Metod Pevec: »Pohlep in nenasitnost se selita tudi v odnose«

Metod Pevec: »Pohlep in nenasitnost se selita tudi v odnose«

Mladina, 21. november ― "Intenca je bila tudi, da pokažemo, da se pohlep in nenasitnost selita tudi v odnose. Močni ljudje radi vzpostavijo posesivne odnose do žene, otrok, bližnje okolice. Češ jaz jim omogočam to in to, zato morajo slediti meni. Krhke ženske zlahka pridejo v tak položaj." (Metod Pevec, režiser in scenarist filma Jaz sem Frenk v intervjuju na MMC )
Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

Mladina, 21. november ― Tokrat priporočamo premiero predstave Jana Rozmana z naslovom MEMEMEME, otvoritev CoFestivala s plesno predstavo Ujemanje, ki je nastala v sodelovanju ameriške koreografske inovatorke Deborah Hay in legendarnega švedskega baleta Cullberg, premiero drame Gospa z morja, znamenitega norveškega dramatika Henrika Ibsena v režiji Tina Grabnarja, otvoritev 35. Festivala LGBT filma.
Bollywoodska priredba filma Forrest Gump

Bollywoodska priredba filma Forrest Gump

Mladina, 20. november ― Film Forrest Gump (1994) v režiji Roberta Zemeckisa, ki je kinematografe polnil pred 25 leti, bo dobil bollywoodsko priredbo. V glavni vlogi bo nastopil indijski igralec Aamir Khan, na platna pa naj bi prišel prihodnje leto v božičnem času, je zapisal spletni portal Hollywood Reporter.
Središče sodobnega plesa

Središče sodobnega plesa

Mladina, 20. november ― Od 22. do 27. novembra bo v Ljubljani potekal mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival, ki ga organizirata Center urbane kulture Kino Šiška in Nomad Dance Academy Slovenia. V šestih dneh se bo zvrstilo 17 različnih dogodkov (delavnica, plesne predstave, dve slovenski filmski premieri, predavanje, okrogla miza ter predstavitev knjige).
Svetlana Makarovič: »To je iztrebek, ki naj bi bil satiričen in ki je poln obrekovanja«

Svetlana Makarovič: »To je iztrebek, ki naj bi bil satiričen in ki je poln obrekovanja«

Mladina, 19. november ― "Jaz pravim iztrebek, ki naj bi bil satiričen in ki je poln obrekovanja. Mislim, da se tega ne dela in da je to kršitev avtorske pogodbe. V najini knjigi pa nima ta tekst kaj iskati, tem bolj, ker je slabo napisan, kajti satirik pa Aleš Šteger ne zna biti." (Svetlana Makarovič, pisateljica, o "vsiljenem" uredniškem dodatku v njeni novi knjigi Luciferka, zaradi katerega se je sporekla z Alešem Štegerjem z založbe...
Hitler kot namišljeni prijatelj

Hitler kot namišljeni prijatelj

Mladina, 19. november ― Na letošnjem festivalu LIFFe si lahko 21. novembra ob 17.00 ogledate film Zajec Jojo, ki ga je režiral novozelandski režiser Taika Waititi. Odštekana satira o fantiču in njegovem namišljenem prijatelju Hitlerju, ki je na filmskem festivalu v Torontu prejela nagrado občinstva, ponuja razmislek o tem, na čem gradimo svoje predsodke in kako jih lahko premagamo.
Peter Svetina: »Cenzura je vedno ideološka«

Peter Svetina: »Cenzura je vedno ideološka«

Mladina, 18. november ― "Cenzura je v bistvu cenzura - je vedno ideološka. V totalitarnih sistemih je seveda na delu ideologija, ki v večini zelo omejuje. Razlika je, da v demokratičnih ali v sistemih, v katerih zdaj živimo v Evropi, cenzura večinoma omejuje manj ljudi. A še vedno gre v bistvu za ideološko cenzuro, tako ali drugačno. Seveda je na en način naša v družbi bolj sprejemljiva kot cenzura iz totalitarnih sistemov, ampak mislim,...
Pravljični svetovi 

Pravljični svetovi 

Mladina, 16. november ― V Galeriji DLUL v Ljubljan i bo od 20. novembra do 8. decembra na ogled razstava ilustracij Pravljični prehod, na kateri se predstavljajo Mojca Sekulič Fo, Andreja Gregorič in Alenka Spacal, ki v pravljične svetove vstopajo vsak dan. Vse so namreč slikarke, ilustratorke in pripovedovalke pravljic, le da prihajajo iz različnih poklicev. Kuratorka razstave: Nuša Podgornik.
Primož Bezjak, igralec

