»Hidžab ni nikoli izbira ženske. Nikoli!«

»Hidžab ni nikoli izbira ženske. Nikoli!«

Mladina, 22. marec ― "Hidžab je šele začetek, konec koncev je to samo kos blaga – pa čeprav zelo pomemben. Ampak če se ženske uprejo pokrivanju las, se bodo potem morda uprle še čemu drugemu. Kot ženska na primer ne smeš v tujino brez moževega ali bratovega dovoljenja."

ZDA / Nacionalne medalje za umetnost in humanistiko

Mladina, 22. marec ― Ameriški predsednik Joe Biden je v torek v Beli hiši sprejel 22 umetnikov ter drugih ustvarjalcev in jim podelil nacionalne medalje za umetnost in humanistiko. Med prejemniki medalj so glasbenika Bruce Springsteen in Gladys Knight ter igralki in producentki Julia Louis-Dreyfus in Mindy Kaling.

Izšel prvi slovar slovenskih krajšav

Misli, 21. marec ― Pri Univerzitetni založbi Univerze v Mariboru je ta mesec izšel Slovenski slovar krajšav avtorice Mojce Kompara Lukančič, sicer docentke na Univerzi v Mariboru. Gre za sodoben slovar slovenskih krajšav, ki ga v slovenskem prostoru doslej še ni bilo.

Na letošnjem festivalu Diagonale v tekmovalnem programu 115 filmov

Misli, 21. marec ― Avstrijski filmski festival Diagonale se začenja danes s filmom Das Tier im Dschungel (Zver v džungli) režiserja Patrica Chihe in eksperimentalnim kratkim filmom NYC RGB Viktorie Schmid. V tekmovalnem programu bo na ogled 115 filmov. Avstrijska igralka Margarethe Tiesel je letošnja prejemnica velike diagonale za zasluge avstrijski filmski kulturi.
Svetovni dan poezije z razmislekom o njenem pomenu danes

Svetovni dan poezije z razmislekom o njenem pomenu danes

Misli, 21. marec ― Na pobudo Unesca 21. marca obeležujemo svetovni dan poezije. Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je zapisala, da poezija bogati dialog in spodbuja človeški napredek, predsednik DSP Dušan Merc pa se boji, da jo čas zlagane demokracije sili v propadanje. Po Sloveniji bo več dogodkov, v prestolnici drugi Ljubljanski pesniški maraton.
Začenja se enotedenski praznik slovenske umetniške glasbe

Začenja se enotedenski praznik slovenske umetniške glasbe

Misli, 21. marec ― V Ljubljani se bodo danes začeli Slovenski glasbeni dnevi, ki so jih v 37. izdaji posvetili razmišljanju o položaju glasbene kritike nekoč in danes. Za odprtje bo zazvenela glasba skladatelja akademika Lojzeta Lebiča, na enem od koncertov pa se bodo spomnili tudi soustanovitelja tega festivala Primoža Kureta. Festival bo trajal do nedelje.
Orto Fest / Največji klubski festival v Sloveniji

Orto Fest / Največji klubski festival v Sloveniji

Mladina, 21. marec ― Od 30. marca do 29. aprila bo v Orto baru v Ljubljani potekal že 23.  Orto Fest, največji klubski festival v Sloveniji. V svoji zgodovini je gostil že več kot 700 glasbenih skupin in izvajalcev. Tudi letos bo Orto Fest žanrsko izjemno raznolik, na njem pa bo nastopilo kar 20 domačih in 10 tujih glasbenih izvajalcev, med njimi skupine Dan D, Koala Voice, Paraf, Grč, Slon in Sad...
»Naša demokracija postaja poza«

»Naša demokracija postaja poza«

Mladina, 21. marec ― Na pobudo Unesca 21. marca obeležujemo svetovni dan poezije. Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je zapisala, da poezija bogati dialog in spodbuja človeški napredek, predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) Dušan Merc pa se boji, da jo čas zlagane demokracije sili v propadanje. Po Sloveniji bo več dogodkov, v prestolnici drugi Ljubljanski pesniški maraton.
še novic