Miloš Kosec: Glivični urbanizem

OUTSIDER, 23. julij ― Okrog nas se razteza nevidno omrežje, k povezuje in ureja cel svet. Ne gre za nikakršno teorijo zarote – saj navsezadnje že desetletja živimo obdani z brezžičnim internetom in mobilnimi signali, zaradi katerih se v zadnjih letih razkrajajo ločitve med domom in delovnim mestom, med zasebnim in javnim, med mestom in podeželjem, med potovanjem in… The post Miloš Kosec: Glivični urbanizem appeared first on OUTSIDER.

Ah Art #2_Johann König: Da začnete, ne čakajte nikogar!

OUTSIDER, 23. julij ― Intervju z Johannom Königom, vseprisotnim slavnim galeristom in promotorjem sodobne umetnosti: »Tukaj sem zato, da ljudem posredujem umetnost, jih opolnomočim in jim predam orodje za njihovo razumevanje.«  Z Johannom Königom (1981) sem govorila le nekaj dni po tem, ko je še ena v vrsti velikih mednarodnih galerij (legendarna Metro Pictures) po »zahtevnem pandemičnem letu in… The post Ah Art #2_Johann König: Da začnete, ne čakajte nikogar! appeared first on OUTSIDER.

Arhitektura d.o.o. : Hiša za oblikovalko keramike

OUTSIDER, 22. julij ― Skozi dolgoletno prakso Arhitekture, ateljeja za urbanizem in arhitekturo, bi zlahka potegnili rdečo nit in prepoznali posamezne ključne metode, ki jih atelje uporablja ob snovanju novogradenj. Tudi nova Hiša za oblikovalko keramike od teh ne odstopa. V njeni zasnovi takoj prepoznamo značilno »roko« njenih arhitektov: betonsko belino, jasnost in funkcionalnost tlorisa, velike steklene površine, in… The post Arhitektura d.o.o. : Hiša za oblikovalko keramike appeared first on OUTSIDER.

Trafika ob sončnem zahodu #04: Gašper Tkačik

OUTSIDER, 20. julij ― Trafika je končno dobila svoj električni priključek! Povezan je na javno razsvetljavo. Ko se v mestu prižgejo luči, elektriko po novem dobi tudi Plečnikova trafika na Vegovi. In začne se ulični pogovorni festival Trafika ob sončnem zahodu. Srečevali se bomo s sogovorniki iz sveta arhitekture, umetnosti in znanosti. Skupni imenovalec vseh srečanj bo prostor – tudi naši… The post Trafika ob sončnem zahodu #04: Gašper Tkačik appeared first on OUTSIDER.

Bon 21, dobra novica za sladkovodno ribištvo in obratovanje žičnic, slaba za male založnike

OUTSIDER, 19. julij ― Kot da bi prisluhnili našim željam in željam številnih drugih (link) – vlada je v ponedeljek oznanila: »Na ministrstvu za kulturo smo izredno ponosni, da se je vloženi trud obrestoval: novi boni se lahko uporabijo tudi za kulturne dejavnosti. Tako bomo lahko do konca leta z unovčenjem bonov podprli organizatorje in izvajalce koncertov, gledaliških, lutkovnih,… The post Bon 21, dobra novica za sladkovodno ribištvo in obratovanje žičnic, slaba za male založnike appeared first on OUTSIDER.

Razmislek o sežigalnicah

OUTSIDER, 18. julij ― V četrtek je zagorelo na zapuščenem avtoodpadu na Cesti dveh cesarjev, so sporočili gasilci. To je bil že drugi vžig v nekaj tednih. V zadnjih letih so takšne novice vse pogostejše. Odpadki se kopičijo. Del jih sicer vzorno sortiramo in recikliramo, to počne denimo ljubljanski zbirni center RCERO in drugi po Sloveniji. Vendar pa so… The post Razmislek o sežigalnicah appeared first on OUTSIDER.

Renzo Piano: Otroška bolnišnica iz zbite zemlje

OUTSIDER, 16. julij ― Skupina arhitektov studia Renza Piana je v Ugandi z uporabo zbite zemlje zgradila novo otroško kirurško kliniko. Projekt je nastal v sodelovanju z italijanskim studiem TAMassociati na pobudo neprofitne organizacije Emergency in bo še letos predstavljal glavni center brezplačne zdravstvene oskrbe za lokalne prebivalce in pediatričnih operacij za ljudi s širše okolice Ugande, v osnovi… The post Renzo Piano: Otroška bolnišnica iz zbite zemlje appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Hiša za lenobo

OUTSIDER, 11. julij ― »Ne početi ničesar je najtežja stvar na svetu,« je zapisal Oscar Wilde. Morda je hotel svoji dobi, ki je bila obsedena z delavnostjo in produktivnostjo, vreči še eno rokavico v obraz. Pisatelj se je navsezadnje preživljal ravno s smešenjem konvencij pozne viktorijanske družbe. Po drugi strani pa stavek nima Wildovega običajnega značaja briljantnega paradoksa –… The post Miloš Kosec: Hiša za lenobo appeared first on OUTSIDER.

