Študijski krožek Bilo je nekoč v Kamniku

Medobčinski muzej Kamnik, 22. september ― Medobčinski muzej Kamnik vas vabi k sodelovanju v študijskem krožku Bilo je nekoč v Kamniku. Srečevali se bomo v Rojstni hiši Rudolfa Maistra, Šutna 23 v Kamniku, vsak drugi četrtek od 10. do 11.30; uvodno srečanje je 5. oktobra 2023, ob 10. uri v muzeju na gradu Zaprice, kjer si bomo skupaj ogledali razstavo Veselo v […] The post Študijski krožek Bilo je nekoč v Kamniku appeared first on MM:K.

Gostovanje razstave O grajskih vrtnarjih v Arboretumu Volčji Potok

Medobčinski muzej Kamnik, 31. avgust ― Od 1. septembra do 31. decembra 2023 gostuje razstava O grajskih vrtnarjih v Galeriji pod arkadami v Arboretumu Volčji Potok. Avtor razstave je Peter Rojc. Razstava je nastala v soorganizaciji z Medobčinskim muzejem Kamnik, Menačnikovo domačijo v Domžalah, Foto Kino Video Klub Mavrica Radomlje in Arboretumom Volčji Potok. Razstava prikazuje zanimive zgodbe družine Rojc s Hudega […] The post Gostovanje razstave O grajskih vrtnarjih v Arboretumu Volčji Potok appeared first on MM:K.

Jefačnikova domačija v Trzinu – obvestilo za obiskovalce

Medobčinski muzej Kamnik, 18. avgust ― Poplave 4. 8. 2023 so žal prizadele tudi Občino Trzin in Jefačnikovo domačijo v Trzinu, kjer je Medobčinski muzej Kamnik v zadnjih letih pripravil stalne razstave o zgodovini Trzina. Popolnoma je uničena stalna razstava Sledi trzinske preteklosti, poškodovani sta tudi drugi dve stalni razstavi Trzinski rojak Ivan Hribar ter Ledeničarstvo in mesarstvo v Trzinu. Razstav […] The post Jefačnikova domačija v Trzinu – obvestilo za obiskovalce appeared first on MM:K.

Torila, Velika planina, prva polovica 20. stoletja

Medobčinski muzej Kamnik, 1. avgust ― Torilo je lesena, ponavadi okrogla posoda, stružena in ročno izdelana iz enega kosa lesa (kasneje izdelana tudi iz dogic in kvadratna), ki ima na dnu luknje za odtekanje sirotke iz skute oz. slanega sira. Torila so pastirji izdelovali iz različnih vrst lesa, iz črnega gabra, bresta, javorja, hruške. Dno torila je bilo ponavadi okrašeno s […] The post Torila, Velika planina, prva polovica 20. stoletja appeared first on MM:K.

Nabožna slika sv. Janez Evangelist, vezenina, 18. stoletje

Medobčinski muzej Kamnik, 13. julij ― Na vezenini je upodobljen sv. Janez Evangelist s kelihom s kačo in orlom na trati s cvetjem. Legenda pravi, da mu je nekoč neki poganski duhovnik ponudil kelih zastrupljene pijače in mu rekel: »Če to izpiješ in ne umrješ, bom tudi jaz sprejel vero v tvojega Boga.« Apostol je vzel kelih, ga z znamenjem križa […] The post Nabožna slika sv. Janez Evangelist, vezenina, 18. stoletje appeared first on MM:K.

Maistrovo leto 2024

Medobčinski muzej Kamnik, 3. julij ― Vlada RS je leto 2024 razglasila za Maistrovo leto. Prav gotovo bo to leto, Maistrovo leto, posebej pomembno tudi za Kamnik, saj gre za 150-letnico rojstva, in Kamnik je njegovo rojstno mesto; poleg tega pa bo minilo 100 let, odkar je ta veliki Slovenec v Kamniku (15. aprila 1924) postal častni meščan. Seveda bi se […] The post Maistrovo leto 2024 appeared first on MM:K.

Mehiški cesar Maksimilijan in meksikajnarji

Medobčinski muzej Kamnik, 15. junij ― Na Maistrovem večeru nam je zgodovinar dr. Gregor Antoličič predstavil zanimivo življenjsko pot mlajšega brata avstrijskega cesarja Franca Jožefa, Ferdinanda Maksimilijana (1832-1867), ki jo je dodobra raziskal v knjigi Maksimilijan, cesar po Napoleonovi milosti. Ferdinand Maksimilijan je bil po uspešni karieri v avstrijski vojni mornarici in kot guverner Lombardije, v svetu evropske politike, predvsem francoskega […] The post Mehiški cesar Maksimilijan in meksikajnarji appeared first on MM:K.

Informacija za obiskovalce Galerije Miha Maleš

Medobčinski muzej Kamnik, 11. maj ― Spoštovani obiskovalci. Galerija Miha Maleš in Galerija Pogled bosta zaradi postavitve novih razstav, zaprti za obiskovalce od 12. 5 do 2. 6. 2023. V pripravi sta novi razstavi, in sicer v Galeriji Miha Maleš pregledna razstava vseh 30 umetnikov, ki so v prvih petih letih razstavljali v Galeriji Pogled  in v Galeriji Pogled slikarska razstava […] The post Informacija za obiskovalce Galerije Miha Maleš appeared first on MM:K.

#Naprejvpreteklost : Močvirski tulipan – žerjavček, simbol Trzina

Medobčinski muzej Kamnik, 12. april ― Danes vas v okviru spletne promocijske akcije #naprejvpreteklost (v organizaciji Službe za premično dediščini in muzeje pri Narodnem muzeju Slovenije – https://www.facebook.com/spdm.nms/ ter Skupnosti muzejev Slovenije – ww.sms-muzeji.si v MMK https://www.muzej-kamnik-on.net/ opominjamo, da je na povezavi https://online.fliphtml5.com/rglij/lfws/#p=1 na voljo brošura,  kateri boste izvedeli vse in še več o močvirskem tulipanu, ki ga v Trzinu imenujejo žerjavček. Aplikacija, ki smo jo izdelali […] The post #Naprejvpreteklost : Močvirski tulipan – žerjavček, simbol Trzina appeared first on MM:K.

#Naprejvpreteklost: Študijski krožek Nekoč je bilo v Kamniku

Medobčinski muzej Kamnik, 12. april ― V okviru spletne promocijske akcije #naprejvpreteklost, ki jo organizirata Služba za premično dediščini in muzeje pri Narodnem muzeju Slovenije – https://www.facebook.com/spdm.nms/ ter Skupnost muzejev Slovenije – ww.sms-muzeji.si tudi Medobčinski muzej Kamnik – https://www.muzej-kamnik-on.net/ ponuja vsebine, ki ustrezajo sloganu #dobropočutje, #trajnostnirazvoj. Za vas vsak drugi četrtek v mesecu, v Rojstni hiši Rudolfa Maistra organiziramo: Študijski krožek Nekoč je bilo v Kamniku Lani oktobra smo […] The post #Naprejvpreteklost: Študijski krožek Nekoč je bilo v Kamniku appeared first on MM:K.

Ciklus predavanj Skrivnostne poti negovskih čelad

Medobčinski muzej Kamnik, 19. marec ― Tri srede namenjamo muzejskim večerom, ki jih bodo popestrile nenavadne zgodbe o negovskih čeladah. Predavanja so del andragoškega spremljajočega programa občasne arheološke razstave treh muzejev: MMK, NMS in DMNM: Skrivnostne poti negovskih čelad. Halštatski knezi med Kamnikom in Novim mestom. 5.4.2023, ob 19. uri: Dr. Borut Križ, Čelada iz Novega mesta 19.4.2023, ob 19. uri: […] The post Ciklus predavanj Skrivnostne poti negovskih čelad appeared first on MM:K.

Kamnite sekire, različne lokacije, 4.-3. tisočletje pr. n. št.

Medobčinski muzej Kamnik, 6. marec ― Pogoste najdbe iz mlajše kamene in bakrene dobe so kamene sekire. V Sloveniji je najdenih precejšnje število tovrstnih sekir, ki so v rabi še v bronasti dobi. Sekire v naši zbirki so bile najdene naključno. Na fotografiji je večina iz Sadnikarjeve zbirke in neznanih lokacij (tri na desni od zgornje restavrirane navzdol). Spodnji dve sta […] The post Kamnite sekire, različne lokacije, 4.-3. tisočletje pr. n. št. appeared first on MM:K.

Neznani slikar, Šest grehov zoper Svetega Duha, o.pl., prva četrtina 19. stoletja

Medobčinski muzej Kamnik, 23. februar ― Slika je kljub baročni maniri, nastala v prvi četrtini 19. stoletja. Zanimiva je zaradi moralistične vsebine in starih slovenskih napisov v bohoričici. Naslikanih je šest prizorov, po dva v vsaki vrsti. Okrog vsakega se kot okvir ovija kača (simbol greha in zla), kače pa se med seboj spajajo. V sredini je pred zlatim ozadjem upodobljen […] The post Neznani slikar, Šest grehov zoper Svetega Duha, o.pl., prva četrtina 19. stoletja appeared first on MM:K.

Kosti jamskega medveda, Mokriška jama, 30.000 pr. n. št.

Medobčinski muzej Kamnik, 20. februar ― Mokriška jama leži 1500 m nad morjem, pod Mokrico (1853 m). Poleg arheoloških artefaktov (kamnita in koščena orodja, ki jih je za seboj pustil človek) je znana po številnih kosteh medveda. Zato jo imenujejo tudi Medvedova jama. Že leta 1837 jih je našel Henrik Freyer, kustos Deželnega muzeja v Ljubljani. Po zadnjih raziskavah to niso […] The post Kosti jamskega medveda, Mokriška jama, 30.000 pr. n. št. appeared first on MM:K.
še novic