Gremo v kino

ARS Gremo v kino, 16. november ― Želite biti seznanjeni z aktualnim filmskim dogajanjem doma in po svetu, in tudi kritiško slediti tekočemu filmskemu sporedu? Želite biti seznanjeni z aktualnim filmskim dogajanjem doma in po svetu, in tudi kritiško slediti tekočemu filmskemu sporedu?

Gremo v kino

ARS Gremo v kino, 9. november ― Želite biti seznanjeni z aktualnim filmskim dogajanjem doma in po svetu, in tudi kritiško slediti tekočemu filmskemu sporedu? Želite biti seznanjeni z aktualnim filmskim dogajanjem doma in po svetu, in tudi kritiško slediti tekočemu filmskemu sporedu?
30. ljubljanski mednarodni filmski festival

30. ljubljanski mednarodni filmski festival

ARS Gremo v kino, 2. november ― Liffe je v sredo odprl avtobiografski film Abela Ferrare, ki zadnja leta živi in ustvarja v Rimu. V Ljubljani se je začel 30. Liffe. Jubilejni ljubljanski filmski festival gosti kultnega ameriškega režiserja Abela Ferraro in pričakuje milijontega obiskovalca, ki si projekcije lahko ogleda v šestih ljubljanskih kinih in še v treh v Mariboru, Celju in Novem mestu. V oddaji se bomo posvetili sekcijama Perspektive in Ekstravaganca ter prvi celovitejši retrospektivi kubanskega filma pri nas.
Dober dan za delo

Dober dan za delo

ARS Gremo v kino, 26. oktober ― Ocene filmov Dober dan za delo, Mali Joe, Neskončni nogomet in Doktor Sleep ter poročilo o mednarodnem simpoziju filmske teorije Jesenska filmska šola V središču oddaje Gremo v kino bo novi film Martina Turka Dober dan za delo. Zgodba o moškem, ki je, kot pravi Turk, »predober za ta svet«, je postavljena v sodobno Sarajevo. Ocenili bomo tudi film Mali Joe Jessice Hausner, dokumentarec Neskončni nogomet – njegov avtor Corneliu Porumboiu, eden vidnejših predstavnikov romunskega novega vala, v njem predstavlja moškega, ki želi spremeniti pravila nogometa – in zatem še grozljivko Doktor Sleep, nadaljevanje kultnega Izžarevanja, ki ga je režiral Stanley Kubrick. Za film je skupaj z režiserjem Mikom Flanaganom napisal scenarij po svoji knjigi Stephen King, ki je tudi avtor romana Izžarevanje. Poleg tega bomo v oddaji poročali o mednarodnem simpoziju filmske teorije Jesenska filmska šola – letos je bil dogodek posvečen odrazom razvoja novih identitetnih struktur v dokumentarcih z območja tako imenovane »jugosfere«.
O, partigiano – vseevropska retrospektiva partizanskega filma na Viennalu

O, partigiano – vseevropska retrospektiva partizanskega filma na Viennalu

ARS Gremo v kino, 19. oktober ― Spored v naših kinodvoranah ponuja vrsto jesenskih uspešnic, kjer med počitnicami vrtijo tudi enega najbolj nagrajevanih mladinskih filmov – nizozemsko Kickbokserko Ogledali smo si tudi zadnji film ameriškega režiserja Richarda Linklaterja Kam si izginila, Bernadette?, se ustavili na Dunaju, na Viennalu, ki ga je letos dobesedno zavzel slovenski film, in v češki Jihlavi, kjer so v ospredju vzhodnoevropski dokumentarci.
Božja milost, Mafija v objektivu, Ne pozabi dihati, Dnevi nemškega filma, 30. Liffe

Božja milost, Mafija v objektivu, Ne pozabi dihati, Dnevi nemškega filma, 30. Liffe

ARS Gremo v kino, 12. oktober ― Oceni filmov Božja milost in Mafija v objektivu, pogovor z Martinom Turkom o filmu Ne pozabi dihati, predstavitev Dnevov nemškega filma v Kinoteki, program 30. Liffe V oddaji Gremo v kino bomo vzeli pod drobnogled Božjo milost Françoisa Ozona, prejemnika velike nagrade žirije na letošnjem Berlinalu, pa film Mafija v objektivu Kim Longinotto, v središču katerega je fotografinja Letizia Battaglia. Z Martinom Turkom se bomo pogovarjali ob svetovni premieri njegovega filma Ne pozabi dihati v Rimu, poročali bomo o Dnevih nemškega filma v Slovenski kinoteki, poleg tega bomo predstavili program 30. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe.
Preboj, Vlado Škafar na Dunaju, Kim Longinotto, Deževen dan v New Yorku, Vrnitev v deželo zombijev

