TSD v 51. izdaji z bogatim programom in novimi nagradami

Misli, 28. oktober ― V Prešernovem gledališču Kranj (PGK) bodo od 3. do 13. novembra gostili 51. Teden slovenske drame (TSD). Festival, ki bi moral biti v svojem ustaljenem terminu že konec marca, bo ponudil bogate in raznolike programe - tekmovalnega, spremljevalnega, dodatnega in spletnega. Poleg tradicionalnih bodo na njem tokrat podelili tri nove nagrade.
Na Novi pošti premiera interaktivne uprizoritve Zelda

Na Novi pošti premiera interaktivne uprizoritve Zelda

Misli, 27. oktober ― Na Novi pošti bo drevi premiera interaktivne uprizoritve Zelda. Po besedah avtorice koncepta in scenarija Varje Hrvatin Zelda raziskuje svet videoiger skozi format igričarstva ter estetskih in narativnih elementov, značilnih za videoigre. Prepleta gledališko fikcijo z naključnostjo in nepredvidljivostjo uprizarjanja v realnem prostoru in času.
Marta Popivoda: Ni treba, da smo heroine, če želimo biti partizanke

Marta Popivoda: Ni treba, da smo heroine, če želimo biti partizanke

Misli, 26. oktober ― V sklopu pofestivalskega dogodka Mesta žensk je bila v ponedeljek v Kinodvoru projekcija dokumentarnega filma Marte Popivoda Krajine upora. Protagonistka filma je Sonja Vujanović, ena prvih partizank, iz katere govori glas upora. Ta je navdihnil Popivodo in soscenaristko Ano Vujanović, da sta razmislek o uporu prenesli še v današnji čas.

Biografija o Susan Sontag ali študija metafor in različnih jazov

Misli, 26. oktober ― Avtor Benjamin Moser, ki je lani prejel Pulitzerjevo nagrado za biografijo o Susan Sontag ali "zadnji veliki ameriški literarni zvezdi", je v ponedeljek v Ljubljani razpravljal o njenem življenju in delu, metaforah in o biografu kot oraklju. Vsak ima različne jaze za različne kontekste, a v njenem primeru so bile razlike drastične, je povedal.

Björk spregovorila o prihajajočem studijskem albumu

Misli, 26. oktober ― Islandska glasbenica Björk je razkrila, kaj lahko oboževalci pričakujejo od njenega prihajajočega studijskega albuma. V intervjuju pred spletnim koncertom z Islandskim simfoničnim orkestrom je povedala, da bo njen deseti album "za ljudi, ki imajo klube v svoji dnevni sobi, omejeni na svoj 'božični mehurček'".
V Gledališču Celje drevi predstava Bodi gledališče!

V Gledališču Celje drevi predstava Bodi gledališče!

Misli, 25. oktober ― V Gledališču Celje bodo drevi krstno uprizorili premiero lanske sezone, glasbeno-gledališko predstavo Bodi gledališče! Branka Završana in ansambla. Je poklon gledališču, gledališkim ustvarjalcem in občinstvu ob 70-letnici profesionalnega umetniškega ustvarjanja, temelječ na kakovostnih besedilih, dobri glasbi in humorju, so zapisali v gledališču.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 23. oktober ― Pod okriljem Slovenske kinoteke je izšla knjiga Abbas Kiarostami, ki jo podpisuje Alain Bergala, pri založbi Litera pa roman Avtoštop Toneta Peršaka. Za mlade bralce so pri založbi Miš izdali roman Srebrni deček Kristine Ohlsson, pri Mladinski knjigi pa roman Miceni svobodni možje Terryja Pratchetta.
MI2 premierno v Cankarjevem domu

MI2 premierno v Cankarjevem domu

Misli, 22. oktober ― Rockovska zasedba MI2 bo po lanski odpovedi zaradi epidemije drevi vendarle izvedla akustični koncert v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD). Po napovedi bo to njihov premierni nastop v slovenskem hramu kulture in glasbeni vrhunec jesenske sezone. Mi2 so aprila lani prek spletnega koncerta predstavili svoj najnovejši album Črno na Belem.
Marjanci Mihelič bodo v Hrastniku podelili Sovretovo nagrado

Marjanci Mihelič bodo v Hrastniku podelili Sovretovo nagrado

Misli, 22. oktober ― V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik bodo drevi Marjanci Mihelič podelili Sovretovo nagrado za vrhunske prevode leposlovja iz tujih jezikov v slovenščino. Komisijo za nagrado Društva slovenskih književnih prevajalcev (DSKP) je prevajalka iz madžarščine prepričala s prevodom Svet gre naprej Laszla Krasznahorkaija.
Popotnik za uvod v kinotečno retrospektivo Abbasa Kiarostamija

Popotnik za uvod v kinotečno retrospektivo Abbasa Kiarostamija

Misli, 21. oktober ― S filmom Popotnik se bo danes ob 20. uri v Slovenski kinoteki začela retrospektiva, posvečena velikemu iranskemu cineastu Abbasu Kiarostamiju. Režiserju, katerega filmi "vsebujejo dvoumnosti, nenavadno mešanico preprostosti in kompleksnosti ter pogosto prepletanje izmišljenih in dokumentarnih elementov", se bodo poklonili z več kot 30 filmi.
še novic