Dva generala, štirje spomeniki

Dva generala, štirje spomeniki

Zgodovina na dlani, 29. marec ― Ljubljana je prve spomenike vojskovodjam dobila v 19. stoletju. V tem mestu pa sta imela dva generala celo dva lastna spomenika. Prvi od teh je bil znameniti avstrijski feldmaršal, češkega rodu, Josef grof Radetzky, tudi častni meščan Ljubljane. Radetzky marš Manj znano je, da mu je Johann Strauss starejši posvetil znamenito koračnico Radetzky marš, ki... Nadaljuj z branjem The post Dva generala, štirje spomeniki appeared first on Zgodovina na dlani.
Kosigin, eden najpriljubljenejših socialističnih voditeljev

Kosigin, eden najpriljubljenejših socialističnih voditeljev

Zgodovina na dlani, 21. marec ― Februarja smo obeležili 120 let od rojstva enega najvplivnejših, a pogosto pozabljenih socialističnih politikov iz obdobja hladne vojne, Alekseja Kosigina. Aleksej Kosigin se je rodil 21. februarja leta 1904 v St. Peterburgu. Že kot otrok je kazal velik talent za matematiko in imel odlične ocene, njegov oče pa je upal, da bo postal uspešen bančnik.... Nadaljuj z branjem The post Kosigin, eden najpriljubljenejših socialističnih voditeljev appeared first on Zgodovina na dlani.

1953 – Umre Josif Visarionovič Stalin

Zgodovina na dlani, 5. marec 5. marca leta 1953 je umrl gruzijski in sovjetski revolucionar ter voditelj Josfil Visarionovič Džugašvili Stalin. Več pa v članku, ki smo ga na našem portalu objavili ob 70. obletnici državnikove smrti. The post 1953 – Umre Josif Visarionovič Stalin appeared first on Zgodovina na dlani.
80 let od konca bitke za Leningrad

80 let od konca bitke za Leningrad

Zgodovina na dlani, 28. januar ― Mineva 80 let od konca bitke za Leningrad, verjetno najbolj herojske in hkrati tragične usode kateregakoli mesta v zgodovini vojskovanja. 22. junija leta 1941 so sile osi sprožile operacijo Barbarossa in s preko tremi milijoni mož ter tisoči letal in oklepnih vozil napadle ZSSR. Napad je potekal v treh smereh. Armadna skupina-jug je krenila proti... Nadaljuj z branjem The post 80 let od konca bitke za Leningrad appeared first on Zgodovina na dlani.

1962 – Vrhunec kubanske krize

Zgodovina na dlani, 27. oktober 2023 27. oktobra 1962 je kubanska kriza bila na vrhuncu in človeštvo verjetno ni bilo nikoli tako blizu popolnemu uničenju. Več o dogodkih iz leta 1962 na Karibih pa v našem članku 60 let od kubanske krize. The post 1962 – Vrhunec kubanske krize appeared first on Zgodovina na dlani.
30 let od »črnega oktobra« v Moskvi

30 let od »črnega oktobra« v Moskvi

Zgodovina na dlani, 18. oktober 2023 ― Mineva trideset let od moskovskega t. i. črnega oktobra oziroma ruske ustavne krize, ki je dokončno določila politično-ideološko-ekonomsko usmeritev te največje države na svetu. Konec leta 1991 je razpadla Zveza sovjetskih socialističnih republik, čeprav je na referendumu marca istega leta skoraj 77 odstotkov državljanov podprlo obstanek države, ki pa bi morala biti reformirana. Bolj podrobno... Nadaljuj z branjem The post 30 let od »črnega oktobra« v Moskvi appeared first on Zgodovina na dlani.
Sto let od ustanovitve moderne Turčije

Sto let od ustanovitve moderne Turčije

Zgodovina na dlani, 30. september 2023 ― Obeležujemo sto let ustanovitve moderne Turčije, ki je nastala ob kaosu in razpadu Osmanskega cesarstva po koncu I. svetovne vojne. Nekdaj mogočno Osmansko cesarstvo, ki je v 16. in 17. stoletju dvakrat skorajda osvojilo Dunaj, je od sredi 18. stoletja začelo zaostajati za ostalimi evropskimi imperialnimi tekmicami. Številne vojne s Habsburžani in Rusijo Romanovih ter... Nadaljuj z branjem The post Sto let od ustanovitve moderne Turčije appeared first on Zgodovina na dlani.
80 let od največje tankovske bitke

