Silvestrovanje 1905

Medobčinski muzej Kamnik, 28. december 2021 ― Tudi na začetku 20. stoletja se je v Kamniku organiziralo praznovanje silvestrskega večera, vendar to vsekakor ni bilo množično ali praznovanje na prostem. V Kamničanu, prilogi časopisa Naš list, tako 30. decembra 1905 zasledimo povabilo k praznovanju Silvestrovega večera v Narodno čitalnico.  Napovedani program je bil naslednji: »Naš Salonski orkester priredi zadnji dan v letu […] The post Silvestrovanje 1905 appeared first on MM:K.

Zmagovalci igre Žerjavček

Medobčinski muzej Kamnik, 23. december 2021 ― V nagradni igri Žerjavček smo dobili zmagovalce! Za prvo triado so to: 1. KSKS, 2. Nej, 3. Klara; za drugo pa: 1. KDKD, 2. Miška Javil se nam je le prvouvrščeni v obeh triadah. Ostale prosimo, da nam pošljete svoje naslove na e-pošto: info@muzej-kamnik-on.net. Vabljeni k sodelovanju, igranju, raziskovanju in utrjevanju znanja tudi na težjem kvizu 3. triade. […] The post Zmagovalci igre Žerjavček appeared first on MM:K.

V pripravi: Zgodovina gradu Zaprice

Medobčinski muzej Kamnik, 21. december 2021 ― V pripravi še razstava in katalog o dvorcu Zaprice v Kamniku, ali kakor ga Kamničani bolj poznamo – grad Zaprice v Kamniku. Dr. Igor Sapač je pisal o stavbnem razvoju Zapric od 14. stoletja dalje, s sodelavko mag. Sanjo Špindler je izdelal tudi digitalne tridimenzionalne modele in filmček. Mag. Zora Torkar je pisala o življenju […] The post V pripravi: Zgodovina gradu Zaprice appeared first on MM:K.

Obvestilo

Medobčinski muzej Kamnik, 21. december 2021 ― Spoštovani obiskovalci. V prazničnih dneh bodo naše enote odprte po veljavnem urniku, razen: petek, 24. 12. 2021: Galerija Miha Maleš, Rojstna hiša Rudolfa Maistra in Muzej na gradu Zaprice od 10. do 14. ure. petek, 31. 12. 2011: Galerija Miha Maleš in Muzej na gradu Zaprice od 10. do 14. ure. Rojstna hiša Rudolfa Maistra […] The post Obvestilo appeared first on MM:K.

Neznani slikar, Jezusovo rojstvo, okrog 1800

Medobčinski muzej Kamnik, 17. december 2021 ― Slika je sicer poljudno delo iz okrog leta 1800, a ni brez občutka za liričen opis nočnega vzdušja. Na naši levi imamo prizor Jezusovega rojstva, vidimo leseni hlevček z Jezuščkom, nad katerega se sklanja Marija, poleg pa je Jožef, ki stoji in moli. Spredaj je pastir z ovco, za Marijo pa stoji še drugi pastirček. […] The post Neznani slikar, Jezusovo rojstvo, okrog 1800 appeared first on MM:K.

Miha Maleš – Piranska leta 1955–1980

Medobčinski muzej Kamnik, 15. december 2021 ― Vabljeni v Galerijo Herman Pečarič v Piranu, kjer je od petka, 10. decembra 2021 odprta gostujoča razstava Miha Maleš: Piranska leta 1955-1980. Miha Maleš (1903–1987) je obiskoval likovne akademije v Zagrebu, na Dunaju in v Pragi, kjer je tudi diplomiral. Ob slikarskem opusu je v sodobno slovensko zgodovino zapisan še kot izvrsten grafik. Veliko je ustvarjal tudi […] The post Miha Maleš – Piranska leta 1955–1980 appeared first on MM:K.

Nova razstava v Galeriji Pogled – Petja Kolenko

Medobčinski muzej Kamnik, 13. december 2021 ― V Galeriji Pogled bo od četrtka, 16. decembra 2021 na ogled nova likovna razstava Petje Kolenko, z naslovom Reciklirano. Kot je zapisala kustosinja razstave Saša Bučan: »Kakor v vsakdanjem življenju, Petjo Kolenko tudi pri likovnem izražanju in izbiri likovnih tehnik, zaznamuje nagnjenje k ponovni uporabi, recikliranju različnih odpadnih materialov ter odsluženih likovnih del. Te predeluje […] The post Nova razstava v Galeriji Pogled – Petja Kolenko appeared first on MM:K.

