1813 – Bitka pri Bautznu

Zgodovina na dlani, 20. maj 20. maja leta 1813 se je začela bitka pri Bautznu, v kateri se je francoska armada spopadla z združeno rusko in prusko vojsko. Francoski vojski, ki je štela preko 115.000 mož, je poveljeval Napoleon Bonaparte, medtem ko sta ruski in pruski armadi, ki sta skupaj šteli skoraj 100.000 vojakov, poveljevala… Preberi The post 1813 – Bitka pri Bautznu appeared first on Zgodovina na dlani.

1510 – Umre Sandro Boticelli

Zgodovina na dlani, 17. maj 17. maja leta 1510 je v Firencah umrl znameniti italijanski renesančni slikar Sandro Botticelli, s pravim imenom Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi. Star je bil 75 let. S 25. leti je že postal samostojni mojster. Najbolj so njegov ugled povečale tri velike freske, ki jih je na povabilo papeža… Preberi The post 1510 – Umre Sandro Boticelli appeared first on Zgodovina na dlani.

Bitka TIGR-a na Mali gori

Zgodovina na dlani, 13. maj 13. maja 1941 je pri Češarkovi oziroma Lovšinovi lovski koči na Mali gori nad Ribnico prišlo do bitke med borci primorske narodnoobrambne organizacije TIGR in italijanskim okupatorjem, ki velja za prvi spopad na slovenskih tleh po okupaciji Kraljevine Jugoslavije in razkosanju slovenskega ozemlja. Do bitke je prišlo zjutraj, ko so… Preberi The post Bitka TIGR-a na Mali gori appeared first on Zgodovina na dlani.
Novi trg – gosposki del Ljubljane

Novi trg – gosposki del Ljubljane

Zgodovina na dlani, 3. maj ― Novi trg je del nekdanje srednjeveške Ljubljane, ki s svojim velikim trgom, palačami in pomembnimi ustanovami ter Plečnikovimi arhitekturnimi mojstrovinami še danes predstavlja prestižnejši predel mesta. Zgodovina Ljubljane sega daleč v preteklost. Na pomembnem stičišču poti med Sredozemljem, Balkanom in Baltikom je prazgodovinska naselbina stala že vse od pozne bronaste… Preberi The post Novi trg – gosposki del Ljubljane appeared first on Zgodovina na dlani.

1945 – Adolf Hitler stori samomor

Zgodovina na dlani, 30. april 30. aprila leta 1945 je Adolf Hitler v podzemnem bunkerju v Berlinu storil samomor. Star je bil 56 let. Slovenski časopis Jutro je o njegovem “padcu za Nemčijo, boreč se do zadnjega diha proti boljševizmu” poročal tri dni kasneje. O Hitlerjevi domnevni udeležbi na shodu v podporo prvi svetovni vojni… Preberi The post 1945 – Adolf Hitler stori samomor appeared first on Zgodovina na dlani.

1954 – Umre baron Codelli

Zgodovina na dlani, 28. april 28. aprila 1954 je v švicarskem mestecu Porto Ronco umrl izumitelj, veleposestnik, politik in kranjski plemič Anton III. baron Codelli plemeniti Fahnenfeld. Star je bil 79 let. Baron Codelli velja za pionirja avtomobilizma na Slovenskem. V zgodovino se je zapisal kot prvi uporabnik tega takrat novega prevoznega sredstva in kot… Preberi The post 1954 – Umre baron Codelli appeared first on Zgodovina na dlani.

1204 – Križarji prebijejo obrambo Konstantinopla

Zgodovina na dlani, 12. april 12. aprila leta 1204 so križarji prebili obrambne položaje Konstantinopla in naslednji dan zavzeli bizantinsko prestolnico. Zasedba mesta je bila eno zadnjih dejanj v veliki shizmi med vzhodno pravoslavno cerkvijo in Rimskokatoliško cerkvijo. Okupacija Konstantinopla in uničenje bizantinske države se je odvila v okviru IV. križarske vojne. Prvotni plan križarjev… Preberi The post 1204 – Križarji prebijejo obrambo Konstantinopla appeared first on Zgodovina na dlani.
70 let od ustanovitve zveze NATO

70 let od ustanovitve zveze NATO

Zgodovina na dlani, 4. april ― Danes, 4. aprila, mineva 70 let od ustanovitve najmočnejše vojaške alianse – zveze NATO. Zveza NATO je danes še edina obstoječa svetovna vojaška organizacija in obenem tudi ena od najpomembnejših svetovnih organizacij. Da bi razumeli njeno današnjo podobo moramo predstaviti njene začetke, osnutek in njeno širjenje skozi zadnjih 70 let.… Preberi The post 70 let od ustanovitve zveze NATO appeared first on Zgodovina na dlani.

