Življenjska popotovanja: Jana Braniselj – Mateja Hana Hočevar

Mestna knjižnica Ljubljana, 24. april ― Jana Braniselj, po poklicu arhitektka, je učiteljica joge, meditacije in tantra masaže. Predstavila bo, kako lahko znanja tantre izboljšajo kvaliteto našega življenja. Za popolno sprostitvijo in resničnim srečanjem s samim sabo se namreč skriva močno duhovno sporočilo. Dotaknila se bo tudi povezave med spolnostjo in smrtjo, erosom in tanatosom. Pogovor bo vodila Mateja Hana Hočevar.

Bralne vezi

Mestna knjižnica Ljubljana, 24. april ― Odgovor na vprašanje, kakšna je »koža iz bombaža« iščemo v istoimenskem romanu Gabriele Babnik. Pisateljičin prvenec je ljubezenska zgodba Slovenke in Burkinafasovca, ki je zaradi perspektive pripovedovalca zelo afriško obarvan, obenem pa nastavi ogledalo tudi slovenski oziroma evropski kulturi. Pogovor o knjigi vodi Ksenja Grešak.

Smejalna meditacija – Elena Jenček

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april ― Oshova učenka nas bo popeljala  na prijetno notranje popotovanje  z enim najbolj znanih učiteljev moderne dobe. Poleg predavanja o mojstru in njegovih pogledih na sodobnega človeka bomo praktično izvedli smejalno meditacijo. Spomnili se bomo, kako nam v vsakdanjem  življenju primanjkuje optimizma, veselja, radosti.

Odnosi in zdravje 2. del – Marjan Korez

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april ― Za naše zdravje in za zdravje naših bližnjih lahko veliko naredimo tudi sami. Naša telesa so  edina osnovna lastnina, za katero smo zares odgovorni v svojem življenju. Obstajajo enostavne in nenevarne tehnike, s katerimi lahko vsakdan preverjamo in izboljšujemo svoje zdravstveno stanje. Za te postopke ne potrebujemo denarja, niti posebne tehnologije, temveč le dobro voljo.

Sodobna ukrajinska književnost – dr. Janja Vollmaier Lubej

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april ― Jurij Andruhovič, Serhij Žadan in Andrij Ljubka so ukrajinski avtorji, ki so se zadnja leta s prevodi leposlovnih del v slovenščino, približali tudi slovenskemu bralstvu. Predavanje bo osvetlilo njihov literarni opus, recepcijo prevedenih romanov v Sloveniji, izpostavljena pa bo tudi literatura nekaterih njihovih sodobnikov, prav tako vidnejših ukrajinskih avtorjev in avtoric. Sprehod po sodobni ukrajinski književnosti bo pripravila dr. Janja Vollmaier Lubej, doktorica znanosti s področja literarnih ved, ki je več let preživela v ukrajinskem mestu Lvov. Sledi pogostitev. Dogodek pripravlja KD »Ljubljana-Kyiv« s podporo JSKD.

Ljubljana v gibljivih slikah: skrite podvodne poti – dr. David Petelin

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april ― Na zadnjem domoznanskem večeru bomo v ospredje postavili skrite ljubljanske vodne poti, ki mesto že tisočletja oskrbujejo s pitno vodo, na drugi strani pa odplakujejo nesnago. Najprej si bomo ogledali kratke dokumentarne posnetke o problematiki čistilne naprave v Ljubljani iz devetdesetih let prejšnjega stoletja (TV arhiv in dokumentacija RTV SLO), nato pa se bomo premaknili v obdobje Ljubljane na prehodu iz 19. v 20. stoletje ter prisluhnili predavanju Davida Petelina, ki bo spregovoril o dolgi zgodovini oskrbe s pitno vodo, o kanalizacijskem sistemu in o izgradnji moderne infrastrukture. Dr. David Petelin je predstavnik generacije mlajših slovenskih zgodovinarjev. Njegovo osrednje polje raziskovanja in pisanja je kulturna in družbena zgodovina, arhitektura in urbanizem, vsakdanje življenje itd. Ljubljane. Leta 2016 je doktoriral z nalogo Vsakdanje življenje v Ljubljani v letih 1945 – 1965, v letošnjem letu pa bo v malce spremenjeni obliki izšla v knjižni obliki pri Zgodovinskem arhivu Ljubljana. Zaposlen je v Muzeju športa.

Življenje v ekovasi – Evita Jenko

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april ― Ekovas ni navadna vas. Je vas, kjer živijo ekološko in kjer so prebivalci povezani v skupnost. Imajo ekološki vrt, skrbijo za manj odpadkov, gradijo iz naravnih materialov. Ekologijo se vidi in skupnost, bližino, skrb za drugega se čuti. Življenje v ekovasi bo predstavila Evita Mici, ki je osem mesecev kot prostovoljka preživela v ekovasi Sieben Linden v Nemčiji.

Odnosi in zdravje 3. del – Marjan Korez

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april ― Zdravje ni odsotnost bolezni, temveč je opazovanje, raziskovanje in sodelovanje pri celostnih telesnih procesih. Naša telesa niso le fizična, temveč kompleksna zavestna in dinamična struktura. Intenzivna negativna emocionalna in mentalna stanja, kot so jeza, brezvoljnost, skrb in strah, so že bolezenski znaki. Zdravstveno neravnotežje lahko zaznamo in korigiramo veliko prej, preden se resna bolezen pojavi.

Ta planet nas potrebuje – Nataša Markelj

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april ― Najpomembnejše potovanje, ki ga v življenju lahko opravimo, je potovanje k samim sebi. To ni preprosto potovanje od tu do tam, saj ne obstaja zemljevid, ki bi nam kazal pot. Tako je zato, ker ima vsak od nas edinstveno pot, posuto z drugačnimi ovirami. Največja ovira smo prav mi sami oz. naša osebnost. Obstaja pa nekaj kozmičnih zakonitosti, ki so za vse enake, in nas vodijo iz iluzije v resničnost bivanja.

Ljubljana v gibljivih slikah: arheologija reke Ljubljanice – dr. Andrej Gaspari

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april ― Na drugem večeru nam bo dr. Andrej Gaspari predstavil, kaj nam lahko arheološke in druge kulturno-zgodovinsko zanimive najdbe z njenega dna povedo o pomenu reke za ljudi med pozno prazgodovino in zgodnjim novim vekom.  Med drugim bo mogoče izvedeti več o bogati dediščini deblakov in sestavljenih plovil iz časa med bakreno dobo in novim vekom. Pred predavanjem si bomo ogledali dokumentarni film Lena reka, (produkcija: Unikal film Ljubljana; režiser Vito Lemež, 1962) ter odlomke dokumentarnega filma Obrazi zelene reke (produkcija: Studio Arkadena Trzin & Prirodoslovni muzej Slovenije; režiser: Ciril Mlinar, 1999). Doc. dr. Andrej Gaspari, predstojnik Oddelka za arheologijo Filozofske fakultete v Ljubljani,  se je specializiral za pozno prazgodovino in zgodnje rimsko obdobje ter zgodovino, povezano z antičnimi ladjami in plovbo. Velja za enega  vodilnih specialistov za podvodno arheologijo v Sloveniji. Med drugim je zaslužen, da so leta 2003 reko Ljubljanico razglasili za kulturni spomenik državnega pomena.

Bonton za male lumpe – Gledališče Bičikleta

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. april ― Predstava je za vse tiste, ki radi skačejo v besedo, vrtajo po nosu, stikajo po tujih torbah, vlečejo na ušesa, pacajo in mljaskajo med kosilom in klepetajo v gledališču. V Bonton smo zbrali nekaj vsakodnevnih pripetljajev malih in tudi velikih lumpov ter jim vpeli duhovite in hudomušne pesmi Andreja Rozmana Roze. Predstava bo v prostorih Prosvetnega doma Horjul (Slovenska cesta 12, Horjul).

102. Govekarjev večer – Alenka Veber

Mestna knjižnica Ljubljana, 18. april ― Tokrat bo naša gostja Alenka Veber, univ. dipl. soc. del., ki je avtorica več sto poljudnih prispevkov o slovenski kulturni in naravni dediščini, predvsem pa je ljubiteljska etnologinja, fotografinja in turistična vodnica, mentorica študijskih krožkov ter predavateljica.  Predstavila nam bo knjigo Kolo sreče. 67 babjepolskih iveri. Odprli bomo razstavo slik Lare Peršič.

Bralna čajanka

Mestna knjižnica Ljubljana, 18. april ― V Čarodejki oblakov glavni junak živi za tvegano osvajanje visokih gorskih vrhov. V neizprosnem lovu na svoje cilje je pripravljen žrtvovati vse. Na eni od odprav v Himalaji s prijateljem po naključju odkrijeta goro, ki ni vrisana v noben zemljevid. Med plezanjem na vrh odkrijeta starodavno skrivnost, ki je neprecenljive vrednosti za Tibet. Znajdeta se v nevarnosti in boriti se morata za svoje življenje. Vodi Sonja Pirman.

PreBrano – Marija Mazi

Mestna knjižnica Ljubljana, 18. april ― Predstavili bomo knjigo Kuga & kolera, ki opisuje izjemnega znanstvenika Aleksandrea Yersina, zdravnika, ki je odkril bakterijo kuge in izdelal tudi cepivo proti njej. Njegovo pustolovsko življenje je čudovit okvir, v katerem je pisatelj Patrick Deville opisal zgodovinsko obdobje, polno odkritij na začetku 20. stoletja.

Kako se pripraviti na potovanje – mag. Nina Simić

Mestna knjižnica Ljubljana, 18. april ― Profesionalna načrtovalka potovanj vam bo predstavila, na kaj vse moramo biti pozorni, ko načrtujemo potovanje. Začne se z izbiro primerne potovalne destinacije. Opozorila vas bo, na katere obveznosti moramo pomisliti pred odhodom. Osvojili bomo tudi osnove iskanja ugodnih letalskih kart, namestitev in izletov na spletu. Na koncu izveste še, kako izdelati popoln potovalni načrt na praktičnem primeru.

Knjiga spregovori

Mestna knjižnica Ljubljana, 18. april ― Osti (2013) avtorja Ignacyja Karpowicza je roman iz krogov varšavskih intelektualcev, ki prikazujejo drugačnost kot del normalnosti in predstavljajo nove modele sobivanja, ki so deloma utopija, deloma pa že del vsakdanjosti. So svojevrsten laboratorij, v katerem poteka neutrudno raziskovanje človeških čustev in odnosov med ljudmi. Gostja bo prevajalka Jana Unuk. Vodi dr. Iztok Osojnik.

Bralna čajanka

Mestna knjižnica Ljubljana, 18. april ― Nagrajeni roman Sonce med prsti vodi mladega in manj mladega bralca skozi razburljivo pripoved o nenavadnem začetku prijateljstva dveh najstnikov (težavnega šolarja in invalida) v najbolj občutljivih letih, ob tem pa se bralec sooči z "drugačnostjo", ki vendarle spreminja sodobni svet na bolje in ga bogati.  Vodi Sonja Pirman.
še novic