Nov odpiralni čas razstave Franceta Miheliča

Loški muzej, 3. junij ― V mesecih od junija do septembra, bo Galerija Franceta Miheliča v 2. nadstropju Kašče (Spodnji trg 1 4220 Škofja Loka) odprta ob petkih od 10.00 do 18.00. Vstop je brezplačen. V galeriji hranimo dela, ki jih je umetnik zapustil Škofji Loki, v spomin na rojstne Virmaše in zgodnja otroška leta, ki jih je preživel v teh krajih. Miheličev bogat slikarski opus sicer slovi po fantastični vsebini, še posebej je znan po motivu kurenta, zanimala pa ga je tudi mitologija. Več o razstavi... Vabljeni k ogledu!

Rdeče zlato: Žafran v Škofji Loki

Loški muzej, 3. junij ― V petek, 31. 5., smo v Loškem muzeju v okviru pobude Dobimo se na vrtovih predstavili grajski vrt Loškega gradu. Kustosinja Biljana Ristić nam je orisala zgodovino vrta, nato pa smo se posvetili prav posebni rastlini – žafranu. Ta je opisan v enem izmed poglavij v knjigi protestantskega plemiča Wolfganga Helmharda von Hohberga Georgica Curiosa Aucta (1715/16), ki je del Tavčarjeve knjižnice z dvorca na Visokem v Poljanski dolini. Več o gojenju žafrana sta nam povedala Ivan Mangani in Anja Bukudur, ki se s tem ukvarjata že kar nekaj let.  Namen petkovega dogodka je bil na drugačen način vzbuditi čut za naravno okolje, ki ga v muzeju deloma predstavljamo s prirodoslovno zbirko in do katerega v Loškem muzeju čutimo odgovornost.

Odpiralni čas junija

Loški muzej, 3. junij ― Loški muzej je junija odprt od ponedeljka do nedelje od 10. do 18. ure, Škoparjeva hiša na grajskem vrtu pa ob sobotah in nedeljah od 10. do 18. ure. Galerija Ivana Groharja na Mestnem trgu je odprta od torka do nedelje od 10. do 14. ure, ob sredah do 18. ure, Galerija Franca Miheliča na Spodnjem trgu pa ob petkih od 10. do 18. ure. Vabljeni na obisk!

Dolgo 19. stoletje: nove vsebine na spletu

Loški muzej, 27. maj ― Vabimo vas k branju nanovo dodanih posameznih poglavij o življenju na Loškem v 19. stoletju. Vsebine predstavljajo del razstave Dolgo 19. stoletje: Škofja Loka od leta 1803 do leta 1914, ki je bila do 26. 5. 2024 na ogled v Galeriji na gradu. Razstave si v živo ni več mogoče ogledati, poglavja o življenju v 19. stoletju pa se bodo v prihodnje še dopolnjevala, zato vabljeni k rednemu spremljanju naše spletne strani.

AnimotMuzik v Loškem muzeju

Loški muzej, 21. maj ― V nedeljo, 12. 5., smo na grajskem vrtu gostili zadnji letošnji koncert iz cikla AnimotMuzik. AnimotMuzik je medvrstni koncertni cikel, ki se odvija v parkih in na vrtovih po Sloveniji. Cikel sloni na prevpraševanju uveljavljenih načinov glasbenega izražanja, občinstvo pa vabi k čuječnemu poslušanju. Povabljene glasbenice in glasbeniki nastopajo v naravnih okoljih, kjer pred očmi poslušalcev vzpostavljajo simbiotično razmerje med človekom in naravo. S poudarkom na poglobljenem doživljanju zvočnih pokrajin se širi zavedanje o pomenu narave za človeško kulturo ter poudarja njen vpliv na umetniško ustvarjanje. V Loškem muzeju čutimo odgovornost do naravnega okolja, ki ga deloma predstavljamo s prirodoslovno zbirko, na drugačen način pa želimo javnosti približati čut za okolje v okviru dogodkov, kot je bil nedeljski. Ponosni smo, da nas je nevladna organizacija Cona povabila k sodelovanju in da smo lahko tudi skupaj uresničevali to poslanstvo. 
Mednarodni dan muzejev

