Katja Zupanič: "Prioriteta ostajajo prevzemi in strokovna obdelava gradiva"

Katja Zupanič: "Prioriteta ostajajo prevzemi in strokovna obdelava gradiva"

Štajerski tednik, 11. januar ― Leto 2020 je bilo drugačno od ostalih. V nas se je naselilo zavedanje, da nismo gospodarji časa, pandemija je in še zmeraj narekuje vse naše korake. Ob jesenski razglasitvi epidemije je delovni proces ob upoštevanju in izvajanju vseh priporočil potekal neprekinjeno, zaposlenim smo zagotovili optimalne delovne pogoje, vsak ima svojo pisarno. Omejitve pa so ostale glede sprejemanja raziskovalcev in drugih uporabnikov oziroma obiskovalcev arhiva, je pogovor pričela Katja Zupanič, direktorica ZA Ptuj.
Ormož: Izšel je zbornik Kulturnega društva Podgorci

Ormož: Izšel je zbornik Kulturnega društva Podgorci

Štajerski tednik, 7. januar ― V Kulturnem društvu Podgorci se zavedajo pomena bogate zgodovine, ki so jo pisali domači ljubitelji kulture pod okriljem društva v več kot stoletnem obdobju. Prav ob stoti obletnici so se zavezali, da izdajo zbornik, ki bo ponos ne le društvu, temveč tudi širšemu okolju. Pod naslovom Desetletja žetve naših besed je izšel pred koncem preteklega leta.
Praznično glasbeno potovanje mladih glasbenikov

Praznično glasbeno potovanje mladih glasbenikov

Štajerski tednik, 7. januar ― V tem napornem šolskem letu 2020/21 tudi v glasbenih šolah komaj čakajo vrnitev v šolo. Učitelji so na daljavo v neprestanem učnem procesu, ko osvajajo vse, kar ponuja tehnologija. Skupaj z učenci se trudijo, da bi tudi v izjemnih razmerah, povezanih s številnimi izzivi, osvojili čim več glasbenega znanja, da ga bodo, tako vsaj upajo, lahko že v kratkem predstavili na koncertih v živo.
Slovenski glasbeni izumitelj zaslužen za osmo čudo sveta

Slovenski glasbeni izumitelj zaslužen za osmo čudo sveta

Štajerski tednik, 4. januar ― Tik pred koncem lanskega leta so v Salonu umetnosti na Ptuju postavili razstavo Med hvalo in pozabo Ivan Bajde (1855–1920) in njegovi nenavadni glasbeni izumi. Ker si trenutno razstave še ne moremo ogledati v živo, se lahko zainteresirani z njeno vsebino seznanijo v e-publikaciji. V PMPO, kjer hranijo največjo zbirko historičnih glasbil na Slovenskem in skrbijo za to, da dediščina domačega glasbilarstva ne bi utonila v pozabo, si želijo, da bi razstava lahko že v kratkem muzejske obiskovalce nagovorila v živo.
»Če gostu nismo dali svoje duše, mu nismo dali ničesar!«

»Če gostu nismo dali svoje duše, mu nismo dali ničesar!«

Štajerski tednik, 4. januar ― Šest strokovnjakov s področja gostinstva in turizma je v času korona krize združilo svoje znanje, izkušnje in moči ter napisalo in izdalo knjigo z naslovom Gostoljubnost slovenskih turističnih delavcev v in po času koronakrize. Le-ta je na nek način kažipot zaposlenim v turizmu, saj prinaša mnoge odgovore o tem, tako se spoprijeti s koronakrizo in kako ravnati po njej.
Brez ljubiteljskih kulturnikov ni kulture in ni življenja

Brez ljubiteljskih kulturnikov ni kulture in ni življenja

Štajerski tednik, 28. december 2020 ― Svet Območne izpostave JSKD Ptuj je izbral prejemnike priznanj najzaslužnejšim na področju kulture za leto 2020. Zaradi koronavirusa letos ni bilo javne podelitve, prejemnike priznanj pa so predstavili na spletu. Gre za dolgoletne, nadvse požrtvovalne gradnike ljubiteljske kulture na različnih področjih, katerih delo je tesno povezano z lokalnimi skupnostmi ter siceršnjim družbenim in društvenim oz. kulturnim življenjem sploh.
Koledar PMPO: Dvanajst „okroglih“ pogledov na mesto in grad

Koledar PMPO: Dvanajst „okroglih“ pogledov na mesto in grad

Štajerski tednik, 21. december 2020 ― Koledar PMPO za leto 2021 prinaša poglede na grad in mesto z vseh strani, kot so jih videle oči fotografov poznega 19. in prve polovice 20. stoletja. V koledar nas popelje zimski posnetek Ptuja iz leta 1929, ko je bila Drava zamrznjena in ki je zapisano kot leto ene najhujših zim. Novi muzejski koledar je izšel v nakladi 300 izvodov. Oblikoval ga je Dušan Pogačar.
Branka Bezeljak: Najbolj ponosna na delo z mladimi gledališčniki

Branka Bezeljak: Najbolj ponosna na delo z mladimi gledališčniki

Štajerski tednik, 17. december 2020 ― Predsednik Državnega sveta (DS) RS vsako leto kot izraz podpore civilni družbi in v počastitev mednarodnega dneva prostovoljstva, 5. decembra, slavnostno podeli plakete DS najzaslužnejšim društvenim delavkam in delavcem – prostovoljkam in prostovoljcem na različnih področjih. Tudi ob letošnjem dnevu prostovoljstva bo plaketo prejelo 14 najzaslužnejših prostovoljcev. Svečano podelitev bodo izvedli po sprostitvi koronaukrepov. Ptujčanka Branka Bezeljak je prejemnica plakete DS kot najzaslužnejša dolgoletna prostovoljka na področju kulturnega društvenega življenja in požrtvovalnega vsestranskega dela z mladimi na predlog predsednika DS Alojza Kovšca in Zveze kulturnih društev Slovenije. Na področju prostovoljstva je dejavna že 40 let.
Marjeta Ciglenečki: Varovanje kulturne dediščine potrebuje široko podporo javnosti

Marjeta Ciglenečki: Varovanje kulturne dediščine potrebuje široko podporo javnosti

Štajerski tednik, 14. december 2020 ― Na letošnjem prazniku Filozofske fakultete Univerze Maribor je dr. Marjeta Ciglenečki prejela Miklošičevo nagrado, nagrado za življenjsko delo. „Seveda sem bila Miklošičeve nagrade neizmerno vesela. Je nekakšna potrditev, da moje delo ni bilo zaman. Opazili so ga sodelavci, ki so napisali vlogo, z njimi pa so se strinjali tudi člani komisije. Še bolj pa sem bila vesela odmevov in čestitk. Najbolj so me ganila voščila študentov, nekdanjih in sedanjih. To so lepi občutki,“ je o nagradi povedala dr. Marjeta Ciglenečki.
Ptuj in vinska kultura med sedmimi zakladi mesta

Ptuj in vinska kultura med sedmimi zakladi mesta

Štajerski tednik, 10. december 2020 ― Covid obdobje je številne dogodke in predstavitve prestavilo v virtualni svet. Tako ustvarjalci kot občinstvo pa so dobili novo priložnost, da tudi v teh neprijaznih časih lahko spoznavajo izjemno dediščino in bogastvo ožjega in širšega okolja iz varnega zavetja svojega doma ali pisarne.
Ormož: Seminar za zborovodje

Ormož: Seminar za zborovodje

Štajerski tednik, 7. december 2020 ― Zborovodje se pri svojem delu pogosto srečujejo s potrebo po aranžiranju skladb. Ustvariti priredbo, ki bo po meri časa, kraja in vokalnih spretnosti vokalne skupine in bo naposled prepričala občinstvo, so le detajli, ki jih bo zainteresirani publiki ponudil dirigent, skladatelj, zborovodja in pedagog Iztok Kocen.
Ptuj: Razstava treh umetnic v Miheličevi galeriji

Ptuj: Razstava treh umetnic v Miheličevi galeriji

Štajerski tednik, 7. december 2020 ― Kot zadnjo v letošnji galerijski sezoni so v Miheličevi galeriji postavili razstavo teh vidnih slovenskih umetnic Metke Kavčič, Anke Krašna in Saše Bezjak z naslovom M + A + S sezuje tudi vas! Njihove umetniške stvaritve: sliki, kipi, risbe, vezenine so trenutno na ogled v e-katalogu, saj so galerije in razstavišča v tem času zaprta zaradi epidemije. Na ogled bodo do 31. januarja leta 2021. V PMPO upajo, da si jih bo mogoče že kmalu ogledati tudi v živo.
Bralna značka za odrasle 2020: Odziv bralcev jim je nadel krila za prihodnja leta

Bralna značka za odrasle 2020: Odziv bralcev jim je nadel krila za prihodnja leta

Štajerski tednik, 7. december 2020 ― V dvajsetih letih je Bralna značka za odrasle (BZO) pustila neizbrisljiv pečat, k branju kakovostnih knjig povabila številne bralce, iz leta v leto več. Tako je knjiga ne glede na vse ostala tista sopotnica sodobnega človeka, ki ga zna usmeriti v vsakem trenutku njegovega življenja in poti. Njena potovanja v najrazličnejše svetove so neizmerljiva in neprecenljiva. Letos je k branju vabil seznam 25 knjižnih naslovov, 25 avtorjev, sestavljen po abecednem vrstnem redu. Dodana pa je bila knjiga Kurent Liljane Klemenčič in Stojana Kerbler, letošnjega Prešernovega nagrajenca. Tako je bilo vseh avtorjev v bistvu 26, vpisanih pa je 25, kot ima črk slovenska abeceda.
še novic