Štipendijski program “ASEF Junior Fellows – Štipendije za raziskovalne obiske v Sloveniji”

Slovenci.si, 15. november ― Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija ASEF (https://www.asef.net) je objavila razpis za nov štipendijski program ASEF Junior Fellows – štipendije za obiske v Sloveniji ( https://www.asef.net/visiting-slovenia/ ). Gre za enoletni program, v okviru katerega izbrani študenti opravijo raziskovalno-študijsko prakso v slovenskih podjetjih in na slovenskih fakultetah, sodelujejo na raziskovalnih projektih s svojega področja delovanja in se vključujejo v razne dejavnosti, […] The post Štipendijski program “ASEF Junior Fellows – Štipendije za raziskovalne obiske v Sloveniji” appeared first on Slovenci.

LITERARNI NATEČAJ ZA ROMAN ALI POVEST

Slovenci.si, 12. november ― Založba Mladika in Slovenska prosveta razpisujeta ob 90-letnici ustrelitve bazoviških junakov in 100-letnici požiga Narodnega doma literarni natečaj za roman ali povest na tematiko življenja primorskih Slovencev pod fašističnim preganjanjem med obema vojnama. Nagrada znaša 3.000 evrov. Rokopise (po možnosti v elektronski obliki) je treba poslati na naslov: Mladika, Ulica Donizetti 3, 34133 Trst – […] The post LITERARNI NATEČAJ ZA ROMAN ALI POVEST appeared first on Slovenci.
Literarni večer z Jadranko Matić Zupančič in odprtje grafik Mestna veduta in 10+

Literarni večer z Jadranko Matić Zupančič in odprtje grafik Mestna veduta in 10+

Slovenci.si, 12. november ― V petek, 8. 11. 2019, je Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto v sodelovanju s Slovenskim društvom Cankar Sarajevo in JSKD Republike Slovenija – območna izpostava Novo mesto v prostorih Veleposlaništva Republike Slovenije pripravili literarno – glasbeno – likovni večer. Literarni večer z Jadranko Matić Zupančič je potekal v dvorani Ivane Kobilica, večer pa […] The post Literarni večer z Jadranko Matić Zupančič in odprtje grafik Mestna veduta in 10+ appeared first on Slovenci.

IZOBRAŽEVALNE DELAVNICE SLOVENSKA MIKROKAMERA

Slovenci.si, 12. november ― V soboto, 16. novembra, se bo v Peterlinovi dvorani v Trstu na ulici Donizetti 3, začel niz izobraževalnih delavnic z naslovom Slovenska mikrokamera. Delavnice prireja društvo Mladi v odkrivanju skupnih poti – MOSP, potekale bodo 4 sobote v novembru in decembru od 14. do 18. ure. Na njih se bodo udeleženci učili javnega nastopanja. vsako soboto […] The post IZOBRAŽEVALNE DELAVNICE SLOVENSKA MIKROKAMERA appeared first on Slovenci.
PROMOCIJA SLOVENSKE NESNOVNE KULTURNE DEDIŠČINE V TUZLI

PROMOCIJA SLOVENSKE NESNOVNE KULTURNE DEDIŠČINE V TUZLI

Slovenci.si, 8. november ― Slovenska skupnost Tuzla je v sredo  30.oktobra 2019 ob 18.30 v Ateljeju Ismet Mujezinović v Tuzli, predstavila vsem ljubiteljem kulture in umetnosti, zborovske pesmi in gastronomije mesta Tuzla,  slovensko nesnovno kulturno dediščino. Dogodek je bil razdeljen na  dva dela. V prvem delu je bila odprta razstava “Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči UNESCO-ve Konvencije”. Avtorji […] The post PROMOCIJA SLOVENSKE NESNOVNE KULTURNE DEDIŠČINE V TUZLI appeared first on Slovenci.
Rešetarji s Crvenega Krsta – stoletje obstoja v Beogradu

Rešetarji s Crvenega Krsta – stoletje obstoja v Beogradu

Slovenci.si, 4. november ― – razstava v Manakovi kući – Septembra leta 2019 je minilo polnih sto let, odkar se je Slovenec iz Ribnice Edvard Cvar naselil v Beogradu in tu nadaljeval svojo obrt – izdelavo sit in lesnih izdelkov iz materiala, prinesenega iz Slovenije. Celo stoletje se sita in drugo »suho robo« izdeluje na enak način, v isti […] The post Rešetarji s Crvenega Krsta – stoletje obstoja v Beogradu appeared first on Slovenci.

Stopila iz cone udobja in pristala v Cardiffu

Slovenci.si, 17. oktober ― Slavica Tucakov je pred dvema letoma Slovenijo zamenjala za Cardiff. Pustila je redno službo in se v Wales odpravila na avdicijo za glasbeno skupino Avdicijo za mesto basistke v glasbeni skupini v Walesu je prestala, a je nato sodelovanje padlo v vodo. A vendar: slab začetek, dober konec! “Mislim, da je vedno dobro stopiti iz […] The post Stopila iz cone udobja in pristala v Cardiffu appeared first on Slovenci.
Odprta razstava “Z vlakom po Sloveniji” v Železniškem muzeju

