Prapor Narodne čitalnice v Kamniku, 1873

Medobčinski muzej Kamnik, 19. april ― Prapor Narodne čitalnice je izdelan iz dvojne plasti svile. Izvezena motiva sta na obeh straneh prapora: na eni strani je v  vencu izvezen napis Narodna čitalnica kamniška, na drugi strani je v ovalu kamniški mestni grb s sveto Marjeto, okoli katerega je napis Vse za narodov blagor. Prapor so izvezle kamniške narodne dame, slovesno pa […] The post Prapor Narodne čitalnice v Kamniku, 1873 appeared first on MM:K.

Coprniški nož, 30. leta 20. stoletja, Velika planina

Medobčinski muzej Kamnik, 16. april ― Coprniški nož ima prav posebno moč pri zdravljenju zvinov in ognojenih parkljev govedi. Pastir je s posebno okrašenim nožem (devet križev in devet polmesecev) izrezal travnato rušo okoli poškodovane noge živali in rušo obesil na kol. Ko se je posušila, je žival ozdravela. Pastirjeva duhovnost je bila tudi v novem veku razpeta med vraževerjem in […] The post Coprniški nož, 30. leta 20. stoletja, Velika planina appeared first on MM:K.

Lojze Perko – Med viharjem in jasnino

Medobčinski muzej Kamnik, 13. april ― V prostorih Galerije Miha Maleš je na ogled pregledna spominska razstava ob štirideseti obletnici smrti slovenskega slikarja Lojzeta Perka (1909-1980), ki so jo pripravili v Dolenjskem muzeju v Novem mestu. Razstava povezuje njegovo delo na področju risbe, slikarstva in ilustracije, njen namen pa je pokazati javnosti čim bolj raznoliko in vsestransko podobo umetnikovega dela. The post Lojze Perko – Med viharjem in jasnino appeared first on MM:K.

Kamniški baročni slikar Fortunat Bergant (1721-1769)

Medobčinski muzej Kamnik, 12. april ― Fortunat Bergant je bil rojen leta 1721 v Mekinjah, umrl pa je leta 1769 v Ljubljani. Pripada drugi generaciji kranjskih baročnih slikarjev, ukvarjal pa se je zgolj s tabelnim slikarstvom. Veliko podporo je imel v takratnem plemstvu (rodbini Codelli  in Erberg), ki je bilo tudi njegov največji mecen. Člane različnih rodbin je umetnik upodobil na […] The post Kamniški baročni slikar Fortunat Bergant (1721-1769) appeared first on MM:K.

Muzej in galerija ponovno odprta

Medobčinski muzej Kamnik, 12. april ― Sporočamo vam, da je Medobčinski muzej Kamnik  ODPRT (od 20. do 24. aprila je zaprta Rojstna hiša Rudolfa Maistra). Vabimo Vas, da nas obiščete med 10. in 18. uro vsak dan, od torka do sobote. Ogledate si lahko nove razstave: v muzeju na gradu Zaprice razstavo SLOVENSKA MAJOLIKA, v Rojstni hiši Rudolfa Maistra razstavo KOROŠKI […] The post Muzej in galerija ponovno odprta appeared first on MM:K.

Dušan Lipovec (1952- 2005)

Medobčinski muzej Kamnik, 30. marec ― Slikar in publicist Dušan Lipovec se je rodil v Kamniku. Slikarstvo je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani( Ljubljana, 1977, prof. Andrej Jemec), študijsko se je izpopolnjeval v Kanadi. Slikovito podobo Kamnika, z značilnim Malim in Starim gradom,  je ohranjal v sodobnem likovnem zapisu. Likovni kritik Milček Komelj ga je poimenoval kar »pesnik […] The post Dušan Lipovec (1952- 2005) appeared first on MM:K.

Pirhi

Medobčinski muzej Kamnik, 29. marec ― KAJ POMENI PIRH Izraz pirh je soroden izrazu piros, kar v madžarščini pomeni rdeča, v grščini ogenj, češka beseda pyreti pa pomeni pordeti. -Tradicija podarjanja velikonočnih jajc izhaja že iz časov pred dinastičnega Egipta, Krete. Poznajo ga Sumerci vsaj pred 5000 leti. Vsem ljudstvom jajce pomeni simbol življenja, plodnosti. Običaj velikonočnega jajca izvira iz zgodnjekrščanske […] The post Pirhi appeared first on MM:K.

