Literarno novinarstvo – Karmen Willum Švegl in Leonora Flis

Mestna knjižnica Ljubljana, 13. april ― Literarno novinarstvo je žanr, ki združuje lastnosti novinarskega in literarnega pisanja. Gre za novinarska besedila, ki se berejo kot zgodbe, a je v njih vse res. Kakšno osnovo ima (literarno) novinarstvo in kam se razvija danes? O trendih in tokovih današnjega novinarstva bosta spregovorili Karmen Švegl in Leonora Flis. Spletni dogodek bo mogoče spremljati na dan dogodka na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature in na Zoom povezavi (Meeting ID: 919 4367 1652).

40 let Triglavskega narodnega parka – mag. Janez Rakar in Majda Odar

Mestna knjižnica Ljubljana, 12. april ― Narodni parki so zavarovana območja narave, ki si zaradi izjemnosti in neprecenljivosti zaslužijo največjo možno skrb. Triglavski narodni park je edini narodni park v Sloveniji. Letos obeležujemo 40-letnico razglasitve prvega zakona o Triglavskem narodnem parku in 60-letnico odloka o razglasitvi Doline Triglavskih jezer za Triglavski narodni park. Kakšen je namen narodnih parkov, kateri so cilji Triglavskega narodnega parka, kakšne naloge opravlja Javni zavod Triglavski narodni park in s kakšnimi izzivi se srečujejo, bosta v pogovoru s Petrom Ribičem predstavila direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park mag. Janez Rakar in vodja informacijsko izobraževalne službe Majda Odar. Mag. Janez Rakar vodi Javni zavod Triglavski narodni park od sredine leta 2017, poudarek njegovega dela pa je sodelovanje z deležniki za doseganje ciljev parka: ohranjanje narave in kulturne dediščine ter spodbujanje trajnostnega razvoja.Majda Odar je vodja informacijsko izobraževalne službe v Triglavskem narodnem parku in koordinatorica projektov za izobraževanje, usmerjanje obiska, umirjanje prometa in trajnostni razvoj. Dogodek si lahko ogledate prek spleta na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

Knjižna doživetja – Goran Vojnović: Figa

Mestna knjižnica Ljubljana, 8. april ― Figa je roman prepletajočih se zgodb, a predvsem o Jadranu, ki iz mozaika zgodb sestavlja veliko zgodbo povezav med njimi, da bi razumel svojo. Iz drobcev spominov in védenja, sestavi veliko zgodbo preteklosti, da bi razumel svojo sedanjost. Ko pa je zgodba sestavljena, vzroki pojasnjeni, povodi osmišljeni in motivi razkriti, spozna, da nas preteklost ne odvezuje odgovornosti za prihodnost. Roman Gorana Vojnovića berejo tudi letošnji maturanti. Pogovor vodi Nadja Ebner, vabljeni na povezavi: https://zoom.us/j/99996951797, Meeting ID: 999 9695 1797.

Bolezni ščitnice – prof. dr. Simona Gaberšček, dr. med

Mestna knjižnica Ljubljana, 8. april ― Nepravilno delovanje ščitnice, metuljastega organa v vratu, najpogosteje spremljajo simptomi, ki jih zlahka pripišemo različnim okoliščinam in raznovrstnim obolenjem. Ščitnica je namreč žleza, ki z izločanjem hormonov v veliki meri uravnava presnovo v telesu, s tem pa tudi splošno počutje. O boleznih in njihovem zdravljenju nam bo spregovorila prof. dr. Simona Gaberšček, dr. med., iz Ambulante za bolezni ščitnice v UKC Ljubljana. Srečanje bo potekalo prek ZOOM aplikacije (povezava: https://zoom.us/j/99955190694 / Meeting ID: 999 5519 0694). Spremljate ga lahko tudi prek Facebook profila Knjižnice Bežigrad.

Na pesniškem tandemu s Petro Koršič

Mestna knjižnica Ljubljana, 8. april ― Kateri prostori vplivajo na ustvarjalca in pesem? Pesnika Milan Šelj (Slediti neizgovorjenemu) in njegova izbrana gostja Natalija Milovanović, njen prvenec izide letos, se bosta ob branju v pogovoru s kritičarko Petro Koršič posvetila vprašanjem o poeziji, jeziku, prostoru. Spletni dogodek bo mogoče spremljati na dan dogodka na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature in na Zoom povezavi (Meeting ID: 930 8296 0054).

