Predstavitev knjige in delavnice Demenca, moja učiteljica – Ana Cajnko

Mestna knjižnica Ljubljana, 4. junij ― Vabimo vas na predstavitev druge dopolnjene izdaje knjige Ane Cajnko, Demenca, moja učiteljica. Beseda bo tekla o demenci, o knjigi in programu in priročniku RESje. »Zgolj informacije o demenci niso dovolj za to, da se sprijaznimo, sprejmemo in pomagamo ljudem z demenco. Potrebujemo znanje. Knjiga predstavi 20 let izkušenj in praktične nasvete za pravilno ravnanje, sporazumevanje in izvajanje aktivnosti z ljudmi z demenco za boljše skupno življenje.« – Ana Cajnko, predsednica društva RESje

Odnos do telesa med disciplino in užitkom – mag. Tatjana Rozman

Mestna knjižnica Ljubljana, 30. maj ― Predavanje se dotika vprašanja discipliniranja telesa v sodobni družbi, ki nam na eni strani ponuja množico užitkov, po drugi strani pa se soočamo z vse večjo telesno dresuro, ki zapoveduje zdravo in športno telo. Skušali bomo odgovoriti na vprašanje, zakaj je slaba vest še vedno najboljše sredstvo za učinkovito discipliniranje ter kako pri tem deluje logika užitka.

Spomini na Otona – Alenka Zupančič in Neva Brun

Mestna knjižnica Ljubljana, 30. maj 11. junija bo minilo 70 let od smrti pesnika, dramatika, prevajalca in esejista Otona Župančiča in v počastitev te obletnice je bila izdana knjiga Spomini na Otona, ki jo je napisala njegova soproga Ani Župančič. Bralci bodo spoznali njegov značaj, navade, nazore, duhovitost, njegovo družinsko in družabno življenje, ustvarjalne stiske in tako izvedeli veliko novega. V knjigi je veliko zanimivega slikovnega gradiva iz družinskega arhiva, večinoma objavljenega prvič.  Pogovor z vnukinjo Otona Župančiča, Alenko Župančič, ki je skrbnica njegove literarne dediščine in tudi so-urednica knjige, bo vodila Neva Brun. {gallery}oton{/gallery}

Odvisnost od ljubezni – dr. Sanja Rozman

Mestna knjižnica Ljubljana, 30. maj ― Odvisnost od ljubezni ne pomeni, da ljubimo preveč! O tem lahko govorimo, kadar se komponente navezanosti (erotična, romantična in odnosna) namesto za tvorjenje pomembnih odnosov zlorabljajo za pobeg pred težavami, ki jih prenaša življenje.  Predavanje organizira Društvo Up, sofinancirata pa MOL – Urad za preprečevanje zasvojenosti in FIHO.

Pravljice za odrasle – Ribič in njegova duša

Mestna knjižnica Ljubljana, 30. maj ― »Človek ima dušo in to je nekaj hudo resničnega. Lahko jo kupiš, prodaš ali zamenjaš. Lahko jo zastrupiš in rešiš. Vsi imamo dušo,« je v Sliki Doriana Graya zapisal Oscar Wilde. Rahločutni irski avtor to misel nadaljuje v eni svojih najlepših pravljic – Ribič in njegova duša. Vabljeni na srečanje bralne skupine, ki se srečuje vsako zadnjo sredo v mesecu in je namenjena odraslim. Pogovarjali se bomo vsakič o drugi pravljici, v njej prepoznavali arhetipe in se spominjali, kako smo jo doživljali kot otroci, kako jo vidimo zdaj ali kako jo doživljajo danes naši otroci in vnuki.  Vodi Brina Jamnik.

Vodstvo po knjižnici – od založbe do izposoje

Mestna knjižnica Ljubljana, 30. maj ― Vodenje je namenjeno vsem ljubiteljem knjižnice, ki bi radi videli kako poteka celotna pot – od nakupa gradiva do izposoje. Ogledali si bomo Službo za pridobivanje in obdelavo gradiva, poudarek bo na predstavitvi oddelka za tehnično opremo in zaščito gradiva. Sledil bo sprehod po vseh oddelkih Knjižnice Otona Župančiča, Centru za mladinsko književnost, na kratko se bomo seznanili z Borzo znanja, Središčem za samostojno učenje in Borzo dela. Vodi Tone Brlan, zbor udeležencev: pritličje pri vhodu.

