Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 20. julij ― Slovenska matica je izdala kratek roman Življenje nima naslova pisatelja Ferija Lainščka z ilustracijami Jureta Engelsbergerja, založba Primus pa delo Notranja mati avtorice Bethany Webster v prevodu Katje Bizjak. Pri založbi Sanje so izdali knjigo Zima avtorice Ali Smith v prevodu Andreje Udovč.

Tanja Pak kot dobitnica velike nagrade razstavlja na Japonskem

Misli, 20. julij ― Umetnica Tanja Pak kot dobitnica velike nagrade, grad prixa, ki jo je prejela na mednarodni razstavi sodobne umetnosti v steklu v Toyami na Japonskem, svoje nagrajeno delo Reverie trenutno razstavlja v Muzeju umetnosti v steklu Toyama. Po razstavi, ki so jo odprli nedavno in bo na ogled do sredine oktobra, bo delo postalo del stalne zbirke muzeja.

Pri gradu Snežnik še zadnji sklop festivala Plavajoči grad

Misli, 19. julij ― Pri gradu Snežnik se bo v soboto začel še zadnji sklop dogodkov festivala Plavajoči grad, ki so ga organizatorji letos razpršili na več lokacij in pripravili v nekoliko manjši izvedbi. Zamislili so si intimnejšo obliko, tudi nastopajočih skupin bo manj kot v preteklih letih, njihovi nastopi pa bodo temeljili na prostovoljnih prispevkih.

Pri gradu Snežnik še zadnji sklop festivala Plavajoči grad

Misli, 19. julij ― Pri gradu Snežnik se bo danes začel še zadnji sklop dogodkov festivala Plavajoči grad, ki so ga organizatorji letos razpršili na več lokacij in pripravili v nekoliko manjši izvedbi. Zamislili so si intimnejšo obliko, tudi nastopajočih skupin bo manj kot v preteklih letih, njihovi nastopi pa bodo temeljili na prostovoljnih prispevkih.

Anja Mugerli za STA: Želela sem razbiti povezavo neplodnosti in sramu

Misli, 19. julij ― Pisateljica in lektorica Anja Mugerli je za svoj roman Pričakovanja, ki ga je izdala Cankarjeva založba, letos prejela nagrado kresnik za najboljši roman preteklega leta. "Spraševala sem se, ali je možno zarisati rez med lastno željo po otroku in ponotranjenimi pričakovanji družbe, s katerimi dekleta odraščajo," je povedala v pogovoru za STA.

Pri gradu Snežnik še zadnji sklop festivala Plavajoči grad

Misli, 19. julij ― Pri gradu Snežnik se bo danes začel še zadnji sklop dogodkov festivala Plavajoči grad, ki so ga organizatorji letos razpršili na več lokacij in pripravili v nekoliko manjši izvedbi. Zamislili so si intimnejšo obliko, tudi nastopajočih skupin bo manj kot v preteklih letih, njihovi nastopi pa bodo temeljili na prostovoljnih prispevkih.

Ljubljanska opera z Madamo Butterfly na oder puljskega amfiteatra

Misli, 19. julij ― SNG Opera in balet Ljubljana bo prihodnjo sredo gostovala v puljskem amfiteatru, kjer se bo predstavila z japonsko tragedijo Madama Butterfly. Pod vodstvom dirigenta Marka Hribernika in v režiji Vinka Möderndorferja bo na odprtem odru puljske arene zaživela ena najlepših Puccinijevih oper, so zapisali organizatorji Puljskega kulturnega poletja.

V Salzburgu pripravljeni na poletni festival

Misli, 19. julij ― V Salzburgu se bo danes začel poletni umetniški festival z več kot stoletno tradicijo. Z dvodnevnimi uvodnimi prireditvami bodo obiskovalce mesta popeljali do sobotnega odprtja, ko bo na sporedu klasika Slehernik Huga von Hofmannsthala v novi postavitvi. Priznani operno-gledališki in koncertni festival bo trajal do konca avgusta.