Nova knjiga skozi kritiko s Petro Koršič – Zahvalni spevi

Mestna knjižnica Ljubljana, 8. april ― »Razodetje je uresničeno samo v dejanjih. / Dejanja so spomin, zapisan v telo.« O drugi pesniški knjigi Dejana Kosa Zahvalni spevi, ki je izšla leta 2020 v zbirki Logofanije (KUD Logos), bosta poleg avtorja spregovorila kritika Petra Koršič in njen gost Luka Benedičič. Spletni dogodek bo mogoče spremljati na dan dogodka na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature in na Zoom povezavi (Meeting ID: 942 2749 2355).

Cikel ruskega filma: Belo puščavsko sonce

Mestna knjižnica Ljubljana, 6. april ― Filmska zgodba nas popelje na vzhodno obalo Kaspijskega morja, kjer se vojak Rdeče armade Fjodor Suhov že vrsto let bori v državljanski vojni (v dvajsetih letih prejšnjega stoletja). Nemiri se še niso polegli, vojna pa se je uradno končala, zato Suhov odhaja domov. Na poti skozi puščavo pa se zaplete v lokalne dogodke ... Akcijski film, 1970; režija: Vladimir Motilj; 85 min. Film bo mogoče spremljati preko platforme Vimeo. Prijave za ogled sprejemamo na tel. št. 01 308 56 00 ali na e-naslovu slovanska@mklj.si. Cikel ruskega filma pripravljata Mednarodni klub slovanskih rojakov Ruslo in Slovanska knjižnica. Na večernih filmskih projekcijah letno predstavimo štiri kvalitetne filme klasične in sodobne ruske kinematografije s slovenskimi podnapisi. Uvodno predstavitev vsakega filma izvede prevajalka in članica kluba Ruslo Anja Dorošenko. Program: četrtek, 22. april 2021 ob 19.00Belo puščavsko sonce (1970)akcijski film; režija: Vladimir Motilj85 min. četrtek, 6. maj 2021 ob 19.00Kukavica (2002)vojna drama; režija: Aleksandr Rogožkin100 min. četrtek, 16. september ob 19.00Dva dneva (2011)melodrama; režija: Avdotja Smirnova90 min. četrtek, 2. december ob 19.00Novoletni očka (2014)komedija; režija: Andrej Krasavin92 min.

Plezanje v slovenskih Alpah – Andrej Grmovšek in Marta Krejan Čokl

Mestna knjižnica Ljubljana, 2. april ― Slovenske Alpe so kljub nekoliko skromnim višinam, kot jih dosežejo v svojem centralnem in zahodnem delu, neprecenljivo darilo matere narave vsem gornikom, alpinistom, plezalcem in drugim raziskovalcem »nekoristnega« sveta.  Avtorja novega vodnika Moderne večraztežajne smeri  (PZS, 2020) Andrej Grmovšek in Viktor Relja, med plezalci dobro znani imeni, sta v novem in našem prvem tovrstnem vodniku zbrala 255 opremljenih in delno opremljenih smeri v 58 gorah oziroma stenah naših Alp. V tokratni pogovor bo Zdenka Mihelič zapletla dva gosta – na besedno vrv se bosta navezala Andrej Grmovšek, eden od avtorjev, in urednica vodnika Marta Krejan Čokl, ki nam bosta razkrila, kakšni so čari plezanja, kakšna doživetja vabijo v gore, kaj iz vodnika lahko prepleza začetnik in kaj stari plezalni maček, katere so najlepše smeri in v katerih so najtrdnejši oprimki. Dogodek si lahko ogledate prek spleta na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

Literatura v mestu: pogovor o Ivanu Hribarju – dr. Irena Žmuc in Mojca Ferle

Mestna knjižnica Ljubljana, 31. marec ― Ob 170-letnici rojstva Ivana Hribarja – politika, gospodarstvenika, diplomata, pesnika, pisatelja, prevajalca in kulturnega delavca ter legendarnega župana mesta Ljubljane (1896–1910), bomo spregovorili z zgodovinarko dr. Ireno Žmuc in etnologinjo Mojco Ferle iz Mestnega muzeja Ljubljana. Beseda bo tekla o njegovemu življenju in delu, tudi literarnih poskusih, o njegovih dveh družinah, še posebej o drugi ženi Mariji in njuni hčerki Zlatici, ki je skrbno ohranjala očetovo dediščino. Po njej se imenuje tudi prenovljena vila v Rožni dolini, ki bo letošnjega maja odprla vrata za obiskovalce in ponudila celosten vpogled na zasebno in javno življenje Ivana Hribarja. Pridružite se nam lahko preko zoom povezave: https://zoom.us/j/95336060880

