Polona Lovšin – Ilustracije

Medobčinski muzej Kamnik, 26. maj ― Razstava ilustracij Polone Lovšin bo na ogled sočasno, od 28. maja 2020 na dveh lokacijah: V Centru Ivana Hribarja v Trzinu, Ljubljanska c. 12f, Trzin, do 22. junija 2020 v galeriji Pogled, Glavni trg 2, v Kamniku, do 13. avgusta 2020 Vabljeni k ogledu! https://www.muzej-kamnik-on.net/razstave/polona-lovsin-ilustracije/ The post Polona Lovšin – Ilustracije appeared first on MM:K.

Nenavadno življenje čelade z Vrhpolja pri Kamniku

Medobčinski muzej Kamnik, 22. maj ― Pisalo se je leto 1928. Kmet Kregar, ki je imel v najemu Romšakovo njivo na Vrhpolju pri Kamniku, je pri oranju s plugom zadel na nenavadne predmete. Leta 1935 je čelado (mislil je, da gre za pločevinast lonec, iz katerega so kokoši na dvorišču pile vodo), skupaj z železnima suličnima ostema in sekiro dal veterinarju […] The post Nenavadno življenje čelade z Vrhpolja pri Kamniku appeared first on MM:K.

Plečnik v Kamniku

Medobčinski muzej Kamnik, 15. maj ― Kot je zapisano v Kamniško-komendskem biografskem leksikonu je arhitekt Jože Plečnik (1872-1957) v Kamnik največ prihajal v zrelih in poznih letih.  Med letoma 1932 in 1934 je bila zasnovana in zgrajena “Lovska koča kralja Aleksandra” (znana tudi kot “Plečnikov dvorec” ali “Titov dvorec”) v Kamniški Bistrici.  Večina del na Kamniškem je nastala po drugi svetovni vojni, […] The post Plečnik v Kamniku appeared first on MM:K.

Rudolf Maister in literarni list Savinja

Medobčinski muzej Kamnik, 14. maj ― Rudolf Maister je imel tudi pedagoški talent in bil je dober mentor, kot se je izkazalo med drugim v času njegovega službovanja v Celju 1913/1914. Takrat je sicer že zrel mož štiridesetih let navezal stik s celjskimi gimnazijci. Peščica teh je ustanovila celjsko verzijo ljubljanskega literarnega društva Zadruga, imenovalo se je Kondor. Dijaki so pod […] The post Rudolf Maister in literarni list Savinja appeared first on MM:K.

O doprsnem kipu Antona Medveda

Medobčinski muzej Kamnik, 11. maj ― V Kamniku imamo kar nekaj spomenikov, doprsnih kipov in spominskih plošč znanim in zaslužnim Kamničanom. Na Grabnu je kar malce skrit med zelenjem doprsni kip pesnika in dramatika Antona Medveda (1869-1910). Kmalu bo minilo 50 let od njegovega odkritja. V letu 1969 je Turistično društvo Kamnik dalo pobudo za odkritje doprsnega kipa v počastitev 100- […] The post O doprsnem kipu Antona Medveda appeared first on MM:K.

Emil Spruk – kamniška glasbena legenda

Medobčinski muzej Kamnik, 7. maj ― Legendarni glasbenik je prvega maja letos dopolnil okroglih šestdeset let. Emila Spruka verjetno vsi ljubitelji bolj zahtevnih zvrsti glasbe poznajo in cenijo, je skladatelj, aranžer, dirigent in predvsem odličen solist na pozavni. Po nižji glasbeni šoli se je vpisal na ljubljansko srednjo glasbeno šolo. Študij je nadaljeval v avstrijskem Gradcu na Visoki šoli za glasbo […] The post Emil Spruk – kamniška glasbena legenda appeared first on MM:K.

