Raziskovalno glasbeno popotovanje

Raziskovalno glasbeno popotovanje

Odzven, 24. april ― V prostorih Bežigrajske galerije 2 se je v dneh od 16. do 18. aprila odvijal glasbeni festival O’zvočenje 17, ki poteka od leta 2002. Na drugem večeru festivala je nastopila že legendarna skupina Saeta, ki je festival skupaj z nekaterimi skladatelji tudi zasnovala.
Znani so nominiranci za nagrado kritiško sito

Znani so nominiranci za nagrado kritiško sito

Misli, 24. april ― Za nagrado kritiško sito za najboljšo knjigo preteklega leta po izboru slovenskih literarnih kritikov so nominirani Alenka Jovanovski, Kaja Teržan, Andrej Tomažin in Jernej Županič. Društvo slovenskih literarnih kritikov bo nagrado kritiško sito letos podelilo osmič. Slovesna razglasitev nagrajenca bo 18. maja v sklopu Slovenskih dnevov knjige.

V Narodni galeriji scenografija kot prostor v prostoru

Misli, 24. april ― V Narodni galeriji bo drevi minister za kulturo Zoran Poznič odprl razstavo Prostor v prostoru; Scenografija na Slovenskem do leta 1991. Postavitev je plod sodelovanja Slovenskega gledališkega inštituta - Slogi in galerije ter skozi več kot 220 del prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in zgodovino gledališča na slovenskih tleh.
67. Ljubljana Festival: Od oper do muzikalov

67. Ljubljana Festival: Od oper do muzikalov

Dnevnik, 24. april ― Letošnji program 67. Ljubljana Festivala, najbolj množične in najdaljše poletne manifestacije v prestolnici, bo med 2. julijem in 5. septembrom prinesel operne in baletne predstave, muzikale, komorne in simfonične koncerte. Program bo Festival...

Kranjsko gledališče v Sankt Peterburgu z dvema predstavama

Misli, 24. april ― Prešernovo gledališče Kranj bo na mednarodnem gledališkem festivalu LOFT gostovalo z dvema predstavama. Drevi bodo na odru Dramskega gledališča na Vasiljevskem uprizorili igro Tadeusza Slobodzianka Naš razred v režiji Nine Rajić Kranjac, v četrtek pa na odru Gatchina GDK še avtorski projekt Jerneja Lorencija z naslovom Stenica.
Seks, laži in literatura

Seks, laži in literatura

Mladina, 24. april ― V Kinodvoru je na ogled film Dvojna življenja francoskega režiserja Oliviera Assayasa, ki po dveh zaporednih filmih v angleščini tokrat pogled usmeri na francoski knjižni trg, med pisatelje in založnike, kjer se komično loti pritiskov digitalizacije. Gre za duhovito in pronicljivo zgodbo o seksu, lažeh in literaturi v hitro spreminjajočem se digitalnem svetu.
Stan in Olio

Stan in Olio

MMC Film, 23. april ― Čeprav je danes že močno zbledel spomin na njun subtilni fizični humor, ki so ga zaznamovale ponesrečene geste, vsakodnevne nerodnosti in značilne igre s prsti, pa veličastnega prispevka para Stan Laurel-Oliver Hardy nikakor ne bi smeli prezreti.
Knjige dan

Knjige dan

Radio Študent, 23. april ― Drago poslušalstvo, pozdravljeni v Kulturnih novicah ob svetovnem dnevu in noči knjige. Društvo slovenskih pisateljev se je odločilo uporabiti vidnost in simbolično moč svetovnega dneva knjige, da bi opozorili na krizno situacijo, ki vlada na področju knjige v Sloveniji.
Info kafana: Praznično tovariško druženje kot koncept

Info kafana: Praznično tovariško druženje kot koncept

[A] Infoshop, 23. april ― Info kafana: Praznično tovariško druženje kot koncept Petek, 26. april 2019 ob 20h V [A] Infoshopu, anarhističnem socialnem prostoru na Metelkovi, nadaljujemo z lahkotnimi petkovimi večeri, ko se ob hladnih pijačah družimo in pogovarjamo o resnih in manj resnih stvareh v tovariškem vzdušju. Tokratna Info kafana bo v skladu z prazničnimi rituali tudi v znamenju obujanja spominov na dediščino antifašističnih in revolucionarnih delavskih bojev. Še ena priložnost za tovariško druženje in kovanje načrtov za nova bojna srečanja. Vabljene!FB >>>
Veganska večerja

Veganska večerja

[A] Infoshop, 23. april ― Veganska večerjaTorek, 23. april 2019 ob 19ih Super družba, odlična hrana in topla pečka. Pridruži se nam na tradicionalni torkovi veganski večerji! >> Kaj je in kako deluje Veganska večerja? Nismo profesionalni servis, v katerem v zameno za denar dobiš hrano, ampak v desetletju našega delovanja sledimo DIY etiki. Ideja "naredi sam_a" v praksi pomeni, da vse obiskovalke in obiskovalci po svojih močeh sodelujejo pri dogodku. Pri tem je najbolj pomembna rotacija vlog, kar pomeni, da večerje ne kuhajo vedno isti ljudje, ampak, če obiskuješ večerje, je lepo, da si občasno vzameš eno popoldne in pripraviš večerjo za ostale. S tem namenom so se za najbolj praktične izkazale bolj ali manj stalne kuharske skupine. Vabimo vas, da se prijavite s kuharsko skupino in na ta način omogočite prihodnje delovanje veganskih večerij. Javite se nam na mail a.infoshop[@]gmail.com.

Izbranih deset finalistov za kresnika

Misli, 23. april ― Žirija za kresnika, Delovo nagrado za najboljši roman leta, je pred današnjim svetovnim dnevom knjige izmed skoraj 200 romanov izbrala deset finalistov. V deseterico nominirancev je uvrstila dela Boruta Goloba, Tadeja Goloba, Mirta Komela, Jele Krečič, Katje Perat, Sama Ruglja, Mojce Širok, Vladimirja P. Štefaneca, Janija Virka in Bronje Žakelj.
Današnji dan posebno pozornost namenja knjigi

Današnji dan posebno pozornost namenja knjigi

Misli, 23. april ― Unesco je današnji dan razglasil za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Zaznamovali ga bodo številni z literaturo in knjigami povezani dogodki, tudi po Sloveniji, kjer bo pestro predvsem zvečer in ponoči v sklopu projekta Noč knjige. Naziv svetovne prestolnice knjige je letos pripadel mestu Šardža v Združenih arabskih emiratih.
Prvi celostni pregled slovenske scenografije

Prvi celostni pregled slovenske scenografije

Mladina, 23. april ― Od 25. aprila do 8. septembra bo v Narodni galeriji v Ljubljani na ogled pregledna razstava Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991, ki jo je pripravil Slovenski gledališki inštitut v sodelovanju z Narodno galerijo in prikazuje razvoj scenografije na Slovenskem od 19. stoletja do osamosvojitve Slovenije. Gre za prvi celostni pregled slovenske scenografije, ki prinaša nov pogled na zgodovino...
Hana Hawlina: Neposrečena debata o sreči

Hana Hawlina: Neposrečena debata o sreči

Dnevnik, 23. april ― Na veliki petek je potekalo dobro oglaševano soočenje med marksističnim filozofom Slavojem Žižkom in konservativnim psihologom Jordanom Petersonom, znanima tudi pod boksarskima vzdevkoma Cocaine Hegel in Lobster Daddy. Napolnila sta dvorano Sony...
še novic