Gremo v kino

ARS Gremo v kino, 16. maj 2020 ― Želite biti seznanjeni z aktualnim filmskim dogajanjem doma in po svetu, in tudi kritiško slediti tekočemu filmskemu sporedu? Želite biti seznanjeni z aktualnim filmskim dogajanjem doma in po svetu, in tudi kritiško slediti tekočemu filmskemu sporedu?

Gremo v kino

ARS Gremo v kino, 9. maj 2020 ― Želite biti seznanjeni z aktualnim filmskim dogajanjem doma in po svetu, in tudi kritiško slediti tekočemu filmskemu sporedu? Želite biti seznanjeni z aktualnim filmskim dogajanjem doma in po svetu, in tudi kritiško slediti tekočemu filmskemu sporedu?

Marina Gumzi med prodornimi mladimi producenti v Cannesu

ARS Gremo v kino, 2. maj 2020 ― Predstavljamo tudi projekt Vsi (filmi) doma in filmografijo Terrenca Malicka. Izteka se projekt Vsi (filmi) doma – slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci so v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in z Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture, v zadnjih osmih tednih na spletu v duhu gibanja vsi doma brezplačno ponudili na ogled okrog 170 slovenskih filmov. Zaradi pandemije so letošnji filmski festival v Cannesu odpovedali, vseeno pa se je odvilo tradicionalno srečanje producentov »na potezi«, in sicer prvič virtualno. Dogodka se je udeležila tudi Marina Gumzi, producentka na čelu produkcijske hiše Nosorogi. V oddaji se bomo poleg tega posvetili še filmografiji Terrenca Malicka. Vabljeni k poslušanju!

Postopno odpiranje kinematografov po Evropi

ARS Gremo v kino, 25. april 2020 ― Film Slava v odnosu do sodobnega bolgarskega filma, film Taika Waititija, Hotel Chevalier in drugi kratki filmi Wesa Andersona Kinematografi pri nas še naprej ostajajo zaprti, vendar jih ponekod po Evropi postopoma spet odpirajo – o tem bomo razmišljali v tokratni oddaji. Spraševali se bomo tudi o tem, kaj se dogaja v sodobnem bolgarskem filmu in ali dogajanje tam lahko vzporejamo s kreativnim preporodom nekaterih sosednjih kinematografij (npr. romunske in grške). Poleg tega bomo vzeli pod drobnogled kratek film novozelandskega režiserja Taike Waititija Two Cars, One Night (Dva avta, ena noč), ki je bil osnova za njegov uspešni celovečerec Boy, in kratke filme Wesa Andersona.

Opus bratov Coen, Night Fishing, začetki ustvarjanja Karpa Godine, Erotikon

ARS Gremo v kino, 18. april 2020 ― Najboljša dela slovitih bratov Coen, kratki film Parka Chan-wooka in Chan-kyonga, restavrirani filmi Karpa Godine na spletu, film z Ito Rino v glavni vlogi Kinematografi ostajajo zaprti, k sreči pa lahko filme gledamo tudi na domačih zaslonih. Na Televiziji Slovenija v rubriki Kinoteka začenjajo cikel filmov bratov Joela in Ethana Coena – v oddaji bomo poročali o tem, zakaj vrsto njunih filmov uvrščamo med sodobne klasike. Na Kinodvorovi spletni strani si lahko ogledamo več filmov – med drugim kratki film Night Fishing, nagrajen z zlatim medvedom na Berlinskem filmskem festivalu. Film sta posnela Park Chan-wook (Stari, Služkinja) in njegov brat Chan-kyong. Na spletni strani Baza slovenskih filmov pa je na ogled vrsta restavriranih del Karpa Godine z začetka šestdesetih in sedemdesetih let. V čast nekdanjemu direktorju Slovenske Kinoteke Silvanu Furlanu in njegovi 15 obletnici smrti pa si lahko na Kinodvorovi spletni strani ogledate klasiko nemega filma Erotikon, v katerem nastopa prva slovenska filmska zvezda Ita Rina. O vsem tem in še več v tokratni oddaji Gremo v kino. Vabljeni k poslušanju!

Minipleks Mestnega kina v Ljubljani, filmi s klavstrofobičnimi interierji, navdihujoči filmi za mlade, Rocco in njegovi bratje

ARS Gremo v kino, 11. april 2020 ― Kako bo videti minipleks v podhodu Ajdovščina v Ljubljani? Filmi, ki vzdušje klavstrofobije gradijo s scenografijami interierjev, najboljši navdihujoči filmi za mlade, filmska klasika Luchina Viscontija Kinematografi so zaradi epidemije še vedno zaprti, vseeno pa smo dočakali dobro novico, da bo Ljubljano obogatil nov minipleks mestnega kina. V oddaji bomo poročali o nagrajencih arhitekturnega natečaja za kino v podhodu Ajdovščina. Razmišljali bomo o filmih, ki ustvarjajo klavstrofobična razpoloženja s scenografijami interierjev, pa na drugi strani o najbolj navdihujočih filmih za mlade, v središču katerih so otroci, ki iščejo pobeg iz svoje težke resničnosti. Osredotočili se bomo tudi na filmsko klasiko Luchina Viscontija Rocco in njegovi bratje, s katero na TV SLO v programu Kinoteka končujejo ciklus filmov z Alainom Delonom v glavnih vlogah.

