Otroške in mladinske knjige v tujih jezikih

Otroške in mladinske knjige v tujih jezikih

Goriška knjižnica Franceta Bevka, 14. junij ― V prihodnjih dneh v izposojo prihajajo otroške in mladinske knjige v angleščini, nemščini, španščini in francoščini. Konec maja nam je mag. Tilka Jamnik predstavila izbor naslovov z letošnje razstave Bologna po Bologni, med njenimi priporočili pa smo izbrali tiste, za katere verjamemo, da bodo našle pot med mlade bralce naše knjižnice. Corinna Lukyne: The Book of Mistakes Britta Teckentrup: The Egg Britta Teckentrup: Night-time around the world Moon City Mazes Raul Nieto Guridi: Dos Caminos Sam Usher: Rain  (njegovo Sneg lahko beremo v slovenščini)Felicitas Horstschäfer, Johannes Vogt: Haus     Oliver Jeffers: Here we are     Malala Yousafzai: Malala's magic Pencil   Rebecca Smith: Where's Jane?   Anke de Vries: Antonia   Kristen Hall: The HoneybeeIllustrators Annual 2018   Meine ganze FamilieDie verflixten sieben GeissleinThe rhythm of the rain Little mouse and the red wall Čakamo samo še francosko slikanico Le Ruban. Sejem otroških knjig z vsega sveta vsako leto poteka spomladi v Bologni, prodajno razstavo Bologna po Bologni pa malo pred poletjem pripravijo v Ljubljani v sodelovanju Mladinska knjiga, Mestna knjižnica Ljubljana in Slovenska sekcija IBBY, kjer predstavijo izbor kakovostnih in nagrajenih knjig.
Začenjamo z akcijo Primorci beremo

Začenjamo z akcijo Primorci beremo

Goriška knjižnica Franceta Bevka, 21. april ― Vstopamo v dvanajsto bralno sezono Primorci beremo. Projekt bomo v knjižnici uradno otvorili v ponedeljek, 23. aprila, ob 18. uri, ko bo gostja v knjižnici Mojca Širok. Njen kriminalni roman Pogodba je uvrščen na seznam predlogov za branje v letu 2018. Letošnji bralni seznam prinaša 63 proznih del 11 pesniških zbirk; enako kot lani je nekaj naslovov dostopnih tudi v obliki elektronske knjige v e-knjižnici Biblos. V letu 2018 bo trajala do 9. novembra. Več o projektu in preteklih sezonah v zavihku Za uporabnike / Projekti oz. na tej povezavi. Zgibanke in bralna znamenja v tiskani obliki so na voljo v knjižnici. Zgibanka 2018. Bralno znamenje 2018. Lepo branje!
12. Goriški dnevi knjige - program

12. Goriški dnevi knjige - program

Goriška knjižnica Franceta Bevka, 5. april ― V ponedeljek, 16. aprila 2018, pričnemo z 12. Goriškimi dnevi knjige. Družili se bomo z lokalnimi pisatelji, se nasmejali ob impro ligi, prisluhnili lokalnim glasbenikom, si ogledali predstave za velike in male … in izkoristili kakšno ugodnost. Tudi letos se nam je pridružilo veliko ustvarjalcev, s katerimi smo pripravili več kot 20 dogodkov. Goriške dneve knjige bomo zaključili v ponedeljek, 23. aprila 2018, na prireditvi Noč knjige, ko bomo program podaljšali v večerne ure. Oglejte si celoten program prireditev v zgibanki, ki je tudi v tiskani obliki že na volju v knjižnici. Vabljeni v našo družbo. Spremljajte nas tudi na Facebooku.
Prihaja Cobiss +

