Proarh: Hiža

OUTSIDER, 28. september ― Obstoječo tradicionalno zagorsko hišo so obnovili pri hrvaškem biroju Proarh. Obstoječa hiša je stala na pobočju blizu Kumrovca in je bila statično in konstrukcijsko v slabem stanju. Arhitekti so se pri prenovi navezali na lokalno gradbeno tradicijo in obrtno znanje. Slamo, ki je že prej prekrivala streho, so zamenjali in v sodobni maniri potegnili navzdol… The post Proarh: Hiža appeared first on OUTSIDER.

Nina Granda: Časopisi na cesti

OUTSIDER, 27. september ― Pred natanko petdesetimi leti je kiosk K67 slovenskega arhitekta Saše Maechtiga postal del prestižne zbirke umetnosti 20. stoletja v eni najelitnejših umetniških institucij na svetu, newyorškem Muzeju sodobne umetnosti (MoMA). Do preloma tisočletja je bilo v vsej Evropi prodanih kar 7500 enot. Kioski so bili nepogrešljiv servis urbanega življenja na ulici. Zadovoljevali so potrebe meščanov… The post Nina Granda: Časopisi na cesti appeared first on OUTSIDER.

P Plus arhitekti: Apartma KG

OUTSIDER, 25. september ― Ureditev interierja apartmaja v novograjeni soseski v Kranjski Gori so izpeljali pri P Plus arhitektih. Stanovanje predstavlja prostor za počitniški oddih mlade družine. Ta si je želela sodoben interier, ki bo primeren za notranjost novih objektov v Kranjski Gori, vendar s pridihom lokalne tradicije in domačnosti. Arhitekti so si zato zamislili opremo, ki se opira… The post P Plus arhitekti: Apartma KG appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Kako postaviti spomenik?

OUTSIDER, 25. september ― V tujini je zadnja leta vroča tema, kako rušiti spomenike. Seveda pri nas spet nekoliko zaostajamo za svetovnim tempom, in to ni vedno slabo. Spomeniki predstavljajo izraz javnega spominjanja obdobja, v katerem so nastali. Seveda so lahko že v času svojega nastanka problematični, ali pa problem postanejo pozneje. Vendar pa so samo simptomi preteklih in… The post Miloš Kosec: Kako postaviti spomenik? appeared first on OUTSIDER.

Mario Furčić: Hiša Franco

OUTSIDER, 24. september ― Prenova tradicionalne kamnite hiše v Omišu v butični hotel s petimi zvezdicami. V zgodovinskem središču mesta Omiš stoji hiša Franco. Njeno prenovo so narekovale tri generacije družine lastnikov, in arhitekt Mario Furčić pravi, da se je „tega projekta lotil s ponižnostjo, koncept pa zasnoval s pomočjo empatije“. Predstavlja namreč imaginarno prihodnost lokalnega življenja: spoštovanje in… The post Mario Furčić: Hiša Franco appeared first on OUTSIDER.

Arhitektura iz zemlje: Caja de Tierra

OUTSIDER, 23. september ― Paragvajski arhitekti iz studia Equipo de Arqutectura so svoj biro dobesedno zgradili z lastnimi rokami – in to iz zemlje. Arhitekta Horacio Cherniavsky in Viviana Pozzoli sta gradnjo svoje pisarne izvedla kot arhitekturno vajo: kako z omejenimi sredstvi zadostiti željam naročnika? Svojo formulo za arhitekturo povzameta kot: Sanje + Potreba + Sredstva = Projekt. Za… The post Arhitektura iz zemlje: Caja de Tierra appeared first on OUTSIDER.

Zmagovalci natečajev festivala Tresk

OUTSIDER, 22. september ― Že tradicionalni natečaji festivala Tresk poskrbijo za vsakoletno izpostavitev izbranih vizualnih del, ki so tako ali drugače povezana z glasbenim založništvom. S petimi izpostavljenimi kategorijami vzpodbujajo prepoznavanje pomembnosti kvalitetno oblikovanih fizičnih nosilcev dejavnosti glasbenega založništva, njihovega promocijskega materiala in dokumentacije glasbenih dogodkov. Cvetober zmagovalnih del je izbrala žirija ustvarjalcev z lokalne scene na področjih oblikovanja… The post Zmagovalci natečajev festivala Tresk appeared first on OUTSIDER.