Elginova zbirka in repatriacija kulturne dediščine – mag. Izidor Janžekovič

Mestna knjižnica Ljubljana, 29. maj ― V času napoleonskih vojn je britanski ambasador lord Elgin odtujil skulpture s Partenona v Atenah in jih prepeljal v London. Zgodba v ozadju tega prenosa je polna (ne)srečnih naključij, preobratov in razočaranj. Elginova zbirka je sčasoma postala najspornejša muzejska zbirka na svetu, saj se Grki in Britanci vse od takrat prepirajo o vrnitvi oziroma repatriaciji teh skulptur. Na podlagi te zbirke je predstavljen širši izziv repatriacije kulturne dediščine in pravna ter moralna kompleksnost repatriacije.

Počeni škafi

Mestna knjižnica Ljubljana, 29. maj ― Počeni Škafi so ulični swing bend iz Ljubljane. Navdihuje jih glasba tradicionalnega jazza, ki jo preigravajo nemuzejsko, živo in samosvoje. Nekaj pesmi so prevedli v slovenščino, v avtorski komadih pa se spogledujejo tudi s šansonom.  Slovijo po dolgih, več kot triurnih koncertih, radi pa igrajo tako na ulicah, kot v koncertnih in plesnih dvoranah. So mešanica nasprotujočih si elementov: starega in modernega, intimnega in razvratnega, elegantnega in eksplozivnega, poetičnega in razburljivega. Predvsem pa so nekaj, kar močno diši po ljubezni.

Projekcija igranega filma: Timbuktu

Mestna knjižnica Ljubljana, 29. maj ― Nagrajeni film Timbuktu opozarja na tragično usodo malih ljudi in v svoji neprizanesljivi obsodbi fundamentalizma se režiser Abderrahman Sissako tudi tokrat ne odpove značilnemu občutku za lepoto, humor in ironijo. Leto 2012, nedaleč stran od Timbuktuja, ki so ga zasedli verski fundamentalisti, živi pastir Kidane preprosto in mirno življenje z ženo, hčerko in osirotelim dečkom. Kaos, ki vlada v mestu, do njih sprva ne seže, a idila ne traja dolgo. Film je prejel sedem nagrad Cezar ter nominacijo za oskarja za najboljši tujejezični film.

Od paleolitika do pred-grške umetnosti – dr. Sarival Sosič

Mestna knjižnica Ljubljana, 29. maj ― Umetnostni zgodovinar Ernst Gombrich je poudarjal, da podobe posredujejo informacije, ki jih ne moremo razvozlati na noben drug način, kot le s sprejemanjem skozi umetnost. Najstarejša umetniška dela najdemo v zadnjem obdobju paleolitika in sicer okoli 20 000 let pred našim štetjem. Ljudje so takrat živeli v jamah in stenskih previsih. In ko se človek začne naseljevati v stalnih naselbinah, ko začne graditi hiše, vasi in mesta, se začnejo rojevati visoke kulture starega sveta …

Multimedijski dogodek: »Rojenice Sojenice« – Bajaté

Mestna knjižnica Ljubljana, 29. maj ― »Rojenice Sojenice« je avtorski projekt dvojca Bajaté (Maše Budič in Nine Milavec), glasbenikov Rebeke in Danijela Bogataja, Mihe Friedricha ter scenografa in dramaturga Nejca Potočana. Gre za fuzijo besede in zvoka, šepeta in bobnenja, pravljičnega in zemeljskega, prijaznega in temačnega. Preko pripovedi in pesmi lahko spremljamo fecljanje niti usode bolj ali manj drznih junakov, ki se na različne načine spopadajo z le-to. Začetek vsake niti držijo Sojenice, kdo drži konec?
še novic