Veliki zmagovalec filmskega festivala v Pulju film Proslava

Misli, 18. julij ― Veliko zlato areno za najboljši film 71. puljskega filmskega festivala je v sredo zvečer prejela Proslava režiserja Bruna Ankovića. Film je poleg tega dobil še tri zlate arene, najboljšo oceno kritikov in novinarjev ter nagrado Kino mreže. Nagrada občinstva je pripadla filmu Sveta obitelj režiserke Vlatke Vorkapić.

V drugi polovici julija festivalsko srečevanje pred Škucem

Misli, 18. julij ― V Ljubljani se bo v petek začel festival Dobimo se pred Škucem, ki že dve desetletji z raznolikim programom vabi poletne obiskovalce mesta v stari del prestolnice. Festival tudi letos ohranja svoj koncept: popoldanski dogodki za otroke in mlade se bodo nadaljevali z večernimi koncerti Muzike na Starem trgu in gledališkimi predstavami.

Vlada z načrtom upravljanja gradu Turjak

Misli, 17. julij ― Vlada je na redni seji sprejela načrt upravljanja kulturnega spomenika državnega pomena grad Turjak za obdobje 2024-2028. Načrt je temeljni dokument za zagotovitev trajnega, učinkovitega in usklajenega upravljanja gradu, ki ima status kulturnega spomenika državnega pomena.

V kinematografih jeseni slovenski mladinski film Tartinijev ključ

Misli, 17. julij ― Režiser Vinci Vogue Anžlovar je posnel nov mladinski celovečerni film Tartinijev ključ, katerega scenarij je prilagodil po istoimenskem romanu Romana Kukoviča. Zgodba je umeščena v poletni Piran, kjer se križajo poti otrok iz različnih družbenih okolij. Trije otroci se lotijo ugank srednjeveškega mesta. Film prihaja na velika platna oktobra.

Festival Jazzinty letos o povezavi med glasbo in plesom

Misli, 16. julij ― V Novem mestu bosta med 12. in 17. avgustom ponovno potekala mednarodna delavnica in festival Jazzinty. Letošnja 24. izdaja bo izpostavljala povezavo med glasbo in plesom, v festivalskem delu pa bo mogoče slišati 11 koncertov, med katerimi bo tudi nastop dobitnika skladateljske nagrade jazzon Luke Zabrica.

Arhitektu z Dunaja Hermannu Czechu velika avstrijska državna nagrada

Misli, 16. julij ― Arhitekt z Dunaja Hermann Czech je letošnji dobitnik velike avstrijske državne nagrade. Najvišje avstrijsko priznanje za življenjsko delo v umetnosti znaša 30.000 evrov in ga podeljujejo na priporočilo senata za umetnost. "Czech je s svojimi deli posredni naslednik Adolfa Loosa," so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA zapisali v senatu.

Mineva sto let od rojstva sopranistke Ondine Otta Klasinc

Misli, 16. julij ― Danes mineva sto let od rojstva sopranistke Ondine Otta Klasinc. Rodila se je 16. julija 1924 v Trstu, umrla pa 14. junija 2016 v Mariboru. Bila je ena najpomembnejših opernih pevk, ki je s svojo umetniško prezenco zaznamovala ne le slovensko operno krajino 20. stoletja, pač pa očarala domala ves svet.

Na Salzburškem festivalu od zgodovine do transcendence

Misli, 16. julij ― Z novo postavitvijo drame Slehernik Huga von Hofmannstahla se bo v petek v Salzburgu začel priznani operno-gledališki in koncertni festival. Že v predstavi, kot tudi na samem festivalu, ki bo potekal do konca avgusta, se bo po pisanju tujih tiskovnih agencij odražalo vse, kar je tudi značilnost vsakodnevnih novic - denar, nasilje in moška moč.

Izraelski vojaki so se znesli nad palestinsko pesnico Hanan Awwad

Misli, 16. julij ― Izraelski vojaki so fizično napadli palestinsko pesnico Hanan Awwad, predsednico Palestinskega centra PEN, so sporočili iz Slovenskega centra PEN. V Mednarodnem PEN so izrazili zgroženost nad brezobzirnim ustrahovanjem, poniževanjem in fizičnim nasiljem vojakov. Po njihovih besedah so to "strahopetna dejanja, ki jih ne smemo dopuščati".
še novic