Prihaja Cobiss +

Goriška knjižnica Franceta Bevka, 9. januar ― IZUM, Institut informacijskih znanosti, ki skrbi za programsko opremo Cobiss, sporoča, da bo od 1. marca 2018 naprej možen dostop samo do Cobiss+. Programske opreme Cobiss/Opac ne dopolnjujejo več, deluje na zastareli platformi in načrtujejo njen umik. Vsi podatki o gradivu, njegovi lokaciji in dostopnosti gradiva v knjižnici bodo tako na voljo preko programske opreme Cobiss+. Ta prinaša številne novosti in posodobitve, več možnosti shranjevanja in urejanja vaših iskalnih zahtev. Vse, ki uporabljate storitev Moja knjižnica, ob tem obveščamo, da se je storitev zdaj dostopna v uporabniškem profilu Moj Cobiss, v katerega se prijavljate kot običajno v Mojo knjižnico, lahko pa izberete tudi kakšen drug način prijave. Gotovo je pomembna posodobitev tudi ta, da lahko v segmentu Moje knjižnice dodate profile vseh knjižnic, v katere ste včlanjeni, in tako urejate vse na enem mestu. V Goriški knjižnici postopoma zamenjujemo povezave na terminalih za iskanje gradiva in na domači spletni strani. Fotografija oz. posnetek zaslona: Cobiss, IZUM. Povezave do dodatnih informacij Obvestilo Izuma o ukinitvi Cobiss/Opac programske opreme - tukaj.Pomoč, navodila in predstavitev Cobiss+ tukaj.Navodila, razlaga in pomoč za prijavo v Cobiss+ tukaj.Možnosti uporabniškega profila Moj Cobiss in navodila tukaj.  
Prihajajo knjižne novosti

Prihajajo knjižne novosti

Goriška knjižnica Franceta Bevka, 25. november 2017 ― Knjižnica se vsako leto udeleži prodajne razstave Frankfurt po Frankfurtu, ki jo pripravlja knjigarna Konzorcij in na kateri je predstavljen izbor knjig svetovne knjižne produkcije. Letos smo našo knjižno zbirko obogatili s precej knjigami z najrazličnejšo vsebino: od medicine do filma, od otroškega ustvarjanja do računalništva, od ročnih del do turističnih vodnikov in aktualnih tematik s področja informacijske tehnologije, medijev, migracij … Nekaj naslovnic gradiva, ki smo ga kupili, je na fotografiji, a to še zdaleč ni vse. Gradivo je v angleškem jeziku in v prihodnjih dneh postopoma prihaja na police in v izposojo. Vabljeni v knjižnico.
Program prireditev ob dnevu splošnih knjižnic

Program prireditev ob dnevu splošnih knjižnic

Goriška knjižnica Franceta Bevka, 10. november 2017 ― Ob dnevu splošnih knjižnic 2017 vas vabimo v našo družbo. Letos praznovanje poteka kar cel teden, vsak dan pa je posvečen drugi temi; enotno zamisel za vse knjižnice so oblikovali na Združenju slovenskih splošnih knjižnic. V Goriški knjižnici smo pripravili program, ki bo potekal v tednu od 20. do 24. novembra 2017. V prihodnjih dneh bomo posamezne dogodke še podrobneje predstavili. ponedeljek, 20. november 2017  - Dan slovenskih splošnih knjižnic Dan brezplačnega vpisa. torek, 21. november 2017 - »Slovenskih TOP 10« Predstavili bomo knjigo Vas j**e ego? : zgodba o tistem, o čemer se ne govori. Avtorica Ingrid Divković prihaja s Hrvaške in je z veseljem privolila v predstavitev svoje knjige, po kateri je v Sloveniji veliko povpraševanja, knjiga pa je neprestano izposojena tudi v naši knjižnici. Začeli bomo s posebno akcijo Bralci – bralcem, s katero bomo skušali zbrati mnenja o najljubši knjigi. sreda, 22. november 2017 - Zgodovina in zanimivosti mojega kraja Odprli bomo razstavo Celjski 87. pehotni polk, ki sta jo pripravila Srečko Maček in Janja Jedlovčnik iz Osrednje knjižnice. Otvoritev bo ob 17. uri. Gostovanje razstave omogoča Osrednja knjižnica Celje v sodelovanju z Goriško knjižnico. V času odprtosti domoznanskega oddelka bo možen ogled Bevkove spominske sobe, obiskovalcem bo na voljo tudi brošura France Bevk v Goriški knjižnici. četrtek, 23. november 2017 - V knjižnici niso samo knjige V četrtek bo v Mojstrovalnici prav poseben dan. Odprta bo od 11. do 19. ure. Mojstrovalka Kristina Hoffmann je pripravila delavnico, v katerih boste s 3D svinčniki načrtovali mesto kot veliki arhitekti in urbanisti. Delavnici bosta v Mojstrovalnici:12:00 - 14:00 (za osnovnošolce)15:00 - 17:00 (za osnovnošolce) Prijave zbiramo na mojstrovalnica@gkfb.si ali pa v Mojstrovalnici v času njene odprtosti. Pohitite, število mest je omejeno. Prijave zbiramo do zapolnitve mest. S prof. dr. Matjažem Miheljem, univ. dipl. inž. el. s Fakultete za elektrotehni
VII. Gregorčičevi dnevi

