Vsi govorijo o prožnosti v kulturi, kako pa jo lahko dosežemo?

CED, 17. januar ― Pot do prožnosti v kulturi je tlakovana s privlačnimi, uresničljivimi in delujočimi inovativnimi pristopi, s katerimi lahko dosežete učinek, ki ste si ga zamislili. Jana Renée Wilcoxen poroča s konference »Onkraj kulturnega modela« (16. okt. 2018), ki jo je organiziral zavod Motovila v sodelovanju s platformo Center za kreativnost (MAO) in kot del študijskega obiska iz Ukrajine pod naslovom »Onkraj horizontov«.

Tudi vladne institucije prenavljajo svoje modele denarne pomoči in financiranja

CED, 17. januar ― Edgar Garcia Casellas s Katalonskega inštituta za kulturna podjetja (ICEC) je na konferenci »Onkraj kulturnega modela« pojasnil, kako so s preoblikovanjema katalonskega modela za kulturni in ustvarjalne sektorje oblikovali edinstven sistem podpore in financiranja, ki tako neprofitnim organizacijam kot profitnim podjetjem iz kreativnih sektorjev nudi podporo pri uspešni izvedbi projektov.

EU volitve 2019: tokrat grem volit #zakulturo

CED, 15. januar ― Evropske volitve 23.–26. maja 2019 se bodo odvile v ključnem obdobju za EU. Pomembno je, da sodelujemo na volitvah in politične stranke spomnimo o vlogi in pomenu kulture v EU, tudi za večjo enotnost, sodelovanje in medsebojno razumevanje. Poudarimo višji proračun za kulturo, svobodo umetniškega izražanja, boljše pogoje za delo, medsektorsko sodelovanje …

EPK 2019: Plovdiv in Matera

CED, 7. januar ― Letošnji evropski prestolnici kulture (EPK) gostita Bolgarija in Italija, ki že v januarju vabita k obisku številnih kulturnih dogodkov v letošnjem letu. Plovdiv odpira vrata med 11. in 13. jan., Matera pa 19. in 20. jan. Slovenija bo EPK ponovno gostila leta 2025.

Zbirka priporočil za bodoče EPK

CED, 7. januar ― Izvajalska agencija EACEA je za bodoče kandidatke EPK pripravila številna priporočila. Za pripravo uspešne vloge je pomembno zgodnje načrtovanje, npr. tudi tega, da se partnerjem in lokalnim deležnikom zagotovi podroben časovni okvir in omogoči enotno razumevanje ambicij EPK. Poleg tega pa so ključna še kontinuiteta, vključevanje, zavedanje in sodelovanje.

Kultura e–novice, 21. december 2018

CED, 21. december 2018 ― Pozdravljeni, leto 2018 bo v spominu vsekakor ostalo kot »tisto rekordno in nadpovprečno leto«. V petem letu izvajanja Ustvarjalne Evrope so domače organizacije s področja kulture, filma idr. ustvarjalnih sektorjev presegle že dosežene rekorde iz prejšnjih let – slovenski vodje projektov Kultura in MEDIA so namreč letos skupaj pridobili skoraj 5 milijonov evrov podpore EU![...]

Katero slovensko mesto bo gostilo EPK 2025?

CED, 21. december 2018 ― Motovila (CED Slovenija) je 18. okt. 2018 v Hiši EU pripravila dogodek s fokusom na Evropsko prestolnico kulture (EPK) in projekte sodelovanja Kultura – dva ključna mehanizma programa Ustvarjalna Evropa. EPK velja za eno najbolj prepoznavnih pobud na ravni EU na področju kulture in Slovenija jo bo ponovno gostila 2025, projekti sodelovanja pa predstavljajo hrbtenico podprograma Kultura in so velikokrat povezani z aktivnostmi EPK v različnih državah.

Kaj so povedali gostje na Uspešno … ustvarjalno 2018?

CED, 20. december 2018 ― Ob zaključku leta je Motovila na »Uspešno … ustvarjalno 2018« v Mestno hišo (12. dec. 2018) povabila predstavnike organizacij, ki so v obdobju 2014–2018 uspešno pridobili podporo programa EU Ustvarjalna Evropa, da se spoznajo, izvejo, kaj kdo počne, se mrežijo in predstavijo svoje delo, želje, pomisleke in načrte.

Slovenija v petem letu Ustvarjalne Evrope do petih milijonov evrov

CED, 20. december 2018 ― Slovenski kulturni in ustvarjalni sektor se je tudi v letu 2018 ponovno nadpovprečno odrezal na razpisih Ustvarjalne Evrope (2014–2020). V petem letu izvajanja tega programa EU domače organizacije s področja kulture, filma idr. ustvarjalnih sektorjev presegajo že dosežene rekorde iz prejšnjih let – slovenski vodje projektov Kultura in MEDIA so namreč letos skupaj pridobili skoraj 5 milijonov evrov podpore EU!

Kino kot kulturni in skupnostni projekt

CED, 20. december 2018 ― Rdeča nit strokovnega srečanja sredi novembra v Ljubljani je bilo vprašanje, kakšen art kino potrebujemo. Glavna dejavnost kinematografov namreč ni samo prikazovanje kakovostnih filmov, temveč so kina postala del skupnosti in omogočajo širšo filmsko izkušnjo. Sodelujoči so se strinjali o pomenu razvoja publike in sodelovanja s skupnostjo, v kateri delujejo.
še novic