Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 20. julij ― Slovenska matica je izdala kratek roman Življenje nima naslova pisatelja Ferija Lainščka z ilustracijami Jureta Engelsbergerja, založba Primus pa delo Notranja mati avtorice Bethany Webster v prevodu Katje Bizjak. Pri založbi Sanje so izdali knjigo Zima avtorice Ali Smith v prevodu Andreje Udovč.

Tanja Pak kot dobitnica velike nagrade razstavlja na Japonskem

Misli, 20. julij ― Umetnica Tanja Pak kot dobitnica velike nagrade, grad prixa, ki jo je prejela na mednarodni razstavi sodobne umetnosti v steklu v Toyami na Japonskem, svoje nagrajeno delo Reverie trenutno razstavlja v Muzeju umetnosti v steklu Toyama. Po razstavi, ki so jo odprli nedavno in bo na ogled do sredine oktobra, bo delo postalo del stalne zbirke muzeja.

Film tedna / Drugo dejanje

Mladina, 20. julij ― Na Ljubljanskem gradu bo v okviru Filma pod zvezdami predpremiera absurdne komedije Drugo dejanje Quentina Dupieuxa, ki je odprla letošnji festival v Cannesu. Léa Seydoux in Louis Garrel sta zaigrala v prvem filmu, ki ga je zrežirala umetna inteligenca.

Zlatnik poezije letos Borisu A. Novaku

Celje.info, 19. julij ― Znan je prejemnik zlatnika poezije, ki ga v sklopu Veronikine nagrade v Celju podeljujejo od leta 2005. Zlatnik poezije za življenjski pesniški opus ter ustvarjalno žlahtnjenje slovenskega jezika prejme Boris ... Beri dalje The post Zlatnik poezije letos Borisu A. Novaku appeared first on Celje.info.

Pri gradu Snežnik še zadnji sklop festivala Plavajoči grad

Misli, 19. julij ― Pri gradu Snežnik se bo v soboto začel še zadnji sklop dogodkov festivala Plavajoči grad, ki so ga organizatorji letos razpršili na več lokacij in pripravili v nekoliko manjši izvedbi. Zamislili so si intimnejšo obliko, tudi nastopajočih skupin bo manj kot v preteklih letih, njihovi nastopi pa bodo temeljili na prostovoljnih prispevkih.

Pri gradu Snežnik še zadnji sklop festivala Plavajoči grad

Misli, 19. julij ― Pri gradu Snežnik se bo danes začel še zadnji sklop dogodkov festivala Plavajoči grad, ki so ga organizatorji letos razpršili na več lokacij in pripravili v nekoliko manjši izvedbi. Zamislili so si intimnejšo obliko, tudi nastopajočih skupin bo manj kot v preteklih letih, njihovi nastopi pa bodo temeljili na prostovoljnih prispevkih.

Anja Mugerli za STA: Želela sem razbiti povezavo neplodnosti in sramu

Misli, 19. julij ― Pisateljica in lektorica Anja Mugerli je za svoj roman Pričakovanja, ki ga je izdala Cankarjeva založba, letos prejela nagrado kresnik za najboljši roman preteklega leta. "Spraševala sem se, ali je možno zarisati rez med lastno željo po otroku in ponotranjenimi pričakovanji družbe, s katerimi dekleta odraščajo," je povedala v pogovoru za STA.

Pri gradu Snežnik še zadnji sklop festivala Plavajoči grad

Misli, 19. julij ― Pri gradu Snežnik se bo danes začel še zadnji sklop dogodkov festivala Plavajoči grad, ki so ga organizatorji letos razpršili na več lokacij in pripravili v nekoliko manjši izvedbi. Zamislili so si intimnejšo obliko, tudi nastopajočih skupin bo manj kot v preteklih letih, njihovi nastopi pa bodo temeljili na prostovoljnih prispevkih.

Ljubljanska opera z Madamo Butterfly na oder puljskega amfiteatra

Misli, 19. julij ― SNG Opera in balet Ljubljana bo prihodnjo sredo gostovala v puljskem amfiteatru, kjer se bo predstavila z japonsko tragedijo Madama Butterfly. Pod vodstvom dirigenta Marka Hribernika in v režiji Vinka Möderndorferja bo na odprtem odru puljske arene zaživela ena najlepših Puccinijevih oper, so zapisali organizatorji Puljskega kulturnega poletja.

V Salzburgu pripravljeni na poletni festival

Misli, 19. julij ― V Salzburgu se bo danes začel poletni umetniški festival z več kot stoletno tradicijo. Z dvodnevnimi uvodnimi prireditvami bodo obiskovalce mesta popeljali do sobotnega odprtja, ko bo na sporedu klasika Slehernik Huga von Hofmannsthala v novi postavitvi. Priznani operno-gledališki in koncertni festival bo trajal do konca avgusta.

TV komentar / Oddaja brez voditelja je slaba ideja

Mladina, 19. julij ― TV Slovenija nas je presenetila z novim formatom televizijske oddaje. Namesto Tarče – ne vemo sicer, zakaj ne more TV Slovenija pripraviti vnaprej oddaj za tistih nekaj tednov, ko so ustvarjalci na dopustu, smo namreč leta 2024 – so nam postregli z oddajo Pogovori o prihodnosti. Ta nima profesionalnega voditelja, ampak eden izmed gostov – v prvi oddaji, posvečeni alternativam prihodnosti, je šlo za vsestranskega...

Kdo bodo novi šefi?