VII. Gregorčičevi dnevi

Goriška knjižnica Franceta Bevka, 10. maj 2017 ― V drugi polovici maja se začenjajo VII. Gregorčičevi dnevi. Tokratne bo vodila misel Pod trto bivam zdaj … Kulturne prireditve bodo gostili trije kraji: Gradišče nad Prvačino, Nova Gorica in Vrsno pri Kobaridu. Podroben program bo predstavljen na tiskovni konferenci v torek, 16. maja 2017, ob 12. uri v Goriški knjižnici (pri klavirju). Program prireditev v pdf. VII. Gregorčičeve dneve organizira Goriški literarni klub GOvoRICA v sodelovanju z Goriško knjižnico Franceta Bevka, KS Gradišče, Društvom Gradiškovci, Turistično zvezo-TIC Nova Gorica, Grom d.o.o. , OŠ Kobarid, podružnica Smast, in Zvezo kulturnih društev Nova Gorica. Vabilo na tiskovno konferenco v pdf.

Vabljeni na številne dogodke

Goriška knjižnica Franceta Bevka, 6. april 2017 ― Napovedujemo 11. Goriške dneve knjige, ki bodo potekali od 18. do 24. aprila 2017 na različnih lokacijah v Novi Gorici in okolici. Letos sodeluje 30 izvajalcev, ki so skupaj pripravili 32 dogodkov. Pridružili se bomo tudi 4. Noči knjige v petek, 21. aprila 2017. Program vseh prireditev bo predstavljen na tiskovni konferenci v petek, 14. aprila 2017, ob 12. uri v Goriški knjižnici pri klavirju. Vabljeni mediji, vsi sodelujoči v projektu in širša javnost. Nova Gorica, april 2017 Zgibanka - program prireditev 2017Plakat 11. Goriški dnevi knjigePasica 11. Goriški dnevi knjigeLogo 1 - 11. Goriški dnevi knjigeLogo 2 - 11. Goriški dnevi knjige    

Javni natečaj »Branju prijazna občina«

Goriška knjižnica Franceta Bevka, 28. februar 2017 ― S projektom Branju prijazna občina želijo splošne knjižnice v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije in Ministrstvom za kulturo spodbuditi lokalne skupnosti k izvajanju ukrepov za izboljšanje bralne pismenosti, spodbujanje branja in razvoj bralne kulture in k zavedanju, da je branje življenjska vrednota. Namen javnega natečaja je promocija dobrih praks, ki jih v ta namen izvajajo občine. Besedilo natečaja, promocijsko gradivo in prijavnica so dostopni na spletnih straneh Združenja splošnih knjižnic, Ministrstva za kulturo in Skupnosti občin Slovenije. Rok za oddajo prijav je 30. oktober 2017. Naziv »Branju prijazna občina« bo podeljen na slovesnem dogodku na Ta veseli dan kulture, 3. decembra 2017, na Ministrstvu za kulturo. V letu 2017 se naziv podeljuje prvič.  
Javni natečaj Branju prijazna občina 2018

