Martinovanje v Zrenjaninu

Martinovanje v Zrenjaninu

Slovenci.si, 25. november 2019 ― Martinovanje, tradicionalni slovenski praznik vina, so praznovali prejšnji teden tudi člani Društva Slovencev Planika.  Martinov dan, kot nas je spomnil predsednik DS Planika, Miloš Pešić, označuje konec dela na njivah in krst vina. Gre za tradicionalni praznik vina, saj se na ta dan mlado vino “mošt” spremeni v “pravo” vino. Hkrati pomeni tudi, da je […] The post Martinovanje v Zrenjaninu appeared first on Slovenci.
Delavnica kamišibaja – pripovedovanje zgodb ob slikah

Delavnica kamišibaja – pripovedovanje zgodb ob slikah

Slovenci.si, 25. november 2019 ― Kamišibaj je oblika pripovedovanja zgodb ob slikah. Izhaja iz Japonske. Kami pomeni japonsko papir, šibaj pa gledališče oziroma dramo. Slike so vložene v majhen oder – butaj. Pripovedovalec ob pripovedovanju menja slike, ki prikazujejo dogajanje v zgodbi ali pesmi. Kamišibaj združuje besedno in likovno umetnost, gledališče, strip in film, zato je primeren tudi za uporabo […] The post Delavnica kamišibaja – pripovedovanje zgodb ob slikah appeared first on Slovenci.
VII. DNEVI SLOVENSKE KULTURE V NOVEM SADU

VII. DNEVI SLOVENSKE KULTURE V NOVEM SADU

Slovenci.si, 22. november 2019 ― Društvo Slovencev Kredarica je od 7. do 10. novembra 2019 organiziralo manifestacijo VII. Dnevi slovenske kulture. Tridnevni program je bil otvorjen v prostorih društva v četrtek 7. 11. 2019. Predsednik društva Đorđe Veselinov je nagovoril prisotne in predstavil program in namen letošnje manifestacije ter povabil k ogledu likovne razstave mlade in zelo uspešne novosadske akademske […] The post VII. DNEVI SLOVENSKE KULTURE V NOVEM SADU appeared first on Slovenci.

Štipendijski program “ASEF Junior Fellows – Štipendije za raziskovalne obiske v Sloveniji”

Slovenci.si, 15. november 2019 ― Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija ASEF (https://www.asef.net) je objavila razpis za nov štipendijski program ASEF Junior Fellows – štipendije za obiske v Sloveniji ( https://www.asef.net/visiting-slovenia/ ). Gre za enoletni program, v okviru katerega izbrani študenti opravijo raziskovalno-študijsko prakso v slovenskih podjetjih in na slovenskih fakultetah, sodelujejo na raziskovalnih projektih s svojega področja delovanja in se vključujejo v razne dejavnosti, […] The post Štipendijski program “ASEF Junior Fellows – Štipendije za raziskovalne obiske v Sloveniji” appeared first on Slovenci.

LITERARNI NATEČAJ ZA ROMAN ALI POVEST

Slovenci.si, 12. november 2019 ― Založba Mladika in Slovenska prosveta razpisujeta ob 90-letnici ustrelitve bazoviških junakov in 100-letnici požiga Narodnega doma literarni natečaj za roman ali povest na tematiko življenja primorskih Slovencev pod fašističnim preganjanjem med obema vojnama. Nagrada znaša 3.000 evrov. Rokopise (po možnosti v elektronski obliki) je treba poslati na naslov: Mladika, Ulica Donizetti 3, 34133 Trst – […] The post LITERARNI NATEČAJ ZA ROMAN ALI POVEST appeared first on Slovenci.
Literarni večer z Jadranko Matić Zupančič in odprtje grafik Mestna veduta in 10+

Literarni večer z Jadranko Matić Zupančič in odprtje grafik Mestna veduta in 10+

Slovenci.si, 12. november 2019 ― V petek, 8. 11. 2019, je Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto v sodelovanju s Slovenskim društvom Cankar Sarajevo in JSKD Republike Slovenija – območna izpostava Novo mesto v prostorih Veleposlaništva Republike Slovenije pripravili literarno – glasbeno – likovni večer. Literarni večer z Jadranko Matić Zupančič je potekal v dvorani Ivane Kobilica, večer pa […] The post Literarni večer z Jadranko Matić Zupančič in odprtje grafik Mestna veduta in 10+ appeared first on Slovenci.

IZOBRAŽEVALNE DELAVNICE SLOVENSKA MIKROKAMERA

Slovenci.si, 12. november 2019 ― V soboto, 16. novembra, se bo v Peterlinovi dvorani v Trstu na ulici Donizetti 3, začel niz izobraževalnih delavnic z naslovom Slovenska mikrokamera. Delavnice prireja društvo Mladi v odkrivanju skupnih poti – MOSP, potekale bodo 4 sobote v novembru in decembru od 14. do 18. ure. Na njih se bodo udeleženci učili javnega nastopanja. vsako soboto […] The post IZOBRAŽEVALNE DELAVNICE SLOVENSKA MIKROKAMERA appeared first on Slovenci.
PROMOCIJA SLOVENSKE NESNOVNE KULTURNE DEDIŠČINE V TUZLI

