Knjiga spregovori

Mestna knjižnica Ljubljana, 20. januar ― Osojnikova poezija Kosovel in sedem palčkov obira sadeže z vseh dreves vednosti tega sveta in si v tej svobodi razen ethosa ne dovoli omejevanja, si jemlje za svoje spoznavno orodje duhovitost. Tako je dvakrat v prednosti: neulovljiva je, stoji zunaj pulzije agresivnosti, hkrati pa si ne pusti zašmirati rok z morilsko logiko dominacije in lagerskih hierarhij v ustvarjalnem polju. Pogovor vodi Tatjana Jamnik. Gost bo avtor Iztok Osojnik. Testiranje povezav Za vse, ki še nimate izkušenj z Googlovo aplikacijo Meet, bomo izvedli testno spletno konferenco, in sicer na dan izvedbe bralnega kluba, tj. 26. 1. 2021, ob 17.30–17.45. Pridružitev spletni konferenci A. Če se boste pridružili po računalniku, morate v svojem brskalniku (priporočamo Chrome) dovoliti uporabo kamere in mikrofona (kliknite gumb Allow tako za mikrofon kot za kamero). 1. Spletni konferenci se pridružite na povezavi: https://meet.google.com/zpu-khsu-era2. Ko se znajdete na strani Meet, kliknite na gumb Pridruži se (angl. Join now).B. Če se pridružujete s pametnega telefona ali tablice, si morate najprej namestiti brezplačno aplikacijo Meet (najdete jo v GooglePlay).1. Spletni konferenci se pridružite na povezavi: https://meet.google.com/zpu-khsu-era2. Če vas aplikacija Meet vpraša za kodo spletne konference, vnesite: zpu-khsu-era

Francoski literarni krožek: Un roman français

Mestna knjižnica Ljubljana, 17. januar ―  Tokrat se bomo pogovarjali o romanu Un roman français pisatelja Frédérica Beigbederja V priporu Beigbeder počasi, košček po košček, sestavlja svoje življenje, zraven pa secira družbo in okolje, ki ga obdajata. Francoski roman ni le avtobiografija ali avtorjeva družinska saga, je tudi natančna analiza francoske družbe druge polovice 20. stoletja. V sezoni 2020/21 v sodelovanju s KUD Anarhiv (program Škratova čitalnica) poteka francoski literarni krožek, kjer se na vsakem srečanju pogovarjamo o enem izmed sodobnih romanov znanih frankofonih pisateljic in pisateljev. Beremo v izvirniku, prav tako tudi krožek praviloma poteka v francoščini, torej je namenjen vsem, ki imate solidno znanje francoskega jezika (vsaj nivo B1) in radi berete sodobno leposlovje. Letošnja novost: namesto dveh romanov, ogled dveh filmov! Naslovi sledijo kmalu. Francoski literarni krožek vodi mag. anglistike in francoščine, Aicha Boughazi, ki je v letu 2015/2016 vodila brezplačni francoski krožek v okviru KUD Anarhiv (Škratova čitalnica) ter spomladi 2017 tudi prvo edicijo Francoskega literarnega krožka. Francoski literarni krožek sofinancirata KUD Anarhiv (program Škratova čitalnica) in Mestna knjižnica Ljubljana. Obvezne prijave na naslov: aicha.boughazi.92@gmail.com Prihajajoča srečanja ponedeljek, 15. februar: Qu’Allah bénisse la France (Abd al Malik) ponedeljek, 15. marec: Mémoires d’une jeune fille rangée (Simone de Beauvoir) ponedeljek, 19. april: film La religieuse (Jacques Rivette) ponedeljek, 17. maj: La vraie vie (Adeline Dieudonné) ponedeljek, 21. junij: Texaco (Patrick Chamoiseau)

Knjižna doživetja – Adam Kay: Tole bo bolelo

Mestna knjižnica Ljubljana, 13. januar ― V januarju se bomo pogovarjali o knjigi Tole bo bolelo, ki je požela svetovni uspeh. Delo je sestavljeno iz dnevniških zapisov britanskega zdravnika Adama Kaya, ki je po letih vzponov in padcev obesil svojo zdravniško kariero na klin. S pomočjo humorja poskuša predstaviti ter problematizirati težave javnega zdravstva. Našemu pogovoru se bo pridružila ginekologinja, ki nam bo predstavila svojo izkušnjo delovanja v slovenskem javnem zdravstvu. Pogovor se bo odvijal na tej povezavi, vodila ga bo Nadja Ebner. 

