Tischlerjev nagrajenec Janko Zerzer

Tischlerjev nagrajenec Janko Zerzer

Slovenci.si, 14. januar ― Domači kruh in skrb za skupnost Letošnji Tischlerjev nagrajenec Janko Zerzer je z Nedeljo izredno povezan. Leta 1978 je napisal svoj prvi komentar in to počel skoraj štiri desetetja. Z Nedeljo je prišel v stik že kot otrok, ko jo je raznašal po domači fari. Nedelji pa je zvest tudi sedaj, saj na zadnji strani […] The post Tischlerjev nagrajenec Janko Zerzer appeared first on Slovenci.
65 let SKD Celovec – Z gledališčem se je začelo, s koncertom bodo slavili

65 let SKD Celovec – Z gledališčem se je začelo, s koncertom bodo slavili

Slovenci.si, 3. december 2018 ― Ravno v tisti občini, kjer je na Koroškem zbranih največ Slovencev, je delovanje samostojnega krajevnega kulturnega društva še poseben izziv. SKD Celovec vztraja že 65 let in se bo za jubilej povesilo 13. decembra v Vrbi. Mi smo, Navihanci, Pika, Pavliha, Mladi levi, Miške in sedaj Mladi Celovčani – regiment imen lutkovnih skupin jasno sporoča, […] The post 65 let SKD Celovec – Z gledališčem se je začelo, s koncertom bodo slavili appeared first on Slovenci.
Tržaški Slovenci so nadgradnja matičnih

Tržaški Slovenci so nadgradnja matičnih

Slovenci.si, 28. november 2018 ― Slovenski knjižni sejem je gostil tudi Troje novih tržaških jader oziroma avtorje treh v Trstu izdanih literarnih prvencev – Marijo Kostnapfel, Primoža Sturmana in Sanjo Širec Rovis. Na dogodku, ki ga je priredilo Društvo slovenskih pisateljev v sodelovanju z Založništvom tržaškega tiska ter založbama Litera in Mladika, so se avtorji pogovarjali s slovenistko Vladko Tucovič. […] The post Tržaški Slovenci so nadgradnja matičnih appeared first on Slovenci.
Spomini Miroslava Košute na 25 let v SSG

Spomini Miroslava Košute na 25 let v SSG

Slovenci.si, 29. oktober 2018 ― »To knjigo sem napisal zato, da se ohrani spomin na Slovensko stalno gledališče, na krivulje vzponov in padcev. Odprl sem svoj arhiv, da stvari ne bi šle v pozabo, da bi se oddolžil številnim sodelavcem. V upanju, da bo kdo napisal tudi objektivno zgodovino SSG.« Miroslav Košuta je v tržaškem teatru v Ulici Petronio preživel […] The post Spomini Miroslava Košute na 25 let v SSG appeared first on Slovenci.
Odprtje grafične razstave v Banja Luki

Odprtje grafične razstave v Banja Luki

Slovenci.si, 25. oktober 2018 ― V Nacionalni in univerzitetni knjižnici Banjaluka so odprli manjšo razstavo grafik in predstavili dve unikatni grafični mapi, ob tem pa je novomeška gimnazija knjižnici v dar poklonila več leposlovnih del v slovenskem jeziku, ki bodo sedaj na voljo bralcem slovenskih knjig. Grafični mapi z naslovoma “10 +” in “Mestna veduta” nam dajeta vpogled v dogajanje […] The post Odprtje grafične razstave v Banja Luki appeared first on Slovenci.
Regionalno srečanje slovenskih pevskih zborov v Tuzli

Regionalno srečanje slovenskih pevskih zborov v Tuzli

Slovenci.si, 25. oktober 2018 ― Tuzla je bila 13. oktobra 2018 mesto, v katerem so bile slovenske pesmi predstavljene na revialnem koncertu. Slovenska skupnost Tuzla je organizirala regionalno srečanje slovenskih pevskih zborov. Ker je že od davnine znano, da glasba nima meja, je Slovenska skupnost na srečanje povabila, poleg zborov iz BiH, tudi pevske zbore iz Novega Sada v Srbiji, […] The post Regionalno srečanje slovenskih pevskih zborov v Tuzli appeared first on Slovenci.
Poslovil se je pisatelj Alojz Rebula, ki ni želel biti “pevec tržaškosti”

Poslovil se je pisatelj Alojz Rebula, ki ni želel biti “pevec tržaškosti”

Slovenci.si, 24. oktober 2018 ― Umrl je akademik, pisatelj in prevajalec Alojz Rebula, eden izmed slovenskih književnikov v Italiji, ki so ustvarjali vse povojno obdobje, pri čemer so ga zanimala vprašanja širšega preteklega in sedanjega sveta, hkrati pa je zmeraj na prvo mesto postavljal slovenstvo. Alojza Rebulo, ki je ustvarjal tudi v visoki starosti, se je med drugim skupaj z […] The post Poslovil se je pisatelj Alojz Rebula, ki ni želel biti “pevec tržaškosti” appeared first on Slovenci.
Zajuckaj in zapoj