80 let od največje tankovske bitke

Zgodovina na dlani, 5. julij 2023 ― Obeležujemo osemdeset let od največje tankovskega spopada v zgodovini – bitke pri Kursku. V začetku februarja 1943 so nemške in ostale sile osi položile orožje v Stalingradu. Rdeča armada je po mesecih neizprosnih bojev uspela streti nemški vojaški stroj in nato poskušala prevzeti iniciativo, izkoristiti umik nemških sil na zahod ter osvoboditi čim več ozemlja.... Nadaljuj z branjem The post 80 let od največje tankovske bitke appeared first on Zgodovina na dlani.
70 let od velikih protestov v Vzhodni Nemčiji

70 let od velikih protestov v Vzhodni Nemčiji

Zgodovina na dlani, 4. junij 2023 ― V juniju obeležujemo sedemdeset let od velikih delavskih protestov v Vzhodni Nemčiji, ki so pretresli dober del tedanjega socialističnega bloka. Po koncu II. svetovne vojne so zavezniki premagano Nemčijo razdelili na pet okupacijskih con (sovjetsko, ameriško, francosko in britansko ter Berlin). Po zaključku spopadov v Evropi in kasneje še na azijsko-pacifiškem bojišču proti Japonski je... Nadaljuj z branjem The post 70 let od velikih protestov v Vzhodni Nemčiji appeared first on Zgodovina na dlani.
Kratka zgodovina igralnic

Kratka zgodovina igralnic

Zgodovina na dlani, 28. maj 2023 ― Igralnice in igre na srečo v takšni ali drugačni obliki imajo trdno zakoreninjeno vlogo v naši družbi. Danes se bomo podali na potovanje skozi čas in vam pokazali, kje se je vse skupaj začelo in kako se je ta družbeni fenomen čez čas razvil v mogočno industrijo. Igranje na srečo se je prvič pojavilo v... Nadaljuj z branjem The post Kratka zgodovina igralnic appeared first on Zgodovina na dlani.

1747 – Umre Pierre Toussaint Tabouret

Zgodovina na dlani, 14. maj 2023 14. maja leta 1747 je v Ljubljani umrl lasuljar, poslovnež in svilarnar Pierre Toussaint Tabouret. V francoskem Nancyju rojeni francosko-kranjski podjetnik je svojo poslovno pot pričel s kratkim postankom v svetovljanskih Benetkah, nato pa se okoli leta 1715 naselil v Ljubljani in postal njen meščan. V glavnem mestu Kranjske je v dveh letih napredoval od... Nadaljuj z branjem The post 1747 – Umre Pierre Toussaint Tabouret appeared first on Zgodovina na dlani.

1811 – Sprejetje organičnega dekreta

Zgodovina na dlani, 15. april 2023 15. aprila 1811 je cesar Napoleon z organičnim dekretom pretrgal kontinuiteto s staro avstrijsko ureditvijo in v Ilirske province vpeljal novo upravno razdelitev. Dekret o cerkveni, civilni in sodni organiziranosti, s katerim je Ilirske province tesneje povezal s Parizom, je razdelil na šest civilnih in eno vojaško pokrajino (Koroška z vzhodno Tirolsko, Kranjska, Istra, Dalmacija,... Nadaljuj z branjem The post 1811 – Sprejetje organičnega dekreta appeared first on Zgodovina na dlani.

1862 – Rojen Pjotr Stolipin

Zgodovina na dlani, 14. april 2023 14. aprila leta 1862 se Dresdnu rodil pomembni ruski cesarski politik, državnik in reformator Pjotr Arkadijevič Stolipin. Več o tej pomembni osebnosti iz obdobja ruske imperialne zgodovine pa v našem članku. The post 1862 – Rojen Pjotr Stolipin appeared first on Zgodovina na dlani.
70 let od smrti Josifa Stalina

70 let od smrti Josifa Stalina

Zgodovina na dlani, 5. marec 2023 ― Letos obeležujemo sedemdeset let od smrti gruzijsko-boljševiškega revolucionarja in osebe, ki je skoraj tri desetletja vodila Sovjetsko zvezo – Josifa Visarionoviča Džugašvilija Stalina. Stalin je ena od najpomembnejših osebnosti v politiki svojega časa, a danes še vedno (posebej na Zahodu) ostaja ena od najmanj znanih, v veliki meri zaradi tradicionalne tajnosti, ki je obdajala sovjetske... Nadaljuj z branjem The post 70 let od smrti Josifa Stalina appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic