Vladimir Šubic in arhitektura prepiha

OUTSIDER, 23. maj ― Slovenska trideseta leta dvajsetega stoletja so imela mnogo obrazov. Navadno se med sabo izključujejo. Leta gospodarske krize in hude bede; obdobje politične diktature; prvi obrisi ideoloških konfliktov, ki se bodo kmalu razmahnili v svetovni vojni. Eden izmed njih pa je tudi izbruh nove urbane samozavesti, ki se ne naslanja več na preteklost. Namesto tega zre… The post Vladimir Šubic in arhitektura prepiha appeared first on OUTSIDER.

Kambra: zrasla iz žive skale

OUTSIDER, 22. maj ― Kambrina zgodovina se je začela okoli leta 1600, ko so na živi kraški skali v vasi Pliskovica postavili majhen kmečki hlev, in je skoraj štiri stoletja valovala v umirjenem ritmu sonca in burje, ki sta izostrila njegove kamnite poteze. Leta 2018 pa se je za Kambro začelo novo poglavje: investitorica Vilma Penko je hišico v… The post Kambra: zrasla iz žive skale appeared first on OUTSIDER.

Večstanovanjski objekt v Pragi zgrajen z aluminijastimi sistemi podjetja heroal

OUTSIDER, 21. maj ― Urbana eleganca kompleksa Residence Garden Towers V Žižkovu, priljubljeni trendovski četrti v bližini mestnega jedra Prage, je bil leta 2017 zgrajen stanovanjski objekt Residence Garden Towers. S svojo edinstveno obliko se optimalno zliva z mestno četrtjo: spodnja od skupno 21 nadstropij so zgrajena v kvadratnem tlorisnem gabaritu, iz katerega se 55 metrov visoko dviga pet… The post Večstanovanjski objekt v Pragi zgrajen z aluminijastimi sistemi podjetja heroal appeared first on OUTSIDER.

Matevž Granda: Koliko ste pripravljeni plačati za nagrado?

OUTSIDER, 20. maj ― Nagrada je, če se naslonim na razlago iz SSKJ, dokaz priznanja za pomemben znanstveni, umetniški dosežek, za plemenito dejanje. Tudi v arhitekturi in oblikovanju se podeljujejo nagrade. Najznamenitejša nagrada za arhitekte je nedvomno Pritzkerjeva nagrada. Za arhitekturo pomeni to, kar je za znanost, medicino ali literaturo Nobelova nagrada. Veliko čast. Hkrati pa je prejemnik tudi… The post Matevž Granda: Koliko ste pripravljeni plačati za nagrado? appeared first on OUTSIDER.

Neizprosna darežljivost s prostorom

OUTSIDER, 15. maj ― Pravzaprav živimo v globalno arhitekturno siromašni dobi, v kateri so stara pravila igre upehana, odvečna, netrajnostna in naravnost rečeno škodljiva. Kljub temu so vedno znova ponovljena, njihov tempo pa je še stopnjevan: količina ulitega betona v hitro rastočih mestih je obratno sorazmerna z miselnim naporom, ki je potreben, da bi na novo zastavili naloge arhitekture… The post Neizprosna darežljivost s prostorom appeared first on OUTSIDER.

Feministična tura: Od čarovnic do podjetnic – prezrta ženska polovica Ljubljane

OUTSIDER, 15. maj ― Za poltretji kilometer heroin Nad kavarniškimi mizami se sukljajo kolobarčki dima iz pip in cigar, slišati je šuštenje papirja časopisov, razpetih na lesena držala, ki jih gospodje listajo. Pred njimi so skodelice kave ali kozarčki česa močnejšega, mrmrave razprave se včasih dvignejo do glasnejših tonov in potem spet, kot tok kakšne lenobne reke, zamrejo. Skozi… The post Feministična tura: Od čarovnic do podjetnic – prezrta ženska polovica Ljubljane appeared first on OUTSIDER.

od-do arhitektura: Stanovanje LC

OUTSIDER, 13. maj ― Spoznajte nov biro na slovenski arhitekturni sceni: to je od-do arhitektura. Mlada arhitekta, ki stojita za novo znamko, pri Outsiderju debitirata z notranjo opremo Stanovanja LC. Bi tudi vi imeli stanovanje, ki se z opremo prilagaja vašemu počutju? Za to ne potrebujete divjih tehnoloških rešitev, le dva arhitekta, ki si upata poseči po najpreprostejših rešitvah… The post od-do arhitektura: Stanovanje LC appeared first on OUTSIDER.

Jernej Prijon: Prosti trg arhitekturnih idej

OUTSIDER, 10. maj ― Kot diplomant arhitekture se podaš v svet s prepričanjem, da bodo dobri arhitekti prišli do posla in da obstaja odprti trg arhitekturnih idej, ki bo poskrbel, da bo temu tako. Ali ta trg dejansko obstaja? Ali obstaja kakšna korelacija med tem, kako produkcijo arhitekta ocenjuje družba in tem, koliko posla bo ta arhitekt imel? Ali… The post Jernej Prijon: Prosti trg arhitekturnih idej appeared first on OUTSIDER.

Podzemne garaže – prezračevanje ter odvod dima in toplote

OUTSIDER, 9. maj ― V večjih podzemnih garažah je v primeru požara potrebno izvesti prisilno prezračevanje in odvod dima in toplote.  Osnovni sitemi namenjeni samo prezračevanju ne zagotavljajo ustrezne učinkovitosti v primeru požara, ko je potrebno omogočiti hitro evakuacijo uporabnikov garaže, omogočiti gasilcem, da se lahko čim učinkoviteje spopadejo s požarom in zmanjšati škodo, ki zaradi vročine lahko nastane… The post Podzemne garaže – prezračevanje ter odvod dima in toplote appeared first on OUTSIDER.

Nava arhitekti: prenova prizidka v Rožni dolini

OUTSIDER, 8. maj ― Kjer smo lahko skupaj Hiše se lahko organsko spreminjajo skupaj s svojimi prebivalci. Včasih je to pomenilo, da so ob naraščaju hiši dodali prizidek za »ta mlade«. Danes to pomeni, da je treba razmisliti o uporabi prevelikih hiš z neštetimi zidanimi dodatki, garažami in verandami ter jih prilagoditi potrebam sodobnih družin. Člani biroja Nava arhitekti… The post Nava arhitekti: prenova prizidka v Rožni dolini appeared first on OUTSIDER.

Volitve ZAPS 2019: kandidat Tomaž Krištof

OUTSIDER, 8. maj ― »Opišete konkretne ukrepe, ki bi jih kot predsednika ZAPS izpeljali, da bi izboljšala stanje na trgu dela v arhitekturi.« To je vprašanje, ki smo ga zastavili obema kandidatoma za predsedika ZAPS na naši spletni strani v članku  Zakaj bi arhitekti prodajali banane pod ceno? Na naš izziv se je prvi odzval Tomaž Krištof. Na odgovor… The post Volitve ZAPS 2019: kandidat Tomaž Krištof appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Neplačana pripravništva v tujini

OUTSIDER, 8. maj ― Dalj časa, kot človek živi v tujini, obenem pa spremlja javne razprave v domovini, bolj opaža, da se slovenski pregovorni manjvrednostni kompleks presenetljivo pogosto izmenjuje s samozaverovano samozadostnostjo. Majhno kraljestvo, definirano s pripravnim limesom Alp, Kolpe in bodeče žice, se s tujino ukvarja le, kadar mu predstavlja bodisi »nedosegljivi« ideal (Skandinavija ali Švica) bodisi negativni… The post Miloš Kosec: Neplačana pripravništva v tujini appeared first on OUTSIDER.

