjižničarja

COBISS, 19. marec ― Moj dan se začne ponoči (z izjemo poletnih mesecev, ki predstavljajo zelo prijetno spremembo). Ko si v tišini zgodnjih jutranjih ur pripravljam zajtrk, mi misli že begajo k najpomembnejšim nalogam, ki me čakajo danes. Preden grem od doma, se prepričam, da so kuhinja in zlasti še tla dnevne sobe pospravljeni, čisti in varni za malčka. … Preberi več "Dan v življenju nekega kliničnega knjižničarja"

V živo smo klepetali največkrat novembra 2020

COBISS, 2. marec ― Klepet v živo je spletna storitev v okviru COBISS+, ki jo sodelavci oddelka Uporabniški servis ponujamo že od leta 2005. 14 sodelavcev (5 dopoldne, 1 popoldne in v soboto) izmenjaje odgovarjamo v živo vsak delovnik med 9. in 20. uro ter v soboto med 9. in 13. uro. Na vprašanja, ki prispejo izven tega časa, … Preberi več "V živo smo klepetali največkrat novembra 2020"

Konferenca Semantic Web in Libraries (SWIB20)

COBISS, 16. februar ― Od 23. do 27. novembra 2020 je prek spleta potekala dvanajsta mednarodna konferenca SWIB20. Konference se je udeležilo 740 posameznikov iz 57 držav. Glavna tema konference so bili (angl.) linked open data (LOD), kar prevajamo kot povezani odprti podatki. Predavanja so se navezovala predvsem na deljenje in povezovanje podatkov ter na orodja in programsko opremo, … Preberi več "Konferenca Semantic Web in Libraries (SWIB20)"

Osmerobojka dr. Sigrid Reinitzer pri osemdesetih

COBISS, 9. februar ― Read the English translation of the article Čudne razmere pandemije COVID-19 nas držijo narazen, četudi bi se še tako radi srečali in objeli, kar si ob življenjskem jubileju dr. Sigrid Reinitzer želimo številni v Mariboru. Maribor in Gradec sta tako blizu in delita toliko zgodovinskih dogajanj, da smo že več desetletij povezani in deležni njenih … Preberi več "Osmerobojka dr. Sigrid Reinitzer pri osemdesetih"

Spletna dostopnost za ranljive skupine uporabnikov

COBISS, 19. januar ― Epidemija novega koronavirusa je v marsičem spremenila naše življenjske navade. Čeprav se je sprva zdelo, da se bo vse skupaj kmalu vrnilo nazaj v normalne življenjske ritme, se vedno bolj kaže, da bomo še nekaj časa živeli na nekoliko drugačen način kot prej. Ena od največjih sprememb je bila selitev najrazličnejših aktivnosti v digitalno okolje. … Preberi več "Spletna dostopnost za ranljive skupine uporabnikov"

Sistem COBISS – prehod v odprtokodno okolje

COBISS, 7. januar ― Sistem COBISS se je v dobrih treh desetletjih od začetkov do danes vztrajno spreminjal in rasel. V prispevku opisujemo, na katero strojno in programsko opremo smo se opirali, in napovedujemo, v katero smer smo zastavili prihodnji razvoj ob upoštevanju IZUM-ovih strateških ciljev (Šoštarič, 2019). COBISS2 ali obdobje 1987–1996 Ko se je leta 1987 začel razvoj … Preberi več "Sistem COBISS – prehod v odprtokodno okolje"

Dvojniki zapisov za imena oseb v CONOR.SI

COBISS, 14. december 2020 ― Med večjimi težavami CONOR.SI so dvojniki normativnih zapisov za imena oseb, tj. več normativnih zapisov za isto osebo. Zato smo v IZUM-u na osnovi seznama potencialnih dvojnikov izvedli aktivnost odkrivanja in razreševanja podvojenih normativnih zapisov za osebna imena, ki jo predstavljamo v tem prispevku. Normativni zapisi za osebna imena – seznam potencialnih dvojnikov V IZUM-u … Preberi več "Dvojniki zapisov za imena oseb v CONOR.SI"