Zajuckaj in zapoj

Slovenci.si, 15. oktober 2018 ― Zajuckaj in zapoj je tradicionalna prireditev, ki enkrat letno poteka v Atriju ZRC SAZU in v prestolnici predstavi slovensko ljudsko glasbo, glasbo ruralnega okolja. Večere snujejo raziskovalci glasbene dediščine, sodelavci Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU. Odlikuje jih premišljena in domišljena vsebina, ki vsako leto izrazi v današnjem svetu prezrto in zato zamirajočo tematiko glasbeno-narodopisne dediščine. Tako […] The post Zajuckaj in zapoj appeared first on Slovenci.
Gustav Gnamuš v galeriji Vprega v Železni Kapli

Gustav Gnamuš v galeriji Vprega v Železni Kapli

Slovenci.si, 15. oktober 2018 ― Kulturno dogajanje v zamejstvu je veliko bogatejše, kot je to razvidno iz objav v naših medijih. V petek, 12. oktobra, zvečer so koroški Slovenci istočasno priredili kar pet kulturnih dogodkov. “Prav toliko jih bo danes in tako naprej jutri, v torek, sredo… Največji problem slovenskega medijskega prostora je, da javnosti ne obvešča, ampak ji vsiljuje […] The post Gustav Gnamuš v galeriji Vprega v Železni Kapli appeared first on Slovenci.
Podelitev državne nagrade Lipušu

Podelitev državne nagrade Lipušu

Slovenci.si, 2. oktober 2018 ― Pisatelj Florjan Lipuš je v ponedeljek na Dunaju prejel Veliko avstrijsko državno nagrado za dosežke s področja umetnosti in kulture. Dobil jo je za literaturo v slovenskem jeziku. Lipuš je prvi Slovenec, ki je prejel to nagrado. „Estetska, avtonomna in inovativna literatura“ „Lipuševa literatura temelji na estetski avtonomiji, jezikovnem eksperimentu in literarni inovaciji,“ je ob […] The post Podelitev državne nagrade Lipušu appeared first on Slovenci.
Slike in besede ob dnevu evropskih jezikov

Slike in besede ob dnevu evropskih jezikov

Slovenci.si, 25. september 2018 ― V Beneški galeriji v Špetru bodo v soboto, 29. septembra 2018, ob 18. uri, uradno odprli razstavo del slikarja iz Terske doline Daria Pinose. Na ogled je od 20. septembra do 4. novembra. Hkrati bo potekala prireditev v okviru dneva evropskih jezikov z naslovom Znane besede. Na njej bosta sodelovala Davide Tomasetig in Igor Cerno. […] The post Slike in besede ob dnevu evropskih jezikov appeared first on Slovenci.
Brina Svit: “Pri Gallimardu imajo zame vijolični svinčnik”

Brina Svit: “Pri Gallimardu imajo zame vijolični svinčnik”

Slovenci.si, 31. avgust 2018 ― Na pisateljičin kraški borjač, ograjen s kamnitim zidom, vodijo vrata v barvi sivke. Od tam pogled sega do Trsta in morja, kamor je zazrta tudi Brina Svit. Njen obraz nenavadno spominja na Meryl Streep. Notranjost njene hiše kaže na nedoločno eleganco in vihravost, ki jo odraža tudi pisateljičin pariški duh. Na mizi čakata skuhan zeleni […] The post Brina Svit: “Pri Gallimardu imajo zame vijolični svinčnik” appeared first on Slovenci.
V muzeju Schmidl fond Pavleta Merkuja

V muzeju Schmidl fond Pavleta Merkuja

Slovenci.si, 2. avgust 2018 ― Arhiv tržaškega mestnega gledališkega muzeja Carlo Schmidl je odslej bogatejši za fond Pavla Merkuja. Že pred tremi leti so v muzeju ob poklonu skladatelju donele Merkujeve melodije, za izbor katerih je poskrbel Stefano Bellon, profesor kompozicije na tržaškem konservatoriju, interpretirali pa so jih različni glasbeniki. Povod za koncert je namreč bila donacija Merkujeve zapuščine, s […] The post V muzeju Schmidl fond Pavleta Merkuja appeared first on Slovenci.
Dežela Koroška pridobila del Lipuševega gradiva

Dežela Koroška pridobila del Lipuševega gradiva

Slovenci.si, 13. julij 2018 ― Dežela Koroška je pridobila del gradiva pisatelja Florjana Lipuša, je sporočila univerza Alpe-Jadran v Celovcu. Gre za dela iz obdobja dveh desetletij. Med gradivom je več tisoč strani delovnih rokopisov, tipkopisov, osnutkov in zabeležk. Gradivo bo hranil Inštitut Roberta Musila, kjer ga bodo v prihodnjih mesecih obdelali, nato bo na razpolago v znanstvene namene. Na […] The post Dežela Koroška pridobila del Lipuševega gradiva appeared first on Slovenci.
Cankar v stripu v Pavlovi hiši

Cankar v stripu v Pavlovi hiši

Slovenci.si, 11. julij 2018 ― Ob obeležitvi 100. obletnice smrti Ivana Cankarja bo v Pavlovi hiši v Potrni pri Radgoni na ogled razstava stripovskih tabel Cankar v stripu. Zbirka »Cankar v stripu« vsebuje tri stripe vrhunskih slovenskih avtorjev in ilustratorjev: Tanja Komadina in Boštjan Gorenc Pižama: Moj lajf (po motivih povesti Moje življenje); Igor Šinkovec in Žiga X. Gombač: Hlapec Jernej […] The post Cankar v stripu v Pavlovi hiši appeared first on Slovenci.
še novic