Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 15. junij ― Pri založbi Miš je izšel roman Igorja Karlovška z naslovom Sodišče, pri Mladinski knjigi romaneskni prvenec mlade hrvaške avtorice Ingrid Divković z naslovom Zdaj živim. Pri založbi Učila International so izdali psihološko srhljivko Na lovu za zlomom brazilskega avtorja Chrisa Carterja, pri Beletrini pa delo Jurija Hudolina O smehu Zlatka Čordića.
Bogastvo starega domoznanskega gradiva v primernih prostorih

Bogastvo starega domoznanskega gradiva v primernih prostorih

Notranjsko primorske novice » Kultura, 14. junij ― Cerknica – V cerkniški knjižnici so danes namenu predali prizidek, v katerem so v pritličju  uredili domoznanski arhiv, v nadstropju pa sodobno urejeno čitalnico. Kot je povedala direktorica Marija Hribar, so s tem v matični stavbi pridobili okoli 200 kvadratnih metrov prostora. »V pritličju bomo tako lahko pridobili prostor za razširitev otroškega in mladinskega oddelka.« Prizidek, knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica, čitalnica, domoznanski arhiv, 14. junij 2019 Foto: Tine Šubic Prizidek je s knjižnico povezan z mostičkom. V nadstropju so uredili prostorno in svetlo čitalnico, še večja pridobitev pa je urejen domoznanski arhiv v pritličju, je pojasnila Hribarjeva. »Te prostore smo še kako potrebovali, saj bomo zdaj naše najstarejše gradivo, vse od 16. stoletja dalje, lahko hranili primerno zavarovanega,« pravi Hribarjeva. Knjižnica hrani 7.000 enot knjig, listin in kartografskega gradiva, od tega jih je sto datiranih pred 18. stoletjem. Gradivo je zavarovano v posebnih ognjevarnih omarah, za ogled posameznega se morajo obiskovalci najaviti s posebnim obrazcem. Poleg domoznanskega arhiva knjižnica v zadnjem času hrani še arhive društev, organizacij, posameznikov in družin, ki bodo prav tako našli mesto v novih prostorih. Knjižnico v naslednjem letu čaka še nekaj urejanja. Hribarjeva je zadovoljna, da so z ureditvijo prizidka zadovoljni tudi zaradi tega, ker bodo lahko v matični stavbi uredili primeren mladinski oddelek. »Zdaj je precej utesnjen, dodali bi lahko nekakšno dnevno sobo, v kateri bi se obiskovalci dobro počutili.« Prostor bodo dobili tako, da bodo tja, kjer je bila čitalnica, preselili oddelek slovenske književnosti. Občina je za gradnjo prizidka zagotovila 480.000 evrov. Župan Marko Rupar je prepričan, da je pomembna pridobitev za knjižnico in občane. »Arhiv je urejen po vseh normativih, ima prave klimatske pogoje, je protipožarno in protivlomno zaščiten, česar do zdaj nismo imeli. Tudi čitalnica je lepo urejena in bo lahko služila za
Sugestivna zvočna migljanja

Sugestivna zvočna migljanja

Odzven, 14. junij ― Kitaro Arsov igra tudi na svežem albumu Contribution To The Common Madness, ki ga je objavil pod nekoliko tveganim umetniškim imenom Unhappy. Vendar je takoj treba poudariti, da bo vaše kitarske zvoke iščoče uho postavljeno na preizkušnjo, saj boste na albumu le redko slišali »klasičen« kitarski zven.
Slovensko založništvo: Knjižnice založbam ne povzročajo škode

Slovensko založništvo: Knjižnice založbam ne povzročajo škode

Misli, 14. junij ― Poznavalci že nekaj časa ugotavljajo, da je slovenska založniška dejavnost ogrožena, s tem pa na dolgi rok morda tudi obstoj slovenskega jezika. Razlogov je več, a razmišljanje, da bi škodo založbam lahko povzročale knjižnice, ker naj bi si bralci knjige raje izposojalo kot kupovali, je po oceni Vesne Horžen iz Združenja splošnih knjižnic napačno.
Slovensko založništvo: Vedno več aktivnosti zunaj države

Slovensko založništvo: Vedno več aktivnosti zunaj države

Misli, 14. junij ― Z Mitjo Ličnom, direktorjem založbe Goga, ki relativno uspešno krmari v založništvu nenaklonjenim razmerah, smo se pogovarjali o stanju stvari. Tudi tistem, ki ga je v pogovoru orisala direktorica Javne agencije za knjigo RS Renata Zamida. Lična skrbi trend sodelovanja pri dejavnostih zunaj Slovenije, doma pa se težav ne rešuje v zadostni meri.
Evropski dnevi arheološke dediščine prvič tudi v Sloveniji