Aleš Hadalin: KO DEŽUJE, ODPREM VSA OKNA

OUTSIDER, 5. maj ― Aleš Hadalin, vokalni interpret Večkrat sem ga videla v Strunjanu. Bos, s širokim nasmehom, zamaknjeno posluša valovanje morja. Zvok vode, ki se pretaka, je najlepša melodija. Poletne nevihte. Dež. Ko dežuje, vedno odprem okna na stežaj, pravi. V Ljubljani se dobiva v hipsterskem lokalu blizu fontane in moj sogovornik izstopa med gosti. V oblačilih iz… The post Aleš Hadalin: KO DEŽUJE, ODPREM VSA OKNA appeared first on OUTSIDER.

Zakaj bi arhitekti prodajali banane pod ceno?

OUTSIDER, 4. maj ― Na članek z naslovom »Skupščina ZAPS podprla damping«, ki smo ga pred kratkim objavili, smo prejeli dva komentarja, ki terjata naš odziv. Prvi komentar nam je poslala Dajana Markič Bašin na FB profil in sicer opozarja, da so manjkajoči člani skupščine enako krivi, kot tisti, ki so glasovali proti in poziva naj objavimo še njihova… The post Zakaj bi arhitekti prodajali banane pod ceno? appeared first on OUTSIDER.

Matevž Granda: Skupščina ZAPS podprla damping

OUTSIDER, 2. maj ― Aktualna številka revije Outsider #17 je posvečena delu, s posebnim poglavjem o delu v arhitekturi. Delo v arhitekturi ima problem: cene storitev so prenizke, posledično biroji ne morejo zaposlovati in večina arhitektov dela za nizko plačo in je prepuščena prekarnemu delu. V tem poglavju različni pisci razmišljamo tudi o možnih rešitvah. Opozorila, da zbornica za… The post Matevž Granda: Skupščina ZAPS podprla damping appeared first on OUTSIDER.

Boštjan Debelak: Arhitekt votlin, velikih 100 m2

OUTSIDER, 2. maj ― Arhitekt votlin, velikih 100 m2 Pogovarjala se je: Janja Brodar Boštjan Debelak je arhitekt, pravi outsider, ki že dobrih petindvajset hodi popolnoma samosvojo pot. Ob prelomu tisočletja je bil nominiran za Plečnikovo priznanje, istega leta je za hišo Peglezen na hribu prejel častno priznanje za najboljši stanovanjski objekt. Dela hiš(k)e, ki so za marsikaterega stanovskega… The post Boštjan Debelak: Arhitekt votlin, velikih 100 m2 appeared first on OUTSIDER.

Inovativni okenski sistem za vsako področje uporabe

OUTSIDER, 2. maj ― heroal W 72 – aluminijast okenski sistem – je inovativna in trajnostna rešitev znamke heroal. Sistem zagotavlja najvišjo kakovost pri največji energetski in stroškovni učinkovitosti, tako v fazi izdelave kot med celotno življenjsko dobo. S številnimi konstrukcijskimi prednostmi prepriča izdelovalce, arhitekte in gradbenike na vseh področjih uporabe. heroal W 72: inovativna sistemska rešitev za vsako… The post Inovativni okenski sistem za vsako področje uporabe appeared first on OUTSIDER.

Individualizacija ovoja stavbe

OUTSIDER, 2. maj ― Podjetje heroal nudi storitve za kar največjo svobodo pri oblikovanju na področjih sistemov oken, vrat, fasad, rolet, senčil in rolo vrat. Zaradi tega se lahko arhitekti, načrtovalci ter obdelovalci odzivajo na naraščajoče zahteve naročnikov in investitorjev glede individualnosti na področju zasebne gradnje in gradnje objektov. Hišna vrata v videzu betona se optimalno ujemajo z ostalimi… The post Individualizacija ovoja stavbe appeared first on OUTSIDER.
še novic