Koala Voice, bend

Koala Voice, bend

Mladina, 20. oktober ― Ko člani zasavske rockovske zasedbe Koala Voice razlagajo, kaj vse se jim je zgodilo v času od zmage na prvi Špil ligi in turneje v okviru Klubskega maratona Radia Študent, je težko verjeti, da so od takrat minila le tri leta. Nič drugače ni, ko pomisliš, da sta pevka in ritem kitaristka Manca Trampuš ter baskitarist Tilen Prašnikar pred izidom druge plošče Wolkenfabrik, ki se obeta te dni, šele na pragu svojih...

8. bienale slovenskega oblikovanja Brumen, Narodna galerija (stekleni del), Ljubljana

Mladina, 20. oktober ― Fundacija Brumen bo v okviru bienala slovenskega oblikovanja Brumen podelila najvišje nacionalne oblikovalske nagrade. Kdo bo kot dobitnik velike nagrade nasledil ekipo Ljudje, ki je predlani slavila z delom za aplikacijo Flaviar, in kdo bo segel po preostalih nagradah, bo znano v torek ob 19. uri. Takrat bodo odprli tudi pregledno razstavo 90 najkakovostnejših oblikovalskih del, ki so pri nas nastala v zadnjih...
Aquarius

Aquarius

Mladina, 20. oktober ― Clara (Sonia Braga), 65-letna vdova iz brazilskega Recifeja, nekdanja glasbena kritičarka, je seksualno tako neodvisna, da si najame mladega žigola, ki pa ga potem tako divje naskoči, kot da je on najel njo. To je seks, ki pusti trg pred vrati. Aquarius je izredno senzualen film o ločnici med rečmi, ki sodijo na trg, in rečmi, ki tja ne sodijo.
Hans Zimmer, Benjamin Wallfi sch: Blade Runner 2049

Hans Zimmer, Benjamin Wallfi sch: Blade Runner 2049

Mladina, 20. oktober ― Denisu Villeneuvu je bilo, potem ko so mu zaupali režijo Iztrebljevalca 2049, menda jasno, da tekmovanje z izvirnim Iztrebljevalcem Ridleyja Scotta iz leta 1982, ki je postal kultna filmska klasika, ne bi imelo nobenega smisla. Verjetno je podobno razmišljal tudi islandski skladatelj Jóhann Jóhannsson, ko ga je Villeneuve angažiral, da za novi film posname glasbo.

Od punka do elektronike

Mladina, 20. oktober ― Koncert, ki bo te dni najbolj odmeval, se bo zgodil že v petek, 20. oktobra, v ljubljanski Areni Stožice. Gre seveda za koncert ob 40-letnici skupine Pankrti in s tem slovenskega punka, med gosti pa bo tudi »sex pistol« Glen Matlock. Dan zatem, 21. oktobra, se v Kino Šiška vrača izraelski indie pop dvojec Lola Marsh. Isti večer bo Gospodarsko razstavišče obiskal avstrijski producent elektronske glasbe Parov...

Geovihar

Mladina, 20. oktober ― V filmu 2012 so Zemljo odprli in raztrgali sončni viharji, očitno produkti podnebnih sprememb, ki so tako neizbežne, da so jih prerokovali že Maji. V Geoviharju je človeštvo že tako pametno, da se zaveda pogubnosti podnebnih sprememb, zato izdela globalno mrežo geoinženirskih satelitov (Dutch Boy), s katerim Zemljo zaščiti pred segrevanjem – podnebne spremembe ustavijo.
St. Vincent: MASSEDUCTION

St. Vincent: MASSEDUCTION

Mladina, 20. oktober ― Annie Clark, bolj znana pod imenom St. Vincent, se po treh letih vrača z novo ploščo. Označila jo je kot najbolj osebno doslej, in da je res takšna, je razvidno že iz izpovedne uvodne skladbe Hang on Me ali singla New York. St. Vincent je po ploščah Actor in Strange Mercy opazno elektrificirala svoj glasbeni izraz, Masseduction pa je ena njenih bolj elektronsko usmerjenih stvaritev, a na njej še zmeraj najdemo...
Sugru

Sugru

Mladina, 20. oktober ― Bi radi zamašili luknjo v dežnih škornjih, popravili električni kabel, ki ga je zgrizla mačka, nadomestili polomljeni del ročaja škarij ali brez vrtanja pritrdili poličko na keramične ploščice v tuš kabini? Rešitev ponuja sugru, za katerega nemara še niste slišali, združuje pa najboljše lastnosti lepila, plastelina in silikona. Njegova stvariteljica je industrijska oblikovalka irskega rodu Jane Ni Dhulchaointigh,...
Ameriški pacient

Ameriški pacient

Mladina, 20. oktober ― Gangsterji so ultimativni kapitalisti: vse privatizirajo, izmišljajo si svoje zakone, ignorirajo državo, ne plačujejo davkov. Zato vedno tako blazno uspejo. Tak je bil recimo sociopatski, manični, paranoidni, epileptični Cody Jarrett, ki ga je v Beli vročini (White Heat, 1949), gangsterski klasiki, igral James Cagney. Ko na koncu filma beži pred policijo, se zateče na vrh neke rafinerije in tam vpije: »Mama,...

