Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 30. september ― Pri KUD Sodobnost International je izšel roman slovaške pisateljice Jane Juranove Ničvrednica, pri založbi Miš pa mladinski roman hrvaške pisateljice Jasminke Tihi-Stepanić Poletje na jezeru Čiče. Zavod Škrateljc je izdal dnevnik branja Marjete Lavrič z ilustracijami Neje Engelsberger Moje bralne pustolovščine: Bralni zabavnik.

V Frankfurtu se bo ob literaturi predstavila tudi slovenska ilustracija

Misli, 30. september ― V okviru gostovanja Slovenije kot častne gostje na knjižnem sejmu v Frankfurtu bo na ogled tudi slovenska ilustracija. Na razstavi z naslovom Nepričakovano razkošje se bo predstavilo 42 slovenskih ilustratorjev in ilustratork, med katerimi jih bo deset izpostavljenih. Postavitev spremlja razstavni katalog, ki zajema še širši izbor 66 ilustratorjev.
Slovenska predstavitev na frankfurtskem sejmu začetek in ne konec poti

Slovenska predstavitev na frankfurtskem sejmu začetek in ne konec poti

Misli, 29. september ― Na uredništvu LUD Literatura je ob izidu junijsko-julijske številke revije Literatura, posvečene gostovanju Slovenije kot častne gostje na knjižnem sejmu v Frankfurtu, potekal pogovor na temo Kaj bo prinesel Frankfurt?. Sodelujoči so menil, da lahko prinese veliko, a ključna je ohranitev podpornih mehanizmov za prevajanje v tuje jezike.
Znan bo dobitnik Sovretove nagrade

Znan bo dobitnik Sovretove nagrade

Misli, 29. september ― Društvo slovenskih književnih prevajalcev (DSKP) bo drevi na sedežu društva na Tomšičevi 12 razglasilo dobitnika Sovretove nagrade za leto 2023. Nagrado društvo podeljuje za posebej uspele prevode leposlovnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino. Razglasitev bo sledila pogovoru z nominiranci Andrejo Kalc, Janino Kos in Jernejem Županičem.
Festival Mesto žensk letos na temo upora

Festival Mesto žensk letos na temo upora

Misli, 28. september ― V Ljubljani bo med 3. in 14. oktobrom potekal 29. mednarodni festival sodobnih umetnosti - Mesto žensk. Po besedah programske vodje Ive Kovač je tema letošnjega festivala upor, z njo pa se spoprijemajo iz perspektive spola. Na festivalu se bo zvrstilo 36 dogodkov, predstavilo se bo več kot 90 ustvarjalk in ustvarjalcev.
Slogi odslej s stalno razstavo na gradu Turjak

Slogi odslej s stalno razstavo na gradu Turjak

Misli, 28. september ― Slovenski gledališki inštitut (Slogi) širi svojo dejavnost na grad Turjak, v katerem danes odpirajo stalno razstavo z naslovom Mejniki gledališke igre. S postavitvijo želijo obiskovalcem približati igralsko umetnost z vso raznovrstnostjo preteklih igralskih udejanjanj in jim ponuditi individualno izkušnjo občutenja gledališke igre.
V Novi Gorici se začenja festival sodobnih umetniških praks R.o.R

V Novi Gorici se začenja festival sodobnih umetniških praks R.o.R

Misli, 28. september ― Festival R.o.R, ki bo v Novi Gorici potekal do nedelje, je mednarodni festival sodobnih, intermedijskih in performativnih umetniških praks, ki poteka že peto leto. Letošnja edicija z naslovom JEDRO? vključuje vrsto domačih in mednarodnih umetnikov in znanstvenikov, ki temo predstavljajo s svojimi umetniškimi in raziskovalnimi projekti.

Ob robu gostovanja v Frankfurtu tudi Ensemble Modern s slovensko glasbo

Misli, 28. september ― Eden od dogodkov, ki se bodo zvrstili ob robu častnega gostovanja Slovenije na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu, bo tudi nastop mednarodne zasedbe za sodobno glasbo Ensemble Modern, ki je ob tej priložnosti naštudirala slovensko glasbo. V Frankfurtu bodo nastopili 7. oktobra, nocoj pa bodo koncert z enakim sporedom izvedli v Bambergu.

Letošnji Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj posvečen risbi

Misli, 27. september ― Na 12. mednarodnem festivalu likovnih umetnosti, ki bo v Kranju potekal od 5. oktobra do 4. novembra, se bo predstavilo 108 umetnikov iz 17 držav. Tradicionalni festival, ki so ga organizatorji iz Likovnega društva Kranj predstavili na današnji novinarski konferenci, bo letos posvečen risbi. Nagrado za življenjsko delo pa prejme Milan Erič.
V Kinodvoru bodo v oktobru obeležili trojni jubilej

V Kinodvoru bodo v oktobru obeležili trojni jubilej

Misli, 27. september ― V Kinodvoru v letošnjem letu obeležujejo 15 let mestnega kina v stoletnem kinu na Kolodvorski ulici. 1. oktobra bo namreč minilo 15 let, odkar je vrata odprl mestni kino Kinodvor, in 15. oktobra 100 let od prve filmske projekcije v dvorani kina na Kolodvorski ulici. Jubilej bodo obeležili z več dogodki.

Prihodnji BIO bo kurirala Alexandra Midal

Misli, 26. september ― Bienale oblikovanja BIO, ki bo prihodnje leto doživel 28. izvedbo, bo kurirala profesorica na Univerzi za umetnost in oblikovanje HEAD v Ženevi Alexandra Midal. BIO28 bo pod naslovom Dvojna agentka potekal med novembrom 2024 in aprilom 2025, so sporočili iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, kjer bienale organizirajo.
V Ljubljani ponovno Festival korenite zvočne hoje

V Ljubljani ponovno Festival korenite zvočne hoje

Misli, 26. september ― V Ljubljani bo od četrtka do nedelje potekal drugi Festival korenite zvočne hoje TO)pot, ki se bo letos odvijal v Cukrarni in drugih javnih prostorih. Pri različnih festivalskih dogodkih, od zvočnih sprehodov do delavnic bo sodelovalo dvajset umetnikov iz Slovenije in tujine.
še novic