Poziv za zgodbe o evropski kulturni dediščini

CED, 21. marec ― Svet Evrope je v okviru akcije Dnevi evropske kulturne dediščine objavil poziv za zgodbe »European Heritage Stories« z namenom spodbuditi akterje s področja evropske kulturne dediščine, da prispevajo zgodbe o svojih projektih, pobudah in dejavnostih. Rok za oddajo predlogov: 18. apr. 2019.

Moč dokumentarnega filma

CED, 20. marec ― Fokus letošnjega strokovnega programa Festivala dokumentarnega filma v soorganizaciji Motovile je bila madžarska dokumentaristika s poudarkom na človekovih pravicah. Filmi, ki izpostavljajo pereče družbene teme, imajo pomembno vlogo pri ozaveščanju javnosti in so lahko tudi generator družbenih sprememb.

Danska pisateljica Janne Teller v Ljubljani

CED, 11. marec ― Mladinska knjiga v sklopu projekta Spread the Words s podporo Ustvarjalne Evrope med 3. in 7. apr. 2019 gosti dansko aktivistko, nekdanjo svetovalko na konfliktnih območjih, esejistko in pisateljico avstrijsko-nemških korenin Janne Teller. Priložnost za srečanje z bralci na Festivalu angažiranega pisanja Itn. 5. apr. ob 11.00 v Kinu Šiška.

Ženske v enem od treh projektov MEDIA

CED, 8. marec ― Na letni ravni v EU izide več kot 1.500 filmov. Le enega od petih filmov režira ženska. Glavnina sredstev za razvoj in produkcijo se nameni filmom pod taktirko moških. Med prejemniki podpore Ustvarjalna Evropa–MEDIA je razmerje ena proti tri v korist moških. Preverili smo, kako se uravnoteženost spolov odraža v podprogramu MEDIA, tudi v Sloveniji.

V UGM na ogled razstava »Women, (be)coming«

CED, 5. marec ― Ob mednarodnem dnevu žensk, 8. mar. 2019, Umetnostna galerija Maribor na ogled postavlja razstavo, ki je nastala v okviru Wom@rts umetniških rezidenc s podporo Ustvarjalne Evrope. Umetnice so ustvarjale v odziv na prelomno delo Simone de Beauvoir »Drugi spol«, ki letos praznuje 70. let izida.

Mobilnost umetnikov in delavcev v kulturi

CED, 1. marec ― Mobilnost je družbeno in gospodarsko stanje umetnikov in delavcev v kulturi ter hkrati vektor socialnega in gospodarskega razvoja. Vendar se mobilnost v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih sooča s številnimi vprašanji, ki jih je treba obravnavati na več ravneh. KEA (2018) je za Evropski parlament opravila raziskavo s priporočili za izboljšanje regulativnega okolja na področju mobilnosti.

Za kakovosten prevod nujno potrebujemo lektorja in prevajalca

CED, 27. februar ― Je eno od sporočil letošnjega prvega Evropskega filmskega foruma, ki je potekal v okviru filmskega festivala v Berlinu, 11. feb. 2019. Glavna tema foruma je bila uporaba tehnologije za promocijo in kroženje evropskih avdiovizualnih (AV) del ter možnosti za podnaslavljanje in sinhronizacijo. Podnaslavljanje je pomembno zaradi ohranjanja kulturne raznolikosti.

Objavljen razpis za EPK 2025

CED, 26. februar ― Ministrstvo za kulturo je 22. feb. 2019 objavilo razpis za oddajo prijav za Evropsko prestolnico kulture (EPK) za leto 2025 v Republiki Sloveniji, ki je odprt do 31. dec. 2019. Predstavniki mest so vabljeni, da se 18. mar. 2019 udeležijo informativnega dneva na Ministrstvu za kulturo.

Kultura e–novice, 20. februar 2019

CED, 20. februar ― Pozdravljeni, Evropski parlament meni, da je mobilnost družbeno in gospodarsko stanje umetnikov in kulturnih delavcev ter hkrati vektor socialnega in gospodarskega razvoja. Vendar se mobilnost v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih sooča s številnimi vprašanji, ki jih je treba obravnavati na več ravneh – nacionalni in EU. Nas zanima, kaj so prednosti in izzivi mednarodne mobilnosti,[...]
še novic