„Slovenski pozdrav“ – Dnevi slovenske kulture v Tuzli

„Slovenski pozdrav“ – Dnevi slovenske kulture v Tuzli

Slovenci.si, 3. september ― V organizaciji Slovenske skupnosti Tuzla, v obdobju 19-25.08.2019. v Tuzli je potekala prireditev “Slovenski pozdrav” – Dnevi slovenske kulture. Dogodek je zajel številne dejavnosti, ki so se odvijale v čudovitem ambientu „Kuće Plamena mira” v središču mesta. Prireditev se je začela 19. avgusta z uradnim odprtjem zdaj že tradicionalne, 6. regijske likovne kolonije „Slovenci v […] The post „Slovenski pozdrav“ – Dnevi slovenske kulture v Tuzli appeared first on Slovenci.
Razstava Maruše Štibelj v Zenici

Razstava Maruše Štibelj v Zenici

Slovenci.si, 12. april ― V sklopu mednarodne kulturne prireditve Zeničko prolječe (Zeniška pomlad) 2019 sta Združenje meščanov slovenskega rodu Encijan in Muzej mesta Zenica 10. aprila pripravila odprtje razstave slovenske likovne umetnice Maruše Štibelj. Obiskovalce je uvodoma pozdravil direktor muzeja Adnadin Jašarević, kritičen pogled na delo avtorice Maruše Štibelj pa je podal predsednik slovenskega združenja in prav tako likovni […] The post Razstava Maruše Štibelj v Zenici appeared first on Slovenci.
V Sarajevu so se sklenili tretji dnevi slovenskega filma

V Sarajevu so se sklenili tretji dnevi slovenskega filma

Slovenci.si, 25. marec ― Slovensko društvo Cankar Sarajevo, Lektorat slovenskega jezika na FF UNSA in Slovenski filmski center smo že tretje leto zapored pripravili Dneve sodobnega slovenskega filma. Trije večeri trije filmi, ki jih je izbral mag. Pavel Ocepek, učitelj slovenščine na FF UNSA, skupaj z Nerino Kocjančič s Slovenskega filmskega centra, so nastali v letu 2018 in s […] The post V Sarajevu so se sklenili tretji dnevi slovenskega filma appeared first on Slovenci.
Napredek jezikovnega znanja je vprašanje obstoja skupnosti

Napredek jezikovnega znanja je vprašanje obstoja skupnosti

Slovenci.si, 12. februar ― Podelili nagrade 47. literarnega natečaja Mladike Napredek jezikovnega znanja predstavlja vprašanje obstoja narodne skupnosti, zato mora biti krepitev tega znanja skrb celotne skupnosti. S temi besedami je predsednik Društva slovenskih izobražencev Sergij Pahor utemeljil nastanek literarnega natečaja revije Mladika, ki je bil razpisan že 47-ič; in v okviru katerega so 11. februarja zvečer v Peterlinovi […] The post Napredek jezikovnega znanja je vprašanje obstoja skupnosti appeared first on Slovenci.
Dan slovenske kulture v Čedadu

Dan slovenske kulture v Čedadu

Slovenci.si, 5. februar ― Letošnja osrednja Prešernova proslava Slovencev v Italiji nosi naslov Kot ptice prešerno – glasbeno popotovanje od morja do gora in bo v nekdanji cerkvi sv. Frančiška v Čedadu v nedeljo, 10. februarja, ob 17.uri. Kulturni del večera bodo izvajali učenci, bivši učenci in profesorji Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel in Glasbene matice v […] The post Dan slovenske kulture v Čedadu appeared first on Slovenci.
Ivan Cankar, njegova življenjska pot in Evropa

Ivan Cankar, njegova življenjska pot in Evropa

Slovenci.si, 5. februar ― Leto 2018 je bilo Cankarjevo leto: z njim so v Sloveniji – in v celotnem slovenskem kulturnem prostoru nasploh, tudi pri nas v Italiji – obeležili stoto obletnico smrti največjega slovenskega pisatelja z izjemno bogatim ustvarjalnim opusom. Osrednja razstavna projekta jubileja sta sočasni razstavi v slovenski prestolnici , in sicer v Mestnem muzeju Ljubljana ‘Ivan […] The post Ivan Cankar, njegova življenjska pot in Evropa appeared first on Slovenci.
Slovenski kulturni praznik na Koroškem

Slovenski kulturni praznik na Koroškem

Slovenci.si, 4. februar ― V naslednjih dneh se bodo v slovenskih društvih po Koroškem zvrstile Prešernove proslave. Celovec Društvo slovenskih pisateljev v Avstriji, Generalni konzulat Republike Slovenije v Celovcu, Krščanska kulturna zveza in Slovenska prosvetna zveza vabijo na počastitev slovenskega kulturnega praznika 2019 v ke-teater v Celovcu. Praznični spored bo oblikoval multimedijski koncert Shiva Šiva v izvedbi ženskega pevskega […] The post Slovenski kulturni praznik na Koroškem appeared first on Slovenci.
Tischlerjev nagrajenec Janko Zerzer

Tischlerjev nagrajenec Janko Zerzer

Slovenci.si, 14. januar ― Domači kruh in skrb za skupnost Letošnji Tischlerjev nagrajenec Janko Zerzer je z Nedeljo izredno povezan. Leta 1978 je napisal svoj prvi komentar in to počel skoraj štiri desetetja. Z Nedeljo je prišel v stik že kot otrok, ko jo je raznašal po domači fari. Nedelji pa je zvest tudi sedaj, saj na zadnji strani […] The post Tischlerjev nagrajenec Janko Zerzer appeared first on Slovenci.
65 let SKD Celovec – Z gledališčem se je začelo, s koncertom bodo slavili

