Po 1853 letih ponovno združena. Gradbeni napis iz Trojan

Medobčinski muzej Kamnik, 30. september 23. septembra 2021 je bil zgodovinski dan za dve polovici nekoč iste celote, ki je bila dolga stoletja ločena. Spodnji del gradbenega napisa iz pohorskega marmorja, je bil (po objavi Josipa Klemenca, Trije novi napisi iz Celja in okolice, v Arheološkem vestniku 1951. leta, str. 125) najden leta 1950. Klemenc v objavi piše, kako je […] The post Po 1853 letih ponovno združena. Gradbeni napis iz Trojan appeared first on MM:K.

O okrogli mizi o Koroškem plebiscitu 1920: pogled v preteklost in sedanjost

Medobčinski muzej Kamnik, 18. september ― V petek, 17. 9. 2021 je bila na gradu Zaprice okrogla miza o koroškem plebiscitu 1920: POGLED V PRETEKLOST IN SEDANJOST. Pogovor je vodila Alenka Juvan, njeni gostje pa so bili: Janez Stergar, zgodovinar, predsednik Kluba koroških Slovencev v Ljubljani; dr. Danijel Grafenauer, zgodovinar z Inštituta za narodnostna vprašanja v Ljubljani, predsednik Kluba koroških Slovencev […] The post O okrogli mizi o Koroškem plebiscitu 1920: pogled v preteklost in sedanjost appeared first on MM:K.

Novo – poučne igre Žerjavček in druga naravna dediščina

Medobčinski muzej Kamnik, 16. september ― Preizkusite svoje znanje. Za vas smo pripravili računalniške igre, ki so namenjene predvsem šolajoči mladini. Razdeljene so po zahtevnosti, glede na šolske triade. V pomoč so vam gradiva, zbrana v PDF-ju. Poučne igre lahko dobite na naši spletni strani: https://zerjavceksimboltrzina.web.app/ Najuspešnejšim igralcem bomo dvakrat letno podelili nagrade. Nagrade bodo prejeli najboljši trije. Upoštevani bodo rezultati na […] The post Novo – poučne igre Žerjavček in druga naravna dediščina appeared first on MM:K.

OBVESTILO ZA OBISKOVALCE

Medobčinski muzej Kamnik, 7. september ― V skladu z veljavnim Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 morajo obiskovalci muzejev, galerij in kulturnih prireditev, ki jih le-ti organizirajo izpolnjevati naslednje pogoje: izpolnjevati PCT pogoj (razen otroci, ki so mlajši od 15 let); obvezna uporaba zaščitne maske pri gibanju in zadrževanju v vseh […] The post OBVESTILO ZA OBISKOVALCE appeared first on MM:K.

Napovedujemo: Virtualna Maistrova pot

Medobčinski muzej Kamnik, 1. september ― Pogumna, neustrašna, nenavadna, karizmatična …, takšna naj bi bila Maistrova pot. Takšen je bil general in pesnik Rudolf Maister. Drzno in odločno je zavzel državne in narodne meje ter postavil temelje današnji slovenski državi. Vendar kljub temu v slovenskem kolektivnem spominu dolgo ni zasedel ustreznega mesta. V teh dneh zaključujemo virtualni projekt Maistrova pot, ki […] The post Napovedujemo: Virtualna Maistrova pot appeared first on MM:K.

Anton Koželj, Portret žene z otrokoma v narodni noši, 1920

Medobčinski muzej Kamnik, 26. avgust ― Družina Koželj je ena vidnejših slikarskih družin v Kamniku, kateri lahko sledimo od 19. stoletja do srede 20. stoletja, najprej z očetom Matijem Koželjem, nazarenskim slikarjem in nato s sinovoma Antonom in Maksom Koželjem. Matija in Maks Koželj sta že doživela svojo prezentacijo in katalog, življenje in delo Antona Koželja še čaka na raziskavo v […] The post Anton Koželj, Portret žene z otrokoma v narodni noši, 1920 appeared first on MM:K.