Odprta razstava “Z vlakom po Sloveniji” v Železniškem muzeju

Slovenci.si, 16. oktober ― Razstava “Z vlakom po Sloveniji” avtorjev Blaža Kavčiča in Josipa Vebra, ki jo je organiziralo Združenje Slovencev “Logarska dolina” iz Pančeva, je bila odprta 9. oktobra v Galeriji Železniškega muzeja v Beogradu. Ceremoniji otvoritve razstave so prisostvovali predstavniki Veleposlaništva Republike Slovenije v Beogradu, diplomatskega zbora, srbskega Ministrstva za zunanje zadeve, Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine […] The post Odprta razstava “Z vlakom po Sloveniji” v Železniškem muzeju appeared first on Slovenci.
Tradicionalna slovenska gastronomska manifestacija v Pančevu

Tradicionalna slovenska gastronomska manifestacija v Pančevu

Slovenci.si, 16. oktober ― Jubilarnemu “Gastronomskemu dogodku” prisostvovalo veliko število udeležencev. V Pančevu se je 12. oktobra odvijal peti po vrsti mednarodni gastronomski dogodek “Naše slovenske specialitete”. Dogodku, ki je bil tudi letos organiziran v Mađarskem kulturnem umetniškem društvu “Petofi Šandor”, je prisostvovalo 120 udeležencev in gostov iz Pančeva, Beograda, Kovina, Vršca, Smedereva, Sremske Mitrovice kot tudi že tradicionalni […] The post Tradicionalna slovenska gastronomska manifestacija v Pančevu appeared first on Slovenci.
Otroška prireditev Mavrica v Subotici

Otroška prireditev Mavrica v Subotici

Slovenci.si, 14. oktober ― V soboto, 12.10. je v Subotici potekala tradicionalna prireditev za otroke in mladino v Subotici. Tudi tokrat so se prireditve udeležili otroci in mladostniki iz posameznih društev v Srbiji ter se predstavili s svojim nastopom. Pod mentorstvom svojih učiteljev slovenščine so se predstavili s številnimi recitatorskimi, dramskimi, plesnimi in glasbenimi točkami. Tokrat so otroci DS […] The post Otroška prireditev Mavrica v Subotici appeared first on Slovenci.
SREČANJE SLOVENSKIH ZBOROV

SREČANJE SLOVENSKIH ZBOROV

Slovenci.si, 14. oktober 27. septembra leta 2019 z začetkom ob 20.00 se je odvijalo srečanje slovenskih zborov v Subotici. Organizator koncerta je Društvo Slovencev Triglav iz Subotice, udeleženci koncerta so zbori slovenskih društev iz Srbije kot tudi gostujoči zbori. Letos so se na koncertu predstavili domačini z otroško plesno skupino in zborom Triglav, nato Pojoča družba DS Sava […] The post SREČANJE SLOVENSKIH ZBOROV appeared first on Slovenci.
MEDNARODNO SREČANJE SLOVENSKIH ZBOROV SARAJEVO 2019

MEDNARODNO SREČANJE SLOVENSKIH ZBOROV SARAJEVO 2019

Slovenci.si, 1. oktober ― V soboto, 28. septembra 2019 je bilo v Domu oboroženih sil Bosne in Hercegovine organizirano srečanje slovenskih pevskih zborov iz Slovenije, Srbije in Bosne in Hercegovine v organizaciji Slovenskega društva Cankar iz Sarajeva pod pokroviteljstvom in podpori Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in pomoči Ministrstva obrambe Bosne in Hercegovine. Na koncertu so nastopili moška […] The post MEDNARODNO SREČANJE SLOVENSKIH ZBOROV SARAJEVO 2019 appeared first on Slovenci.
Slovenščina na ‘jezikovni tržnici’ v Haagu

Slovenščina na ‘jezikovni tržnici’ v Haagu

Slovenci.si, 30. september ― Veleposlaništvo Republike Slovenije v Haagu se je pridružilo slovenski sekciji na Evropski šoli Haag (ESH) pri obeležitvi evropskega dneva jezikov. Le-tega na pobudo Sveta Evrope vsako leto sicer praznujemo 26. septembra, v Haagu pa so tokrat začeli že v sredo, preteklega 25. septembra.  Mame slovenskih otrok na ESH so pod vodstvom učitelijce Danice Novosel sodelovale […] The post Slovenščina na ‘jezikovni tržnici’ v Haagu appeared first on Slovenci.

Še zadnje priprave pred Folkloriado v Augsburgu

Slovenci.si, 30. september ― V Augsburgu poleg Folkloriade praznujejo tudi štiri desetletja slovenskega društva Drava V oddaji  Slovencem po svetu bomo na kratko skočili v Augsburg , v Nemčijo, kjer potekajo še zadnje priprave pred jutrišnjo 33. Folkloriado-srečanjem slovenskih folklornih skupin, ki delujejo v Nemčiji. Pred začetkom novega študijskega  leta smo pred mikrofon povabili  Milana Ajdukoviča iz Novega Sada, […] The post Še zadnje priprave pred Folkloriado v Augsburgu appeared first on Slovenci.
„Slovenski pozdrav“ – Dnevi slovenske kulture v Tuzli

„Slovenski pozdrav“ – Dnevi slovenske kulture v Tuzli

Slovenci.si, 3. september ― V organizaciji Slovenske skupnosti Tuzla, v obdobju 19-25.08.2019. v Tuzli je potekala prireditev “Slovenski pozdrav” – Dnevi slovenske kulture. Dogodek je zajel številne dejavnosti, ki so se odvijale v čudovitem ambientu „Kuće Plamena mira” v središču mesta. Prireditev se je začela 19. avgusta z uradnim odprtjem zdaj že tradicionalne, 6. regijske likovne kolonije „Slovenci v […] The post „Slovenski pozdrav“ – Dnevi slovenske kulture v Tuzli appeared first on Slovenci.
še novic