Spomini Miroslava Košute na 25 let v SSG

Spomini Miroslava Košute na 25 let v SSG

Slovenci.si, 29. oktober ― »To knjigo sem napisal zato, da se ohrani spomin na Slovensko stalno gledališče, na krivulje vzponov in padcev. Odprl sem svoj arhiv, da stvari ne bi šle v pozabo, da bi se oddolžil številnim sodelavcem. V upanju, da bo kdo napisal tudi objektivno zgodovino SSG.« Miroslav Košuta je v tržaškem teatru v Ulici Petronio preživel […] The post Spomini Miroslava Košute na 25 let v SSG appeared first on Slovenci.
Odprtje grafične razstave v Banja Luki

Odprtje grafične razstave v Banja Luki

Slovenci.si, 25. oktober ― V Nacionalni in univerzitetni knjižnici Banjaluka so odprli manjšo razstavo grafik in predstavili dve unikatni grafični mapi, ob tem pa je novomeška gimnazija knjižnici v dar poklonila več leposlovnih del v slovenskem jeziku, ki bodo sedaj na voljo bralcem slovenskih knjig. Grafični mapi z naslovoma “10 +” in “Mestna veduta” nam dajeta vpogled v dogajanje […] The post Odprtje grafične razstave v Banja Luki appeared first on Slovenci.
Regionalno srečanje slovenskih pevskih zborov v Tuzli

Regionalno srečanje slovenskih pevskih zborov v Tuzli

Slovenci.si, 25. oktober ― Tuzla je bila 13. oktobra 2018 mesto, v katerem so bile slovenske pesmi predstavljene na revialnem koncertu. Slovenska skupnost Tuzla je organizirala regionalno srečanje slovenskih pevskih zborov. Ker je že od davnine znano, da glasba nima meja, je Slovenska skupnost na srečanje povabila, poleg zborov iz BiH, tudi pevske zbore iz Novega Sada v Srbiji, […] The post Regionalno srečanje slovenskih pevskih zborov v Tuzli appeared first on Slovenci.
Poslovil se je pisatelj Alojz Rebula, ki ni želel biti “pevec tržaškosti”

Poslovil se je pisatelj Alojz Rebula, ki ni želel biti “pevec tržaškosti”

Slovenci.si, 24. oktober ― Umrl je akademik, pisatelj in prevajalec Alojz Rebula, eden izmed slovenskih književnikov v Italiji, ki so ustvarjali vse povojno obdobje, pri čemer so ga zanimala vprašanja širšega preteklega in sedanjega sveta, hkrati pa je zmeraj na prvo mesto postavljal slovenstvo. Alojza Rebulo, ki je ustvarjal tudi v visoki starosti, se je med drugim skupaj z […] The post Poslovil se je pisatelj Alojz Rebula, ki ni želel biti “pevec tržaškosti” appeared first on Slovenci.
Zajuckaj in zapoj

Zajuckaj in zapoj

Slovenci.si, 15. oktober ― Zajuckaj in zapoj je tradicionalna prireditev, ki enkrat letno poteka v Atriju ZRC SAZU in v prestolnici predstavi slovensko ljudsko glasbo, glasbo ruralnega okolja. Večere snujejo raziskovalci glasbene dediščine, sodelavci Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU. Odlikuje jih premišljena in domišljena vsebina, ki vsako leto izrazi v današnjem svetu prezrto in zato zamirajočo tematiko glasbeno-narodopisne dediščine. Tako […] The post Zajuckaj in zapoj appeared first on Slovenci.
Gustav Gnamuš v galeriji Vprega v Železni Kapli

Gustav Gnamuš v galeriji Vprega v Železni Kapli

Slovenci.si, 15. oktober ― Kulturno dogajanje v zamejstvu je veliko bogatejše, kot je to razvidno iz objav v naših medijih. V petek, 12. oktobra, zvečer so koroški Slovenci istočasno priredili kar pet kulturnih dogodkov. “Prav toliko jih bo danes in tako naprej jutri, v torek, sredo… Največji problem slovenskega medijskega prostora je, da javnosti ne obvešča, ampak ji vsiljuje […] The post Gustav Gnamuš v galeriji Vprega v Železni Kapli appeared first on Slovenci.
Podelitev državne nagrade Lipušu

Podelitev državne nagrade Lipušu

Slovenci.si, 2. oktober ― Pisatelj Florjan Lipuš je v ponedeljek na Dunaju prejel Veliko avstrijsko državno nagrado za dosežke s področja umetnosti in kulture. Dobil jo je za literaturo v slovenskem jeziku. Lipuš je prvi Slovenec, ki je prejel to nagrado. „Estetska, avtonomna in inovativna literatura“ „Lipuševa literatura temelji na estetski avtonomiji, jezikovnem eksperimentu in literarni inovaciji,“ je ob […] The post Podelitev državne nagrade Lipušu appeared first on Slovenci.
Slike in besede ob dnevu evropskih jezikov