Pogledi skozi čas – soteska Predaselj (Predoselj)

Medobčinski muzej Kamnik, 16. julij ― Sotesko Predaselj (Predoselj) je izoblikovala reka Kamniška Bistrica. Po njej so spravljali les iz gozdov Kamniške Bistrice. “Oktobra 1890 so kakor ponavadi splavili les iz konca doline. Vse je šlo po sreči skozi Veliki Predaselj, ob vhodu v Mali Predaselj pa se je les zataknil, in ker ga je bilo veliko – okoli 200 sežnjev […] The post Pogledi skozi čas – soteska Predaselj (Predoselj) appeared first on MM:K.

Odprtje razstave Slovenska majolika

Medobčinski muzej Kamnik, 9. julij ― V četrtek, 8. julija 2021 smo v muzeju na gradu Zaprice odprli razstavo Slovenska majolika, ki bo na ogled do konca maja 2022. To je skupen projekt Narodnega muzeja Slovenije in Medobčinskega muzeja Kamnik. Program je vodil in povezoval Marko Kumer, pozdravne besede je povedala direktorica MMK mag. Zora Torkar. Celoten projekt in zgodovino majolike […] The post Odprtje razstave Slovenska majolika appeared first on MM:K.

Poletna svežina ob koncu 19. stoletja

Medobčinski muzej Kamnik, 7. julij ― Med meščani, uradniki in drugimi premožnejšimi prebivalci se je od druge polovice 19. stoletja dalje vedno bolj razširjala zamisel o prijetnejšem preživljanju prostega časa. Po eni strani so začeli odkrivati kraje, ki so jim v poletnih mesecih dajali svežino, kot na primer Kamnik in Bled. Po drugi strani so odkrivali svežino v obmorskih krajih Avstro-Ogrske, […] The post Poletna svežina ob koncu 19. stoletja appeared first on MM:K.

Spremembe v prehrani v dobi kovin

Medobčinski muzej Kamnik, 5. julij ― Po iznajdbi bakra, nastopi t.im. bakrena doba (4000-2300 pr. n. št.), prva od kovinskih dob, ki jim sledita še bronasta (2300-900 pr. n. št.) in železna doba (900 pr. n. št. do rimske zasedbe). Za področje kulinarike izum kovine pomeni, da se v pripravo hrane vključijo tudi kotli oz. kovinske posode v katerih se nad […] The post Spremembe v prehrani v dobi kovin appeared first on MM:K.

Kam v vročih poletnih dneh?

Medobčinski muzej Kamnik, 28. junij ― V MUZEJ – za debelimi zidovi, v prijetno hladnih prostorih, vas čaka obilo zanimivih razstav, preteklost in dediščina naših krajev, zgodbe ljudi, njihovi dosežki, presežki … V GORE – po Gorenjski muzejsko – planinski transverzali. Če naberete 23 žigov iz vodnika, ki ga ob nakupu skupne vstopnice prejmete zastonj, ter žige vseh šestih, na Gorenjskem […] The post Kam v vročih poletnih dneh? appeared first on MM:K.

Kamniška majolika

Medobčinski muzej Kamnik, 21. junij ― Še eden, izredno zanimivih člankov dokumentalista Roka Omahna na postalu RTV SLO. Tokrat o kamniški majoliki. Izredno dragoceni so arhivski filmski zapisi poslikave majolik iz 60. let 20. stoletja z Marico Ftičar in delovanje Rudolfa Schnabla. Vabljeni k ogledu. https://www.rtvslo.si/kultura/dediscina/zgodba-o-kamniski-majoliki/584541     The post Kamniška majolika appeared first on MM:K.

Utrinki z muzejske poletne noči

Medobčinski muzej Kamnik, 20. junij ― Utrinki z vroče muzejske poletne noči v Kamniku: odprtje muzejske poletne noči z direktorico Zoro Torkar in županom Matejem Slaparjem, predstavitev nove razstave Makaroni in kofe iz Šmarce z avtorjem Markom Kumrom; pa nadaljevanje z vodstvom po razstavi Slovenska majolika s Sašo Bučan in Markom Kumrom, poslikavanje keramike z Ireno Radej in za zaključek odličen […] The post Utrinki z muzejske poletne noči appeared first on MM:K.
še novic