O pogumu

Mestna knjižnica Ljubljana, 5. junij ― Mala miška najraje preživlja čas pri svoji babici. Babica je bila v mladih letih zelo pogumna in veliko je potovala po vsem svetu. Tudi mala miška bi rada spoznala širni svet, zato se nekega jutra odpravi na pot. Eskimsko ljudsko pravljico pripoveduje Boris Zgonc..

Kekec in Pehta

Mestna knjižnica Ljubljana, 4. junij ― Večno mladi Kekec letos praznuje že 102. rojstni dan. Poglejte si, kako se je zgodbe o pogumnem fantu, ki je Mojci pomagal ozdraveti, lotila amaterska zasedba bežigrajskih knjižničark Gledališča Beži. Predstava traja približno 20 minut.

Zrcalce

Mestna knjižnica Ljubljana, 4. junij ― Gozdna jasa. Vse je mirno. Od nekod se pojavi klepetava mravlja in začne pripovedovati zgodbo o zrcalcu ...Gledališče Beži, amaterska zasedba bežigrajskih knjižničark, vas vabi na uprizoritev avtorske priredbe Zrcalca Grigorja Viteza.Lutkovna predstava traja približno 20 minut.

Babičin rojstni dan

Mestna knjižnica Ljubljana, 4. junij ― Marjetičina babica praznuje svoj 50 rojstni dan. Ker Marjetica nima denarja za darilo, se odloči, da ji bo na jasi v gozdu nabrala njene najljubše travniške cvetlice. Pri nabiranju cvetlic pa se ji pridružita volk in lisica ... seveda šele potem, ko izvesta, da babica za rojstnodnevno pojedino vedno postreže slastno pečeno kokoš. Svojo avtorsko pravljico ob ob ilustracijah pripovedovala Barbara Kaiser.

U. Weigelt: Slaba volja

Mestna knjižnica Ljubljana, 4. junij ― Nekega dne se jazbec zbudi strašno slabe volje. Sede na stol in razmišlja, čemu mu bo vsa ta slaba volja, če je ne more pokazati drugim. Zato se odloči, da bo svojo slabo voljo delil s prijatelji. Avtorsko pravljico je priredila Barbara Kaiser, ki jo bo tudi pripovedovala ob ilustracijah.

Francoski literarni krožek: Ce que le jour doit à la nuit

Mestna knjižnica Ljubljana, 3. junij ―  Tokrat se bomo pogovarjali o romanu Ce que le jour doit à la nuit alžirskega pisatelja Yasmine Khadra. Desetletni Younes živi v Alžiriji s starši in sestro. Po tem ko jim nekdo z zažigom uniči pridelke, se znajdejo praznih rok, zapustijo svojo zemljo in se odpravijo iskati delo v Oran. Njihova stiska je tako velika, da Younesov oče svojega sina prepusti svojemu bratu farmacevtu, ki je poročen s Francozinjo. Younes tako postane Jones in se vključi v skupnost v Alžiriji živečih Francozov, katerih se kasneje v Franciji oprime oznaka "pieds-noirs" (črnonožci). V sezoni 2019/20 v sodelovanju s KUD Anarhiv (program Škratova čitalnica) poteka francoski literarni krožek, kjer se na vsakem srečanju pogovarjamo o enem izmed sodobnih romanov znanih frankofonih pisateljic in pisateljev. Beremo v izvirniku, prav tako tudi krožek praviloma poteka v francoščini, torej je namenjen vsem, ki imate solidno znanje francoskega jezika (vsaj nivo B1) in radi berete sodobno leposlovje. Francoski literarni krožek vodi mag. anglistike in francoščine, Aicha Boughazi, sofinancirata pa ga KUD Anarhiv (program Škratova čitalnica) in Mestna knjižnica Ljubljana. Zaželene so predhodne prijave na naslov: aicha.boughazi.92@gmail.com