Portal slovenskih splošnih knjižnic

COBISS, 7. december 2020 ― Konec novembra 2020 je portal Knjižnice.si praznoval svoje prvo leto obstoja. Zamisel o skupnem portalu slovenskih splošnih knjižnic je nastala v timu[1] osrednjih območnih knjižnic, svoje poslanstvo pa portal uresničuje s promoviranjem dejavnosti splošnih knjižnic in posredovanjem informacij o delovanju slovenskega splošnega knjižničarstva najširši domači javnosti. V letu 2021 bodo vsebine na portalu prevedene še … Preberi več "Portal slovenskih splošnih knjižnic"

Pozajmica digitalne građe u Evropi – neuspjela revolucija, kontinuirana evolucija

COBISS, 30. november 2020 ―   Prvi digitalni čitač predstavljen je prije 23 godine, a najpoznatiji model, Kindle, proslavio je svoj 13. rođendan[1]. Uprkos tome, praksa digitalnog pozajmljivanja još uvijek nije uobičajena u našim bibliotekama. U Sjedinjenim Američkim Državama velika izdavačka kuća Macmillan bori se sa bibliotekarima zbog embarga na nedavno objavljene digitalne knjige[2]. U Njemačkoj je Udruženje njemačkih biblioteka … Preberi več "Pozajmica digitalne građe u Evropi – neuspjela revolucija, kontinuirana evolucija"

Digitalni repozitorij COBISS – dCOBISS

COBISS, 16. november 2020 ― Institucije dandanes potrebujejo orodja za hranjenje in upravljanje digitalnih vsebin. Znanje in kulturno dediščino je treba hraniti tudi za prihodnje generacije. Digitalizacija pisnih, slikovnih, zvočnih in ostalih zapisov omogoča to hrambo, ki jo večinoma opravljajo knjižnice. IZUM s svojimi programskimi rešitvami že desetletja nudi osnovno podporo knjižničnim storitvam v Sloveniji in tudi v širši regiji. … Preberi več "Digitalni repozitorij COBISS – dCOBISS"

“Dan 11: Nalagam fotke, ker sem razumel, da vsa ta digitalizacija gre v vesolje, kozmos, univerzum”

COBISS, 9. november 2020 ― O knjigi: Milorad Braco Vučković: FB dnevnik karantin 65+: 40 dana sećanja na jedno vreme u slikama i opisano sa nekoliko reči, Beograd, Samozaložba, 2020 Avtor knjige, znani srbski knjižničar in nekdanji dolgoletni vodja nacionalnega centra COBISS pri Nacionalni knjižnici Srbije, nas je prijetno presenetil s svojo nedavno objavljeno knjigo. Do zdaj smo ga poklicno, … Preberi več "“Dan 11: Nalagam fotke, ker sem razumel, da vsa ta digitalizacija gre v vesolje, kozmos, univerzum”"

Izvajanje inventure v produkcijskem okolju ali inventura v knjižnici po novem

COBISS, 2. november 2020 ― Na podlagi zahtev knjižnic o avtonomnem izvajanju inventure smo razvili novo verzijo programske opreme COBISS3, ki omogoča izvajanje inventure v produkcijskem okolju, ne da bi bilo treba zapreti knjižnico. Trenutno je možno na ta način izvesti inventuro za monografske publikacije. Postopek lahko knjižnica začne, ko IZUM vključi ustrezni parameter. Zakon o računovodstvu (ZR) v svojem … Preberi več "Izvajanje inventure v produkcijskem okolju ali inventura v knjižnici po novem"

V spomin legendarni AKF

COBISS, 26. oktober 2020 ― Za okrajšavo AKF sem nekoč dobil dovoljenje same Aleksandre Kornhauser Frazer (26. september 192617. maj 2020), ko sem ji v šali omenil, kako njena slika na televizijskih ekranih postane miniaturna, ko morajo pod njo napisati vse njene titule, ime in oba priimka ter funkcije. Srečeval sem jo več kot pol stoletja in bil občasno tudi njen … Preberi več "V spomin legendarni AKF"
še novic