Zaključek bralne značke za odrasle: Prebrali so več kot 800 knjig

Štajerski tednik, 5. december ― Bralna značka za odrasle (BZO) je bila prvič izvedena v šolskem letu 2000/2001, od takrat naprej se je razvijala ter jo po vzoru ptujske knjižnice izvajajo v skoraj vseh splošnih knjižnicah Slovenije. Projekt si je zamislila, pripravljala in vodila Liljana Klemenčič ter ga predala sodelavcem iz Knjižnice Ivana Potrča Ptuj, za kar so se ji še posebej zahvalili tudi na zaključku letošnje BZO. Njen vodja je oktobra letos postal Gregor Korošec.

Edinstvena prireditev v Podlehniku: »Moja zemlja, moje korenine«

Štajerski tednik, 5. december ― Tišini po zadnji odigrani in odpeti noti je sledil bučen aplavz, ki je bil potrditev, da je domačinka Sara Korošec navdušila, presunila zbrane gledalce, obiskovalce, ob redkih izjemah, ki so najprej ostali nemih rok. Predstava nikakor ni bila klasična prireditev ljudskih pevcev ali recitatorjev, pa vendar je vključevala tudi njih in seveda še svetlobo, glas, zvok, črke ter gibe. Bila je raznolika, kot so Haloze, kot so zgodbe ljudi, ki so bivali in še bivajo na slemenih gričev, v grapah ali na obronkih te za življenje svojstvene pokrajine.

Ljudske pevke so za 50. rojstni dan dobile še eno darilo

Štajerski tednik, 5. december ― Za markovske ljudske pevke je leto 2023 jubilejno. Njihova sekcija, ki deluje v okviru Folklornega društva Antona-Jožeta Štrafela, je bila namreč ustanovljena pred natanko 50 leti. V začetku leta so to pomembno prelomnico obeležile s koncertom, v teh dneh pa je luč sveta ugledal še zbornik ob 50-letnici delovanja z naslovom Naj pesem naša vam pove.

Stene Mestne hiše krasi Lepotica ob Dravi

Štajerski tednik, 30. november ― V ptujski Mestni hiši se skozi leto zvrstijo najrazličnejše likovne razstave. Vse do konca leta bo na ogled razstava Lepotica ob Dravi učenk četrtega in petega razreda OŠ Mladika. Slednje so v preteklem šolskem letu ustvarjale v okviru likovnega krožka Ustvarjalne roke.

Kreativnost mladih ne pozna meja

Štajerski tednik, 27. november ― Ptujska gimnazija je letos prvič gostila gledališko srečanje umetniških gimnazij Uprizoritvene akcije. Dogodka se je udeležilo okoli 80 mladih, ki obiskujejo umetniške programe gimnazij na Ptuju, v Ljutomeru, Ljubljani in Novi Gorici.
»Šansoni mi omogočajo, da naš čas odslikavam brez zadržkov«

»Šansoni mi omogočajo, da naš čas odslikavam brez zadržkov«

Štajerski tednik, 20. november ― Po desetih letih je letos ponovno potekal Festival slovenskega šansona. Na natečaj je bilo prijavljenih 66 šansonov, na festival jih je strokovna komisija uvrstila 20, od teh jih je bilo na dveh predizborih za finalno prireditev izbranih deset. Med njimi je tudi Primož Vidovič, pevec, kantavtor, šansonjer, filozof, ki se je odlično predstavil v šansonu Triptih sestre Felicite, za katerega je napisal glasbo in besedilo.  V soboto, 25. novembra, se bo občinstvu predstavil na koncertu v ptujskem dominkancu.
Ljubiteljski slikarji so nepogrešljivi ustvarjalci

Ljubiteljski slikarji so nepogrešljivi ustvarjalci

Štajerski tednik, 16. november ― V razstavišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj je na ogled razstava likovnih del članov likovne sekcije dr. Štefke Cobelj DPD Svoboda Ptuj, posvečena 100. obletnici njenega rojstva. V ptujski knjižnici hranijo tudi zapuščino dr. Štefke Cobelj, ki je z  amaterskimi likovnimi ustvarjalci navezala stike leta 1976. Bila je tudi mentorica številnim ljubiteljskim slikarjem..
Karel Gržan, pater in kmet: „Največja groza je, da si osamljen ...“

Karel Gržan, pater in kmet: „Največja groza je, da si osamljen ...“

Štajerski tednik, 13. november ― Razstavišče Knjižnice Ivana Potrča Ptuj je bilo premajhno, da bi lahko sprejelo vse, ki so želeli prisluhniti pogovoru s patrom Karlom Gržanom o knjigi Mir, ki je nastala v radovednem dialogu z novinarjem in publicistom Juretom Aleksičem in je prva osebna in biografska knjiga patra Karla Gržana. Ptujčani si patra Karla Gržana tudi malo lastimo. Na Ptuju je deloval od leta 1985 do 1994, bil je kaplan v župniji sv. Ožbalta, zato je Ptuj tudi kos patrovega srca. Začel je delovati tudi v Karitas. Zelo ga je nagovorila stiska ljudi, zlasti tistih, ki so živeli osamljeno, skrito, trpeče življenje.
Monografija Hvalnica trti in ljudem

Monografija Hvalnica trti in ljudem

Štajerski tednik, 13. november ― Eno leto po odprtju kabineta Stojana Kerblerja v okviru Galerije mesta Ptuja, so v slavnostni dvorani ptujskega gradu predstavili monografijo Hvalnica trti in ljudem dr. Vladimirja Korošca in Stojana Kerblerja. Posvečena je vinu in vinogradništvu ter delovanju vitezov na območju Ptuja in Ormoža.
Ples jim pomeni vse, sprostitev in sanje

Ples jim pomeni vse, sprostitev in sanje

Štajerski tednik, 13. november ― Teja Kolednik, Gaj Vinter, Hana Kmetec, Zoja Vajda in Rosa Cafuta Gajšt so se na Poljskem udeležili svetovnega prvenstva v plesu. Vsi trenirajo na Ptuju, Teja Kolednik v plesni šoli Mambo, ostali štirje v plesni šoli Samba. S prvenstva so se vrnili polni lepih vtisov, doživetje je bilo nepozabno, tudi adrenalin, ki so ga občutili. Ples vsem pomeni zelo veliko, v njem neizmerno uživajo, odločeni so trenirati in se še vračati na tekmovanja najvišjega ranga.
še novic