Pogledi skozi čas – soteska Predaselj (Predoselj)

Medobčinski muzej Kamnik, 16. julij ― Sotesko Predaselj (Predoselj) je izoblikovala reka Kamniška Bistrica. Po njej so spravljali les iz gozdov Kamniške Bistrice. “Oktobra 1890 so kakor ponavadi splavili les iz konca doline. Vse je šlo po sreči skozi Veliki Predaselj, ob vhodu v Mali Predaselj pa se je les zataknil, in ker ga je bilo veliko – okoli 200 sežnjev […] The post Pogledi skozi čas – soteska Predaselj (Predoselj) appeared first on MM:K.

Odprtje razstave Slovenska majolika

Medobčinski muzej Kamnik, 9. julij ― V četrtek, 8. julija 2021 smo v muzeju na gradu Zaprice odprli razstavo Slovenska majolika, ki bo na ogled do konca maja 2022. To je skupen projekt Narodnega muzeja Slovenije in Medobčinskega muzeja Kamnik. Program je vodil in povezoval Marko Kumer, pozdravne besede je povedala direktorica MMK mag. Zora Torkar. Celoten projekt in zgodovino majolike […] The post Odprtje razstave Slovenska majolika appeared first on MM:K.

Poletna svežina ob koncu 19. stoletja

Medobčinski muzej Kamnik, 7. julij ― Med meščani, uradniki in drugimi premožnejšimi prebivalci se je od druge polovice 19. stoletja dalje vedno bolj razširjala zamisel o prijetnejšem preživljanju prostega časa. Po eni strani so začeli odkrivati kraje, ki so jim v poletnih mesecih dajali svežino, kot na primer Kamnik in Bled. Po drugi strani so odkrivali svežino v obmorskih krajih Avstro-Ogrske, […] The post Poletna svežina ob koncu 19. stoletja appeared first on MM:K.

Spremembe v prehrani v dobi kovin

Medobčinski muzej Kamnik, 5. julij ― Po iznajdbi bakra, nastopi t.im. bakrena doba (4000-2300 pr. n. št.), prva od kovinskih dob, ki jim sledita še bronasta (2300-900 pr. n. št.) in železna doba (900 pr. n. št. do rimske zasedbe). Za področje kulinarike izum kovine pomeni, da se v pripravo hrane vključijo tudi kotli oz. kovinske posode v katerih se nad […] The post Spremembe v prehrani v dobi kovin appeared first on MM:K.

Kam v vročih poletnih dneh?

Medobčinski muzej Kamnik, 28. junij ― V MUZEJ – za debelimi zidovi, v prijetno hladnih prostorih, vas čaka obilo zanimivih razstav, preteklost in dediščina naših krajev, zgodbe ljudi, njihovi dosežki, presežki … V GORE – po Gorenjski muzejsko – planinski transverzali. Če naberete 23 žigov iz vodnika, ki ga ob nakupu skupne vstopnice prejmete zastonj, ter žige vseh šestih, na Gorenjskem […] The post Kam v vročih poletnih dneh? appeared first on MM:K.

Kamniška majolika

Medobčinski muzej Kamnik, 21. junij ― Še eden, izredno zanimivih člankov dokumentalista Roka Omahna na postalu RTV SLO. Tokrat o kamniški majoliki. Izredno dragoceni so arhivski filmski zapisi poslikave majolik iz 60. let 20. stoletja z Marico Ftičar in delovanje Rudolfa Schnabla. Vabljeni k ogledu. https://www.rtvslo.si/kultura/dediscina/zgodba-o-kamniski-majoliki/584541     The post Kamniška majolika appeared first on MM:K.

Utrinki z muzejske poletne noči

Medobčinski muzej Kamnik, 20. junij ― Utrinki z vroče muzejske poletne noči v Kamniku: odprtje muzejske poletne noči z direktorico Zoro Torkar in županom Matejem Slaparjem, predstavitev nove razstave Makaroni in kofe iz Šmarce z avtorjem Markom Kumrom; pa nadaljevanje z vodstvom po razstavi Slovenska majolika s Sašo Bučan in Markom Kumrom, poslikavanje keramike z Ireno Radej in za zaključek odličen […] The post Utrinki z muzejske poletne noči appeared first on MM:K.

O Kamniku in njegovih podobah v 60. letih 20. stoletja

Medobčinski muzej Kamnik, 14. junij ― Na portalu rtvslo.si si lahko ogledate prispevke dokumentalista Roka Omahna. Po arhivih RTV je poiskal arhivske posnetke oddaj Kalejdoskop, ki so bile posnete v letih 1964 do 1971 in jih nadgradil z današnjim stanjem in zgodbami. Pred nami zaživijo podobe Kamnika iz leta 1967: z njegovo bogato zgodovino,  ustvarjanjem prepoznavnih obrtniških izveskov in o številnih […] The post O Kamniku in njegovih podobah v 60. letih 20. stoletja appeared first on MM:K.

Kamniški Mali grad skozi čas

Medobčinski muzej Kamnik, 14. junij ― Na portalu rtvslo.si si lahko ogledate prispevke dokumentalista Roka Omahna. Po arhivih RTV je poiskal arhivske posnetke oddaj Kalejdoskop, ki so bile posnete leta 1966 in jih nadgradil z današnjim stanjem in zgodbami. V tokratnem prispevku avtor predstavlja Mali grad in obnovo strehe ter zvonika kapele sv. Eligija v 60. letih 20. stoletja in kako […] The post Kamniški Mali grad skozi čas appeared first on MM:K.

Pentatevh v kamniškem muzeju

Medobčinski muzej Kamnik, 14. junij ― Na portalu rtvslo.si si lahko ogledate prispevke dokumentalista Roka Omahna. Po arhivih RTV je poiskal arhivske posnetke oddaj Kalejdoskop, ki so bile posnete leta 1966 in jih nadgradil z današnjim stanjem in zgodbami. Tokrat je predstavil Dalmatinov Pentatevh, enega prvih protestantskih prevodov v slovenski jezik in eno redkih ohranjenih knjig 16. stoletja. Vabljeni k ogledu […] The post Pentatevh v kamniškem muzeju appeared first on MM:K.

Urni mostički – skrivnost žepnih ur

Medobčinski muzej Kamnik, 14. junij ― Na portalu rtvslo.si si lahko ogledate prispevke dokumentalista Roka Omahna. Po arhivih RTV je poiskal arhivske posnetke oddaj Kalejdoskop, ki so bile posnete leta 1966 in jih nadgradil z današnjim stanjem in zgodbami. Vabljeni k ogledu na spodnji povezavi. https://www.rtvslo.si/kultura/dediscina/skrivnostni-svet-zepnih-ur/583850   The post Urni mostički – skrivnost žepnih ur appeared first on MM:K.

Nekaj o kavnih nadomestkih

Medobčinski muzej Kamnik, 10. junij ― Osnove za kavne nadomestke so zelo raznolike: korenina regrata ali cikorije, želod, žir, žitna zrna, mandlji, šparglji, pesa, korenje, koruza, cikorija, regrat, fige, grah, pšenični otrobi, ravno prav prepraženi in zmleti krompirjevi olupki, vse to se lahko uporabi za pripravo kavnega napitka. Okus je podoben kavi, a je brez poživljajočega kofeina. Dandanes se za kavni […] The post Nekaj o kavnih nadomestkih appeared first on MM:K.

Sol – belo zlato

Medobčinski muzej Kamnik, 28. maj ― Poznamo morsko, kameno in evaporirano sol (pridobiva se iz podzemnih solnih komor, ki jih zalijejo s sladko vodo. Ko voda izpari, v komorah ostane namizna sol). Sol je bila že v prazgodovini pomemben akter svetovne zgodovine, bila je vtkana v nešteto civilizacij. Egipčani si jo uporabljali pri verskih daritvah, umrle pa so pred mumifikacijo prekrili […] The post Sol – belo zlato appeared first on MM:K.

Jurij Japelj, Blaž Kumerdej, Svetu pismu noviga testamenta, II. del, 1786

Medobčinski muzej Kamnik, 27. maj ― Najpomembnejše Japljevo delo je bil nov prevod Svetega pisma v slovenščino. Začel je leta 1783 in k sodelovanju je povabil šolnika Blaža Kumerdeja, ki je veljal za najboljšega poznavalca slovenščine. Za osnovo sta vzela najstarejši latinski prevod in Dalmatinovo Biblijo. Japelj in Kumerdej sta izdala najprej Novi testament v dveh knjigah (1784, 1786). Kljub nekaterim […] The post Jurij Japelj, Blaž Kumerdej, Svetu pismu noviga testamenta, II. del, 1786 appeared first on MM:K.

Razpis za razstavo v galeriji Pogled za leto 2022

Medobčinski muzej Kamnik, 26. maj ― Galerija Pogled deluje v sklopu Galerije Mihe Maleša v Kamniku in je namenjena predstavljanju sodobne likovne produkcije. V letu 2022 načrtujemo 5 razstav. Galerija nudi postavitev razstave, spremljevalni tekst, tisk zloženke -vabila, organizacijo otvoritve in obveščanje  medijev. Prijava naj vsebuje pisno predstavitev razstave in osnovne biografske podatke. Oboje naj  obsega največ eno tipkano stran. K […] The post Razpis za razstavo v galeriji Pogled za leto 2022 appeared first on MM:K.
še novic