1817 – Umre Jane Austen

Zgodovina na dlani, 18. julij 18. julija leta 1817 je v Winchesterju umrla ena največjih britanskih pisateljic Jane Austen. Stara je bila le 41 let. Pokopana je v winchesterski mestni katedrali. Napisala je šest romanov, od katerih je največjo slavo požel Prevzetnost in pristranost (1813), znani pa so tudi Razsodnost in rahločutnost (1811), Mansfield Park… Preberi The post 1817 – Umre Jane Austen appeared first on Zgodovina na dlani.

1770 – Bitka pri Largi

Zgodovina na dlani, 7. julij 7. julija leta 1770 se je v okviru rusko-osmanske vojne (1768-1774) odvila bitka pri reki Largi v današnji vzhodni Moldaviji. V spopadu je ruska vojska pod poveljstvom maršala Pjotra Rumjantseva izbojevala prepričljivo zmago nad armado osmanskega poveljnika Kaplana Gireya. Rumjanstev, znan kot eden najboljših generalov druge polovice 18. stoletja, je… Preberi The post 1770 – Bitka pri Largi appeared first on Zgodovina na dlani.

1907 – Rojena Frida Kahlo

Zgodovina na dlani, 6. julij 6. julija 1907 se je v mestecu Coyoacan blizu Ciudad de Mexica (danes ena od njegovih mestnih četrti) rodila mehiška slikarka biografinja, pisateljica, slikarka, učiteljica in graverka Magdalena Carmen Calderon Frida Kahlo. Štejemo jo za eno najboljših slikark 20. stoletja. Frida je sprva študirala medicino, a jo je opustila po… Preberi The post 1907 – Rojena Frida Kahlo appeared first on Zgodovina na dlani.

1936 – Umre Svitoslav Peruzzi

Zgodovina na dlani, 5. julij 5. julija leta 1936 je v Splitu umrl slovenski kipar in učitelj, italijanskega rodu, Svitoslav Peruzzi. Star je bil le 54 let. Več o njegovem ustvarjanju pa v našem članku Spomenik kranjskim Janezom na Žalah. Svitoslav Peruzzi, FOTO: Wikipedia Preberi The post 1936 – Umre Svitoslav Peruzzi appeared first on Zgodovina na dlani.

1858 – Rojen Ignacij Borštnik

Zgodovina na dlani, 1. julij 1. julija leta 1858 se je v Cerkljah na Gorenjskem rodil slovensko gledališki igralec, pedagog in režiser Ignacij Borštnik. Bil je vodilna osebnost v prvi generaciji slovenskih poklicnih igralcev. Vsako leto se v njegov spomin odvija Festival Borštnikovo srečanje, Borštnikov prstan pa je najbolj prestižna slovenska nagrada za igralske dosežke,… Preberi The post 1858 – Rojen Ignacij Borštnik appeared first on Zgodovina na dlani.

1948 – Resolucija Informbiroja

Zgodovina na dlani, 28. junij 28. junija leta 1948 je bila sprejeta resolucija Informbiroja, ki je je pomembno vplivala na bodoči ekonomsko-ideološko-politični razvoj Jugoslavije. Več pa v našem članku. Preberi The post 1948 – Resolucija Informbiroja appeared first on Zgodovina na dlani.

1953 – Usmrčena zakonca Rosenberg

Zgodovina na dlani, 19. junij 19. junija leta 1953 so v vasici Ossining (zvezna država New York, ZDA) z električnim stolom usmrtili zakonca Ethel Greenglass in Juliusa Rosenberg. Ethel je bila stara 37, Julius pa 35 let. Obtožena sta bila, da sta vohunila za Sovjetsko zvezo. Obtožbe so vsebovale izdajanje skrivnosti za sestavo jedrske bombe… Preberi The post 1953 – Usmrčena zakonca Rosenberg appeared first on Zgodovina na dlani.

