Stotnik, Eldorado in pogovor z Markusom Imhoofom, 72. Cannes in 15. Kino Otok

Stotnik, Eldorado in pogovor z Markusom Imhoofom, 72. Cannes in 15. Kino Otok

ARS Gremo v kino, 24. maj ― S kritikom se bomo pogovarjali o filmu Stotnik in z režiserjem o filmu Eldorado S kritikom Denisom Valičem se bomo pogovarjali o filmu Stotnik. Stotnik prikazuje nemškega dezerterja in njegov zločinski boj za preživetje v zadnjih dneh Tretjega rajha. Ljubljano je obiskal švicarski režiser Markus Imhoof in predstavil svoj pretresljivi dokumentarec Eldorado o beguncih čez sredozemsko morje, ki ga je poglobil s svojo zgodbo iz otroštva. Poročevalka Ingrid Kovač Brus se bo pred podelitvijo nagrad javila z 72. filmskega festivala v Cannesu. Ob koncu bomo napovedali 15. edicijo mednarodnega festivala Kino Otok v Izoli.
Zgodovina ljubezni, Jaz sem za nič, Tabu: Zgodba za jutri, 72. festival v Cannesu

Zgodovina ljubezni, Jaz sem za nič, Tabu: Zgodba za jutri, 72. festival v Cannesu

ARS Gremo v kino, 16. maj ― Po velikem uspehu na festivalu v Kalovih Varih film Zgodovina ljubezni zdaj prihaja v Art kino mrežo Slovenije. Po velikem uspehu na festivalu v Kalovih Varih, kjer je prejel nagrado mednarodne žirije za izjemen umetniški dosežek, film Zgodovina ljubezni režiserke in scenaristke Sonje Prosenc prihaja na redni spored izbranih kinematografov Art kino mreže Slovenije. O tem posebnem in zagonetnem filmu se bomo pogovarjali s filmsko kritičarko Tino Poglajen. V nadaljevanju bosta temi dokumentarni portret Andreja Rozmana Roze z naslovom Jaz sem za nič ter glasbeni dokumentarec o zasedbi Tabu s podnaslovom Zgodba za jutri. Povzeli bomo uvodne dneve »festivala festivalov«: iz Cannesa se bo oglasila urednica in poročevalka Ingrid Kovač Brus.
Čista zloba, Ben se vrača, Stoletje sanj, Oberhausen, Cannes

Čista zloba, Ben se vrača, Stoletje sanj, Oberhausen, Cannes

ARS Gremo v kino, 8. maj ― Ocenjujemo filma Čista zloba in Ben se vrača, režiser Ven Jemeršić govori o filmu Stoletje sanj, poročamo o festivalu kratkega filma v Oberhausnu in o filmskem festivalu v Cannesu V oddaji Gremo v kino bomo ocenili filma Čista zloba o serijskem morilcu Tedu Bundyju in Ben se vrača o preizkušnji matere, ki se mora soočiti s posledicami sinove odvisnosti od drog. Režiser Ven Jemeršić bo spregovoril o nastanku Stoletja sanj – filma o izumitelju Petru Florjančiču. V oddaji bomo poleg tega poročali o pravkar minulem mednarodnem festivalu kratkega filma v Oberhausnu in o tem, kaj se obeta na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu. Vabljeni k poslušanju!
Stavka!, Drobižki 2, Stric Geza ide v Zaturce, Boris Lehman, Filmski teden Evrope

Stavka!, Drobižki 2, Stric Geza ide v Zaturce, Boris Lehman, Filmski teden Evrope

ARS Gremo v kino, 29. april ― Ocenjujemo filma Stavka! in Drobižki 2, Štefan Kardoš govori o nastanku filma Stric Geza ide v Zaturce, poročamo o retrospektivi filmov Borisa Lehmana in o programu Filmskega tedna Evrope. Na praznik dela se je v Art kino mreži zavrtel film Stavka! francoskega režiserja Stéphana Brizéja, v kine je prišel tudi drugi del animiranega filma Drobižki, v središču katerega so žuželke. Štefan Kardoš bo v oddaji Gremo v kino spregovoril o nastajanju filma Stric Geza ide v Zaturce, pod katerega se podpisuje kot scenarist in sorežiser, programski vodja Slovenske kinoteke Igor Prassel bo predstavil retrospektivo filmov Belgijca Borisa Lehmana, ki se v Kinoteki začenja prihodnji teden, poleg tega bomo poročali o programu Filmskega tedna Evrope, v okviru katerega se bo od sobote, 4. maja, do 13. junija zvrstilo 33 brezplačnih projekcij sodobnih evropskih filmov.
Nina Peče Grilc

