Obvestilo

Medobčinski muzej Kamnik, 8. januar ― Obveščamo vas, da bodo skladno z odloki za omejevanje prenosa novega koronavirusa od 9. januarja 2021 do preklica vse enote Medobčinskega muzeja Kamnik zaprte za obiskovalce. Za kakršne koli informacije smo na voljo na telefonski številki 01 8317 662 ali na elektronski pošti: info@muzej-kamnik-on.net. Hvala za razumevanje. The post Obvestilo appeared first on MM:K.

60 let Medobčinskega muzeja Kamnik

Medobčinski muzej Kamnik, 6. januar ― Medobčinski muzej Kamnik letos slavi svojo 60-letnico delovanja. Sicer se je prva zamisel o ustanovitvi muzeja v Kamniku pojavila že leta 1954, ob ukrepih za zaščito Sadnikarjeve zbirke. Dejansko pa je do ustanovitve muzeja prišlo v letu 1961. 29. marca 1961 je Svet za prosveto in kulturo Občinskega ljudskega odbora Kamnik sprejel sklep o ustanovitvi […] The post 60 let Medobčinskega muzeja Kamnik appeared first on MM:K.

O Mihi Malešu

Medobčinski muzej Kamnik, 4. januar ― Miha Maleš (rojen 6. januarja 1903 na Jeranovem pri Kamniku, umrl 24. junija 1987 v Ljubljani) je v slovenski umetnosti veliko ime. Je ena osrednjih, vsestranskih osebnosti slovenske likovne umetnosti, poleg raznolikega likovnega udejstvovanja pa ga zaznamuje tudi druga plat njegovega značaja. Bil je namreč tudi velik zbiralec umetniških del, pobudnik in vodja umetniške skupine […] The post O Mihi Malešu appeared first on MM:K.

Odprti muzeji za obiskovalce

Medobčinski muzej Kamnik, 4. januar ― Ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov so muzeji in galerije odprte do 12. januarja 2021. Tako so tudi enote Medobčinskega muzeja Kamnik ta teden odprte po rednem odpiralnem času: Muzej – grad Zaprice, Muzejska pot 3, Kamnik: od torka, 5. januarja do vključno sobote, 9. januarja, od 10. do 18. ure Rojstna hiša Rudolfa Maistra, Šutna […] The post Odprti muzeji za obiskovalce appeared first on MM:K.

Ob 100-letnici rojstva dr. Emilijana Cevca (1920-2006)

Medobčinski muzej Kamnik, 29. december 2020 ― Letos je minilo sto let od rojstva velika slovenskega umetnostnega zgodovinarja, doktorja zgodovine in teorije umetnosti, častnega meščana Kamnika Emilijana Cevca. Emilijan Cevc se je rodil 5. septembra 1920 v trgovski družini v Kamniku prav v hiši, kjer je danes Galerija Miha Maleš. Po maturi 1940 se je vpisal na oddelek za umetnostno zgodovino na […] The post Ob 100-letnici rojstva dr. Emilijana Cevca (1920-2006) appeared first on MM:K.

Kamniški umetniki

Medobčinski muzej Kamnik, 28. december 2020 ― Na stalni razstavi v Galeriji Mihe Maleša je predstavljena likovna ustvarjalnost kamniških in s Kamnikom povezanih umetnikov 19. in 20. stoletja na področju kiparstva, slikarstva, grafike ipd. Z deli so predstavljeni naslednji umetniki: Jakob Savinšek (1922–1961), Ivan Vavpotič (1877–1943), Dušan Lipovec (1952–2005), Dušan Sterle (1948), Alojz Berlec (1949), Tomaž Perko (1947), Polde Mihelič (1923–2007), Aladin […] The post Kamniški umetniki appeared first on MM:K.