Mednarodni dan muzejev

Loški muzej, 13. maj ― Loški muzej Škofja Loka tudi letos sodeluje v mednarodni muzejski akciji, ki je namenjena večanju prepoznavnosti muzejev in njihovega pomena v družbi. Ta poteka že vse od leta 1977, ko je mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot mednarodni dan muzejev. Vstop v muzej je zato v soboto, 18. maja brezplačen, odprt pa bo vse do 21. ure. Ogledate si lahko vse stalne in občasne razstave. Na ta dan vas ob 11. uri vabimo na delavnico za otroke in družine Pisane muzejske majčke, ob 18. uri pa si lahko v spremstvu vodiča ogledate muzejske stalne zbirke.
Mednarodni dan družin in Teden družin

Mednarodni dan družin in Teden družin

Loški muzej, 10. maj ― Tudi letošnje letu se pridružujemo akciji Za družine brezplačno, zato v tednu družin od 15. do 22. maja vabimo družine na brezplačen obisk muzeja. Družine vabimo na samostojno raziskovanje bogatih muzejskih zbirk, na katerega se lahko odpravite tudi v družbi papagaja Kokija, s Kokijevim nahrbtnikom, polnim zanimivih predmetov (uporaba je brezplačna), in delovnim zvezkom (cena: 4,50 EUR). V soboto, 18. maja, ko obeležujemo tudi mednarodni dan muzejev, družine vabimo, da se nam ob 11. uri pridružijo na delavnici Pisane muzejske majčke, ob 18. uri pa na Javnem vodstvu po stalnih muzejskih zbirkah. Vabljeni, da se nam pridružite tudi v nedeljo, 19. maja, od 10. do 17. ure, ko bo pred Dvorcem Visoko v Poljanski dolini potekal otroški festival Dan prijateljstva.
Odpiralni čas maja

Odpiralni čas maja

Loški muzej, 26. april ― V maju Loški muzej prehaja na poletni odpiralni čas. Muzej bo tako odprt od torka do nedelje med 10. in 18. uro, Galerija Ivana Groharja pa od torka do nedelje od 10. do 14. ure, ob sredah do 18. ure. Ob napovedanih večernih dogodkih, bo muzej podaljšal obratovalni čas do pričetka dogodka.
Arhiv Muzejskih zapiskov

Arhiv Muzejskih zapiskov

Loški muzej, 26. april ― Vsak drugi ponedeljek popoldne lahko na Radiu Sora poslušate kratke prispevke kustosov Loškega muzeja. Arhiv oddaj je objavljen na spletni strani Radia Sora, sedaj pa tudi na naši spletni podstrani Muzej+. Vabljeni k poslušanju!
O ključih in ključavnicah z gradu Divja Loka

O ključih in ključavnicah z gradu Divja Loka

Loški muzej, 25. april ― S pojavom stalne naselitve, razvojem civilizacije in nastankom urbanih središč so ljudje živeli v strnjenih naseljih tesno drug ob drugem. Vsakdo je imel v svojem bivališču tudi osebno lastnino, ki je ni želel deliti z drugimi, prav gotovo pa ne z nepridipravi, ki so obstajali vse od začetkov človeštva in se skušali vsaj tu in tam malo okoristiti tako, da so kaj odtujili oziroma si “izposodili” od nič hudega slutečega soseda ali iz njegove hiše. Da bi kraje preprečili oziroma tatovom vsaj močno otežili delo, so ljudje začeli zaklepati svoja bivališča in na vrata hiš nameščati take in drugačne zapahe ter ključavnice.
Peča