1391 – Umre kralj Tvrtko I.

Zgodovina na dlani, 10. marec 10. marca leta 1391 je umrl prvi bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić. Star je bil 53 let. Najverjetneje je umrl v srednjeveški trdnjavi Bobovac (v bližini današnjega Kaknja), kjer so bivali bosanski vladarji v 14. stoletju. Tvrtka so pokopali v cerkvi sv. Nikolaja v naselju mile, njegov grob pa je… Preberi The post 1391 – Umre kralj Tvrtko I. appeared first on Zgodovina na dlani.

1924 – Rojen Robert Mugabe

Zgodovina na dlani, 21. februar 21. februarja 1924 se je v mestu Kutama v tedanji Rodeziji (del britanskega imperija) rodil afriški politik, državnik, revolucionar in pedagog, Robert Gabriel Mugabe. Mladost je preživel v domačih krajih, kjer je dobil osnovno izobrazbo, študij pa je nadaljeval v Južnoafriški republiki. Tam je diplomiral iz angleške zgodovine ter kasneje… Preberi The post 1924 – Rojen Robert Mugabe appeared first on Zgodovina na dlani.

1933 – Srečanje Hitlerja z nemškimi industrialci

Zgodovina na dlani, 20. februar 20. februarja 1933 sta se vodilna politika nemške nacistične stranke Adolf Hitler in Hermann Göring na skrivaj v Berlinu srečala z več kot dvajsetimi močnimi nemškimi industrialci, s katerimi so se dogovorili za financiranje kampanje za volitve, ki so v Nemčiji nato potekale 5. marca 1933. Organizator srečanja je bil… Preberi The post 1933 – Srečanje Hitlerja z nemškimi industrialci appeared first on Zgodovina na dlani.
30 let od konca sovjetske intervencije v Afganistanu

30 let od konca sovjetske intervencije v Afganistanu

Zgodovina na dlani, 16. februar ― V mesecu februarju obeležujemo 30 let od konca sovjetske intervencije v Afganistanu, znane tudi kot sovjetsko-afganistanska vojna, ki se je odvijala v okviru afganistanske državljanske vojne. Vojna v Afganistanu je domačo javnost obrnila proti sovjetski administraciji in ZSSR finančno izčrpala, posledično pa je tudi pripomogla k razpadu Sovjetske zveze. Aprila… Preberi The post 30 let od konca sovjetske intervencije v Afganistanu appeared first on Zgodovina na dlani.

1890 – Rojen Stanko Bloudek

Zgodovina na dlani, 11. februar 11. februarja 1890 se je v Idriji rodil letalski konstruktor in konstruktor prvega slovenskega avtomobila, športnik, športni delavec, inženir in arhitekt Stanko Bloudek. Njegov oče je prihajal s Češke, kjer je družina nekaj let tudi živela. Stanko je pionir številnih športov na Slovenskem, s katerimi se je kot član ljubljanskega… Preberi The post 1890 – Rojen Stanko Bloudek appeared first on Zgodovina na dlani.

1755 – Umre Montesquieu

Zgodovina na dlani, 10. februar 10. februarja 1755 je v Parizu umrl pisatelj, filozof, pravnik, enciklopedist, zgodovinar in politik Charles-Louis de Secondat, bolj znan kot Montesquieu. Star je bil 66 let. Bil je eden od najpomembnejših predstavnikov francoskega razsvetljenstva. Danes je najbolj poznan po ideji ločitve oblasti na izvršno, zakonodajno in sodno vejo. Delitev oblasti,… Preberi The post 1755 – Umre Montesquieu appeared first on Zgodovina na dlani.

1755 – Umre Montesquieu

Zgodovina na dlani, 10. februar 10. februarja 1755 je v Parizu umrl pisatelj, filozof, pravnik, enciklopedist, zgodovinar in politik Charles-Louis de Secondat, bolj znan kot Montesquieu. Star je bil 66 let. Bil je eden od najpomembnejših predstavnikov francoskega razsvetljenstva. Danes je najbolj poznan po ideji ločitve oblasti na izvršno, zakonodajno in sodno vejo. Delitev oblasti,… Preberi The post 1755 – Umre Montesquieu appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic