Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 21. julij ― V zbirki Nostalgija založbe Modrijan je izšel roman Nine Berberove Knjiga o sreči, KUD Sodobnost International je izdal Kratke zgodbe Kestutisa Kasparavičiusa, v Knjižnici Mestnega gledališča ljubljanskega pa so bogatejši za knjigo Nenada Jelesijevića Performans - kritika s podnaslovom Zasuk v odpravo umetnosti.
Idilično tolminsko sotočje se odeva v črnino

Idilično tolminsko sotočje se odeva v črnino

Misli, 20. julij ― V objemu Triglavskega narodnega parka, na sotočju v Tolminu med rekama Tolminko in Sočo, je vse pripravljeno za sedemdnevni metalski festival na prostem Metaldays. Med 22. in 28. julijem bo na treh odrih festivala, ki mnogim ljubiteljem metala predstavlja raj na zemlji, nastopilo prek 130 skupin z vsega sveta.

Z Naturally 7 začetek festivala Arsana na Ptuju

Misli, 20. julij ― Z nastopom ameriške a capella zasedbe Naturally 7 na dvorišču minoritskega samostana se bo danes na Ptuju začel jubilejni 10. glasbeni festival Arsana. V devetih dneh se bodo na več prizoriščih zvrstila različna imena slovenske in tuje glasbene scene s področja klasične, jazz, etno, world, popularne, vokalne in instrumentalne glasbe.
V Cankarjevem domu koncert Verdijevih opernih arij z Diano Damrau

V Cankarjevem domu koncert Verdijevih opernih arij z Diano Damrau

Misli, 18. julij ― Ljubljana Festival se bo nocoj nadaljeval z večerom opernih arij, ko bosta v sklopu turneje, posvečene Giuseppeju Verdiju, nastopila nemška sopranistka Diana Damrau in francoski basbaritonist Nicolas Teste. Poleg znanih arij bo slišati tudi redko izvajane duete, solista pa bo pod taktirko Ivana Repušića spremljal Orkester Slovenske filharmonije.

V muzeju Hamburger Bahnhof v Berlinu instalacija Agnieszke Polska

Misli, 18. julij ― Poljska umetnica Agnieszka Polska, ki živi in ustvarja v Berlinu ter je lani dobila prestižno nemško nagrado Narodne galerije, bo jeseni razstavljala v muzeju sodobne umetnosti Hamburger Bahnhof. Predstavila bo novo večkanalno video instalacijo, pod naslovom Možgani demona jo bodo odprli 27. septembra in bo na ogled do 3. marca 2019.

V Edinburghu odprli retrospektivo kolorista Emila Noldeja

Misli, 17. julij ― V Škotski narodni galeriji moderne umetnosti v Edinburghu je na ogled velika razstava del pionirja nemškega ekspresionizma Emila Noldeja z naslovom Barva je življenje. Gre za najobsežnejšo razstavo, posvečeno temu umetniku v Veliki Britaniji v zadnjih dveh desetletjih in šele drugo razstavo njegovih del na Škotskem. Na ogled bo do 21. oktobra.

Znanih pet nominirancev za Veronikino nagrado

Misli, 16. julij ― Znanih je pet nominirancev za 22. Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji. Žirija je v ožji izbor uvrstila zbirke Seznam Andreja Hočevarja, Srednja leta Aleša Mustarja, Tehno Ane Pepelnik, Kako postati nihče Zorana Pevca in Dihaj Toneta Škrjanca.
Na Kongresnem trgu plesna predstava Dance amore

Na Kongresnem trgu plesna predstava Dance amore

Misli, 16. julij ― V okviru 66. Ljubljana festivala bo nocoj na Kongresnem trgu mogoče videti plesno predstavo Dance amore - Zapleši ljubezen. Režiser, koreograf in scenarist predstave je Jurij Batagelj, ki je vanjo s pomočjo slovenskih plesalcev povezal latinskoameriške in standardne plese, pridružili pa se bodo tudi plesalci modernega plesa, jazza in hip-hopa.

V berlinski Slikarski galeriji podobe tridesetletne vojne

Misli, 16. julij ― V Slikarski galeriji je na ogled razstava z naslovom Podobe tridesetletne vojne. Kot piše na spletni strani galerije, je tridesetletna vojna v 17. stoletju zamajala temelje Svetega rimskega cesarstva in za seboj pustila veliko opustošenje. Močne vizualne podobe iz zbirke galerije pričajo o dogodkih tistega časa in razpoloženju tedanje družbe.
še novic