Predhodniki Leonarda da Vincija: vojaško-tehnični izumitelji na pragu renesanse – dr. Tomaž Lazar

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. januar ― Leonarda da Vincija in njegovih renesančnih sopotnikov se spominjamo tudi po inovacijah na področju vojaške oborožitve in arhitekture. Manj znano je, da so prelomne korake na tej poti pred njimi opravili že številni drugi, po krivici pozabljeni izumitelji. Predavatelj dr. Tomaž Lazar iz Narodnega muzeja Slovenije bo spregovoril o bogati zapuščini poznosrednjeveške vojaško-tehnične literature in njenih stvariteljih, predvsem o nemškem piscu Konradu Kyeserju. Dr. Tomaž Lazar iz Narodnega muzeja Slovenije (oddelek za zgodovino in uporabno umetnost) je velik poznavalec zgodovine do 18. stoletja, orožja in bojne opreme, vojaških taktik in obrambne arhitekture.

Koridor – Tomaž Žgajnar

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. januar ― Roman Koridor je prvi roman Tomaža Žganjarja, alpinista, gorskega reševalca in glasbenika. Delo je dinamična kriminalka, ki se dogaja v naši deželi. Zgodba je v celoti izmišljena, nastavlja pa ogledalo družbi ter nekaterim uveljavljenim prepričanjem in stereotipom, zlasti o deželi poštenja brez kriminala. Dotakne se vrhov politike, govori o korumpiranih družbenih elitah, njihovih neetičnih željah in ravnanjih, ki zakulisno usmerjajo družbena dogajanja. Začinjena je s specifičnim humorjem pretežno tuje govorečih kriminalnih združb, obogatena pa z avtorjevim solidnim poznavanjem državnega represivnega aparata, dela policije, še posebej specialne policije. Ker je avtor gorski reševalec, je del knjige, ki obravnava nesrečo v hribih, postopek gorskega reševanja in iskanje z reševalnim psom, opisan doživeto in realistično. Takšna zgodba bi se prav lahko dogodila v naši deželi ... Glasbena skupina »Vertikala« v zasedbi Boris Kofol, bas, Janez Jazbec, kitara in Tomaž Žganjar, kitara, je priložnostno sestavljena skupina glasbenikov, ki bo odigrala nekaj skladb nekdanje skupine GODBA VERTIKALE. Pogovor bo moderiral novinar Miha Lampreht. foto: Boris Kofol

Prehrana otrok in šolarjev – Marija Kočevar

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. januar ― Na drugem predavanju v okviru cikla Zdravje gre skozi želodec bomo govorili o prehrani, ustrezni za otroke in šolarje. Potrebe otrok so drugačne kot potrebe odraslih. Hitri razvoj otrok zahteva posebno prehrano.  Kaj pa počitek? Otroci so najpomembnejši del našega življenja - vključimo jih! Marija Kočevar je strokovnjakinja za makrobiotiko in soavtorica več knjig, npr. Ščepec vedenja, Ščepec rešitve, Ščepec ustvarjanja.

Krof – gledališka predstava v znakovnem jeziku (Društvo gluhih in naglušnih Ljubljana)

Mestna knjižnica Ljubljana, 27. januar ― Zgodba o krofu, ki je s pomočjo zvijač uspel pobegniti zajcu, volku in medvedu. Nazadnje pa je srečal še lisico. Mu bo tudi tokrat uspelo pobegniti? Predstava bo potekala v znakovnem jeziku gluhih, ki ga bo za slišeče tolmačil tolmač znakovnega jezika. Predstava traja 25 minut in jo je pripravilo Društvo gluhih in naglušnih Ljubljana. Režija: Lada Orešnik Igrata: Jelena Bolšedonova in Špela Rotar

Življenjska popotovanja: Jana Miklavčič (EU soočenja-podnebne spremembe)

Mestna knjižnica Ljubljana, 24. januar ― Ozdravljena strastna nakupovalka Jana Miklavčič uživa v raziskovanju in uresničevanju tega, kako živeti z manj odpadki. K temu jo je spodbudilo predavanje Bee Johnson, začetnice »zero waste« gibanja in avtorice knjige Dom brez odpadkov. Svoje znanje z veseljem deli z vsemi, ki želijo prispevati k ustvarjanju svetlejše prihodnosti našega planeta in generacij za nami. Pogovor z gostjo bo vodila Mateja Hana Hočevar.

