LESCE - Spomenik NOB

LESCE - Spomenik NOB

Simboli polpretekle zgodovine, 26. oktober ― Lokacija: Slovenija; Lesce Avtor: Glej opis. Opis: Spomenik akciji 4. čete Gorenjskega odreda, izvedeni 10. 1. 1944 na sedež progovnega nadzorništva železniške postaje Lesce - Bled in 29. povračilnim žrtvam, ustreljenim 15. 1. 1944. Avtor marmornatega obeliska, postavljenega 1958, je Alojz Vurnik. Spomenik stoji vzhodno od železniške proge Kranj - Jesenice, v južnem delu Lesc, ob Alpski cesti, nasproti Gostišča Tulipan.
LJUBNO OB SAVINJI – Park borcev za severno mejo

LJUBNO OB SAVINJI – Park borcev za severno mejo

Simboli polpretekle zgodovine, 7. oktober ― Lokacija: Slovenija; Ljubno ob Savinji Avtor: Glej opis. Opis: Med reko in glavno cesto stoji vrsta železnih Maistrovih borcev, ki so globoko na podeželju tik pred ozkim enosmernim mostom ob vhodu v Ljubno dobili svoj prostor. Od leta 2007 je odprt edini urejeni park v Sloveniji, ki je posvečen ne toliko generalu Maistru kot njegovim borcem. Znani savinjski podjetnik Iztok Podkrižnik je kot predsednik zgornjesavinjskega društva generala Maistra projekt, vreden 250.000 evrov, finančno izdatno podprl. Park je urejen na površini 1500 kvadratnih metrov po zasnovi uglednega krajinskega arhitekta Mateja Kučine, ki pravi, da je ob mnoštvu spomenikov Maistru park v Ljubnem eden najbolj upravičenih, saj so bili odtod skoraj vsi odrasli moški borci za severno mejo. Avtor jeklene figuralične skulpture akademski kipar Primož Pugelj je sicer sprva nameraval kot material uporabiti bron, kar bi bilo zelo drago, zato sta skupaj s Kučino našla cenejšo rešitev v železu. Društvo je izdalo tudi razmeroma obsežno publikacijo s prispevki več kot dvajset avtorjev. Nove pridobitve je vesela tudi županja Anka Rakun, saj je Ljubno s tem dobilo tudi prvi zgodovinski park in prostor za promenado domačinov. Vir: Dnevnik
ŽALEC – Spominska plošča na Obrambnem stolpu

ŽALEC – Spominska plošča na Obrambnem stolpu

Simboli polpretekle zgodovine, 5. oktober ― Lokacija: Slovenija; Žalec Avtor: Ni podatka. Opis: Enonadstropen, iz kamna zidan stolp krožnega tlorisa s prirezanim vhodnim delom, pokrit z nekoliko nesimetrično stožčasto streho. Zgrajen je bil na začetku 16. stol. kot del tabornega obzidja cerkve sv. Nikolaja. Stolp stoji jugovzhodno od cerkve sv. Nikolaja. Na njem je od leta 2000 spominska plošča, ki nas poduči, da so se tu uprli ukazu o razorožitvi TO.
PODVEŽA - Grobišče NOB pri Markovcu

PODVEŽA - Grobišče NOB pri Markovcu

Simboli polpretekle zgodovine, 28. september ― Lokacija: Slovenija; Podveža Avtor: Ni podatka. Opis: Grobišče je nastalo v času nemške ofenzive na osvobojeno ozemlje Zgornje Savinjske doline med decembrom 1944 in januarjem 1945. V bojih z okupatorjevo vojsko in policijo, ki so ji pomagali tudi gorenjski domobranci je na območju Podvolovljeka in Podveže padlo 54 borcev iz brigad IV. operativne cone. V skupnem grobu pa je tudi ustreljeni talec Obojnik Franc. Grobišče je ograjeno z leseno ograjo, v nasutju belega peska je postavljen granitni blok z vgrajeno napisno ploščo. Napis na plošči: Na območju Podvolovljeka in Podveže so v letih 1944 – 1945 dali življenje za svobodo 54 borcev 4. Operativne cone in talec Obojnik Franc. Slava njihovemu spominu! Grobišče je bilo urejeno leta 1984. Vir:http://zb-nob-zgornja-savinjska.si/spomeniki-grobisca-in-spominska-obelezja-nob/spomeniki-grobisca-in-spominska-obelezja-nob-na-obmocju-krajevne-organizacije-luce/grobisce-v-podvezi-pri-markovcu/
JUVANJE - Spomenik NOB

JUVANJE - Spomenik NOB

Simboli polpretekle zgodovine, 13. september ― Lokacija: Slovenija; Juvanje Avtor: Ni podatka. Opis: Lesen kip talca v naravni velikosti na podstavku, oblikovanem iz velikih rečnih kamnov. Spomenik je bil postavljen v bližini mesta, kjer so Nemci leta 1944 ustrelili 10 talcev. Spomenik stoji na levem bregu Savinje, ob cesti v Juvanje, v bližini hiše Juvanje 5a.
REČICA OB SAVINJI - Osrednji spomenik NOB

REČICA OB SAVINJI - Osrednji spomenik NOB

Simboli polpretekle zgodovine, 7. september ― Lokacija: Slovenija; Rečica ob Savinji Avtor: arhitekt Edvard Ravnikar Opis: Iz granitnih kvadrov oblikovan slop z imeni 64 borcev z območja občine Rečica ob Savinji, padlih v NOB. Odkrit je bil 29.4.1956. Spomenik je stal  ob stopnicah pred župnijsko cerkvijo sv. Kancijana, sredi trškega naselja Rečici ob Savinji, prestavljen na novo lokacijo ob pokopališče.
MOZIRJE - Spomenik NOB

MOZIRJE - Spomenik NOB

Simboli polpretekle zgodovine, 3. september ― Lokacija: Slovenija; Rečica ob Savinji Avtor: kipar Ciril Cesar Opis: Kamnit kubus z vklesanim napisom in imeni 121 padlih borcev in žrtev okupatorjevega nasilja, na katerem je bronasta figuralna plastika padlega talca, delo kiparja Cirila Cesarja. Do spomenika, odkritega 2.8.1953, vodi urejena dostopna pot. Spomenik stoji na zelenici ob zgradbi Savinjska cesta 7, v času fotografiranja gradbišče.
še novic