Volk, ki je hotel spremeniti barvo – Maja Šefman

Mestna knjižnica Ljubljana, 26. oktober ― Nekoč je živel volk. To je bil zelo nenavaden volk. Nikogar ni pojedel, ni se preoblekel v babico, niti ni pihal v hišice prašičkov. Kaj pa je počel? Poskusil je spremeniti svojo barvo na vse mogoče načine. Zakaj? Ker se mu je črna barva zdela žalostna. Te zanima, česa vsega se je domislil? Avtorsko pravljico Orianne Lallemand je priredila Maja Šefman, ki jo tudi pripoveduje. Ogledali si jo boste lahko na našem Facebook profilu. Pobarvaj volka tako, kot se je sam pobarval na določene dneve. Potem pobarvaj še takega, kot je bil, in čisto na koncu ga pobarvaj po svoji želji. Kateri ti je najbolj všeč?  

Knjiga spregovori

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. oktober ― V romanu z naslovom Adua spregovori somalska priseljenka v Italiji, ki nam ponudi vpogled v širše zgodovinsko ozadje (post)kolonialističnega podrejanja Afrike. Pisateljica Igiaba Scego gradi prizore filmično, kar narekuje eden glavnih motivov v knjigi – izkoriščanost žensk v filmski industriji. Ta motiv avtorica poglobi in razširi, tako da roman sestavi kot kolaž treh pripovednih glasov in v tri zgodovinske čase postavljenih zgodb o afriških migrantih v Italiji. Vodita Tatjana Jamnik in dr. Iztok Osojnik. Gostja bo prevajalka Alenka Jovanovski.

Ljubljana v gibljivih slikah: kužne epidemije v preteklosti

Mestna knjižnica Ljubljana, 7. oktober ― V letošnjem ciklu domoznanskih večerov Ljubljana v gibljivih slikah smo se osredotočili na naravne in druge nesreče, ki so tekom zgodovine doletele našo prestolnico. Na tretjem dogodku bomo pozornost posvetili epidemijam nalezljivih bolezni, ki so bile stalne spremljevalke v zgodovini Ljubljane. Z zgodovinarjem dr. Davidom Petelinom se bomo sprehodili od antike do današnjih dni in pogledali, kakšne vrste bolezni so težile prebivalce mesta. V kolikor epidemiološke razmere ne bodo dopuščale prireditve pred publiko, si bo predavanje mogoče ogledati na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

ODPADE: Povezane besede: pogovor z Matjažem Zupančičem

Mestna knjižnica Ljubljana, 7. oktober ― Društvo slovenskih literarnih kritikov v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana vabi na pogovor z dramatikom, gledališkim režiserjem, pedagogom, večkratnim dobitnikom Grumove nagrade. Z avtorjem se bo o njegovem delu pogovarjal literarni kritik Matej Bogataj. Pogovor bo potekal v okviru projekta Povezane besede, ki ga podpira Mestna občina Ljubljana. Omejeno število obiskovalcev na 9. Prednost bodo imeli prijavljeni. Prijave na janez.sedej@mklj.si

