1947 – Poroka Elizabete in Filipa Mountbattna

Zgodovina na dlani, 20. november 20. novembra leta 1947 sta se v londonski opatiji Westminster poročila angleška princesa Elizabeta in mornariški poročnik Filip Mountbatten. Elizabeta je bila stara 21 let, njen zaročenec, dansko-grški princ Filip, pa 26. Del britanske aristokracije nad princesino izbiro moža ni bil preveč navdušen zaradi Filipovih vezi z nacistično Nemčijo. Vse… Preberi The post 1947 – Poroka Elizabete in Filipa Mountbattna appeared first on Zgodovina na dlani.

1905 – Rojen Tone Čufar

Zgodovina na dlani, 14. november 14. novembra leta 1905 se je na Jesenicah rodil slovenski pesnik, pisatelj in dramatik Tone Čufar. Ukvarjal se je tudi z izdajateljstvom, uredništvom in novinarstvom. Štejemo ga za predstavnika socialnega realizma. Ustvarjal je proletarsko dramatiko. Njegove drame so predstavljala predvsem ljubiteljska gledališča in delavski socialistični odri. Njegove najpomembnejše drame so… Preberi The post 1905 – Rojen Tone Čufar appeared first on Zgodovina na dlani.

1920 – Podpis Rapalske pogodbe

Zgodovina na dlani, 12. november 12. novembra leta 1920 je bila podpisana Rapalska pogodba, ki je mejo med Kraljevino SHS in Kraljevino Italijo določila na podlagi med vojno podpisanega tajnega londonskega sporazuma. Z njim je Italija dobila tretjino slovenskega ozemlja, Istro in del Dalmacije. Področje je zahodna soseda začela zavzemati celo preko črte določene v… Preberi The post 1920 – Podpis Rapalske pogodbe appeared first on Zgodovina na dlani.
Romska skupnost v Sloveniji

Romska skupnost v Sloveniji

Zgodovina na dlani, 7. november ― V Habsburških deželah so Romi prisotni že od konca 14. stoletja, na Slovenskem pa zagotovo od 15. stoletja. Romska skupnost torej na naših tleh prebiva že več kot 500 let. Romi so v Evropi in tudi pri nas prisotni vse od srednjega veka. Obstaja teorija, po kateri so bili Romi… Preberi The post Romska skupnost v Sloveniji appeared first on Zgodovina na dlani.

1922 – Fašisti vkorakajo v Rim

Zgodovina na dlani, 28. oktober 28. oktobra leta 1922 so italijanski črnosrajčniki na čelu z Benitom Mussolinijem vkorakali v Rim in s pomočjo Katoliške cerkve prevzeli oblast. Papež Pij XI. je takrat izjavil, da je Mussolini mož, ki ga je poslala sama božja previdnost. Mussolini je poveljeval milici s približno 30.000 možmi in je zahteval,… Preberi The post 1922 – Fašisti vkorakajo v Rim appeared first on Zgodovina na dlani.

202 p.n.š. – Bitka pri Zami

Zgodovina na dlani, 19. oktober 19. oktobra leta 202 pred našim štetjem se je odvila bitka pri Zami, v kateri so Rimljani premagali Kartažane. Bitka pri Zami je bila zaključno dejanje II. Punske vojne, ki se je začela leta 218 pr. n. š. Kartažanski vojskovodja Hanibal Barka je poskušal zavzeti Rim in se je po… Preberi The post 202 p.n.š. – Bitka pri Zami appeared first on Zgodovina na dlani.

1931 – Umre Thomas Alva Edison

Zgodovina na dlani, 18. oktober 18. oktobra leta 1931 je v okrožju West Orange v New Jerseyu zaradi težav z diabetesom umrl ameriški izumitelj, znanstvenik, fizik, kemik, elektroinženir, matematik in podjetnik Thomas Alva Edison. Star je bil 84 let. Pokopan je ob svoji hiši, kjer je umrl. Bil je samouk, brez formalne izobrazbe, proslavil pa… Preberi The post 1931 – Umre Thomas Alva Edison appeared first on Zgodovina na dlani.

