POBUDA ZA POENOSTAVITEV POSTOPKOV IZDAJE GRADBENEGA DOVOLJENJA

OUTSIDER, 20. november ― Gradbeni zakon (GZ), ki je nadomestil Zakon o gradnji objektov (ZGO-1), je v postopek pridobivanja dokumentacije za gradnjo in gradnje same prinesel mnogo pozitivnih sprememb. Kljub dobronamernosti pa je nekaj sprememb tudi neustreznih oz. so se zakonska določila, ki so se v praksi izkazala kot slaba, prenesla iz stare zakonodaje v novo. Z namenom konstruktivnega… The post POBUDA ZA POENOSTAVITEV POSTOPKOV IZDAJE GRADBENEGA DOVOLJENJA appeared first on OUTSIDER.

Blaž Šenica: Košarka, mistično in arhitektura

OUTSIDER, 20. november ― V zgodnjem otroštvu sem se navdušil nad košarko. Na začetku sem spremljal predvsem Olimpijo, ki je takrat domovala v meni bližnji Hali Tivoli, nato seveda tudi slovensko reprezentanco. Tako sem se kmalu navduševal nad najboljšimi igralci na svetu in tudi sam začel obiskovati treninge košarke. Trenerji so od nas zahtevali trdo delo, a o košarkarskih… The post Blaž Šenica: Košarka, mistično in arhitektura appeared first on OUTSIDER.

Plečnik na poti k Sikstinski kapeli

OUTSIDER, 19. november ― Tako, kot je bila dolga in raznolika kariera Jožeta Plečnika, je barvita in častitljiva tudi zgodovina njegovega poshumnega sprejema in vrednotenja. Pravzaprav se ravno v našem času nahajamo na točki, ko lahko arhitektovih aktivnih šest desetletij primerjamo s prvimi šestimi desetletji po njegovi smrti. Prvi izraziti vrh in sprememba v dojemanju takrat trideset let mrtvega… The post Plečnik na poti k Sikstinski kapeli appeared first on OUTSIDER.

ATELIERarhitekti: Prenova Glavnega trga v Novem mestu

OUTSIDER, 17. november ― Prenova Glavnega trga v Novem Mestu, za katero stojijo Atelier arhitekti, je nominirana za nagrado Piranesi, ki jo bodo slavnostno podelili na Piranskih dnevih arhitekture prihodnjo soboto. Novomeški Glavni trg se je skozi stoletja obstoja spreminjal glede na svoj čas in namen; Atelier arhitekti so se pri načrtovanju prenove najprej poglobili v luščenje plasti časa… The post ATELIERarhitekti: Prenova Glavnega trga v Novem mestu appeared first on OUTSIDER.

Viki Grošelj: Himalaja in ljudje

OUTSIDER, 16. november ― Na prvi pogled intima (v smislu zaupnosti, prisrčnosti, iskrenosti, poglobljenega odnosa …; Verbinc, Slovar tujk) in Himalaja, ena najbolj veličastnih pokrajin našega planeta ter obenem soznačnica za »kri, znoj in solze«, temu legendarnemu trojčku pa je treba dodati še mraz in pomanjkanje kisika, nimata nič skupnega. A ta pomislek »na prvo žogo« ne bi mogel… The post Viki Grošelj: Himalaja in ljudje appeared first on OUTSIDER.

Pismo bralca: Pobuda za spremembo in dopolnitev Gradbenega zakona

OUTSIDER, 11. november ― Spoštovani kolegi Matej Gašperič, Matevž Granda in dr. Jernej Markelj,   Čestitam za vašo pobudo za spremembo in dopolnitev Gradbenega zakona in poenostavitev postopkov izdaje gradbenega dovoljenja in oblikovne presoje, ki smo jo lahko prebrali v 19.-ti številki naše revije Outsider!   Z veseljem se pridružujem vašim predlogom in argumentom za predlagane spremembe. Moram reči,… The post Pismo bralca: Pobuda za spremembo in dopolnitev Gradbenega zakona appeared first on OUTSIDER.

Miha Čebulj Arhitektura: Pisarne Nomago

OUTSIDER, 8. november ― Arhitekt Miha Čebulj dobro razume, kakšne so prostorske potrebe zaposlenih danes. Za Nomago, podjetje ki je nastalo z združevanjem več drugih, in ki je ob svojem začetku želelo popolnoma prevetriti tako način delovanja kot svojo podobo, je oblikoval sodoben pisarniški prostor. Novi načini dela zahtevajo nove prostore – to je povsem jasno. Ozke in zadušljive… The post Miha Čebulj Arhitektura: Pisarne Nomago appeared first on OUTSIDER.

Alojz Ihan: Boj na požiralniku

OUTSIDER, 8. november ― Z naravoslovnega vidika je razmah medsebojnega bojevanja znotraj posamezne biološke vrste ali skupine praviloma posledica nenadnega pomanjkanja osnovnih življenjskih virov – hrane, vode, prostora, možnosti za parjenje. Biološki smisel agresivnega vzdušja znotraj skupine je odstranitev šibkejših, ki v medsebojnih spopadih propadejo ali pobegnejo; posledično se skupina zmanjša do stopnje, ki ustreza razpoložljivim virom. A znotraj… The post Alojz Ihan: Boj na požiralniku appeared first on OUTSIDER.

