Gremo v kino

ARS Gremo v kino, 28. marec ― Želite biti seznanjeni z aktualnim filmskim dogajanjem doma in po svetu, in tudi kritiško slediti tekočemu filmskemu sporedu? Želite biti seznanjeni z aktualnim filmskim dogajanjem doma in po svetu, in tudi kritiško slediti tekočemu filmskemu sporedu?

Gremo v kino

ARS Gremo v kino, 21. marec ― Želite biti seznanjeni z aktualnim filmskim dogajanjem doma in po svetu, in tudi kritiško slediti tekočemu filmskemu sporedu? Želite biti seznanjeni z aktualnim filmskim dogajanjem doma in po svetu, in tudi kritiško slediti tekočemu filmskemu sporedu?

Pawel Pawlikowski, Lebdenje, baletna zgodba Rut Vavpotič, Apokalipsa, danes, Raj in pogovor z Andrejem Končalovskim

ARS Gremo v kino, 14. marec ― Dokumentarci poljskega oskarjevca; ocena igrano dokumentarnega filma o koreografinji Rut Vavpotič; mojstrovina Francisa Forda Coppole iz leta 1979, dopolnjena leta 2000; Andrej Končalovski razmišlja o svojem filmu Raj Kinematografi so še vedno zaprti zaradi epidemije, filme pa lahko gledamo tudi doma. Na spletni strani Kinodvora si lahko brezplačno ogledamo štiri dokumentarce z oskarjem nagrajenega poljskega režiserja Pawla Pawlikowskega z začetka devetdesetih let, ki jih je snemal za BBC. Ocenili bomo novi igrano dokumentarni film Marte Frelih o slovenski koreografinji Rut Vavpotič. Film je bil ta teden premierno prikazan na Televiziji Slovenija. Prav tako na Televiziji Slovenija pa bosta ta konec tedna na sporedu dva izjemna vojna filma – Apokalipsa, danes Francisa Forda Coppole, ki obravnava vietnamsko vojno, in Raj, film o drugi svetovni vojni, za katerega je Andrej Končalovski leta 2016 prejel srebrnega leva za najboljšo režijo. Vabljeni k poslušanju!
Slovenski filmi na spletu

Slovenski filmi na spletu

ARS Gremo v kino, 7. marec ― 100. obletnica rojstva Érica Rohmerja, ocena češkega filma Ženske tečejo, spletni festival kratkega filma, esej o taktilni in telesni razsežnosti filma. Kljub temu, da so kinematografi po državi zaprti, filme lahko gledamo doma. Med drugim na Televiziji Slovenija, kjer bodo ta petek v počastitev 100. obletnice rojstva velikana evropskega filma Érica Rohmerja predvajali njegov film Moja noč pri Maud, prihodnjo sredo pa bo kot »film tedna« na sporedu češka komedija Ženske tečejo scenarista in režiserja Martina Horskega. Poročali bomo še o festivalu kratkega filma My Darling Quarantine, za katerega so selektorji največjih filmskih festivalov, kot so festival v Cannesu, Berlinale ali Beneški filmski festival, izbrali najboljše kratke filme, ki so zdaj prosto dostopni prek spleta. V okviru projekta Vsi (filmi) doma si lahko prek spleta v času epidemije ogledamo tudi izbor slovenskih filmov. V oddaji bomo poleg tega razmišljali o taktilni in telesni razsežnosti filma, pri kateri oči prevzamejo funkcijo organov tipa in telesnega doživljanja. Vabljeni k poslušanju!
Navadna ljubezen, Posebni, Izven igrišča, retrospektiva vzhodnonemškega filma, umrl je Max von Sydow

Navadna ljubezen, Posebni, Izven igrišča, retrospektiva vzhodnonemškega filma, umrl je Max von Sydow

ARS Gremo v kino, 29. februar ― ocene treh filmov z rednega sporeda kinematografov, retrospektiva v Cankarjevem domu v Ljubljani, umrl je eden najljubših igralcev Ingmarja Bergmana V oddaji Gremo v kino bomo ocenili britansko romantično dramo Navadna ljubezen, film Posebni – novo delo režiserjev uspešnice Prijatelja – in športno dramo Izven igrišča. Poročali bomo o retrospektivi vzhodnonemškega filma v Cankarjevem domu v Ljubljani, posvetili se bomo tudi karieri Maxa von Sydowa – izjemnega igralca, ki je prejšnjo nedeljo umrl.
Tommaso, Jadralke, Naprej, 22. festival dokumentarnega filma