Simboli velike noči

Medobčinski muzej Kamnik, 29. marec ― Simbolika velikonočnih jedi Jedi, ki predstavljajo simboliko Velike noči in se blagoslavljajo na Veliko soboto so: RDEČI PIRHI: simbolizirajo kapljo Kristusove krvi, HREN: simbol žeblja, s katerim so Kristusa pribili na križ, POTICA: simbolizira Kristusovo trnovo krono, JAJCA: simbol pomladi, oznanjujejo novo življenje, KRUH: predstavlja življenje, CVETJE: simbol za Jezusovo vstajenje od mrtvih. ALI SI VEDEL? […] The post Simboli velike noči appeared first on MM:K.

Velika noč

Medobčinski muzej Kamnik, 29. marec ― Približuje se Velika noč (Vuzem) oz. najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani praznujejo praznujejo vstajenje Jezusa iz Nazareta, ki je tri dni po križanju (sodbo mu je izrekel rimski guverner Judeje Poncij Pilat okoli leta 30­ n. št. ) vstal od mrtvih. Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja; verujejo, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno […] The post Velika noč appeared first on MM:K.

Komendska keramika

Medobčinski muzej Kamnik, 29. marec ― Lončarstvo je na kamniško-komendskem območju ena najstarejših obrti, saj se že od 14. stoletja dalje omenjajo bogata nahajališča gline v Tunjicah pri Kamniku in v Komendi. Leta 1781 je potopisec Herman zapisal, da je Komenda najmočnejše lončarsko središče v deželi Kranjski, saj je v Komendi in okoliških vaseh lončarilo 74 posameznikov. Po 1. svetovni vojni […] The post Komendska keramika appeared first on MM:K.

Obvestilo o zaprtosti muzejev

Medobčinski muzej Kamnik, 29. marec ― Obveščamo vas, da bodo skladno s sprejetimi vladnimi odločitvami za preprečevanje prenosa koronavirusa od 1. do 12. aprila 2021 vse enote Medobčinskega muzeja Kamnik zaprte za obiskovalce. Za kakršne koli informacije smo na voljo na telefonski številki 01 8317 662 ali na elektronski pošti: info@muzej-kamnik-on.net. Hvala za razumevanje. The post Obvestilo o zaprtosti muzejev appeared first on MM:K.

Spletno vodstvo po občasni razstavi Tam pri Celovcu…

Medobčinski muzej Kamnik, 26. marec ― V sodelovanju z Zavodom za turizem, šport in kulturo Kamnik in Občino Kamnik smo pripravili ob občinskem prazniku in ob rojstnem dnevu Rudolfa Maistra spletno vodenje po razstavah v Rojstni hiši Rudolfa Maistra. Prisluhnite vodstvu Alenke Juvan po stalni in občasni razstavi Tam pri Celovcu… Koroški plebiscit 1920 v literaturi in glasbi. In pokukajte v […] The post Spletno vodstvo po občasni razstavi Tam pri Celovcu… appeared first on MM:K.

Vse najboljše, Rudolf Maister!

Medobčinski muzej Kamnik, 23. marec ― Veliki mož, ki pred svojo rojstno hišo sicer stoji na eni sami nogi – čemur se otroci pogosto čudijo –, je v življenju trdno stal na obeh. Rodil se je 29. marca 1874 v Svetičevi hiši na Šutni, v enem izmed tedanjih kamniških predmestij. Spomnim se, kako so se silhuete, ki so jo pred Maistrovo […] The post Vse najboljše, Rudolf Maister! appeared first on MM:K.

Janez V. Valvasor, Slava vojvodine Kranjske, 1689

Medobčinski muzej Kamnik, 22. marec ― Slava vojvodine Kranjske (Die Ehre des Herzogthums Krain ) je najpomembnejše in največje znanstveno delo Janeza V. Valvasorja (1641-1693), ki je izšlo leta 1689 pri tiskarju Endterju v Nürnbergu. Valvasor je Slavo vojvodine Kranjske napisal v nemškem jeziku in jo razdelil na 15 poglavij, vezanih v štiri knjige. V knjigah je  528 bakrorezov. Pri zbiranju […] The post Janez V. Valvasor, Slava vojvodine Kranjske, 1689 appeared first on MM:K.

Ko je bil v Kamniku še kino

Medobčinski muzej Kamnik, 17. marec ― Leta 1953 je tovarna KIK (Kemijska industrija Kamnik – po domače barutana) zgradila osrednji hram kamniške žive kulturne ustvarjalnosti. Kino dom Kamnik je bil do začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja pomemben predvsem kot osrednji kamniški kinematograf in prizorišče abonmajskega gledališkega dogajanja. Delavci so se namensko odrekli delu plač in pri gradnji sodelovali s prostovoljnim delom. […] The post Ko je bil v Kamniku še kino appeared first on MM:K.
še novic