Primož Bezjak, igralec

Mladina, 15. november ― Primož Bezjak (1977) ni velik ljubitelj intervjujev. Tudi po letih navzočnosti na gledališki sceni in filmskih vlog, ki so s seboj prinesle večjo pojavnost v medijih, sebe ne dojema kot javno osebo in je včasih v zadregi, ko se mora izreči o določeni tematiki. »Razmišljam o tem, kaj je relevantno, na kaj bi moral opozoriti... potem ugotovim, da je relevantno vse, toda, po drugi strani – kdo pa sem jaz, da bi lahko...

Lea Culetto, Ravnikar Gallery Space

Mladina, 15. november ― Lea Culetto se v svojem delu osredotoča na žensko telo in odgovarja na način, kako ga »moški pogled« oblikuje skozi modo, oglaševanje in medije. S tem sebe in svoje delo postavlja v dolgoletno tradicijo feministične umetnosti. Tokrat bo predstavila rezultate svojega najnovejšega umetniškega raziskovanja: znamko oblek ulične mode, deflowered by Lea.
FKA twigs: MAGDALENA

FKA twigs: MAGDALENA

Mladina, 15. november ― FKA twigs se ne mudi. Kaže, da je izrazita dolgoprogašica. Odkar se je leta 2012 pojavila s serijo posnetkov drznejše plati elektro r & b-ja – ključni so bili predvsem rob rezajoči in trend narekujoči spremljevalni videospoti –, je svoj glasbeni (pa tudi vizualni) izraz odmerjala zlagoma in premišljeno. Tudi po leta 2014 izdanem prvencu LP1, ki je bil čista uspešnica, njena zbranost ni popustila niti za tren.

Pri Addamsovih

Mladina, 15. november ― Addamsovi, ultimativni priseljenci, ljubitelji pošastnosti in korupcije, se morajo preseliti v druge – jasno, gotske – kraje, ker jih “normalni” ljudje spet odženejo. Nič novega. Film potem na dolgo in široko “dokazuje”, da je “drugačnost” nekaj posebnega – nekaj, kar bi bilo treba slaviti, ne pa demonizirati. Spet nič novega. Animirani filmi so slavljenje “drugačnosti” prelevili v dolgčas.

Jan Rozman: MEMEMEME, Stara mestna elektrarna

Mladina, 15. november ― MEMEMEME je bivanjski prostor asociativnega toka skupnosti, trk brezkrajnega števila memov in njihovih odmevov. Prek teles performerjev, videa in zvoka predstava raziskuje možne pomenske vrzeli in preizprašuje mimetični nagon družbe oziroma neustavljivo težnjo po posnemanju. Koncept je zastavil Jan Rozman, v predstavi pa nastopajo Peter Frankl, Kaja Janjić, Julija Pečnikar in D...
Mount Eerie: Lost Wisdom pt. 2

Mount Eerie: Lost Wisdom pt. 2

Mladina, 15. november ― Tudi če se poslušanja glasbe ameriškega kantavtorja Phila Elveruma lotimo na dan, ko prekipevamo od sreče, bomo po nekaj skladbah izrazito otožni. Je izjemen pripovedovalec zgodb, njegova dela pa so tako bridka in intimna, da nas učinkovito ponesejo v njegov turobni svet. Prelomno ploščo, ganljivo zbirko žalnih pesmi A Crow Looked At Me, je posnel po smrti žene, glasbenice Geneviève Castrée, plošča Lost Wisdom pt.

Bitka za Midway

Mladina, 15. november ― Pol leta po japonskem napadu na Pearl Harbor se ameriška in japonska mornarica spopadeta pri Midwayu, pacifiškem atolu, ki izgleda kot prizorišče uvoda v Top Gun, v katerem se bo prihodnje leto vrnil Tom Cruise. Neustrašnemu pilotu, ki ga nadomešča in ki ga igra Ed Skrein, je ime Dick Best. Vau! Dick – Best! Če bi igral v porničih, mu imena sploh ne bi bilo treba spreminjati.
Inupathy

