Švedska zgodba Ive Klemenčič: „Kot bi jo nekdo božal po ušesih ...“

Švedska zgodba Ive Klemenčič: „Kot bi jo nekdo božal po ušesih ...“

Štajerski tednik, 20. januar ― Iva Klemenčič je po osnovni izobrazbi univ. dipl. novinarka in univ. dipl. nemcistka. Če pa jo vprašate, kdo je, kaj dela danes, pa najprej pove, da od leta 2010 poučuje švedščino na Filozofski fakulteti v Ljubljani, na večernih tečajih, ker študija švedščine v Sloveniji še žal ni. Švedski jezik je Iva študirala pod okriljem posebnega lektorata,  dobila je štipendijo Švedskega inštituta za poletni tečaj in takrat tudi prvič obiskala Švedsko.
Podravje: Ko je resnična pravljica – balada

Podravje: Ko je resnična pravljica – balada

Štajerski tednik, 13. januar ― V MG Ptuj so s predstavo Balada o Sneguročki počastili izid najnovejše knjige Svetlane Makarovič Baladne pravljice, ki je izšla pri Cankarjevi založbi. Le-ta prinaša pet mojstrskih baladnih pravljic: Mesečinska struna (izpostavlja moč umetnosti), Rdeče jabolko (vračanje k več stoletnemu staremu motivu o Rdeči kapici), Saga o Hallgerd (navdih v staroislandskem izročilu, znanem po dramatičnih in strašnih zgodbah), Katalena (oživlja staroslovansko balado o dekletu, ki se poroči z nasilnim razbojnikom Črnim Vogrinom) in Balada o Sneguročki (drugačnosti, lepotici, ki ne zna imeti nikogar rada), saj je bila rojena iz posilstva.
Ženske od železne dobe do 20. stoletja in njihove zgodbe

Ženske od železne dobe do 20. stoletja in njihove zgodbe

Štajerski tednik, 10. januar ― V Miheličevi galeriji na Ptuju so razstavno dejavnost za leto 2022 začeli z medmuzejsko razstavo Ženske zgodbe: mitske podobe in realnost skozi muzejske predmete. Ta se začenja pred 2700 leti in zaključuje z 20. stoletjem. To je obdobje, v katerem so iskali stične točke in razlike med ženskami železne dobe, rimskega imperija, zgodnjega srednjega veka, renesanse in sodobnosti.
Zbor Lilith prepeval slovenske ljubezenske pesmi

Zbor Lilith prepeval slovenske ljubezenske pesmi

Štajerski tednik, 30. december 2021 ― Ženski pevci zbor Lilith pod vodstvom dirigentke Jasne Drobne je v decembrske praznične dne popeljal s koncertom S-love-nija. To je bil svojevrsten praznik njihovih dosedanjih uspehov in vseh, ki šele prihajajo, je bilo sporočilo njihovega najnovejšega projekta, ki je nastajal v covid razmerah. 21. decembra, na zimsko enakonočje, so se predstavile s slovenskimi ljudskimi pesmimi in slovenskimi popevkami.
Izdan je sedmi Zbornik Pokrajinskega muzeja Ptuj–Ormož

Izdan je sedmi Zbornik Pokrajinskega muzeja Ptuj–Ormož

Štajerski tednik, 30. december 2021 ― Pokrajinski muzej Ptuj–Ormož je leto 2021 sklenil s sedmo izdajo zbornika, v katerem predstavlja svoje delo in dejavnosti. Že po tradiciji muzealci posamezno koledarsko leto končajo z izdajo katerega od zbornikov, tematskega ali serijskega, je povedal urednik Martin Steiner. Lani so izdali tematski zbornik Umetnost Ptuja in ptujski umetniki, letos pa so ponovno izdali redno številko serijskega zbornika, ki ga izdajo vsaki dve leti, v njem pa predstavljajo dela muzejskih kustosov in širšo javnost na ta način seznanjajo s strokovnim delom v muzeju.
Kako naj se vedejo kulturni Ptujčani

Kako naj se vedejo kulturni Ptujčani

Štajerski tednik, 27. december 2021 ― Turistično društvo Ptuj bo 23. januarja 2022 staro že 136 let. Od svoje ustanovitve do danes osrednjo skrb namenja prizadevanjem za lepo in urejeno okolje, za odgovoren in kulturen odnos do okolja. 66 let pa so stari nasveti in navodila, ki jih je takratno Turistično in olepševalno društvo Ptuj namenilo prebivalcem Ptuja, da bi Ptuj postal prijetno mesto domačinom, gostom od drugod pa ostal v lepem spominu. Z njimi jih je pozvalo k bolj kulturnemu vedenju in odgovornejšemu odnosu do javnega. Javnosti so jih predstavili z naslovom Kako naj se vedejo kulturni Ptujčani.
še novic