Avstrijska državna nagrada za umetnost Maji Haderlap

Avstrijska državna nagrada za umetnost Maji Haderlap

Misli, 23. september ― Znani so dobitniki letošnjih avstrijskih državnih nagrad za umetnost. Odlikovanja, vredna po 15.000 evrov, med drugim prejmeta Maja Haderlap v kategoriji literatura in Slovensko prosvetno društvo Rož iz Šentjakoba v kategoriji kulturne iniciative. Podelitev bo 25. novembra v uradu zveznega kanclerja na Dunaju.
Velika razstava Dürerjevih del v dunajski Albertini

Velika razstava Dürerjevih del v dunajski Albertini

Misli, 23. september ― V dunajskem muzeju Albertina je na ogled razstava z naslovom Albrecht Dürer. S približno 200 risbami, grafikami in slikami iz vseh obdobij umetnikovega ustvarjanja ter arhivskim gradivom pripoveduje o življenju in delu najbolj znanega nemškega renesančnega slikarja, ki je bil slaven že v času svojega življenja.
S podelitvijo vesen se je sklenil 22. Festival slovenskega filma

S podelitvijo vesen se je sklenil 22. Festival slovenskega filma

Misli, 22. september ― S filmsko glasbo, ki je naznanila podelitev nagrad vesna, se je v Portorožu sklenil 22. Festival slovenskega filma. Največ, 11 nagrad je prejel prvenec Gregorja Božiča Zgodbe iz kostanjevih gozdov. Slavil je kot najboljši celovečerec, nagradilo ga je tudi občinstvo. Žirija ga je označila za znanilca pomembne prelomnice v domači kinematografiji.
Vokalna skupina Gallina ponovno s koncerti Glasba za Ravensbrück

Vokalna skupina Gallina ponovno s koncerti Glasba za Ravensbrück

Misli, 22. september ― V koprski samostan se drevi na oder vračajo vokalistke skupine Gallina z Glasbo za Ravensbrück. V njem so združile novitete in priredbe ljudskih pesmi slovenskih skladateljic v spomin na umrle ženske v koncentracijskem taborišču Ravensbrück. Glasbeno spremljavo bosta prispevali Franja Kočnik na citrah in Neža Torkar s harmoniko.

Žuželka dobila ime po hobitu Frodu Bisaginu

Misli, 22. september ― Novozelandski znanstveniki so žuželko, ki jo je mogoče najti na novozelandskem Južnem otoku, poimenovali po liku JRR Tolkiena, hobitu Frodu Bisaginu. Tako kot slavni literarni junak je tudi ta manjša od svojih sorodnic, poleg tega živi na otoku, kjer so snemali filme Gospodar prstanov in Hobit.
S podelitvijo vesen sklep 22. Festivala slovenskega filma

S podelitvijo vesen sklep 22. Festivala slovenskega filma

Misli, 22. september ― S podelitvijo nagrad za film vesna se bo drevi v Avditoriju sklenil 22. Festival slovenskega filma (FSF). Tekom dneva se obeta še pester festivalski program, popoldne pa bodo nagrado kosobrin izročili direktorju filma Matiji Kozamerniku - Joju. Med drugim je bil v ospredju izdaje z retrospektivo letošnji Badjurov nagrajenec Andrej Zdravič.

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 21. september ― Založba Sanje je izdala pesniško zbirko Marka Tomaša Želim postati terorist, založba Eno pa knjigo irske avtorice Emilie Pine Pišem sebi: Eseji. Pri Stripburgerju so izdali delo belgijskega stripovskega ustvarjalca Olivierja Schrauwena Fant moj, pri Mladinski knjigi pa četrto knjigo iz serije Trio Golaznikus Andreja E. Skubica Težave z angelčki.
V ljubljanski Drami premierno Wildova Saloma

V ljubljanski Drami premierno Wildova Saloma

Misli, 21. september ― Ljubljanska Drama bo nocoj stopila v novo sezono s premiero simbolistične drame Saloma Oscarja Wilda. Za novo postavitev je natanko 100 let po zadnji uprizoritvi v tem gledališču poskrbel režiser Eduard Miler. V novem prevodu Primoža Viteza jo je priredila dramaturginja Žanina Mirčevska. Predstava se bo spraševala o današnjem svetu.

Slovenski igralci na FSF v Portorožu o avtorskih pravicah

Misli, 20. september ― Z namenom izboljšati pogoje za delovanje na področjih, ki so povezana s filmskim in avdiovizualnim sektorjem, so slovenski filmski igralci ustanovili Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI). Na Festivalu slovenskega filma (FSF) so predstavili, kakšne so pravice igralca po zakonu o avtorski in sorodnih pravicah in kaj bo še treba storiti.
Delovati je začela Platforma za sodobno raziskovalno umetnost - KONS

Delovati je začela Platforma za sodobno raziskovalno umetnost - KONS

Misli, 20. september ― Slovenija je dobila Platformo za sodobno raziskovalno umetnost - KONS. Namen platforme, ki združuje devet partnerjev, delujočih na področju intermedijske umetnosti, je vzpostavitev boljših pogojev in okoliščin za vzdrževanje in razvoj sodobne raziskovalne umetnosti v Sloveniji. Za delovanje je platforma pridobila evropska kohezijska sredstva.
Ljubljanski lutkarji zmagovalci zagrebškega festivala PIF

Ljubljanski lutkarji zmagovalci zagrebškega festivala PIF

Misli, 20. september ― Lutkovno gledališče Ljubljana je s predstavo za najmlajše občinstvo Nasvidenje avtorice in režiserke Jasne Vastl prejelo glavno nagrado Milan Čečuk na 52. mednarodnem festivalu lutkovnih gledališč (PIF) v Zagrebu. Ljubljanski lutkar Brane Vižintin je bil nagrajen za izvrstnost izvedbe v zmagovalni predstavi.
Začenjajo se Gregorčičevi dnevi

Začenjajo se Gregorčičevi dnevi

Misli, 20. september ― Gregorčičeve dneve, ki bodo potekali danes in 26. septembra ter 12. oktobra, letos zaokrožuje misel Zdaj naj odmeva petja glas. Na prireditvah želijo organizatorji osvetliti pomen uglasbitev pesmi Simona Gregorčiča, saj je med bolj priljubljenimi avtorji.
Igralka Sophia Loren praznuje 85 let

Igralka Sophia Loren praznuje 85 let

Misli, 20. september ― Italijanska filmska igralka Sophia Loren, ki velja za zadnjo resnično filmsko divo, danes praznuje 85 let. Zaigrala je v več kot 100 filmih in kljub filmski karieri v Hollywoodu ostala ves čas povezana z Neapljem.
V San Sebastianu 18 filmov v tekmi za zlato školjko

V San Sebastianu 18 filmov v tekmi za zlato školjko

Misli, 20. september ― V 67. izdaji se bo danes v San Sebastianu na severu Španije začel mednarodni filmski festival, na katerem bodo do 28. septembra prikazali 18 filmov v tekmi za glavno nagrado, zlato školjko. Nagrada je dobila ime po obliki zaliva, v katerem stoji mesto v Baskiji. Na festivalu pričakujejo številna znana imena, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
še novic