Tommaso, Jadralke, Naprej, 22. festival dokumentarnega filma

ARS Gremo v kino, 22. februar ― Ocenili bomo igrani avtoportret režiserja Abela Ferrare in napovedali 22. Festival dokumentarnega filma Posvetili se bomo filmom na rednem sporedu. Ocenili bomo igrani avtoportret režiserja Abela Ferrare Tommaso, fantazijsko delo Naprej studiev Disney in Pixar ter dokumentarec Jadralke o prvi jadrnici z žensko posadko, ki je leta 1989 obplula svet. Predstavili bomo 22. festival dokumentarnega filma, ki se začenja prihodnji teden v Cankarjevem domu v Ljubljani, ter biografski film Kalašnikov, ki je v ruske kinematografe prišel pred praznovanjem 75-letnice zmage v drugi svetovni vojni.
Berlinale 2020, Ema Kugler, Festival gorniškega filma, Nevidni človek, Klic divjine

Berlinale 2020, Ema Kugler, Festival gorniškega filma, Nevidni človek, Klic divjine

ARS Gremo v kino, 15. februar ― Kako zanimiv je letošnji Berlinale – o tem se v oddaji pogovarjamo s Tino Poglajen, govorimo pa tudi z Emo Kugler, dobitnico nagrade Franceta Štiglica in ocenjujemo filma Nevidni človek in Klic divjine. V oddaji se Tina Poglajen oglaša z Berlinala. Oziramo se po Festivalu gorniškega filma in pogovarjamo z Emo Kugler, dobitnico nagrade Franceta Štiglica za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije. Med filmi, ki so ta hip na sporedu, pa ocenjujemo znanstveno fantastični psihološki triler Nevidni človek in družinsko pustolovščino Klic divjine.
Ne pozabi dihati, 70. Berlinale, Mleko, 14. festival gorniškega filma

Ne pozabi dihati, 70. Berlinale, Mleko, 14. festival gorniškega filma

ARS Gremo v kino, 8. februar ― Ocenili bomo nov slovenski mladinski film režiserja in soscenarista Martina Turka Ne pozabi dihati Ocenili bomo nov slovenski mladinski film režiserja in soscenarista Martina Turka Ne pozabi dihati ter islandsko dramo Mleko režiserja in scenarista Grímurja Hákonarsona o ženski, ki se postavi po robu izkoriščevalski lokalni zadrugi. Predstavili bomo 70. mednarodni filmski festival v Berlinu in se pogovarjali s Silvom Karom, direktorjem 14. festivala gorniškega filma, ki bo potekal prihodnji teden v več krajih po Sloveniji.

Oskarji 2020, Prekla, #Tukaj sem, Fantazijski otok

ARS Gremo v kino, 1. februar ― Kaj so nam prinesli letošnji oskarji, ocene filmov Prekla, #Tukaj sem in Fantazijski otok ter Valentinov Retrosex v ljubljanskem mestnem kinu V oddaji se bomo najprej ozrli na letošnje oskarje in presenetljivega zmagovalca, med premierami pa bomo ocenili tri filme – zmagovalca lanskega Liffa, rusko dramo Prekla, francosko-belgijsko romantično komedijo #Tukaj sem in grozljivko Fantazijski otok.
Dnevnik Diane Budisavljević in pogovor z režiserko

Dnevnik Diane Budisavljević in pogovor z režiserko

ARS Gremo v kino, 25. januar ― Nesrečniki, Ptice roparice (in fantastična osamosvojitev Harley Quinn), festival kratkega filma v Clermont-Ferrandu V kine je prišel veliki zmagovalec Puljskega filmskega festivala, nastal v hrvaško slovensko srbski koprodukciji – Dnevnik Diane Budisavljević je dolgo zamolčana zgodba o ženski, ki je med drugo svetovno vojno iz ustaških taborišč rešila na tisoče otrok. Režiserka filma Dana Budisavljević bo gostja v oddaji. Poleg tega bomo ocenili kriminalno dramo Nesrečniki režiserja Ladja Lyja, ki je prejela nagrado žirije v Cannesu in je nominirana za oskarja za najboljši tujejezični film, in Ptice roparice. Film je nadaljevanje Odreda odpisanih, pri čemer se tokrat zgodba vrti okrog Harley Quinn, ki jo spet igra Margot Robbie. V oddaji bomo poročali tudi o vrhuncih letošnjega festivala kratkega filma v Clermont-Ferrandu. Vabljeni k poslušanju!
Izdajalec, Vsi proti vsem, Dragan Bjelogrlić, Filmski festival v Rotterdamu