Koncert: Same babe

Mestna knjižnica Ljubljana, 24. januar ― V poklon vélikemu pesniku, za glasbene sladokusce in vse ostale, nastop Skupine Same babe. Skupina je nastala spomladi 2003, da bi sodelovala na literarnem večeru, posvečenem pesniku Janezu Menartu. Zasedba pri svojem ustvarjanju besedila dobesedno »opremlja« z glasbo, tako da je glasbeni del nekakšno ogledalo besednemu. »Same babe so v svoj »samobabovski« teatralni, burkaški, ljudski, melodramatični, akustični post-novovalovski muzični performans najprej posvojile poezijo vélikih (Janez Menart, Fran Milčinski – Ježek …), sočasno s tem pa oblikovale glasbeno-poetično govorico, ki je morda še najbolj primerljiva vrhuncu ustvarjalnega obdobja hrvaških Haustorjev ali domačih Buldožerjev …« (Katarina Juvančič, Muska)

Pripovedovalski nastop: S pripovedjo na dan

Mestna knjižnica Ljubljana, 24. januar ― Skupina pripovedovalk, ki se je srečala v pripovedovalski šoli Ane Duše, vas bo popeljala v praznični dan kulture z ljudskimi zgodbami iz vsega sveta. Mogoče vas bo katera spomnila na kakšno znano literarno delo. Imeli boste prav, saj ustvarjalci pisanih besedil včasih posežejo tudi v zakladnico pripovedovanega ljudskega izročila. Pripovedujejo: Anja Kocman, Helena Kuhar, Lea Lukan, Tanja Šincek in Angela Klančar.

Nemirni srci – Alicia Peljhan

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. januar ― Ko se na Dianinem ranču pojavi mlad poslovnež, Daniel García, moški, ki za bliščem in menedžerskimi uspehi pred svetom skriva svojo pravo podobo, se v njej odpre brezno dolgo potlačenih razburkanih čustev. A nič ni tako, kot je videti na prvi pogled! S prvencem Nemirni srci avtorica pričenja sago o družini Méndez Sanz, v kateri se prepletajo ljubezen, strast, erotika in kriminalna zgodba.

Obletnica požiga tržaškega Narodnega doma – dr. Borut Klabjan

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. januar ― Letos bo minilo 100 let od fašističnega požiga tržaškega Narodnega doma, dogodka, ki je globoko zaznamoval odnose med Slovenci in Italijani v Trstu, kot tudi odnose med državama.  O zgodovinskih okoliščinah dogodka, o tem, kaj je pomenil za bogato kulturno in gospodarsko dejavnost Slovencev v Trstu in zakaj je po sto letih še vedno zelo pomembna zgodovinska prelomnica, bo spregovoril dr. Borut Klabjan, tržaški zgodovinar, ki prav zdaj pripravlja knjigo o tem dogodku. Pogovor bo vodila Ksenija Horvat.

Beethoven – 250 let kasneje (dr. Mitja Reichenberg)

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. januar ― Glasbeni svet v tem letu obeležuje 250-letnico rojstva komponista, ki je v temelju spremenil tok glasbene zgodovine in se vanjo zapisal kot genialni umetnik, skladatelj in ustvarjalec novega mišljenja. Ker je študiral glasbo in filozofijo, je njegova umetnost prežeta z idejami, v katerih najdemo mnogo več, kot le umetniški navdih. Njegov opus priča o idejah humanizma, hrepenenja, govori u mnogih osebnih dramah in zapletih, nekateri zgodovinarji pa celo menijo, da je trpel za bipolarno motnjo oziroma manično depresivno psihozo. Vse je možno, toda njegova glasba in ideje so tisto, kar šteje. V tokratnem srečanju bomo spregovorili prav o tem.

Smisel življenja – Andreja Senegačnik

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. januar ― Življenje nas postavlja pred težke preizkušnje: smrt otroka, živčni zlom, finančna stiska, prevara s strani partnerja, izgorelost … Kako najti pot iz situacij, ki se zdijo brezizhodne in kako kljub bolečini najti smisel? V drugem delu druženja bomo iskali odgovore na nekatera ključna vprašanja našega obstoja, ki so bistvenega pomena za kakovostno in izpolnjujoče življenje.

Istomesečniki – dr. Svetlana Slapšak

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. januar ― Svetlana Slapšak, znanstvenica, pisateljica, kritičarka, antropologinja in doktorica antičnih študij, rojena v Beogradu, živi in dela v Ljubljani. Je avtorica številnih del s področja antropologije, lingvistike, klasičnih študij, študij spola, balkanologije in komparatvistike. Izjemno dejavna je tudi publicistično: leta 2018 je pri založbi Goga izšel njen roman o ženskah v Beogradu v devetdesetih letih preteklega stoletja, Istomesečniki. Pogovor bo vodila Meta Kušar.

