Jazz Beat

Jazz Beat

Odzven, 20. september ― Pred nedavnim na Hrvaškem izdana knjiga Jazz Beat urednika in prevajalca Voja Šindolića iz Dubrovnika je vpogled v zapuščino generacije beat pesnikov, ki so skozi kontrakulturo štiridesetih in petdesetih razvili philio do be-bopa, jazza in, v širšem pomenu, afroamericane.
Sveže in zrelo

Sveže in zrelo

Odzven, 17. september ― Novomeška skupina Mrfy je prebila glasbeni zid z dvema dolgometražnima izdelkoma, ki se ne izključujeta, temveč dopolnjujeta, in s tem začela pisati neko novo zgodbo – delno za sebe, a še bolj za nas, ki že skoraj desetletje čakamo na svež in prodoren bend, ki je in bo zmožen delati velike in kvalitetne stvari.
Zato, k jih mi ne poznamo

Zato, k jih mi ne poznamo

Odzven, 10. september ― Četrti album zasedbe, ki igra »alter šlager«, kot se je nekoč sama označila, v knjižici, priloženi plošči, s simpatično mero samoironije povzame »estradno« in tudi siceršnjo mentaliteto deželice: »Pa kdo za vraga so Nula Kelvina? – Pojma nimam. Še nikol slišou. – Ah, ziher so luzerji. – A ja? Zakaj pa? – Zato k jih mi ne poznamo!«
Elektronsko mestece

Elektronsko mestece

Odzven, 30. avgust ― V novem tisočletju se z electrom povezane prakse najbolj kontinuirano, najdosledneje in preprosto najdlje odvijajo skozi večer Elektroliza. Na začetku letošnjega poletja je izdala svojo prvo, vinilno kompilacijo Electro City Ljubljana, zbirko, ki bi se lahko imenovala Electro Region Ex-Yu, saj na njej poleg domačih producentov najdemo tudi kupček hrvaških in srbskih.
ŠOP Records - splanice nad prepadi

ŠOP Records - splanice nad prepadi

Odzven, 29. avgust ― Nedavno je robna slovenska založba ŠOP Records objavila kompilacijo glasbe, naslovljeno Sounds From Slovenian Bedrooms: Šop Greatest Hits. Že naslov izraža temeljno idejno potezo organizacije. Glasba, ki jo izdaja, se giblje na robu zvočnih praks: na albumu najdemo različne jame, domače elektronske eksperimente, včasih povezane z literaturo, ter terenske posnetke.
Človek in naprave

Človek in naprave

Odzven, 27. avgust ― V filmu Električne sanje novinarja Gregorja Baumana in režiserja Dušana Moravca se pozabljeni klaviaturist Miha Kralj dvigne kot feniks iz pepela zgodovine. In z najdbo in izbiro tega lika se dvigne predvsem lestvica za iskrenost v snovanju pop glasbe na raven, o kakršni pri nas že dolgo ni bilo ne duha ne sluha.
Uspela delna vrnitev Miladojke (Youneed)

Uspela delna vrnitev Miladojke (Youneed)

Odzven, 25. avgust ― Ko je sredi poletja po spletu zaokrožil letak s fotografijo skupine Miladojka Youneed starejšega datuma (tam iz okoli leta 1990), ki je vabil na koncert v Novi Gorici, je sprožil kar nekaj začudenih pogledov in privzdignjenih obrvi: za kaj pravzaprav gre?
še novic