Virtualno odprtje razstave DK Trn

Virtualno odprtje razstave DK Trn

Loški muzej, 26. januar ― V Galeriji Ivana Groharja se z izborom iz ikonične serije barvnih fotografij, ki nosi naslov Trn, predstavlja uveljavljeni slovenski umetniški fotograf DK. Razstavo zaradi trenutnih zdravstvenih razmer odpiramo virtualno – v videu jo predstavljata umetnik DK in kustos Boštjan Soklič.
Sprehod skozi čas

Sprehod skozi čas

Loški muzej, 13. januar ― Pred 40 leti se je v Kranju zgodila velika likovna razstava Likovna prizadevanja na Gorenjskem 82, na kateri je sodelovalo 48 takrat najbolj vidnih gorenjskih likovnih ustvarjalcev, med njimi tudi 11 članov in članic Združenja umetnikov Škofja Loka.
Živalske upodobitve

Živalske upodobitve

Loški muzej, 12. januar ― V likovni umetnosti se človekov odnos do psov kaže tudi v tem, da so vključeni v številne individualne ali skupinske portrete, poleg tega pa se na upodobitvah pojavljajo tudi samostojno. Manjši psiček je vključen tudi v skupinski portret družine Erberg iz začetka 18. stoletja, ki je na ogled v stalni zbirki Loškega muzeja Škofja Loka.
Dagarin v Jesharni

Dagarin v Jesharni

Loški muzej, 11. januar ― V znani loški piceriji Jesharna se s svojimi likovnimi deli iz ustvarjalnega obdobja, zaznamovanega s časom pandemije, predstavlja dolgoletni član Združenja umetnikov Škofja Loka in član ZDSLU Rado Dagarin.
Motiva lakote in hrane v delih Iveta Šubica

Motiva lakote in hrane v delih Iveta Šubica

Loški muzej, 7. januar ― Hrana povezuje naravo z družbo in kulturo, kot táko pa jo je treba brati tudi v Šubičevih delih, kjer je navadno vključena v različne likovne motive: od dela na polju, predelave hrane, do omizja ali portretov. Do hrane in kmečkega dela je umetnik čutil globoko spoštovanje, zato imata lahko tudi simbolni pomen.
Premene loškega pejsaža

Premene loškega pejsaža

Loški muzej, 3. januar ― V loškem okolju, kjer ima krajinsko slikarstvo dolgo in bogato tradicijo, se je v drugi polovici 20. stoletja zgodil svojevrsten prelom. Doživljanje krajine je postalo ekspresivno in ponotranjeno, hkrati pa so se slikarji začeli odpirati takratnim modernim, novodobnim vplivom, ki so prihajali v naše kraje iz tujih centrov evropske in svetovne umetnosti.
Časopisne strani še vedno predstavljajo poseben mik

Časopisne strani še vedno predstavljajo poseben mik

Loški muzej, 3. januar ― Razpraševanje starih časopisov iz muzejske knjižnice, ki je poleti potekalo na dvorišču Loškega gradu, je pritegnilo pozornost številnih mimoidočih. Posebej zanimive so se jim zdele izvrstno ohranjene fotografije in grafike v člankih kakor tudi zadnje strani časopisov, namenjene precej iznajdljivim reklamam in oglasom.
Odpiralni čas januarja

Odpiralni čas januarja

Loški muzej, 3. januar ― Loški muzej bo januarja odprt po običajnem zimskem odpiralnem času, Galerija Ivana Groharja pa zaradi Izložb domišljije po nekoliko prilagojenem. Med 17. in 25. januarjem bo zaradi priprave nove razstave zaprta.
Praznični odpiralni čas in voščilo

Praznični odpiralni čas in voščilo

Loški muzej, 17. december 2021 ― Ekipa Loškega muzeja Škofja Loka vam želi prijetne praznike ter srečno, zdravo in kulturno leto 2022! Loški muzej in Galerija Ivana Groharja bosta v petek, 24. in 31. decembra, odprta od 10.00 do 14.00, 25. decembra, 1. in 2. januarja pa bosta zaprta.
Zlati oltar sv. Ingenuina iz Dražgoš

Zlati oltar sv. Ingenuina iz Dražgoš

Loški muzej, 15. december 2021 ― V razstavnem kotičku Fokus predstavljamo zlati oltar sv. Ingenuina iz cerkve sv. Lucije v Dražgošah. V njegove tri niše so postavljene figure svetnikov, med katerimi najbolj izstopa sv. Miklavž, šele pred kratkim pa smo odkrili tudi, kdo sta preostala dva svetnika in zakaj sta upodobljena.
še novic