Boris Pahor za Delo: Pozabite egoizem

Boris Pahor za Delo: Pozabite egoizem

Misli, 2. april ― Zamejski pisatelj Boris Pahor, ki beleži častitljivih 106 let, je za Delo spregovori o tem, kako preživlja karanteno v Prosku v času novega koronavirusa. Pisatelj Slovencem sporoča: ostanite doma, berite knjige, slovenske in svetovne klasike, pozabite na egoizem in sledite Kristusu, ki je rekel, da moramo skrbeti za drugega.

David Hockney z objavo slik iz Normandije dviga moralo

Misli, 1. april ― Britanski umetnik David Hockney se je v obdobju razmaha novega koronavirusa, ko ljudje ostajajo doma, na povabilo britanskega BBC odločil, da bo s svetom delil deset svojih novejših del, med katerimi jih devet še ni predstavil javnosti. Umetnik se je za to potezo odločil, da bi ljudi po svetu razveselil v težkih časih.
Pouk glasbene šole na daljavo je lahko pravi dogodek

Pouk glasbene šole na daljavo je lahko pravi dogodek

Misli, 1. april ― V času, ko so zaradi pandemije novega koronavirusa zaprte vse izobraževalne ustanove v državi in pouk poteka na daljavo, poseben izziv predstavlja poučevanje na glasbenih šolah. Ure inštrumentov na daljavo potekajo preko najrazličnejših komunikacijskih kanalov in so lahko pravi "dogodek", ki ga spremljajo tudi drugi družinski člani.

Nagrade Ingeborg Bachmann letos prvič ne bodo podelili v živo

Misli, 31. marec ― Nagrade Ingeborg Bachmann, ki jo tradicionalno podeljujejo na Dnevih literature v nemškem jeziku v Celovcu, letos prvič ne bodo podelili v živo. Avstrijski ORF bo namreč, kot je sporočil v ponedeljek, pod delovnim naslovom Digitalna nagrada Ingeborg Bachmann v prihodnjih dneh zaradi pandemije koronavirusa pripravil nov koncept.
Iz muzeja na Nizozemskem ukradli Van Goghovo sliko

Iz muzeja na Nizozemskem ukradli Van Goghovo sliko

Misli, 30. marec ― Iz muzeja Singer Laren, ki se nahaja v mestecu Laren okoli 30 kilometrov jugovzhodno od Amsterdama, so nepridipravi ukradli sliko Van Gogha Spomladanski vrt. Umetnino so iz muzeja, ki je te dni zaradi pandemije koronavirusa zaprt, odtujili ponoči, poročila muzeja in lokalne policije povzemajo tuje tiskovne agencije.
Neustrašne - stripovske vinjete o 30 neuklonljivih

Neustrašne - stripovske vinjete o 30 neuklonljivih

Misli, 26. marec ― V zbirki risoromanov založbe VigeVageKnjige sta v eni izdaji izšla prvi in drugi del knjige 30 portretov neuklonljivih žensk Neustrašne francoske avtorice Penelope Bagieu. Nabor stripovskih vinjet odpira razmislek o enakosti med spoli ter o mestu, na katero je ženske postavila zgodovina.
še novic