Nagrado bafta za najboljši film prejel Trije plakati pred mestom

Nagrado bafta za najboljši film prejel Trije plakati pred mestom

Misli, 19. februar ― Na nedeljski podelitvi filmskih nagrad bafta so za najboljši film razglasili dramo režiserja Martina McDonagha Trije plakati pred mestom. Zmagovalec zlatih globusov je prejel tudi bafto za glavno žensko vlogo (Frances McDormand), za izjemni britanski film, najboljšega stranskega igralca (Sam Rockwell) in najboljši originalni scenarij (McDonagh).

Mariborski baletniki z Romeom in Julijo v torek v Trstu

Misli, 19. februar ― Ansambel SNG Opera in Balet Maribor bo v torek gostoval v Trstu s predstavo, ki jo podpisuje letošnja dobitnica nagrade Prešernovega sklada, koreografinja Valentina Turcu. V baletu Romeo in Julija na glasbo Sergeja Prokofjeva bo na povabilo Slovenskega stalnega gledališča nastopil v dvorani Generali gledališča Rossetti.

Renesančni Palazzetto v palači Albertoni Spinola sredi Rima na dražbi

Misli, 16. februar ― Potem ko so lani pri dražbeni hiši Christie's prodali sliko Odrešenik sveta Leonarda da Vincija, je bilo sedaj na trg uvrščeno še eno italijansko renesančno delo - arhitekturna mojstrovina Palazzetto v palači Albertoni Spinola, ki sta jo sredi Rima postavila Giacomo Della Porta in Girolamo Rainaldi. Novega lastnika bo iskala na posebni dražbi.

Med novostmi Založbe RTV Slovenija tudi Bravničarjeva antologija

Misli, 15. februar ― Založba ZKP RTV Slovenija je v zadnjem letu poskrbela za osem novih glasbenih projektov s komorno, simfonično, jazzovsko in otroško glasbo, izdanih na 12 nosilcih zvoka. Nina Šenk je denimo uglasbila Grdega račka, Duo Claripiano sta se posvetila slovenski ljudski glasbi, kar pet zgoščenk pa prinaša glasbo violinista Dejana Bravničarja.

V Bilbau razstava o Franciscu de Goyi kot dvornem slikarju

Misli, 15. februar ― V Muzeju lepih umetnosti v Bilbau so v sodelovanju z madridskim muzejem Prado pripravili razstavo del španskega umetnika Francisca de Goye (1746-1828). Na ogled je 96 del tega umetnika, ki je bil od leta 1786 uradni slikar na španskem dvoru. Med njimi so Slepa kokoš, Trgatev ali Jesen in Lutka. Razstava nosi naslov Goya in razsvetljeni dvor.

Zamejci izdali knjigo o "Gandiju iz Terske doline" Viljemu Černu

Misli, 14. februar ― Pri Zadrugi Novi Matajur je izšla knjiga Na izpostavljenem mestu, ki opisuje življenje in delo "Gandija iz Terske doline" Viljema Černa, ki si je več desetletij prizadeval za pravice in obstanek slovenske skupnosti v Benečiji. Urednik Igor Tuta si želi, da bi našla pot v slovenski prostor za boljše razumevanje razmer, v katerih so delovali.

Kleistova nagrada za avstrijskega pisatelja Christopha Ransmayrja

Misli, 14. februar ― Letošnjo Kleistovo nagrado bo prejel avstrijski pisatelj Christoph Ransmayr, za katerega je značilno, da se v delih sprehaja po geografskih in psiholoških robovih. Roman Poslednji svet iz leta 1988 kot nekatere druge določa kompleksna topografija, v kateri se zgodovinski kraji prekrivajo z mitskimi pokrajinami, je zapisala žirija.
V CD telesnost in erotika v videnju hrvaškega kiparja Ivana Meštrovića

V CD telesnost in erotika v videnju hrvaškega kiparja Ivana Meštrovića

Misli, 13. februar ― V Galeriji Cankarjevega doma bodo zvečer odprli razstavo hrvaškega kiparja Ivana Meštrovića, največjega kiparskega fenomena, kot ga je že med študijem na Dunaju poimenoval sloviti Auguste Rodin. Postavitev treh kustosov iz zagrebške Gliptoteke, kjer je bila razstava premierno predstavljena leta 2016, raziskuje telesnost in erotiko v njegovem opusu.
Toulouse-Lautrec in estetika belle epoque prvič v Španiji

Toulouse-Lautrec in estetika belle epoque prvič v Španiji

Misli, 12. februar ― V Španiji, natančneje v madridski Fundacion Canal, so prvič na ogled plakati francoskega slikarja, grafika in ilustratorja Henrija de Toulouse-Lautreca (1864-1901), poročajo španski mediji. Razstavljenih bo 33 plakatov, ki govorijo o duhu časa, ko se je zdelo vse mogoče - obdobju la belle epoque v Parizu med 1890 in 1914.

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 10. februar ― Pri založbi Modrijan je izšel roman Connie Palmen z naslovom Ti si rekel, pri Mladinski knjiga Onkraj Marsa in Venere Johna Graya. Sodobnost International je izdala roman Molitve za ugrabljene Jennifer Clement, založba Miš pa novo knjigo Lesley Gibbes o dogodivščinah psička Švrka z naslovom Švrk in tat s pasje razstave.
Angleški violinist Nigel Kennedy bo odprl Zimski festival

Angleški violinist Nigel Kennedy bo odprl Zimski festival

Misli, 10. februar ― Po lanskem gostovanju priznanega Kraljevega filharmoničnega orkestra iz Londona je Festival Ljubljana ob letošnjem kulturnem prazniku pripravil Zimski festival, ki bo na treh koncertih gostil glasbenike svetovnega slovesa, ob njih tudi domači New Swing Quartet ob 50-letnici delovanja. V Unionski dvorani ga bo nocoj odprl violinist Nigel Kennedy.
še novic