Študijski filmi na FSF, Na obali Chesil, Vsi vejo, Gajin svet, Bergman: Eno leto, eno življenje

Študijski filmi na FSF, Na obali Chesil, Vsi vejo, Gajin svet, Bergman: Eno leto, eno življenje

ARS Gremo v kino, 20. september ― Ob 100. obletnici rojstva Ingmarja Bergmana predvajajo retrospektivo in dokumentarec o mojstrovnem najplodnejšem letu 1957. Potem ko smo prejšnjo oddajo namenili celovečercem iz tekmovalnega programa 21. festivala slovenskega filma, se bomo tokrat ozrli na kratke študijske filme. Ocenili bomo mladinski film Gajin svet režiserja Petra Bratuše, ki je nastal v koprodukciji RTV Slovenija. V Slovenski kinoteki so ob 100. obletnici rojstva Ingmarja Bergmana zagnali retrospektivo mojstrovih del, ki so jo v Kinodvoru podprli s premiero portretnega dokumentarca Bergman: Eno leto, eno življenje. Ocenili bomo drami Na obali Chesil – nastala je po romanu in scenariju Iana McEwana – ter Vsi vejo, novo delo oskarjevca Asgharja Farhadija.
21. Festival slovenskega filma

21. Festival slovenskega filma

ARS Gremo v kino, 12. september ― Za glavno vesno - najboljši celovečerni film - se poteguje 16 del 21. izdaja Festivala slovenskega filma poteka od ponedeljka naprej v Portorožu. V oddaji, ki jo bomo v celoti posvetili festivalu, vas bomo podrobneje seznanili z aktualnimi filmskimi ustvarjalci in s svežimi novicami.
Nagrajeni filmi FeKK, 75. Mostra, Pravičnik 2, Skrivno življenje mačk, Dostopnost filmske dediščine

Nagrajeni filmi FeKK, 75. Mostra, Pravičnik 2, Skrivno življenje mačk, Dostopnost filmske dediščine

ARS Gremo v kino, 29. avgust ― Razmišljali bomo o dostopnosti naših klasik na digitaliziranih in restavriranih medijih. Pogovarjali se bomo z nagrajenci Festivala kratkega filma FeKK in s poročevalko, ki se bo oglasila s 75. beneškega filmskega festivala. Ocenili bomo filma Pravičnik 2 in Skrivno življenje mačk ter razmišljali o dostopnosti naše filmske dediščine na digitaliziranih in restavriranih medijih. Vabljeni k poslušanju!
Festival kratkega filma FeKK, Darko Štante in Posledice v Torontu, Mary Shelley, Vohun, ki me je nategnil

Festival kratkega filma FeKK, Darko Štante in Posledice v Torontu, Mary Shelley, Vohun, ki me je nategnil

ARS Gremo v kino, 23. avgust ― V oddaji boste slišali oceno filma Mary Shelley in pogovor z režiserjem Darkom Štantetom, čigar prvenec bodo premierno predstavili na uglednem festivalu v Torontu. Govorili bomo o četrti ediciji drznega festivala kratkega filma po imenu FeKK, ki se osredotoča na filmsko krajino Slovenije in drugih držav nekdanje Jugoslavije. Ocenili bomo biografsko dramo Mary Shelley, pod katero se podpisuje savdskoarabska režiserka Haifaa al-Mansour, ter komedijo z naslovom Vohun, ki me je nategnil. Napovedali bomo Beneški filmski festival in se pogovarjali z režiserjem in socialnim delavcem Darkom Štantetom, čigar celovečerni igrani prvenec Posledice bo doživel svetovno premiero v Torontu na 43. mednarodnem festivalu Tiff.
Sarajevski filmski festival, FeKK, Misija: Nemogoče – Izpad, Čuvarke, Olmo Omerzu in Zimske muhe

Sarajevski filmski festival, FeKK, Misija: Nemogoče – Izpad, Čuvarke, Olmo Omerzu in Zimske muhe

ARS Gremo v kino, 16. avgust ― Končuje se sarajevski filmski festival, začenja se FeKK – festival kratkega filma v Ljubljani O dogajanju na sarajevskem filmskem festivalu in o festivalu kratkega filma Fekk – ta se začenja prihodnji teden. Med premierami smo izbrali novo nadaljevanje Misije: Nemogoče z naslovom Izpad in francoski film Čuvarke. Pogovarjamo pa se tudi z Olmom Omerzujem, ki s svojim novim filmom Zimske muhe potuje na odmevni festival Tiff v Torontu.
Ne skrbi, peš ne bo prišel daleč, Plesna terapija, Prenovljeni Marvin, Sarajevski filmski festival

