Liffe 2018

Liffe 2018

ARS Gremo v kino, 6. november ― Poročamo o ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu Liffe (7. 11.18. 11.) V ospredju oddaje bo festival Liffe – med drugim bomo razmišljali o kandidatih za letošnjega vodomca, o najbolj ekstravagantnih filmih, ki jih festival letos ponuja, in o retrospektivni sekciji, posvečeni Češkemu novemu valu.
Liff, Poj mi pesem, Balkam, Bohemian Rhapsody, Lovec ubijalec, Ptice jezer

Liff, Poj mi pesem, Balkam, Bohemian Rhapsody, Lovec ubijalec, Ptice jezer

ARS Gremo v kino, 30. oktober ― Bliža se ljubljanski mednarodni festival Liffe (7. 11.18. 11.) V oddaji se oziramo v prihajajoči festival Liff in pogovarjamo o otvoritvenem dokumentarnem filmu Poj mi pesem, gosta sta režiser Miran Zupanič in glavni protagonist Vlado Kreslin. Napovedujemo tudi Balkam, pregled snemalsko najuspešnejših filmov s področja nekdanje Jugoslavije v zadnjih dveh letih, med premierami v tem tednu pa ocenjujemo film Bohemian Rhapsody , Lovec ubijalec in Ptice jezer.
Karpo Godina v Momi

Karpo Godina v Momi

ARS Gremo v kino, 25. oktober ― Newyorški Muzej moderne umetnosti je v preteklem tednu pripravil prvo retrospektivo Karpa Godine v ZDA. Pogovarjali se bomo s kustosoma v newyorški Momi, kjer se z retrospektivo filmov predstavlja Karpo Godina, ter z direktorjem varšavskega filmskega festivala Stefanom Laudynom. Ocenili bomo filme Johnny English spet v akciji, Ko izgubiš vse in Noč čarovnic ter napovedali Noč grozljivk v ljubljanskem Kinodvoru.
Posledice

Posledice

ARS Gremo v kino, 18. oktober ― Premiera tedna je celovečerni igrani prvenec Darka Štanteta o večplastnih težavah mladega prestopnika v vzgojnem zavodu. Po štirih vesnah v Portorožu in svetovni premieri v Torontu v kino prihajajo Posledice, celovečerni igrani prvenec Darka Štanteta o večplastnih težavah mladega prestopnika v vzgojnem zavodu. Posledice smo izbrali za premiero tedna. Ocenili bomo tudi britanski film Sodnica z Emmo Thompson v glavni vlogi in napovedali 29. Liffe, ki bo prihodnji mesec ponudil pregled najboljših filmov aktualne sezone. V minulem tednu, ko je Slovenski filmski arhiv obeležil 50-letnico, je Ljubljano obiskala hči Ernsta Lubitscha, Nicola, da bi si ogledala pri nas najden očetov nemi film, v več krajih med Slovenijo in Italijo pa se predstavlja kanadsko-švicarski režiser Peter Mettler, ki mu je goriški Kinoatelje podelil nagrado Darka Bratine za izjemen opus na področju neodvisnega filma.
Žaba

Žaba

ARS Gremo v kino, 12. oktober ― Bosanski film Žaba, ki je na sporedu v art mreži, je na ponedeljkovi premieri pospremil igralec Emir Hadžihafisbegović Bosanski film Žaba, ki je na sporedu v art mreži, je na ponedeljkovi premieri pospremil igralec Emir Hadžihafisbegović, gost oddaje Gremo v kino. Na spored pa prihajajo tudi prvi filmi, ki dišijo po oskarjih – med njimi Prvi človek Damiena Chazella. Ocenili bomo še filma Zaljubljen v mojo ženo, Težave v motelu el Royal in govorili tudi o filmih, ki na veliko platno postavljajo Ivana Cankarja.
Hladna vojna, 10 let – Kinodvor, My way 50 – med iskanim in najdenim svetom, Pero Lovšin – ti lahko, Zvezda je rojena, festival Stop trik

Hladna vojna, 10 let – Kinodvor, My way 50 – med iskanim in najdenim svetom, Pero Lovšin – ti lahko, Zvezda je rojena, festival Stop trik

