Igor in Rosa, Moj dedi je padel z Marsa

Igor in Rosa, Moj dedi je padel z Marsa

ARS Gremo v kino, 13. september ― Tema prvenca Katje Colje je odnos starejših odtujenih zakoncev. Predstavili bomo 22. festival slovenskega filma, ki se začenja v torek v Portorožu, in pred mikrofon povabili zamejsko režiserko Katjo Coljo, ki je posnela svoj celovečerni igrani prvenec Igor in Rosa, v katerem sta nastopila Boris Cavazza in Lunetta Savino. Ocenili bomo hrvaški znanstveno-fantastični film za otroke Moj dedi je padel z Marsa. Pri njem je Slovenija sodelovala kot manjšinski koproducent.
Beneški filmski festival, Zgodbe iz kostanjevih gozdov, Bolečina in slava, Koža

Beneški filmski festival, Zgodbe iz kostanjevih gozdov, Bolečina in slava, Koža

ARS Gremo v kino, 2. september ― Vrhunci Beneškega filmskega festivala, pogovor z režiserjem filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorjem Božičem, oceni filmov Bolečina in slava Pedra Almodovarja in Koža Guya Nattiva. V oddaji bomo poročali o vrhuncih letošnjega Beneškega filmskega festivala, gost v oddaji bo Gregor Božič, režiser igranega celovečernega filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov, ki bo doživel svetovno premiero na filmskem festivalu v Torontu, poleg tega bomo ocenili avtobiografski film Pedra Almodovarja Bolečina in slava in biografsko dramo Koža scenarista in režiserja Guya Nattiva.
Beneški filmski festival, 112, Nikoli ni prepozno, jesenska sezona v Slovenski kinoteki

Beneški filmski festival, 112, Nikoli ni prepozno, jesenska sezona v Slovenski kinoteki

ARS Gremo v kino, 28. avgust ― Poročilo z Beneškega filmskega festivala, oceni filmov 112 in Nikoli ni prepozno, jesenska sezona v Slovenski kinoteki V tokratni oddaji Gremo v kino bomo poročali z Beneškega filmskega festivala, ki se je začel v sredo s filmom Resnica Hirokazuja Kore-ede, ocenili bomo enega najbolj nagrajevanih prvencev lanskega leta – kriminalno dramo 112 danskega režiserja Gustava Möllerja – in komedijo Nikoli ni prepozno z Diane Keaton v glavni vlogi, poleg tega bomo razkrili program jesenske sezone v Slovenski kinoteki.
Sarajevski in beneški festival, festival Fekk, Beli vran in Yesterday

Sarajevski in beneški festival, festival Fekk, Beli vran in Yesterday

ARS Gremo v kino, 22. avgust ― Kakšno je bilo življenje mladega Rudolfa Nurejeva in kaj se zgodi, če ostaneš na svetu edini, ki znaš zaigrati vse največje uspešnice Beatlov? Tokrat o dveh aktualnih festivalih, sarajevskem in festivalu kratkega filma Fekk – v okviru tega je naša gostja mlada Jelena Gavrilović, ki jo festival pregledno predstavlja v kategoriji Instant kult. Napovedujemo bližajoči se beneški filmski festival, med premierami pa ocenjujemo filma Beli vran režiserja Ralpha Fiennesa in Yesterday, komično delo o človeku, ki je po spletu naključij edini znal zaigrati vse največje uspešnice Beatlov.
Bilo je nekoč … v Hollywoodu

Bilo je nekoč … v Hollywoodu

ARS Gremo v kino, 14. avgust ― Zadnji film Quentina Tarantina je ljubezensko pismo Hollywoodu ob koncu 60. let, ko je tudi na ameriško obalo pljusknil "novi val". Ocenili bomo enega od najbolj pričakovanih filmov letošnjega Cannesa. O devetem filmu Quentina Tarantina Bilo je nekoč v Hollywoodu, v katerem igrajo Leonardo DiCaprio, Brad Pitt in Margot Robbie, se bomo pogovarjali s kritikom Gorazdom Trušnovcem. Predstavili bomo 25. filmski festival v Sarajevu in 5. festival kratkega filma FEKK. Premiero je doživela tudi komedija Pridni fantje, v kateri trije šestošolci »špricajo« šolo in se zapletejo v kopico težav.
Zvesti moški