Slike in besede ob dnevu evropskih jezikov

Slovenci.si, 25. september ― V Beneški galeriji v Špetru bodo v soboto, 29. septembra 2018, ob 18. uri, uradno odprli razstavo del slikarja iz Terske doline Daria Pinose. Na ogled je od 20. septembra do 4. novembra. Hkrati bo potekala prireditev v okviru dneva evropskih jezikov z naslovom Znane besede. Na njej bosta sodelovala Davide Tomasetig in Igor Cerno. […] The post Slike in besede ob dnevu evropskih jezikov appeared first on Slovenci.
Brina Svit: “Pri Gallimardu imajo zame vijolični svinčnik”

Brina Svit: “Pri Gallimardu imajo zame vijolični svinčnik”

Slovenci.si, 31. avgust ― Na pisateljičin kraški borjač, ograjen s kamnitim zidom, vodijo vrata v barvi sivke. Od tam pogled sega do Trsta in morja, kamor je zazrta tudi Brina Svit. Njen obraz nenavadno spominja na Meryl Streep. Notranjost njene hiše kaže na nedoločno eleganco in vihravost, ki jo odraža tudi pisateljičin pariški duh. Na mizi čakata skuhan zeleni […] The post Brina Svit: “Pri Gallimardu imajo zame vijolični svinčnik” appeared first on Slovenci.
V muzeju Schmidl fond Pavleta Merkuja

V muzeju Schmidl fond Pavleta Merkuja

Slovenci.si, 2. avgust ― Arhiv tržaškega mestnega gledališkega muzeja Carlo Schmidl je odslej bogatejši za fond Pavla Merkuja. Že pred tremi leti so v muzeju ob poklonu skladatelju donele Merkujeve melodije, za izbor katerih je poskrbel Stefano Bellon, profesor kompozicije na tržaškem konservatoriju, interpretirali pa so jih različni glasbeniki. Povod za koncert je namreč bila donacija Merkujeve zapuščine, s […] The post V muzeju Schmidl fond Pavleta Merkuja appeared first on Slovenci.
Dežela Koroška pridobila del Lipuševega gradiva

Dežela Koroška pridobila del Lipuševega gradiva

Slovenci.si, 13. julij ― Dežela Koroška je pridobila del gradiva pisatelja Florjana Lipuša, je sporočila univerza Alpe-Jadran v Celovcu. Gre za dela iz obdobja dveh desetletij. Med gradivom je več tisoč strani delovnih rokopisov, tipkopisov, osnutkov in zabeležk. Gradivo bo hranil Inštitut Roberta Musila, kjer ga bodo v prihodnjih mesecih obdelali, nato bo na razpolago v znanstvene namene. Na […] The post Dežela Koroška pridobila del Lipuševega gradiva appeared first on Slovenci.
Cankar v stripu v Pavlovi hiši

Cankar v stripu v Pavlovi hiši

Slovenci.si, 11. julij ― Ob obeležitvi 100. obletnice smrti Ivana Cankarja bo v Pavlovi hiši v Potrni pri Radgoni na ogled razstava stripovskih tabel Cankar v stripu. Zbirka »Cankar v stripu« vsebuje tri stripe vrhunskih slovenskih avtorjev in ilustratorjev: Tanja Komadina in Boštjan Gorenc Pižama: Moj lajf (po motivih povesti Moje življenje); Igor Šinkovec in Žiga X. Gombač: Hlapec Jernej […] The post Cankar v stripu v Pavlovi hiši appeared first on Slovenci.
“Ustvarjalnost je tukaj izziv”

“Ustvarjalnost je tukaj izziv”

Slovenci.si, 9. julij ― Vas Topolovo v Benečiji so v prejšnjih dneh spet preplavili umetniki, ki bodo tu do 15. julija soustvarjali Postajo Topolove, uspešno prireditev, ki že petindvajset let zaznamuje poletne dni na tem območju in ki se je uveljavila kot primer dobre prakse na kulturnem področju. Pobudnika Postaje sta bila Moreno Miorelli in Donatella Ruttar, s katero […] The post “Ustvarjalnost je tukaj izziv” appeared first on Slovenci.
Tabor slovenskih pevskih zborov; zapelo več kot tisoč pevcev

Tabor slovenskih pevskih zborov; zapelo več kot tisoč pevcev

Slovenci.si, 19. junij ― V Šentvidu pri Stični se je v nedeljo, 17. junija 2018, s koncertom združenih pevskih zborov zaključil 49. Tabor slovenskih pevskih zborov. Pod vodstvom dirigenta Igorja Švare je zapelo več kot 100 pevskih zborov iz Slovenije, zamejstva in držav nekdanje skupne države. Moški, ženski in mešani združeni zbori so zapeli 22 pesmi na tematiko kresovanja, […] The post Tabor slovenskih pevskih zborov; zapelo več kot tisoč pevcev appeared first on Slovenci.
V pesmih odstira pogled na barve

V pesmih odstira pogled na barve

Slovenci.si, 4. junij ― Pesnik in slikar Gustav Januš je v nedeljo prejel literarno nagrado, poimenovano po novinarju in publicistu Humbertu Finku (1933-1992). Lavdatorka Cvetka Lipuš je dejala, da so Januševe pesmi „eksistencialne meditacije, v katerih opazovanje in gledanje postane gramatika bita“. V času virtualne prenasičenosti da odpirajo pogled za pokrajino in njene barve. Mesto je nagrado podelilo tretjič, […] The post V pesmih odstira pogled na barve appeared first on Slovenci.
še novic