ARS Gremo v kino, 3. oktober ― Paweł Pawlikowski je za režijo filma Hladna vojna prejel zlato palmo Premiera tega tedna v oddaji Gremo v kino je film Hladna vojna Pawła Pawlikowskega. Med drugim tudi zato, ker je ljubljanski mestni kino z njim odprl jubilejni teden ob desetletnici obstoja. Poleg tega v oddaji govorimo o filmu Zvezda je rojena in premierah dveh novih slovenskih dokumentarnih filmov My way 50 – med iskanim in najdenim svetom Maje Weiss in Pero Lovšin – ti lahko Janija Severja. Ta teden se odvija tudi mednarodni festival Stop Trik.
Film Cankar režiserja in scenarista Amirja Muratovića

Film Cankar režiserja in scenarista Amirja Muratovića

ARS Gremo v kino, 27. september ― Dva tedna po portoroški premieri ljubljanski Cankarjev dom že gosti posebno projekcijo filma o pisatelju, ki je kulturnemu hramu dal ime Ta teden si v kinodvoranah lahko ogledate igrano-dokumentarna filma, ki sta nastala v koprodukciji RTV Slovenija in smo ju prvič videli na portoroškem Festivalu slovenskega filma. Z lanske edicije je na spored prišel film Codelli o znanem izumitelju in njegovi manj znani afriški avanturi, pod katerega se podpisuje Miha Čelar. Čeprav je minilo šele dva tedna od portoroške premiere, ljubljanski Cankarjev dom že gosti posebno projekcijo filma o pisatelju, ki je kulturnemu hramu dal ime. Film Cankar režiserja in scenarista Amirja Muratovića bomo ocenili, prav tako kot igrano-animirani film Christopher Robin ter igrani celovečerec Rodin, ki je nastal ob stoletnici kiparjeve smrti.
Študijski filmi na FSF, Na obali Chesil, Vsi vejo, Gajin svet, Bergman: Eno leto, eno življenje

Študijski filmi na FSF, Na obali Chesil, Vsi vejo, Gajin svet, Bergman: Eno leto, eno življenje

ARS Gremo v kino, 20. september ― Ob 100. obletnici rojstva Ingmarja Bergmana predvajajo retrospektivo in dokumentarec o mojstrovnem najplodnejšem letu 1957. Potem ko smo prejšnjo oddajo namenili celovečercem iz tekmovalnega programa 21. festivala slovenskega filma, se bomo tokrat ozrli na kratke študijske filme. Ocenili bomo mladinski film Gajin svet režiserja Petra Bratuše, ki je nastal v koprodukciji RTV Slovenija. V Slovenski kinoteki so ob 100. obletnici rojstva Ingmarja Bergmana zagnali retrospektivo mojstrovih del, ki so jo v Kinodvoru podprli s premiero portretnega dokumentarca Bergman: Eno leto, eno življenje. Ocenili bomo drami Na obali Chesil – nastala je po romanu in scenariju Iana McEwana – ter Vsi vejo, novo delo oskarjevca Asgharja Farhadija.
21. Festival slovenskega filma

21. Festival slovenskega filma

ARS Gremo v kino, 12. september ― Za glavno vesno - najboljši celovečerni film - se poteguje 16 del 21. izdaja Festivala slovenskega filma poteka od ponedeljka naprej v Portorožu. V oddaji, ki jo bomo v celoti posvetili festivalu, vas bomo podrobneje seznanili z aktualnimi filmskimi ustvarjalci in s svežimi novicami.
Nagrajeni filmi FeKK, 75. Mostra, Pravičnik 2, Skrivno življenje mačk, Dostopnost filmske dediščine

Nagrajeni filmi FeKK, 75. Mostra, Pravičnik 2, Skrivno življenje mačk, Dostopnost filmske dediščine