Francoski literarni krožek: Les désorientés

Mestna knjižnica Ljubljana, 3. junij ― Srečanja Francoskega literarnega krožka se vračajo v knjižnico. Tokrat se bomo pogovarjali o romanu Les désorientés libanonskega pisatelja Amina Maaloufa. Adam je Libanon, svoj rodni kraj, zapustil ob izbruhu državljanske vojne in dolgo je bilo videti, da se vanjo ne bo več vrnil. Dokler ga ni neke noči poklical umirajoči prijatelj iz mladosti, s katerim je zaradi razlik v odnosu do vojnega dogajanja prekinil stike. A ta klic ga popelje nazaj na vzhod in mu omogoči, da se s pomočjo prijateljev sooči s svojo preteklostjo. V sezoni 2019/20 v sodelovanju s KUD Anarhiv (program Škratova čitalnica) poteka francoski literarni krožek, kjer se na vsakem srečanju pogovarjamo o enem izmed sodobnih romanov znanih frankofonih pisateljic in pisateljev. Beremo v izvirniku, prav tako tudi krožek praviloma poteka v francoščini, torej je namenjen vsem, ki imate solidno znanje francoskega jezika (vsaj nivo B1) in radi berete sodobno leposlovje. Francoski literarni krožek vodi mag. anglistike in francoščine, Aicha Boughazi, sofinancirata pa ga KUD Anarhiv (program Škratova čitalnica) in Mestna knjižnica Ljubljana. Zaželene so predhodne prijave na naslov: aicha.boughazi.92@gmail.com Prihajajoče srečanje: Ponedeljek, 22. 6. 2020 Ce que le jour doit à la nuit (Yasmina Khadra)

Odrast: besednjak za novo dobo – mag. Marko Ogris

Mestna knjižnica Ljubljana, 3. junij ― V preteklih mesecih, ko se je stari svet nepričakovano zaustavil, so si mnogi od nas prav gotovo kdaj zastavili vprašanje - mar ni to priložnost za nek nov začetek, gradnjo novega sveta na povsem drugih načelih, po katerih smo ljudje mislili in živeli pred tem? Čeprav vsi nekako slutimo, da se bo svet še naprej poskušal vrteti v isto smer, kot se je pred pandemijo, pa vprašanje ostaja - katera načela bi tako na ravni vsakdanjega življenja posameznikov kot na ravni širše družbe sčasoma veljalo opustiti in jih zamenjati z novimi? Pri premisleku teh "novih načel" bo tokratna iztočnica naše diskusije knjiga Odrast: besednjak za novo dobo, ki je od lanskega leta dostopna tudi v slovenskem prevodu.

Prvi programerski koraki - zavod Vsak

Mestna knjižnica Ljubljana, 3. junij ― Dogodek je namenjen osnovnošolcem od 6. do 9. razreda, ki bi radi spoznali računalniško programiranje. Mentorji bodo predstavili osnovne programske koncepte, medtem ko bodo učenci samostojno sestavljali programsko kodo, ki jim bo pomagala rešiti nalogo. Ob tem bodo spoznali tudi širši vpogled v arhitekturo interneta in o pozitivnih učinkih kakor tudi slabih posledicah, ki jih lahko prinaša tehnologija. Predhodne prijave pošljite na knjižnica.polje@gmail.com Udeleženke in udeleženci bodo prejeli tudi napotke, kako lahko sami nadaljujejo z učenjem programiranja. - v sredo 17. junija, 15:00-16:30- v Knjižnici Polje- brezplačna udeležba- 10 prostih mest- za fante in dekleta- 6.-9. razred Dogodek pripravlja zavod Vsak. https://vsak.si/ Priporočena gradiva:- Spletna učilnica Coding4Girls, tudi za fante! je nastala, ko so na Pedagoški fakulteti v Ljubljani združili moči s kolegi iz več evropskih držav in se odločili programiranje približati mladim na malo drugačen način: https://skupnost.sio.si/course/view.php?id=10271- Pišek je spletna zbirka logičnih naloge, med katerimi mimogrede pogruntaš kakšno programersko finto: http://pisek.acm.si/- Računalniško programiranje za otroke (avtorica Carol Vorderman, založba Mladinska knjiga), knjiga te bo skozi zabavne naloge vodila do ustvarjanja lastnih programskih rešitev - najprej v okolju Scratch, nato še v Pythonu. Poišči jo v svoji knjižnici.