Ure pravljic

Mestna knjižnica Ljubljana, 30. marec ― Otroci, vabljeni na ure pravljic, ki jih vsako sredo ob 17. uri pripravljamo za vas. Naši pravljičarji vam bodo pričarali pravljične zgodbe in junake iz zakladnice ljudskih in avtorskih pravljic. Spletne ure pravljic bo mogoče spremljati na dan dogodka na Zoom povezavi (Meeting ID: 978 5701 4146).

Francoski literarni krožek: La religieuse

Mestna knjižnica Ljubljana, 30. marec ― Pogovarjali se bomo o filmu La religieuse novovalovskega režiserja Jacquesa Rivetta iz leta 1966, ki je nastal po istoimenskem romanu Denisa Diderota. Film predstavlja kruto življenjsko usodo najstnice, ki jo starši zaprejo v strašljiv samostan, kjer je deležna vsakovrstnih zlorab. V sezoni 2020/21 v sodelovanju s KUD Anarhiv (program Škratova čitalnica) poteka francoski literarni krožek, kjer se na vsakem srečanju pogovarjamo o enem izmed sodobnih romanov znanih frankofonih pisateljic in pisateljev. Beremo v izvirniku, prav tako tudi krožek praviloma poteka v francoščini, torej je namenjen vsem, ki imate solidno znanje francoskega jezika (vsaj nivo B1) in radi berete sodobno leposlovje. Letošnja novost: namesto dveh romanov, ogled dveh filmov!  Francoski literarni krožek vodi mag. anglistike in francoščine, Aicha Boughazi, ki je v letu 2015/2016 vodila brezplačni francoski krožek v okviru KUD Anarhiv (Škratova čitalnica) ter spomladi 2017 tudi prvo edicijo Francoskega literarnega krožka. Francoski literarni krožek sofinancirata KUD Anarhiv (program Škratova čitalnica) in Mestna knjižnica Ljubljana. Obvezne prijave na naslov: aicha.boughazi.92@gmail.com. Prihajajoča srečanja ponedeljek, 17. maj: La vraie vie (Adeline Dieudonné) ponedeljek, 21. junij: Texaco (Patrick Chamoiseau)

Ure pravljic

Mestna knjižnica Ljubljana, 30. marec ― Otroci, vabljeni na ure pravljic, ki jih vsako sredo ob 17. uri  pripravljamo za vas. Naši pravljičarji vam bodo pričarali pravljične zgodbe in junake iz zakladnice ljudskih in avtorskih pravljic. Spletne ure pravljic bo mogoče spremljati na dan dogodka na Zoom povezavi (Meeting ID: 978 5701 4146).

Knjiga spregovori

Mestna knjižnica Ljubljana, 30. marec ― Islandski triptih Huberta Klimka-Dobrzaniecka so tri novele o življenju na Islandiji. Hubert, pripovedovalec v noveli Rósin dom, dela kot negovalec v reykjaviškem domu za ostarele. Krýsuvík je islandska balada o pridnem ribiču in o usodi, ki kruto poseže v njegovo srečo. Uspavanka za obešenca pa je pripoved o dveh prijateljih in tem, kako se eden od njiju odloči, da si bo vzel življenje, drugi pa mu pusti oditi. Gostja bo prevajalka Tatjana Jamnik. Pridružitev spletni konferenci A. Če se boste pridružili po računalniku, morate v svojem brskalniku (priporočamo Chrome) dovoliti uporabo kamere in mikrofona (kliknite gumb Allow tako za mikrofon kot za kamero).1. Spletni konferenci se pridružite na povezavi: https://meet.google.com/zpu-khsu-era2. Ko se znajdete na strani Meet, kliknite na gumb Pridruži se (angl. Join now).B. Če se pridružujete s pametnega telefona ali tablice, si morate najprej namestiti brezplačno aplikacijo Meet (najdete jo v GooglePlay).1. Spletni konferenci se pridružite na povezavi: https://meet.google.com/zpu-khsu-era2. Če vas aplikacija Meet vpraša za kodo spletne konference, vnesite: zpu-khsu-era
še novic