S postavljanjem klopi po Mariboru do povezovanja ljudi

Misli, 20. januar ― Društvo Zgodba o klopeh in ljudeh v Mariboru od leta 2015 postavlja unikatne klopi, ki so popestrile že marsikateri, doslej morda skriti kotiček mesta. Tako želijo ponovno oživeti javni prostor in spodbuditi povezovanje ljudi. Doslej so postavili 13 klopi, letos načrtujejo še štiri.

V CSK France Prešeren slavje ob 25. obletnici Impro lige

Misli, 19. januar ― V CSK France Prešeren na Karunovi se drevi pričenja dvodnevno dogajanje ob 25. obletnici Impro lige, temeljnega programa improvizacijskega gledališča v Sloveniji. Ponudilo bo predstave in razstavo o zgodovini impro gledališča. Na oder bodo poleg današnjih improvizatorjev stopile nekatere legende improvizacije na Slovenskem.

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 19. januar ― Pri založbi Litera sta izšla romaneskni prvenec Jedrt Lapuh Maležič Vija vaja ven in roman urednika in publicista Sama Ruglja Resnica ima tvoje oči. Založba Mladinska knjiga je izdala knjigo Zakaj spimo strokovnjaka za raziskave spanja Matthewa Walkerja, založba Zala pa roman Špagica, ptiček in jaz Ellen Karlsson.

Mineva 180 let od rojstva Paula Cezanna

Misli, 19. januar ― Mineva 180 let od rojstva francoskega postimpresionističnega slikarja Paula Cezanna (1839-1906). Cezanne je postavil temelje modernemu likovnemu ustvarjanju ter vplival na Gauguina in Van Gogha. Vplival je tudi na kubiste in fauviste ter abstraktno umetnost 20. stoletja.

Stripovski junak Ariol odpira festival Bobri

Misli, 19. januar ― S prvimi delavnicami, filmi in gledališkimi predstavami se bo danes začel 11. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Festival bodo uradno odprli ob 15. uri, ko bo v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) premiera predstave Ariol v režiji Matjaža Pograjca. Predstavi bodo sledile delavnice in ples v živalskih maskah.

Umrla je ameriška pesnica Mary Oliver

Misli, 18. januar ― Za posledicami raka je v četrtek na svojem domu v Hobe Soundu na Floridi umrla ameriška pesnica Mary Oliver. Cenjena in znana je bila predvsem po odah naravi in živalskemu svetu, za pesniško zbirko American Primitive je leta 1984 prejela Pulitzerjevo nagrado. Stara je bila 83 let.

Jaša predstavlja šesto prostorsko in performativno intervencijo

Misli, 18. januar ― Vizualni umetnik Jaša bo nocoj v Moderni galeriji predstavil performans Ob zori še ene dobe absurdnosti: Kompozicija št. 6. Kot je zapisano na spletni strani galerije, gre za novo izdajo v seriji performativnih intervencij, ki jih je razvil kot povzetek in nadaljevanje scenarija njegovega 29-tedenskega bivanja na Beneškem bienalu leta 2015.
V Sinagogi Maribor o sovjetskem oficirju Pečerskem

V Sinagogi Maribor o sovjetskem oficirju Pečerskem

Misli, 17. januar ― V Sinagogi Maribor danes odpirajo razstavo o sovjetskem oficirju Aleksandru Pečerskem, ki jo bo pospremila projekcija ruskega vojnega filma Sobibor. Tako se je imenovalo taborišče med drugo svetovno vojno, kjer je oficir judovskega rodu Pečerski vodil vstajo ujetnikov.
Islandska Bojevnica od danes v kinih art mreže

Islandska Bojevnica od danes v kinih art mreže

Misli, 17. januar ― V kinih art mreže v Sloveniji je od danes na ogled islandski film Bojevnica Benedikta Erlingssona, ki je ob tej priložnosti obiskal Ljubljano. Kot je povedal pred projekcijo premiere v sredo v Kinodvoru, v filmu ni seksa, nasilja in smrti, kar po večinskih merilih ni ravno recept za uspeh. A z Bojevnico je drugače, občinstvo jo je sprejelo odlično.
Kasselska documenta bo dobila stalno razstavišče

Kasselska documenta bo dobila stalno razstavišče

Misli, 17. januar ― Ena najpomembnejših razstav sodobne umetnosti v svetu documenta bo dobila stalno razstavišče. Tistim, ki se zanimajo za razstavo, ki vsake pet let poteka v nemškem mestu Kassel, ne bo več potrebno čakati pol desetletja med eno in drugo razstavo, so organizatorji documente sporočili v sredo.
V Mali galeriji CD fotografske podobe Ljubljanice Bojana Velikonje

V Mali galeriji CD fotografske podobe Ljubljanice Bojana Velikonje

Misli, 16. januar ― V Mali galeriji Cankarjevega doma (CD) bodo drevi odprli razstavo Bojana Velikonje. Izbor 30 fotografij, ki jih je izbral znani ljubljanski fotoreporter, se osredotoča na motiv reke Ljubljanice v njenem dvojnem pojavljanju - kot vodnega toka v naravnem okolju in kot neločljivega sestavnega elementa mesta, ki živi ob njem in z njim.
Poslovila se je umetnica Tinca Stegovec

Poslovila se je umetnica Tinca Stegovec

Misli, 16. januar ― V 92. letu starosti je v ponedeljek umrla slikarka in grafičarka Tinca Stegovec, poroča spletni portal MMC RTV Slovenija. Tinca Stegovec spada med najpomembnejše slovenske grafičarke, hkrati pa kot nekonformistična umetnica tudi med najbolj zapostavljene.
Slovenski film letos pričakuje povečanje sredstev

Slovenski film letos pričakuje povečanje sredstev

Misli, 15. januar ― Letos bodo slovenski filmarji začeli snemati osem celovečernih igranih ter dva celovečerna dokumentarna filma. Končanih bo devet celovečernih igranih in trije celovečerni dokumentarni filmi. Po besedah direktorice Slovenskega filmskega centra Nataše Bučar tudi pričakujejo, da se bodo z rebalansom že letos nekoliko povečala sredstva za film.
Domačijo Alojza Gradnika v Medani čaka obnova

Domačijo Alojza Gradnika v Medani čaka obnova

Misli, 15. januar ― Domačija Alojza Gradnika v Medani je dobila novega lastnika. Prenova hiše, ki je v zelo slabem stanju, se bo tako lahko pričela. Prej je bilo to zaradi razpršenega lastništva skorajda nemogoče. Po besedah župana Občine Brda Franca Mužiča bo imelo območje po obnovi drugačen videz od sedanjega, nekatere vsebine bodo namenjene vsem Medanjcem.
še novic