Timotej Jevšenak: Celje

MAO, 15. april ― Ob razstavi Tendence, celjska arhitektura in urbanizem 1955–1985 si bomo z arhitektom in enem od ustvarjalcev razstave Timotejem Jevšenakom ogledali tretje največje slovensko mesto.

BIO 26: Odprti poziv za bienale oblikovanja

MAO, 25. marec ― V ospredju 26. bienala oblikovanja (BIO 26) je eden največjih izzivov našega časa – tema informacij in splošne krize na področju njihovega širjenja in uporabe. BIO 26 želi zbrati najboljše ideje, ki raziskujejo načine, kako se ustvarjalno spopasti s to težavo oziroma se nanjo odzvati ter predlagati rešitve in alternative našemu trenutnemu ravnanju z informacijami in znanjem. K sodelovanju so vabljeni oblikovalci, arhitekti, znanstveniki, umetniki, komunikologi, pedagogi, sociologi, skratka vsi državljani, ki želijo preučiti temeljne strukture proizvodnje in prenosa znanja v družbi od dobe razsvetljenstva naprej. Letošnji bienale bo predstavil šest projektov, ki jih bomo izbrali v okviru oblikovalskega maratona (t. i. designatona). To bo intenziven, aktiven, »sprinterski« tridnevni dogodek, v okviru katerega bodo radovedni in motivirani posamezniki, oblikovalci in neoblikovalci, sodelovali pri oblikovalskih izzivih. Izbrani sodelujoči bodo raziskovali resnične izzive, ki jih bo začrtala kuratorska ekipa bienala v sodelovanju s partnerskimi institucijami: muzejem, knjižnico, univerzo, botaničnim vrtom, domom za starejše občane ter časopisno hišo. Delo v skupinah bo potekalo pod mentorstvom šestih uglednih oblikovalcev, ki bodo vodili skupine do predstavitve na razstavi. Mentorji so: Bureau d'études, Futurefarmers, Commonplace Studio, Paolo Patelli, Apolonija Šušteršič, Kathrina Dankl. Kustos bienala je avstrijski kustos in kulturni producent Thomas Geisler, njegova pomočnica pa je Aline Lara Rezende. Rok za prijavo je 21. april!

Javni razpis za izbor operacij »Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij - Center za kreativnost 2019«

MAO, 1. marec ― Predmet razpisa so nepovratne spodbude za razvoj inovativnih projektov in podjetij s področja kulturnega in kreativnega sektorja (KKS), razvoj novih izdelkov, storitev in procesov pri prijaviteljih (podjetjih in drugih organizacijah) ter vzpodbujanje močnejšega sodelovanja med KKS in gospodarstvom. Rok za oddajo vlog za dodelitev sredstev je 15. 04. 2019

Italian Design Day: Design and the City of Future

MAO, 19. februar ― Dan se obeležuje v 100 mestih po svetu, letošnja tema pa je oblikovanje in mesta prihodnosti. Na dogodku v MAO bodo sodelovali ambasadorji italijanskega oblikovanja Studio Park Associati iz Milana in slovenski arhitekti Gregorc/Vrhovec v polurnih predavanjih in diskusijo. Moderatorka dogodka bo Maja Vardjan.

Iskanje arhitekture

MAO, 5. februar ― Izvor – Krajina – Arhitektura Na razstavi se predstavljajo izbrana dela in besede avstralskih mojstrov arhitekture Richarda Leplastrierja in Petra Stutchburyja. Njuno delo in poučevanje presegata področje arhitekture. Vse, kar počneta, je prepojeno s spoštovanjem tako grajenega kot tudi negrajenega, zaradi česar se nad njima navdušujejo vsepovsod po svetu.

Ustvarjalna izmenjava 2019

MAO, 1. februar ― Evropsko srečanje strokovnjakov in ljubiteljev arhitekture omogoča povezovanje med ustvarjalci, občinstvom ter strokovno javnostjo. Poleg 25 obetavnih ustvarjalcev s svežimi idejami o prihodnosti arhitekture, bodo govorci tudi Giovanna Borasi (CCA), Gustavo Utrabo (Aleph Zero), Freek Persyn (51N4E) in Špela Videčnik (OFIS). Sejem Future Architecture pa nas bo seznanil z najnovejšim dogajanjem v svetu arhitekture.

Creative & Circular 2019

MAO, 1. februar ― Javni natečaj za povezovanje kulturno kreativnega sektorja in krožnega gospodarstva k sodelovanju vabi oblikovalce, rokodelce in druge kreativce, ki v ospredje postavljajo novo paradigmo krožno gospodarstvo. Prijave do 25. februarja.

Klemen Košir: Ljubljanske zapornice

MAO, 31. januar ― Zapornica je bila zgrajena v poznih tridesetih letih prejšnjega stoletja, po načrtih Jožeta Plečnika. Postala je del širše zamisli o sklenjeni rečni promenadi, ki se na tem mestu zaključi in obrne nazaj proti mestu.

Dvoživke na Barju

MAO, 24. januar ― Ljubljansko barje v svojem naročju pestuje bogate zaklade. Te varuje barjanski sedmeroglavi zmaj, ki ne bruha ognja, temveč vodo. Na delavnici se bomo podali na odkrivanje teh zakladov. Delavnico bo izvajala Barbara Vidmar v okviru projekta LIFE Naturaviva.

Svetovni dan voda: Živeti z vodo

MAO, 22. januar ― Na zaključni konferenci projekta Živeti z vodo bomo pregledali nedavne projekte arhitektov in krajinskih arhitektov ter preverili, kako povezujejo življenjski prostor in vodo V okviru Moja reka praznuje, Praznovanje reke Ljubljanice pa bomo spoznavali reko Ljubljanico kot kulturni spomenik državnega pomena.
še novic