Glavni nagradi na 60. beneškem bienalu Avstraliji in Novi Zelandiji

Misli, 20. april ― V Benetkah se je danes uradno odprl 60. beneški umetnostni bienale z glavno razstavo Tujci povsod. Zlatega leva, najpomembnejšo nagrado svetovno znanega umetniškega dogodka, sta ob odprtju bienala letos prejela Avstralec Archie Moore in novozelandska umetniška skupina Mataaho Collective, ki zastopata staroselske prebivalce obeh držav.

Novi dokumentarec Eme Kugler o ljudskem izročilo o starovercih

Misli, 20. april ― Slovenska cineastka in prejemnica Prešernove nagrade za življenjsko delo Ema Kugler je posnela nov dokumentarni film, v središče katerega je postavila ljudsko izročilo o starovercih. Film, ki nosi naslov Nekoč v Posočju, bo premierno prikazan nocoj v Filmskem gledališču Idrija. Poleg režije je Kugler za film prispevala tudi scenarij.

Pri Sanjah tudi romana Mary Shelley in Orhana Pamuka

Misli, 19. april ― Pri založbi Sanje so izšli romani Zadnji človek britanske pisateljice Mary Wolstonecraft Shelley, Pot na jug češkega avtorja Michala Ajvaza in Novo življenje turškega pisatelja Orhana Pamuka. V zbirki Iskra je izšla zgodba Legendarne in apokrifne prigode Ivana Stepanoviča Vagnerja izpod peresa Aleksandra Romanoviča Beljajeva.

Nagrada Vasje Cerarja letos za prevod stripa ali risoromana

Misli, 18. april ― V Mariboru so danes v okviru predstavitve programa ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic razglasili nominirance za nagrado Vasje Cerarja s področja prevajanja mladinske književnosti. To so Špela Žakelj, Izar Lunaček in Boštjan Gorenc - Pižama. Zmagovalca bodo razglasili konec maja na odprtju 27. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru.

V Ljubljani začetek 16. edicije mednarodnega festivala Sonica

Misli, 18. april ― V Ljubljani se začenja 16. edicija mednarodnega festivala elektronske glasbe in tranzitornih umetnost Sonica. Kot je za STA povedal sokurator festivala Jaša Bužinel, je letošnji festival na temo Glocalisation v osnovi precej podoben minulim edicijam, saj ponujajo tako koncertni in klubski kot spremljevalni program z razstavami in pogovori.

Na Bledu odprtje 56. mednarodnega srečanja pisateljev

Misli, 16. april ― V hotelu Park bo ob 18. uri slavnostno odprtje 56. mednarodnega srečanja pisateljev. Med glavnimi cilji letošnjega pisateljskega srečanja sta po besedah predsednice Slovenskega centra PEN Tanje Tuma dialog med različno mislečimi ter pogovor o vojni v Gazi in Ukrajini in konfliktih v Afriki, ki povzročajo okoljske katastrofe.
še novic