Na Bledu se začenja 29. festival Okarina

Misli, 23. julij ― S koncertom španske zasedbe Vigüela se drevi na Bledu začenja 29. festival Okarina. Na tradicionalnem festivalu etno glasbe, katerega organizator je Zavod za kulturo Bled, se bo letos do 3. avgusta zvrstilo 12 glasbenih večerov z glasbenimi skupinami in posamezniki z vseh koncev sveta. Vsi koncerti se bodo pričeli ob 20.30 in bodo brezplačni.

Mariborski baletniki s Peer Gyntom v Moskvi

Misli, 23. julij ― Balet SNG Maribor s predstavo Peer Gynt koreografa Edwarda Cluga gostuje v slovitem ruskem gledališču Bolšoj v Moskvi. Sodobni balet, ki je praizvedbo doživel leta 2015 v Mariboru, bodo mariborski baletniki v eni najpomembnejših opernih in baletnih hiš na svetu izvedli danes in v sredo. Naslovno vlogo bo odplesal Denis Matvijenko.

Marta Repanšek: A je vas gda strašivo?

Misli, 20. julij ― Prvo vprašanje, ki je zbirateljici ljudskega gradiva Marti Repanšek iz Črne na Koroškem odprlo vrata do pripovedovalcev in do z današnjega gledišča tudi zelo nenavadnih zgodb o preteklem življenju Korošcev, je bilo: "A je vas gda strašivo?" Od takrat že več kot četrt stoletja zbira zgodbe, ki kažejo, da je koroško ljudsko slovstvo edinstveno.

Med Modernimi klasiki tudi del balkanske sage Starova Čas koz

Misli, 19. julij ― Cankarjeva založba je po napovedih urednika Andreja Blatnika v zbirki Moderni klasiki postregla z novimi deli, ki zastavljajo vprašanja in odpirajo diskusije. Sveži prevodi iz svetovne literarne zakladnice, ki so kot nalašč za poletno branje, so Čas koz Luana Starove, Načini smrti Zakesa Mdaja in 353. člen kazenskega zakonika Tanguya Viela.

Znani nominiranci za Veronikino nagrado

Misli, 18. julij ― Znanih je pet nominirancev za 23. Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji. Žirija je v izbor uvrstila zbirke Esada Babačića Odrezani od neba, Nine Dragičević Ljubav reče greva, Anje Golob da ne da ne bo več prišla ..., Klarise Jovanović Izgnana in Alenke Jovanovski Tisoč osemdeset stopinj. Dobitnik bo znan 27. avgusta.

V Metliki razstava Jakčevih v Beli krajini nastalih del

Misli, 18. julij ― V Galeriji Kambič, ki deluje v okrilju Belokranjskega muzeja v Metliki, so ob 120-letnici rojstva slikarja, grafika in akademika Božidarja Jakca razstavili izbor njegovih v tamkajšnjih depojih hranjenih del. Razstava Jakčevih v Beli krajini ustvarjenih in hranjenih del je na ogled do 31. decembra.

V Mestni hiši razstava Mihe Štruklja

Misli, 18. julij ― V desnem atriju Mestne hiše bodo drevi odprli razstavo Mihe Štruklja z naslovom Alter ego mest. Na razstavi si je do 22. avgusta mogoče ogledati najnovejše umetnikove slike, ki so nastale tekom umetnikovega raziskovanja prostorov in ljudi kitajskih oziroma tajvanskih mest.

Na Ljubljana festivalu danes Bach project

Misli, 16. julij ― V sklopu Ljubljana festivala bo danes v SNG Opera in balet Ljubljana gostovala italijanska plesna družba Aterballetto s sodobnim baletnim diptihom Bach project koreografov Jiržija Kyliana in Diega Tortellija. Prvi se bo predstavil s koreografijo Sarabanda, drugi pa z Domus Aurea.
še novic