Manolo: Kralj čevljev

Mladina, 20. oktober ― Tale doku nas prepričuje, da je sloviti modni dizajner Manolo Blahnik totalni genij – genij čevljev. Slavni – Rihanna, Naomi Campbell, Paloma Picasso, Anna Wintour, David Bailey, Iman, Rupert Everett, Sofia Coppola itd. – ga ne morejo prehvaliti. Seks v mestu je nor nanj. Princesa Diana je že mrtva, a ga še vedno slavi. Zanj ni predober noben superlativ. Baudelaire!
Beck: Colors

Beck: Colors

Mladina, 20. oktober ― Trinajsti je prišel na petek, trinajstega. Novi album žanrskega žonglerja Becka je nastajal kar štiri leta, največ pa o njem pove to, da ga je sestavljal počasi skupaj s superproducentom Gregom Kurstinom. Skupaj sta odigrala tudi lep del instrumentacije. Colors je tako pričakovano najbolj brezbrižna pop plošča iz Beckove razmetane, barvite in obsežne diskografije. Je kraljica v kraljestvu toplih in veselih barv.
Pop histerija

Pop histerija

Mladina, 20. oktober ― Eno od vprašanj, na katero si v tej rubriki, četudi smo zavezani h gledanju slovenske televizije in razumevanju vsega, kar nam ponuja, ne znamo odgovoriti, je: Kdo uživa v gledanju Uroša Slaka? Kako je Uroš Slak lahko postal prvi obraz vseh televizij, na katerih se znajde, po kakšnem ključu dobiva človek, katerega gonilo je histerija, vedno nove priložnosti?
Ksana

Ksana

Mladina, 20. oktober ― Ksana je film o rečeh, ki jih Slovenci najbolj ljubijo – o avtu, prelepi naravi, Bibliji in bratomoru. David (Primož Vrhovec) in Roman (Jan Bučar) sta polbrata. Roman je fizični delavec (na gradbišču), David pa intelektualec, okej, igralec. Roman bo dobil otroka, David pa se ravno odpravlja v Hollywood, kjer bo moral, kot pravi njegov mentor, potegniti veliko kurcev, da se bo prebil.

Moj mali poni: Film

Mladina, 20. oktober ― Štiklov, ki brnijo v tejle dolgočasni animaciji, posneti po igračah ( ja, kot Transformerji), si ne boste zapomnili, zgodbo pač, ker ste jo videli že v trumi animacij: ko magično kraljestvo napadejo sile mraka, magični junaki krenejo na magično potovanje, ki jih magično zlepi in pripravi na magični obračun z mrakom. A takrat že navijate za mrak.
Kelela: Take Me Apart

Kelela: Take Me Apart

Mladina, 20. oktober ― Ameriška pevka in ustvarjalka pesmi Kelela ničesar ne prepušča naključju. To je bilo jasno že ob izidu mikstejpa Cut 4 Me, s katerim se je pred štirimi leti povzpela med najzanimivejše predstavnice sodobnega alternativnega R & B-ja. Tega se drži tudi z vrhunsko dodelanim albumskim prvencem, ki ga je ukrojila s pisano ekipo drznih elektronskih producentov (Arca, Jam City, Bok Bok, Kews itd.).
20 let Mladininega Proglasa, Letališče Ljubljana, Brnik

20 let Mladininega Proglasa, Letališče Ljubljana, Brnik

Mladina, 20. oktober ― Mladinina angažirana, družbeno koristna rubrika Proglas, ki s celostranskimi vizualnimi sporočili bralce ozavešča o najrazličnejših problematikah, praznuje dvajsetletnico. Ob tej priložnosti Mladina pripravlja razstavo na ljubljanskem letališču, kjer bo na ogled izbor več deset od skupno kar 1028 Proglasov, ki so bili objavljeni od jeseni 1997 do danes.

Milice 2

Mladina, 20. oktober ― Franci Kek zelo pogreša samega sebe. »Prej so me imeli vsi brez razloga radi, zdaj pa me vsi brez razloga sovražijo,« je rekel, ko se je po debaklu stranke Zares končala njegova politična kariera in ko zanj ni hotel več nihče slišati, toda v Milicah 2, s katerimi skuša preveriti, ali so se nekoč – pred izvolitvijo v parlament – tudi njegovemu humorju smejali brez razloga, takšnih replik, kot je zgornja, žal ne...
Muzike iz svetovnega podtalja

Muzike iz svetovnega podtalja

Mladina, 20. oktober ― Če vam je blizu izvirna, aktualna klubska glasba, potem obstaja velika verjetnost, da ste se že kdaj znašli na dogodkih domače ekipe Stiropor. Organizatorji klubskih noči in občasni založniki plošč nas namreč že nekaj let zalagajo z ustvarjalci, ki narekujejo sodobne trende v elektronski glasbi, njenih odvodih in obvodih. Tudi če to pomeni, da gre za trende, ki naših krajev morda še niti niso dosegli.
Muriel Barbery: Življenje vilinov

Muriel Barbery: Življenje vilinov

Mladina, 20. oktober ― V prejšnjem romanu, Eleganci ježa, je francoska pisateljica Muriel Barbery pisala o hišnici, ki prikriva svojo izobraženost. Ta samoukinja in zasilna kantovka mimogrede napade fenomenologijo in še kaj iz filozofije in opravi s tem, skupaj z dvanajstletnico, ki ima močna samomorilna nagnjenja, pa se potem lotita družbe in njene zlaganosti z dveh izločenih pozicij, od spodaj in z...
REJVikend

REJVikend

Mladina, 20. oktober ― V K4 se bo predstavila ekipa SOLVD (Christian Kroupa, Evident, Brt Čutul, Alex Ranerro in Vuka). V Trainstation Subart bodo gostili Krisa Kylvena, legendo mednarodne goa in psy scene. V Channel Zeru se bo predstavila nova generacija producentov in DJ-jev, tokrat kolektiv Spejs, v Rogu pa bo gostoval poljski producent Attaché.
še novic