Nagrobnik družine Dindijev, 2. polovica 1. stoletja, Kamnik

Medobčinski muzej Kamnik, 6. april ― Odkrili so ga okoli leta 1830 v Kamniku, pod gradom Zaprice. Pozneje so ga vzidali v vogal nekdanje gostilne Pri Krištofu – danes Ideja Kamnik (Šutna št. 35), od koder so ga leta 1968 prestavili v lapidarij kamniškega muzeja. Na nagrobniku je vklesano: C(aio) Dindio Blando et Octaviae P(ublii) f(iliae) Quartae, C(aio) Dindio Blando f(ilio) an(norum) […] The post Nagrobnik družine Dindijev, 2. polovica 1. stoletja, Kamnik appeared first on MM:K.

Cvetnonedeljske butarice

Medobčinski muzej Kamnik, 4. april ― Otroci se vračajo z blagoslova butaric na cvetno nedeljo leta 1956. Nekaj je doma narejenih iz svežnja šibja, spomladanskega zelenja in cvetja, druge so t.i. ljubljanske butarice, kjer so poleg zelenja, osnova barvani oblanci. Seveda je morala biti čim večja. Okrasili so jih z jabolki in pomarančami. Ali ste vedeli, da je bilo število obešenih […] The post Cvetnonedeljske butarice appeared first on MM:K.

Kresilo na verigi, Mali grad

Medobčinski muzej Kamnik, 3. april ― Lečasto kresilo na verigi, železo, 13. stoletje, Mali grad. Gre za pogosto srednjeveško obliko kresila. Kresila imajo poleg praktičnega tudi simbolni pomen. Pri južnih Slovanih, npr., kresilnik simbolizira nebo, kresilo zemljo, ogenj, ki nastane kot rezultat, pa je simbol posrednika med nebom in zemljo. Pogosto so zato kresila pridana v grobove. Malograjsko kresilo  je najbolj […] The post Kresilo na verigi, Mali grad appeared first on MM:K.

Ali veš? …. Tehnika monotipije in slikar Miha Maleš

Medobčinski muzej Kamnik, 3. april ― Monotipija se je pojavila že v 17. stoletju v delu italijanskega slikarja in grafika Giovannija Benedetta Castiglioneja (1609-64). Bogat razpon je dobila konec 19. oziroma v 20. stoletju z velikimi avtorji, kot je Edgar Degas,  ki je s svojim navdušenjem nad ponovno odkrito grafično tehniko navdušil tudi svoje sodobnike Camilla Pissarra in Paula Gauguina, Pabla […] The post Ali veš? …. Tehnika monotipije in slikar Miha Maleš appeared first on MM:K.

Zgodba priljubljene Kamniške polke (Veselo v Kamnik)

Medobčinski muzej Kamnik, 2. april ― Verjetno najbolj priljubljena pesem o Kamniku in tako rekoč kamniška himna, je skladba, ki se v izvirniku imenuje Kamniška polka, a jo vsi poznamo le še kot Veselo v Kamnik – po prvem verzu besedila. Veselo v Kamnik in urno naprej, v prelepe planine odhajam, juhej; zaukam veselo, pozabim skrbi, vedno srce tja nazaj si […] The post Zgodba priljubljene Kamniške polke (Veselo v Kamnik) appeared first on MM:K.

Rebus

Medobčinski muzej Kamnik, 1. april ― Današnji rebus je lahek, posebej za Kamničane. Obljubljamo pa, da bodo naslednji dosti težji. Malo za vajo. Odprite in rešite Rebus mmk The post Rebus appeared first on MM:K.

Barutanski črni Peter

Medobčinski muzej Kamnik, 31. marec ― Pravi čas za družabno igro, kjer obenem spoznavate tudi zgodovino, delo in izdelke kamniške smodnišnice ali Barutane. Samo pazite, da vam v rokah ne ostane Barutanski črni Peter. Gradivo za igro je pripravil Marko Kumer, idejna zasnova in realizacija Tea Kregar. Natisnite si karte in zaigrajte Barutanski črni Peter.   The post Barutanski črni Peter appeared first on MM:K.

Ugani predmet

Medobčinski muzej Kamnik, 26. marec ― Kaj je na fotografiji?  Vsak dan dobite en namig. Tisti, ki poznate rešitev, nam pišite na: info@muzej-kamnik-on.net. Ideja in izvedba rubrike Ugani predmet: Janja Železnikar, marec-april 2020 1) Namig 1: Predmet je izdelan iz pasovitega lojevčeva skrilavca. Izkopan je bil na najdišču Podgorica (blizu Šentjakoba pri Ljubljani). Sodi v čas 12.-10. stoletja pr. n. št. (pozna bronasta […] The post Ugani predmet appeared first on MM:K.

Zgodba priljubljenih »murk«

Medobčinski muzej Kamnik, 26. marec ― Murke so cvetice iz družine kukavičevk ter so v sorodu z orhidejami. Pri nas uspevajo tri osnovne – rdeča, črna in kamniška, ki je edini endemit. Njeno domovanje je predvsem na Krvavcu in v Kamniških Alpah. Več o kamniški murki v prispevku Noaha Charneya: https://www.kamnik.info/kamnik-in-njegova-orhideja/ Murke je najbolj proslavil Avsenikov valček Tam, kjer murke cveto. […] The post Zgodba priljubljenih »murk« appeared first on MM:K.

Kulturna dediščina – malo za zabavo, malo zares

Medobčinski muzej Kamnik, 24. marec ― Trenutne razmere so nas omejile na naše domove in tudi muzeji smo začasno zaprli svoja vrata. Da pa bi se ob spoznavanju kulturne dediščine, ki jo hranimo, tudi zabavali in kaj novega naučili, smo za vas pripravili vsebine na naši FB strani in na spletni strani https://www.muzej-kamnik-on.net/izobrazevanja/posebna-ponudba-izobrazevanj/, kjer si lahko ogledate kakšen filmček, ogled razstave, […] The post Kulturna dediščina – malo za zabavo, malo zares appeared first on MM:K.

Posebno obvestilo za javnost

Medobčinski muzej Kamnik, 13. marec ― V skladu z navodili Ministrstva za kulturo RS je vodstvo Medobčinskega muzeja Kamnik sprejelo naslednje ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa: Medobčinski muzej Kamnik je od petka, 13.3.2020 dalje zaprt za vse obiskovalce. MMK bo zaprt do preklica. Vsi načrtovani dogodki v muzeju odpadejo ali pa so prestavljeni na kasnejši termin. Komunikacija z muzejskimi uporabniki poteka […] The post Posebno obvestilo za javnost appeared first on MM:K.

Obvestilo

Medobčinski muzej Kamnik, 10. marec ― Spoštovani obiskovalci. V skladu z ukrepi vlade, Občine Kamnik in splošnimi muzejskimi smernicami vas obveščamo, da bodo odpovedane prireditve v okviru praznika Občine Kamnik: Maistrov večer v četrtek, 12. marca 2020: Aleš Arih, Rudolf Maister, znameniti Slovenec. Muzejski večer v četrtek, 19. marca 2020: Marija in Andrej Štremfelj, Najina pot Rojstna hiša Rudolfa Maistra v petek in […] The post Obvestilo appeared first on MM:K.

Ob 40-letnici Galerije Miha Maleš – umetnost za vse

Medobčinski muzej Kamnik, 2. marec ― V letu 2020 praznujemo 40-letnico Galerije Miha Maleš. Prva zamisel o nastanku galerije je nastala leta 1979, ko je kamniški rojak Miha Maleš ob 750. obletnici prve omembe kamniških meščanov v pisnih virih podaril mestu 2634 svojih del. Leta 1980 je bila v obnovljenih prostorih meščanske hiše na Glavnem trgu predstavljena prva razstava o življenju […] The post Ob 40-letnici Galerije Miha Maleš – umetnost za vse appeared first on MM:K.

Pastirske cokle, okoli 1950

Medobčinski muzej Kamnik, 24. februar ― Cokle so bile pastirsko leseno obuvalo, večinoma iz javorjevine, na Veliki planini s prepoznavnim zgornjim pletenim delom iz macesnovih viter (pozneje so to nadomestili z usnjem). Podplat je bil zaščiten z žeblji ledníki za varnejšo hojo. Domnevamo, da so se ledníki pojavili približno v 16.–17. stoletju, saj jih pogosto najdemo kot arheološke najdbe v pastirskih […] The post Pastirske cokle, okoli 1950 appeared first on MM:K.

Novca kamniške kovnice, 13. stoletje

Medobčinski muzej Kamnik, 24. februar ― Novca kamniške kovnice iz časa Henrika IV. Andeškega (1204–1228) in Friderika II. Babenberškega (1230–1243). Vsaj od leta 1195 se v Kamniku omenja Andeška kovnica denarja, ki je bila pod vplivom kovnice oglejskih patriarhov in salzburških nadškofov iz Brež na Koroškem. Po letu 1220 je kovala tudi novce z napisom CIVITAS STAIN. Doba, ko so tujerodni […] The post Novca kamniške kovnice, 13. stoletje appeared first on MM:K.

Romarska podobica, sredina 18. stoletja

Medobčinski muzej Kamnik, 24. februar ― Romarska podobica s sveto Ano in cerkvami v Tunjicah, Komendi, Mekinjah, na Svetem Primožu, Starem gradu, Križu, sredina 18. stoletja. Sredi 18. stoletja je v Komendi župnikoval znameniti Peter Pavel Glavar, goreč dušni pastir, kulturni delavec, učitelj in dobrotnik slovenskega ljudstva. Bil je velik častilec svete Ane, Marijine matere. Z gradnjo tunjiške cerkve je hotel postaviti […] The post Romarska podobica, sredina 18. stoletja appeared first on MM:K.

Mejnik kamniškega mestnega ozemlja, 18. stoletje. 

Medobčinski muzej Kamnik, 24. februar ― V muzejski zbirki je ohranjen mejnik kamniškega mestnega ozemlja ali pomirja, verjetno iz 18. stoletja, z vklesanim napisom Der Stat Stain Purgfrid. V muzej so ga prepeljali v šestdesetih letih iz gospodarskih poslopij in hlevov gostilne pri Krištofu na Šutni. To je eden redkih ohranjenih spomenikov pravnega značaja iz mestne preteklosti. Mestno ozemlje – obgradje, […] The post Mejnik kamniškega mestnega ozemlja, 18. stoletje.  appeared first on MM:K.
še novic