Rezultati natečaja: Trg Evrope v Novi Gorici

OUTSIDER, 22. september ― Natečaj za prenovo Trga Evrope, trga kjer se stikata Nova Gorica in Gorica, je bil organiziran v sklopu skupne prijave obeh mest za Evropsko prestolnico kulture 2025. Prejeli so 56 projektov, največ iz Italije (19), Slovenije, Španije in Francije. Natečajniki so reševali dve nalogi: ureditev trga in umestitev Epicentra, središča dogajanja programa Evropske prestolnice kulture.… The post Rezultati natečaja: Trg Evrope v Novi Gorici appeared first on OUTSIDER.

a2o2: Prenova atrijske hiše v Murglah

OUTSIDER, 21. september ― Eno izmed atrijskih hiš, ki sta jo leta 1982 v ikonični ljubljanski soseski Murgle zasnovala Marta in France Ivanšek, so prenovili arhitekti iz biroja a2o2. Pri prenovi so si arhitekti želeli znova prebuditi prepoznavnega duha  soseske Murgle: idejo udobnega in sodobnega meščanskega bivanja. Vendar je takšen način bivanja danes drugačen kot pred skoraj štiridesetimi leti,… The post a2o2: Prenova atrijske hiše v Murglah appeared first on OUTSIDER.

Kako se lotiti prenove stanovanja?

OUTSIDER, 18. september ― Nekaj nasvetov, kako do novega doma v starem stanovanju Posvetujte se z arhitektom Naj gre za prvi dom ali urejanje stanovanja v zrelih letih – prenova stanovanj je lahko zastrašujoča. Ko smo soočeni z obstoječo ureditvijo, si pogosto težko predstavljamo, kakšen potencial ponuja prostor. Zato je prvi in najbolj smiseln nasvet vedno: posvetujte se z… The post Kako se lotiti prenove stanovanja? appeared first on OUTSIDER.

Razstava Goričko: nov pogled na podeželje

OUTSIDER, 17. september ― Študenti arhitekture iz Tehnične univerze na Dunaju, Tehnične univerze v Gradcu in Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani odpirajo nove poglede na sodobne oblike bivanja in dela na Goričkem, odmaknjeni podeželski pokrajini v severovzhodni Sloveniji, na tromeji z Avstrijo in Madžarsko, z velikim potencialom za razvoj novih načinov sobivanja arhitekture, narave in kulturne krajine. Direktorica… The post Razstava Goričko: nov pogled na podeželje appeared first on OUTSIDER.

Dan odprtih vrat Švicarije in vabilo v MGLC

OUTSIDER, 17. september ― Švicarija in MGLC ta konec tedna brezplačno vabita v svoje prostore – pokukate lahko v ateljeje umetnikov, si ogledate aktualno razstavo Nore Turato eto ti na, ali pa se s svojimi štirinožnimi prijatelji udeležite delavnice tiska, risanja in slikanja.     Dan odprtih vrat Švicarije sobota, 19. september, 12.00–18.00, brezplačno Dan odprtih vrat ponuja obiskovalcem vpogled… The post Dan odprtih vrat Švicarije in vabilo v MGLC appeared first on OUTSIDER.

P Plus Arhitekti: Večstanovanjska stavba M

OUTSIDER, 17. september ― Večstanovanjska stavba M z desetimi stanovanjskimi enotami v ljubljanskih Murglah je delo arhitektov iz pisarne P PLUS arhitekti. Stavba se odmika od roba parcele, da bi pred vhodom ustvarila širok in ozelenjen predprostor. V svoji zasnovi so arhitekti upoštevali obilo zelenja, ki je že prisotno na lokaciji. Sicer velik volumen stavbe je tako z dveh… The post P Plus Arhitekti: Večstanovanjska stavba M appeared first on OUTSIDER.

Tissa: Maškovića Han

OUTSIDER, 16. september ― Prenova zgradbe iz 17. stoletja v hrvaških Pakoštanah v hotel je delo arhitektov iz pisarne Tissa. Gradnja kompleksa Maškovića Han se je začela leta 1644, stavba pa naj bi služila kot letna rezidenca Jusufa Maškovića, visokega dostojanstvenika na dvoru turškega sultana in vrhovnega admirala turške flote, ki je bil po rodu iz bližnjega kraja Vrane.… The post Tissa: Maškovića Han appeared first on OUTSIDER.

Ajda Bračič: Čigavi zemljevid je pravi?

OUTSIDER, 16. september ― Ena prvih reči, ki sem jih kupila, ko sem se pred približno sedmimi leti od doma preselila v najeto stanovanje, je bila velika reprodukcija zemljevida sveta iz leta 1651, ki ga pripisujejo britanskemu kartografu Johnu Speedu. Na njej notranjosti celin prekrivajo velike svetle lise; gorovja so zarisana le z okornimi potezami, iz daljnih morij pa… The post Ajda Bračič: Čigavi zemljevid je pravi? appeared first on OUTSIDER.
še novic