Connie Palmen: Ti si rekel

Koridor, 17. november ― Romantizirana biografija Ti si rekel opisuje zakon med pisateljico in pesnico Sylvijo Plath in pesnikom Tedom Hughsom, kot ga do sedaj še nismo poznali. O njem smo namreč veliko izvedeli prek Silvijinih del in raznih biografij drugih avtorjev, nizozemska avtorica Connie Palmen pa njun zakon predstavlja skozi Tedove oči, ki v pripovedi dobi svoj glas, […] The post Connie Palmen: Ti si rekel appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
29. LIFFe: Asako I&II (Netemo Sametemo)

29. LIFFe: Asako I&II (Netemo Sametemo)

Koridor, 16. november ― Je bil to smeh? Je bila žalost? Ne. Bila je čista sreča. Asako I&II vstop v intimo dveh ljudi; v preplet sedanjosti in spomina, resničnosti in fikcije. Ne nazadnje pa zastavlja vprašanje, kako uspešno se zna človek orientirati v svetu tovrstne dvojnosti.   Govorimo o 7. celovečercu japonskega režiserja Ryusukeja Hamaguchija. Slednji si je prepoznavnost […] The post 29. LIFFe: Asako I&II (Netemo Sametemo) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Milko Lazar, Drago Ivanuša: Moški z nožem / Kompozicija

Koridor, 15. november ― Ob 100-letnici ljubljanskega poklicnega baletnega ansambla se je v SNG Opera in balet Ljubljana odvil baletni diptih na novo avtorsko glasbo Milka Lazarja in Draga Ivanuše. Koreografijo za prvi del – Moški z nožem – je pripravil Matjaž Farič, za drugi del – Kompozicija – pa Sanja Nešković Peršin.   Prvi balet za svoje motive […] The post Milko Lazar, Drago Ivanuša: Moški z nožem / Kompozicija appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
29. LIFFe: Divje življenje (Wildlife)

29. LIFFe: Divje življenje (Wildlife)

Koridor, 14. november ― Začetek 60. let v ZDA je bilo obdobje, v katerem so civilna gibanja počasi, a vztrajno in odločno stopala proti pragu družbenih sprememb. Te na mnogo manjši, mikroravni dosežejo tudi Great Falls, mestece v zvezni državi Montana, kamor se preseli družina Brinson. Divje življenje, roman Richarda Forda, po katerem sta zakonca Zoe Kazan in Paul […] The post 29. LIFFe: Divje življenje (Wildlife) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
29. LIFFe: Mandy

29. LIFFe: Mandy

Koridor, 13. november ― Vsake toliko časa, dandanes na žalost vse bolj poredko, izide film, ki kljubuje vsem normam in zvesto sledi viziji enega samega človeka. Rezultat je Mandy, delo kultnega režiserja Panosa Cosmatosa, ki je že s svojim prvencem, meditativno grozljivko Beyond the Black Rainbow (2010), pustil močan vtis. Čeprav so prenekatere režiserjeve kreativne odločitve, do katerih še […] The post 29. LIFFe: Mandy appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Nina Kremžar: Babilon

Koridor, 13. november ― ledena ploščad se je odlomila od celine, na njej smo postavili svoj temeljni kamen, tok nas je vlekel na zahod proti sivemu robu obzorja, kjer si bomo ustvarili ime, tako so obljubili stari možje, ki so drug za drugim umrli, mi pa smo drseli po gladini, leta in leta smo zidali hiše, naše ženske niso […] The post Nina Kremžar: Babilon appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
29. LIFFe: Trije obrazi (Se rokh)

29. LIFFe: Trije obrazi (Se rokh)

Koridor, 12. november ― Jafar Panahi od leta 2010 ne bi smel posneti nobenega filma. To mu je namreč za dvajset let prepovedala iranska vlada, skupaj s potovanjem v tujino in tako obiskovanjem filmskih festivalov. Decembra 2010 so ga na podlagi obtožbe o ogrožanju državne varnosti in agitiranju proti Islamski republiki celo obsodili na šestletno zaporno kazen, ki pa […] The post 29. LIFFe: Trije obrazi (Se rokh) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
še novic