ARS Gremo v kino, 29. avgust ― Razmišljali bomo o dostopnosti naših klasik na digitaliziranih in restavriranih medijih. Pogovarjali se bomo z nagrajenci Festivala kratkega filma FeKK in s poročevalko, ki se bo oglasila s 75. beneškega filmskega festivala. Ocenili bomo filma Pravičnik 2 in Skrivno življenje mačk ter razmišljali o dostopnosti naše filmske dediščine na digitaliziranih in restavriranih medijih. Vabljeni k poslušanju!
Festival kratkega filma FeKK, Darko Štante in Posledice v Torontu, Mary Shelley, Vohun, ki me je nategnil

Festival kratkega filma FeKK, Darko Štante in Posledice v Torontu, Mary Shelley, Vohun, ki me je nategnil

ARS Gremo v kino, 23. avgust ― V oddaji boste slišali oceno filma Mary Shelley in pogovor z režiserjem Darkom Štantetom, čigar prvenec bodo premierno predstavili na uglednem festivalu v Torontu. Govorili bomo o četrti ediciji drznega festivala kratkega filma po imenu FeKK, ki se osredotoča na filmsko krajino Slovenije in drugih držav nekdanje Jugoslavije. Ocenili bomo biografsko dramo Mary Shelley, pod katero se podpisuje savdskoarabska režiserka Haifaa al-Mansour, ter komedijo z naslovom Vohun, ki me je nategnil. Napovedali bomo Beneški filmski festival in se pogovarjali z režiserjem in socialnim delavcem Darkom Štantetom, čigar celovečerni igrani prvenec Posledice bo doživel svetovno premiero v Torontu na 43. mednarodnem festivalu Tiff.
Sarajevski filmski festival, FeKK, Misija: Nemogoče – Izpad, Čuvarke, Olmo Omerzu in Zimske muhe

Sarajevski filmski festival, FeKK, Misija: Nemogoče – Izpad, Čuvarke, Olmo Omerzu in Zimske muhe

ARS Gremo v kino, 16. avgust ― Končuje se sarajevski filmski festival, začenja se FeKK – festival kratkega filma v Ljubljani O dogajanju na sarajevskem filmskem festivalu in o festivalu kratkega filma Fekk – ta se začenja prihodnji teden. Med premierami smo izbrali novo nadaljevanje Misije: Nemogoče z naslovom Izpad in francoski film Čuvarke. Pogovarjamo pa se tudi z Olmom Omerzujem, ki s svojim novim filmom Zimske muhe potuje na odmevni festival Tiff v Torontu.
Ne skrbi, peš ne bo prišel daleč, Plesna terapija, Prenovljeni Marvin, Sarajevski filmski festival

Ne skrbi, peš ne bo prišel daleč, Plesna terapija, Prenovljeni Marvin, Sarajevski filmski festival

ARS Gremo v kino, 8. avgust ― Sarajevski filmski festival tokrat s pestro slovensko udeležbo Biografska komična drama Ne skrbi, peš ne bo prišel daleč, v kateri blesti Joaquin Phoenix, romantična komedija Plesna terapija in drama Prenovljeni Marvin – to so teme tokratne oddaje, v kateri govorimo tudi o Sarajevskem filmskem festivalu s pestro slovensko udeležbo.
Mamma mia: Spet začenja se

Mamma mia: Spet začenja se

ARS Gremo v kino, 5. avgust ― Kdo je 49-letni Londončan Ol Parker, ki si je upal napisati in posneti nadaljevanje uspešnice Mamma mia? Kdo je 49-letni Londončan Ol Parker, ki si je upal napisati in posneti nadaljevanje uspešnice Mamma mia? V njej so se zvezdam iz prvega dela pridružili še Cher, Andy Garcia, Lily James in v ritmih skupine Abba snemali na otoku Vis.  V kinu je film, ki je neustavljivo privlačen preplet glasbe, duhovitih dialogov ter hkrati izviren prolog in epilog k prvemu delu glasbene komedije. Z ekipo smo se srečali na premieri v puljski Areni, kjer je režiser Parker med drugim povedal, da je na snemanju filma prav nedostojno in pretirano užival. Ogledali smo si tudi filma Whitney in Hotel Transilvanija 3: Vsi na morje, ustavili pa smo se še na festivalu v Kranjski Gori.
še novic