Kažipoti: sonatina o odnosih in kulturi srca - Ksenija Benedetti

Mestna knjižnica Ljubljana, 1. junij ― Ksenija Benedetti, predavateljica in svetovalka za poslovno komuniciranje in protokol, je skoraj dve desetletji vodila Protokola Republike Slovenije. Po poklicu muzikologinja, je svojo poklicno pot začela kot vodja kulturne dejavnosti v Avditoriju Portorož.  Je avtorica strokovnih knjig, kolumen in najnovejše knjige Kažipoti: sonatina o odnosih in kulturi srca. Z gospo Ksenijo Benedetti se bo pogovarjala Ksenija Horvat.

Kažipoti: sonatina o odnosih in kulturi srca - Ksenija Benedetti

Mestna knjižnica Ljubljana, 1. junij ― Ksenija Benedetti, predavateljica in svetovalka za poslovno komuniciranje in protokol, je skoraj dve desetletji vodila Protokola Republike Slovenije. Po poklicu muzikologinja, je svojo poklicno pot začela kot vodja kulturne dejavnosti v Avditoriju Portorož.  Je avtorica strokovnih knjig, kolumen in najnovejše knjige Kažipoti: sonatina o odnosih in kulturi srca. Z gospo Ksenijo Benedetti se bo pogovarjala Ksenija Horvat.

Ljubljana v gibljivih slikah: varstvo pred požari – Janez Hočevar

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. maj ― V letošnjem ciklu domoznanskih večerov Ljubljana v gibljivih slikah se bomo osredotočili na naravne in druge nesreče, ki so tekom zgodovine doletele našo prestolnico. Na prvem dogodku bomo pozornost posvetili varstvu pred požari ter ob tem spomnili tudi na 150-letnico ustanovitve prvega prostovoljnega gasilskega društva v Ljubljani. Starosta gasilcev iz središča Ljubljane Janez Hočevar nam bo predstavil, kako se je razvijalo gasilstvo skozi čas s poudarkom na organiziranem varstvu pred požari v mestu Ljubljana. Pred predavanjem si bo mogoče ogledati kratek vzgojno-dokumentarni film Gori, gori (scenarij in režija Mirko Kušar, 196?, Filmservis Ljubljana-Piran, 10 min). Vnaprej posnet pogovor se bo premierno predvajal v ponedeljek, 15. junija ob 19.00 na Facebook profilu in YouTube kanalu Mestne knjižnice Ljubljana.

Preprosto enostavno: čutim – Sandi Horvat

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. maj ― Knjiga 'Preprosto enostavno: čutim' je že tretja knjiga v seriji Preprosto enostavno prekmurskega pisatelja Sandija Horvata. V knjigi avtor zgodbo začne tam, kjer se je ta v predhodnici Preprosto enostavno: hvaležen iz leta 2019 končala. V ospredje je še vedno postavljeno avtorjevo odraščanje kot posameznika z obrobja družbe, ki se sooča z vsakodnevnimi izzivi in ovirami. Skozi svoje zgodbe iz najstništva in odraslega življenja nas popelje na pot, ko je tudi sam skozi preizkušnje življenjskega potovanja spoznaval paleto čustev in igral igro življenja. Pogovor bo vodila Rahela Hojnik Kelenc., potekal pa bo v živo, v dvorani Knjižnice Otona Župančiča. Dogodek bo omogočal prisotnost publike (do 50 oseb), lahko pa se ga bo spremljalo tudi v živo preko Facebook profila Mestne knjižnice Ljubljana.