ODPADE: Pravila prehranjevanja - Slavica Zorn

Mestna knjižnica Ljubljana, 7. oktober ― Kljub napredku sodobne medicine je človeštvo vse bolj bolno. Ljudje imamo lahko zdravstvene težave, katerih se niti ne zavedamo. Kaj torej ne delamo prav? Na predavanju bomo dobili nasvete za zdravo prehrano, za načine prehrane glede na tipe teles po kitajski medicini. Seznanili se bomo o prehranjevanju po bioritmu, pravilni kombinaciji živil ter delovanju želodca in črevesja na podlagi tradicionalne medicine. Kljub napredkom sodobne medicine je človeštvo vse bolj bolno. Kljub vsem super živilom in prehranskim dodatkom na trgu imajo ne le starejši, tudi številni mladi, težave z alergijami, dermatitisi, napihnjenostjo, zgago, glavoboli in podobnim. Zakaj intolerance na gluten in laktozo? Je res za vse kriv stres? Stroka je mnenja, da so nekateri simptomi bolezni zgolj psihosomatskega izvora in jih večinoma razlagajo kot posledice stresa, saj krvni izvidi začetkov bolezni večinoma niti ne pokažejo. Dejstvo pa je, da telo sedem let sporoča simptome, preden se le-ti manifestirajo v bolezen. Vsakdo ima neke zdravstvene težave, katerih se morebiti niti ne zaveda, zato je skrajni čas, da se vprašamo, kaj ne delamo prav in začnemo iskati vzroke pri sebi. Literature je ogromno, človek pa težko ve, kdo ima prav in kdo ne. ZDRAVO Z GLAVO je podjetje Slavice Zorn, ki zagovarja dejstvo, da moramo jesti lokalno in sezonsko. Izgubili smo namreč stik sami s sabo. Naši predniki so dobro vedeli, kaj se sme v določenem obdobju jesti in kaj ne. Mi pa namesto tega jemo vse kar najdemo v trgovinah. Zaradi ukrepov ob koronavirusu (omejeno število obiskovalcev) so obvezne predhodne prijave v Knjižnici Šentvid (ali prijave na 01 308 52 11).

Pogovor ob knjigi - Ivana pred morjem

Mestna knjižnica Ljubljana, 7. oktober ― Veronika Simoniti v romanu Ivana pred morjem govori o usodi treh generacij ene družine, ki jih pripoveduje vnukinja oziroma hči glavnih junakinj. Spremljamo življenje babice Ivane od dvajsetih let prejšnjega stoletja do smrti 1991 v različnih krajih in časih. Roman se sprašuje o usodi slehernika, ki hrepeni po svobodi, upanju...

Legenda o ljubljanskem zmaju – Maja Šefman

Mestna knjižnica Ljubljana, 6. oktober ― Ljubljanski grad ima veliko skrivnosti, vsaj ena od njih je povezana s strašnim in zlobnim zmajem, ki je nekoč živel na hribu nad Ljubljano. Zaradi njega so Ljubljančani dolgo živeli v strahu. Te zanima, zakaj so se ga bali in kaj se je z njim zgodilo? Za tiste, ki težko čakate na pravljico, smo pripravili nekaj pobarvank iz zgodbe: Zora, Jurij in Zmaj bruha ogenj, spodaj pa si lahko ogledate video 'Kako sestaviti svojega lego zmaja?' Pravljico si boste lahko ogledali na našem Facebook profilu.  

Ad hoc: v živo – Bevc, Hohler, Simon, Škerl, Koršič

Mestna knjižnica Ljubljana, 5. oktober ― V sinergijskem ciklu Ad hoc glasbena improvizacija in slika interpretirata poezijo bosta svoje pesmi interpretirali pesnici Tanja P. Hohler, nominiranka za nagrado Fanny Haussmann 2018 in 2020, ter Cvetka Bevc, dobitnica nagrade Fanny Haussmann 2020. Glasbeni in vizualni odziv na njuno poezijo bosta v živo ustvarila saksofonist Boštjan Simon ter slikar in ilustrator Peter Škerl. Dogodek organizira Petra Koršič za KUD AAC Zrakogled, v soorganizaciji Trubarjeve hiše literature, izveden je v sklopu literarnih prireditev, ki jih podpira Javna agencija za knjigo RS. Dogodka se ne bo mogoče udeležiti v živo, spremljali ga boste lahko na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature.

Sodobni slovenski esej #1: Pogovor z Rožančevim nagrajencem Esadom Babačićem

Mestna knjižnica Ljubljana, 2. oktober ― Veš, mašina, svoj dolg (Cankarjeva založba, 2020) je prva esejistična zbirka Esada Babačića, ki je bil doslej precej bolje poznan po svojih pankovskih koreninah, srčni poeziji in, seveda, odmevnih družbenih akcijah. Odslej bo zanesljivo drugače, saj je avtor za knjigo pred kratkim prejel Rožančevo nagrado. O tem, kaj mu pomenita nagrada in karizmatični avtor, po katerem se ta imenuje, kakšni so vzgibi za njegovo, zlasti, esejistično pisanje, katere esejiste sam najraje prebira in v kakšnem vrstnem redu se loti časopisa – najprej kultura in potem šport ali obratno? – se bo z njim pogovarjal Urban Vovk. Dogodek poteka v okviru programa Čas premisleka, ki ga LUD Literatura organizira z namenom promoviranja esejistike kot pogosto zapostavljene literarne zvrsti, pa tudi z namenom odpiranja polja debate in refleksije v živo. Dogodek sofinancira JAK. Dogodka se ne bo mogoče udeležiti v živo, spremljali ga boste lahko na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature.