Stoletnica Rapalske pogodbe – Maister predsednik jugoslovanskih pogajalcev na gradu Snežnik

Medobčinski muzej Kamnik, 22. december 2020 ― Letos je med kar nekaj pomembnimi stoletnicami v slovenski zgodovini tudi stoletnica podpisa Rapalske pogodbe, to je bilateralne pogodbe, ki sta jo 12. novembra 1920 v Rappalu podpisali Kraljevina SHS in Kraljevina Italija. S tem dokumentom je bila določena meja med državama. Pod Italijo so tako prišli Goriška z Istro, precejšen del Kranjske (Bela peč), […] The post Stoletnica Rapalske pogodbe – Maister predsednik jugoslovanskih pogajalcev na gradu Snežnik appeared first on MM:K.

Obvestilo – odprti muzeji

Medobčinski muzej Kamnik, 18. december 2020 ― V skladu z odlokom vlade RS, se ponovno odpirajo muzeji in galerije v osrednjeslovenski regiji do 29. decembra 2020. Tudi Medobčinski muzej Kamnik vas vabi k ogledom številnih novih razstav v naših enotah, ki jih še niste imeli priložnosti videti. Naj izpostavimo novo razstavo v muzeju na gradu Zaprice – Slovenska majolika, v Galeriji Miha […] The post Obvestilo – odprti muzeji appeared first on MM:K.

Karel Zelenko in Keramika Kamnik

Medobčinski muzej Kamnik, 11. december 2020 ― Slikarski samohodec Karel Zelenko danes šteje 95 let in še vedno neumorno ustvarja. Saši Bučan in Marku Kumru iz Medobčinskega muzeja Kamnik je na svojem ljubljanskem domu pripovedoval o sodelovanju s Svitovo keramično delavnico v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Spominja se tudi žene Sonje Rauter, prav tako odlične mojstrice ustvarjanja v keramiki in pa nekdanjega […] The post Karel Zelenko in Keramika Kamnik appeared first on MM:K.

Majolka bod’ pozdravljena

Medobčinski muzej Kamnik, 8. december 2020 ― V teh predprazničnih dneh želimo slovenski muzeji v okviru akcije SMS #naprejvpreteklost #praznicnimuzej res ustvariti s predstavitvijo izbrane kulturne dediščine praznični muzej. Vsi že težko čakamo, da vam v živo predstavimo našo novo razstavo Slovenska majolika, ki je nastala v sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije. Verjamemo, da se vidimo še letos. In lahko si boste […] The post Majolka bod’ pozdravljena appeared first on MM:K.

Iz zgodovine gradu Zaprice

Medobčinski muzej Kamnik, 3. december 2020 ― Za zimske urice smo vam pripravili rebus iz zgodovine gradu Zaprice, kjer že 60 let domuje Medobčinski muzej Kamnik. Grad Zaprice leži na majhni vzpetini nad Kamnikom oz. nad kamniškima predmestjema Šutno in Zapricami. Na tem mestu je že v 14. stoletju stal grajski stolp, v virih omenjen kot dvor, ki je bil sprva last […] The post Iz zgodovine gradu Zaprice appeared first on MM:K.

Veliki Slovenci – 23. november, dan Rudolfa Maistra

Medobčinski muzej Kamnik, 23. november 2020 ― Primerjava in povezovanje velikih Slovencev, kot so bili arhitekt Jože Plečnik, pisatelj in duhovnik Fran Saleški Finžgar, slikar Tone Kralj ter general in pesnik Rudolf Maister, se zadnje čase zaradi različnih razlogov, tudi obletnic in stoletnic, ponujata kar sama. O Finžgarju in Plečniku ter njunem delu govori razstava v Plečnikovi hiši z naslovom Finžgar in […] The post Veliki Slovenci – 23. november, dan Rudolfa Maistra appeared first on MM:K.

Poslikana keramika Mihe Maleša

Medobčinski muzej Kamnik, 20. november 2020 ― V Schnablovi keramični delavnici v Kamniku je deloval tudi grafik in slikar Miha Maleš (1907–1989), po rodu iz Jeranovega pri Kamniku. Ukvarjal se je z grafiko, risbo, slikanjem na platno, stenskim fresko slikarstvom, vitraži, tapiserijami in knjižnimi ilustracijami … in seveda tudi s keramiko. Umetniško pot je začel v Zagrebu in jo nadaljeval na Dunaju […] The post Poslikana keramika Mihe Maleša appeared first on MM:K.
še novic