Cankar za mlade: Med suhimi hruškami, klancem in mamo na maratonu

Cankar za mlade: Med suhimi hruškami, klancem in mamo na maratonu

Misli, 25. junij ― Ob Cankarjevem letu ne mine mesec brez novega dogodka, ki obeležuje stoletnico smrti enega ključnih slovenskih avtorjev. Cankar je tudi tisti, ob katerem se v stroki zelo pogosto zalomi, ko pride do vprašanja, kako ga predstaviti mladim. Na splošno velja, da ga je šolski sistem mladim priskutil z deli, ki jih ne razumejo. A ni nujno tako.

Ptuj: Letni koncert Komornega moškega zbora

Štajerski tednik, 25. junij ― V Narodnem domu na Ptuju je zadnji majski dan z letnim koncertom navdušil Komorni moški pevski zbor, v katerem poje danes 17 članov, od leta 2016 pod taktirko Mihaela Roškarja. Pred njim pa so ga uspešno vodili prof. Jože Gregorc, prof. Branko Rajšter, polnih 26 let Franc Lačen, prof. Ernest Kokot in mag. Nina Lorber.

Sp. Podravje: Na Ptuju 21. vseslovenska prangerjada

Štajerski tednik, 25. junij ― Pred ptujskim prangerjem je 16. junija potekala letošnja 21. vseslovenska Prangerjada. Nad pravilnostjo razsodb ob prangerju, ob upoštevanju vseh členov starega mestnega statuta iz leta 1376, sta letos na Ptuju skrbela aktualni 16. princ karnevala Aleš Goričan – plemeniti Janez Maksimiljan Gregorič, ki je tudi protokolarna osebnost vseh prireditev na Ptuju, in 10. princ karnevala Stanko Vegan – plemeniti Turn in Valsasina, Turniški.

Kultna Bowiejeva fotografija podarjena muzeju Victoria in Albert

Misli, 25. junij ― Fotografija Davida Bowieja z naslikano strelo čez obraz, ki je krasila njegov album Aladdin Sane iz leta 1973, je postala del zbirke londonskega muzeja Victoria in Albert. Fotografijo na printu je muzeju poklonil arhiv fotografa Briana Duffyja v zahvalo za rekordno obiskano retrospektivo, posvečeno glasbeni legendi, ki je obkrožila svet.
V Podgorici odkritje Prešernovega spomenika

V Podgorici odkritje Prešernovega spomenika

Misli, 25. junij ― Na pobudo častnega konzula Črne gore v Sloveniji Vojislava Kovača so v Podgorici, v Moskovski ulici v novozgrajenem parku pri zgradbi črnogorske radiotelevizije, postavili spomenik pesniku Francetu Prešernu, ki ga bodo danes, ko Slovenija praznuje dan državnosti, tudi odkrili. Projektant parka in spomenika je arhitekt Rok Žnidaršič.
Mittelfest 2018 se bo poklonil generaciji novega tisočletja

Mittelfest 2018 se bo poklonil generaciji novega tisočletja

Misli, 24. junij ― Med 5. in 15. julijem bo v Čedadu potekal mednarodni festival Mittelfest, ki se bo s programom glasbenih, gledaliških in plesnih projektov poklonil milenijcem. Kot je pred dnevi v ljubljanskih Križankah povedal umetniški vodja Haris Pašović, bo Mittelfest prepletel visoko in popularno kulturo, na zaključku bo denimo nastopil Challe Salle.
V muzeju Whitney pripravljajo veliko Warholovo retrospektivo

V muzeju Whitney pripravljajo veliko Warholovo retrospektivo

Misli, 24. junij ― V newyorškem muzeju Whitney bodo 12. novembra na ogled postavili veliko retrospektivo, posvečeno ikoni pop arta Andyju Warholu. Na razstavi Andy Warhol-From A to B and Back Again bo na ogled več kot 350 del, ki bodo zasedle skoraj celoten muzej in ponudile natančen vpogled v Warholovo 40-letno kariero.
še novic