HOTEDRŠICA - Spomenik padlim v NOB

HOTEDRŠICA - Spomenik padlim v NOB

Simboli polpretekle zgodovine, 1. april ― Lokacija: Slovenija; Hotedršica Avtor: arhitekt Drago Sevnik, kipar Vekoslav Bombač Opis: Na trikotnem prizmatičnem podstavku iz svetlega naravnega kamna stoji kamnita plastika klečečega talca z zvezanima rokama na hrbtu. Na podstavku so vklesani posvetilo in imena žrtev. Spomenik je bil odkrit leta 1957 in stoji na trikotni tlakovani ploščadi sredi vasi, ob križišču cest in potoka, v urejenem parku.
GRČAREVEC - Spominsko znamenje Antonu Klučarju

GRČAREVEC - Spominsko znamenje Antonu Klučarju

Simboli polpretekle zgodovine, 26. marec ― Lokacija: Slovenija; Grčarevec Avtor: Ni podatka. Opis: V naravno skalo v obliki stiliziranega Triglava je vzidana pravokotna tonalitna plošča z vklesanim napisom. Znamenje (odkrito 1961) je posvečeno v NOB ubitemu rajonskemu sekretarju Antonu Klučarju. Spominsko znamenje stoji na robu gozda, ob križišču gozdnih poti proti Lazam, Grčarevcu in nekdanjemu Tončkovemu domu na Kališah.
KALCE PRI LOGATCU - Spomenik ruskim vojnim ujetnikom Na vodicah

KALCE PRI LOGATCU - Spomenik ruskim vojnim ujetnikom Na vodicah

Simboli polpretekle zgodovine, 24. marec ― Lokacija: Slovenija; Kalce pri Logatcu Avtor: Ni podatka. Opis: Spomenik v obliki štiristrane piramide, zidane iz lomljencev, na tlakovani ploščadi. V piramido je vzidana bronasta plošča z reliefnim napisom "Ruskim vojnim ujetnikom 1914-1918". Plošča z napisom je bila vzidana leta 1982. Spomenik stoji na južnem robu travnate globeli, ki jo na zahodni in severni strani obkroža stara cesta Kalce-Col. Dostop.
še novic