“Pri šacu” v Tuhinjski dolini

Medobčinski muzej Kamnik, 4. maj ― Zakladna najdba novcev iz Češnjic v Tuhinjski dolini med letoma 1554 in 1560. Novci so bili last trgovca, ki je sredi 16. stoletja trgoval na dolge razdalje, od Španije do Ogrske. Skritih je bilo več kot sto zlatnikov, po večini ogrskih dukatov, nekaj španskih doble excellente ter preko tisoč petsto srebrnikov, predvsem beneških lir in […] The post “Pri šacu” v Tuhinjski dolini appeared first on MM:K.

Kamniško voščilo generalu Maistru

Medobčinski muzej Kamnik, 30. april ― Na stalni razstavi v Maistrovi rojstni hiši, postavljeni ob odprtju hiše leta 2013, je mogoče videti marsikaj zanimivega. Številne fotografije, dokumenti in predmeti pripovedujejo pestro zgodbo o življenju in delu velikega moža, o njegovih pogumnih, pomembnih odločitvah ter različnih talentih. Pravzaprav je v njegovi rojstni hiši na enem mestu zbranega največ gradiva o tem velikem […] The post Kamniško voščilo generalu Maistru appeared first on MM:K.

Obvestilo o odprtju Medobčinskega muzeja Kamnik

Medobčinski muzej Kamnik, 29. april ―  Slovenski muzeji in galerije v maju ponovno odpiramo vrata za obiskovalce. Obveščamo vas, da s 5. majem 2020 tudi Medobčinski muzej Kamnik odpira svoje enote za obiskovalce. Odpiralni čas za obiskovalce je od torka do sobote, od 10. do 18. ure. Prosimo vas, da se pri obisku muzeja držite naslednjih priporočil: da posamezniki, ki kažejo […] The post Obvestilo o odprtju Medobčinskega muzeja Kamnik appeared first on MM:K.

Kipar Jakob Savinšek

Medobčinski muzej Kamnik, 28. april ― Malo kdo ve, da se je v Kamniku rodil tudi slovenski kipar Jakob Savinšek. Izbrano zbirko njegovih del hrani Moderna galerija Ljubljana, nekaj kipov tudi Narodna galerija. Njegova življenjska sopotnica Mila Kačič pa je 14 kipov Jakoba Savinška podarila Medobčinskemu muzeju Kamnik.   Jakob Savinšek, eden izmed vidnih predstavnikov slovenskega kiparstva se je rodil leta […] The post Kipar Jakob Savinšek appeared first on MM:K.

Kamniško območje in španska gripa pred sto leti

Medobčinski muzej Kamnik, 23. april ― Pred dobrimi sto leti smo imeli podobno pandemijo neznane bolezni – t. i. španske gripe, ene najstrašnejših v zgodovini, ki je razsajala v letih 1918 -1919. Bolezen se je razširila iz Kansasa v ZDA v Evropo spomladi 1918. Zaradi vojnih razmer in vojaške cenzure so o gripi poročali le v nevtralni Španiji, po kateri je […] The post Kamniško območje in španska gripa pred sto leti appeared first on MM:K.

Glasovalne skrinjice in koroški plebiscit

Medobčinski muzej Kamnik, 22. april ― Koroški plebiscit je potekal 10. oktobra 1920 in je odločil o državni meji med, v letu 1918 ustanovljeno Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev in Avstrijo po koncu 1. svetovne vojne. Zanimiv dokument, objavljen v zborniku simpozija o koroškem plebiscitu leta 1990 v Slovenj Gradcu pripoveduje, kako je usodni plebiscit na Koroškem odmeval tudi v matični domovini […] The post Glasovalne skrinjice in koroški plebiscit appeared first on MM:K.

Polona Lovšin – ilustracije

Medobčinski muzej Kamnik, 20. april ― V letu 2020 predstavljamo ilustratorko Polono Lovšin (1973) na dveh lokacijah in sicer v domačem Trzinu, kjer bomo avtoričina  dela predstavili na panojski razstavi in v galeriji Pogled v Kamniku, kjer bodo na ogled tudi avtoričine izvirne ilustracije in knjižne izdaje slikanic. Ob tej priložnosti je v pripravi tudi katalog oblikovalca Vladimirja Ristića z besedilom […] The post Polona Lovšin – ilustracije appeared first on MM:K.
še novic