Javni natečaj Branju prijazna občina 2018

Goriška knjižnica Franceta Bevka, 28. februar 2017 ― Združenje splošnih knjižnic in Skupnost občin Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije ponovno objavljajta javni natečaj, na katerem se bodo občine potegovale za naziv Branju prijazna občina. Javni natečaj je odprt med 8. februarjem in 30. oktobrom 2018, podelitev nazivov Branju prijazna občina pa bo na podlagi ocene strokovne komisije potekala 3. decembra 2018. Razpisno besedilo s prijavnim obrazcem je dostopno na spletnih straneh Združenja splošnih knjižnic in Skupnosti občin Slovenije. V prvem natečaju v letu 2017 je naziv prejelo 18 občin, od tega dve mestni občini. Lanske nagrajenke bodo svoje dobre prakse predstavile na informativnem dnevu, ki bo potekal 17. aprila 2018 na Ministrstvu za kulturo RS, kjer bodo občine lahko pridobile tudi dodatne informacije za pripravo uspešne prijave na natečaj.

Obmejnost v Goriški knjižnici

Goriška knjižnica Franceta Bevka, 21. december 2016 ― Podpora razvoja knjižnične dejavnosti na obmejnih območjih Sodelovanje med Goriško knjižnico Franceta Bevka in slovenskimi knjižnicami v Italiji poteka na vseh strokovnih in kulturno-izobraževalnih področjih in sega že v leta, ko so slovenske knjižnice postavljale svoje knjižnične zbirke. Sodelovanje nadgrajujemo s strokovnimi srečanji, prireditvami in razstavno dejavnostjo ter skupnimi projekti. Goriška knjižnica pridobiva sredstva za nakup knjižničnega gradiva za večino slovenskih knjižnic v Goriški in Videmski pokrajini preko Neposrednega poziva za sofinanciranje nakupa knjižničnega gradiva v splošnih knjižnicah, ki ga vsako leto pripravi Ministrstvo za kulturo RS. Naša domoznanska dejavnost vključuje tudi področje Goriške in Videmske pokrajine, zato zbiramo tudi gradivo, ki izhaja v Italiji in se kakorkoli nanaša na slovensko manjšino (avtor, založba, zgodovinske in ostale vsebine, ki govorijo o Slovencih). Pri tem so nam v veliko pomoč vezi, ki jih imamo stkane z različnimi organizacijami, društvi, ki redno skrbijo za dotok gradiva naši knjižnici. Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica, skupaj z Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper in Narodno in študijsko knjižnico, ob podpori Ministrstva za kulturo RS, skrbi za razvoj knjižnične dejavnosti na obmejnem območju med Slovenijo in Italijo. Program dejavnosti vključuje: - zagotavljanje dostopnosti knjižničnega gradiva in storitev za Slovence v zamejstvu,- projekte bralne kulture in knjižnične vzgoje,- strokovno in kulturno sodelovanje s knjižnicami in- druge dejavnosti za pripadnike slovenske narodne skupnosti v zamejstvu. V praksi: 1. Bibliobus Potujoča knjižnica Goriške knjižnice mesečno obiskuje dve postajališči v Goriški in Videmski pokrajini; Večstopenjsko šolo s slovenskim učnim jezikom v Doberdobu ter Državni stopenjski zavod s slovensko-italijanskim dvojezičnim poukom v Špetru. Ker so obiskovalci bibliobusa v Doberdobu in Špetru predvsem šolarji, jim knjižnica branje slovenskih knjig