ODPADE: Lalabajke: Mož, ki je sadil drevesa – Barbara Pia Jenič

Mestna knjižnica Ljubljana, 2. oktober ― Lalabajke – beseda, zgodba in čuti. LalaBajke potekajo v prostoru, ki poslušalcem omogoča polnejšo vživitev v zgodbo; bralec je poslušalcem le delno viden, v prostoru vlada dišeča poltema, ki prispeva k večplastnemu popotovanju po pripovedi. Prisluhnili bomo zgodbi Jeana Giona Mož, ki je sadil drevesa (prevod: Suzana Koncut, Polona Abram; bere: Barbara Pia Jenič). Dogodek bo organiziran v skladu in z upoštevanjem navodil in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje Republike Slovenije za izvajanje posameznih dejavnosti z namenom preprečevanja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Prostor v/in pesmi – Klarisa Jovanović in Neža Zajc

Mestna knjižnica Ljubljana, 2. oktober ― Ali geografski prostor vpliva na ustvarjalca in pesem ter kako? Katere in kakšne prostore pesmi razprejo? Pesnici Klarisa Jovanović in Neža Zajc se bosta v pogovoru s kritičarko in pesnico Petro Koršič posvetili vprašanju odnosa do prostora v pesmi. Dogodek bo organiziran v skladu in z upoštevanjem navodil in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje Republike Slovenije za izvajanje posameznih dejavnosti z namenom preprečevanja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Koncertno-pogovorni cikel Dueti: Katarina Juvančič in Dejan Lapanja

Mestna knjižnica Ljubljana, 2. oktober ― Koncertno-pogovorni cikel Dueti v intimnem prepletu glasbe in pogovora podaja osnovne značilnosti obravnavanih žanrov ter glasbeno-besedilne analize izbranih skladb. Dogodek, ki ga bo vodila Nina Novak, bo glasbeno in vokalno izpostavil kantavtorsko ustvarjalnost. Vnaprej posneto srečanje si boste lahko ogledali na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature.

Nova knjiga skozi kritiko – S konico konice jezika

Mestna knjižnica Ljubljana, 2. oktober ― O novi knjigi Boruta Gombača S konico konice jezika, ki je izšla v zbirki Sončnice (KUD Hiša poezije) in prejela Veronikino nagrado 2020, bosta poleg avtorja spregovorili literarni kritičarki Petra Koršič, ki cikel vodi, in njena gostja Tonja Jelen. Dogodka se ne bo mogoče udeležiti v živo, spremljali ga boste lahko na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature.

Transverzala – Jakob J. Kenda in Sara Špelec

Mestna knjižnica Ljubljana, 2. oktober ― Potopisni roman Transverzala je svojevrstno nadaljevanje večkrat nagrajene uspešnice Apalaška pot. Avtor s svojim slikovitim, sočnim jezikom in začimbo humornih vložkov prikazuje pot, ki se vije prek njegove lastne dežele. Pripoved tako nudi vpogled v preteklost, a predvsem sodobnost avtorjeve domovine, in to s prepletenim vencem utrinkov in tem, ki jih ves čas povezujejo tudi bolj intimne niti ljubezni v njenih najrazličnejših oblikah. Pogovor bo vodila Sara Špelec. Dogodek bo organiziran v skladu in z upoštevanjem navodil in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje Republike Slovenije za izvajanje posameznih dejavnosti z namenom preprečevanja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

ODPADE: Literatura in popularna kultura – Kozma Ahačič in Sara Špelec

Mestna knjižnica Ljubljana, 2. oktober ― Mislite, da je kakovostna literatura namenjena ozkemu krogu bralcev, literati pa so posvečeni le Besedi? Da se pravi pisci ne smejo spogledovati z drugimi umetniškimi zvrstmi in v njih blesteti? Da popularno ne more in ne sme biti literarno? O tem se bo Sara Špelec pogovarjala z jezikoslovcem Kozmo Ahačičem. Dogodka se ne bo mogoče udeležiti v živo, spremljali ga boste lahko na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature.

Jet Pack: Marlon James – Veronika Šoster in Muanis Sinanović

Mestna knjižnica Ljubljana, 2. oktober ― Black Leopard, Red Wolf odpira številna vprašanja o postkolonialnih literaturah, njihovi recepciji in vsebinskih ter oblikovnih značilnostih, Jamesa pa predstavlja kot izjemno svojskega avtorja. Z literarnima kritikoma Veroniko Šoster in Muanisem Sinanovičem se bomo skušali vsaj malo zakopati v misterij Jamesonovega pisanja. Dogodek bo organiziran v skladu in z upoštevanjem navodil in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje Republike Slovenije za izvajanje posameznih dejavnosti z namenom preprečevanja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

ODPADE: Četrtkovci za radovedne

Mestna knjižnica Ljubljana, 2. oktober ― Si med tistimi redkimi, ki še berejo poezijo? Te žuli kakšna pesem? Se želiš o njej ali katerikoli drugi pogovoriti? Potem si Četrtkovec(*)! Pogovarjale_i se bomo o prebrani poeziji, vsak dogodek bo tematsko obarvan. Da ne boš ostal_a praznih rok, bomo za vsak dogodek objavile_i seznam izbranih slovenskih in tujih pesniških zbirk, prebereš jih poljubno število. Tokratni Četrtkovci bodo za zaljubljene: Dolgo smo čakali na dež (Center za slovensko književnost, 2015); Tone Škrjanec – Sladke pogačice (LUD Literatura, 2015) in Jure Jakob – Lakota (LUD Literatura, 2019). Dogodka se ne bo mogoče udeležiti v živo, spremljali ga boste lahko na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature.

Literarno novinarstvo – Mitja Meršol in Leonora Flis

Mestna knjižnica Ljubljana, 2. oktober ― Literarno novinarstvo je žanr, ki združuje lastnosti novinarskega in literarnega pisanja. Gre za novinarska besedila, ki se berejo kot zgodbe, a je v njih vse res. Kakšno osnovo ima literarno novinarstvo in kam se razvija danes? O tem bosta spregovorila Mitja Meršol in Leonora Flis. Dogodek bo organiziran v skladu in z upoštevanjem navodil in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje Republike Slovenije za izvajanje posameznih dejavnosti z namenom preprečevanja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Rimbaud, za vedno – Matjaž Lunaček in Brane Mozetič

Mestna knjižnica Ljubljana, 2. oktober ― Knjiga je zasnovana kot svojevrstna poetična biografija, ki odstopa od ustaljenih praks pisanja o Rimbaudu. Avtorjevo poezijo poskuša bralcu približati skozi pomembne mentalne entitete, kot so ljubezen, vera, krivda, sram, trpljenje, prijateljstvo, sočutje, obscenost in tako naprej. Knjigo je napisal Matjaž Lunaček, pesmi v njej pa v celoti prevedel Brane Mozetič. Dogodek bo organiziran v skladu in z upoštevanjem navodil in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje Republike Slovenije za izvajanje posameznih dejavnosti z namenom preprečevanja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Koncertno-pogovorni cikel Dueti: Patricija Škof in Tilen Beigot

Mestna knjižnica Ljubljana, 2. oktober ― Patricija Škof je vidnejša vokalistka mlajše generacije, ki nam bo ob spremljavi kitarista Tilna Beigota predstavila izbrane melodije jazza, čez dve leti tudi pri nas prisotnega že stoletje dolgo. Vendar pa standarde, še danes obravnavane enakovredno novokomponirani glasbi, navkljub preteku časa odlikuje velika mera svežine. Pogovor bo vodila Nina Novak. Dogodek bo organiziran v skladu in z upoštevanjem navodil in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje Republike Slovenije za izvajanje posameznih dejavnosti z namenom preprečevanja okužbe z virusom SARS-CoV-2.
še novic