Obvestilo

Medobčinski muzej Kamnik, 10. september ― Spoštovani obiskovalci. Obveščamo vas, da bo Galerija Miha Maleš od 10. 9. do 29. 9. 2020, odprta od torka do petka od 8. do 16. ure ter ob sobotah od 10. do 18. ure. Za najavo skupin pa tudi izven navedenega odpiralnega časa, vendar je obvezna predhodna najava na telefonsko številko 01 8397 504. Hvala […] The post Obvestilo appeared first on MM:K.

Naprej v preteklost

Medobčinski muzej Kamnik, 11. avgust ― Od 17. do 23. avgusta 2020 Skupnost muzejev Slovenije med 17. in 23. avgustom 2020 pripravlja poseben teden, ko bomo muzeji in galerije nagovarjali svoje obiskovalke in obiskovalce in jih prepričali, da smo zanimivi in varni prostori učenja in zabave. Dogodek bo potekal pod skupnim imenom Naprej v preteklost in se bo odvijal na družbenih omrežjih in […] The post Naprej v preteklost appeared first on MM:K.

Žarko Vrezec – Zapisi

Medobčinski muzej Kamnik, 10. avgust ― Odprtje slikarske razstave v Galeriji Pogled. Žarko Vrezec (1950) že od sedemdesetih let dalje aktivno posega v okvir sodobnega slovenskega slikarstva, kjer se jasno vidi njegov neprestano analitičen pristop, v katerem raziskuje osnovne likovne elemente- barvo, prostor, kompozicijo, črto- ki vse ostajajo edine vrednosti pri uresničevanju slikarjevih hotenj. Na tej poti dosledno ostaja zvest svojemu […] The post Žarko Vrezec – Zapisi appeared first on MM:K.

Neznani slikar, Portret generala Mihaela Pregla, 1623

Medobčinski muzej Kamnik, 7. avgust ― o.pl., 200 x 123 cm, slikar prve polovice 17. st./preslikal A. Koželj. Portret »generala Wachtmeistra« Mihaela Pregla je naslikan popolnoma frontalno, v razkoračeni stoji. V desnici drži puško, ob desni nogi ima šlem, ob levi nogi je pes, ki nosi okrog vratu napis MPR M(ichael) P(regl) R(ittmeister). Oblečen je v cinobrasto rdečo suknjo, naslikano popolnoma […] The post Neznani slikar, Portret generala Mihaela Pregla, 1623 appeared first on MM:K.

Nova publikacija – Slovenska majolika

Medobčinski muzej Kamnik, 4. avgust ― Pred nami je izredno izčrpna, pregledna in lepa publikacija z naslovom Slovenska majolika, ki je nastala v sodelovanju Narodnega muzeja Slovenije in Medobčinskega muzeja Kamnik. Po predgovorih obeh direktoric, nam Mateja Kos predstavi slovensko majoliko ter zgodovino majolike in fajanse kot tehnike oblikovanja. Marko Kumer predstavlja zgodovino kamniške poslikane keramike, Saša Bučan piše o kamniški […] The post Nova publikacija – Slovenska majolika appeared first on MM:K.

Neverjetne gore – obisk muzejev in gora

Medobčinski muzej Kamnik, 15. julij ― Poletni meseci so odlični za obisk gora in muzejev. Do konca septembra 2021 so vam v okviru projekta Neverjetne gore še vedno na voljo skupne vstopnice za 6 muzejev, ki delujemo na območju Gorenjske. Po ceni 8 € (mladina in upokojenci 6, družine 17 €) vas povabimo na obisk in v gore. Na planinskih poteh […] The post Neverjetne gore – obisk muzejev in gora appeared first on MM:K.

Polona Lovšin – Ilustracije

Medobčinski muzej Kamnik, 26. maj ― Razstava ilustracij Polone Lovšin bo na ogled sočasno, od 28. maja 2020 na dveh lokacijah: V Centru Ivana Hribarja v Trzinu, Ljubljanska c. 12f, Trzin, do 22. junija 2020 v galeriji Pogled, Glavni trg 2, v Kamniku, do 13. avgusta 2020 Vabljeni k ogledu! https://www.muzej-kamnik-on.net/razstave/polona-lovsin-ilustracije/ The post Polona Lovšin – Ilustracije appeared first on MM:K.