Feministični seminar: pogovor o delu Kaliban in čarovnica s prevajalko Tea Hvala

Mestna knjižnica Ljubljana, 12. januar ― Na zaključnem bralnem srečanju knjige Kaliban in čarovnica se nam bo pridružila prevajalka Tea Hvala. Na literarnem srečanju se bomo osredotočili na nekatere vsebinske poudarke Silvie Federici, ki petnajst let po prvi knjižni izdaji Kalibana in čarovnice v angleščini še vedno burijo duhove. Sledil bo pogovor o dilemah, premislekih in vprašanjih, ki so se ob branju porajali sodelujočim pri feminističnem bralnem krožku. Spletni dogodek bo mogoče spremljati na dan dogodka na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature in na Zoom povezavi (973 5846 0796).

Na pesniškem tandemu s Petro Koršič: Glorjana Veber in Manca Košir

Mestna knjižnica Ljubljana, 12. januar ― Kateri prostori vplivajo na ustvarjalca in pesem? Katere prostore pesmi razprejo? Pesnici Glorjana Veber in Manca Košir se bosta ob branju svojih pesmi v pogovoru s kritičarko Petro Koršič posvetili preprostosti in moči v poeziji ter vprašanju blagodejnosti in daru pesmi. Spletni dogodek bo mogoče spremljati na dan dogodka na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature in na Zoom povezavi (Meeting ID: 999 8059 4304).

PRESTAVLJENO Literarno novinarstvo – Vlasta Jeseničnik in Leonora Flis

Mestna knjižnica Ljubljana, 12. januar ― Literarno novinarstvo je žanr, ki združuje lastnosti novinarskega in literarnega pisanja. Gre za novinarska besedila, ki se berejo kot zgodbe, a je v njih vse res. Kakšno osnovo ima literarno novinarstvo in kam se razvija danes? O tem bosta spregovorila Vlasta Jeseničnik in Leonora Flis. Spletni dogodek bo mogoče spremljati na dan dogodka na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana in na Zoom povezavi (Meeting ID: 931 6059 8824).

Koncert Mihaela Hrustelja - prestavljeno na 1. februar

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. januar ― Gostili bomo kitarista Mihaela Hrustelja, ki se večinoma predstavlja kot solist, živi in ustvarja pa na Nizozemskem, kjer je svoje veščine dodobra izpopolnil in pričel koncertirati s triom ter nekaj let zatem izdal solistični prvenec Fallen Leaves / Padlo listje, ki je še okrepil njegovo prepoznavnost kitarista solista. Kljub temu pa se Mihael Hrustelj v zadnjem obdobju posveča predvsem orkestraciji del za večje zasedbe. Dogodek si lahko ogledate prek Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana. Preberite recenzijo albuma Fallen Leaves / padlo listje. Poslušajte!

Nova frekvenca – Mihael Hrustelj - prestavljeno na 1. februar

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. januar ― Z Nino Novak, kritičarko in glasbeno publicistko ter urednico, bo kitarist Mihael Hrustelj spregovoril o individualnosti lastnega avtorskega izraza, široki paleti žanrskih vplivov, skladbah brez forme in unikatnemu kitarskemu bobnanju, ki je nepogrešljiv del vsakega njegovega koncerta, obenem pa se bo ozrl na pomen šolanja pod vodstvom strokovno usposobljenega mentorja. Pogovoru bo sledil koncert. Dogodek si lahko ogledate prek spleta na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

Srečanja – Vesna Milek

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. januar ― Tokrat bomo gostili novinarko, publicistko in pisateljico Vesno Milek. Njeni romani so med najbolj branimi slovenskimi romani. Biografski roman Cavazza (Beletrina), ki ga je navdihnilo življenje enega največjih slovenskih igralcev, je doživel več ponatisov in se še tri leta po izidu obdržal na lestvicah najbolj prodajanih in najbolj branih knjig v Sloveniji. Z gostjo se bo pogovarjala Ksenija Horvat. Dogodek si lahko ogledate prek Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

