Ko gre za talent, je glasbe obilo

Ko gre za talent, je glasbe obilo

Odzven, 14. avgust ― Nacionalni projekt Imago Sloveniae, nastal na pobudo pianista Primoža Lorenca, letos slavi 30-letnico. Zahvaljujoč tej iniciativi, letos znova lahko prisluhnemo množici koncertov v starem mestnem jedru Ljubljane. Eden izmed njih je bil večer nagrajencev tekmovanja TEMSIG, Izaka Hudnika in Jošta Lampreta.
Emancipacija solistične trobente

Emancipacija solistične trobente

Odzven, 10. avgust ― Pri ZKP RTV Slovenija so pred dvema letoma izdali ploščo Reflections, ki nazorno nakazuje rojstvo trobente kot solističnega inštrumenta, kar se je zgodilo šele z repertoarjem 20. stoletja. Solist Franc Kosem, ki je trobentač Slovenske filharmonije, na plošči predstavlja izbrani repertoar izrazito raznolikih mednarodnih skladateljev.
Ko furija dozori

Ko furija dozori

Odzven, 9. avgust ― Ko imamo polna usta prodora in izvoza naše glasbe čez meje domovine, se zlahka ujamemo v past sprenevedanja, saj še zdaleč ni tako malo naših bendov in izvajalcev, ki prodirajo veliko dlje, kot seže pogled s Triglava. Na primer ljubljanski psychobilly trio Clockwork Psycho.
Mnogoterost ritmov in zvenov skozi uho in oko Iztoka Zupana

Mnogoterost ritmov in zvenov skozi uho in oko Iztoka Zupana

Odzven, 6. avgust ― Iztok Zupan je v zadnjih dveh desetletjih ena tistih tihih figur domače glasbene scene, ki s svojim zanesenjaštvom, skrbnim in strastnim poslušanjem, dokumentiranjem, interpretiranjem in izdajanjem v dobri meri ključno sokroji naš glasbeni prostor, s podporo mednarodnim projektom in s sodelovanji s tujimi glasbeniki in glasbenicami pa svojo izdajateljsko dejavnost in posledično glasbeno ustvarjanje domačih in tujih ustvarjalk in ustvarjalcev promovira tudi v tujini.
Dnevnik življenja

Dnevnik življenja

Odzven, 6. avgust ― Aleš Rendla se s svojim drugim projektom Sanjarije nekoliko odmika od preteklosti in raznolikih vplivov ter je v veliki meri izčistil zvok v intimnejšo mehkobo jazzovske fuzije, ki se še vedno dotika tudi drugih svetov, vendar ostaja trdneje zasidrana, s čimer svoj avtorski glas dokončno umešča v pester nabor slovenske jazzovske ustvarjalnosti.
V osrčju – na obrobju

V osrčju – na obrobju

Odzven, 31. julij ― Vrhniški koncert s festivala Rojišče je (p)oživil lokalno sceno in drugega ob drugem postavil odlična koncerta: koncert svobodne improvizacije izpod rok Zlatka Kaučiča ter koncert sodobne klasične glasbe iz cikla Zvokotok v izvedbi ansambla Stère.
Neizbežna legitimnost

Neizbežna legitimnost

Odzven, 23. julij ― Imset na prvencu Persona prinaša refrenske, rifovske, mastne, produkcijsko mo(go)čne rock komade. In to v slovenščini, to je ključna razlika. Zato je plošča Persona, želela ali ne, dedič najnovejše zgodovine domačega rocka
Carpe Artem – oprijemljiva umetnost na novem CD-ju

Carpe Artem – oprijemljiva umetnost na novem CD-ju

Odzven, 18. julij ― CD Zapisi, ki prinaša posnetke skladb, izvedenih na koncertih cikla Carpe artem, ki ga v Mariboru prireja Društvo za komorno glasbo Amadeus. Na njem so predstavljena glasbena dela, ki so bodisi relativno nova ali celo napisana po naročilu prireditelja, ter skladbe, ki so onkraj običajnega kanona komornoglasbenih del.
Jazz v parku

Jazz v parku

Odzven, 17. julij ― Dvomim, da se je kdaj toliko govorilo in šušljalo pred kakim domačim jazz festivalom ali podobnim dogodkom, kot se je letos ob objavi programa za 59. izdajo Jazz festivala Ljubljana.
Demolition group dela za nas

Demolition group dela za nas

Odzven, 15. julij ― V svojih častitljivih, več kot petintridesetih letih glasbenega obstoja je zasedba Demolition Group postala in obstala kot temeljna slovenska vokalno inštrumentalna skupina, ki brez lažne ali pretirane patetike sodi med unikum domače alternativne in hkrati popularne glasbene kulture. Dokaz tega je tudi zadnji album Pojdiva tja.
še novic