Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

Mladina, 25. april ― Tokrat priporočamo mednarodno razstavo Na robu: Vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji (1929-1941), na kateri se bo predstavilo več kot 130 umetnic in umetnikov, razstavo IRWIN: Was ist Kunst Bosna in Hercegovina / Heroji 1941–1945, ki je zasnovana na interpretaciji portretov vseh narodnih herojev Bosne in Hercegovine iz časa II. svetovne vojne, koncert kultne japonske instrumentalne zasedbe Mono in domače...
Politično nekorektna črna komedija

Politično nekorektna črna komedija

Mladina, 25. april ― Po celovečernem prvencu Idila iz leta 2015, je režiser Tomaž Gorkič lani poleti posnel nov celovečerni film The Curse of Valburga (Prekletstvo Valburge), ki je trenutno v fazi postprodukcije zvoka in slike, zaključek pa je predviden junija 2019. Za končno realizacijo filma je ustvarjalcem zmanjkalo denarja, zato so v ta namen ustvarili crowdfunding kampanjo, ki je dostopna na ...
Staro se obnavlja, novo se ponuja na trgu

Staro se obnavlja, novo se ponuja na trgu

Radio Študent, 24. april ― Jutri zvečer se v Moderni galeriji v Ljubljani odpira razstava Na robu: vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji (1929-1941). Vizualna umetnost tokrat zajema slikarstvo, grafiko, kiparstvo, risbo, fotografijo in film. Stripa, ki je v tridesetih letih v Jugoslaviji zacvetel, se v razstavo niso odločili uvrstiti. Tedaj so ga tiskali v več kot 30 periodičnih publikacijah.
Raziskovalno glasbeno popotovanje

Raziskovalno glasbeno popotovanje

Odzven, 24. april ― V prostorih Bežigrajske galerije 2 se je v dneh od 16. do 18. aprila odvijal glasbeni festival O’zvočenje 17, ki poteka od leta 2002. Na drugem večeru festivala je nastopila že legendarna skupina Saeta, ki je festival skupaj z nekaterimi skladatelji tudi zasnovala.
Znani so nominiranci za nagrado kritiško sito

Znani so nominiranci za nagrado kritiško sito

Misli, 24. april ― Za nagrado kritiško sito za najboljšo knjigo preteklega leta po izboru slovenskih literarnih kritikov so nominirani Alenka Jovanovski, Kaja Teržan, Andrej Tomažin in Jernej Županič. Društvo slovenskih literarnih kritikov bo nagrado kritiško sito letos podelilo osmič. Slovesna razglasitev nagrajenca bo 18. maja v sklopu Slovenskih dnevov knjige.

V Narodni galeriji scenografija kot prostor v prostoru

Misli, 24. april ― V Narodni galeriji bo drevi minister za kulturo Zoran Poznič odprl razstavo Prostor v prostoru; Scenografija na Slovenskem do leta 1991. Postavitev je plod sodelovanja Slovenskega gledališkega inštituta - Slogi in galerije ter skozi več kot 220 del prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in zgodovino gledališča na slovenskih tleh.
67. Ljubljana Festival: Od oper do muzikalov

67. Ljubljana Festival: Od oper do muzikalov

Dnevnik, 24. april ― Letošnji program 67. Ljubljana Festivala, najbolj množične in najdaljše poletne manifestacije v prestolnici, bo med 2. julijem in 5. septembrom prinesel operne in baletne predstave, muzikale, komorne in simfonične koncerte. Program bo Festival...

Kranjsko gledališče v Sankt Peterburgu z dvema predstavama

Misli, 24. april ― Prešernovo gledališče Kranj bo na mednarodnem gledališkem festivalu LOFT gostovalo z dvema predstavama. Drevi bodo na odru Dramskega gledališča na Vasiljevskem uprizorili igro Tadeusza Slobodzianka Naš razred v režiji Nine Rajić Kranjac, v četrtek pa na odru Gatchina GDK še avtorski projekt Jerneja Lorencija z naslovom Stenica.
Seks, laži in literatura

Seks, laži in literatura

Mladina, 24. april ― V Kinodvoru je na ogled film Dvojna življenja francoskega režiserja Oliviera Assayasa, ki po dveh zaporednih filmih v angleščini tokrat pogled usmeri na francoski knjižni trg, med pisatelje in založnike, kjer se komično loti pritiskov digitalizacije. Gre za duhovito in pronicljivo zgodbo o seksu, lažeh in literaturi v hitro spreminjajočem se digitalnem svetu.
še novic