Ure pravljic v Labirintu umetnosti

Mestna knjižnica Ljubljana, 13. avgust ― Ob četrtkih v avgustu vam bomo pravljičarke v Labirintu umetnosti na Fužinah (končna postaja mestnih avtobusov 20 in 22) pripovedovale pravljice v čudovitem nasadu iglavcev. Pot skozi labirint ni zapletena in prepričane smo, da boste našli pravo pot do pravljice.  V primeru slabega vremena ura pravljic odpade.

Ure pravljic v Labirintu umetnosti

Mestna knjižnica Ljubljana, 13. avgust ― Ob četrtkih v avgustu vam bomo pravljičarke v Labirintu umetnosti na Fužinah (končna postaja mestnih avtobusov 20 in 22) pripovedovale pravljice v čudovitem nasadu iglavcev. Pot skozi labirint ni zapletena in prepričane smo, da boste našli pravo pot do pravljice.  V primeru slabega vremena ura pravljic odpade.

Ure pravljic v Labirintu umetnosti

Mestna knjižnica Ljubljana, 3. avgust ― Ob četrtkih v avgustu vam bomo pravljičarke v Labirintu umetnosti na Fužinah (končna postaja mestnih avtobusov 20 in 22) pripovedovale pravljice v čudovitem nasadu iglavcev. Pot skozi labirint ni zapletena in prepričane smo, da boste našli pravo pot do pravljice.  V primeru slabega vremena ura pravljic odpade.

Ure pravljic v Labirintu umetnosti

Mestna knjižnica Ljubljana, 1. avgust ― Ob četrtkih v avgustu vam bomo pravljičarke v Labirintu umetnosti na Fužinah (končna postaja mestnih avtobusov 20 in 22) pripovedovale pravljice v čudovitem nasadu iglavcev. Pot skozi labirint ni zapletena in prepričane smo, da boste našli pravo pot do pravljice.  V primeru slabega vremena ura pravljic odpade.

Filozofija in simbolna zgodovina srca – mag. Marko Ogris

Mestna knjižnica Ljubljana, 13. junij ― Zakaj je prav srce pri naših prednikih v zgodovini različnih starih kultur predstavljalo središče človeka in sedež duše ali njegove osebnosti?  Kako na posameznikovo ozavedenje lastnega življenja in dejavno iskanje odgovora na vprašanje "Čemu bivam?" ali "Kdo je ta - jaz sem?" – še danes vpliva prav človekovo občutenje bitja lastnega srca, ki je del telesa, do katerega imamo ljudje izjemno subtilen odnos? Večina od nas namreč ob telesnih tegobah marsikaj potrpi, pripravljeni smo iti preko bolečin v glavi, želodcu, sklepih, mišicah, itd. Prav stiske« srca in kakršnikoli občutki okrog srca pa imajo v zgodovini religije, literature in umetnosti nasploh nek poseben status. Zakaj ne tudi v zgodovini filozofije?

Pogovor s pisateljem – dr. Vasom Predojevićem

Mestna knjižnica Ljubljana, 12. junij ― Pogovor bo posvečen nedavni priložnosti, ko je dr. Vaso Predojevič podaril svojo intelektualno zapuščino, ki vsebuje znanstvena in literarna dela, ljudski knjižnici Ćirilo i Metodije v Prijedoru. Predstavili bomo tudi vtise s predstavitev njegove zadnje, desete, knjige Podgrmečki spomenar v Prijedoru, Banji Luki in Beogradu. Pogovor z avtorjem bosta vodila  Marta Cvijanović in Ljubiša Bojović. V sodelovanju s Kulturnim društvom Mihajlo Pupin.

Dramaturgija v sodobnem plesu: mednarodna perspektiva v praksi

Mestna knjižnica Ljubljana, 7. junij ― Na okrogli mizi bodo izpostavljena nekatera ključna vprašanja, ki področje dramaturgije v plesu spremljajo in ga hkrati preoblikujejo v skladu s spremenjenimi tendencami, strategijami in metodologijami delovanja – spremenjenimi odnosi na umetniškem »trgu«, vplivom različnih diskurzov, medžanrskimi povezavami, participatorno vlogo občinstva ter vplivu spletnih medijev.  Pogovor bo potekal v angleškem jeziku. Na okrogli mizi bodo sodelovali: Thomas Schaupp (Nemčija), Birgit Berndt (Švedska, Nemčija), Andreja Kopač (Slovenija), vodi: Katarina Pejović (Slovenija, Hrvaška, Srbija). Dogodek poteka v sklopu Festivala UKREP 2018.