Idea:list studio: Dama

OUTSIDER, 7. november ― Interier stanovanja Dama, ki so ga oblikovali arhitekti Idea:list studia, je natančno premišljeno in celostno oblikovano. Elegantna meščanskost stanovanja je tudi izrazit odraz naročnice. Mehke, zaobljene linije v projektu dobro pridejo do izraza, ker so uporabljene le tu in tam, v kombinaciji z ostrimi koti in volumni. Tudi materialnost pripomore k razvoju značaja – toplina… The post Idea:list studio: Dama appeared first on OUTSIDER.

Barbara Čeferin: So ljudje, ki še vedno veliko raje izbirajo tiskane formate

OUTSIDER, 5. november ― Barbara Čeferin, ki vodi zasebno Galerijo Fotografija v Ljubljani, od lani v novem sektorju knjižnega sejma Fotocona v preddverju Linhartove dvorane Cankarjevega doma predstavlja fotografsko umetnost v knjižni obliki. Poleg slovenskih samozaložnikov in založb so v naboru tudi izdaje tujih založb, del programa pa so tudi pogovori s slovenskimi ustvarjalci, avtorji fotoknjig. Lani ste na… The post Barbara Čeferin: So ljudje, ki še vedno veliko raje izbirajo tiskane formate appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Bivanje na kredit?

OUTSIDER, 5. november ― V preteklih dneh so nova pravila Banke Slovenije, ki močno zožujejo dostop prebivalstva do dolgoročnih kreditov, precej razburkala javnost. Namen tega zapisa je opozoriti, da bodo spremenjena pravila bistveno vplivala na prostorsko, arhitekturno, socialno in psihološko stanje našega okolja. Ne glede na vse pritožbe čez nova pravila o kreditiranju prebivalstva pa lahko rečemo, da lahko… The post Miloš Kosec: Bivanje na kredit? appeared first on OUTSIDER.

Matevž Granda: Dediščina solin, »ki mogoče šele pride«

OUTSIDER, 3. november ― Leta 1986 je film Poletje v školjki (Tugo Štiglic) podrl vse rekorde gledanosti. Tistega leta naj bi si ga ogledalo več kot 116.000 ljudi. Če bi ga danes umestili na lestvico gledanosti slovenskih filmov (Poletje v školjki je bilo namreč posneto v Jugoslaviji), bi s šestega mesta izpodrinil film Outsider (Andrej Košak). Film Poletje v… The post Matevž Granda: Dediščina solin, »ki mogoče šele pride« appeared first on OUTSIDER.

Sistem vhodnih vrat z edinstveno kakovostjo in opremo

OUTSIDER, 1. november ― Podjetje heroal s sistemom vhodnih vrat heroal D 72 ponuja enkratno raznolikost. Najboljši materiali, največja funkcionalnost, prefinjene izvedbe in maksimalna prilagodljivost tvorijo idealno osnovo za vedno individualno in ekskluzivno izdelane posamezne izdelke. Podjetje heroal s tem nudi monterjem, investitorjem, arhitektom in načrtovalcem kar največjo svobodo na področju zasebne gradnje in gradnje objektov. Sistem vhodnih vrat… The post Sistem vhodnih vrat z edinstveno kakovostjo in opremo appeared first on OUTSIDER.

Sodoben stavbni kompleks opremljen s sistemi heroal

OUTSIDER, 1. november ― AFI Vokovice odlikuje moderna arhitektura AFI Europe se kot nepremičninska in investicijska družba osredotoča na razvoj komercialnih projektov in stanovanjskih zgradb v osrednji in vzhodni Evropi. Sredi leta 2018 je bil v Pragi dokončan sodoben stavbni kompleks AFI Vokovice – stavba, ki je bila s sistemi heroal zgrajena za prihodnost. S stavbo smo nenazadnje na… The post Sodoben stavbni kompleks opremljen s sistemi heroal appeared first on OUTSIDER.

Competition: Salt-pan house

OUTSIDER, 31. oktober ― The goal of the competition is to stop further ruin of one of the remaining salt-pan houses at Sečovlje Salina Nature Park while using a new intervention to form a spatial model of cultural heritage preservation in the southern area of the salt-pans. Fifty years ago, when salt-making was abandoned, there were more than a… The post Competition: Salt-pan house appeared first on OUTSIDER.

Studio 1991: Pisarne T68

OUTSIDER, 31. oktober ― Prenova poslovnih prostorov v stavbi iz šestdesetih let je sledila enostavnemu principu: s čim manjšim in cenejšim posegom ustvariti čim boljši delovni prostor. Naročniki – 3 mlada IT podjetja – so zato izbrala arhitekturni biro, ki se je z njimi lahko poistovetil. Iz zaporedja manjših, zadušljivih pisarn in in temačnega hodnika je Studio 1991 ustvaril… The post Studio 1991: Pisarne T68 appeared first on OUTSIDER.
še novic