Zvesti moški

ARS Gremo v kino, 8. avgust ― Abel tako zvesto sledi odločitvam Marianne, da izgubi nadzor na svojim življenjem. S filmsko kritičarko Gajo Poeschl se bomo pogovarjali o francoski komediji Zvesti moški režiserja in igralca Louisa Garrela. Ocenili bomo – prav tako francosko – noir kriminalko Črna reka in že deveti film franšize Hitri in drzni s podnaslovom Hobbs in Shaw. V oddaji boste izvedeli, kakšen program so pripravili potekal prihodnji teden na zelenici kinotečnega letnega kina na ljubljanski Metelkovi.
Mrtvi ne umirajo, Angel varuh, pogovor z Matjažem Ivanišinom, poročilo s 4. Mednarodnega filmskega festivala Kranjska Gora

Mrtvi ne umirajo, Angel varuh, pogovor z Matjažem Ivanišinom, poročilo s 4. Mednarodnega filmskega festivala Kranjska Gora

ARS Gremo v kino, 2. avgust ― Oceni filmov Mrtvi ne umirajo in Angel varuh, novi film Matjaža Ivanišina je v tekmovalnem programu v Locarnu, poročamo o 4. Mednarodnem filmskem festivalu Kranjska gora. V oddaji Gremo v kino ocenjujemo zombi komedijo Jima Jarmuscha Mrtvi ne umirajo in psihološki triler Angel varuh, nastal v dansko hrvaški koprodukciji. Gost v oddaji je Matjaž Ivanišin, ki se s svojim novim filmom Oroslan poteguje za zlatega leoparda na uglednem filmskem festivalu v Locarnu. Poročamo tudi o dogajanju na 4. Mednarodnem filmskem festivalu Kranjska Gora – med drugim ruski režiser Viktor Kossakovsky, ki je častni gost festivala, razmišlja o ustvarjanju dokumentarnega filma.
Levji kralj za nove generacije?

Levji kralj za nove generacije?

ARS Gremo v kino, 25. julij ― Pod zvezde ali v ohlajene kinodvorane je dilema zadnjih julijskih dni: na festival v Kranjsko Goro ali na Levjega kralja Festival v Motovunu je letos dobesedno zavzel slovenski film, filmska pa v naslednjih dneh postaja tudi Kranjska Gora. Če prisegate na kinodvorane – med novostmi tedna sta film Levji kralj, predelava imenitne Disneyeve risanke z začetka devetdesetih, ki smo jo pričakali z zadržanim dihom, in drugi del odštekane komedije Jekleno nebo: prihajajoča rasa, ki ga je po skoraj sedmih letih, tako kot prvega, posnel finski režiser Timo Vourensola in zanj spet angažiral Laibache.
Propad ameriškega imperija, pogovor z Blažem Kutinom, letni kino Minoriti, Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

Propad ameriškega imperija, pogovor z Blažem Kutinom, letni kino Minoriti, Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

ARS Gremo v kino, 10. julij ― Ocenili bomo film Propad ameriškega imperija, pogovarjali se bomo z Blažem Kutinom, avtorjem scenarija za film Lara, predstavili bomo letni kino Minoriti in program Grossmannovega festivala V tokratni oddaji bomo ocenili film Propad ameriškega imperija režiserja Denisa Arcanda, Blaž Kutin bo spregovoril o svojem scenariju za nemški film Lara, ki je prejel tri nagrade na letošnjem festivalu v Karlovih Varih (posebno nagrado žirije, nagrado za najboljšo igralko in zunajfestivalsko nagrado), predstavili bomo mariborski letni kino Minoriti, izvedeli boste tudi, kaj vas čaka na letošnji ediciji Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina.
Človek s senco, 3 dnevi z Romy Schneider, mednarodni filmski festival v Karlovih Varih, pogovor z Metko Dariš

Človek s senco, 3 dnevi z Romy Schneider, mednarodni filmski festival v Karlovih Varih, pogovor z Metko Dariš

ARS Gremo v kino, 5. julij ― V ospredju bodo novi film Človek s senco Eme Kugler, biografska drama 3 dnevi z Romy Schneider, 54. filmski festival v Karlovih Varih, pogovarjali se bomo z novo direktorico Kinodvora Metko Dariš. V soboto je bil premierno prikazan peti celovečerec Eme Kugler, ki bo gostja v oddaji. Poročali bomo o filmskem festivalu v Karlovih Varih, nova direktorica Kinodvora Metka Dariš pa bo predstavila program letnega kina Film pod zvezdami in načrte za prihodnost osrednjega ljubljanskega mestnega kina.
Delo brez avtorja, Zama, Carmine Street Guitars, Karlovy Vary, Il Cinema Ritrovato