Nina Peče Grilc

ARS Gremo v kino, 18. april ― Naša gostja bo Nina Peče Grilc, ki je pred dobrim desetletjem s svojo ekipo začela zapuščeno kinodvorano na Miklošičevi v Ljubljani spreminjati v živahno filmsko središče Kinodvor Naša gostja bo Nina Peče Grilc, ki je pred dobrim desetletjem s svojo ekipo začela zapuščeno kinodvorano na Miklošičevi v Ljubljani spreminjati v živahno filmsko središče Kinodvor in prav danes mesto direktorice predaja svoji naslednici. V Kinodvoru smo si ta teden tudi premierno ogledali domači dokumentarec Borisa Jurjaševiča Tkanje pogledov o Jožetu Dolmarku in film Stan in Olio, bili pa smo tudi na premieri romantičnega filma Prvič. Včeraj dopoldne pa je v Parizu potekala novinarska konferenca, na kateri je direktor canskega filmskega festivala Thierry Frémaux predstavil uradni program 72. festivala, ki se bo začel 14. maja.
Kurja polt, Tranzit, Gospod Link: V iskanju izgubljenega doma, Hellboy

Kurja polt, Tranzit, Gospod Link: V iskanju izgubljenega doma, Hellboy

ARS Gremo v kino, 11. april ― V Ljubljani poteka festival žanrskega filma Kurja polt, pogovarjamo se s Christianom Petzoldom, avtorjem filma Tranzit. V oddaji Gremo v kino bomo poročali o 6. izdaji festivala žanrskega filma Kurja polt – osrednji gost festivala je filipinski cineast Khavn de la Cruz –, pogovarjali se bomo s Christianom Petzoldom, avtorjem filma Tranzit, poleg tega bomo ocenili animacijo Gospod Link: V iskanju izgubljenega doma in akcijsko pustolovščino Hellboy. Vabljeni k poslušanju!
Slovo Agnès Warda in Kurja polt

Slovo Agnès Warda in Kurja polt

ARS Gremo v kino, 8. april ― Minuli konec tedna se je poslovila velika dama francoskega filma Agnès Varda, ena od gonilnih sil francoskega novega vala. Minuli konec tedna se je poslovila velika dama francoskega filma Agnès Varda, ena od gonilnih sil francoskega novega vala. V radijskem eseju bomo premislili njen opus in njeno zapuščino. Ocenili bomo nov film Paola Sorrentina Oni, ki prek mladega povzpetnika Sergia Morra kritično pogleda v zakulisje Berlusconijevega življenja, ter grozljivko po romanu Stevena Kinga Mačje pokopališče. Prihodnji teden se bo v Kinodvoru in Slovenski kinoteki v Ljubljani začel festival žanrskega filma Kurja polt. Letošnji poudarek so »freaki«, torej spake, čudaki in navdušenci na velikem platnu.
Srečen kot Lazzaro

Srečen kot Lazzaro

ARS Gremo v kino, 29. marec ― Filmska pripoved Srečen kot Lazzaro se giblje na meji možnega, a v vsej svoji neverjetnosti zelo kmalu gledalca popolnoma prevzame. Zadnji marčevski dnevi so namenjeni festivalu mladih za mlade – Kinotripu, na rednem sporedu v kinodvoranah je eden presežkov lanskega leta, italijanski film Srečen kot Lazzaro, ki ga je posnela Alice Rohrwacher. Prav tako izstopajoč je drugi film Jordana Peela, režiserja, ki je na izviren in grozljiv način spregovoril o prikritem rasizmu v filmu Zbeži!, zdaj pa je posnel grozljivko Mi. Režiser Tim Burton pa se vrača s fantazijskim filmom Slonček Dumbo.
21. festival dokumentarnega filma, festival Diagonala, Ne bom več luzerka, Tovor, Videnje

21. festival dokumentarnega filma, festival Diagonala, Ne bom več luzerka, Tovor, Videnje

ARS Gremo v kino, 20. marec ― Končal se je 21. festival dokumentarnega filma, v Gradcu poteka festival avstrijskega filma Diagonala, ocenjujemo filme Ne bom več luzerka, Tovor in Videnje Na 21. festivalu dokumentarnega filma, ki se je končal v sredo, se je zavrtela vrsta izjemnih del – o treh, ki zaobsegajo tri obdobja zgodovine Rusije in Sovjetske zveze, bomo poročali v tokratni oddaji, pa tudi o filmu, ki je prejel nagrado Amnesty International Slovenije za najboljše delo na temo človekovih pravic. Spregovorili bomo o Festivalu avstrijskega filma, ki se te dni odvija v Gradcu, in ocenili filme Ne bom več luzerka Urše Menart, Tovor srbskega režiserja Ognjena Glavonića in Videnje japonske cineastke Naomi Kawase. Vabljeni k poslušanju!
Festival dokumentarnega filma, Karpo Godina v Bergamu, Creed 2, Poslednji Srb na Hrvaškem

Festival dokumentarnega filma, Karpo Godina v Bergamu, Creed 2, Poslednji Srb na Hrvaškem

