Almodovar: Bolečina in slava

Miha Mazzini, 19. september 2019 ― Režiser Pedro Almodóvar je, kar se filmov tiče, nekako tam kot Woody Allen. Snema jih drugega za drugim in vsi so blede sence. Ko pa se pojavi vsaj eden, ki kaže znake življenja, pa če še tako šibke, oboževalci in mediji ponorijo od veselja. Bolečina in slava (Dolor y gloria) je film, ki bi ga ... [>>>>>>>] The post Almodovar: Bolečina in slava appeared first on Miha Mazzini.
Vljudnost komuniciranja najvišjih znanstveno kulturnih inštitucij

Vljudnost komuniciranja najvišjih znanstveno kulturnih inštitucij

Miha Mazzini, 27. november 2018 ― SRC-SAZU (Znanstvenoraziskovalni center slovenske akademije znanosti in umetnosti) mi je poslal e-pismo. Takole pišejo: Debelo gledam, kakšna pogodba, kaj se dogaja, podpišite, ukaz, avtoriteta, uradno, itd. Berem priloge in ugotovim, da gre pravzaprav za prošnjo, če bi jim svoja besedila izročil v obdelavo. Pazite, prosijo! Verjetno bi se jim razpadla tipkovnica, če bi res prosili, ... [>>>>>>>] The post Vljudnost komuniciranja najvišjih znanstveno kulturnih inštitucij appeared first on Miha Mazzini.

Umetna inteligentnost že prepoznava potrošnika

Miha Mazzini, 5. februar 2018 ― Z velikim zadovoljstvom sem opazil, da so bančni sistemi že napredovali preko točke singularnosti in dosegli samostojno inteligentnost, kar se kaže za zdaj še precej otročje, torej v komentiranju potrošnikovih osebnih značilnosti. Poleg bonitetnih ocen smo sedaj začeli dobivati tudi karakterne, kar lahko le pohvalim. Dokaz: PS. Tako sem tekmovalen, da me jezi, ker sem ... [>>>>>>>] The post Umetna inteligentnost že prepoznava potrošnika appeared first on Miha Mazzini.
Jernej Šugman

Jernej Šugman

Miha Mazzini, 11. december 2017 ― V filmu Izbrisana je prizor, v katerem se policijski inšpektor odloča, v kolikšni meri bo upošteval državni zakon in v kolikšni moralnega. Gre za najdaljši prizor v filmu in ko sem pred snemanjem pripravljal dramaturške infografike, je s svojo monolitnostjo štrlel iz ritma. Za povrh ne gre za dogajanje, kjer bi igralec hropel, trpel in ... [>>>>>>>] The post Jernej Šugman appeared first on Miha Mazzini.
Zelena pošast (ali kako se boriti proti zavisti?)

Zelena pošast (ali kako se boriti proti zavisti?)

Miha Mazzini, 21. september 2017 ― Leta 2013 je predsednik države Borut Pahor organiziral prvo konferenco projekta, imenovanega Slovenija 2030, ki je bila tudi zadnja. Povabili so nas kakih trideset in vsak je na kratko predstavil, kje vidi slovenske probleme in rešitve ter se slikal s predsednikom. Ko sem poslušal govorce, me je presenetila njihova slaba ali celo nična seznanjenost z ... [>>>>>>>] The post Zelena pošast (ali kako se boriti proti zavisti?) appeared first on Miha Mazzini.
Zdaj je čas, da vsak pokaže svojega Janeza

Zdaj je čas, da vsak pokaže svojega Janeza

Miha Mazzini, 29. marec 2017 ― Če želijo biti uspešne, morajo reklamne agencije iskati duha časa. In ta je v Sloveniji očitno enoten in jasno viden: strah pred tujci! Tako, nenadoma, vsi prisegamo na naše in samo naše. Tudi trgovske verige z živili. Prvi, če me spomin ne vara, je pričel Hofer s serijo oglasov, s katerimi so nam sporočili, da ... [>>>>>>>] The post Zdaj je čas, da vsak pokaže svojega Janeza appeared first on Miha Mazzini.
E-zdravstvo: teorija in praksa

E-zdravstvo: teorija in praksa

Miha Mazzini, 31. maj 2016 ― O prednostih e-zdravstva lahko berete povsod. Dokler ne pridete do vrat lokalnega zdravstvenega doma, kjer zagledate tole: Pri zdravniku pa ugotovite, da mora dlje gledati na računalniški zaslon, kot gleda vas. The post E-zdravstvo: teorija in praksa appeared first on Miha Mazzini.
Znanstveni dokaz: Slovenci smo mali Nemci!