Slovanski bralni klub: Bela bolezen

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. januar ― Na prvem srečanju Slovanskega bralnega kluba v letu 2021 bomo spregovorili o drami Karla Čapka z naslovom Bela bolezen. Čeprav je delo nastalo v začetku 20. stoletja, je izredno aktualno. Evropo preplavi nenavadna nalezljiva bolezen, ki ogroža predvsem starejše ljudi. Uradna znanost v svoji ošabnosti tava v temi. Ko zdravnik Galen odkrije zdravilo, ga noče naivno izročiti v splošno uporabo, temveč želi v zameno zanj zagotovilo, da bodo odločevalci preprečili vojno, ki je še večje zlo od bolezni. Z distopično dramo, napisano 1937, se je Čapek odzval na vzpon nacizma in izginjanje humanizma. Kot pravi v uvodu, ga je k pisanju spodbudil »konflikt idealov demokracije z ideali neomejenih in častihlepnih diktatur«. Pojav, ki ga opazimo tudi v distopiji, ki jo živimo danes. Gostja pogovora, ki ga bo vodila Jana Šnytová, bo prevajalka iz češčine in poljščine Tatjana Jamnik. Drama je dostpna v elektronski oblikiI (PDF): https://www.slogi.si/wp-content/uploads/2020/10/BELA-BOLEZEN.pdf Prijava Udeležba je brezplačna, a je zaradi omejenega števila mest obvezna prijava. Prijave sprejemamo na tel. št. 01 308 56 00 ali na e-naslovu slovanska@mklj.si. V Slovanskem bralnem klubu izpostavljamo najimenitnejša dela slovanskih avtoric in avtorjev, ki suvereno sooblikujejo pokrajino evropske in svetovne literarne tradicije. O knjigah v sproščenih pogovorih razpravljamo z njihovimi prevajalkami in prevajalci ter ustvarjalkami in ustvarjalci. Bralni klub vodita slavistki Tatjana Jamnik in Jana Šnytová.PROGAM: ponedeljek, 25. 1. 2021, ob 18. uriKarel Čapek: Bela bolezen. Prev. Fran Albreht. Ljubljana: SNG Drama, 1937. 59 strani. (drama | češka književnost)ponedeljek, 22. 3. 2021, ob 18. uriLamija Begagić: Obletnica mature. Prev. Đurđa Strsoglavec. Ljubljana: eBesede, 2020. 145 strani. (kratka proza | bosanska književnost)Gostja: prevajalka Đurđa Strsoglavecponedeljek, 20. 9. 2021, ob 18. uri Boris Akunin: Ahilova smrt. Prev. Lijana Dejak. Ljubljana: Modrijan, 2008. 32

Ko je bila Ljubljana središče svetovne politike – dr. Andrej Rahten

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. januar ― Pred dvesto leti je bil v Ljubljani kongres Svete alianse, ki je po napoleonskih vojnah predstavljala najpomembnejše mednarodno zavezništvo. Srečanje pentarhije evropskih velesil, na katerem sta osebno sodelovala avstrijski cesar Franc I. in ruski car Aleksander I., je glavno mesto takratne Vojvodine Kranjske za skoraj pol leta spremenilo v središče svetovne politike. V pogovoru z dr. Andrejem Rahtenom bomo ocenili diplomatsko dogajanje, ki je bilo v znamenju kongresne diplomacije avstrijskega državnika Clemensa Metternicha. Dr. Andrej Rahten je zaposlen na Zgodovinskem inštitutu Milka Kosa ZRC SAZU in na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, kjer je bil leta 2015 imenovan za rednega profesorja za sodobno zgodovino. Od leta 2019 je tudi dopisni član Avstrijske akademije znanosti. Med leti 2001–2004 je bil zaposlen na Ministrstvu za zunanje zadeve, nato pa do 2008 v Kabinetu predsednika vlade. 2013–2017 je bil slovenski veleposlanik na Dunaju. Predavanju lahko prisluhnete preko zoom povezave: https://zoom.us/j/98823402683 / Meeting ID: 988 2340 2683.