ARS Gremo v kino, 15. marec ― Ljubljano so že obiskali nekateri gostje Festivala dokumentarnega filma. Med njimi sta režiserja Barbara Miller in Ben Asamoah, ki bosta predstavila filma Ženski užitki in Sakawa. Te dni je v polnem teku 21. Festival dokumentarnega filma. Medtem ko so Ljubljano že obiskali nekateri avtorji in avtorice prikazanih dokumentarcev – med njimi sta režiserja Barbara Miller in Ben Asamoah – , je ta teden v Bergamu gostoval slovenski avtor. Vsestranski slovenski filmar Karpo Godina je bil posebni gost festivala Bergamo Film Meeting. V oddaji Gremo v kino boste slišali kratke pogovore z omenjenima režiserjema in režiserko, ocenili pa bomo tudi izbrani novosti z rednega sporeda, filma Creed II in Poslednji Srb na Hrvaškem. Vabljeni k poslušanju!
Festival dokumentarnega filma v Ljubljani, Dnevi etnografskega filma, Colette, Vprašanje identitete, Festival dokumentarnega filma v Solunu

Festival dokumentarnega filma v Ljubljani, Dnevi etnografskega filma, Colette, Vprašanje identitete, Festival dokumentarnega filma v Solunu

ARS Gremo v kino, 6. marec ― Oddaja je v znamenju dokumentarnega filma in … 8. marca V kinematografih sta na ogled filma Colette, zgodba o ženski, ki ji je moški odvzel glas, in o njenem boju, da bi svoj glas ponovno pridobila, ter film Vprašanje identitete, ki odkriva zgodbe petih žensk, ki so živele na prepihu slovensko-italijanske meje in političnih nesoglasij v obdobju, ko so se ženske pravice šele rojevale. Napovedujemo tudi Festival dokumentarnega filma in poročamo o Dnevih etnografskega filma v Ljubljani in Festivalu dokumentarnega filma v Solunu.
Izbrisana

Izbrisana

ARS Gremo v kino, 28. februar ― Film Izbrisana je po svojem romanu o mladi ženski, ki ostane brez državljanstva in identitete, posnel Miha Mazzini Spored v kinodvoranah je ta hip imeniten: po nagradah v Portorožu in gostovanjih na tujih festivalih je v kinu film Izbrisana, ki ga je po svojem romanu o mladi ženski, ki ostane brez državljanstva in identitete, posnel Miha Mazzini. Pridružila se mu je filmska meditacija še vedno izjemno ustvarjalne novovalovke Agnès Varda z naslovom O ljudeh in vaseh, v Slovenski kinoteki pa bo svoj izrazito avtorski opus predstavil Andrej Zdravič. Še vedno pa razmišljamo tudi o oskarjih, z nami bo animatorka Špela Čadež, ki je letos prvič sodelovala pri izboru oskarjev, govorili pa bomo tudi o filmu Free Solo, ki je navdušil v Ljubljani in Los Angelesu.
69. Berlinale, 13. Festival gorniškega filma, Oskarji, Šepet nežne ulice

69. Berlinale, 13. Festival gorniškega filma, Oskarji, Šepet nežne ulice

ARS Gremo v kino, 20. februar ― Nagrajenci 69. festivala Berlinale, filmi na 13. Festivalu gorniškega filma, ugibanje o nagradah Ameriške filmske akademije in ocena filma Šepet nežne ulice V oddaji Gremo v kino se bomo ozrli k nagrajencem 69. festivala Berlinale, poročali bomo o slovenskih filmih in o delih, ki se ukvarjajo z vprašanji ekologije na 13. Festivalu gorniškega filma, ugibali bomo, kdo utegnejo biti letošnji prejemniki oskarjev, poleg tega bomo ocenili novi film oskarjevca Barryja Jenkinsa Šepet nežne ulice.
69. Berlinale, Retrosex v Kinodvoru, Lepi fant, Alita: Bojni angel, 13. festival gorniškega filma

69. Berlinale, Retrosex v Kinodvoru, Lepi fant, Alita: Bojni angel, 13. festival gorniškega filma

ARS Gremo v kino, 15. februar ― Ocenili bomo dramo Lepi fant o ljubeči družini in njenem dolgoletnem boju s sinovo odvisnostjo od drog. Pred sobotno podelitvijo zlatega in srebrnih medvedov bomo povzeli vrhunce 69. filmskega festivala v Berlinu. Dan po valentinovem bo v Ljubljani v nekdanjem Kinu Sloga Noč erotičnega filma, ocenili bomo dramo o ljubeči družini in njenem dolgoletnem boju s sinovo odvisnostjo Lepi fant ter znanstveno-fantastični film o kiborginji Aliti: Bojnemu angelu. Napovedali bomo tudi 13. festival gorniškega filma, ki se bo začel v ponedeljek.
še novic