PROMOCIJA SLOVENSKE NESNOVNE KULTURNE DEDIŠČINE V TUZLI

Slovenci.si, 8. november 2019 ― Slovenska skupnost Tuzla je v sredo  30.oktobra 2019 ob 18.30 v Ateljeju Ismet Mujezinović v Tuzli, predstavila vsem ljubiteljem kulture in umetnosti, zborovske pesmi in gastronomije mesta Tuzla,  slovensko nesnovno kulturno dediščino. Dogodek je bil razdeljen na  dva dela. V prvem delu je bila odprta razstava “Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči UNESCO-ve Konvencije”. Avtorji […] The post PROMOCIJA SLOVENSKE NESNOVNE KULTURNE DEDIŠČINE V TUZLI appeared first on Slovenci.
Rešetarji s Crvenega Krsta – stoletje obstoja v Beogradu

Rešetarji s Crvenega Krsta – stoletje obstoja v Beogradu

Slovenci.si, 4. november 2019 ― – razstava v Manakovi kući – Septembra leta 2019 je minilo polnih sto let, odkar se je Slovenec iz Ribnice Edvard Cvar naselil v Beogradu in tu nadaljeval svojo obrt – izdelavo sit in lesnih izdelkov iz materiala, prinesenega iz Slovenije. Celo stoletje se sita in drugo »suho robo« izdeluje na enak način, v isti […] The post Rešetarji s Crvenega Krsta – stoletje obstoja v Beogradu appeared first on Slovenci.

Stopila iz cone udobja in pristala v Cardiffu

Slovenci.si, 17. oktober 2019 ― Slavica Tucakov je pred dvema letoma Slovenijo zamenjala za Cardiff. Pustila je redno službo in se v Wales odpravila na avdicijo za glasbeno skupino Avdicijo za mesto basistke v glasbeni skupini v Walesu je prestala, a je nato sodelovanje padlo v vodo. A vendar: slab začetek, dober konec! “Mislim, da je vedno dobro stopiti iz […] The post Stopila iz cone udobja in pristala v Cardiffu appeared first on Slovenci.
Odprta razstava “Z vlakom po Sloveniji” v Železniškem muzeju

Odprta razstava “Z vlakom po Sloveniji” v Železniškem muzeju

Slovenci.si, 16. oktober 2019 ― Razstava “Z vlakom po Sloveniji” avtorjev Blaža Kavčiča in Josipa Vebra, ki jo je organiziralo Združenje Slovencev “Logarska dolina” iz Pančeva, je bila odprta 9. oktobra v Galeriji Železniškega muzeja v Beogradu. Ceremoniji otvoritve razstave so prisostvovali predstavniki Veleposlaništva Republike Slovenije v Beogradu, diplomatskega zbora, srbskega Ministrstva za zunanje zadeve, Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine […] The post Odprta razstava “Z vlakom po Sloveniji” v Železniškem muzeju appeared first on Slovenci.
Tradicionalna slovenska gastronomska manifestacija v Pančevu

Tradicionalna slovenska gastronomska manifestacija v Pančevu

Slovenci.si, 16. oktober 2019 ― Jubilarnemu “Gastronomskemu dogodku” prisostvovalo veliko število udeležencev. V Pančevu se je 12. oktobra odvijal peti po vrsti mednarodni gastronomski dogodek “Naše slovenske specialitete”. Dogodku, ki je bil tudi letos organiziran v Mađarskem kulturnem umetniškem društvu “Petofi Šandor”, je prisostvovalo 120 udeležencev in gostov iz Pančeva, Beograda, Kovina, Vršca, Smedereva, Sremske Mitrovice kot tudi že tradicionalni […] The post Tradicionalna slovenska gastronomska manifestacija v Pančevu appeared first on Slovenci.
Otroška prireditev Mavrica v Subotici

Otroška prireditev Mavrica v Subotici

Slovenci.si, 14. oktober 2019 ― V soboto, 12.10. je v Subotici potekala tradicionalna prireditev za otroke in mladino v Subotici. Tudi tokrat so se prireditve udeležili otroci in mladostniki iz posameznih društev v Srbiji ter se predstavili s svojim nastopom. Pod mentorstvom svojih učiteljev slovenščine so se predstavili s številnimi recitatorskimi, dramskimi, plesnimi in glasbenimi točkami. Tokrat so otroci DS […] The post Otroška prireditev Mavrica v Subotici appeared first on Slovenci.
SREČANJE SLOVENSKIH ZBOROV

SREČANJE SLOVENSKIH ZBOROV

Slovenci.si, 14. oktober 2019 27. septembra leta 2019 z začetkom ob 20.00 se je odvijalo srečanje slovenskih zborov v Subotici. Organizator koncerta je Društvo Slovencev Triglav iz Subotice, udeleženci koncerta so zbori slovenskih društev iz Srbije kot tudi gostujoči zbori. Letos so se na koncertu predstavili domačini z otroško plesno skupino in zborom Triglav, nato Pojoča družba DS Sava […] The post SREČANJE SLOVENSKIH ZBOROV appeared first on Slovenci.
MEDNARODNO SREČANJE SLOVENSKIH ZBOROV SARAJEVO 2019

MEDNARODNO SREČANJE SLOVENSKIH ZBOROV SARAJEVO 2019

Slovenci.si, 1. oktober 2019 ― V soboto, 28. septembra 2019 je bilo v Domu oboroženih sil Bosne in Hercegovine organizirano srečanje slovenskih pevskih zborov iz Slovenije, Srbije in Bosne in Hercegovine v organizaciji Slovenskega društva Cankar iz Sarajeva pod pokroviteljstvom in podpori Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in pomoči Ministrstva obrambe Bosne in Hercegovine. Na koncertu so nastopili moška […] The post MEDNARODNO SREČANJE SLOVENSKIH ZBOROV SARAJEVO 2019 appeared first on Slovenci.
še novic