Pregled leta 2018: Film/TV

Koridor, 19. januar ― Začetek filmskega leta 2018 je močno zaznamoval konec preteklega: producentski magnat Harvey Weinstein se po razkritju dolgoletnih spolnih zlorab še zmeraj utaplja v tožbah. Rezultat omenjenega škandala je nekakšna čistka, ki se ne tiče le Hollywooda: ozaveščenost o pogostosti tovrstnih prekrškov in ukrepanje proti njim se je razširilo po vsej Ameriki. Za Kevina Spaceya je to pomenilo hud udarec, […] The post Pregled leta 2018: Film/TV appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Pregled leta 2018: Literatura

Koridor, 18. januar ― V literarnem pogledu si bomo leto 2018 zapomnili po marsičem, ni kaj, za nami je pestro leto. Za začetek se spodobi omeniti, da je bilo to Cankarjevo leto, ki ga je zaznamovala 100. obletnica smrti dramatika, pisatelja, esejista in pesnika Ivana Cankarja. Ni prinesla le ponatisov njegovih del in rasti knjižnične izposoje, temveč tudi dva […] The post Pregled leta 2018: Literatura appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Pregled leta 2018: Oder

Pregled leta 2018: Oder

Koridor, 17. januar ―  Gledališče noče predstave, hoče dogodek … Letošnji pregled leta 2018 na Koridorjevi odrski redakciji začenjamo kar s prvo izjavo iz lanskoletne poslanice ob dnevu gledališča, ki jo je napisal režiser Jernej Lorenci. Lepota gledališkega odra je pravzaprav to, da se vsi dobimo skupaj in skupaj želimo. Hočemo. Skupaj hlepimo po še. Tako ustvarjalci, kakor gledalci. Gledališki oder je […] The post Pregled leta 2018: Oder appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Primož Sturman: Gorica je naša

Koridor, 15. januar ― Zbirka kratkih zgodb Gorica je naša je bila nominirana za nagrado slovenskega knjižnega sejma za najboljši literarni prvenec zadnjega leta. Zanimivo je dejstvo, da te zbirke ne bi bilo, če Sturman ne bi obtožil slovenskega literarnega središča ignorance do novejših zamejskih avtorjev. Po mnenju avtorja si tako precej zaslug za izdajo zbirke lasti urednik založbe […] The post Primož Sturman: Gorica je naša appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Princ in pol (One and a Half Prince, rež. Ana Lungu)

Koridor, 13. januar ― Zmoti me, če igralci v živo preveč spominjajo na svoje vloge, če na pogovoru po projekciji težko ločim ali poslušam lik ali človeka za njim. Nekaj takega se mi je zgodilo pri projektu romunske arthouse režiserke Ane Lungi Princ in pol, medle drame o treh prijateljih in sostanovalcih, Iris, Maurisu in Istvanu, ki kljub svojim […] The post Princ in pol (One and a Half Prince, rež. Ana Lungu) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
še novic