Po poteh francoske književnosti: francoski literarni krožek, Véronique Olmi: Bakhita – Aicha Boughazi

Mestna knjižnica Ljubljana, 7. november ― Na drugem srečanju se bomo dotaknili resnične zgodbe Bakhiti. Istoimenski roman Bakhita večkrat nagrajene francoske pisateljice Véronique Olmi je pretresljiva pripoved o deklici, ki jo pri sedmih letih v Sudanu ugrabijo trgovci s sužnji, pol stoletja po njeni smrti pa jo katoliška cerkev razglasi za svetnico. Pa vmes? V sezoni 2019/20 bo v sodelovanju s KUD Anarhiv (program Škratova čitalnica) potekal francoski literarni krožek, kjer se bomo na vsakem srečanju pogovarjali o enem izmed sodobnih romanov znanih frankofonih pisateljic in pisateljev. Beremo v izvirniku, prav tako tudi krožek praviloma poteka v francoščini, torej je namenjen vsem, ki imate solidno znanje francoskega jezika (vsaj nivo B1) in radi berete sodobno leposlovje. Zaželene so prijave na: aicha.boughazi.92@gmail.com.  Naslednje srečanje 23. 12. ob 17.30.  Said Khatibi: 40 ans a attendre Isabelle  Francoski literarni krožek sofinancirata KUD Anarhiv (program Škratova čitalnica) in Mestna knjižnica Ljubljana.

Zaključna slovesnost ob razstavi Razsvetljenstvo v dragocenih tiskih Slovanske knjižnice

Mestna knjižnica Ljubljana, 5. november ― Slovanska knjižnica se bo ob iztekajočem letu, v katerem se še posebno spominjamo dveh velikih mož slovenske zgodovine in literature, Valentina Vodnika in Žige Zoisa, še enkrat ozrla na obdobje, v katerem sta delovala in ga močno zaznamovala.   Pred zaprtjem razstave Razsvetljenstvo v dragocenih tiskih Slovanske knjižnice se bomo še enkrat ustavili ob zbirki simbolno bogatih kulturnih spomenikov iz dobe slovenskega preporoda, ki pripadajo najstarejšemu gradivu knjižnice. Avtorica razstave mag. Kristina Košič Humar bo v temeljnih črtah orisala, kaj povezuje razstavljene publikacije, ideje razsvetljenstva, slovenski narodni prerod ter Žigo Zoisa in Valentina Vodnika, kakšno obdobje odslikavajo ter kaj je pomenil ta čas za nadaljnji kulturni in narodni razvoj Slovencev. V prireditev nas bosta z uvodnimi besedami pospremila direktorica Mestne knjižnice Ljubljana mag. Teja Zorko in strokovni vodja Slovanske knjižnice Tomaž Miško.

Junaški jelen – Družinsko gledališče Kolenc

Mestna knjižnica Ljubljana, 30. oktober ― Jelen je ekolog. Skrbi ga, ker ljudje tako grdo delajo z okoljem. Povsod ležijo smeti in jelen je odločen, da bo to spremenil. Odpravi se v mesto, kjer seveda spozna, da stvari sploh niso rožnate. Spozna Matica, ki mu je dolgčas in iz zabave onesnažuje okolje. Zaradi vztrajnosti, ljubezni do narave in ob pomoči otrok pa jelenu uspe: ob naši pomoči Matic spozna, kaj pomeni, če si pravi junak. Vabljeni otroci od 4. leta dalje.

Čemu filozofija danes – mag. Marko Ogris

Mestna knjižnica Ljubljana, 29. oktober ― Ob Svetovnem dnevu filozofije se bomo vprašali, zakaj filozofija tudi v naši dobi ostaja privilegiran kraj srečevanja človeka s samim seboj, obenem pa uporabna veda za razumevanje časa v katerem živimo. Kako so različni misleci od antike do danes opredelili temeljna vprašanja, ki so, čeprav jih imamo za filozofska, po svoji naravi vendarle splošno človeška? Kako se v digitalni dobi lotiti branja filozofskih besedil?

Vsem naj bom neznan: koncert avtorske glasbe ob multivizijski projekciji umetniške fotografije – Lado Jakša

Mestna knjižnica Ljubljana, 29. oktober ― Projekt je navdihnila novo izdana, do sedaj še nepoznana, poezija Srečka Kosovela. Gre za sočasno koncertno izvajanje avtorske jazzovske glasbe Lada Jakše ob projecirani »likovni partituri«, sodobno oblikovani fotomultiviziji ambientov Kosovelove poetike, ki nudi večplastno estetsko doživetje inventivne jazzovske in ambientalne glasbe, pesnikovih navdihujočih in aktualnih verzov ter umetniške fotografije. Ob zavezujoči dramaturgiji sporočila zveni avtorska glasba, ki izrazno izzivalno sledi in nadgrajuje oba medija. Posebna gostja večera bo pevka in dramska umetnica Alenka Vidrih.