Znanstveni dokaz: Slovenci smo mali Nemci!

Miha Mazzini, 16. maj 2016 ― Slovenci o sebi mislimo, da smo mali Nemci, a tega nekako ne znamo dokazati (preberite kolumno Slovenski sadomazo, recimo). Zato z veseljem objavljam prvi uradni dokaz, ki sem ga zagledal čisto slučajno na polici drogerije. Na zgornjem delu slike je izvirna nemška škatlica prehrambenega dodatka, spodaj pa slovenska različica iste škatlice. Vsebina je v obeh ... [>>>>>>>] The post Znanstveni dokaz: Slovenci smo mali Nemci! appeared first on Miha Mazzini.

Status: komplicirano je.

Miha Mazzini, 26. februar 2016 ― Gospa Vesna Vilčnik, predsednica društva Češplja, znano ime iz bojev okoli zadnjega referenduma, voditeljica Nove24TV, v pogovoru z naslovom Zaupala nam je svoje male skrivnosti: Kdo je tvoj televizijski vzornik oz. vzornica? Ellen DeGeneres. Wikipedija pravi: Ellen DeGeneres: “she came out as a lesbian in an appearance on The Oprah Winfrey Show. Shortly afterward, her ... [>>>>>>>] The post Status: komplicirano je. appeared first on Miha Mazzini.

Glamur javnega sektorja

Miha Mazzini, 25. februar 2016 ― Začel sem brati poročilo Slovenskih novic o tekmovanju za slovensko popevko in ko sem prebral naslednje, sem kar odnehal, tako globoko sem se zamislil: “Urednik in voditelj drugega festivalskega večera Mario Galunič […] spada v 50. plačni razred (od skupaj 65.), ta po lestvici za določitev osnovnih plač javnih uslužbencev in funkcionarjev znaša natanko 2.929,83 ... [>>>>>>>] The post Glamur javnega sektorja appeared first on Miha Mazzini.
Revolucionar

Revolucionar

Miha Mazzini, 26. januar 2016 ― Zgodbe pač nastanejo tako, da si izmislim neko osebo v neki situaciji. In ko so napisane in objavljene, še vedno ostanem pozoren, če se podobna situacija zares zgodi. Leta 2012 je pri založbi Goga izšla knjiga kratkih zgodb z naslovom Polni koledarji, prazni dnevi. V njej je tudi zgodba z naslovom Revolucionar o človeku, ki ... [>>>>>>>]

Ni več treba imeti ločenega poslovnega računa

Miha Mazzini, 23. december 2015 ― … za samostojne podjetnike, recimo (kamor sodi tudi veliko svobodnjakov raznih vrst in ostalih začasno zaposlenih).  Banke vodenje poslovnega računa seveda zaračunavajo in razlike med njimi so očitno komaj verjetne. Ko sem spraševal znance, gredo stroški  od par evrov letno do sto in več evrov. Skratka, če varčujete, potem vedite, da 1. 1. 2016 stopi ... [>>>>>>>]
Družinski zakonik, tokrat (leta 2015)

Družinski zakonik, tokrat (leta 2015)

Miha Mazzini, 21. december 2015 ― Prejšnjikrat sem objavil zemljevid Slovenije glede na glasovanje o družinskem zakoniku leta 2012. Po glasovanju leta 2015 je čas za primerjavo. (Podatki so s strani Državne volilne komisije. Zemljevid je spet pripravil strokovnjak, ki se z vizualizacijami ukvarja.) ZA je pobarvan modro in PROTI rdeče. Še primerjavi 2012 in 2015:  

Ogrožene živali

Miha Mazzini, 18. december 2015 ― Lani leti sem pisal kolumno o tem, kako se bojimo sprememb (Slovenci volimo z vojnami) in omenil tudi primer vetrnih elektrarn. Zdajle sem šel pogledat novico, omenjeno v kolumni (Konec za vetrnice na Volovji rebri), ki pravi takole: “V petem krogu odločanja o vetrnih elektrarnah na Volovji rebri je ARSO odločila, da soglasja za 33 ... [>>>>>>>]
še novic