1879 – Rojen Knud Rasmussen

Zgodovina na dlani, 7. junij 7. junija leta 1879 se je v Jakobshavnu na Grenlandiji rodil dansko-grenlandski polarni raziskovalec in antropolog Knud Johan Victor Rasmussen. Poznan je postal tudi kot oče eskimologije, saj je bil prvi Evropejec, ki je s pomočjo pasjih vpreg prečkal Severozahodni prehod. Ustanovil je polarno postajo Thule, od koder je v… Preberi The post 1879 – Rojen Knud Rasmussen appeared first on Zgodovina na dlani.

1548 – Umre Joao De Castro

Zgodovina na dlani, 6. junij 6. junija leta 1548 je v Goi v današnji Indiji umrl portugalski pomorščak, vitez in državnik Joao De Castro. Star je bil 48 let. Pokopan je v Goi, a so bili kasneje njegovi posmrtni ostanki izkopani in preneseni v njegovo rojstno Portugalsko. Kot mladenič se je izkazal v bitkah proti… Preberi The post 1548 – Umre Joao De Castro appeared first on Zgodovina na dlani.

1899 – Umre Johann Strauss mlajši

Zgodovina na dlani, 3. junij 3. junija leta 1899 je na Dunaju umrl avstrijski skladatelj Johann Strauss mlajši. Star je bil 73 let. Pokopan je na centralnem dunajskem pokopališču, kjer so pokopani še Franz Schubert, Ludwing van Beethoven, Johannes Brahms in ostali pomembni skladatelji. Po očetovi smrti je prevzel njegov orkester in bil leta 1863… Preberi The post 1899 – Umre Johann Strauss mlajši appeared first on Zgodovina na dlani.

1813 – Bitka pri Bautznu

Zgodovina na dlani, 20. maj 20. maja leta 1813 se je začela bitka pri Bautznu, v kateri se je francoska armada spopadla z združeno rusko in prusko vojsko. Francoski vojski, ki je štela preko 115.000 mož, je poveljeval Napoleon Bonaparte, medtem ko sta ruski in pruski armadi, ki sta skupaj šteli skoraj 100.000 vojakov, poveljevala… Preberi The post 1813 – Bitka pri Bautznu appeared first on Zgodovina na dlani.

1510 – Umre Sandro Boticelli

Zgodovina na dlani, 17. maj 17. maja leta 1510 je v Firencah umrl znameniti italijanski renesančni slikar Sandro Botticelli, s pravim imenom Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi. Star je bil 75 let. S 25. leti je že postal samostojni mojster. Najbolj so njegov ugled povečale tri velike freske, ki jih je na povabilo papeža… Preberi The post 1510 – Umre Sandro Boticelli appeared first on Zgodovina na dlani.

Bitka TIGR-a na Mali gori

Zgodovina na dlani, 13. maj 13. maja 1941 je pri Češarkovi oziroma Lovšinovi lovski koči na Mali gori nad Ribnico prišlo do bitke med borci primorske narodnoobrambne organizacije TIGR in italijanskim okupatorjem, ki velja za prvi spopad na slovenskih tleh po okupaciji Kraljevine Jugoslavije in razkosanju slovenskega ozemlja. Do bitke je prišlo zjutraj, ko so… Preberi The post Bitka TIGR-a na Mali gori appeared first on Zgodovina na dlani.
Novi trg – gosposki del Ljubljane

Novi trg – gosposki del Ljubljane

Zgodovina na dlani, 3. maj ― Novi trg je del nekdanje srednjeveške Ljubljane, ki s svojim velikim trgom, palačami in pomembnimi ustanovami ter Plečnikovimi arhitekturnimi mojstrovinami še danes predstavlja prestižnejši predel mesta. Zgodovina Ljubljane sega daleč v preteklost. Na pomembnem stičišču poti med Sredozemljem, Balkanom in Baltikom je prazgodovinska naselbina stala že vse od pozne bronaste… Preberi

1945 – Adolf Hitler stori samomor

Zgodovina na dlani, 30. april 30. aprila leta 1945 je Adolf Hitler v podzemnem bunkerju v Berlinu storil samomor. Star je bil 56 let. Slovenski časopis Jutro je o njegovem “padcu za Nemčijo, boreč se do zadnjega diha proti boljševizmu” poročal tri dni kasneje. O Hitlerjevi domnevni udeležbi na shodu v podporo prvi svetovni vojni… Preberi
še novic