Evropski dnevi arheološke dediščine prvič tudi v Sloveniji

Misli, 14. junij ― Letos prvič tudi v Sloveniji obeležujemo Evropske dneve arheološke dediščine. Arheologi, zgodovinarji, kustosi, muzejski delavci ter vsi, ki so v stiku z arheologijo in dediščino, bodo od danes do nedelje širši javnosti z različnimi dogodki približevali arhelogijo in arheološko dediščino. V Sloveniji se bo zvrstilo več kot 20 dogodkov.
V Mehiki odkrili glas Fride Kahlo #video

V Mehiki odkrili glas Fride Kahlo #video

Planet Siol.Net, 14. junij ― Uganka, kako je slišati Frida Kahlo, naj bi bila razvozlana. Narodna glasbena knjižnica Mehike je objavila edinstven radijski posnetek, na katerem mehiška slikarka recitira odlomke iz besedila Retrato de Diego (Diegov portret), ki ga je leta 1949 posvetila svojemu soprogu, prav tako slikarju, Diegu Riveri.
Živa dvorišča naznanjajo Festival Lent

Živa dvorišča naznanjajo Festival Lent

Misli, 14. junij ― V Mariboru se danes začenja program Živih dvorišč, ki si v organizaciji Društva Hiša! že vrsto let prizadevajo za kulturno oživljanje mesta. Dogajanje bo letos strnjeno v en podaljšan konec tedna, kot preddogodek Festivala Lent, ki se začne prihodnji teden.
Harari: Kdo obvladuje svet? Kaj lahko storimo?

Harari: Kdo obvladuje svet? Kaj lahko storimo?

Planet Siol.Net, 14. junij ― Yuval Noah Harari, zgodovinar, eden najbolj pronicljivih mislecev današnjega časa in avtor uspešnic Sapiens in Homo Deus, se v svoji novi knjigi 21 nasvetov za 21. stoletje ukvarja s ključnimi izzivi za bližnjo prihodnost. "Človeštvo je sredi sprememb," opominja, "kakršnih še ni doživelo."
Čehi v Celju po poteh svojega rojaka

Čehi v Celju po poteh svojega rojaka

Celje.info, 14. junij ― V okviru gostovanja pri Gimnaziji Lava so vsčeraj dijaki gimnazije Purkyňovo Gymnázium iz češkega mesta Stražnice ob Moravi obiskali celjski Narodni The post Čehi v Celju po poteh svojega rojaka appeared first on Celje.info.
Valerie Wolf Gang na Dunaju z novo intermedijsko instalacijo

Valerie Wolf Gang na Dunaju z novo intermedijsko instalacijo

Misli, 14. junij ― Slovenska umetnica Valerie Wolf Gang se bo predstavila na Dunaju z novo intermedijsko instalacijo, v kateri je uporabila tehnologijo nevronskih mrež in umetne inteligence. Z njeno pomočjo je nastala poezija, ki bo zaživela tako na videu kot v prostoru. Razstavo bodo odprli danes v galeriji Basement, kustosinja je Claudia-Maria Luenig.
Spolnost je vedno politična

Spolnost je vedno politična

Mladina, 14. junij ― Francoski avtor Marcel Proust je pred sto leti, ležeč v postelji, napisal svoje monumentalno delo Iskanje izgubljenega časa, francoski umetnik maroškega rodu Soufiane Ababri pa ležé ustvarja barvite, provokativne risbe z voščenkami, ki kljub navidezni preprostosti drezajo v nevralgične točke sodobne družbe. A če je Prousta v življenje v karanteni lastne spalnice, obložene s pluto, da vanjo ne bi vdirali dražljaji...
Narodna zabava

Narodna zabava

Mladina, 14. junij ― Prejšnji petek se je v Ljubljani odprl 33. grafični bienale, »eden od dogodkov, ki so v 50. letih postavili Ljubljano na zemljevid mednarodno pomembnih razstav«, ga je v oddaji Osmi dan na 1. programu TV Slovenija voditeljica Polona Balantič naznanila dan pred tem. V oddaji so obdelali tudi rdečo nit tokratne izdaje: humor. »Pod naslovom Vice v lisice so razstavljena dela, ki govorijo o dolgi tradiciji grafike kot...
Jai Paul: A Leak 04-13 (Bait Ones)

Jai Paul: A Leak 04-13 (Bait Ones)

Mladina, 14. junij ― Zgodba uspeha Jaija Paula je edinstven fenomen. Na prelomu prejšnjega desetletja je na takrat priljubljeno družabno omrežje Myspace naložil zgolj eno skladbo, imenovano BTSTU. Ta je po zaslugi glasbenih blogov postala viralna uspešnica: Jai Paul je čez noč pridobil milijonsko sledilstvo in opevali so ga vsi najrelevantnejši glasbeni mediji: Pitchfork mu je pisal vzhičene hvalnice, BBC-jev novinar Zane Lowe pa ga...