Kako bo epidemija vplivala na filmsko produkcijo pri nas?

ARS Gremo v kino, 4. april 2020 ― Ukrepi za premostitev povzročene finančne krize za filmske ustvarjalce; na ogled dva kratka filma Rubena Östlunda; film Rdeči krog z Alainom Delonom v glavni vlogi; vpogled v tajske zapore v filmu Molitev pred zoro Kinematografi so zaradi epidemije še vedno zaprti, pa tudi financiranje filmov pri nas je v kritičnem stanju. V oddaji bomo poročali o ukrepih, ki jih za premostitev trenutne finančne krize za filmske ustvarjalce predlagajo v Društvu slovenskih režiserjev. Poglobili se bomo v opus švedskega cineasta Rubena Östlunda, čigar dva kratka filma sta na ogled na spletni strani Kinodvora. Na Televiziji Slovenija bo v okviru cikla filmov z Alainom Delonom tokrat na sporedu Rdeči krog, v okviru Sedmega pečata pa bo na ogled Molitev pred zoro, ki prek resnične zgodbe o angleškem boksarju prikaže razmere v tajskih zaporih.

Filmi o pandemijah 2. del, Velikonočni filmi, V zenitu sonca, Kako se kinematografi spopadajo z zaprtjem dvoran?

ARS Gremo v kino, 28. marec 2020 ― Pandemije in zombiji; filmi, ki spremljajo praznovanje velike noči; kultna kriminalka iz leta 1960; kaj bo s kinematografi, če bodo še dolgo ostali zaprti? Kinodvorane pri nas še vedno samevajo zaradi razglašene epidemije. O tem, kako se pri kinematografih spopadajo z zaprtjem dvoran, ki bo po vsej verjetnosti trajalo še kar nekaj časa, se bomo spraševali v tokratni oddaji. Dobro za ljubitelje filmov pa je le to, da lahko filme gledamo tudi doma. Na primer dela, ki se s temo pandemij spopadajo na domišljijski način, ali pa tem dnem primerno filme z velikonočnimi vsebinami. V oddaji bomo poleg tega razmišljali o kultni kriminalki V zenitu sonca iz leta 1960 z Alainom Delonom v glavni vlogi, posneti po romanu Patricie Highsmith, ki bo v petek v okviru programa Kinoteka na ogled na Televiziji Slovenija.

Amir Muratović o Muzeju norosti

ARS Gremo v kino, 21. marec 2020 ― Predstavljamo kopenhagenski spletni dokumentarni festival in sprašujemo zakaj radi gledamo filme o pandemijah? Oddaja Gremo v kino se zaradi epidemije in s tem povezanim zaprtjem kinodvoran še vedno osredotoča na domače zaslone. V torek je bil premierno na Televiziji Slovenija prikazan novi dokumentarni film Amirja Muratovića Muzej norosti. Za konec tedna pa si bomo lahko prav tako na Televiziji Slovenija ogledali islandski film, poln črnega humorja, V senci drevesa. Na spletni strani Kinodvora si lahko ogledamo več kratkih filmov, poleg teh pa film Alipato – kratko življenje ogorka filipinskega režiserja Khavna de la Cruza, v katerem prikaže življenje v manilskih slumih. Prav tako na spletu še do nedelje poteka Kopenhagenski mednarodni festival dokumentarnih filmov CPH: DOX. V oddaji bomo razmišljali tudi o filmih, ki se ukvarjajo s pandemijami. Vabljeni k poslušanju!

Pawel Pawlikowski, Lebdenje, baletna zgodba Rut Vavpotič, Apokalipsa, danes, Raj in pogovor z Andrejem Končalovskim

ARS Gremo v kino, 14. marec 2020 ― Dokumentarci poljskega oskarjevca; ocena igrano dokumentarnega filma o koreografinji Rut Vavpotič; mojstrovina Francisa Forda Coppole iz leta 1979, dopolnjena leta 2000; Andrej Končalovski razmišlja o svojem filmu Raj Kinematografi so še vedno zaprti zaradi epidemije, filme pa lahko gledamo tudi doma. Na spletni strani Kinodvora si lahko brezplačno ogledamo štiri dokumentarce z oskarjem nagrajenega poljskega režiserja Pawla Pawlikowskega z začetka devetdesetih let, ki jih je snemal za BBC. Ocenili bomo novi igrano dokumentarni film Marte Frelih o slovenski koreografinji Rut Vavpotič. Film je bil ta teden premierno prikazan na Televiziji Slovenija. Prav tako na Televiziji Slovenija pa bosta ta konec tedna na sporedu dva izjemna vojna filma – Apokalipsa, danes Francisa Forda Coppole, ki obravnava vietnamsko vojno, in Raj, film o drugi svetovni vojni, za katerega je Andrej Končalovski leta 2016 prejel srebrnega leva za najboljšo režijo. Vabljeni k poslušanju!
Slovenski filmi na spletu