Razpis za delovno mesto: arhitektura/publicistika

OUTSIDER, 7. julij ― Je arhitektura vaša strast, umetnost vaša ljubezen in tehnika racionalna izbira? Sodelujmo! Delo obsega: pisanje prispevkov o aktualni arhitekturni produkciji za spletno stran outsider.si, pisanje poglobljenih tematskih prispevkov, povezanih z urejanjem prostora, aktivno spremljanje in udeležba na prireditvah, povezanih z arhitekturo in urejanjem prostora v Sloveniji in v tujini, pisanje recenzij in kritik s področij,… The post Razpis za delovno mesto: arhitektura/publicistika appeared first on OUTSIDER.

Živa Pečenko: Bogastvo kraške botanike

OUTSIDER, 6. julij ― Botanični vrtovi so poseben tip vrtno-arhitekturne dediščine in so osnovno namenjeni urejenemu, sistematičnemu pregledu čim večjega števila rastlinskih vrst za študijske namene. Običajno so oblikovani tako, da ponazorijo več različnih tipov rastišč in ustrezno zbirko rastlinskih vrst, npr. suho skalnato rastišče, mokrišče, odprt prostor in senčno rastišče. V Sloveniji je ohranjenih kar nekaj botaničnih vrtov… The post Živa Pečenko: Bogastvo kraške botanike appeared first on OUTSIDER.

Evgen Bavčar: Pismo

OUTSIDER, 5. julij ― Odlomek besedila, objavljenega v 7. številki revije Outsider, tematsko posvečene lepoti (september 2017). Uredila Tinka B. Prekovič. … Sprašujete me o mojem odnosu do nevidnega! To je eno najlepših, a tudi najtežjih vprašanj, ki jih lahko zastavimo nekomu in seveda tudi meni, saj se s tem ukvarjam že celo življenje. Zadnja leta to še toliko… The post Evgen Bavčar: Pismo appeared first on OUTSIDER.

Andreja Molan, Nives Otaševič, Klemen Žibert: En betonski most

OUTSIDER, 5. julij ― Članek je nastal v okviru iniciative o ohranitvi lesenega mostu v Brodu pri Podbočju pod prsti študentov in diplomantov arhitekture ter krajinske arhitekture. Objavljeno brez posegov v besedilo. Identiteto kraja narekujejo prvine v prostoru, zlasti tiste, ki so rezultat človekovega ustvarjanja. Identiteto torej narekujejo tudi mostovi. Kakšen most, takšen kraj. Sodoben most, sodoben kraj. Star… The post Andreja Molan, Nives Otaševič, Klemen Žibert: En betonski most appeared first on OUTSIDER.

AKSL arhitekti: Hotel Grand Koper

OUTSIDER, 4. julij ― 70-letna zgodovina koprskega hotela zaznamuje podobo starega mesta ob Pristaniški ulici. Lokacija ob marini in tržnici predstavlja urbano dominanto v izrazito dejavni točki prostora. Notranjost Hotela Grand Koper, zapuščine arhitekta Eda Mihevca in njegove asistentke Olge Rusanove, so v sodelovanju z industrijskim oblikovalcem Davidom Tavčarjem prenovili AKSL arhitekti: »Prenove smo se lotili z vsem razpoložljivim… The post AKSL arhitekti: Hotel Grand Koper appeared first on OUTSIDER.

Matevž Granda: Ograje

OUTSIDER, 3. julij ― V eni od knjig iz serije Štoparski vodnik po galaksiji avtorja Douglasa Adamsa, glavni junak Arthur Dent naleti na človeka, ki se je ogradil z zidom. To je naredil zato, ker je na drugi strani zidu norišnica. Torej ves svet je nor, le tisti človek je živel v normalnosti znotraj zidu. S svetom na drugi… The post Matevž Granda: Ograje appeared first on OUTSIDER.

Katarina Gomboc Čeh: Težave introverta

OUTSIDER, 3. julij ― Pred nekaj dnevi je pogovor med mojimi in moževimi starši nanesel na spomine iz vojske. Mama se je pošalila, da oče spet govori o vojski, o kateri je govoril že z očetom svojega drugega zeta, čeprav o njej sicer govori redko ali nikoli. Na to ji je on odgovoril, da pač govori o nečem, kar… The post Katarina Gomboc Čeh: Težave introverta appeared first on OUTSIDER.
še novic