Kristina Kočan: Šivje

Koridor, 25. marec ― Tretjo pesniško zbirko Kristine Kočan z naslovom Šivje uvaja avtoričino posvetilo pesniku Milanu Vincetiču »Vinciju. Ena prekratka minuta«. Čas, ki je odmerjen tebi, meni, njemu, vsem nam, je (pre)kratek, vendar hkrati marsikdaj tudi (pre)dolg za zaznavanje in ujemanje, ne nazadnje z zlitjem svojega bitja v globinah tistega, ki nam je (naj)bližji. Skozi poetične vrstice bralec […] The post Kristina Kočan: Šivje appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
21. Festival dokumentarnega filma: Retrospektiva – Werner Herzog

21. Festival dokumentarnega filma: Retrospektiva – Werner Herzog

Koridor, 24. marec ― Leta 1962 se je skupina mladih nemških filmskih ustvarjalcev odločila zoperstaviti kinu svojih očetov, torej filmom, ki so prešli transformacijo med propagando in »Heimatfilmom«, med pojmovanjem medija kot orožja za poveličevanje določene ideologije in uporabo neškodljivih žanrov v namen mehke denacifikacije. V dobrem desetletju so ti režiserji – med drugim Rainer Werner Fassbinder, Völker Schlöndorff, […] The post 21. Festival dokumentarnega filma: Retrospektiva – Werner Herzog appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Ulf Nilsson: Nasvidenje

Ulf Nilsson: Nasvidenje

Koridor, 22. marec ―   Kako v današnjem (pre)hitrem času in prostoru, ko se oddaljujemo od sebe in drugih, spregovoriti otroku o tako zahtevni temi, kot je smrt? Minevanje življenja je v naši družbi toliko bolj naporno in tudi frustrirajoče, saj živimo v strahu pred staranjem in smrtjo, ki je vedno stresen dogodek, na katerega se racionalno ne moremo […] The post Ulf Nilsson: Nasvidenje appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Simona Semenič: še ni naslova

Simona Semenič: še ni naslova

Koridor, 21. marec ― Še ni naslova traja deset ur. Deset ur je veliko časa, pa vendar se predstava odvije v enem samem trenutku – v trenutku male smrti, orgazma, upanja na čudež, padanja z bolniške postelje, ki je prav lahko padanje iz maternice v grob. Nazaj ne gre več, padanje je možno le v eno smer, zato je […] The post Simona Semenič: še ni naslova appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Aleš Jelenko: Medgeneracijski prepad

Koridor, 21. marec ― Edison: »Zrelost je pogostokrat bolj absurdna od mladosti.«   A: Slišiš? B: Mogoče bi moral kupiti flomaster. A: Pusti to. Govorim o obsedenosti z nami. B: Počakaj malo! (Se vstane in odide v trgovino)   …   (Vstopi skozi vhodna vrata s flomastrom v rokah) B: Tako. Že delam! A: A ne razumeš, da so […] The post Aleš Jelenko: Medgeneracijski prepad appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
koda L

koda L

Koridor, 20. marec ― Ljubljanska opera je v tej sezoni predstavila avtorski projekt koda L, katere avtor glasbe je slovenski skladatelj Milko Lazar. Delo, ki ga je navdahnilo besedilo Rolanda Barthesa Fragmenti ljubezenskega diskurza, raziskuje mite, arhetipe in filozofijo ljubezni. V operi spremljamo devet fragmentov, ki se močno opirajo na posamezna poglavja Barthesovega diskurza in obravnavajo različne gradnike in […] The post koda L appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
še novic