Naključje ne bo odpravilo meta kocke

Vrabec Anarhist, 7. maj ― Aleatorični materializem poznega Althusserja, glavni vir Mendiževčevih izvajanj, je poskus avtentičnega materialističnega mišljenja, ki precizno sledi skorajda povsod prisotni splošni idealizaciji in humanizaciji ter pozorno prebira nujnosti ideologije, filtrirajoče dioptrije, s katerim si legitimiramo naše pragmatičnosti. The post Naključje ne bo odpravilo meta kocke first appeared on Vrabec Anarhist.

Poslanica Društva slovenskih pisateljev ob svetovnem dnevu knjige

Vrabec Anarhist, 23. april ― Podoba kovača alkimista nas spomni na to, kakšno moč imajo v resnici besede. So vezni člen med domišljijskim svetom, našo notranjostjo in stvarnim, materialnim svetom. Beseda je potencialna snovna tvarina, prihaja iz prostranega polja, po katerem smo vsi prepleteni. The post Poslanica Društva slovenskih pisateljev ob svetovnem dnevu knjige first appeared on Vrabec Anarhist.

Upori porotnikov

Vrabec Anarhist, 15. april ― Če bodo britanske oblasti Assangea izročile ZDA, mu bodo po vsej verjetnosti začeli soditi v Aleksandriji v Virginiji. Porota bi lahko ignorirala represivne omejitve svobode tiska iz zakona o vohunjenju iz leta 1917, na osnovi katerega mu bodo sodili. Assangevo največje upanje za svobodo je torej 1. amandma k ameriški ustavi, ki prepoveduje kakršnokoli omejevanje svobode tiska. The post Upori porotnikov first appeared on Vrabec Anarhist.

Nepopolnost neznanega (The Unperfection of the Unknown)

Vrabec Anarhist, 7. april ― Stvarstvo je tolikšna norost, da se nam sanja ne. Vsi stremimo k nečemu in vsak hoče imeti svoj prav. Bi si res od mene želeli, da postanem komar, čeprav tega ne zmorem? Zakaj že? Čemu bi se želela ponovno obsoditi na premagovanje limitov, ki mi jih narekuje fizično telo? The post Nepopolnost neznanega (The Unperfection of the Unknown) first appeared on Vrabec Anarhist.

Ocena romana Grizolda in Maček

Vrabec Anarhist, 6. april ― Gre za kvaliteten mladinski roman, ki mladim bralcem preko zgodbe prinaša določene življenjske modrosti in jih seznanja s pomenom umetnosti in nekonvencionalnosti v družbi, ki je, kar bodo tudi mladi bralci slej ko prej občutili na lastni koži, vse prej kot idealna. The post Ocena romana Grizolda in Maček first appeared on Vrabec Anarhist.

Spomini Šefketa Ramadanija

Vrabec Anarhist, 27. marec ― Po dolgotrajnih nalivih so ga odkrili zjutraj, sredi velike luže, ki se je raztezala na skupnih površinah med bloki. Šefket Ramadani, vodja ene najbolj zloglasnih tolp na območju srednje in jugozahodne Evrope, je preminul 12. 1. 2092. The post Spomini Šefketa Ramadanija first appeared on Vrabec Anarhist.

Raziskovanje lastnega

Vrabec Anarhist, 4. marec ― V osnovi pa za ljudi vedno ostaja najpomembnejše perje - Ikarjevo perje. Zaradi tistega dvigniti se, poleteti kakor ptič, dobiti tisto božansko, kar nam ni bilo dano po Bogu, kar je bilo po Bogu dano samo ptičem. The post Raziskovanje lastnega first appeared on Vrabec Anarhist.

Nemški tovarnar, ki je že pred nastopom komunizma vodil družbeno odgovorno podjetje

Vrabec Anarhist, 31. januar ― Krušni oče je roman, ki prepisuje že tolikokrat izpisano zgodbo, ki se vrti na vijačnici med identiteto, politiko in zgodovino, njegova posebnost pa je, da izpostavi človeške subjekte, ki si po svojih najboljših močeh prizadevajo za košček svobode in pri tem mobilizirajo vse življenjske zaloge. The post Nemški tovarnar, ki je že pred nastopom komunizma vodil družbeno odgovorno podjetje first appeared on Vrabec Anarhist.

Lipuševa znova in na novo o minevanju

Vrabec Anarhist, 31. januar ― Cvetka Lipuš namreč pritiska na nevralgične točke žarečih točk pesniško uspešno: z občutkom, brez sentimentalnosti, v duhu želje po igrivosti, sproščenosti. Krhkost je v Odhajanju za začetnike ojačana z zdravo mero distance in šaljivih zasukov. The post Lipuševa znova in na novo o minevanju first appeared on Vrabec Anarhist.

Prek miru do ravnovesja

Vrabec Anarhist, 31. januar ― Filokalija velja za največje delo pravoslavne krščanske tradicije. Poleg Svetega pisma je zaklad krščanske duhovnosti in se imenuje tudi biblija pravoslavne duhovnosti. V grščini filokalija pomeni ljubezen do lepega, ljubezen do lepote duše. The post Prek miru do ravnovesja first appeared on Vrabec Anarhist.

Med kovanjem besed v iskanju zlata

Vrabec Anarhist, 31. januar ― Svet umetnosti vsekakor deluje znotraj magijskega kozmološkega reda. Ne le, da je pri ustvarjanju »dovoljeno vse«, vključno s čudeži in ne-vzročno povezanimi dogodki, gre tudi za stalno preigravanje in so-vplivanje med notranjimi in zunanjimi svetovi. The post Med kovanjem besed v iskanju zlata first appeared on Vrabec Anarhist.

Aktivizem in umetnost v Lahovem romanesknem prvencu

Vrabec Anarhist, 30. januar ― Če ste se pri prebiranju Dostojevskega naučili in utrdili, da je smisel v poti branja obsežnega gradiva ne v cilju, vam ne bo zmanjkalo kondicije in navdiha za roman, ki se posveča vprašanjem koncepta nasilja in zla, aktivizma in umetnosti, terapevtskih učinkov branja. The post Aktivizem in umetnost v Lahovem romanesknem prvencu first appeared on Vrabec Anarhist.

V iskanju izgubljenega Studenca

Vrabec Anarhist, 30. januar ― Vendar pa skozi branje Kanonijeve knjige dobimo neko drugo, krožno ali spiralno perspektivo časa, v kateri se starost znova približa igrivosti otroštva, in v kateri preteklost odtujenega mesta ni izgubljena. The post V iskanju izgubljenega Studenca first appeared on Vrabec Anarhist.

Že v miru pokajena cigareta lahko predstavlja vso svobodo tega sveta

Vrabec Anarhist, 30. januar ― Tudi v drugem romanu je, podobno kot v prvencu, avtor skonstruiral odnos z drugim, saj šele v odnosu z drugim najdemo sebe, toda parodični odnos nakazuje, da se Andraž Rožman samozaveda literarnih konvencij in vzpostavlja kritični odnos do žanra družbenega romana. The post Že v miru pokajena cigareta lahko predstavlja vso svobodo tega sveta first appeared on Vrabec Anarhist.
še novic