Teta Marjanca in medved – Anja Štefan

Mestna knjižnica Ljubljana, 12. december ― Teti Marjanci je zmanjkalo drv. Vzela je sekiro in se odpravila v gozd. Pred sabo zagleda veliko podrto bukev. Kot nalašč, še veje ji odbije, pa bo za drva. Seka, seka in kmalu leži pred njo golo deblo brez vej. In se usede nanj. Takrat pa se deblo udre – in teta Marjanca zagleda, da je votlo in polno medu … Pripoveduje Tone Obadič.

Dva zmerjavca – Lojze Kovačič

Mestna knjižnica Ljubljana, 12. december ― »V hišici nekje na deželi sta živela dva bratca zmerjavca ...« Tako se začne zgodbica o dveh prepirljivcih. Vas zanima, zakaj sta se odločila, da bosta raje pošteno premislila, preden bosta drug drugemu izrekla kakšno »grdo« besedo? Kaj le se jima je pripetilo, da sta postala prijazna? Pripoveduje Ida Mlakar Črnič.

Medved išče pestunjo – ruska ljudska

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. december ― Pred mnogimi leti je živel medved, ki je imel celo kopico otrok, žene pa ni imel. Že zgodaj zjutraj je odhajal v gozd sekat drva in se je pozno zvečer vračal domov. Dela je imel do ušes, skrbi pa tudi. Le kdo pa naj medtem, ko je v službi, pazi na male medvedke? Poiskati si bo moral pestunjo. Pripoveduje Ida Mlakar Črnič.

Angleški bralno-debatni krožek

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. december ― Tema pogovora bo knjiga Joan Didion Blue Nights, spominski zapis o izgubi, žalovanju in o osmišljanju najtežjih življenjskih preizkušenj. Skupina je odprta za vsakogar, srečuje se zadnji petek v mesecu, pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini. Vodi dr. Leonora Flis, profesorica literature, literarne teorije in filma na Univerzi v Novi Gorici in profesorica angleškega jezika na Univerzi v Ljubljani.

Vzgojnice: o čokoladi

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. december ― Pravljice so izbrane glede na sporočilo, ki ga prinašajo in o katerem se z otroci pogovarjamo. K poslušanju so skupaj s svojimi spremljevalci povabljeni otroci. Njihovi spremljevalci niso aktivni udeleženci pogovora, ampak le opazovalci. O skupnem doživetju lahko povsem suvereno nadaljujejo pogovor z otrokom in ga vodijo v njegovem razmišljanju. Za otroke od 6. leta dalje. Pripoveduje Maša Uran.

Le ljubezen bo rešila svet – Renata Jakob Roban

Mestna knjižnica Ljubljana, 8. december ― Odnosi z drugimi ljudmi nam zrcalijo, kdo smo, oblikujejo našo samopodobo in vplivajo na naše odločitve v življenju. Vse, kar v življenju počnemo, počnemo zato, da bi končno uzrli tisti Jaz, ki je brezpogojno ljubljen in sprejet. Pogovor z Renato Jakob Roban, predsednico Slovenskega društva hospic, bo vodil p. dr. Karel Gržan. V sodelovanju s Svetovnim etosom Slovenija.

Srečanja – mag. Marcel Štefančič

Mestna knjižnica Ljubljana, 7. december ― Marcel Štefančič pravi, da je Ivana Cankarja eksal kot Netflixovo serijo - "od prve pesmi do zadnjega pisma". Poročilo o teh nočeh s Cankarjem je Štefančičeva najnovejša knjiga Ivan Cankar, Eseji o največjem. Ima avtor prav, ko trdi, da je Cankar za Evropo največji, še neodkriti pisatelj? Če tega še nismo storili, je prav zdaj, ko se Cankarjevo leto izteka, najboljša priložnost, da spet vzamemo v roke njegova dela. Pogovor z Marcelom Štefančičem, ki ga bo vodila novinarka in televizijska voditeljica Ksenija Horvat,  je lahko dober uvod.

Galaksija v čajni žlički – Vlasta Cah Žerovnik

Mestna knjižnica Ljubljana, 7. december ― To je tretja knjiga Vlaste Cah Žerovnik, oblikovalke, publicistke in kolumnistke, ki je v zadnjih 30 letih napisala več kot 5.000 člankov, kolumn in intervjujev. V njej s svojim prepoznavno humornim in prispodobnim slogom kritično nastavlja ogledalo družbi, iskrivo osvetljuje in razbija kalupe ter razkriva mite in zablode našega vsakdana.  V knjigi niza utrinke iz svojih novejših medijskih objav in jih inovativno nadgrajuje z idejami za kreativno ustvarjanje. Med resničnimi zgodbami o tragikomičnih nesmislih našega vsakdana razmišlja in svetuje, kako izskočiti iz črede drveče po pašniku potrošništva. S prikazom avtorskih izdelkov vzpodbuja k iskanju izgubljenih vrednot, bralce vabi k ustvarjalnosti, tudi tiste v srednjih in zrelih letih.
še novic