Ne skrbi, peš ne bo prišel daleč, Plesna terapija, Prenovljeni Marvin, Sarajevski filmski festival

ARS Gremo v kino, 8. avgust ― Sarajevski filmski festival tokrat s pestro slovensko udeležbo Biografska komična drama Ne skrbi, peš ne bo prišel daleč, v kateri blesti Joaquin Phoenix, romantična komedija Plesna terapija in drama Prenovljeni Marvin – to so teme tokratne oddaje, v kateri govorimo tudi o Sarajevskem filmskem festivalu s pestro slovensko udeležbo.
Mamma mia: Spet začenja se

Mamma mia: Spet začenja se

ARS Gremo v kino, 5. avgust ― Kdo je 49-letni Londončan Ol Parker, ki si je upal napisati in posneti nadaljevanje uspešnice Mamma mia? Kdo je 49-letni Londončan Ol Parker, ki si je upal napisati in posneti nadaljevanje uspešnice Mamma mia? V njej so se zvezdam iz prvega dela pridružili še Cher, Andy Garcia, Lily James in v ritmih skupine Abba snemali na otoku Vis.  V kinu je film, ki je neustavljivo privlačen preplet glasbe, duhovitih dialogov ter hkrati izviren prolog in epilog k prvemu delu glasbene komedije. Z ekipo smo se srečali na premieri v puljski Areni, kjer je režiser Parker med drugim povedal, da je na snemanju filma prav nedostojno in pretirano užival. Ogledali smo si tudi filma Whitney in Hotel Transilvanija 3: Vsi na morje, ustavili pa smo se še na festivalu v Kranjski Gori.
Ruben Östlund v Motovunu in Otok psov na Ljubljanskem gradu

Ruben Östlund v Motovunu in Otok psov na Ljubljanskem gradu

ARS Gremo v kino, 27. julij ― Švedskega režiserja Rubna Östlunda v istrskem mestecu nagrajujejo za svobodni duh in inovativnost, s katerima širi meje filmskega izraza. Obiskali smo filmski festival v Motovunu. Medtem ko je v slikovitem istrskem mestecu nagrado maverick, ki jo namenjajo avtorjem za inovativnost in razširjanje filmskega izraza, lani prejela poljska režiserka Agnieszka Holland, so v Motovunu za prejemnika mavericka letos izbrali Rubna Östlunda. Švedski režiser, ki med drugim raziskuje sodobni način življenja, strah pred drugim in drugačnim ter pojavne oblike konformizma in poslušnosti v skandinavskih družbah, bo gost oddaje. Slišali boste tudi oceni animiranega filma Otok psov Wesa Andersona in trilerja Skrivnostno ogledalo, ki bosta na ogled na domačih filmskih platnih. Ob koncu bomo predstavili hrvaško-slovensko koprodukcijo Nori dnevi. Dokumentarni film Damiana Nenadića o vsakdanjih in eksistencialnih stiskah dveh uporabnikov psihiatričnih storitev bo doživel mednarodno premiero v sekciji Teden kritike na festivalu v švicarskem Locarnu, ki se začenja prihodnji teden. Vabljeni v našo družbo!
Puljski filmski festival, Motovunski filmski festival, festival v Odesi, Sicario 2, Svet prihodnosti

Puljski filmski festival, Motovunski filmski festival, festival v Odesi, Sicario 2, Svet prihodnosti

ARS Gremo v kino, 20. julij ― Osrednji gost motovunskega filmskega festivala bo švedski režiser Ruben Östlund Medtem ko se v Pulju festival bliža slovesni podelitvi nagrad,  se na Motovunu festivalska vročica šele začenja – na njem bodo z nagrado maverick počastili osrednjega gosta Rubena Östlunda. Prvič se podajamo v Odeso na tamkajšnji filmski festival, med premierami na rednem sporedu pa izpostavljamo akcijsko srhljivko Sicario 2: vojna brez pravil in znastveno-fantastično akcijo Svet prihodnosti.
Od Karlovih Varov do Ljutomera in naprej v Pulj

