Zaključuje se 50. mednarodno srečanje pisateljev na Bledu

Zaključuje se 50. mednarodno srečanje pisateljev na Bledu

Misli, 21. april ― Z izletom v Cerknico se danes zaključuje 50. mednarodno srečanje pisateljev na Bledu. Jubilejno srečanje, ki je pritegnilo rekordno število tujih udeležencev, je minilo v luči razprave o zidovih in mejah. Zaznamovala ga je tudi Nobelova nagrajenka za mir Shirin Ebadi, pisatelji pa so sprejeli vrsto izjav v prizadevanjih za svetovni mir.
Slovenijo bo na 58. beneškem bienalu zastopal Marko Peljhan

Slovenijo bo na 58. beneškem bienalu zastopal Marko Peljhan

Misli, 20. april ― Slovenijo bo na 58. beneškem umetnostnem bienalu 2019 zastopal umetnik in raziskovalec Marko Peljhan, ki deluje na meji med umetnostjo, tehnologijami in znanostjo. Njegov projekt za slovenski paviljon bo rezultat večletnega raziskovalnega dela. Kustos predstavitve bo Igor Španjol, sicer kustos Moderne galerije za sodobno umetnost.
V Kopru premiera Randazzove drame Za blagor vseh ljudi

V Kopru premiera Randazzove drame Za blagor vseh ljudi

Misli, 20. april ― V Gledališču Koper bodo drevi uprizorili zadnjo letošnjo premiero, dramo italijanskega avtorja Francesca Randazza Za blagor vseh ljudi. Koprodukcijo koprskega gledališča in SNG Nova Gorica režira Nenni Delmestre. Skozi zgodbo o soočenju z beguncem predstava govori o odnosu do drugega in drugačnega.

V CUK Kino Šiška premiera predstave Odilo. Zatemnitev. Oratorij

Misli, 20. april ― V Katedrali Kina Šiška bo drevi premiera gledališke predstave Odilo. Zatemnitev. Oratorij, ki je nastala v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) in CUK Kino Šiška. Avtorja besedila, ki tematizira Odila Globočnika, senčno podobo slovenske zgodovine, sta Peter Mlakar in Dragan Živadinov. Slednji podpisuje tudi režijo.

Na dražbi v New Yorku številni Princeovi predmeti

Misli, 20. april ― Newyorška avkcijska hiša Julien's Auctions je meseca maja napovedala dražbo več kot 150 predmetov, ki so bili v lasti pred dvema letoma preminulega glasbenika Princea, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med njimi bodo oblačila, instrumenti, pa tudi fotografije in nagrade ter studijska oprema.
Slovenski dnevi knjige v Mariboru o temni snovi literature

Slovenski dnevi knjige v Mariboru o temni snovi literature

Misli, 20. april ― V Univerzitetni knjižnici Maribor bo danes otvoritveni dogodek Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, ki letos postavljajo v središče temno snov literature. Osrednja gostja literarnega festivala, ki bo na različnih prizoriščih v Mariboru potekal vse do 26. aprila, je pisateljica Mojca Kumerdej.
Pisatelji na Bledu o literaturi kot pravici do sanj

Pisatelji na Bledu o literaturi kot pravici do sanj

Misli, 19. april ― Udeleženci 50. mednarodnega srečanja pisateljev, ki poteka na Bledu, so današnje popoldne namenili okrogli mizi Slovenskega centra Pen o literaturi kot pravici do sanj. Kot je prepričana predsednica slovenskega Pena Ifigenija Simonović, je literatura prst, iz katere lahko poženejo semena sanj.
Nagrada kritiško sito Milanu Jesihu za zbirko Maršal

Nagrada kritiško sito Milanu Jesihu za zbirko Maršal

Misli, 19. april ― Nagrado kritiško sito, ki jo za najboljše literarno delo slovenskega avtorja v preteklem letu podeljuje Društvo slovenskih literarnih kritikov, je prejel Milan Jesih za zbirko Maršal. Dobitnika so razglasili v okviru Slovenskih dnevov knjige. Posebne utemeljitve niso podali, saj nagrajenca izberejo z glasovanjem.

Etiopija za vračilo zaplenjenih predmetov iz Velike Britanije

Misli, 19. april ― Etiopija od Velike Britanije zahteva vračilo predmetov, ki jih je zaplenila pred 150 leti, ter posmrtne ostanke etiopskega princa. V ta namen je pristojnim v Združenem kraljestvu poslala pismo. "Uporabili bomo vsakršna pravna in diplomatska sredstva za njihovo vrnitev," je povedal minister za kulturo in turizem Etiopije Hirut Woldemariam.
še novic