Iščemo nove muzejske vodiče

Medobčinski muzej Kamnik, 4. marec ― Medobčinski muzej Kamnik vabi k sodelovanju študentke in študente ter osebe s statusom s. p., ki jih veseli delo vodiča v muzeju. Gre za občasno pomoč pri vodenju skupin in izvedbi pedagoškega programa, ne pa za redno delovno razmerje oziroma zaposlitev. Muzejski vodiči izvajajo vodstva za najavljene skupine, od predšolskih skupin do skupin odraslih, predvsem […] The post Iščemo nove muzejske vodiče appeared first on MM:K.

Jožefa Humar – Debevčeva Zefa, pastirica in rezbarka

Medobčinski muzej Kamnik, 29. februar ― Od danes, 29. februarja 2024 je na ogled gostujoča razstava o Jožefi Humar – Debevčevi Zefi, avtorice Andreje Humar Gruden. Razstava, knjiga in film o pastirici z Gojške planine, rezbarki in vsestranski umetnici, je bila prvič predstavljena javnosti v razstavišču nad kavarno Veronika, novembra 2022. Tokrat jo gostimo v prostorih gradu Zaprice. Na razstavi je […] The post Jožefa Humar – Debevčeva Zefa, pastirica in rezbarka appeared first on MM:K.

Napovedujemo: mednarodni umetniški projekt Dobre novice

Medobčinski muzej Kamnik, 27. februar ― SPOROČILO ZA MEDIJE                                                                           Mednarodna razstava sodobne umetnosti: DOBRE NOVICE! Vabilo na pred-otvoritveni dogodek za medije in VIP – 14. marec 2024 DOBRE NOVICE! je šestmesečni umetniški dogodek z ustvarjalnim dialogom med slovitim belgijskim kiparjem Williamom Sweetlovom in več kot 20 priznanimi mednarodnimi umetniki. Od privlačnih postavitev monumentalnih skulptur Williama Sweetlove-a v mednarodno priznanem Arboretumu Volčji […] The post Napovedujemo: mednarodni umetniški projekt Dobre novice appeared first on MM:K.

Obvestilo o odprtosti Galerije Miha Maleš

Medobčinski muzej Kamnik, 21. februar ― Obveščamo vas, da bo Galerija Miha Maleš, zaradi priprave nove razstave Dobre novice, odprta za obiskovalce od 21. februarja do 15. marca 2024, od 8. do 16. ure. V tem času si boste lahko ogledali le stalno razstavo Kamniški in s Kamnikom povezani umetniki in razstavo Veronike Vesel Potočnik v Galeriji Pogled. Ogledi razstav bodo […] The post Obvestilo o odprtosti Galerije Miha Maleš appeared first on MM:K.

Novinarska konferenca za leto generala Rudolfa Maistra

Medobčinski muzej Kamnik, 30. januar ― Župan Občine Kamnik, g. Matej Slapar in podžupanja in vodja koordinacijskega odbora strokovne komisije za dogodke in prireditve v letu generala Rudolfa Maistra v Občini Kamnik, ga. Romana Učakar vas vabita v ponedeljek, 5. februarja 2024, ob 10. uri v Rojstno hišo Rudolfa Maistra, Šutna 23 v Kamniku  na novinarsko konferenco. Prvič bodo novinarjem in  javnosti […] The post Novinarska konferenca za leto generala Rudolfa Maistra appeared first on MM:K.

Žetoni iz steklene paste, n. n. najdišče, Sadnikarjeva zbirka, 1.-4. stoletje n. št.

Medobčinski muzej Kamnik, 23. januar ― Žetone so v rimskem svetu uporabljeni za različne namene, med drugim za označevanje lastništva, za igre (npr. za namizne, igre v igralnicah ali drugih prostorih, za igre na srečo) ter za obrede in »zapisovanje« informacij. Ena od uporab žetonov je bila tudi v vojaškem kontekstu. Rimski vojaki so včasih prejeli kovinske ali lesene žetone, ki […] The post Žetoni iz steklene paste, n. n. najdišče, Sadnikarjeva zbirka, 1.-4. stoletje n. št. appeared first on MM:K.
Nova ponudba: kulturna pot Kulturni tri-m

Nova ponudba: kulturna pot Kulturni tri-m

Medobčinski muzej Kamnik, 10. januar ― KULTURNI TRI-M (3 M) MUZEJ – MAISTER – MALEŠ Dragi ljubitelji kulture! Vabljeni na Kulturni tri-m (3 M: MUZEJ – MAISTER – MALEŠ), na sprehod po enotah Medobčinskega muzeja Kamnik ter k odkrivanju bogate zgodovine in umetnosti na Kamniškem. Obiskovalec samostojno odloča o kroženju in vrstnem redu ogleda. Nadvse ugodna pa je tudi vstopnica za […] The post Nova ponudba: kulturna pot Kulturni tri-m appeared first on MM:K.