Delo brez avtorja, Zama, Carmine Street Guitars, Karlovy Vary, Il Cinema Ritrovato

ARS Gremo v kino, 27. junij ― Ocenjujemo filme Delo brez avtorja, Zama in Carmine Street Guitars, poročamo o mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih in o festivalu Il Cinema Ritrovato V oddaji Gremo v kino bomo ocenili Delo brez avtorja – novi film Floriana Henckla von Donnersmarcka, ki je leta 2007 prejel oskarja za Življenje drugih. Pod drobnogled bomo vzeli tudi film Zama argentinske režiserke Lucrecie Martel in dokumentarec Carmine Street Guitars o znameniti trgovini s kitarami v Greenwhich Villageu v New Yorku. Poročali bomo še o mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih, kjer bo s svojim novim filmom Polsestra tekmoval Damjan Kozole, pa o festivalu Il Cinema Ritrovato, ki je zavezan ponovnemu odkrivanju draguljev iz zakladnice filmske zgodovine.
Mathieu Amalric, Najlepša dežela na svetu, Anna, Poletni kino na Krasu, Il Cinema Ritrovato

Mathieu Amalric, Najlepša dežela na svetu, Anna, Poletni kino na Krasu, Il Cinema Ritrovato

ARS Gremo v kino, 20. junij ― Pred mikrofon smo povabili francoskega režiserja in igralca Mathieuja Amalrica, ki se je s svojima filmoma o Johnu Zornu mudil v Ljubljani. Pred mikrofon smo povabili francoskega režiserja in igralca Mathieuja Amalrica, ki se je s svojima filmoma o Johnu Zornu mudil v Ljubljani v sklopu festivala Naj se rola in 60. Jazz festivala. Ta teden se je končala tudi 10. izdaja Festivala migrantskega filma, ki je letos poleg Kinodvora in Slovenske kinoteke v Ljubljani potekal še na enajstih drugih prizoriščih po vsej Sloveniji. Kot zaključni film so na svetovni dan beguncev, 20. junija, prikazali Najlepšo deželo na svetu kultnega srbskega režiserja Želimirja Žilnika. V nadaljevanju bomo ocenili še Anno Luca Bessona in se ozrli po poletnem filmskem in filmsko-festivalskem dogajanju vse od Divače, italijanske Bologne do Kosova, Francije in celo Škotske. Pred mikrofon smo povabili Varjo Močnik, urednico filmskega programa v Slovenski kinoteki in britanskega kritika Michaela Pattisona, ki je redni gost tudi na filmskih festivalih v Sloveniji. Vabljeni k poslušanju!
Kriči, Sarajevo!

Kriči, Sarajevo!

ARS Gremo v kino, 13. junij ― Na festivalu glasbenega filma Naj se rola!, ki se je v četrtek začel v ljubljanskem Kinodvoru, so s filmom Kriči, Sarajevo! odprli tudi poletno Kinodvorišče. Naš gost bo režiser filma Kriči, Sarajevo! Tarik Hodžić, ki spregovori o obleganju Sarajeva z glasbene perspektive, skozi gostovanje skupine Iron Maiden decembra 1994. Dogodek je zaznamoval tiste na odru in tiste pod njim. Govorili bomo še o magistrskih filmih študentk ljubljanskega AGRFT-ja, o novem nadaljevanju Mož v črnem in predstavili 10. festival migrantskega filma, ki se bo prihodnji teden odvijal po vsej državi.
Kino Otok, Naj se rola, Preporod, Požiganje, To še spijemo pa gremo

Kino Otok, Naj se rola, Preporod, Požiganje, To še spijemo pa gremo

ARS Gremo v kino, 6. junij ― Ocenjujemo filme Preporod, Požiganje in To še spijemo pa gremo, poročamo o festivalu Kino Otok in napovedujemo festival Naj se rola V oddaji Gremo v kino bomo poročali o dogajanju na festivalu Kino Otok in o tem, kaj ponuja nov festival glasbenega filma Naj se rola. Poleg tega bomo ocenili filme Preporod Paula Schraderja, Požiganje, ki je posnet po kratki zgodbi Harukija Murakamija, in To še spijemo pa gremo s Salmo Hayek in Alecom Baldwinom v glavnih vlogah. Vabljeni k poslušanju!
še novic