Peča

Loški muzej, 24. april ― Peča je naglavna ruta, urezana kvadratno, redkeje pravokotno ali trikotno. Na glavo se polaga, guba ali zavezuje tako, da bolj ali manj pokriva lase in vrat, obraz pa pušča odkrit. Sodi med najstarejše in najsplošneje razširjeno pokrivalo v številnih kulturah. Na Slovenskem se peča v pisnih virih prvič omenja leta 1334: “Žene s Kranjskega so nosile na glavi belo strjeno ruto, ki je visela doli po hrbtu in del tega zakrivala.” Vse do konca 15. stoletja so jo nosile ženske vseh družbenih skupin, od fevdalk, meščank do kmetic. V 16. stoletju so fevdalke in meščanke začele pečo nadomeščati z drugimi pokrivali – avbami, klobuki, zavijačami in kapami, a je še niso popolnoma opustile vse do konca 18. stoletja. V prvi polovici 19. stoletja so se s pečo pokrivale le še kmetice, ki so jo ponekod kot pražnje/svečano pokrivalo obdržale do srede 20. stoletja.
Odpiralni čas aprila

Odpiralni čas aprila

Loški muzej, 28. marec ― V aprilu bo Loški muzej odprt po zimskem odpiralnem času in sicer od torka do nedelje med 10. in 17. uro, Galerija Ivana Groharja pa od torka do nedelje od 10. do 14. ure, ob sredah do 17. ure. Ob napovedanih večernih dogodkih, bo muzej podaljšal obratovalni čas do pričetka dogodka.
»Vse je dišalo po veliki noči«: Praznovanje velike noči v Škofji Loki tekom 19. stoletja

»Vse je dišalo po veliki noči«: Praznovanje velike noči v Škofji Loki tekom 19. stoletja

Loški muzej, 28. marec ― “V Loki vse diši po veliki noči, po zemlji, soncu, pomladi in sreči, ” je leta 1809 v svoj dnevnik zapisala Ločanka Karolina Pasler[1]. Pomembno mesto med prazniki so imeli zlasti cerkveni, med katerimi je najpomembnejšega predstavljala ravno velika noč. Obhajanje velike noči je potekalo skozi celotno 19. stoletje, z izjemo obdobja Ilirskih provinc (1809–1913).
Andrej Perko v Galeriji na Pungertu

Andrej Perko v Galeriji na Pungertu

Loški muzej, 28. marec ― V sredo, 20. 3. 2024, ob 19. uri je svoja umetniška dela v Cafe Galeriji Pungert v Kranju na ogled postavil fotograf Andrej Perko, član Združenja umetnikov Škofja Loka. Ukvarja se predvsem s črno-belo, analogno in hibridno fotografijo ter starimi foto-grafičnimi tehnikami. Razstavljeni cikel fotografij s pomenljivim naslovom Korozija civilizacije, je projekt, ki je nastajal procesno.
Pogreb Franje Tavčar

Pogreb Franje Tavčar

Loški muzej, 28. marec ― Dva meseca po praznovanju svoje 70-letnice je 8. aprila 1938 Franja Tavčar. Franja se je v javno življenje na prehodu iz 19. v 20. stoletje zapisala kot vplivna narodna dama, predana društvena delavka, humanitarka, borka za ženske pravice, mecenka mladih umetnikov in ne nazadnje 'Visoška' gospa. Po smrti moža Ivana Tavčarja je ostala aktivna v javnem življenju. Na žalne slovesnosti so se ji prišli pokloniti pripadniki vseh slojev in stanov, dostojanstveniki, narodne dame, delavci in betežne starke. Prišli so iz Ljubljane, Beograda, Zagreba, Poljanske doline in drugih krajev. Rodbina je prejemala sožalja od blizu in daleč, med njimi tudi sožalno brzojavko od ministra za notranje zadeve dr. Antona Korošca. V prispevku je predstavljen podroben opis pogrebnih slovesnosti ob njeni smrti.
še novic