Razstava tedna: Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu

Razstava tedna: Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu

Mladina, 27. september ― V Narodni galeriji v Ljubljani bo od 1. oktobra 2020 do 3. januarja 2021 na ogled razstava Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu, na kateri bo razstavljenih več kot petdeset del (slike, kipi, zlatarski izdelki) iz zbirke Rudolfa II. in njegovih naslednikov, ki so delo zgodnjih nizozemskih, flamskih, nemških in italijanskih slikarjev, kot so Lucas Cranach, Hans von Aachen, Hans Holbein, Tizian, Paolo Veronese,...
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 26. september ― Pri Beletrini je izšla knjiga V besedah, ki je osebni poklon Danetu Zajcu (1929-2005) ob 15-letnici njegove smrti in lanskoletni 90-letnici rojstva. Pri Založbi ZRC je izšla znanstvena monografija Grad Turjak v dveh delih, Mladinska knjiga pa je izdala novo knjigo Urške Fartelj z naslovom 220 stopinj poševno.
15 minut (radio) slave za večnost

15 minut (radio) slave za večnost

Dnevnik, 26. september ― Andy Warhol, oče poparta, je v šestdesetih letih 20. stoletja postavil tezo o tem, kako bo v prihodnosti vsak človek 15 minut slaven. Veliko je tistih, ki so mislili, da kultni ameriški umetnik ni vedel, kaj govori. Vendar pa je v primeru enega...

Botticellijeva slika na dražbo za najmanj 80 milijonov dolarjev

Misli, 26. september ― Slika italijanskega renesančnega slikarja Sandra Botticellija, na kateri je upodobljen mladenič s podobo v okroglem okvirju v rokah, bo na januarski dražbi avkcijske hiše Sotheby's ponujena po izklicni ceni 80 milijonov dolarjev. Slika velja za eno najpomembnejših renesančnih del v zasebni lasti, v minulih 50 letih je bila na ogled v več muzejih.
Film tedna: Bog obstaja, ime ji je Petrunija

Film tedna: Bog obstaja, ime ji je Petrunija

Mladina, 26. september ― V Kinodvoru bo 30. septembra ob 20.30 premiera filma Bog obstaja, ime ji je Petrunija v režiji Teone Strugar Mitevske. Film, posnet po resničnem dogodku, ki je pred leti vznemiril malo makedonsko skupnost, je dobitnik nagrade LUX in nagrade Art kino mreže Slovenije. Po projekciji bo sledil pogovor z režiserko po Skypu.
še novic