Obmejnost v Goriški knjižnici

Goriška knjižnica Franceta Bevka, 21. december 2016 ―   Podpora razvoja knjižnične dejavnosti na obmejnih območjih Sodelovanje med Goriško knjižnico Franceta Bevka in slovenskimi knjižnicami v Italiji poteka na vseh strokovnih in kulturno-izobraževalnih področjih in sega že v leta, ko so slovenske knjižnice postavljale svoje knjižnične zbirke. Sodelovanje nadgrajujemo s strokovnimi srečanji, prireditvami in razstavno dejavnostjo ter skupnimi projekti. Goriška knjižnica pridobiva sredstva za nakup knjižničnega gradiva za večino slovenskih knjižnic v Goriški in Videmski pokrajini preko Neposrednega poziva za sofinanciranje nakupa knjižničnega gradiva v splošnih knjižnicah, ki ga vsako leto pripravi Ministrstvo za kulturo RS. Naša domoznanska dejavnost vključuje tudi področje Goriške in Videmske pokrajine, zato zbiramo tudi gradivo, ki izhaja v Italiji in se kakorkoli nanaša na slovensko manjšino (avtor, založba, zgodovinske in ostale vsebine, ki govorijo o Slovencih). Pri tem so nam v veliko pomoč vezi, ki jih imamo stkane z različnimi organizacijami, društvi, ki redno skrbijo za dotok gradiva naši knjižnici. Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica, skupaj z Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper in Narodno in študijsko knjižnico, ob podpori Ministrstva za kulturo RS, skrbi za razvoj knjižnične dejavnosti na obmejnem območju med Slovenijo in Italijo. Program dejavnosti vključuje: - zagotavljanje dostopnosti knjižničnega gradiva in storitev za Slovence v zamejstvu,- projekte bralne kulture in knjižnične vzgoje,- strokovno in kulturno sodelovanje s knjižnicami in- druge dejavnosti za pripadnike slovenske narodne skupnosti v zamejstvu. V praksi: 1. Bibliobus Potujoča knjižnica Goriške knjižnice mesečno obiskuje dve postajališči v Goriški in Videmski pokrajini; Večstopenjsko šolo s slovenskim učnim jezikom v Doberdobu ter Državni stopenjski zavod s slovensko-italijanskim dvojezičnim poukom v Špetru. Ker so obiskovalci bibliobusa v Doberdobu in Špetru predvsem šolarji, jim knjižnica branje slovenskih knji

Peşme sa kmete ino mlade ljudí

Goriška knjižnica Franceta Bevka, 10. november 2016 ― V letošnjem letu je knjižnica pridobila pomemben in redek tisk – knjigo Valentina Staniča Peşme sa kmete ino mlade ljudí. Knjiga je izšla leta 1822 in je prva slovenska tiskana knjiga, ki je izšla v Gorici. Pesmi po vsebini obravnavajo kmečka opravila, govorijo od dobri in slabi letini, naravnih vremenskih pojavih, nekatere so poučne. Ta drobna knjižica je izjemno redka. Naš izvod je v originalnem stanju, neobrezan, tisk pa je močan in globok. Za Goriško knjižnico je izvod pomembna pridobitev: življenje in delo Valentina Staniča močno presegata meje goriškega domoznanstva, s svojim delovanjem je zaznamoval širši evropski prostor. Nakup knjige so nam omogočili številni donatorji in vsem se iskreno zahvaljujemo. Brez njih bi knjižnica in tudi Goriški prostor ostala brez tega dragocenega tiska. Donatorji po abecednem vrstnem redu: Antikvariat in galerija tiskov GlavanE 3, Energetika, ekologija, ekonomija, d.o.o.Komunalna energetika Nova Gorica d.o.o.Restavracija VrtnicaSteklo Nemec s. p.Topsol d.o.o.Zavarovalnica Tilia Nova Gorica Predstavitev knjige bo v sredo, 16. novembra 2016, ob 18. uri. Sodelovali bodo Rok Glavan iz Antikvariata Glavan, pri katerem smo nabavili Staničevo knjigo, zgodovinar dr. Renato Podbersič, ki nam bo predstavil Staniča in njegov čas, igralec Janez Starina, ki nam bo za pokušino prebral pesem iz knjige, za glasbeno popestritev pa bo poskrbel godalni kvartet Exandi. Ob tej priložnosti bo na ogled manjša razstava o Valentinu Staniču in njegovem delu. Dogodek je uvrščen v program prireditev ob dnevu splošnih knjižnic 2016. Knjiga v katalogu Goriške knjižnice. Digitaliziran izvod na Digitalni knjižnici Slovenije.    
še novic