Inupathy

Mladina, 15. november ― Japonec Joji Jamaguči je, da bi bolje razumel svojega psa po imenu Akane, iznašel ovratnico, ki bere pasje misli. Pravzaprav inupathy, kot se ovratnica oziroma oprsnica imenuje, odčitava pasje razpoloženje, čustvena stanja. Zaznava namreč spremembe v pasjem srčnem utripu, na podlagi katerih oceni njegovo čustveno stanje in ga vizualno prikaže tako, da ustrezno obarva ekranček z logotipom.
Socialistična Ljubljana

Socialistična Ljubljana

Mladina, 15. november ― Socialistični sistem je bil z vidika potrošnje v Jugoslaviji precej drugačen kot v drugih vzhodnoevropskih državah, ki so bile za tako imenovano železno zaveso. Še posebej je bil vpliv Zahoda pri nas viden v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, pečat ameriške in britanske kulture, ki sta bili najprodornejši, je bil neizbežen, v kina so prihajali hollywoodski filmi, džuboksi so predvajali rokenrol, celo pop art...
B.Visible: Pleasant Clutter

B.Visible: Pleasant Clutter

Mladina, 15. november ― Čeprav bi po naslovu lahko sodili drugače, na dolgometražnem prvencu slovenskega producenta B.Visibla, ki sicer živi in ustvarja na Dunaju, ni sledu o kakšnem neredu. Morda se na prvi posluh – že zaradi izjemno dinamične zvočne in stilske podobe komadov – resda pojavi vtis kaotičnosti, toda hitro postane jasno, da za njegovo beatovsko elektroniko stojijo dobro premišljene in dodelane zamisli.
Alexander Manuiloff, dramatik in pisatelj

Alexander Manuiloff, dramatik in pisatelj

Mladina, 15. november ― Ni naključje, da kritiki in občinstvo Državo, predstavo brez igralcev in režiserja, hvalijo kot eno izmed najbolj inovativnih in domišljenih predstav, ki jih v zadnjih sezonah uprizarjajo na evropskih in svetovnih gledaliških odrih. V predstavi – vizualno je sestavljena le iz zaprtih ovojnic na mizi, nad katero visita gola žarnica in mikrofon, poleg nje pa je vedro – namreč njen avtor Alexander Manuiloff...
Pripravite kamere, prihajajo s traktorji

Pripravite kamere, prihajajo s traktorji

Mladina, 15. november ― Mestna občina Ljubljana gradi nov kanalizacijski vod. Kot je avgusta ugotavljal Mladinin novinar Staš Zgonik, je vod C0 del velikega, z evropskimi sredstvi podprtega projekta nadgradnje kanalizacijskega sistema. Pomembno vprašanje, na katero smo že poleti dobili odgovor, je, ali je smiselno, da poteka prek vodovarstvenega območja. Obsežne raziskave kažejo, da je vod, za katerega naj bi bili uporabljeni...
Andreï Makine: Knjiga kratkih večnih ljubezni

Andreï Makine: Knjiga kratkih večnih ljubezni

Mladina, 15. november ― Andreï Makine se je leta 1957 rodil v Sibiriji in je danes član francoske akademije. V Francoskem testamentu je popisal, kako ga je iz realsocialistične sivine reševala francoska civilizacija, kakor je je bil deležen iz babičinih knjig. Draž tujega jezika in obljuba daljnega, lepšega sveta sta ga potem pognala v migracijo in v Franciji je med skoraj klošarjenjem pisal, uspel pa šele, ko je svoje delo predstavil...
Earl Sweatshirt: Feet of Clay

Earl Sweatshirt: Feet of Clay

Mladina, 15. november ― Earl Sweatshirt je eden redkih, ki znajo duhamornost vsakdanjika in moreče atribute življenja prekucniti v edinstveno domiselne utrinke rapa. Po lanskem albumu Some Rap Songs je sodelovanje z založbo Columbia prekinil, da bi bila njegova že tako popolnoma antipop muzika lahko še bolj »tvegana«. In res, mini dodatek Feet of Clay je radikalizacija – podlag, ki niso nič drugega kot enolične, rudimentarne, osnovne,...
Festival Grounded, Monokel, Tiffany, Channel Zero

Festival Grounded, Monokel, Tiffany, Channel Zero

Mladina, 15. november ― Do 16. novembra bo na različnih prizoriščih v Ljubljani potekal 3. festival Grounded – festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma z naslovom Avtomatizacija in oblast/Automation and Power. V razpravah, projekcijah, predstavitvah, glasbenih nastopih in druženjih, katerih vrednostna izhodišča so enakost ne glede na osebne okoliščine, solidarnost s šibkejšimi in avtonomija, iščejo informirane,...
Samo Rugelj: Krčenje: diktatura trga, erozija duha in slovensko knjižno založništvo 2008–2020

