Prešernov dan v TMS in MPT

Tehniški muzej Slovenije, 3. december 2018 ― petek, 08.februar 09:00 Prešernov dan v TMS in MPT TMS, Bistra pri Vrhniki V petek, 8. 2. 2019, vas vabimo na dan odprtih vrat v Tehniškem muzeju Slovenije ter Muzeju pošte in telekomunikacij. Zaradi slovenskega kulturnega praznika ob smrti pesnika Franceta Prešerna bosta oba muzeja in ves njun program na Prešernov dan brezplačna.

Delavnica rezbarstva

Tehniški muzej Slovenije, 11. september 2018 ― sobota, 22.september 09:30 Delavnica rezbarstva TMS, Bistra pri Vrhniki Na delavnici se bomo učili ročno obdelati les. Pričeli bomo z risanjem motiva, sledi zarezovanje po osnovnih oblikah z dletom ali nožki ter na koncu še glajenje, voskanje ali premaz z lanenim oljem. Delavnica poteka tri ure. Cena delavnice je 15,00 €/osebo. Delavnica je primerna tudi za najstnike od 13. leta dalje. Potrebne so predhodne prijave na 01/750 66 72 ali programi@tms.si.

Voden ogled Muzeja pošte in telekomunikacij

Tehniški muzej Slovenije, 4. september 2018 ― nedelja, 07.oktober 15:00 Voden ogled Muzeja pošte in telekomunikacij Muzej pošte in telekomunikacij Ob 15.00 vas vabimo na  voden ogled muzejskih zbirk Muzeja pošte in telekomunikacij. Vodička vam bo predstavila muzejsko pot Dotakni se!, zbirki Zgodovina pošte in (Tele)komunikacije nekoč, danes, jutri!, zgodovino Polhograjske graščine ter Krajevni muzej. Preizkusili boste lahko tudi Morsejev aparat ter ročno in avtomatsko telefonsko centralo. Otroci bodo muzejske zbirke spoznavali preko zvočnih postaj ter novega otroškega vodnika z zabavnimi nalogami za najmlajše in malo starejše. Vodstvo je brezplačno, poteka ob akciji Z igro do dediščine.

Vodenje po oglednih depojih TMS v Pivki

Tehniški muzej Slovenije, 29. avgust 2018 ― nedelja, 16.september 12:30 Vodenje po oglednih depojih TMS v Pivki Vabimo vas na javno vodstvo po oglednih depojih, ki se nahajajo v Parku vojaške zgodovine Pivka. Tam v skupnih depojih hranimo predmete Muzej novejše zgodovine Slovenije, Narodni muzej Slovenije in Tehniški muzej Slovenije. Na ogled so številni deponirani muzejski predmeti, med drugim iz prometne zbirke, predmeti, povezani z vodnim, živalskim in parnim pogonom, računalniki, telekomunikacije itd.

Vodenje po oglednih depojih TMS v Pivki

Tehniški muzej Slovenije, 29. avgust 2018 ― nedelja, 16.september 16:00 Vodenje po oglednih depojih TMS v Pivki Vabimo vas na javno vodstvo po oglednih depojih, ki se nahajajo v Parku vojaške zgodovine Pivka. Tam v skupnih depojih hranimo predmete Muzej novejše zgodovine Slovenije, Narodni muzej Slovenije in Tehniški muzej Slovenije. Na ogled so številni deponirani muzejski predmeti, med drugim iz prometne zbirke, predmeti, povezani z vodnim, živalskim in parnim pogonom, računalniki, telekomunikacije itd.

Posvet in delavnica Požarna varnost v stavbah kulturne dediščine

Tehniški muzej Slovenije, 28. avgust 2018 ― četrtek, 04.oktober 09:00 Posvet in delavnica Požarna varnost v stavbah kulturne dediščine TMS, Bistra pri Vrhniki V oktobru, tradicionalnem mesecu požarne varnosti in v letu 2018, evropskem letu kulturne dediščine (ELKD) Slovensko združenje za požarno varstvo s partnerji organizira posvet in delavnico Požarna varnost v stavbah kulturne dediščine. Med partnerji smo tudi Tehniški muzej Slovenije, Ministrstvo za kulturo, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Gasilska zveza Slovenije v sodelovanju z GZ Vrhnika in PGD Verd. Posvet bo 4. oktobra v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki.

Noč ima svojo moč na Noč raziskovalcev

Tehniški muzej Slovenije, 20. julij 2018 ― petek, 28.september 17:00 Noč ima svojo moč na Noč raziskovalcev V petek, 28. 9. 2018 se nam med 17.00 in 22.00 pridružite v obeh naših enotah, TMS Bistra in MPT Polhov Gradec, ter med 17.00 in 19.00 na Gradu Bogenšperk in med 20.00 in 22.00 v oglednih depojih v Pivki. Pester program Noči raziskovalcev pa se bo odvijal tudi Kranju, Celju, Ajdovščini, Novem mestu, Murski Soboti, Kopru, Podbrdu, Ptuju, Postojni, Novi Gorici, Trbovljah, Krškem, Škofji Loki in Ljubljani. Na pobudo Evropske komisije se širom Evrope za en dan v letu široko namreč odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in  raziskovanjem, da bi predstavile poklic in življenje znanstvenika širši javnosti.

Predstavitev ilustracij lokomotiv

Tehniški muzej Slovenije, 9. julij 2018 ― nedelja, 15.julij 14:00 Predstavitev ilustracij lokomotiv TMS, Bistra pri Vrhniki Od 14. do 18. ure vabljeni na predstavitev slikanih lokomotiv, ki jih v tehniki gvaš izdeluje ilustratorka Polona Filiplič. Nekateri njeni izdelki bodo tudi na prodaj. Dogodek prirejamo v okviru evropskega leta kulturne dediščine, ki je v mesecih juliju in avgustu posvečeno tematiki potovanj in transporta.
še novic