Slovenski filmi na spletu

ARS Gremo v kino, 7. marec 2020 ― 100. obletnica rojstva Érica Rohmerja, ocena češkega filma Ženske tečejo, spletni festival kratkega filma, esej o taktilni in telesni razsežnosti filma. Kljub temu, da so kinematografi po državi zaprti, filme lahko gledamo doma. Med drugim na Televiziji Slovenija, kjer bodo ta petek v počastitev 100. obletnice rojstva velikana evropskega filma Érica Rohmerja predvajali njegov film Moja noč pri Maud, prihodnjo sredo pa bo kot »film tedna« na sporedu češka komedija Ženske tečejo scenarista in režiserja Martina Horskega. Poročali bomo še o festivalu kratkega filma My Darling Quarantine, za katerega so selektorji največjih filmskih festivalov, kot so festival v Cannesu, Berlinale ali Beneški filmski festival, izbrali najboljše kratke filme, ki so zdaj prosto dostopni prek spleta. V okviru projekta Vsi (filmi) doma si lahko prek spleta v času epidemije ogledamo tudi izbor slovenskih filmov. V oddaji bomo poleg tega razmišljali o taktilni in telesni razsežnosti filma, pri kateri oči prevzamejo funkcijo organov tipa in telesnega doživljanja. Vabljeni k poslušanju!
Navadna ljubezen, Posebni, Izven igrišča, retrospektiva vzhodnonemškega filma, umrl je Max von Sydow

Navadna ljubezen, Posebni, Izven igrišča, retrospektiva vzhodnonemškega filma, umrl je Max von Sydow

ARS Gremo v kino, 29. februar 2020 ― ocene treh filmov z rednega sporeda kinematografov, retrospektiva v Cankarjevem domu v Ljubljani, umrl je eden najljubših igralcev Ingmarja Bergmana V oddaji Gremo v kino bomo ocenili britansko romantično dramo Navadna ljubezen, film Posebni – novo delo režiserjev uspešnice Prijatelja – in športno dramo Izven igrišča. Poročali bomo o retrospektivi vzhodnonemškega filma v Cankarjevem domu v Ljubljani, posvetili se bomo tudi karieri Maxa von Sydowa – izjemnega igralca, ki je prejšnjo nedeljo umrl.
Tommaso, Jadralke, Naprej, 22. festival dokumentarnega filma

Tommaso, Jadralke, Naprej, 22. festival dokumentarnega filma

ARS Gremo v kino, 22. februar 2020 ― Ocenili bomo igrani avtoportret režiserja Abela Ferrare in napovedali 22. Festival dokumentarnega filma Posvetili se bomo filmom na rednem sporedu. Ocenili bomo igrani avtoportret režiserja Abela Ferrare Tommaso, fantazijsko delo Naprej studiev Disney in Pixar ter dokumentarec Jadralke o prvi jadrnici z žensko posadko, ki je leta 1989 obplula svet. Predstavili bomo 22. festival dokumentarnega filma, ki se začenja prihodnji teden v Cankarjevem domu v Ljubljani, ter biografski film Kalašnikov, ki je v ruske kinematografe prišel pred praznovanjem 75-letnice zmage v drugi svetovni vojni.
Berlinale 2020, Ema Kugler, Festival gorniškega filma, Nevidni človek, Klic divjine

Berlinale 2020, Ema Kugler, Festival gorniškega filma, Nevidni človek, Klic divjine

ARS Gremo v kino, 15. februar 2020 ― Kako zanimiv je letošnji Berlinale – o tem se v oddaji pogovarjamo s Tino Poglajen, govorimo pa tudi z Emo Kugler, dobitnico nagrade Franceta Štiglica in ocenjujemo filma Nevidni človek in Klic divjine. V oddaji se Tina Poglajen oglaša z Berlinala. Oziramo se po Festivalu gorniškega filma in pogovarjamo z Emo Kugler, dobitnico nagrade Franceta Štiglica za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije. Med filmi, ki so ta hip na sporedu, pa ocenjujemo znanstveno fantastični psihološki triler Nevidni človek in družinsko pustolovščino Klic divjine.
Ne pozabi dihati, 70. Berlinale, Mleko, 14. festival gorniškega filma

Ne pozabi dihati, 70. Berlinale, Mleko, 14. festival gorniškega filma

ARS Gremo v kino, 8. februar 2020 ― Ocenili bomo nov slovenski mladinski film režiserja in soscenarista Martina Turka Ne pozabi dihati Ocenili bomo nov slovenski mladinski film režiserja in soscenarista Martina Turka Ne pozabi dihati ter islandsko dramo Mleko režiserja in scenarista Grímurja Hákonarsona o ženski, ki se postavi po robu izkoriščevalski lokalni zadrugi. Predstavili bomo 70. mednarodni filmski festival v Berlinu in se pogovarjali s Silvom Karom, direktorjem 14. festivala gorniškega filma, ki bo potekal prihodnji teden v več krajih po Sloveniji.
še novic