Ptuj: O kulturnem evru ni ne duha ne sluha

Ptuj: O kulturnem evru ni ne duha ne sluha

Štajerski tednik, 24. september ― Eden od ključnih ciljev ptujsko-ormoškega muzeja ostaja ureditev primernega arheološkega razstavišča. Strokovna komisija, ki jo je ustanovila ptujska občina leta 2017, je pripravila vsebinsko projektno nalogo za celostno rešitev na Muzejskem trgu 2 in 2b. A ker je Ministrstvo za kulturo lani izrazilo prepričanje, da je bolj smiselno vlagati v obstoječe objekte v njihovi lasti in jih sanirati, ne pa se lotevati novogradenj, so pripravili nov predlog.
Prva avtorska skladba Najin svet Tima in Špele navdušuje

Prva avtorska skladba Najin svet Tima in Špele navdušuje

Štajerski tednik, 2. september ― Tim Ribič s svojim bogatim tenorskim tembrom in njegova Špela Pokeržnik z nežnim sopranom pravita, da je glasba svoboda, skrivnost in strast. Ustvarjanje glasbe zanju predstavlja popoln izraz čustev in prepričana sta, da šele, ko glasbo zares čutiš, lahko z njo prepričaš poslušalca. Klasično in zabavno zvrst glasbe sta prepletla v povsem samosvojo in osvežujočo glasbeno izraznost.
Ptuj: Mladi glasbeniki in učitelji navdušili

Ptuj: Mladi glasbeniki in učitelji navdušili

Štajerski tednik, 2. september ― Zasebna glasbena šola v samostanu sv. Petra in Pavla Ptuj je že enajstič povabila mlade glasbenike na glasbene delavnice Glasba v kloštru. Letošnja tema je bila Improvizacija v slovenski ljudski glasbi. Potekale so od 26. do 28. avgusta na dvorišču minoritskega samostana, kjer so 28. avgusta izvedli tudi zaključni koncert S črnim kosom ob Dravi.
Ptuj: Do ptujskih zgodb peš in s kolesi

Ptuj: Do ptujskih zgodb peš in s kolesi

Štajerski tednik, 27. avgust ― Festival Ptujskih zgodb je najmlajši ptujski festival. O letošnji zgodbi, drugi po vrsti, smo se pogovarjali z Jano Gerl iz Zavoda Tura, ki je tudi organizator festivala. Pripravili so zanimiv in privlačen program novih (starih) ptujskih zgodb, ki jih bodo udeleženci spoznavali na inovativen način, s tem pa se še bolj povezali z mestom, njegovo preteklostjo in sedanjostjo.
Ormož: »Deca fküp na knjižni küp!«

Ormož: »Deca fküp na knjižni küp!«

Štajerski tednik, 27. avgust ― Letošnja pomlad je bila s covid omejitvami zaznamovana tudi v Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož. Dobro utečena dolgoletna praksa dela z najmlajšimi je namreč zaradi sistemskega zaprtja knjižnic na ravni države povsem zastala. V zadnjih dneh šolskih počitnic pa se pravljični svet pridno vrača v otroški vsakdan.
Ptuj: Potrčeva pisateljska zapuščina bogati knjižnico

Ptuj: Potrčeva pisateljska zapuščina bogati knjižnico

Štajerski tednik, 24. avgust ― Konec julija smo v knjižnici prejeli še en del pisateljeve bogate zapuščine, ki nam jo je podarila njegova hči Marjetica Potrč. Donacija vsebuje štiri lovorjeve vence, ki jih je pisatelj prejel ob premierah v letu 1968 na Ptuju in Mariboru ob uprizoritvi dramskega dela Kreflova kmetija. Prejeli smo tudi dva izvoda scenarija oz. snemalne knjige Potrčevega dela Zločin; napisal ju je France Štiglic in sta v hrvaškem jeziku. Poleg omenjenega gradiva smo dobili še več pisateljevih rokopisov, tipkopisov in različne korespondence.
Dnevi poezije in vina: Ptuj ostaja mednarodno stičišče poezije

Dnevi poezije in vina: Ptuj ostaja mednarodno stičišče poezije

Štajerski tednik, 24. avgust ― Glasba in otroški program sta najavila prihod letošnjega festivala Dnevi poezije in vina. Pred uradnim pričetkom strnjenega dogajanja, ki bo potekalo od 26. do 29. avgusta na Ptuju in številnih drugih krajih, bo jutrišnji ptujski program, od performansa v Fürstovi hiši Izpoved (mehanskega) krilatca, 20. pesniškega turnirja na Ptujskem gradu, do jutrišnjega skupnega nastopa Slovenskega nacionalnega mladinskega orkestra z gosti (Balladero, Jadranka Juras, Emkej), pod dirigentskim vodstvom Žive Ploj Peršuh, in pesniškega branja na Mestni tržnici, potekal kot večer pred uradnimi dnevi festivala.
še novic