Nenavadno življenje čelade z Vrhpolja pri Kamniku

Medobčinski muzej Kamnik, 22. maj ― Pisalo se je leto 1928. Kmet Kregar, ki je imel v najemu Romšakovo njivo na Vrhpolju pri Kamniku, je pri oranju s plugom zadel na nenavadne predmete. Leta 1935 je čelado (mislil je, da gre za pločevinast lonec, iz katerega so kokoši na dvorišču pile vodo), skupaj z železnima suličnima ostema in sekiro dal veterinarju […] The post Nenavadno življenje čelade z Vrhpolja pri Kamniku appeared first on MM:K.

Plečnik v Kamniku

Medobčinski muzej Kamnik, 15. maj ― Kot je zapisano v Kamniško-komendskem biografskem leksikonu je arhitekt Jože Plečnik (1872-1957) v Kamnik največ prihajal v zrelih in poznih letih.  Med letoma 1932 in 1934 je bila zasnovana in zgrajena “Lovska koča kralja Aleksandra” (znana tudi kot “Plečnikov dvorec” ali “Titov dvorec”) v Kamniški Bistrici.  Večina del na Kamniškem je nastala po drugi svetovni vojni, […] The post Plečnik v Kamniku appeared first on MM:K.

Rudolf Maister in literarni list Savinja

Medobčinski muzej Kamnik, 14. maj ― Rudolf Maister je imel tudi pedagoški talent in bil je dober mentor, kot se je izkazalo med drugim v času njegovega službovanja v Celju 1913/1914. Takrat je sicer že zrel mož štiridesetih let navezal stik s celjskimi gimnazijci. Peščica teh je ustanovila celjsko verzijo ljubljanskega literarnega društva Zadruga, imenovalo se je Kondor. Dijaki so pod […] The post Rudolf Maister in literarni list Savinja appeared first on MM:K.

O doprsnem kipu Antona Medveda

Medobčinski muzej Kamnik, 11. maj ― V Kamniku imamo kar nekaj spomenikov, doprsnih kipov in spominskih plošč znanim in zaslužnim Kamničanom. Na Grabnu je kar malce skrit med zelenjem doprsni kip pesnika in dramatika Antona Medveda (1869-1910). Kmalu bo minilo 50 let od njegovega odkritja. V letu 1969 je Turistično društvo Kamnik dalo pobudo za odkritje doprsnega kipa v počastitev 100- […] The post O doprsnem kipu Antona Medveda appeared first on MM:K.

Emil Spruk – kamniška glasbena legenda

Medobčinski muzej Kamnik, 7. maj ― Legendarni glasbenik je prvega maja letos dopolnil okroglih šestdeset let. Emila Spruka verjetno vsi ljubitelji bolj zahtevnih zvrsti glasbe poznajo in cenijo, je skladatelj, aranžer, dirigent in predvsem odličen solist na pozavni. Po nižji glasbeni šoli se je vpisal na ljubljansko srednjo glasbeno šolo. Študij je nadaljeval v avstrijskem Gradcu na Visoki šoli za glasbo […] The post Emil Spruk – kamniška glasbena legenda appeared first on MM:K.

“Pri šacu” v Tuhinjski dolini

Medobčinski muzej Kamnik, 4. maj ― Zakladna najdba novcev iz Češnjic v Tuhinjski dolini med letoma 1554 in 1560. Novci so bili last trgovca, ki je sredi 16. stoletja trgoval na dolge razdalje, od Španije do Ogrske. Skritih je bilo več kot sto zlatnikov, po večini ogrskih dukatov, nekaj španskih doble excellente ter preko tisoč petsto srebrnikov, predvsem beneških lir in […] The post “Pri šacu” v Tuhinjski dolini appeared first on MM:K.
še novic