Preboj, Vlado Škafar na Dunaju, Kim Longinotto, Deževen dan v New Yorku, Vrnitev v deželo zombijev

ARS Gremo v kino, 5. oktober ― V kinu je nov slovenski partizanski film v režiji Dejana Baboska, posnet po knjigi spominov Franca Severja - Frante. Premiero je doživel vojni film Preboj o dogodkih iz marca 1945, ko sta na Menini planini partizanski diviziji presekali obroč 22-krat številčnejše nemške vojske in si priborili svobodo. Režiser in soscenarist je Dejan Babosek, film pa je posnet po knjigi spominov danes 96-letnega partizanskega komandanta Franca Severja – Frante Past na Menini planini. V avstrijskem filmskem muzeju na Dunaju so ta teden pripravili retrospektivo filmov Vlada Škafarja, medtem ko je Ljubljano v četrtek obiskala prejemnica nagrade Darko Bratina, britanska dokumentaristka Kim Longinotto, ki na neposreden, diskreten in hkrati politično ozaveščen način izpostavlja vlogo ženske v sodobni družbi. Premiero je doživel tudi njen dokumentarec Mafija v objektivu. Woody Allen je dogajalni prostor svojega novega filma znova umestil v New York in igralsko ekipo napolnil z obetavnimi imeni mlade generacije. Romantično komedijo Deževen dan v New Yorku bomo ocenili prav tako kot nadaljevanje komično-grozljivega žanrskega hibrida izpred desetih let, tokrat z naslovom Vrnitev v deželo zombijev. 
Oroslan, Joker, Pavarotti, Retrospektiva Franceta Štiglica

Oroslan, Joker, Pavarotti, Retrospektiva Franceta Štiglica

ARS Gremo v kino, 3. oktober ― Oroslan je celovečerni igrani prvenec režiserja in scenarista Matjaža Ivanišina. V Slovenski kinoteki v Ljubljani poteka retrospektiva našega filmskega pionirja, pedagoga in politika Franceta Štiglica ob stoletnici njegovega rojstva. Premieri tedna sta Oroslan, celovečerni igrani prvenec Matjaža Ivanišina, ter Joker, z beneškim zlatim levom nagrajeni film, v katerem je zaigral Joaquin Phoenix. Ocenili bomo tudi dokumentarni portret zvezdniškega tenorista Luciana Pavarottija, ki je operno umetnost približal množicam po vsem svetu.
Binti, Alice in župan, Pritisk, Dvojnik, KOYAA in nagajivi predmeti 2

Binti, Alice in župan, Pritisk, Dvojnik, KOYAA in nagajivi predmeti 2

ARS Gremo v kino, 28. september ― Pogovor s Frederike Migom, režiserko mladinskega filma Binti, ocene filmov Alice in župan, Pritisk in Dvojnik, pogovor s Koljo Saksido pred premiero animiranih filmov KOYAA in nagajivi predmeti 2 V oddaji Gremo v kino bo belgijska režiserka Frederike Migom spregovorila o nastanku mladinskega filma Binti, v središču katerega je 12letna angažirana vlogerka. Pod drobnogled bomo vzeli dokumentarec Pritisk, ki nudi uvid v globalno stanovanjsko krizo, film Alice in župan Nicolasa Pariserja o politiku, ki se za pomoč pri svojem delovanju obrne k filozofinji, in triler Dvojnik, v katerem je Will Smith zaigral dve vlogi – 51-letnega elitnega morilca in 23-letnega morilca. Za mladi lik so igralca digitalno pomladili. Poleg tega bo Kolja Saksida predstavil svojo novo serijo animiranih filmov s skupnim naslovom KOYAA in nagajivi predmeti 2.
22. Festival slovenskega filma, Prekletstvo Valburge, Košarkar naj bo 2, Zaton, Ad Astra: Pot do zvezd