Od Karlovih Varov do Ljutomera in naprej v Pulj

ARS Gremo v kino, 13. julij ― Slovenski filmi se uspešno predstavljajo na julijskih festivalih, v kino pa prihaja novi film Katarine Čas Terminal Med tem ko v Ljutomeru poteka Grossmannov filmski festival, ki je posvečen žanru grozljivke, v javnosti še vedno odmeva uspeh Sonje Prosenc in Olma Omerzuja na uglednem festivalu v Karlovih Varih. Za hip se bomo ustavili v Pulju, kjer se bo letos predstavila vrsta slovenskih koprodukcijskih filmov, z rednega sporeda pa bomo ocenili filma Nebotičnik in Terminal – s Katarino Čas v eni glavnih vlog.
Sonja Prosenc in Olmo Omerzu v Karlovih Varih

Sonja Prosenc in Olmo Omerzu v Karlovih Varih

ARS Gremo v kino, 7. julij ― Na filmskem festivalu v Karlovih Varih v osrednjem tekmovalnem programu dva mlada slovenska režiserja V Karlovih Varih se izteka eden najstarejših in najuglednejših filmskih festivalov na svetu, na njem sta se v tekmovalnem programu predstavila kar dva mlada slovenska režiserja – Sonja Prosenc in Olmo Omerzu. Zato si bomo še enkrat pogledali, v kakšnem programu sta sodelovala in kateri so presežki festivala. Šli bomo tudi pod zvezde in oblake, kjer se poleti po vsej Sloveniji vrtijo filmi. Med premierami bomo izpostavili film Izgubljena med valovi, ki ga je po resnični zgodbi posnel Islandec Baltasar Kormakur, ogledali pa smo si tudi ukrajinski animirani film Ukradena princesa in ameriški Prvo očiščenje.
Sonja Prosenc in Zgodovina ljubezni, Whitney Houston, Križanje, Nevarne igre, Film pod zvezdami

Sonja Prosenc in Zgodovina ljubezni, Whitney Houston, Križanje, Nevarne igre, Film pod zvezdami

ARS Gremo v kino, 29. junij ― Sonja Prosenc in Olmo Omerzu v Karlovih Varih. V oddaji se pogovarjamo s Sonjo Prosenc, režiserko filma Zgodovina ljubezni ob njegovi premieri v Karlovih Varih. Med filmi na rednem sporedu ocenjujemo dokumentarec o Whitney Houston, grozljivko Križanje in rusko znanstveno fantastično pustolovščino Nevarne igre ter napovedujemo Film pod zvezdami na ljubljanskem gradu.
Sophie Fiennes v Ljubljani

Sophie Fiennes v Ljubljani

ARS Gremo v kino, 22. junij ― Pogovarjamo z režiserko Sophie Fiennes, ki je ob premieri svojega dokumentarnega filma Grace Jones obiskala Ljubljano V oddaji se pogovarjamo z režiserko Sophie Fiennes, ki je ob premieri svojega dokumentarnega filma Grace Jones obiskala Ljubljano. Poleg njenega filma ocenjujemo še madžarski triler Jupitrova luna in kitajski domišljijski spektakel Legenda o konkubini, bili pa smo tudi na Festivalu migrantskega filma.
Dokumentarca o Laibach in balkanskih uličnih glasbenikih

Dokumentarca o Laibach in balkanskih uličnih glasbenikih

ARS Gremo v kino, 15. junij ― Glasbeni dokumentarec o Laibach oriše kontekst, v katerem se je izoblikovala naša v mednarodnem okolju najuspešnejša prevratniška zasedba. V kinematografih Art kino mreže po Sloveniji je premiero doživel dokumentarec o nenaslovljeni vinilki zasedbe Laibach iz leta 1985. Glasbeni dokumentarec oriše nastajanje plošče in kontekst, v katerem se je izoblikovala naša v mednarodnem okolju najuspešnejša subverzivna zasedba. Ob tem slišimo skladbe s plošče. Medtem ko bomo film postavili v ospredje, se bodo kritiška peresa opredelila do – prav tako – dokumentarca Šum Balkana režiserja Borisa Petkoviča, ter do drugih novostih s sporeda kinodvoran. Ocenili bomo Oceanovih 8 z venčkom zvezdnic, Ljubiti Pabla o ljubezni do mafijskega šefa ter nadaljevanje animiranega celovečerca o superjunaški družini, Neverjetni 2. Vabljeni v našo družbo!
še novic