Nova knjiga skozi kritiko s Petro Koršič: Ljubezen je.

Mestna knjižnica Ljubljana, 6. januar ― O knjižnem izboru poezije estonske književnice Kätlin Kaldmaa Ljubezen je., ki je izšel pri KUD AAC Zrakogled in Hyperion v Kopru 2020, bosta poleg prevajalke knjige Bojane Vajt kritično branje knjige podali prevajalka Vera Pejovič in kritičarka Petra Koršič. Spletni dogodek bo mogoče spremljati na dan dogodka na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature in na Zoom povezavi (Meeting ID: 99473034451).

Za zdravje lahko največ naredimo sami – Bilka Baloh

Mestna knjižnica Ljubljana, 4. januar ― Zima in obdobje koronavirusa nama narekujeta, da preverimo, kaj lahko sami naredimo za svoje zdravje, da ne pride do bolezni. Kako okrepimo imunski sistem in kako poskrbimo zase, da bo to primerno za nas in za zimski čas? Z nami bo Bilka Baloh, neodvisna raziskovalka zdrave in uravnotežene prehrane po načelih Ayurvede, strokovnjakinja za varno razstrupljanje telesa z dolgoletnimi izkušnjami, mentorica in terapevtka za zdravo prehrano in avtorica svoje nove knjige Post, seme zdravja. O knjigi in predvsem o prehrani za dober imunski sistem v tem občutljivem času se bo z avtorico pogovarjala Zdenka Mihelič. Dogodek si lahko ogledate prek spleta na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

Otrok kot razkritje neskončnosti – dr. Edvard Kovač

Mestna knjižnica Ljubljana, 29. december 2020 ― V svetovni literaturi podoba otroka nastopa kot etični korektiv, ki človeku pomaga, da postane to, kar je tudi v svoji globinah. To je še posebej izrazito pri Dostojevskem in nasploh pri ruskih klasikih, ko otrok predstavlja celo božjo govorico. Toda tudi v slovenski književnosti nam npr. v delih Marjana Rožanca podoba otroka razkriva najzahtevnejšo etičnost, zahtevo po spravi, prizanašanju in odpuščanju. Pri pisatelju Janiju Virku pa ima otrok znova metafizično vlogo, ki preko svojih razmišljanj in vprašanj sega v onostranstvo, hkrati pa nas s svojim trpljenjem odrešuje. Dogodek si lahko ogledate prek spleta na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

Angleški bralno-debatni krožek

Mestna knjižnica Ljubljana, 29. december 2020 ― V romanu The Other Americans (Drugi Američani), ki je bil finalist ameriškega izbora za najboljšo knjigo leta 2019, Laila Lalami ponudi vpogled v življenje muslimanskih imigrantov v ZDA. Skozi prvoosebne pripovedi različnih likov se bralec zave zapletenosti odnosov v družini in podoživi izgubo, izdajstvo, odtujenost, srčno bolečino pa tudi ljubezen. Skrivnostnost te mojstrsko napisane zgodbe drži bralca v napetosti prav do konca romana. Skupina je odprta za vsakogar, srečuje se zadnji petek v mesecu, pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini. Udeleženci se po vnaprejšnjem dogovoru izmenjujejo pri vodenju posameznega srečanja. Srečanje bo potekalo prek spletne konference z aplikacijo Zoom. https://uni-lj-si.zoom.us/j/96052649499

Naša gostja – Bojana Košnik Čuk

Mestna knjižnica Ljubljana, 29. december 2020 ― Naša gostja bo strokovnjakinja s področja kulture vedenja, bontona, poslovnega in diplomatskega protokola. Gospa Bojana Košnik Čuk je bila med drugim vodja Protokola Službe Vlade RS za evropske zadeve, direktorica za protokol, gostinstvo in turizem (svetovalka vlade) Servisa za protokolarne storitve Brdo Vlade Republike Slovenije. Izpopolnjevala se je v tujini, tudi na veleposlaništvih in ministrstvih. Je avtorica strokovne knjige 24 ur poslovnega bontona. Pogovor bo vodil Peter Ribič. Dogodek si lahko ogledate prek spleta na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.
še novic