(Ne)znane Slovence je Darinka Kladnik predstavila z zgodbami in anekdotami

Misli, 11. december ― Pri Cankarjevi založbi je izšla knjiga (Ne)znani Slovenci, v kateri je avtorica Darinka Kladnik preko anekdot in zgodb predstavila 77 zgodb bolj ali manj znanih posameznikov, ki so pustili sledi v umetnosti, znanosti, tehniki, medicini, športu, šolstvu, cerkveni zgodovini. Matjaž Kmecl je knjigo označil za slikovito in duhovito anekdotično pisanje.
Na pariškem salonu nagradi za Marijana Mirta in Branimirja Ritonjo

Na pariškem salonu nagradi za Marijana Mirta in Branimirja Ritonjo

Misli, 11. december ― V nedeljo se je s podelitvijo nagrad sklenil pariški salon francoskega Nacionalnega združenja lepih umetnosti. Med nagrajenci sta tudi kipar Marijan Mirt, ki je dobil zlato medaljo za skulpturo Zlomljena krila, in fotograf Branimir Ritonja z bronasto za fotografijo Arnuša. V Parizu se je skupno predstavljalo deset slovenskih umetnikov.
Umrl je igralec Jernej Šugman

Umrl je igralec Jernej Šugman

Misli, 10. december ― V 49. letu starosti je umrl eden najplodnejših slovenskih igralcev Jernej Šugman, je poročala Televizija Slovenija. Bil je član ansambla ljubljanske Drame, uveljavil pa se je tudi kot igralec v televizijskih serijah in filmih.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 9. december ― Kulturno-umetniško društvo Police Dubove je izdalo knjigo Jakobove bukve Olge Tokarczuk, pri Mladinski knjigi je izšla Deklina zgodba Margaret Atwood. Sodobnost International je izdala knjigo Otilija na morju Chrisa Riddella, zavod Forum Ljubljana pa Ta ljudske v stripu, kot so jih ustvarili Tanja Komadina, Matej Lavrenčič in Miha Hančič.
V Muzeju V&A velika razstava o Medvedku Puju

V Muzeju V&A velika razstava o Medvedku Puju

Misli, 9. december ― V londonskem Muzeju Victoria in Albert (V&A) bodo danes odprli veliko razstavo, posvečeno priljubljenemu Medvedku Puju, ki ga je pred dobrimi 90 leti ustvaril A. A. Milne, upodobil pa E.H. Shepard. Postavitev z naslovom Medvedek Pu - raziskovanje klasike je prva, ki so jo v muzeju namenili družinam z majhnimi otroki.
V Berlinu bodo razglasili dobitnike evropskih filmskih nagrad

V Berlinu bodo razglasili dobitnike evropskih filmskih nagrad

Misli, 9. december ― V Berlinu bodo nocoj na 30. prireditvi razglasili dobitnike evropskih filmskih nagrad. V glavnih kategorijah s po štirimi nominacijami vodita filma O telesu in duši v režiji Ildiko Enyedi in Kvadrat Rubena Östlunda. V ospredju sta tudi filma Brez ljubezni Andreja Zvjaginceva in Ubijanje svetega jelena Yorgosa Lanthimosa.
Pri Mladinski knjigi tri dela z umetnostjo kot skupnim imenovalcem

Pri Mladinski knjigi tri dela z umetnostjo kot skupnim imenovalcem

Misli, 8. december ― Pri Mladinski knjigi so izšla tri nova dela, ki jih po besedah urednice Nele Malečkar povezuje umetnost. Uroš Zupan se je v zbirki esejev Sedeti v temi posvetil glasbi in spominom na rodno Trbovlje, Boris Jukić v zbirko Umetnost lokostrelstva vključuje klasično glasbo in literaturo, k umetnosti pa se rad zateka tudi Hišam Matar, avtor dela Vrnitev.

Na slovenskem predizboru za Evrovizijo se bo pomerilo 16 izvajalcev

Misli, 8. december ― Na slovenskem predizboru za pesem Evrovizije se bo februarja prihodnje leto pomerilo 16 izvajalcev. Za majski nastop v Lizboni se bodo potegovali Anabel, BQL, Gregor Ravnik, Ina Shai, Indigo, KiNG FOO, Lara Kadis, Lea Sirk, ManuElla, Marina Martensson, MILA, Nika Zorjan, Nuška Drašček, Orter, Proper in Tanja Ribič, so sporočili z RTV Slovenija.
V Kinu Šiška Laibach z albumom Also Sprach Zarathustra

V Kinu Šiška Laibach z albumom Also Sprach Zarathustra

Misli, 8. december ― Skupina Laibach je poleti izdala nov album Also Sprach Zarathustra, na katerem je glasba, ki so jo člani napisali in izvajali v glasbeno-filozofski gledališki predstavi režiserja Matjaž Bergerja Tako je govoril Zaratustra. Svoj 20 studijski izdelek, ki že žanje pohvale kritikov po svetu, bodo Laibach premierno v Sloveniji predstavili v Kinu Šiška.

ZDSLU ponovno pripravili Zimski festival z osrednjo prodajno razstavo

Misli, 7. december ― V Galeriji Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) bodo danes odprli prodajno razstavo Zimski salon, ki sodi v sklop dogodkov Zimskega festivala pod okriljem zveze. Ob razstavi se bodo do 26. januarja na Komenskega 8 zvrstile še razne delavnice ter pogovor ZDSLU v prostoru in času - včeraj, danes, jutri; umetnost, kultura, družba.
V Milanu bodo uradno odprli evropsko leto kulturne dediščine

V Milanu bodo uradno odprli evropsko leto kulturne dediščine

Misli, 7. december ― Na evropskem kulturnem forumu, ki bo v Milanu potekal danes in v petek, bodo uradno odprli evropsko leto kulturne dediščine 2018. Namen leta je opozoriti na evropsko dediščino in vrednote ter njihovo ohranjanje. Evropa bo svojo bogato dediščino "slavila" na predlog Evropske komisije, ki ga je aprila potrdil Evropski parlament.

Na pariškem mednarodnem salonu deset slovenskih umetnikov

Misli, 7. december ― V razstavišču Carruosel du Louvre pod piramido slovitega pariškega muzeja se bo danes začel mednarodni salon francoskega Nacionalnega združenja lepih umetnosti (SNBA), na katerem se bo predstavilo tudi deset slovenskih umetnikov. Salon, ki je prvo izdajo dočakal v začetku decembra leta 1865, bo potekal do nedelje.
Lubaina Himid najstarejša dobitnica Turnerjeve nagrade

Lubaina Himid najstarejša dobitnica Turnerjeve nagrade

Misli, 6. december ― Turnerjeva nagrada, eno najprestižnejših priznanj za sodobno umetnost v Veliki Britaniji, je letos pripadla Lubaini Himid. Na slovesnosti v Hullu jo je na Zanzibarju rojena umetnica v torek prejela za "resnost obravnavanih tem". S 63 leti je tako postala najstarejša dobitnica te precej kontroverzne nagrade.

Evropska muzejska nagrada 2018 za sarajevski Muzej otroštva med vojno

Misli, 6. december ― Muzejska nagrada Sveta Evrope za leto 2018 je bila podeljena sarajevskemu Muzeju otroštva med vojno, so v torek sklenili na odboru za kulturo sveta v Budimpešti. Kot piše v utemeljitvi, je muzej navdihujoč primer iniciative pod vodstvom karizmatičnega mladeniča Jasminka Halilovića, ki je bil tudi sam otrok med štiriletnim obleganjem Sarajeva.
še novic