Mladina, 19. julij ― Ta torek, 23. julija, bodo zadnje ure petletnega mandata odbile ravnatelju Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) Viljemu Lebanu in dan zatem bo vodenje naše najpomembnejše knjižnice, ki obeležuje 250-letnico, do nadaljnjega prevzel v. d. ravnatelja. Zakaj ne ravnatelj s polnimi pooblastili? Ker postopek izbire ravnatelja, ki bo za vodenje NUK skrbel v naslednjem petletnem obdobju, še ni končan.

Obraz kot platno

Mladina, 19. julij ― Podoba obličja mladega umetnika, ki strmi naravnost v kamero. Vedno isti izrez – malo pod vratom, malo nad rameni, enak izraz, isti pogled. A kljub temu so podobe med seboj povsem različne. Na eni iz njegovega obraza poganjajo drobne cvetlice, iz druge je izrezljan velik metulj, na tretji drobne luknje, posejane po njegovem obrazu, razkrivajo plast prelivajoče se modrine.

Pelji me na Luno

Mladina, 19. julij ― Pelji me na Luno nas skuša navdati z nostalgijo po seriji Oglaševalci, Mad Men, le da obrne spol, tako da glavni ni kak Don Draper, temveč Kelly Jones (Scarlett Johansson), mad girl, ki obvlada vse trike oglaševanja, manipuliranja, blefiranja, fejkanja in množične psihologije. Ravno pravšnja, si reče Nixonova administracija, ki jo – prek arogantnega agenta Cie (Woody Harrelson) – najame, da bi Američane navdušila...

Gasoline Rainbow

Mladina, 19. julij ― Protagonisti kultnih road moviejev, ki jih je pridelal novi Hollywood (Goli v sedlu, Peklenski asfalt), so bili vedno skrivnostni, o njih nismo kaj dosti vedeli, bili so introvertirani, o sebi niso hoteli govoriti – njihovim nevrozam in tesnobam smo morali verjeti na besedo. Na besedo smo morali verjeti celo njihovi molčečnosti. Tony (Tony Abuerto), Micah (Micah Bunch), Nichole (Nichole Dukes), Nathaly (Nathaly...

I Am: Celine Dion

Mladina, 19. julij ― »Moj glas je bil dirigent mojega življenja,« pravi Celine Dion, ki ne more več peti – SPS (Stiff Person Syndrome), zelo redka avtoimunska nevrološka bolezen, ji hromi glas ter ji preprečuje, da bi zvenela kot nekoč. Že leta je čutila, da nekaj ni v redu, da je glas, njen sloviti mezzosopran, tu in tam ne uboga, da z njim ne more več tja, kamor hoče, da se noče več stegniti čez tri oktave, a vedno znova je znala...

In a Violent Nature

Mladina, 19. julij ― Po idiličnem kanadskem gozdu hlača maskirani orjak (Ry Barrett), novi Leatherface s pridihom Michaela Myersa, in grizlijevsko ter zelo kreativno pobija mladino. To je njegov gozd. Kriki in streli ga ne zadržijo. Neki punci tako zvije glavo, da prileze ven skozi svoj trebuh – zdi se, kot da je rodila samo sebe. Obglavljenja so njegov forte. Ne, narava ni nič čistega, še manj lepega – narava je srhljiva, horror show.

Boneyard

Mladina, 19. julij ― Serijski morilec je med letoma 2001 in 2005 v novomehiški puščavi – pri Albuquerqueu – zakopal trupla enajstih žensk. Našli so jih šele čez nekaj let. Izginile so, a ker so bile nebelke, jih niso iskali. Serijskega morilca niso nikoli našli – tako kot niso nikoli našli Zodiaka. Boneyard ni Zodiak, čeprav si domišlja, da je tehten in globok, ker FBI-jevega profilerja – bradatega, ciničnega, zjebanega – igra Mel...

Unsung Hero

Mladina, 19. julij ― »Družina ni v napoto, družina je pot,« dahne oče Davidu Smallbonu (Joel Smallbone), avstralskemu promotorju krščanskega rocka (To Hell with the Devil, vrešči neki bend), ki se z ženo (Daisy Betts) in šestimi otroki (sedmi je na poti, a ne v napoto) preseli v Nashville, kjer pa mu ne gre. Že to, da morata z ženo otrokom povedati, da nimajo kaj jesti, je hudo, še huje je, da morajo spati na tleh, najhuje pa je, da...

Maylis de Kerangal, Joy Sorman: Seyvoz

Mladina, 19. julij ― Maylis de Kerangal (1967), francoska pripovednica, je precej produktivna in prevajana, tudi všečna in spogledljiva z občinstvom. Prevedenih imamo nekaj njenih proznih knjig, od natančnega popisa poti srca umrlega v prometni nesreči do prejemnika, z vsemi vpletenimi in na hitro navrženimi etičnimi dilemami ob presaditvi (Pokrpajmo žive), do vlakovnega romana Bežiščnica na vzhod, v katerem se navdušuje nad...

Rüdiger Safranski: Goethe in Schiller: Zgodba o prijateljstvu 

Mladina, 19. julij ― Nemški filozof in pisatelj Safranski ju je združil v prijateljstvu, a ne tam, kjer bi pričakovali: zbližale ju niso ne geste, ne dialogi, ne hobiji, ne druščine, pač pa krucialna razlika med njima. Prvi je veljal za naravnega genija, drugi je to postal s pisanjem. Ko je Goethe snoval svoja dela, ni imel v mislih, kako ga bodo sprejeli vojvoda in širna publika, zanj je kot fatalni bralec štel le Schiller, et vice...
še novic