Muzejska adventna ustvarjalnica: Izdelovanje latern

Medobčinski muzej Kamnik, 13. december 2021 ― Sobota, 18. decembra 2021, ob 16. uri Medobčinski muzej Kamnik – grad Zaprice Izdelava svečnikov iz recikliranih materialov, ustvarjalna delavnica. Po ogledu različnih svetil skozi obdobja, od oljenk, čelesnikov s trskami, petrolejk, svečnikov, električnih svetil si boste na ustvarjalni delavnici izdelali svoj svečnik iz recikliranih materialov. Za delavnice so zaželjene predhodne prijave na info@muzej-kamnik-on.net. Za […] The post Muzejska adventna ustvarjalnica: Izdelovanje latern appeared first on MM:K.
Motiv zime v umetnosti

Motiv zime v umetnosti

Medobčinski muzej Kamnik, 8. december 2021 ― Miha Maleš (1903–1987) v slovenski umetnosti predstavlja človeka, ki je bil na področju umetnosti in kulture pravi »uomo univerzale«, saj se ni ukvarjal samo z likovno umetnostjo- slikarstvom, grafiko in risbo, v katero je vnesel popolnoma nove, sodobne smernice, ampak je bil tudi glasnik nove umetnosti, bibliofil, ilustrator, založnik in lastnik trgovine z umetninami v […] The post Motiv zime v umetnosti appeared first on MM:K.

Model za mali kruhek sv. Miklavž, konec 19. stoletja

Medobčinski muzej Kamnik, 7. december 2021 ― V etnološki zbirki kamniškega muzeja hranimo model za mali kruhek z motivom sv. Miklavža iz Kamnika, ki je prišel iz Sadnikarjeve zbirke. Kot je zapisal Josip N. Sadnikar, je bil na dan sv. Barbare (4. decembra) v Kamniku letni semenj. Med ljudstvom je bilo tako razširjeno izročilo, da hodi sv. Miklavž kupovat v Kamnik na […] The post Model za mali kruhek sv. Miklavž, konec 19. stoletja appeared first on MM:K.
Dedek Mraz in kamniške delovne organizacije

Dedek Mraz in kamniške delovne organizacije

Medobčinski muzej Kamnik, 7. december 2021 ― ŽE PRIŠEL JE MED NAS STARI DOBRI DEDEK MRAZ Dedek Mraz in kamniške delovne organizacije Novoletna jelka z dedkom Mrazom gotovo sodi med najprisrčnejše in najbolj pristne šolske prireditve, ker se med vsemi edina osredotoča na otroka, pa naj ta še verjame v bajeslovna bitja ali ne več. Dedek Mraz je bil, kljub svojemu sovjetskemu […] The post Dedek Mraz in kamniške delovne organizacije appeared first on MM:K.
DECEMBRSKI DOBRI MOŽJE – Dedek Mraz iz Kamniške Bistrice

DECEMBRSKI DOBRI MOŽJE – Dedek Mraz iz Kamniške Bistrice

Medobčinski muzej Kamnik, 6. december 2021 ― Dedek Mraz je mitološki dobrotnik, ki obdaruje otroke v tednu pred novim letom, a najbolj pogosto v noči z 31. decembra na 1. januar. V slovenski kulturi se je uveljavil v času socialistične Jugoslavije. Temelji na ruskih legendah iz leta 1930, kjer se imenuje Ded Moroz in je poročen s starko Zimo, ki se po […] The post DECEMBRSKI DOBRI MOŽJE – Dedek Mraz iz Kamniške Bistrice appeared first on MM:K.

Ferdo Mayer – Jezik barve

Medobčinski muzej Kamnik, 2. december 2021 ― Likovna razstava Ferda Mayerja z naslovom Jezik barve predstavlja izbrana dela iz obsežnega opusa umetnika – tako študijske risbe, krokiji, dela na papirju (akvareli, monotipije) kot tudi olja na platnu. Slikar Ferdo Mayer se je rodil leta 1927 v Mariboru. Leta 1946 je bil med prvimi študenti, ki so svoj študij začenjali na novoustanovljeni Akademiji za likovno […] The post Ferdo Mayer – Jezik barve appeared first on MM:K.
še novic