Marku Lesarju v slovo

Medobčinski muzej Kamnik, 28. december 2023 ― V soboto, 30. 12. 2023 se bomo na ljubljanskih Žalah poslovili od našega nekdanjega dolgoletnega sodelavca Marka Lesarja. Marko Lesar je po opravljeni diplomi na oddelku za umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti v Ljubljani, za katero je prejel študentsko Prešernovo nagrado (Arhitektura beraških redov in nekdanji ljubljanski frančiškanski samostan) leta 1983, pridobival zanimive izkušnje kot […] The post Marku Lesarju v slovo appeared first on MM:K.

Odpiralni čas Medobčinskega muzeja Kamnik med božično novoletnimi prazniki

Medobčinski muzej Kamnik, 21. december 2023 ― Medobčinski muzej Kamnik in njegove enote (muzej na gradu Zaprice, Rojstna hiša Rudolfa Maistra in Galerija Miha Maleš) bodo odprte za obiskovalce: sobota, 23. 12., od 10. do 14. ure,  od srede do petka, od 10. do 18. ure. V soboto, 30. 12. 2023, bosta enoti Galerija Miha Maleš in Rojstna hiša Rudolfa Maistra zaprti, […] The post Odpiralni čas Medobčinskega muzeja Kamnik med božično novoletnimi prazniki appeared first on MM:K.

Voščilo

Medobčinski muzej Kamnik, 20. december 2023 ― Vesel Božič ter srečno in mirno novo leto 2024. In seveda, čim več skupnih doživetij, obiskov in sodelovanja ob raziskovanju kulturne dediščine in kamniške preteklosti. Kolektiv Medobčinskega muzeja Kamnik The post Voščilo appeared first on MM:K.

Gostovanje razstave Miha Maleš: Igra barv in linij v Univerzitetni knjižnici Maribor

Medobčinski muzej Kamnik, 20. december 2023 ― V času veselega decembra Galerija Miha Maleš gostuje z razstavo v Likovnem razstavišču Univerzitetne knjižnice Maribor, Gospejna ulica 10. V petek, 22. decembra, ob 13. uri odpiramo razstavo  MIHA MALEŠ: IGRA BARV IN LINIJ  Nastala je v sodelovanju Medobčinskega muzeja Kamnik – Galerije Miha Maleš in Univerzitetne knjižnice Maribor. Kustosinja razstave je Saša Bučan. Na […] The post Gostovanje razstave Miha Maleš: Igra barv in linij v Univerzitetni knjižnici Maribor appeared first on MM:K.
Oton Župančič na Zapricah v Kamniku

Oton Župančič na Zapricah v Kamniku

Medobčinski muzej Kamnik, 13. november 2023 ― Leta 1919 je grajsko posestvo Zaprice podedoval po očetu Josip vitez Schneid pl. Treuenfeld (1869–1929). Družina je živela na Dunaju, počitnice pa so radi preživljali na gradu Zaprice, kjer so se družili tudi s t. i. Zapričani, počitnikarji – družinami znanih slovenskih pesnikov, pisateljev, kritikov, intelektualcev …, ki so v 20. in 30. letih 20. […] The post Oton Župančič na Zapricah v Kamniku appeared first on MM:K.

Murkova listina Marku Kumru

Medobčinski muzej Kamnik, 13. november 2023 ― V petek, 10. novembra 2023 je na Univerzi v Kopru potekala svečana podelitev Murkovih nagrad za leto 2023, ki jih podeljuje Slovensko etnološko društvo. Marko Kumer je prejel Murkovo listino za ohranjanje in prezentacijo industrijske dediščine Kamnika. Njegova največja zasluga za delovanje v lokalni skupnosti sega na področje ohranjanja industrijske dediščine. To področje, ki bi […] The post Murkova listina Marku Kumru appeared first on MM:K.

Na obisku Eike Schmidt, direktor galerije Uffizi

Medobčinski muzej Kamnik, 24. oktober 2023 ― Eden največjih muzejskih kompleksov na svetu, galerija Uffizi, ki jo najdemo v središču Firenc ob reki Arno, je v letu 2021 prvič postala najbolj obiskana kulturna institucija v Italiji. Lani pa je obisk še več kot podvojila in dosegla čez 4 milijone obiskovalcev. Zasluge grejo tudi temeljiti prenovi razstavnih prostorov in posodabljanju programa, za čemer […] The post Na obisku Eike Schmidt, direktor galerije Uffizi appeared first on MM:K.

Sklepno dejanje dobrodelne dražbe likovnih del

Medobčinski muzej Kamnik, 12. oktober 2023 ― Obvestilo za medije V sredo, 11. oktobra 2023 sta v Galeriji Miha Maleš predstavnika organizatorjev – pobudnica akcije Saša Bučan iz Medobčinskega muzeja Kamnik in predstavnik soorganizatorjev Matevž Bergant – predsednik Lions kluba Kamnik,  simbolno predala izkupiček dobrodelne dražbe – 10.150 evrov predsedniku Gorske reševalne službe Kamnik – Jerneju Lanišku. Tako organizatorji kot tudi prejemniki […] The post Sklepno dejanje dobrodelne dražbe likovnih del appeared first on MM:K.
še novic