Literatura v azilu, pesniški večer: Mohamad al Monem, Alep/Ljubljana

Mestna knjižnica Ljubljana, 6. junij ― Pesniški večer in pogovor s palestinsko-sirskim pesnikom Mohamadom al Monemom, ki trenutno živi in ustvarja v Ljubljani. Avtor bo prebiral svoje pesmi iz zbirk Enaindvajset žensk iz Ljubljane in Senca begunca v originalu, slišali jih bomo tudi v slovenskem prevodu.  Z nami bo tudi novinar Andraž Rožman, ki na podlagi Mohamadove zgodbe končuje dokumentarni roman.  V sklopu projekta Mesto bere ... azijske pisave; pogovor bo vodila Tatjana Pristolič, vodja projekta.

Predstavitev nadgradnje korpusa Gigafida

Mestna knjižnica Ljubljana, 6. junij ― Korpus Gigafida je obsežna zbirka slovenskih besedil najrazličnejših zvrsti, ki trenutno vsebuje skoraj 1,2 milijarde besed. Namenjena je raziskovanju sodobnega slovenskega jezika na več ravneh, predvsem pa daje podatke o celotni podobi slovenščine.  Na ta način je danes skoraj edini razmeroma zanesljiv vir za izdelavo sodobnih slovarjev, slovnic in različnih jezikovnih priročnikov za slovenščino, uporablja pa se tudi v jezikovnih tehnologijah. Korpus Gigafida je prosto dostopen na spletu. Nataša Logar bo na kratko predstavila zgodovino nastanka korpusa Gigafida in njegovih predhodnikov ter pojasnila, zakaj so korpusi tako pomembni za razvoj sodobnega jezikoslovja v 21. stoletju. Andraž Repar bo predstavil praktične vidike zbiranja in prispevanja besedil v korpus Gigafida ter odgovoril na nekatera pravna vprašanja. Tatjana Jamnik pa bo z zgledi pokazala, kako je mogoče korpus s pridom uporabljati pri prevajanju, urejanju, lektoriranju ali pisanju vsakovrstnih (leposlovnih, strokovnih, šolskih, »vsakdanjih«) besedil.  Dogodek organizirata Center za jezikovne vire in tehnologije Univerze v Ljubljani in Kulturno-umetniško društvo Police Dubove v sodelovanju s Trubarjevo hišo literature. Nadgradnjo korpusa financira Ministrstvo za kulturo RS.

Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si – Mojca Medvedšek

Mestna knjižnica Ljubljana, 6. junij ― Na robu poletja se bomo tokrat podali na romantično popotovanje skozi literarne svetove, izpisane v romanskih jezikih! Naša vodnica bo dr. Mojca Medvešček, sijajna prevajalka iz francoščine, portugalščine in španščine, lektorica za portugalščino na Filozofski fakulteti v Ljubljani in tudi odlična plesalka flamenka. Katerih pet knjig nam najbolj priporoča v branje in zakaj? O tem v pogovoru s Tino Košir.

Ljubljana v poeziji – Jaka Železnikar

Mestna knjižnica Ljubljana, 6. junij ― Predstavitev interaktivnega pesniško spletnega projekta Ljubljana v poeziji. Gre za interaktivni pesniško-spletni projekt avtorja e-literature Jaka Železnikarja, ki poveže tri resničnosti: vsakdanjo resničnost, pesemsko resničnost in spletno resničnost ter na ta način ustvari pesniški zemljevid Ljubljane. Na predstavitvi bo avtor projekta predstavil spletišče Ljubljana v poeziji in način njegove uporabe, zainteresirani pa boste lahko že na predstavitvi prispevali na spletišče svoje pesmi. Organizator dogodka je Kulturno umetniško društvo Poiesis. Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Ivan Cankar kot pesnik, večer poezije in glasbe

