Razstava starih razglednic Ptuj skozi čas

Štajerski tednik, 7. november ― Aleksandra Kumra je že od nekdaj zanimala zgodovina. To ga je tudi privedlo do tega, da je pred 15 leti začel zbirati stare razglednice Ptuja. Kmalu je ljubiteljsko zbiranje preraslo v načrtno zbiranje, ki ga še danes spremlja tudi raziskovanje. Njegova zbirka obsega že okrog 1000 razglednic, ki jih skrbno hrani primerno zaščitene.

Zbirka Mitje Gobca: Naj gre pesmarica veselo na pot!

Štajerski tednik, 7. november ― Letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine so bili že 29. in so hkrati potekali v okviru 7. tedna kulturne dediščine. Letos so prireditve potekale od 28. septembra do 12. oktobra, njihov koordinator v Sloveniji pa je Zavod za varovanje kulturne dediščine. Slovenija je ena od 50 evropskih držav podpisnic Evropske kulturne konvencije. V Evropi se v okviru teh dnevov zvrsti okrog 80.000 dogodkov, ki jih obišče blizu 30 milijonov ljudi.

Ptuj: Knjiga Ivana Tuška o rimski vojski v dopolnjeni izdaji

Štajerski tednik, 21. oktober ― V Mestni hiši na Ptuju so sredi oktobra predstavili knjigo upokojenega arheologa Ivana Tuška pod naslovom Rimska vojska v republiki in cesarstvu ter rimski vojaški nagrobniki iz Petovione. Gre za dopolnjeno prvo knjigo Rimska vojska v republiki in cesarstvu, ki jo je izdal leta 2012, s poglavji, posvečenimi arheološkim spomenikom Petovione, v katerih predstavlja najpomembnejšo skupino vojaških najdb iz Petovione. Zelo pomembno pa je tudi, da spomenike predstavlja v fotografiji, saj je lapidarij za javnost in strokovnjake nedostopen že od leta 2011.

Lipnica: Srečanje kultur treh dežel in poklon jeseni

Štajerski tednik, 21. oktober ― Na glavnem trgu v Lipnici je že dvajsetič zapored potekal jesenski festival (Herbfest). Na tej tradicionalni mednarodni prireditvi so tudi letos ob avstrijskih tradicijskih skupinah sodelovale še skupine iz Slovenije in Hrvaške. Drugi festivalski dan, 13. oktobra, so se na najlepši možen način zahvalili za vse pridelke, ki jih je prinesla letošnja letina.

Ormož: Podjetniške ideje mladih dijakov

Štajerski tednik, 21. oktober ― Aplikacija Wake – budilka, ki je ne morete utišati preprosto s pritiskom na tipko, temveč preneha zvoniti šele, ko vtipkate štiri aktivnosti za tisti dan in deluje kot nekakšen motivator za aktivno življenje, stroj v enem, ki pere, suši, lika in zloži perilo, ter pametna denarnica, ki se odklepa na prstni odtis, so ene izmed petih podjetniških idej mladih ormoških gimnazijcev.
še novic