O razvoju rastlin, njihovih napadalcih in kako se v tej zgodbi znajdejo hrana, netopirji in koronavirusi – dr. Marina Dermastia in Ksenija Horvat

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. maj ― Biologinja Marina Dermastia bo spregovorila o tem, kako so trave postala naša glavna hrana, zakaj je dobro, da razumemo, kako odpadajo plodovi paradižnika in zakaj so netopirji neupravičeno v nemilosti, kljub temu, da so potencialen vir koronavirusa sars-cov-2, ki je ustavil svet. Marina, ki je med drugim tudi znanstvena svetnica na Nacionalnem inštitutu za biologijo in redna profesorica za področji botanike in biologije celice na Univerzi v Ljubljani in na Mednarodni podiplomski šoli Jožef Stefan ter članica uredniškega odbora revije National Geographic Slovenija, se že več kot 30 let ukvarja z raziskovanjem razvoja rastlin in molekulskih interakcij gospodarsko pomembnih rastlin z njihovimi patogeni (predvsem fitoplazmami in virusi). Za svoje delo na področju popularizacije znanosti je prejela številne nagrade. Pogovor bo potekal v živo, v dvorani Knjižnice Otona Župančiča. Dogodek bo omogočal prisotnost publike (do 50 oseb), lahko pa se ga bo spremljalo tudi v živo na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

Kažipoti: sonatina o odnosih in kulturi srca – Ksenija Benedetti

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. maj ― Ksenija Benedetti, predavateljica in svetovalka za poslovno komuniciranje in protokol, je skoraj dve desetletji vodila Protokol Republike Slovenije. Po poklicu muzikologinja, je svojo poklicno pot začela kot vodja kulturne dejavnosti v Avditoriju Portorož. Je avtorica strokovnih knjig, kolumen in najnovejše knjige: Kažipoti: sonatina o odnosih in kulturi srca. Z gospo Ksenijo Benedetti se bo pogovarjala Ksenija Horvat. Pogovor bo potekal v živo, v dvorani Knjižnice Otona Župančiča. Dogodek bo omogočal prisotnost publike (do 50 oseb), lahko pa se ga bo spremljalo tudi v živo na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

Mesto bere … zgodbe iz Avstralije in Oceanije: Witi Ihimaera, Legenda o jezdecu kitov

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. maj ― Knjiga Legenda o jezdecu kitov (The Whale Rider, 1987) novozelandskega avtorja maorskih korenin Witija Ihimaere je dobila svojo odslikavo tudi v filmski različici (Whale Rider, 2002). Zgodba iz življenja Maorov v magičnem okviru legend razkriva nasprotja med tradicijo in sodobnostjo, človekom in naravo, preteklostjo in prihodnostjo ter prikazuje realnost bojev med entitetami skozi procese emancipacije. Med drugim sporoča: Punce lahko jahajo kite tako dobro kot fantje. S primerjavo knjige in filmske adaptacije bomo analizirali vznemirljive izraze sveta besed in podob. Tatjana Pristolič in Rok Govednik; v sodelovanju z zavodom Vizo. Vnaprej posnet pogovor se bo premierno predvajal v petek, 5. junija ob 19.00 na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

Literatura in popularna kultura – Feri Lainšček in Sara Špelec

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. maj ― Mislite, da je kakovostna literatura namenjena ozkemu krogu bralcev, literati pa so posvečeni le Besedi? Da se pravi pisci ne smejo spogledovati z drugimi umetniškimi zvrstmi in v njih blesteti? Da popularno ne more in ne sme biti literarno? O tem se bo Sara Špelec pogovarjala s pisateljem, pesnikom in scenaristom Ferijem Lainščkom. Pogovor bo potekal v živo, v dvorani Knjižnice Otona Župančiča. Dogodek bo omogočal prisotnost publike (do 50 oseb), lahko pa se ga bo spremljalo tudi v živo na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

Kako končati pandemijo in kam po korona krizi? – dr. Rajko Muršič in dr. Zarja Muršič

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. maj ― Etnolog in kulturni antropolog Rajko Muršič ter evolucijska antropologinja, biologinja in kognitivna znanstvenica Zarja Muršič bosta predstavila svoje poglede na končanje pandemije z družboslovnega in naravoslovnega zornega kota. Izhajajoč iz dvomesečne izkušnje domačega laboratorija za spremljanje pandemije, bosta predstavila globalne in lokalne perspektive, ki obsegajo spremenjene in nespremenjene načine življenja, primerjavo pristopov k obvladovanju epidemije po svetu, pričakovanja v naslednjih nekaj mesecih in letih, statistične in druge modelske pristope ter politične in kulturne dimenzije epidemije v Sloveniji ter pandemije po svetu. Pogovor bo potekal v živo, v dvorani Knjižnice Otona Župančiča. Dogodek bo omogočal prisotnost publike (do 50 oseb), lahko pa se ga bo spremljalo tudi v živo na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

Rožančeva vizija Evrope – dr. Edvard Kovač

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. maj ― Pisatelj Marjan Rožanc se je v svojih esejih pogosto vpraševal o prihodnosti Evrope in kako naj se v njeno graditev vključimo Slovenci. Če je na eni strani opozarjal tudi na njeno in našo mediteransko razsežnost, je na drugi strani na novo ovrednotil protestantsko etiko osebne odgovornosti. Toda hkrati ga je nagovarjala slovanska duša Dostojevskega, ki je prisegal na človekovo bogopodobnost v svobodi vsakega posameznika. Tako je Rožanc sestavil čudovit spoj mediteranske igrivosti, resne protestantske etike in slovanske svobode duha. Letos obeležujemo 90. obletnico njegovega rojstva in 30 letnico njegove smrti. Pogovor bo potekal v živo, v dvorani Knjižnice Otona Župančiča. Dogodek bo omogočal prisotnost publike (do 50 oseb), lahko pa se ga bo spremljalo tudi v živo na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

Glasovi in podobe – dr. Matjaž Lunaček

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. maj ― Četrta knjiga Matjaža Lunačka Glasovi in podobe (OPRO, zavod za aplikativne študije, 2020) nadaljuje njegovo pripovedovanje zgodb (Beatus ille qui), njegove esejistične razmisleke (Telovadci nad prepadom) in prinaša še novo formo dialoga. V spremni besedi je prof. dr. Eva Bahovec zapisala: "Glasovi in podobe se razpredajo na vse strani, spektre in teritorije....Rdečo nit kratkih zgodb in dialogov spletajo in prekinjajo izkušnje ekstremnega, stapljanje horizontov, zlivanje glasov in barv." "Leposlovje je zastopano v prvem delu s formatom, ki je blizu črtici in vinjeti. Nekatere so čiste fantazije (»Vnebovzetje«). Druge so realistični opisi fantazijskih situacij (»Tiger«, »Brezizhodnost«, »Potop«). Včasih izhajajo iz socialne tematike (»Sveti Peter«, »Deček z vžigalicami«, v bolj intimnem smislu »Prijatelji«). Kar pogosto teče kri (»Damjan in Jela«, »Pogani«, »V žalostnem zakotju«). Kakšne so skoraj potopisi (»Sipina«), kakšne druge skoraj biografske (»Zgodba o kavi«, »Rimbaudevi kraji«, »Prerokbe in vizije«). Skoraj, pravim, ker se te vsebine in prijemi prepletajo in skupaj oblikujejo svoje posebno obzorje. Pisec tu in tam poseže v pripoved s komentarjem in doda esejistični element, še preden proti koncu (v delu »Eni in drugi«) preide k docela esejskim, zvečine biografskim spisom.« Iz spremne besede dr. Bogdana Lešnika. Pogovor bo vodila dr. Ana Tavčar Pirkovič, potekal pa bo v živo, v dvorani Knjižnice Otona Župančiča. Dogodek bo omogočal prisotnost publike (do 50 oseb), lahko pa se ga bo spremljalo tudi v živo na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.
še novic