Kaj vse skriva hebrejščina? – Maja Kutin

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. januar ― Kaj imajo skupnega besede kabala, Adam, haleluja, amen in Natanel, prvi novorojenček v Sloveniji 2020? Vse so v ivritu oziroma v hebrejščini עברית. 3000 let star semitski jezik je bil po 2000 letih obujen iz pisanega oz. svetega jezika v moderni, govorni in uradni jezik v Izraelu. Ker jezik nima samoglasnikov lahko isto zapisano besedo preberemo kot knjiga ali kot frizer. Kako torej vemo, katera je prava? Maja Kutin dobro pozna judovstvo, saj je kar nekaj časa živela v Izraelu.

Cikel češkega in slovaškega filma: slovaški sodobni kratki filmi

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. januar ― Štirje slovaški režiserji različnih generacij in njihov avtorski pogled na Slovaško po 20-ih letih samostojnosti: od politične satire, modernistične spominske parodije, do futuristične antiutopije. Zadnji izbrani film je iz študentske produkcije in poskuša s humorno distanco raziskati skrivnostno smrt slovaškega romantika Ľ. Štúra. Častni meščan / Čestný občan; režija: Juraj Herz, 2014; 10 minutDruga možnost / Druhý pokus; režija: Peter Kerekes, 2014; 10 minutV kolesju / Rules of the game; režija: Ondrej Rudavský 2014; 10 minutPoslednji dnevi Ľudovita Štúra / Posledné dni Ľudovita Štúra; režija.: Czaba Molnár, 2011; 13 min Uvodna predstavitev filmov: Špela Sevšek Šramel V letu 2020 si bo mogoče v dvorani Slovanske knjižnice poleg čeških ogledati tudi slovaške filme, ki jih druži skupna tema – humor. Projekcije smo pripravili v sodelovanju z Veleposlaništvom Češke republike v Ljubljani, Oddelkom za slavistiko Filozofske Fakultete v Ljubljani in Kulturno-umetniškim društvom Police Dubove. Za slovenske podnapise so poskrbeli študentje Oddelka za slavistiko FF. Ogled filmov je brezplačen, program projekcij pa si lahko ogledate TUKAJ.

Afrika, dežela drugačnih dimenzij, utripa in barv – Nataša Zupanc

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. januar ― Svoja doživetja je Nataša Zupanc opisala v svojem prvencu Oblečena v kente. Na predavanju vas bo popeljala po poteh črne celine, tja, kamor običajnim turistom ni dovoljeno, zaupala vam bo marsikatero skrivnost, saj se je tudi sama srečevala z nadnaravnim, čarobnim in čarovniškim. Ob bogati izbiri fotografij se boste lahko za trenutek prestavili ob Atlantik in podoživljali Afriko na drugačen način.

Cikel češkega in slovaškega filma: Praznovanje zvončkov

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. januar ― Film o nepozabnem sporu med dvema lovskima družinama zaradi ustreljenega divjega prašiča je bil posnet po motivih zgodbe Bohumila Hrabala. Nostalgična, a predvsem globoko človeška freska žanrskih zgodb in ljudi se razvija s posebnim pripovedniškim slogom pisatelja in s profesionalno tehniko režiserja. Film združuje poezijo z realističnim opisom, stilizirano pretiravanje s humornimi miniaturami in vesele dogodke z žalostnimi. Slavnosti sněženek, 1983; komedija, režija: Jiří Menzel; 85 minut; uvodna predstavitev filma: Vesna Dragar V letu 2020 si bo mogoče v dvorani Slovanske knjižnice poleg čeških ogledati tudi slovaške filme, ki jih druži skupna tema – humor. Projekcije smo pripravili v sodelovanju z Veleposlaništvom Češke republike v Ljubljani, Oddelkom za slavistiko Filozofske Fakultete v Ljubljani in Kulturno-umetniškim društvom Police Dubove. Za slovenske podnapise so poskrbeli študentje Oddelka za slavistiko FF. Ogled filmov je brezplačen, program projekcij pa si lahko ogledate TUKAJ.

V zasnežene gore (Gorazd Gorišek)

Mestna knjižnica Ljubljana, 23. januar ― Zimske gore, čeravno lepe in mogočne, so lahko tudi nevarne. Vodnik V zasnežene gore je namenjen širšemu krogu uporabnikov, zato so v večini predstavljeni lažji sredogorski vrhovi, za gorniške sladokusce pa je opisanih tudi nekaj zahtevnejših visokogorskih tur, precej tudi takšnih, katerih opisov ne boste našli v drugi literaturi. Niti pogovora med zimskimi vršaci, zanimivimi in potrebnimi izkušnjami ter nasveti za varnejše obiskovanje gora pozimi bo z avtorjem vodnika Gorazdom Goriškom in urednikom Miretom Steinbuchom pletla Zdenka Mihelič.
še novic