Podružnična cerkev sv. Tomaža v Brodeh

Podružnična cerkev sv. Tomaža v Brodeh

Loški muzej, 1. marec ― Podružnična cerkev sv. Tomaža v vasici Brode izhaja iz 15. stoletja, njeno zunanjščino pa je leta 1530 z motivi Poslednje sodbe, sv. Krištofa in Kristusa z apostoli poslikal freskant Jernej iz Loke. Gre za edini primer pri nas znane celotne poslikave zunanjščine. 
Tavčarjevo leto

Tavčarjevo leto

Loški muzej, 16. februar ― Letos mineva 100 let od smrti pisatelja Ivana Tavčarja, zato je Vlada Republike Slovenije na pobudo Ministrstva za kulturo leto 2023 razglasila za Tavčarjevo leto. V Loškem muzeju ob tej priložnosti pripravljamo pester program, ki bo potekal vse leto in se bo odvijal tako v muzeju kot Dvorcu Visoko.
Razstavni program 2023

Razstavni program 2023

Loški muzej, 3. februar ― V letu 2023 bomo v muzeju vzpostavili novo stalno zbirko starih knjig iz knjižnice dr. Ivana in Franje Tavčar, v Galeriji na gradu bomo predstavili življenjski opus industrijskega oblikovalca Marjana Žitnika in Dolgo 19. stoletje, v Galeriji Ivana Groharja nadaljujemo serijo Sodobne tendence, v Okroglem stolpu pa bo med drugim gostoval bienale tekstilne umetnosti BIEN.
Odpiralni čas februarja

Odpiralni čas februarja

Loški muzej, 1. februar ― Loški muzej in Galerija Ivana Groharja bosta februarja odprta po zimskem odpiralnem času, muzej od torka do nedelje od 10.00 do 17.00, galerija pa od torka do nedelje od 10.00 do 14.00, v sredo do 17.00.
Odprtje razstave Gorana Tomčića Pompom mreže Škofja Loka

Odprtje razstave Gorana Tomčića Pompom mreže Škofja Loka

Loški muzej, 26. januar ― V Galeriji Ivana Groharja smo odprli razstavo Pompom mreže Škofja Loka v Berlinu živečega hrvaškega umetnika Gorana Tomčića. Gre za prvo celovito razstavno predstavitev dolgoročnega participativnega projekta, v okviru katerega umetnik od leta 2015 v sodelovanju s publiko vzpostavlja trenutne situacije in prostorske instalacije po vsem svetu.
Kmetijsko-gozdarska zadruga z. o. o. Škofja Loka

Kmetijsko-gozdarska zadruga z. o. o. Škofja Loka

Loški muzej, 25. januar ― Živinoreja je bila na Loškem, zlasti v Poljanski in Selški dolini, že od nekdaj pomembna gospodarska panoga. V drugi polovici 19. stoletja se je začela usmerjati v govedorejo ter predelavo mesa in mleka, za kar so bili odločilni trije dejavniki: zemljiška odveza, ki je kmeta gospodarsko osamosvojila, uvajanje novih pasemskih živali in zadružništvo.
Na stičišču telesnosti in razkroja

Na stičišču telesnosti in razkroja

Loški muzej, 23. januar ― V galeriji Media Nox so študentje umetnostne zgodovine mariborske filozofske fakultete na letošnji semestrski razstavi predstavili nekatera izjemna, a redko videna dela našega rojaka, slikarja Franceta Miheliča. Risbe in grafike, ki so jih izbrali za razstavo, zajemajo dve pomembni temi, ki sta Miheliča spremljali skozi celotno življenjsko ustvarjanje – krajino in figuro.
Podaljšan odpiralni čas muzeja

Podaljšan odpiralni čas muzeja

Loški muzej, 19. januar ― V sredo, 25. januarja 2023, bo Loški muzej odprt do 18. ure. Vabljeni na ogled naših stalnih zbirk, razstave Ive Šubic – ilustrator in kulturni delavec ter Umetnik živi muzej Tomislava Brajnovića, ob 18.00 pa v Galerijo Ivana Groharja na odprtje razstave Gorana Tomčića.
Iščemo nove vodičke in vodiče

Iščemo nove vodičke in vodiče

Loški muzej, 17. januar ― Loški muzej vabi k sodelovanju vse, ki jih veseli delo vodiča oz. vodičke v muzeju, predvsem študente in študentke zgodovine, arheologije, etnologije, umetnostne zgodovine, likovne pedagogike ter drugih humanističnih in družboslovnih smeri. Prijave zbiramo do 1. 2. 2023!
Slopasto znamenje na Suhi

Slopasto znamenje na Suhi

Loški muzej, 13. januar ― Vas Suha pri Škofji Loki ni znana le po impozantnih kmečkih dvorih in cerkvi s kranjskim prezbiterijem, temveč tudi po dveh vidnih znamenjih, različnih tako po času nastanka kot obliki. Pri Španovi hiši se nahaja mlajše trikotno znamenje, v lokusu sakralnega objekta pa starejše Lojzkino znamenje, ki je slopasto.
še novic