65 let SKD Celovec – Z gledališčem se je začelo, s koncertom bodo slavili

Slovenci.si, 3. december 2018 ― Ravno v tisti občini, kjer je na Koroškem zbranih največ Slovencev, je delovanje samostojnega krajevnega kulturnega društva še poseben izziv. SKD Celovec vztraja že 65 let in se bo za jubilej povesilo 13. decembra v Vrbi. Mi smo, Navihanci, Pika, Pavliha, Mladi levi, Miške in sedaj Mladi Celovčani – regiment imen lutkovnih skupin jasno sporoča, […] The post 65 let SKD Celovec – Z gledališčem se je začelo, s koncertom bodo slavili appeared first on Slovenci.
Tržaški Slovenci so nadgradnja matičnih

Tržaški Slovenci so nadgradnja matičnih

Slovenci.si, 28. november 2018 ― Slovenski knjižni sejem je gostil tudi Troje novih tržaških jader oziroma avtorje treh v Trstu izdanih literarnih prvencev – Marijo Kostnapfel, Primoža Sturmana in Sanjo Širec Rovis. Na dogodku, ki ga je priredilo Društvo slovenskih pisateljev v sodelovanju z Založništvom tržaškega tiska ter založbama Litera in Mladika, so se avtorji pogovarjali s slovenistko Vladko Tucovič. […] The post Tržaški Slovenci so nadgradnja matičnih appeared first on Slovenci.
Spomini Miroslava Košute na 25 let v SSG

Spomini Miroslava Košute na 25 let v SSG

Slovenci.si, 29. oktober 2018 ― »To knjigo sem napisal zato, da se ohrani spomin na Slovensko stalno gledališče, na krivulje vzponov in padcev. Odprl sem svoj arhiv, da stvari ne bi šle v pozabo, da bi se oddolžil številnim sodelavcem. V upanju, da bo kdo napisal tudi objektivno zgodovino SSG.« Miroslav Košuta je v tržaškem teatru v Ulici Petronio preživel […] The post Spomini Miroslava Košute na 25 let v SSG appeared first on Slovenci.
Odprtje grafične razstave v Banja Luki

Odprtje grafične razstave v Banja Luki

Slovenci.si, 25. oktober 2018 ― V Nacionalni in univerzitetni knjižnici Banjaluka so odprli manjšo razstavo grafik in predstavili dve unikatni grafični mapi, ob tem pa je novomeška gimnazija knjižnici v dar poklonila več leposlovnih del v slovenskem jeziku, ki bodo sedaj na voljo bralcem slovenskih knjig. Grafični mapi z naslovoma “10 +” in “Mestna veduta” nam dajeta vpogled v dogajanje […] The post Odprtje grafične razstave v Banja Luki appeared first on Slovenci.
Regionalno srečanje slovenskih pevskih zborov v Tuzli

Regionalno srečanje slovenskih pevskih zborov v Tuzli

Slovenci.si, 25. oktober 2018 ― Tuzla je bila 13. oktobra 2018 mesto, v katerem so bile slovenske pesmi predstavljene na revialnem koncertu. Slovenska skupnost Tuzla je organizirala regionalno srečanje slovenskih pevskih zborov. Ker je že od davnine znano, da glasba nima meja, je Slovenska skupnost na srečanje povabila, poleg zborov iz BiH, tudi pevske zbore iz Novega Sada v Srbiji, […] The post Regionalno srečanje slovenskih pevskih zborov v Tuzli appeared first on Slovenci.
Poslovil se je pisatelj Alojz Rebula, ki ni želel biti “pevec tržaškosti”

Poslovil se je pisatelj Alojz Rebula, ki ni želel biti “pevec tržaškosti”

Slovenci.si, 24. oktober 2018 ― Umrl je akademik, pisatelj in prevajalec Alojz Rebula, eden izmed slovenskih književnikov v Italiji, ki so ustvarjali vse povojno obdobje, pri čemer so ga zanimala vprašanja širšega preteklega in sedanjega sveta, hkrati pa je zmeraj na prvo mesto postavljal slovenstvo. Alojza Rebulo, ki je ustvarjal tudi v visoki starosti, se je med drugim skupaj z […] The post Poslovil se je pisatelj Alojz Rebula, ki ni želel biti “pevec tržaškosti” appeared first on Slovenci.
Zajuckaj in zapoj

Zajuckaj in zapoj

Slovenci.si, 15. oktober 2018 ― Zajuckaj in zapoj je tradicionalna prireditev, ki enkrat letno poteka v Atriju ZRC SAZU in v prestolnici predstavi slovensko ljudsko glasbo, glasbo ruralnega okolja. Večere snujejo raziskovalci glasbene dediščine, sodelavci Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU. Odlikuje jih premišljena in domišljena vsebina, ki vsako leto izrazi v današnjem svetu prezrto in zato zamirajočo tematiko glasbeno-narodopisne dediščine. Tako […] The post Zajuckaj in zapoj appeared first on Slovenci.
Gustav Gnamuš v galeriji Vprega v Železni Kapli

Gustav Gnamuš v galeriji Vprega v Železni Kapli

Slovenci.si, 15. oktober 2018 ― Kulturno dogajanje v zamejstvu je veliko bogatejše, kot je to razvidno iz objav v naših medijih. V petek, 12. oktobra, zvečer so koroški Slovenci istočasno priredili kar pet kulturnih dogodkov. “Prav toliko jih bo danes in tako naprej jutri, v torek, sredo… Največji problem slovenskega medijskega prostora je, da javnosti ne obvešča, ampak ji vsiljuje […] The post Gustav Gnamuš v galeriji Vprega v Železni Kapli appeared first on Slovenci.
še novic