Izdajalec, Vsi proti vsem, Dragan Bjelogrlić, Filmski festival v Rotterdamu

ARS Gremo v kino, 18. januar ― Dragan Bjelogrlić je obiskal Piran in na Festivalu evropskega in mediteranskega filma prejel nagrado za prispevek k evropski kinematografiji Ocenili bomo biografski film Izdajalec italijanskega režiserja Marca Bellocchia o mafijskem skesancu Tommasu Buscetti ter nov slovenski film Vsi proti vsem. Režiser in scenarist Andrej Košak je dogajanje postavil v manjše slovensko mesto, kjer se odvija umazani predvolilni boj za oblast. Pogovarjali se bomo s srbskim igralcem, scenaristom in producentom Draganom Bjelogrlićem, ki je obiskal Piran in na Festivalu evropskega in mediteranskega filma prejel nagrado za avtorski prispevek k evropski kinematografiji. Iz Pirana se bomo odpravili v Rotterdam, kjer do konca tedna poteka 49. mednarodni filmski festival.
Dolittle, Čas deklištva, Gospodje, SFC v letu 2020, Balkam

Dolittle, Čas deklištva, Gospodje, SFC v letu 2020, Balkam

ARS Gremo v kino, 11. januar ― Novo delo Grete Gerwig Čas deklištva in komična kriminalna akcija Gospodje – sta dve izmed filmskih premier v tem tednu. V oddaji tokrat ocenjujemo družinsko pustolovščino Dolittle, novo delo – romantično dramo Grete Gerwig Čas deklištva in komično kriminalno akcijo Guyja Ritchieja Gospodje. Poleg tega se oziramo po projektih Slovenskega filmskega centra v letošnjem letu in pregledu snemalsko najuspešnejših filmov v zadnjih dveh letih s področja nekdanje Jugoslavije z naslovom Balkam.
Moj najboljši profil, Obtožujem!, 31. tržaški filmski festival, Nominacije za oskarje 2020

Moj najboljši profil, Obtožujem!, 31. tržaški filmski festival, Nominacije za oskarje 2020

ARS Gremo v kino, 4. januar ― Analiziramo tudi še sveže nominacije za oskarje. Ocenjujemo nove filme z rednega sporeda: ta teden sta premiero doživela Moj najboljši profil z Juliette Binoche v glavni vlogi ter Obtožujem! režiserja Romana Polanskega. Predstavljamo 31. tržaški filmski festival in analiziramo nominacije za zlate kipce. Naš rimski dopisnik si je ogledal nov biografski film o Dveh papežih, ki je očaral filmsko in po novem tudi oskarjevsko javnost: Benedikta Šestnajstega in Frančiška v njem igrata Anthony Hopkins in Jonathan Pryce.
Polsestra, 1917, Unstill, Stieg Larsson: Mož, ki se je igral z ognjem

Polsestra, 1917, Unstill, Stieg Larsson: Mož, ki se je igral z ognjem

ARS Gremo v kino, 28. december 2019 ― S filmskim kritikom Denisom Valičem o novem filmu Damjana Kozoleta Polsestra Slovensko premiero je doživela Polsestra, film režiserja in soscenarista Damjana Kozoleta o odtujenih polsestrah iz Izole, ki med mrzlo ljubljansko zimo vendarle uspeta otopliti odnos in skleniti zavezništvo. O filmu se bomo pogovarjali s kritikom Denisom Valičem. Ocenili bomo dramo 1917, s katero je Sam Mendes želel pričarati neposredno doživetje z bojišča prve svetovne vojne. Premiero sta doživela tudi pustolovska drama Nemir oziroma Unstill režiserja in scenarista Andraža Kadunca ter dokumentarni portret švedskega pisatelja in novinarja Stiega Larssona, posvečen njegovi življenjski obsesiji: razkrivanju skrajnih desničarskih gibanj in njihovih strategij, kako priti na oblast.
Zakaj v kino ter zgodbe kinooperaterjev nekoč in danes; Nevidno življenje Evridike; One so bombe; Cats

Zakaj v kino ter zgodbe kinooperaterjev nekoč in danes; Nevidno življenje Evridike; One so bombe; Cats

ARS Gremo v kino, 21. december 2019 ― Z raziskovalcema Karmen Hrovat in Klemnom Žunom ter s kinooperaterjem Bojanom Bajsičem o tem, zakaj oditi v kino. Pomembna razloga, zakaj obiskujemo kino, sta družabna in ritualna razsežnost filmske projekcije. Z gosti, raziskovalcema zgodovine kina in z njim povezanih zgodb, Karmen Hrovat in Klemnom Žunom, ter s kinooperaterjem Bojanom Bajsičem, se bomo pogovarjali o tem, zakaj danes, ko so mnoge vsebine pretočne in dostopne prek spleta, obiskujemo kino. Govorili bomo tudi o tem, kako je potekalo delo kinooperaterja nekoč in danes. Za vas, dragi poslušalci in poslušalke, smo ocenili tri filme, ki si jih lahko ogledate na rednem sporedu naših kinematografov: v Cankarjevem domu v Ljubljani vrtijo brazilsko dramo Nevidno življenje Evridike, v Cineplexxih in Kolosejih pa ameriški biografski film One so bombe ter muzikal Cats. Vabljeni k poslušanju!
še novic