Možje X: Temni Feniks

Mladina, 14. junij ― Temni Feniks, 200-milijonski “spektakel”, ki naj bi bil za Može X to, kar je bil Zaključek za Maščevalce (saga se bo po Disneyjevi akviziciji studia 20th Century Fox verjetno preselila v “Marvelovo kinematično vesolje”), je le zgodba o izvoru, potemtakem zgodba o tem, kako je nastala telepatsko-telekinetična Jean Grey, alias Feniks (Sophie Turner), superjunakinja s tako brutalno mogočnimi – in destruktivnimi –...
Mala črna knjiga ljubljanske umetniške scene

Mala črna knjiga ljubljanske umetniške scene

Mladina, 14. junij ― Na takšna in drugačna vprašanja odgovarja knjiga Personal Outsides urednice Piere Ravnikar, sicer tudi ustanoviteljice Ravnikar Gallery Space, ki je izšla prav v teh dneh. Knjiga je v angleščini, saj je nastala, da bi živahno slovensko umetniško dogajanje predstavila kuratorjem v tujini; z devetnajstimi umetniki, vključenimi v knjigo, pa se je o njihovem življenju in delu pogovarjala Teja Kosi.
Earth: Full Upon Her Burning Lips

Earth: Full Upon Her Burning Lips

Mladina, 14. junij ― Nosilni steber izraza kultnih dronerjev Earth so že od začetka razvlečeni, hipnotični in predvsem do milimetra natančno ukrojeni kitarski rifi Dylana Carlsona. Od druge inkarnacije zasedbe na začetku novega tisočletja pa nosijo skoraj enako težo še prostorni ritmi bobnarke Adrienne Davies, ob Carlsonu članice benda z najdaljšim stažem. Dvojec je že s prejšnjimi izdajami širil izraz s pomočjo gostujočih...

Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov 2

Mladina, 14. junij ― Ko gledate Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov 2, si rečete: očitno so hoteli posneti TV-serijo, pa je niso, toda napisali so nekaj epizod, ki so jih zdaj “povezali” v film! Maks (terier) dobi družinskega tekmeca, dojenčka (prva epizoda, če hočete), Kepca (zajec) skuša iz cirkusa “superjunaško” rešiti tigrčka (druga epizoda), Gidget (pomeranka) pa se pretvarja, da je mačka, da bi iz “ujetništva” – okej, mačjega...
Neomi, glasbenica, ki sklada in poje takrat, ko ne rešuje življenj

Neomi, glasbenica, ki sklada in poje takrat, ko ne rešuje življenj

Mladina, 14. junij ― Vsakdo med nami verjetno pozna koga, ki mu v urnik uspe strpati šestnajstkrat več dejavnosti, kot jih zmoremo opravljati sami, in nas s svojo hiperproduktivnostjo, ki spominja na nadnaravne moči stripovskih superjunakov, pripravi do tega, da se zamislimo nad sabo in prevprašujemo svojo brezplodno eksistenco. Ena takšnih je Saša Vipotnik, pevka in glasbenica, ki ustvarja pod imenom Neomi.

Preseganje kulture poniževanja, Mestna hiša, Ljubljana

Mladina, 14. junij ― V okviru prihajajoče parade ponosa bo v Mestni hiši odprtje razstave mladih LGBTQ+ umetnic in umetnikov z izkušnjo vrstniškega nasilja. Njihova dela so nastala na podlagi nasilja, ki so ga doživeli zaradi svoje spolne usmerjenosti oziroma identitete, tako na spletu kot v zunanjem svetu. Izdelki so nastali v participativnem procesu dela z mladimi z uporabo umetnosti kot orodja za opolnomočenje.
Foltin: МОМÓMA

Foltin: МОМÓMA

Mladina, 14. junij ― Na sotočju večplastne večžanrskosti, pa tudi v posameznih rokavih rocka, jazza, funka, folka in bolj tradicionalnih etno izročil se že petindvajset let v povsem svojem ritmu ziblje bitolski bend Foltin, eden markantnejših makedonskih kombotov sodobnosti, ki redno pljuska do Dežele, pa tudi precej dlje. Tokrat z malo ploščo МОМÓMA in brez prepoznavnega meha harmonike, ki je doslej druščino močno definiral.
Neil Gaiman: Nordijska mitologija

Neil Gaiman: Nordijska mitologija

Mladina, 14. junij ― Da je sploh karkoli nastalo, so morali Odin in njegovi bratje ubiti velikana, znotraj tega veletelesa pa je postalo vse, kar je postalo, in se bo nič kaj veselo zašpililo ob Ragnaroku, somraku bogov, ko bodo padali v snopih in drug za drugim in takrat bo zavladal večni led. Tako povzema nordijsko mitologijo Gaiman po obeh Eddah, pesniški in prozni; kronološko, da se bolj pokažejo vzroki in posledice in nastanek...