1944 – Umre Erwin Rommel

Zgodovina na dlani, 14. oktober 14. oktobra 1944 je v nemškem Herrlingenu umrl eden največjih vojaških poveljnikov II. svetovne vojne, nemški častnik in oficir ter feldmaršal, Erwin Rommel. Bil je osumljen sodelovanja v poskusu atentata na Adolfa Hitlerja, ki je bil izveden poleti 1944. Oblasti so mu tedaj dale možnost ali naj naredi samomor ali… Preberi The post 1944 – Umre Erwin Rommel appeared first on Zgodovina na dlani.
Slovo nekdaj slavne gostilne Keršič

Slovo nekdaj slavne gostilne Keršič

Zgodovina na dlani, 11. oktober ― Stavba, v kateri je več kot stoletje domovala znana šišenska gostilna Keršič, je doživela svoj konec. Z njo je odšel tudi eden zadnjih pomnikov nekoč bogatega gostilniškega življenja v ljubljanski Šiški. Ko govorimo o gostilni Keršič verjetno večina ljudi pomisli na njeno zadnjo različico, kjer je v razpadajočih, morda bi… Preberi The post Slovo nekdaj slavne gostilne Keršič appeared first on Zgodovina na dlani.

1899 – Začetek II. burske vojne

Zgodovina na dlani, 11. oktober 11. oktobra leta 1899, se je začela II. burska vojna. Vojna med Britanskim imperijem na eni in dvema neodvisnima južnoafriškima republikama (Transvaal in »Oranžno svobodno republiko«) ter Buri na drugi je potekala na ozemljih današnje Južnoafriške republike in Svazilanda. Končala se je 31. maja 1902 s podpisom pogodbe iz Vereeniginga… Preberi The post 1899 – Začetek II. burske vojne appeared first on Zgodovina na dlani.

1786 – Razpuščen kostanješki samostan

Zgodovina na dlani, 2. oktober 2. oktobra leta 1786 je bil razpuščen cistercijanski samostan Kostanjevica na Krki. Istega leta je namreč avstrijski cesar Jožef II. izdal zakon o razpustitvi samostanov. Kostanjeviški samostan je leta 1243 ustanovil koroški vojvoda Bernard Spanheimski skupaj z ženo Juto. Ko je Jožef II. samostan razpustil, so v njegove prostore vselili… Preberi The post 1786 – Razpuščen kostanješki samostan appeared first on Zgodovina na dlani.

1970 – Umre Gamal Abdel Nasser

Zgodovina na dlani, 28. september 28. septembra 1970 je v Kairu umrl egiptovski vojaški častnik in državnik Gamal Abdel Nasser. Star je bil 52 let. Naser je bil znan po svoji arabski nacionalistični in protikolonialni zunanji politiki. Panarabska ideologija, poimenovana po njem naserjanstvo, je pridobila precej podpornikov v petdesetih in šestdesetih letih 20. stoletja. Nasser… Preberi The post 1970 – Umre Gamal Abdel Nasser appeared first on Zgodovina na dlani.

1870 – Italijanska vojska vkoraka v Rim

Zgodovina na dlani, 20. september 20. septembra leta 1870 je italijanska vojska vkorakala v Rim. V palačo Kvirinal se je vselil kralj iz savojske dinastije Viktor Emanuel II. S tem je bilo po 1116 letih konec obstoja Papeške države. Kraljevina Italija je vse od svojega nastanka leta 1861 imela Rim za svoje glavno mesto in… Preberi The post 1870 – Italijanska vojska vkoraka v Rim appeared first on Zgodovina na dlani.

1916 – Konec VII. soške ofenzive

Zgodovina na dlani, 17. september 17. septembra leta 1916 se je zaključila sedma soška ofenziva. Italijanska generala Luigi Cadorna in Emanuele Filiberto sta poveljevala 240 italijanskim bataljonom, na voljo pa sta imela tudi okoli 1150 topov. Položaje Centralnih sil je branilo 150 bataljonov, imeli pa so tudi okoli 800 topov. Italijanski napad se je začel… Preberi The post 1916 – Konec VII. soške ofenzive appeared first on Zgodovina na dlani.

1931 – Odkritje spomenika kralju Petru I.

Zgodovina na dlani, 6. september ― Pred ljubljanskim magistratom so 6. septembra leta 1931, deset let po njegovi smrti, odkrili spomenik srbskemu in jugoslovanskemu kralju Petru I. Karađorđeviću. Kot kralj je Srbiji vladal od leta 1903 in do 1. decembra 1918, ko sta se združili Država SHS in Kraljevina Srbija. Novi državi Kraljevini SHS je vladal… Preberi The post 1931 – Odkritje spomenika kralju Petru I. appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic