1962 – Vrhunec kubanske krize

Zgodovina na dlani, 27. oktober 27. oktobra 1962 je kubanska kriza bila na vrhuncu in človeštvo verjetno ni bilo nikoli tako blizu popolnemu uničenju. Več o dogodkih iz leta 1962 na Karibih pa v našem članku 60 let od kubanske krize. The post 1962 – Vrhunec kubanske krize appeared first on Zgodovina na dlani.
30 let od »črnega oktobra« v Moskvi

30 let od »črnega oktobra« v Moskvi

Zgodovina na dlani, 18. oktober ― Mineva trideset let od moskovskega t. i. črnega oktobra oziroma ruske ustavne krize, ki je dokončno določila politično-ideološko-ekonomsko usmeritev te največje države na svetu. Konec leta 1991 je razpadla Zveza sovjetskih socialističnih republik, čeprav je na referendumu marca istega leta skoraj 77 odstotkov državljanov podprlo obstanek države, ki pa bi morala biti reformirana. Bolj podrobno... Nadaljuj z branjem The post 30 let od »črnega oktobra« v Moskvi appeared first on Zgodovina na dlani.
Sto let od ustanovitve moderne Turčije

Sto let od ustanovitve moderne Turčije

Zgodovina na dlani, 30. september ― Obeležujemo sto let ustanovitve moderne Turčije, ki je nastala ob kaosu in razpadu Osmanskega cesarstva po koncu I. svetovne vojne. Nekdaj mogočno Osmansko cesarstvo, ki je v 16. in 17. stoletju dvakrat skorajda osvojilo Dunaj, je od sredi 18. stoletja začelo zaostajati za ostalimi evropskimi imperialnimi tekmicami. Številne vojne s Habsburžani in Rusijo Romanovih ter... Nadaljuj z branjem The post Sto let od ustanovitve moderne Turčije appeared first on Zgodovina na dlani.
80 let od največje tankovske bitke

80 let od največje tankovske bitke

Zgodovina na dlani, 5. julij ― Obeležujemo osemdeset let od največje tankovskega spopada v zgodovini – bitke pri Kursku. V začetku februarja 1943 so nemške in ostale sile osi položile orožje v Stalingradu. Rdeča armada je po mesecih neizprosnih bojev uspela streti nemški vojaški stroj in nato poskušala prevzeti iniciativo, izkoristiti umik nemških sil na zahod ter osvoboditi čim več ozemlja.... Nadaljuj z branjem The post 80 let od največje tankovske bitke appeared first on Zgodovina na dlani.
70 let od velikih protestov v Vzhodni Nemčiji

70 let od velikih protestov v Vzhodni Nemčiji

Zgodovina na dlani, 4. junij ― V juniju obeležujemo sedemdeset let od velikih delavskih protestov v Vzhodni Nemčiji, ki so pretresli dober del tedanjega socialističnega bloka. Po koncu II. svetovne vojne so zavezniki premagano Nemčijo razdelili na pet okupacijskih con (sovjetsko, ameriško, francosko in britansko ter Berlin). Po zaključku spopadov v Evropi in kasneje še na azijsko-pacifiškem bojišču proti Japonski je... Nadaljuj z branjem The post 70 let od velikih protestov v Vzhodni Nemčiji appeared first on Zgodovina na dlani.
Kratka zgodovina igralnic

Kratka zgodovina igralnic

Zgodovina na dlani, 28. maj ― Igralnice in igre na srečo v takšni ali drugačni obliki imajo trdno zakoreninjeno vlogo v naši družbi. Danes se bomo podali na potovanje skozi čas in vam pokazali, kje se je vse skupaj začelo in kako se je ta družbeni fenomen čez čas razvil v mogočno industrijo. Igranje na srečo se je prvič pojavilo v... Nadaljuj z branjem The post Kratka zgodovina igralnic appeared first on Zgodovina na dlani.

1747 – Umre Pierre Toussaint Tabouret

Zgodovina na dlani, 14. maj 14. maja leta 1747 je v Ljubljani umrl lasuljar, poslovnež in svilarnar Pierre Toussaint Tabouret. V francoskem Nancyju rojeni francosko-kranjski podjetnik je svojo poslovno pot pričel s kratkim postankom v svetovljanskih Benetkah, nato pa se okoli leta 1715 naselil v Ljubljani in postal njen meščan. V glavnem mestu Kranjske je v dveh letih napredoval od... Nadaljuj z branjem The post 1747 – Umre Pierre Toussaint Tabouret appeared first on Zgodovina na dlani.

1811 – Sprejetje organičnega dekreta

Zgodovina na dlani, 15. april 15. aprila 1811 je cesar Napoleon z organičnim dekretom pretrgal kontinuiteto s staro avstrijsko ureditvijo in v Ilirske province vpeljal novo upravno razdelitev. Dekret o cerkveni, civilni in sodni organiziranosti, s katerim je Ilirske province tesneje povezal s Parizom, je razdelil na šest civilnih in eno vojaško pokrajino (Koroška z vzhodno Tirolsko, Kranjska, Istra, Dalmacija,... Nadaljuj z branjem The post 1811 – Sprejetje organičnega dekreta appeared first on Zgodovina na dlani.

1862 – Rojen Pjotr Stolipin

Zgodovina na dlani, 14. april 14. aprila leta 1862 se Dresdnu rodil pomembni ruski cesarski politik, državnik in reformator Pjotr Arkadijevič Stolipin. Več o tej pomembni osebnosti iz obdobja ruske imperialne zgodovine pa v našem članku. The post 1862 – Rojen Pjotr Stolipin appeared first on Zgodovina na dlani.
70 let od smrti Josifa Stalina

70 let od smrti Josifa Stalina

Zgodovina na dlani, 5. marec ― Letos obeležujemo sedemdeset let od smrti gruzijsko-boljševiškega revolucionarja in osebe, ki je skoraj tri desetletja vodila Sovjetsko zvezo – Josifa Visarionoviča Džugašvilija Stalina. Stalin je ena od najpomembnejših osebnosti v politiki svojega časa, a danes še vedno (posebej na Zahodu) ostaja ena od najmanj znanih, v veliki meri zaradi tradicionalne tajnosti, ki je obdajala sovjetske... Nadaljuj z branjem The post 70 let od smrti Josifa Stalina appeared first on Zgodovina na dlani.

1953 – Ustanovitev Balkanskega pakta

Zgodovina na dlani, 28. februar 28. februarja leta 1953 so predstavniki FLR Jugoslavije, Grčije in Turčije Ankari podpisali balkanski pakt, ki je v veljavo stopil 29. maja 1953. Več o tem zanimivem zavezništvu pa v našem članku Balkanki pakt. Vojaško sodelovanje med državami je bilo dogovorjeno na Bledu avgusta 1954 (FOTO Wikipedia). The post 1953 – Ustanovitev Balkanskega pakta appeared first on Zgodovina na dlani.
Dan, ko Tito postane predsednik Jugoslavije

Dan, ko Tito postane predsednik Jugoslavije

Zgodovina na dlani, 22. januar ― Leta 2023 obeležujemo 70 let od izvolitve Josipa Broza Tita za predsednika Jugoslavije, to je na funkcijo, ki je bila v socialističnih državah prej izjema kot pravilo. Tito je v svoji politični karieri zasedal več pozicij in opravljal številne dolžnosti, manj splošno znano pa je, kdaj točno je sploh postal predsednik in katere nazive je... Nadaljuj z branjem The post Dan, ko Tito postane predsednik Jugoslavije appeared first on Zgodovina na dlani.
Stoletje od ustanovitve Sovjetske zveze

Stoletje od ustanovitve Sovjetske zveze

Zgodovina na dlani, 29. december 2022 ― Letos obeležujemo 100 let od ustanovitve Zveze sovjetskih socialističnih republik (ZSSR), državne tvorbe, bolj znane pod nazivom Sovjetska zveza. V času I. svetovne vojne, točneje leta 1917, sta v Rusiji potekali dve revoluciji, februarska in oktobrska. Do konca novembra 1917 se je sovjetska oblast utrdila v več kot tridesetih urbanih središčih centralne Rusije, na mnogih... Nadaljuj z branjem The post Stoletje od ustanovitve Sovjetske zveze appeared first on Zgodovina na dlani.
Leonid Brežnjev

Leonid Brežnjev

Zgodovina na dlani, 28. november 2022 ― Letos obeležujemo štirideset let od smrti Leonida Brežnjeva, ki je vodil Sovjetsko zvezo osemnajst let. Le Stalin je državo vodil dlje, skoraj trideset let. Leonid Iljič Brežnjev se je rodil 19. decembra 1906 v vasici Kamenskoje, v tedanji Jekaterinoslavski guberniji v Ruskem imperiju (danes Ukrajina). Starša Ilja in Natalija sta sicer izvirala iz regije Kursk.... Nadaljuj z branjem The post Leonid Brežnjev appeared first on Zgodovina na dlani.

1987 – Umre Vitomil Zupan

Zgodovina na dlani, 14. maj 2021 14. maja leta 1987 je v Ljubljani umrl pisatelj, pesnik, dramatik in esejist Vitomil Zupan. Bil je vsestranski slovenski kulturni delavec, pogosto nerazumljen, za oblast moralno sporen, a kljub temu eden najbolj plodovitih književnikov. Rojen na leto prve svetovne vojne, pisal že kot otrok, bil dijak ljubljanske gimnazije in vnet… Preberi The post 1987 – Umre Vitomil Zupan appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic