Od kome do teka – Mario Ponjavić

Mestna knjižnica Ljubljana, 16. februar ― Pred dobrimi 20 leti je imel Mario Ponjavić  prometno nesrečo. V knjigi Od kome do teka (Medium, 2018) opisuje svojo dolgo pot od kome, invalidskega vozička do maratonskega teka, o tem, kaj lahko stori trdna volja in želja za ponovnim življenjem navkljub številnim oviram. Mario je občudovanja vreden in vzgled vsem. V takšni dolgi poti do cilja je mnogo preprek, ki nas pahnejo na dno in nam ne pustijo splezati nazaj, a s trdo borbo nam lahko uspe.

Neumetniškost Fjodorja Dostojevskega – dr. Miha Javornik

Mestna knjižnica Ljubljana, 15. februar ― Predavatelj izhaja iz predpostavke, da umetnik pri ustvarjanju ideje, ki ga vznemirja, sledi notranjemu občutku. V ruski kulturi se literat čuti poklicanega, da v svojih delih izobražuje ljudi, jih uči morale ter jim želi prinesti lepoto. Kje je torej tu Fjodor Dostojevski, eden največjih svetovnih romanopiscev? V prvi vrsti je to psihično nezrel človek, od ranih let nevrastenik in epileptik, ki vse življenje nosi občutek krivde za smrt svojega očeta, v mladostniških letih izgnan iz prestolnice, v zrelih letih nenehno v dolgovih zaradi neobrzdane strasti do kartanja in kockanja. Kako je lahko potemtakem tak bolnik in slabič pisec genialnih del, s katerimi se ubadajo znanstveniki širom sveta in sem in tja njegova dela zaidejo kot maturitetno gradivo v šole? Kje so v njegovih delih estetske in etične vrednote, ki mladega bralca vodijo skozi življenje? Njegova dela so nasičena s psihopatologijami, njegovi osrednji liki so epileptiki (Miškin, Smerdjakov, Kirilov), histeriki (Nastasja Filipovna, Katarina Ivanovna), neuravnovešeni psihopati (Stavrogin, Ivan Karamazov) in alkoholiki (general Ivolgin v Idiotu). Vprašanje je na dlani: kaj je potem umetnost Dostojevskega, če noče učiti, niti se v njej ne zrcali estetski ideal, nad katerim bi bralec zdihoval?

Večer s Sašo Pavček – Rumi in kapitan

Mestna knjižnica Ljubljana, 14. februar ― Vabljeni na pogovor z vsestransko umetnico, dramsko igralko in pesnico Sašo Pavček. V otroški pesnitvi Rumi in kapitan (Založba Miš, 2018) se pesnica v hudomušnem slogu pomorske dogodivščine dotakne tako vprašanja onesnaževanja okolja kot aktualne problematike beguncev in z njo povezanega vsesplošnega pomanjkanja sočutja. Knjigo je likovno opremila in ji dodala žarečo likovno dimenzijo bolivijska umetnica iz Slovenije Ejti Štih. O knjigi, ki je namenjena tudi odraslim ter o glavni junakinji psički Rumi, se bo z gostjo pogovarjala Meta Kušar.

Milina pogovora – Mirjam Dular

Mestna knjižnica Ljubljana, 14. februar ― Pogovor je ena najpomembnejših človekovih interakcij z drugimi ljudmi. Z besedami najbolje sporočimo drug drugemu, kaj mislimo, želimo, čutimo. Tudi če s tistim, kar si preko pogovora izmenjamo, morda nismo najbolj zadovoljni, je včasih že to, da smo povedali, prava milina. V zgodbah zbirke kratke proze Miline pogovora je veliko premega govora in veliko misli, ki zvenijo še dolgo po branju.

Knjižna doživetja: Mala dežela – Gaël Faye

Mestna knjižnica Ljubljana, 14. februar ― Mala dežela je roman o Gabrielu, ki s starši in sestrico živi v premožni soseski burundijskega glavnega mesta. Njegov oče je Francoz, mama Tutsijka iz Ruande. Neločljivo je povezan s štirimi prijatelji, a spokoj otroških dni se razblini, ko v mali afriški državi izbruhne državljanska vojna. Za roman je avtor dobil Goncourtovo nagrado za najboljši literarni prvenec. Knjiga je na seznamu Mesto bere … pripovedi iz Afrike.

Bralna čajanka

Mestna knjižnica Ljubljana, 14. februar ― Colum McCann velja za enega najbolj nadarjenih piscev svoje generacije na Irskem. V knjigi Transatlantik spremljamo tri glavne zgodbe, ki jih pripovedujejo moški in se navezujejo na naslednje zgodbe, ki jih govorijo ženske.  Tri zgodovinske osebnosti, tri različna obdobja irske in svetovne zgodovine. Vodi Sonja Pirman.

PreBrano

Mestna knjižnica Ljubljana, 13. februar ― Pričenjamo s ciklom srečanj, na katerih vam bo naša nekdanja sodelavka, predvsem pa vaša knjižničarka Marija Mazi, predstavila svoj izbor branja. Leta izkušenj, velike želje po literarnih širinah in bralni presežki vam bodo podani iz srca.

Srečanja – dr. Jožef Kunič

Mestna knjižnica Ljubljana, 12. februar ― Tokrat bo naš gost veleposlanik dr. Jožef Kunič, častni predsednik Slovenskega društva za mednarodne odnose in nekdanji slovenski veleposlanik v Iranu in v Franciji. Ksenija Horvat se bo z njim pogovarjala o njegovih dolgoletnih mednarodnih izkušnjah, predvsem pa o tem, katere bi morale biti prioritete slovenske zunanje politike. Je boljša tiha ali javna diplomacija? Bi Slovenijo še moral zanimati Balkan? Je dovolj aktivna na ravni EU? Katera medsosedska vprašanja bi morala čim prej urediti in kako? Kakšen je obračun zunanjepolitičnega angažmaja samostojne Slovenije?

Angleški bralno – debatni krožek

Mestna knjižnica Ljubljana, 12. februar ― Lincoln in the Bardo je knjiga, v kateri Saunders sestavi kraljestvi živih in mrtvih, resničnih in izmišljenih oseb in nas uči, kako iskati povezave med različnimi realnostmi in seveda drug z drugim. Skupina je odprta za vsakogar, srečuje se zadnji petek v mesecu, pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini. Vodi dr. Leonora Flis, profesorica literature, literarne teorije in filma na Univerzi v Novi Gorici in profesorica angleškega jezika na Univerzi v Ljubljani.
še novic