Samo Rugelj: Krčenje: diktatura trga, erozija duha in slovensko knjižno založništvo 2008–2020

Mladina, 15. november ― Rugelj je idealni avtor te tematike, saj je hkrati založnik, esejist, lastnik bogate zasebne biblioteke in poznavalec knjigotrštva; ne le slovenskega, tudi ameriškega, britanskega in hrvaškega. Predvsem pa ni hladni opazovalec stanja stvari, temveč iskatelj književne renesanse. Njegov založniški angažma povzroča sicer lažji hendikep, ki mu ob nekaterih temah jemlje ostrino do kulturnega ministrstva, monopolov,...
Doktor Sleep

Doktor Sleep

Mladina, 15. november ― Stanley Kubrick je leta 1980 posnel Izžarevanje, v katerem se falirani, brezposelni pisatelj Jack Torrance (Jack Nicholson), ki doživlja popolno kreativno blokado, z družino – z ženo Wendy (Shelley Duvall) in sinom Dannyjem (Danny Lloyd) – preseli v prazen, zunajsezonski letoviški hotel Overlook, ki leži Bogu za hrbtom, tako rekoč sredi divjine, toda divjina, ki je nekoč moškega osvobodila in individualizirala, ni...

Lažni alarm

Mladina, 15. november ― Saga o slovenskih kipih Donalda (stoji na Selih pri Kamniku) in Melanie Trump (tega si lahko ogledate na Rožnem pri Sevnici) se nadaljuje. Pred nekaj tedni je zakrožila novica, da Trumpov kip, ki uradno sicer ni Trumpov kip, temveč se imenuje Kip svobode, njegova podobnost z ameriškim predsednikom pa je le naključna, išče nov dom, saj ga ne želi sprejeti nobena slovenska občina – na Selih pri Kamniku so ga...
Svetlana Makarovič: Luciferka

Svetlana Makarovič: Luciferka

Mladina, 15. november ― Danes zvečer bo v dvorani ljubljanskega Mini teatra predstavitev biografske pripovedi Svetlane Makarovič. Luciferko, kakor nosi knjiga naslov, je Svetlani Makarovič pomagal napisati Matej Šurc.
REJVikend

REJVikend

Mladina, 15. november ― Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Klubu Božidar bodo v okviru serialke Ventilator nastopili Bane, DJ Woo-D in DJ Zhe, v K4 Call Super, Oliver Hafenbauer, Upsammy, v klubih Tiffany, Monokel in Channel Zero pa na Festivalu Grounded Ikonika, Oli Xi, Rui Ho, Coucou Chloe, Loraine James in drugi.
Primož Bezjak, igralec, ki ni nikoli prehitro zadovoljen s končnim rezultatom

Primož Bezjak, igralec, ki ni nikoli prehitro zadovoljen s končnim rezultatom

Mladina, 15. november ― Primož Bezjak (1977) ni velik ljubitelj intervjujev. Tudi po letih navzočnosti na gledališki sceni in filmskih vlog, ki so s seboj prinesle večjo pojavnost v medijih, sebe ne dojema kot javno osebo in je včasih v zadregi, ko se mora izreči o določeni tematiki. »Razmišljam o tem, kaj je relevantno, na kaj bi moral opozoriti... potem ugotovim, da je relevantno vse, toda, po drugi strani – kdo pa sem jaz, da bi lahko...
Alexander Manuiloff, dramatik in pisatelj: »Formula populistov je preprosta: poneumljanje ljudi in strašenje«

Alexander Manuiloff, dramatik in pisatelj: »Formula populistov je preprosta: poneumljanje ljudi in strašenje«

Mladina, 15. november ― Ni naključje, da kritiki in občinstvo Državo, predstavo brez igralcev in režiserja, hvalijo kot eno izmed najbolj inovativnih in domišljenih predstav, ki jih v zadnjih sezonah uprizarjajo na evropskih in svetovnih gledaliških odrih. V predstavi – vizualno je sestavljena le iz zaprtih ovojnic na mizi, nad katero visita gola žarnica in mikrofon, poleg nje pa je vedro – namreč njen avtor Alexander Manuiloff...
še novic