Kamišibaj v šoli in doma – Tatjana Rupnik Hladnik, Simona Nagode

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. oktober ― Kamišibaj je stara japonska tehnika pripovedovanja. Gre za gledališče, pri katerem ustvarjalec pripoveduje zgodbe ob vlečenju slik iz lesenega odrčka. V zadnjih letih se je kamišibaj dodobra uveljavil v šolskem in kulturnem prostoru. Osnovnošolski učiteljici predstavljata didaktični priročnik, v katerem s primeri dobre prakse prikazujeta, kako se lahko s kamišibajem ustvarjalno izrazimo in sproščeno pripovedujemo.

Odvisnost od alkohola – Mirjana Radovanović

Mestna knjižnica Ljubljana, 22. oktober ― Alkoholizem je bolezen, ki skorajda ne pozna razlik ne v starosti, ne po izobrazbi in ne po spolu, vendar smo še premalo osveščeni o vplivu alkohola na našo psiho in organizem. Specialistka psihiatrije in transakcijska analitičarka dela v centru za zdravljenje odvisnih od alkohola na Psihiatrični kliniki v Ljubljani in se srečuje tudi z različnimi posledicami odvisnosti od alkohola.

Življenjska popotovanja: Sonja Porle – Mateja Hana Hočevar

Mestna knjižnica Ljubljana, 22. oktober ― Pisateljica in etnologinja Sonja Porle se posveča raziskovanju afriške kulture. Prvič se je v Afriko odpravila naskrivaj, potem pa se je vanjo zaljubila in se tja vračala vedno znova. Doslej je izdala dve knjigi o njej: Črni angel, varuh moj in Barva sladke čokolade. Kot izjemna poznavalka Afrike je Slovencem črno celino predstavila na nov, svež in ženski način.  Pogovor bo vodila Mateja Hana Hočevar.

Pogovor ob knjigi – Večerja

Mestna knjižnica Ljubljana, 19. oktober ― Na poletni večer sedi v fini restavraciji v Amsterdamu skupina štirih. Slišati je nežno momljanje in omikano žongliranje s praznimi besedami. Z vsako novo jedjo se napetost za mizo stopnjuje. Petnajstletna sinova sta zagrešila objesten zločin, tretji ju izsiljuje. Račun in napitnino bodo vsi vpleteni poravnali kasneje v življenju, kako pa izvemo v romanu Hermana Kocha Večerja.  Pogovor vodi Jožica Božič.

Knjižna doživetja: Samo skupaj, nič drugega – Anna Gavalda

Mestna knjižnica Ljubljana, 18. oktober ― Roman Samo skupaj, nič drugega pisateljice Anne Gavalda nam ponuja berljivo zgodbo, kjer skozi besede literarnih oseb spoznamo štiri protagoniste. Camille je nadarjena slikarka, ki se preživlja z nočnim delom. Philibert je plašen in negotov fant, izgubljen v sodobnem svetu. Popolno nasprotje njegovemu uglajenemu vedenju je Philibertov sostanovalec Franck, čemeren in vzkipljiv kuhar, ki svojo drugačno plat pokaže v skrbi za babico Paulette. Ko se k njima preseli Camille, skupaj najdejo voljo in pogum, da stopijo na svetlo stran življenja. Pogovor bo vodila psihologinja Tanja Grünfeld.

Zaživimo kot zavestna, svobodna bitja – Viktorija Kos

Mestna knjižnica Ljubljana, 18. oktober ― Človek je v procesu razvoja zavesti. Veliko vemo o najrazličnejših stvareh, toda skoraj ničesar ne vemo o zavesti, duhovnem počelu v nas, katerega narava je brezmejna radost in mir. Um je izpolnjen s številnimi mislimi, podobami in čustvi, zato ne vidimo sebe in resničnosti. Obstaja starodavna metoda, ki so jo učili Pitagora, Rumi idr. in nam pomaga, da lahko postajamo vse bolj svobodna in srečna bitja.

Sonja in kokoši – Phoebe Wahl

Mestna knjižnica Ljubljana, 17. oktober ― Sonja ima tri kokoši. Zanje skrbi vse od takrat, ko so bile še drobcena piščeta. Neke noči pa Sonjo prebudi glasno kokodakanje. Stekla je h kokošnjaku in videla, da ena kokoš manjka. Le kam je šla? Kaj se ji je zgodilo? S pomočjo odraslih se je naučila nekaj pomembnih resnic o medsebojni povezanosti v naravi in kako skrb za druge prinaša s seboj veselje in bolečine. (Prevod iz angleščine). Pripoveduje Tone Obadič.

Dva največja ali kdo je bil Ivan Cankar? – dr. Vesna Vuk Godina, dr. Matjaž Lunaček, dr. Borut Škodlar

Mestna knjižnica Ljubljana, 17. oktober ― V nečem se Slovenci strinjamo, namreč v tem, kdo sta naša največja literarna junaka! Zato je zanimivo razmišljati, kako je Ivan Cankar lahko o Slovencih povedal toliko stvari, ki še danes držijo. Ali nas je kaj sram, ko ga beremo, ali sebe vedno izvzamemo in njegovih ocen? Ali nas spravlja v slabo voljo? V čem je naš največji pisatelj in dramatik tako drugačen od našega največjega pesnika? Pogovor vodi Meta Kušar.

Cankarjeva Erotika in sodobniki. Kaj pa mi? – Janez Sedej

Mestna knjižnica Ljubljana, 17. oktober ― Edina Cankarjeva pesniška zbirka je s svojo neposrednostjo eksplodirala v samozadostnem slovenskem okolju na prelomu stoletij. Kaj je tako novega in provokativnega prinesla v pojmovanju poezije, ljubezni ter socialnih odnosov, da je še dolgo potem, ko so se strasti umirile, veljala za nebodigatreba Cankarjevega opusa? Katera občutja, predvsem v ljubezni, imamo lahko za svoja še danes po 120 letih.

Refleksija prihajajoče revolucije v dolžini življenja – Martin Lipovšek

Mestna knjižnica Ljubljana, 17. oktober ― Naloga filozofije ter drugih ved je refleksija realne možnosti, da se bo relativno kmalu lahko zdravo življenje podaljšalo prek naravnih meja, morda za več desetletij. To je revolucija z vidika zgodovine človeštva in naše biologije. Katere metode bodo to omogočile, katera zdravila in prehranski dodatki se že zdaj preizkušajo, kam to pelje, kako bo s podaljševanjem življenja v daljni prihodnosti?

Janez Ludvik Schönleben: pozabljen kranjski učenjak 17. stoletja – dr. Monika Deželak Trojar

Mestna knjižnica Ljubljana, 17. oktober ― Letos praznujemo 400. obletnico rojstva Janeza Ludvika Schönlebna (1618–1681), kranjskega polihistorja, zgodovinarja, pridigarja in teologa. Svojo rodno deželo Kranjsko je v svojih spisih ovekovečil že pred Janezom Vajkardom Valvasorjem. Svoje nemške in latinske zbirke pridig je tiskal že pred Janezom Svetokriškim, kot teolog pa se je postavil v prvo vrsto zagovornikov Marijinega brezmadežnega spočetja. Predavanje bo osvetlilo njegovo razgibano življenjsko pot in predstavilo njegov vsebinsko in po obsegu izredno bogat opus.
še novic