Govekarjev večer: Med visoke trave bi šla

Mestna knjižnica Ljubljana, 29. oktober ― Marija Starič bo predstavila svoj prvenec, avtobiografijo z naslovom Med visoke trave bi šla. Marija pravi: »To je bil moj prvenec, ki je bil napisan bolj kot nekakšna terapija, ko se človek pač enostavno zruši, ampak je vseeno še toliko pri močeh, da si zna sam pomagati. No, jaz sem začela pisati na papirčke, ki so mi prišli pod roko. Na prigovarjanje prijateljev sem zapisano povezala v prijetno knjigo.« Zapeli nam bodo pevci Moškega pevskega zbora Ig. Odprli bomo razstavo slik članice likovne skupine Društva Fran Govekar Ig z naslovom Ptice. Razstava bo na ogled do 16. decembra 2019.

Zdravo partnerstvo za boljše starševstvo – Tadeja Milivojevič Nemanič

Mestna knjižnica Ljubljana, 29. oktober ― Partnerska zveza je pot od otroštva k odraslosti. Ko zaljubljenost mine, poskušamo partnerja spremeniti, da bo tak, kot ga želimo mi. In ko pridejo otroci, že zelo kmalu želimo spreminjati njih. Za zrelo in odgovorno partnerstvo in starševstvo pa je potrebno, da najprej spoznamo sebe in odnose v družini. Partnerski odnos zelo vpliva na vzgojo in odnos do otrok in je največja popotnica, ki jo lahko damo naprej.

Duša živali – Lara Vesel

Mestna knjižnica Ljubljana, 29. oktober ― Lara Vesel je osnovnošolka, ki jo zanimajo medsebojni odnosi med živalmi in odnos živali do ljudi. Zavzema se za zagotavljanje primernega bivanja za živali, zato bo spregovorila tudi o življenju živali v ujetništvu, v naravnem okolju in v klavnicah. Udeležbe na dogodku ne priporočamo otrokom, mlajšim od 12 let.

Dostojevski 1. Dvojnik – Tomaž Kovačič

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. oktober ― Z novim ciklom srečanj se bomo podali v svet ruskega pisatelja F. M. Dostojevskega, ki je s svojo ustvarjalnostjo razkrival globine modernega človeka in za vselej zaznamoval svetovno književnost. Na vsakem srečanju bomo prek krajšega dela iz opusa vstopili med znane in manj znane dogodke njegovega življenja, orisali obdobje 19. stoletja v Rusiji in se soočali s »prekletimi vprašanji«. Tokrat bo izhodišče zgodnejše delo Dvojnik. »Tukaj se hudič bojuje z Bogom in bojišče so človeška srca.«

Moje telo, strupena spužva? A jaz se ne dam! – Sabina Grošelj

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. oktober ― Nova spoznanja o novih tehnologija, ki proizvajajo bremena za človeško telo – kot so nezdrave frekvence, umetna hrana, zastrupljena zrak in voda – terjajo nove ukrepe, da se bomo uspeli prilagoditi norim časom in kljub temu dokaj zdravo zaživeli in preživeli. To nam bo uspelo z verodostojnimi informacijami, pravimi ukrepi, vajami in tehnikami za razbremenitev telesa, uma in duha.

Razpletanje zgodb: Pankrt iz Istanbula

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. oktober ― Priznana turška pisateljica Elif Shafak v knjigi Pankrt iz Istanbula na literarno prefinjen način odstre pogled na turški genocid nad armenskim prebivalstvom konec devetnajstega in v začetku dvajsetega stoletja. Skozi zgodbo dveh družin, živečih na različnih koncih sveta, med katerima vsaj na začetku ni opaziti močne povezave, se prepleteta usodi dveh glavnih junakinj, devetnajstletnice Asye iz Istanbula in Armenke Armanoush iz Amerike. Bralno skupino vodi Mateja Kobal.

Spolnost žensk v prvi polovici 20. stoletja – Ivan Bernik, OPRO, zavod za aplikativne študije

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. oktober ― Prof. dr. Ivan Bernik je sociolog, raziskovalec in profesor na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Že več desetletji se ukvarja z vprašanji družbenih sprememb, v zadnjem obdobju predvsem na področju sociologije spolnosti, kjer na različne načine prispeva k razvoju sociologije in utrjevanju njene identitete in ugleda. Poznamo ga tudi kot soavtorja znanstvene monografije Spolno življenje v Sloveniji.

Bralne vezi: Mi smo medvedi

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. oktober ― Fredrik Backman v romanu Mi smo medvedi piše o malem mestecu na mrzlem severu, kjer cveti samo še njihova mladinska hokejska ekipa. Doživete zgodbe prebivalcev nam pokažejo možne posledice »samo igre« najstnikov, v katero se vpletajo številna pričakovanja in ambicije celotnega mesta. Pogovor o knjigi vodi Ksenja Grešak.