22. Festival slovenskega filma, Prekletstvo Valburge, Košarkar naj bo 2, Zaton, Ad Astra: Pot do zvezd

ARS Gremo v kino, 25. september ― Komentar festivala in filmov Prejšnjo nedeljo se je s podelitvijo nagrad, od katerih jih je kar 11 prejel celovečerni igrani prvenec Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča, zaključil 22. Festival slovenskega filma – v oddaji Gremo v kino bomo komentirali letošnji festival, poleg tega bomo ocenili slovenska filma Prekletstvo Valburge Tomaža Gorkiča in drugi del filma Košarkar naj bo Borisa Bezića, ocenili bomo tudi novi film Lászla Nemesa Zaton in znanstvenofantastični triler Ad Astra: Pot do zvezd.
22. festival slovenskega filma

22. festival slovenskega filma

ARS Gremo v kino, 19. september ― Vabimo vas v družbo slovenskih ustvarjalcev filma. Tokrat se posvečamo 22. Festivalu Slovenskega filma. Odprl ga je film Metoda Pevca Jaz sem Frenk, sklenil pa se bo v nedeljo s sklepno slovesnostjo in podelitvijo nagrad. Ogledati si jo bo mogoče v neposrednem prenosu na 1. programu Televizije Slovenija.
Igor in Rosa, Moj dedi je padel z Marsa

Igor in Rosa, Moj dedi je padel z Marsa

ARS Gremo v kino, 13. september ― Tema prvenca Katje Colje je odnos starejših odtujenih zakoncev. Predstavili bomo 22. festival slovenskega filma, ki se začenja v torek v Portorožu, in pred mikrofon povabili zamejsko režiserko Katjo Coljo, ki je posnela svoj celovečerni igrani prvenec Igor in Rosa, v katerem sta nastopila Boris Cavazza in Lunetta Savino. Ocenili bomo hrvaški znanstveno-fantastični film za otroke Moj dedi je padel z Marsa. Pri njem je Slovenija sodelovala kot manjšinski koproducent.
Beneški filmski festival, Zgodbe iz kostanjevih gozdov, Bolečina in slava, Koža

Beneški filmski festival, Zgodbe iz kostanjevih gozdov, Bolečina in slava, Koža

ARS Gremo v kino, 2. september ― Vrhunci Beneškega filmskega festivala, pogovor z režiserjem filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorjem Božičem, oceni filmov Bolečina in slava Pedra Almodovarja in Koža Guya Nattiva. V oddaji bomo poročali o vrhuncih letošnjega Beneškega filmskega festivala, gost v oddaji bo Gregor Božič, režiser igranega celovečernega filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov, ki bo doživel svetovno premiero na filmskem festivalu v Torontu, poleg tega bomo ocenili avtobiografski film Pedra Almodovarja Bolečina in slava in biografsko dramo Koža scenarista in režiserja Guya Nattiva.
Beneški filmski festival, 112, Nikoli ni prepozno, jesenska sezona v Slovenski kinoteki

Beneški filmski festival, 112, Nikoli ni prepozno, jesenska sezona v Slovenski kinoteki

ARS Gremo v kino, 28. avgust ― Poročilo z Beneškega filmskega festivala, oceni filmov 112 in Nikoli ni prepozno, jesenska sezona v Slovenski kinoteki V tokratni oddaji Gremo v kino bomo poročali z Beneškega filmskega festivala, ki se je začel v sredo s filmom Resnica Hirokazuja Kore-ede, ocenili bomo enega najbolj nagrajevanih prvencev lanskega leta – kriminalno dramo 112 danskega režiserja Gustava Möllerja – in komedijo Nikoli ni prepozno z Diane Keaton v glavni vlogi, poleg tega bomo razkrili program jesenske sezone v Slovenski kinoteki.
Sarajevski in beneški festival, festival Fekk, Beli vran in Yesterday

Sarajevski in beneški festival, festival Fekk, Beli vran in Yesterday

ARS Gremo v kino, 22. avgust ― Kakšno je bilo življenje mladega Rudolfa Nurejeva in kaj se zgodi, če ostaneš na svetu edini, ki znaš zaigrati vse največje uspešnice Beatlov? Tokrat o dveh aktualnih festivalih, sarajevskem in festivalu kratkega filma Fekk – v okviru tega je naša gostja mlada Jelena Gavrilović, ki jo festival pregledno predstavlja v kategoriji Instant kult. Napovedujemo bližajoči se beneški filmski festival, med premierami pa ocenjujemo filma Beli vran režiserja Ralpha Fiennesa in Yesterday, komično delo o človeku, ki je po spletu naključij edini znal zaigrati vse največje uspešnice Beatlov.
še novic