AIR4 [100 artists] [100 artworks], Ravnikar Gallery Space

Mladina, 14. junij ― V Ravnikar Gallery Space bodo že drugo leto zapored pripravili prodajno razstavo. Sto umetnikov bo na ogled postavilo sto svojih izvirnih del na formatu A4. In prav vsa bodo na prodaj po isti ceni – 100 evrov. S tem konceptom želijo spodbuditi zbiranje umetniških del. Avtorji razstavljenih stvaritev so različnih generacij, prihajajo pa domala z vseh koncev sveta, od Tokia in Pa...
The National: I Am Easy to Find

The National: I Am Easy to Find

Mladina, 14. junij ― Če so ameriški veterani The National svojo slavo zgradili z dodelanimi indie epopejami, s katerimi so se na prelomu tisočletja znašli na samem vrhu ameriške post punk revival scene, so njihove zamisli po dvajsetih letih delovanja več kot očitno razvodenele. To zdaj neuspešno skrivajo pod fasado osladnih godalnih aranžmajev, zborskega petja in gostujočih glasbenikov: na plošči I Am Easy to Find je več gostujočih...
Damir Globočnik: Marija Pomagaj na Brezjah

Damir Globočnik: Marija Pomagaj na Brezjah

Mladina, 14. junij ― Od objave naslovnice skupine Strelnikoff pred dvema desetletjema ostaja Mladina zvesta temi brezjanske Marije in tako prinaša tudi recenzijo nedavno izdane umetnostnozgodovinske knjige. Avtor je delo razvrstil v tri sklope: geneza slike in njenega fenomena, zgodovinski pregled romarskih dogodkov na Brezjah in popis cerkva po svetu, ki jih krasijo kopije znamenite Layerjeve podobe Marije z Jezuščkom.
Odlagališče frustracij

Odlagališče frustracij

Mladina, 14. junij ― Rumene blazine, pritrjene na kandelabre, so se od sredine maja en teden selile po različnih koncih Manhattna in mimoidoče z napisom ter piktogramom nagovarjale, naj se s stisnjenimi pestmi spravijo nanje in tako znebijo svojih napetosti. Napis na blazini, ki je služila kot boksarska vreča, je seveda opozarjal, da jo ljudje uporabljajo na svojo odgovornost.
»Horror glasba na rižu«

»Horror glasba na rižu«

Mladina, 14. junij ― Kolektiv Stiropor, ki skrbi za apetite fenov drznejšega konca (plesne) elektronike in beatsov, v promocijo svojega dogodka Small But Hard Invasion prejšnji petek v klubu Channel Zero na Metelkovi ni vložil prav veliko napora. Verjetno tudi zato, ker mu je bilo že vnaprej jasno, da je glasba, za katero je tokrat angažiral japonska samuraja DJ Die Soona in DJ Scotch Bonneta, preprosto preveč bizarna, ekscentrična in...
Otroška igra

Otroška igra

Mladina, 14. junij ― “Vsak otrok si zasluži doživljenjskega prijatelja!” Tako korporacija Kaslan oglašuje Buddija, svojo novo igračo, ki je igrača, robot, asistent, najboljši prijatelj, internet stvari, DJ otrokovega življenja. Hočete biti razumljeni? In ljubljeni? Nabavite si Buddija, ki je “več kot le zabava”! Toda Buddi, ki lahko otroke poveže z vsako pametno napravo in ki ga izdelujejo nekje v Vietnamu (v znojilnici torture à la...
Zgodbe o beguncih

Zgodbe o beguncih

Mladina, 14. junij ― »Tudi letošnji Festival migrantskega filma vabi k razmisleku, zakaj se nekdo odloči in zapusti domači kraj v upanju na boljše življenje. Zakaj ne živimo vsi enakega udobja? Ali je res kraj rojstva lahko povod za srečno ali nesrečno življenje? Ali gre za slo po življenju ali za beg pred njim? Je drugačnost res drugačnost ali je le odsev nas samih, naš drugi jaz?« je pred letošnjim Festivalom migrantskega filma...
REJVikend

REJVikend

Mladina, 14. junij ― Ne veste kam v petek in soboto zvečer? Na Kinodvorišču bodo v okviru festivala Naj se rola nastopili: DJ Udo Brenner (Zeleno sonce), DJ Monday in Nati Katchi, v K4 pa se bodo na afterpartyju Baroni Betona predstavili: MC Brane, Bakto, Borka, K'Pow, Zhe. Mali floor: DVS, Junker in White AF.
še novic