Mestna knjižnica Ljubljana, 5. junij ― V okviru slavnostne prireditve bomo predstavili življenje in delo Ivana Cankarja, brali bomo njegove pesmi, večer pa bomo popestrili s koncertom ansambla ustnih harmonik SORARMONICA. Posebej izbran glasbeni spored bo poklon, dopolnitev inpopestritev večera Cankarjeve poezije. Ansambel Sorarmonica je letos zaokrožil pet let svojega delovanja, v tem času je sodeloval na številnih mednarodnih festivalih in imel različne koncertne nastope po Evropi (Slovenija, Hrvaška, Nemčija, Estonija, Anglija, Italija, Makedonija), nepozabno pa je bilo še gostovanje na azijskem Tajvanu. Ansamblov repertoar zajema zlasti t.i. klasično glasbo, po katere izvedbah je v svetu ustne harmonike najbolj prepoznaven, prav tako pa izvaja tudi umetniške obdelave ljudske in lahke glasbe, v zasedbah od sola do okteta. Do zdaj je izdal že dva CD albuma: Sorarmonica v svetu klasike in Sorarmonica - et(h)no. Prireditev bo vodila Mateja Kobal.

Jezikovna gimnastika – Boštjan Gorenc – Pižama

Mestna knjižnica Ljubljana, 1. junij ― Boštjan Gorenc - Pižama je stand up komik, raper, prevajalec, pisec … Skupni imenovalec vsega, s čimer se ukvarja, je jezik. Kako je spoznaval pregibnost slovenščine in se kalil v jezikovni gimnastiki; katere besedne igre najbolj nasmejejo slovensko publiko; kako je jezikovno profiliral sLOLvenske klasike in doživljal prevajanje zdaj že kultne Pesmi ledu in ognja, bo povedal v pogovoru, ki ga bo vodila Nina Gostiša. Pazi na jezik je družbeno odgovoren projekt Rotaract kluba Ljubljana in Rotary kluba Ljubljana Tivoli, katerega namen je na poučen, interaktiven in zabaven način ozaveščati o pravilni rabi slovenščine.

Ste preveč nezaupljivi? – Leo Ivandič

Mestna knjižnica Ljubljana, 1. junij ― Ljudje si poskušamo svet urediti tako, da se bomo lahko v njem počutili varne. To je takrat, kadar vemo, kaj se v našem svetu dogaja in kadar imamo stvari pod zadostnim nadzorom. Vendar v življenju ne moremo vsega nadzirati in predvideti. Takrat se moramo prepustiti in zaupati drugim. Na predavanju bo predstavljeno, kako pomembno je čustvo zaupanja v partnerskih odnosih in pri vzgoji otrok, kaj vpliva na njegov razvoj ter zakaj so nekateri ljudje pretirano sumničavi, drugi pa pretirano zaupljivi ali naivni.

Sodobni pristopi pri obravnavi zasvojenosti – Matic Munc

Mestna knjižnica Ljubljana, 1. junij ― Izkušnje kažejo, da so bolj tradicionalni pristopi pri obravnavanju zasvojenosti preseženi. Posamezniki prihajajo s širokim naborom psihosocialnih težav in tako je zaželen celostni pristop, ki vključuje več strokovnjakov različnih področij, ter orientacija na človeka s problemi. Predavanje organizira Društvo "UP", sofinancirata pa MOL – Urad za preprečevanje zasvojenosti in FIHO.

Ali so čebele preživele dinozavre? – Iztok Holz

Mestna knjižnica Ljubljana, 1. junij ― Iztok Holz, ljubiteljski čebelar s poklicno kvalifikacijo čebelar-čebelarka, ki se s čebelarjenjem ukvarja že od leta 1991, bo spregovoril o zgodovini čebelarjenja in zgodovini čebel, kdaj so se pojavile na Zemlji. Znana je grafika iz Slave vojvodine Kranjske, kjer čebelar pridobiva med s satovjem iz drevesnega dupla. Skušal bo odgovoriti na vprašanje, ali še pred petimi stoletji res niso poznali naprednejših načinov čebelarjenja.

Veliki glasbeni izvajalci in interpreti: kitara, orgle, akordeon in harfa – dr. Mitja Reichenberg

Mestna knjižnica Ljubljana, 1. junij ― Ob koncu letošnjega srečevanja z najrazličnejšimi glasbeniki in glasbenicami bomo prisluhnili še tistim, ki jih nismo uvrstili v skupine glasbil, vendar sodijo med izrazite virtuoze in virtuozinje današnjega in nekdanjega časa. Med kitaristi bomo spoznali soliste in solistke, med katerimi so Andres Segovia, Ana Vidović, Narciso Yepes; organisti in organistke bodo Carol Williams, Ton Koopman; poslušali bomo tudi soliste na akordeonu, kot so Toni Murena, Cory Pesaturo; za zaključek pa še harfiste in harfistke, med katerimi so Yolanda Kondonassis.
še novic