Slovenska filharmonija bo izvedla novo delo Črta Sojarja Voglarja

Misli, 6. maj ― Orkester Slovenske filharmonije bo na nocojšnjem spletnem koncertu predstavil novo delo skladatelja srednje generacije Črta Sojarja Voglarja. V okviru abonmaja Filharmonični klasični koncerti bo praizvedel njegovo Simfonijo št. 4. Avtor jo je označil za sproščeno in vedro glasbo, ki izkazuje vplive različnih simfoničnih tradicij.

Očetovska izvirnost

Radio Študent, 6. maj ― Pozdravljeni v Kulturnih novicah. V ponedeljek, 3. maja, je minilo 140 let od smrti pisatelja, časnikarja in prvega slovenskega romanopisca Josipa Jurčiča. Izmed del na Muljavi rojenega literata je verjetno najbolj znan roman Deseti brat, ki velja za prvi slovenski izvirni roman.

Spletni Festival Drame SNG Maribor za ohranjanje stika z občinstvom

Misli, 6. maj ― Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo v prihodnjih dneh ponudila na spletu zgoščen pregled izbranih uprizoritev zadnjih sezon. Od petka do konca prihodnjega tedna bo na ogled osem uprizoritev, ki obsegajo širok nabor različnih uprizoritvenih praks in tako odražajo raznolikost in širino njene gledališke ponudbe.
Predstava, ki krvavo potrebuje gledalce

Predstava, ki krvavo potrebuje gledalce

Mladina, 6. maj ― Na Novi pošti (SMG) Ljubljana bo 11. maja ob 20.30 premiera avtorskega prvenca Vita Weisa Slaba družba, ki je nastal v koprodukciji Nove pošte (Slovensko mladinsko gledališče in Maska Ljubljana) ter Momenta. Pri snovanju projekta je avtorja  presenetila nenadnost pandemije in porušila njegov ustvarjalni (ne)mir in pristop.
Slovenski filmi v Budimpešti

Slovenski filmi v Budimpešti

Mladina, 6. maj ― Od 6. do 8. maja bodo v organizaciji Slovenskega filmskega centra in Budapest Filma ter v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Budimpešti, na daljavo potekali 5. Dnevi slovenskega filma. Madžarsko občinstvo si bo lahko ogledalo tri slovenske celovečerne filme: Jaz sem Frenk v režiji Metoda Pevca, Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča in Polsestra režiser...
Anarho dualizem rdeče in roza barve

Anarho dualizem rdeče in roza barve

Radio Študent, 5. maj ― Galerija P74 že od 12. aprila razstavlja dve deli Mladena Stilinovića z naslovom Rdeče-Roza, ki bi ju kultni hrvaški neovantagrdni umetnik moral leta 1980 predstaviti na samostojni razstavi Pjevaj!, a se to zaradi finančnih in institucionalnih razlogov ni udejanilo.
Mladi harmonikar Tristan Cernatič na sprejemu pri županu

Mladi harmonikar Tristan Cernatič na sprejemu pri županu

Notranjsko primorske novice » Kultura, 5. maj ― Postojna – Postojnski župan Igor Marentič je 26. aprila sprejel mladega harmonikarja Tristana Cernatiča, ki je inštrument prvič prijel v roke pri rosnih treh letih, v Postojni pa so zanj podrobneje slišali leta 2019, ko je zmagal na tekmovanju Postojna ima talent. Letos je osvojil zlato plaketo na mednarodnem tekmovanju Celeia 2021. Harmonikar Tristan Cernatič, sprejem pri županu Občine Postojna, 26. april 2021 Foto: Občina Postojna Tristan je danes star devet let, za seboj pa ima že kar nekaj nastopov, so sporočili z občine. Pri treh letih je v roke prvič prijel diatonično harmoniko, ki so mu jo kupili stari starši. Pokazal je veliko željo po igranju in kar po posluhu zaigral nekaj slovenskih zimzelenih melodij. Ker je bil za učenje v glasbeni šoli še premajhen, ga je pod svoje okrilje vzel mojster diatonične harmonike Zoran Lupinc, ki je staršem med drugim predlagal, naj preizkusijo še klavirsko harmoniko, češ da bo mali glasbenik tako širil svoja obzorja in spoznaval nove melodije. Minevala so leta in Tristan je z velikim entuziazmom raziskoval različne zvrsti glasbe od tanga in džeza do makedonskega melosa. V tem času je zmagal tudi na tekmovanju Postojna ima talent. S sedmimi leti so ga starši vpisali v glasbeno šolo v Logatcu, kjer je po opravljenih sprejemnih izpitih nadaljeval šolanje pri Luki Jerončiču. Po vpisu se je začelo novo poglavje na njegovi poti. Podpora in znanje, ki ga Jerončič prenaša na Tristana je že obrodilo prve sadove na mednarodnem tekmovanju Celeia 2021, na katerem je osvojil zlato plaketo. Poleg glasbene šole obiskuje še učne ure pri znanemu slovenskemu virtuozu klavirske harmonike Marku Hatlaku, kjer izpopolnjuje svojo željo po igranju džeza, tanga in ostalih zvrsti glasbe, so še sporočili z občine. iž The post Mladi harmonikar Tristan Cernatič na sprejemu pri županu first appeared on Notranjsko primorske novice.
Festival Borštnikovo srečanje zamaknjen v drugo polovico junija

Festival Borštnikovo srečanje zamaknjen v drugo polovico junija

Misli, 5. maj ― Gledališki festival Borštnikovo srečanje, ki je bil načrtovan med 24. majem in 6. junijem, je prestavljen na drugo polovico junija. Kot je za STA povedal umetniški direktor Aleš Novak, trenutne epidemiološke omejitve njegove izvedbe konec maja oziroma v začetku junija ne omogočajo, zato so se odločili za novi termin med 14. in 27. junijem.

Razstava Moderne galerije gostuje v rimskem muzeju MAXXI

Misli, 5. maj ― V rimskem muzeju MAXXI bo od danes na ogled razstava Moderne galerije Večje od mene - Junaški glasovi iz nekdanje Jugoslavije. Razstava, ki je v začetku leta burila duhove, predstavlja sodobno umetnost z območja nekdanje Jugoslavije, ki se pri iskanju odgovorov na vprašanja današnjega časa sklicuje na potenciale lokalnih emancipatornih tradicij.
Brezčutnost današnje družbe

Brezčutnost današnje družbe

Mladina, 5. maj ― Iz Male drame Ljubljana bo 7. maja ob 20.00 potekal spletni prenos premiere drame Škorpijon francoske pisateljice, dramatičarke, scenaristke in igralke Véronique Olmi v režiji Nine Šorak, ki izpostavlja družbeno perečo problematiko ksenofobije, fašistoidne ozkoglednosti in nesprejemanja drugačnosti.
Performans in samoupravljanje v Jugoslaviji

Performans in samoupravljanje v Jugoslaviji

Mladina, 5. maj ― Pri zavodu Maska je izšla knjiga Učinki odtujitve: Performans in samoupravljanje v Jugoslaviji, 1945-1991, ki jo podpisuje profesor za dramo in uprizoritvene študije na Univerzi v Stanfordu Branislav Jakovljević. Na torkovi spletni predstavitvi so poleg sveže izdaje iz zbirke TRANSformacije predstavili še novo številko revije Maska o Jugofuturizmu.
še novic