Gjorče Stavreski za STA: V boljši jutri s pomočjo čudežnega kolača

Gjorče Stavreski za STA: V boljši jutri s pomočjo čudežnega kolača

Misli, 16. november ― V tekmovalni program Perspektiv letošnjega 29. Liffa se je uvrstil tudi film Zdravilec v režiji in po scenariju Gjorčeja Stavreskija. V filmu, ki suvereno krmari med socialno dramo in komedijo, prežeto s tipičnim balkanskim humorjem, je režiser vpletel čudežni kolač s sestavino na M, ki si ga za rešitev svojih tegob želi vsak upokojenec v mestu.

Hockneyjev Portret umetnika prodali za rekordnih 90 milijonov dolarjev

Misli, 16. november ― Avkcijska hiša Christie's je na četrtkovi dražbi v New Yorku znamenito sliko britanskega umetnika Davida Hockneyja Portret umetnika (Bazen z dvema figurama) prodala za 90,3 milijona dolarjev. "Ena velikih mojstrovin modernega obdobja", kot so jo označili pri Christie's, je postala najdražja na dražbi prodana umetnina še živečega avtorja.
V Stari elektrarni predstava Samo za danes

V Stari elektrarni predstava Samo za danes

Misli, 16. november ― V Stari elektrarni - Elektro Ljubljana bo ob 20. uri premiera predstave Samo za danes, ki jo je koreografinja in plesalka Maja Delak soustvarila s štirimi močnimi in samosvojimi ustvarjalkami. Gre za navidezno počasno instantno kompozicijo, kjer avtorice pogledu namerno izpostavljajo manj vidne, manj očitne materialnosti, telesnosti, stanja.
V Slovanski knjižnici noč in dan s Cankarjem

V Slovanski knjižnici noč in dan s Cankarjem

Misli, 16. november ― V Slovanski knjižnici bo od danes zvečer do sobote zvečer potekalo neprekinjeno branje iz del Ivana Cankarja. Na ta način se je Mestna knjižnica Ljubljana pridružila obeleževanjem spomina na pisatelja, ki se vrstijo ob letošnji stoletnici njegove smrti. Na dogodek, poimenovan Noč in dan s Cankarjem, so povabili številne kulturnike.

Nagrada Radojke Vrančič prevajalki Sari Virk

Misli, 15. november ― Nagrado Radojke Vrančič, ki jo Društvo slovenskih književnih prevajalcev (DSKP) podeljuje za posebno uspele prevode leposlovnih, humanističnih in družboslovnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino prevajalcem, starim do 35 let, prejme Sara Virk. Nagrado so ji namenili za prevod dveh del, izročili ji jo bodo v sklopu Slovenskega knjižnega sejma.
Berlinski filharmoniki nastopili v novem umetnostnem centru na Tajvanu

Berlinski filharmoniki nastopili v novem umetnostnem centru na Tajvanu

Misli, 15. november ― V novi koncertni dvorani v tajvanskem mestu Kaohsiung so v sredo nastopili Berlinski filharmoniki z dirigentom Gustavom Dudamelom. To je bil prvi koncert katerega od svetovno znanih orkestrov v Nacionalnem centru umetnosti Kaohsiung, ki so ga odprli oktobra. Danes bo sledil Simfonični orkester Bavarskega radia pod vodstvom maestra Zubina Mehte.
Tomas Alzamora za STA: Mala bela laž poziva ljudi, naj se prebudijo

Tomas Alzamora za STA: Mala bela laž poziva ljudi, naj se prebudijo

Misli, 14. november ― Čilski raper, DJ in režiser Tomas Alzamora je vedno sanjal, da bi posnel film o in v svojem domačem mestu San Carlos. Ko je ugotovil, da njegov prijatelj novinar potvarja novice, je vedel, da bo to tema njegovega filma. Svojo diplomsko nalogo je naslovil Mala bela laž, ki bo na Liffu na ogled še v četrtek in se poteguje za nagrado vodomec.
Filmska nagrada lux letos Bojevnici

Filmska nagrada lux letos Bojevnici

Misli, 14. november ― Filmsko nagrado lux Evropskega parlamenta letos prejme Bojevnica islandskega režiserja Benedikta Erlingssona, je danes v Strasbourgu sporočil predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. Režiser je ob prejemu nagrade sporočil evropskim poslancem, da so kot politiki pogumni, saj se soočajo z izzivom boja proti podnebnim spremembam.
Na Jesenicah se začenjajo 31. Čufarjevi dnevi

Na Jesenicah se začenjajo 31. Čufarjevi dnevi

Misli, 14. november ― Z uvodnima predstavama Gospodarji in Goli pianist se bodo danes v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah začeli 31. Čufarjevi dnevi. Tradicionalni festival slovenskih in zamejskih ljubiteljskih gledališč bo do 22. novembra ponudil osem tekmovalnih, šest mladinskih in eno spremljevalno predstavo.
V Tate Liverpool prihodnje leto velika razstava Keitha Haringa

V Tate Liverpool prihodnje leto velika razstava Keitha Haringa

Misli, 14. november ― V Tate Liverpool za prihodnje leto napovedujejo retrospektivno razstavo del ameriškega umetnika Keitha Haringa. Postavitev bo združila okoli 85 del, med njimi bodo tudi risbe in slike večjega formata. Večina jih bo v Veliki Britaniji na ogled prvič. V razstavo pa bodo vključeni tudi plakati in videi, v nekaterih prostorih bo donel electro hip-hop.
Na Koroškem se bodo poklonili Francu Sušniku

Na Koroškem se bodo poklonili Francu Sušniku

Misli, 13. november ― Na predvečer 120. obletnice rojstva literata, publicista in knjižničarja Franca Sušnika bodo drevi ob 18. uri v razstavišču koroške osrednje knjižnice na Ravnah na Koroškem, imenovane po njem, odprli priložnostno razstavo. Izšel je tudi ponatis Sušnikove knjige, v sredo pa bosta na poštah na Ravnah in Prevaljah v uporabi priložnostna žiga.
Pred 150 leti umrl italijanski skladatelj Gioachino Rossini

Pred 150 leti umrl italijanski skladatelj Gioachino Rossini

Misli, 13. november ― Na današnji dan pred 150 leti je umrl italijanski skladatelj Gioachino Rossini. Bil je glavni predstavnik italijanske komične opere, v 19. stoletju znane pod imenom opera buffa. Njegova dela so danes del železnega repertoarja, med najbolj znanimi so Seviljski brivec, Pepelka in Italijanka v Alžiru.
Goran Vojnović s Figo v Gradcu

Goran Vojnović s Figo v Gradcu

Misli, 13. november ― V Štajerski deželni knjižnici v Gradcu bo danes gostoval Goran Vojnović z romanom Figa. Zvezdnik sodobne slovenske literature, kot so ga označili, bo slovenski roman lanskega leta predstavil na literarnem večeru, ki sta ga pripravili Slovenska čitalnica Gradec in založba Beletrina, so sporočili iz Pavlove hiše v Gradcu.
še novic