1136 – Posvečen samostan v Stični

Zgodovina na dlani, 24. september 24. septembra 1136 je bil posvečen Cistecijanski samostan v Stični. Stična je najstarejši samostan na današnjem slovenskem ozemlju in edini cistercijanski, ki še deluje (drugi je bil samostan Kostanjevica na Krki). V sklopu samostana se nahaja bazilika Žalostne Matere Božje, ki služi tudi kot župnijska cerkev. Gradnja samostana se je … Preberi The post 1136 – Posvečen samostan v Stični appeared first on Zgodovina na dlani.

1943 – Ustanovitev Salojske republike

Zgodovina na dlani, 23. september 23. septembra leta 1943 je bila ustanovljena fašistična marionetna država Italijanska socialna republika. Znana je tudi pod nazivom Salojska republika, po mestu Salo pri Gardskem jezeru. Mesto je bilo de facto glavno mesto republike, čeprav je bila uradna prestolnica še naprej Rim. Mussolini in ostale vodje Italijanske socialne republike namreč … Preberi The post 1943 – Ustanovitev Salojske republike appeared first on Zgodovina na dlani.

1947 – Ustanovitev Informbiroja

Zgodovina na dlani, 22. september 22. septembra leta 1947 se je v Sklarski Porembi na Poljskem začela konferenca komunističnih strank, na kateri je bil ustanovljen Informacijski biro komunističnih partij Kominform, bolj znan kot Informibro. Jugoslavijo sta na konferenci predstavljala Edvard Kardelj in Milovan Đilas. Ustanovitev Informbiroja je bil odgovor Sovjetske zveze na politiko obkoljevanja, ki … Preberi The post 1947 – Ustanovitev Informbiroja appeared first on Zgodovina na dlani.

1905 – Odprtje Zavoda sv. Stanislava

Zgodovina na dlani, 21. september 21. septembra 1905 so v Šentvidu nad Ljubljano odprli Zavod sv. Stanislava. Na ta dan je takratni ljubljanski škof Anton Bonaventura Jeglič blagoslovil prostore zavoda. Zavod sv. Stanislava (znan tudi kot Škofovi zavodi) je bil v času Avstro-Ogrske prva in edina gimnazija, v kateri je bila slovenščina učni in uradni … Preberi The post 1905 – Odprtje Zavoda sv. Stanislava appeared first on Zgodovina na dlani.

480 p.n.š. – Bitka pri Salamini

Zgodovina na dlani, 20. september 20. septembra 480 pr. n. št. je združena mornarica grških polisov pod poveljstvom atenskega vojskovodje Temistokla v bitki pri Salamini v Egejskem morju odločilno premagala perzijsko mornarico, ki jo je vodil kralj Kserks I. Z zmago so si Atene zagotovile premoč na morju, grške sile pa so prevzele pobudo v … Preberi The post 480 p.n.š. – Bitka pri Salamini appeared first on Zgodovina na dlani.

1851 – Rojen Ivan Hribar

Zgodovina na dlani, 19. september 19. septembra leta 1851 se je v Trzinu rodil verjetno najbolj znan ljubljanski župan Ivan Hribar. Deloval je na številnih področjih. Bil je zastopnik praške banke Slavija v Ljubljani, vodja liberalne Narodno napredne stranke, sokol, narodni buditelj in seveda ljubljanski župan. To funkcijo je zasedel leta 1896, od nje pa … Preberi The post 1851 – Rojen Ivan Hribar appeared first on Zgodovina na dlani.

1918 – Ustanovitev Društva Narodna galerija

Zgodovina na dlani, 18. september 18. septembra leta 1918 je bilo v zadnjih mesecih I. svetovne vojne in obenem tudi Avstro-Ogrske v Ljubljani ustanovljeno Društvo Narodna galerija. Tedaj je bil sklican občni zbor društva. Najbolj zaslužni za ustanovitev društva so bili slikar Rihard Jakopič, tedanji župan Ivan Tavčar in bivši župan Ivan Hribar. Sprva je … Preberi The post 1918 – Ustanovitev Društva Narodna galerija appeared first on Zgodovina na dlani.

1890 – Rojen France Bevk

Zgodovina na dlani, 17. september 17. septembra 1890 se je v Zakojci pri Cerknem rodil slovenski pisatelj, pesnik, dramatik, prevajalec in urednik France Bevk. Pisal je tudi pod psevdonimom Pavle Sedmak. Je dobitnik Prešernove nagrade za avtobiografske članke (1949), dveh Levstikovih nagrad (1949 in 1951) in Prešernove nagrade za življenjsko delo (1954). Leta 1953 je … Preberi The post 1890 – Rojen France Bevk appeared first on Zgodovina na dlani.

1745 – Rojen Mihail Kutuzov

Zgodovina na dlani, 16. september 16. septembra leta 1745 se je v Sankt Peterburgu rodil ruski plemič, vojskovodja, maršal in diplomat Mihail Ilarionovič Goleniščev-Kutuzov. Služil je trem vladarjem ruskega cesarstva: Katarini II., Pavlu I. in Aleksandru I. Smatra se ga za enega najboljših ruskih in evropskih generalov v zgodovini. Sodeloval je v treh rusko-osmanskih vojnah … Preberi The post 1745 – Rojen Mihail Kutuzov appeared first on Zgodovina na dlani.

1890 – Rojen Fran Ramovš

Zgodovina na dlani, 14. september 14. septembra leta 1890 se je v Ljubljani rodil slovenski jezikoslovec, dialektolog in imenoslovec ter član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) Fran Ramovš. Velja za sistematičnega preučevalca zgodovine slovenske slovnice in narečij, zaradi česar je postal utemeljitelj teh ved na Slovenskem. V letih pred začetkom I. svetovne vojne je … Preberi The post 1890 – Rojen Fran Ramovš appeared first on Zgodovina na dlani.

1773 – Umre Anton Janša

Zgodovina na dlani, 13. september 13. septembra leta 1773 je na Dunaju umrl sloviti čebelar, zoolog, slikar in bakrorezec Anton Janša. Znan je kot začetnik modernega čebelarstva in izjemen poznavalcev čebel. Deloval je kot prvi učitelj čebelarstva na cesarskem dvoru, v času ko je Habsburški monarhiji vladala Marija Terezija. Napisal je znamenito Razpravo o rojenju … Preberi The post 1773 – Umre Anton Janša appeared first on Zgodovina na dlani.

1967 – Umre Vladimir Bartol

Zgodovina na dlani, 12. september 12. septembra leta 1967 je v Ljubljani umrl slovenski pisatelj, esejist, dramatik in publicist Vladimir Bartol. Star je bil 64 let. Pokopan je na ljubljanskem pokopališču Žale. Bartol se je rodil v Svetem Ivanu v bližini Trsta, kjer je tudi obiskoval osnovno in srednjo šolo. Po prihodu Mussolinija na oblast … Preberi The post 1967 – Umre Vladimir Bartol appeared first on Zgodovina na dlani.

1971 – Umre Nikita Hruščov

Zgodovina na dlani, 11. september 11. septembra leta 1971 je v Moskvi umrl sovjetski politik Nikita Sergejevič Hruščov. Star je bil 78 let. Pokopan je na moskovskem pokopališču Novodeviči. Tekom druge svetovne vojne je bil med drugim odgovoren za obrambo Stalingrada (1942-1943). Po smrti Josifa Stalina leta 1953 je v borbi za oblast postal generalni … Preberi The post 1971 – Umre Nikita Hruščov appeared first on Zgodovina na dlani.

1905 – Odkritev Prešernovega spomenika

Zgodovina na dlani, 10. september 10. septembra leta 1905 so v Ljubljani na tedanjem Marijinem trgu odkrili spomenik slovenskemu pesniku in odvetniku Francetu Prešernu. Kip, katerega avtor je akademski kipar Ivan Zajec, je sprva naletel na veliko kritik, predvsem s katoliškega dela družbe in politike. Javnost je najbolj razburjala gola muza nad Prešernovo glavo. Vrhunec … Preberi The post 1905 – Odkritev Prešernovega spomenika appeared first on Zgodovina na dlani.

1905 – Odkritje Prešernovega spomenika

Zgodovina na dlani, 10. september 10. septembra leta 1905 so v Ljubljani na tedanjem Marijinem trgu odkrili spomenik slovenskemu pesniku in odvetniku Francetu Prešernu. Kip, katerega avtor je akademski kipar Ivan Zajec, je sprva naletel na veliko kritik, predvsem s katoliškega dela družbe in politike. Javnost je najbolj razburjala gola muza nad Prešernovo glavo. Vrhunec … Preberi The post 1905 – Odkritje Prešernovega spomenika appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic