Ptuj: Tik pred pričetkom Dnevov poezije in vina

Štajerski tednik, 15. avgust ― Na Ptuju je že vse pripravljeno za 23. Dneve poezije in vina, ki bodo v najstarejše slovensko mesto in še nekatere druge kraje po Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem pripeljali literate iz 16 držav. Tokratni častni gostje so srbska pesnica Radmila Lazić, kitajski pesnik Bei Dao in letošnji avtor Odprtega pisma Evropi Ilija Trojanow.

Tomaž Tozon: Glasba naj bo iskreno in srčno sporočilo

Štajerski tednik, 15. avgust ― Spomini na nepozabne večere 50. jubilejnega festivala NZG Ptuj 2019 so že zelo sveži. Ansambli, ki so tlakovali njegovo pot, in tisti, ki jo nadaljujejo, so v najstarejše slovensko mesto prinesli novo energijo, ki je skupek tisočerih zgodb tega obdobja. Marsikatera je na novo zaživela, saj muzikanti, kjerkoli so že, znajo podžigati takšne in drugačne strasti, dogodke, predvsem pa pisati vesele in navdihujoče zgodbe.

Ptuj : Svečano odprtje razstavišča petega mitreja

Štajerski tednik, 8. avgust 2. avgust je bil osrednji praznični dan letošnjega proslavljanja 1950. obletnice prve pisne omembe Ptuja v antičnih virih, nadvse pomemben pa je bil tudi za promocijo oz. predstavitev izjemne ptujske arheološke dediščine – mitrejev. V hotelu Mitra so za javnost svečano odprli urejeno razstavišče 5. ptujskega mitreja, sočasno pa predstavili virtualni prikaz tega mitreja in nove aranžmaje organiziranega vodenja po ptujskih mitrejih. Te ponujajo na portalu deosoli.info. Projekt podpira ministrstvo za kulturo RS.

Kdaj bo Ptuj v resnici turistična atrakcija?

Štajerski tednik, 5. avgust ― Pred enim letom smo znane Ptujčane spraševali o možnih turističnih atrakcijah, o tistem nečem, kar bi na Ptuj pritegnili več obiskovalcev. Navdušenja nad pivskimi ali vinskimi fontanami ni bilo, tudi o posebnem razglednem stolpu večina ne razmišlja, najbolj zaželene pa so atrakcije v okviru že prepoznavnih potencialov mesta: grajski hrib, Panorama, staro mestno jedro, voda, terme, rimska zgodovina, vinska oz. vinarska tradicija ipd.

O festivalskem turizmu: Nič ne pomaga lepo, čudovito mesto, če ni efekta

Štajerski tednik, 5. avgust ― V sklopu 11. festivala Arsana je po večletnem premoru znova potekala okrogla miza o ptujskem festivalskem turizmu kot izmenjava pogledov in mnenj v prepričanju, da je na Ptuju zavel nov veter, ki bo omogočal organizatorjem festivalov boljše pogoje za delovanje, za pravočasno sestavo programa in izdajo festivalskih edicij. Predvsem pa naj bi ob tem mesto s ponudniki festivalsko dihalo, da bodo obiskovalci, tako domači kot tuji, po koncertih lahko posedali v ptujskih lokalih, uživali v mestni ponudbi, ki naj bi prav tako ponujala nepozabne doživljaje, užitke in okuse.

Ptuj: Avgusta že desetič Dnevi poezije in vina

Štajerski tednik, 29. julij ― Med 20. in 24. avgustom bodo Ptuj in 18 drugih krajev zavzeli Dnevi poezije in vina, ki jih Ptuj gosti že deset let. Letošnje, 23. edicije festivala se bo udeležilo 20 uveljavljenih pesnic in pesnikov z vsega sveta, častna gosta bosta srbska pesnica Radmila Lazić in kitajski pesnik Bei Dao. Letošnja država v fokusu je Nemčija.

Ptuj : 20 let obrednega gledališča Romane Ercegović

Štajerski tednik, 28. julij ― Obredno gledališče Romane Ercegovič, neodvisne gledališke avtorice, pesnice in raziskovalke na področju obrednega gledališča, je staro 20 let. Vsem, ki so bili v tem času ob njej, se je zahvalila z odlomki iz avtorskih predstav in pogovorom o svoji ustvarjalni poti ter knjigi Obredno gledališče: Od misterijev matriarhalnosti Evrope do obujanja svetosti v gledališču našega časa, ki je potekal na dvorišču dominikanskega samostana in v samostanski dvorani.

11. mednarodni glasbeni festival Arsana: Evropsko in svetovno stičišče umetnosti

Štajerski tednik, 22. julij ― Kot že zadnjih pet let so organizatorji glasbenega festivala Arsana tudi letos na Ptuj pripeljali vrhunsko glasbeno zasedbo. Že drugič je na otvoritvenem večeru festivala, ki letos razveseljuje z dvomesečnim dogajanjem, zapeli člani vrhunske vokalne skupine Take 6, ki so za svojo vrhunsko vokalno izvedbo doslej prejeli že deset grammyjev. Od leta 2014 so tudi častni člani glasbene dvorane Gospel.

Ptuj: Amalija Jelen Mikša o Vražjem grižljaju

Štajerski tednik, 18. julij ― V razstavišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj je svoj literarni prvenec, lirsko obarvan roman, v katerem se prepletajo različne ženske zgodbe, junijskega večera predstavila Amalija (Malči) Jelen Mikša, dolgoletna novinarka Televizije Slovenije in filmska ustvarjalka, ki je bila za svoje filmske stvaritve tudi večkrat nagrajena.
še novic