Prisedite k naši mizici: darovano življenje

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. oktober ― Ob Tednu splošnih knjižnic bo našo skupino bo razvnel pogovor o darovanju in prejemanju tistega enkratnega in neponovljivega. Bom jaz še jaz, bom jaz ti? Kdo je jaz, moj um ali moje srce? Kakšen bo vrstni red, kdo bo močnejši, ko bodo tudi možgani znali misliti v tujem telesu? Kdo bo dobil in kdo izgubil pravico živeti, ko bova na vrsti oba? Je življenje pravica? Kaj je pravičnost in kaj upravičenost? Iztočnico nam vodo nudile knjige Renate Greinert Rdeča zanka, Angele Lieby Rešila me je solza, Tea Gajšek Jaz sem darovalec, Maylis de Kerangal Pokrpajmo žive. Vodi Maša Uran.

Bralna čajanka: Izpoved iz harema

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. oktober ― Izpoved iz harema je zgodba mlade Beograjčanke, prave lepotice, ki izbira svojo življenjsko pot. Leta 1991, po končanem šolanju naivno sprejme ponudbo za sanjsko službo v tujini. Sanjska služba se kmalu izkaže za prevaro in namesto v Rimu pristane v Dubaju, v haremu, kjer ji je odvzeta svoboda in pravica do odločanja o svojem življenju. Vodi Sonja Pirman.

Moč tišine. Kako z meditacijo umiriti um? – Holozofsko društvo Slovenije

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. oktober ― Soočeni z izzivi vsakdanjega življenja iščemo tišino in mir v sebi. Naše misli nenehno tavajo. Kako umiriti um? Modrost starodavnih modrecev pravi, da nam pri tem pomaga meditacija na notranjo svetlobo in zvok, ki očisti negativne misli in čustva, vsakodnevnih skrbi in težav. Tako postajamo vse bolj svobodni. Tedaj sijaj zavesti, duše ne bo preseval le našega obraza, ampak naše celotno bitje.

Kaj je razsvetljenstvo? – mag. Marko Ogris

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. oktober ― Naš miselni dialog bo tokrat soočil besedili iz 18. stoletja, spis Kaj je razsvetljenstvo (1783) filozofa Immanuela Kanta in delo Nicolasa de Condorceta Očrt zgodovinske slike napredka človeškega duha (1794) z eno najbolj odmevnih neleposlovnih knjig lanskega leta Razsvetljenstvo zdaj, ameriškega psihologa Stevena Pinkerja. Kako na naslovno vprašanje odgovori Kant in kakšen model moderne civilizacije v svojem besedilu "o napredku človeškega duha" (na begu pred giljotino jakobinske revolucije) tik pred smrtjo zariše Marquis de Condorcet? V čem se mi sami, po dveh stoletjih, kot Pinkerjevi sodobniki, strinjamo s njegovim "zagovorom razuma, znanosti, humanizma in napredka" v odmevnem delu Razsvetljenstvo zdaj?

Na boljše – Damjana Bakarič

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. oktober ― Na tokratnem večeru se bomo pogovarjali o tem, kaj vse je v naših rokah, ali še bolje, v naših mislih. Misli so vse. Lahko ubijajo ali zdravijo. Ni dogodkov, ki bi bili slabi ali dobri sami po sebi. Mi jim dajemo pomene in višamo ali nižamo pomembnost. Dá se. Če se zavedaš, da je v tebi moč. Zmeraj. S spremembami. Na boljše. Skupaj s strahom.

PreBrano – Marija Mazi

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. oktober ― Prebirali bomo Rasputinovo knjigo Slovo od Matjore. Matjora je (izmišljen) otok sredi reke Angara, ki so ga potopili zaradi elektrarne pri mestu Bratsk. Matjora v stari ruščini pomeni srž, bistvo. In zato gre – napredek ni vedno tudi napredek človeka, velikokrat ga celo dela manj človeškega, tujega samemu sebi. Misli bi navezali še na knjigo Anselma Grüna, Umetnost staranja, ki pravi: »Čeprav ne morem nesebično ljubiti vseh ljudi, mi pomagaj, da ne vzamem poguma komu, ki me bo srečal.«

Kako pomagati glavi, križu in nogam – Nikolay Grishin

Mestna knjižnica Ljubljana, 28. oktober ― Na predavanju bo Nikolay Grishin predstavil svojo novo Metodo samopomoči „23+5“. Gre za popolnoma nov avtorski pristop k metodam samopomoči pri različnih bolezenskih stanjih. Dolgoletne izkušnje predavatelja v izvajanju manualnih tehnik bodo dobrodošle in koristne vsakemu poslušalcu. Prikazane bodo razumljive, preproste, enostavno izvedljive in učinkovite vaje samopomoči za vsakogar.
še novic