Mittelfest letos o vlogi empatije v času pandemije

Misli, 10. julij ― Na letošnjem 29. Mittelfestu na temo empatije bo na programu 25 umetniških projektov, od tega 14 glasbenih, devet gledaliških in dva plesna, deset med njimi bo v Italiji predstavljenih premierno, piše italijanska tiskovna agencija Ansa. Festival, ki je osredotočen na srednjeevropske in balkanske produkcije, bo potekal med 5. in 13. septembrom.
Z Nahtigalovo korporacijo začetek Grossmannovega festivala v Ormožu

Z Nahtigalovo korporacijo začetek Grossmannovega festivala v Ormožu

Misli, 10. julij ― S projekcijo filma Korporacija Mateja Nahtigala se bo drevi na prizorišču kina na prostem v Ormožu začel 16. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Skupno bodo prikazali 28 celovečercev, 30 kratkih filmov in sedem glasbenih dokumentarcev iz 27 držav. V Ormožu bo festival potekal do nedelje, od 14. do 18. julija pa bo naselil še Ljutomer.
Na Prangerju bodo razglasili Stritarjevega nagrajenca

Na Prangerju bodo razglasili Stritarjevega nagrajenca

Misli, 10. julij ― V sklopu srečanja pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije Pranger bodo drevi ob 20. uri na Aninem dvoru v Rogaški Slatini naznanili, kdo je letošnji dobitnik ali dobitnica Stritarjeve nagrade za mladega kritika oziroma kritičarko. Lani je nagrado prejela Martina Potisk. Pranger se bo sklenil v soboto z zadnjo kritiško razpravo.

V Kostanjevici na Krki razstava Prenavljamo!!! muzeja za arhitekturo

Misli, 8. julij ― V Lamutovem likovnem salonu Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki je od danes na ogled gostujoča razstava Prenavljamo!!!, ki so jo v ljubljanskem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje pripravili lani. Otvoritveno prireditev je vodstvo galerije zaradi protiepidemioloških ukrepov odpovedalo. Razstava je na ogled do 13. septembra.
Festival Ljubljana bo počastil 90-letnico Mojmirja Sepeta

Festival Ljubljana bo počastil 90-letnico Mojmirja Sepeta

Misli, 8. julij ― Ljubljana festival se bo nocoj na Kongresnem trgu spomnil Mojmirja Sepeta, ki bo 11. julija praznoval 90 let. Očetu slovenske popevke in šansona se bosta poklonila radijska ansambla pod vodstvom Patrika Grebla z gosti. Pripravili so spored, ki bo segal od njegovega simfoničnega ustvarjanja prek filmske glasbe do vsem znanih popevk.
Ringo Starr še pri 80 verjame v mir in ljubezen

Ringo Starr še pri 80 verjame v mir in ljubezen

Misli, 7. julij ― Britanski bobnar, pevec in kitarist Ringo Starr, znan tudi kot nekdanji član legendarne skupine The Beatles, bo danes dopolnil 80 let. Po razpadu Beatlov v 70-ih letih minulega stoletja je nadaljeval samostojno glasbeno pot, najbolj odmeven pa je bil njegov album Ringo. Glasbenikov življenjski moto ostaja mir in ljubezen (Peace and Love).
Z razpravo Poezija in množice se začenja festival Pranger

Z razpravo Poezija in množice se začenja festival Pranger

Misli, 7. julij ― Festival Pranger bo v 17. izdaji začela konceptualna razprava Poezija in množice, na kateri bodo sodelovali Saša Pavček, Nataša Velikonja in Sergej Harlamov. Festival je namenjen srečanju pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije, da se argumentirano pogovorijo o izbranih zbirkah. Zaključil se bo v soboto v Rogaški Slatini.

V Galeriji Instituta Jožef Stefan razstavlja Miro Bone

Misli, 6. julij ― V Galeriji Instituta Jožef Stefan te dni umetniška dela razstavlja Miro Bone. Pod naslovom Vse v enem, eno v vsem so združene risbe ter tri med seboj ločene skupine figur, narejene v tehniki keramike in postavljene na višje podstavke, da se lahko obiskovalci z njimi soočijo iz oči v oči.
Muzikolog Primož Kuret praznuje 85 let

Muzikolog Primož Kuret praznuje 85 let

Misli, 6. julij ― Muzikolog in zaslužni profesor na Akademiji za glasbo Primož Kuret je danes dopolnil 85 let. Glasbeni javnosti je poznan predvsem po Slovenskih glasbenih dnevih, ki jih je pred 35 leti ustanovil s skladateljem Milanom Stibiljem in se od njih poslovil leta 2015. Je avtor številnih raziskav, monografij, njegova bibliografija obsega več kot 1000 enot.
V pariški Grand Palais razstava o antičnem mestu Pompeji

V pariški Grand Palais razstava o antičnem mestu Pompeji

Misli, 5. julij ― V pariškem razstavišču Grand Palais je na ogled razstava z naslovom Pompeji, ki obuja podobo nekdaj najbogatejšega mesta rimskega imperija. Virtualne rekonstrukcije ulic ter razkošnih rimskih vil in templjev dopolnjujejo nekatere najdbe, odkrite v zadnjih letih med izkopavanji na območju Aheološkega parka Pompeji.
še novic