21. septembra 1814 se je v Pečovju (Teharje) rodil Miha Vizjak, kmet in slovenski politik

Kamra.si, 21. september ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...21. septembra 1814 se je v Pečovju (Teharje) rodil Miha Vizjak, kmet in slovenski politik. Umrl je 17. marca 1892. Miha Vizjak, p. d. Pečovšek, je bil posestnik, znani sadjar, narodnjak in teharski občinski odbornik doma iz Pečovja, ki se je rodil očetu Janezu Vizjaku in materi Jeri, rojeni Žnidar. Posebej ga je odlikovalo delo na področju sadjarstva, gojenja vinske trte, pa tudi sviloprejstva. Sadno drevje je presejal, cepil s prilagajanjem in gojenjem divjakov iz gozda. Z gojenjem sadnega drevja si je pomagal tudi s kmetijskimi nasveti iz Bleiweisovih Kmetijskih in rokodelskih novic, ki so začele izhajati leta 1843, na pobudo njegovega velikega prijatelja Antona Grabiča. Kasneje je sadno drevje gojil skupaj s sinom Matijem, ki se je učil na poskusnem posestvu in v sviloprejski šoli pri Gradcu. Z nemških dežel, predvsem Saške, je začel naročati in saditi žlahtne sorte jablan (Karolina, Burghartova, arleanska in Baumannova renata), hrušk (maslenka, pastorjevka) in češenj (bele, rdeče hrustavke). Okoliške kmete je oskrboval s sadikami in jim pomagal z nasveti pri gojenju samega sadnega drevja. Ustanovil je tudi prvo zasebno drevesnico v celjskem okrožju. Za svoje delo na področju sadjarstva je bil večkrat nagrajen na sadnih razstavah, leta 1864 ga je cesar odlikoval s srebrnim križcem za zasluge s krono.

Svet češke književnosti skozi prevode Zdenke Škerlj Jerman

Kamra.si, 21. september ― Slovanska knjižnica vabi vse, ki jih zanima češka književnost, na ogled razstave o izjemni prevajalki Zdenki Škerlj Jerman (1933-2010), ki je v svojem petdesetletnem delovanju v slovenski prostor prenesla neizčrpno število čeških pisateljev. Zaslužna je za prevode leposlovja in otroške književnosti, izdane knjižno, revijalno ali v obliki radijskih iger. Razstavo so pripravili Oddelek za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Društvo slovenskih književnih prevajalcev in Kulturno-umetniško društvo Police Dubove v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana. Projekt je podprlo Veleposlaništvo Češke republike v Ljubljani. Razstava je na ogled od 12. 9. do 5. 11. 2018 v 2. nadstropju na Einspielerjevi cesti 1 za Bežigradom.

Življenje in delo dr. Antona Murka

Kamra.si, 21. september ― Praznovanju občinskega praznika Občine Hoče-Slivnica, ki ga bodo zaznamovale postavitve informativnih tabel kulturnim znamenitostim in pomembnim občanom, se pridružujemo s pregledno razstavo, namenjeno enemu najvidnejših Hočanov. Slovničar in leksikograf, teolog in nadžupnik dr. Anton Murko (1809-1871), po katerem bo ob tej priložnosti poimenovana ulica v bližini Knjižnice Hoče, je v 2. tretjini 19. stoletja močno zaznamoval hoško nadžupnijo in si s svojimi prizadevanji k enotnosti knjižnega jezika pridobil velik ugled med takratno slovensko kulturno srenjo. Po razstavi, ki je nastala v sodelovanju med občino, Marjanom Čandrom, podjetjem Ledinek in nadžupnikom Alojzom Petričem, nas bo v torek, 25. septembra 2018, ob 17. uri popeljala Majda Strašek Januš. Vljudno vabljeni v Knjižnico Hoče!   

21. septembra 1905 je bil v Šentvidu pri Ljubljani odprt Zavod sv. Stanislava

Kamra.si, 21. september ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...21. septembra 1905 je bil v Šentvidu pri Ljubljani odprt Zavod sv. Stanislava Zavod sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani je slovenska rimskokatoliška ustanova, namenjena izobraževanju in vzgoji. Njeni začetki segajo v zadnja leta 19. stoletja, ko je takratni ljubljanski škof Anton Bonaventura Jeglič predstavil zamisel o gradnji prve povsem slovenske gimnazije. Po mnogih zapletih, ko mestne oblasti niso dovolile gradnje v središču mesta, je Jeglič 16. julija 1901 blagoslovil temeljni kamen za gradnjo Škofovih zavodov. Gradnja je trajala več kot 4 leta, stroški pa so bili temu primerni. Škof je prostore blagoslovil 21. septembra 1905.

20. september 1875, začel se je pouk na okoliški osnovni šoli v Celju

Kamra.si, 20. september ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. september 1875, začel se je pouk na okoliški osnovni šoli v Celju. V drugi polovici 19. stoletja, natančneje v letu 1875, se je začelo poučevanje slovenskih otrok v slovenskem jeziku. Današnja I. osnovna šola se je takrat imenovala Okoliška šola.  Takratna mestna oblast je bila nemška in je nasprotovala prizadevanju slovenskih izobražencev, da bi poučevali slovenske otroke v slovenskem jeziku. Kljub temu, da je leta 1869 izšel Zakon o ljudskih šolah, je občinski odbor leta 1870 sprejel sklep, da je učni jezik v mestni ljudski šoli izključno nemščina. Za Slovence v mestu, predvsem pa za okoliško občino tak sklep ni bil sprejemljiv. Okoliški otroci so namreč morali obiskovati skupno mestno šolo, okoliška občina pa je morala mestni občini za to plačevati prispevek, starši pa za svoje otroke šolnino. Šolski obisk je bil zaradi tega zelo slab in le malo celjskih okoličanov je znalo pisati in brati. Veliko število šoloobveznih otrok, prepolni oddelki mestne šole in uporaba nemščine kot edinega učnega jezika so bili razlogi za ustanovitev prve slovenske šole z imenom Ljudska šola celjske okolice.  Pouk v njej se je začel 20. septembra 1875.

Muzejski vikend na Ptuju: Od trstenk do orgel

Kamra.si, 20. september ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi otroke in starše na septembrski Muzejski vikend, ki bo v soboto, 22. septembra 2018, od 10. do 16. ure, na Ptujskem gradu. Ogledali si bomo delno prenovljeno zbirko glasbil in razstavo Veščine in skrivnosti orglarskih mojstrov, zaigrali na razstavljene orgelske registre, na trstenke in haloško žveglo ter si izdelali Panove piščali. Muzejski vikend je namenjen družinam z otroki od četrtega leta starosti dalje in je brezplačen.

Modna revija v Tovarni umetnosti Majšperk

Kamra.si, 20. september ― Tovarna umetnosti Majšperk (Breg 8) vljudno vabi na modno revijo, ki bo v petek, 21. septembra 2018, ob 18. uri. Predstavile so bodo modne oblikovalke Sanja VELIČKOVIĆ, Maja TOFANT, Oksana PRELOG / OK SANKA in Janja KRESLIN RAUTER / Janjin sijaj. Gosta večera bosta Tomaž Vidovič in Simon Weingartner.  Vljudno vabljeni!

Razstava Franca Simoniča

Kamra.si, 20. september ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vabi na odprtje razstave slikarja Franca Simoniča, ki bo v četrtek, 27. septembra 2018, ob 18. uri v Salonu umetnosti na Ptuju (Prešernova ulica 1). Redkokatero mesto v Sloveniji se lahko pohvali s tako bogato in dragoceno kulturno dediščino ter široko paleto umetniških ustvarjalcev, kakor starodavno mesto Ptuj. S svojo ustvarjalno energijo je skozi stoletja pritegnilo in zaznamovalo številne ustvarjalce in poustvarjalce na področju umetnosti, ki so z delom, voljo in znanjem vtisnili mestu prepoznaven in samosvoj pečat v vseh njegovih zgodovinskih obdobjih do danes. Med vsemi, ki jih je mesto Ptuj še posebej nagovorilo in navdihnilo, pa zagotovo izstopajo likovni ustvarjalci. Tudi ptujski slikar Franc Simonič (1942) sodi mednje. Na razstavi bomo predstavili njegov novejši likovni ciklus, kjer je z lavirano risbo in akrilnimi barvami upodobil mesto Ptuj, njegove ulice, mestne hiše, trge in meščane. Skozi Simoničeve natančne in umetniško dovršene upodobitve spoznamo stoletno arhitekturno dediščino mesta, za katerega si želimo, da bi ostalo ustvarjalni navdih še mnogim rodovom. Pa ne samo na umetniškem področju. Risbe in slike Franca Simoniča so zagotovo verodostojni umetniški zapisi v zgodovini ptujske zakladnice likovne umetnosti, kjer bodo njegove podobe starega Ptuja ostale zapisane tudi v prihodnosti.(Stanka Gačnik)    Razstava bo na ogled do 21. oktobra 2018. Vljudno vabljeni!

19. septembra 1917 je umrl Fran Maselj - Podlimbarski, slovenski častnik in pisatelj

Kamra.si, 19. september ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. septembra 1917 je v Pulkavi (Avstrija) umrl Fran Maselj (nadimek Podlimbarski), slovenski častnik in pisatelj. Rodil se je 23. novembra 1852. Rodil se je srednjemu kmetu v Spodnjih Lokah pod Limbarsko goro (zato je kasneje izbral psevdonim Podlimbarski). Ljudsko šolo je obiskoval v Krašnji, gimnazijo pa v Ljubljani. Skozi šolska leta se je spopadal z velikimi gmotnimi težavami. Od doma je prejemal skromno pomoč, ki je komaj zadostovala za stanovanje. Za hrano in obleke je moral poskrbeti sam, zato je pozneje zapisal, da se mu vse življenje sanja o raztrganem obuvalu. Svoje slabo materialno stanje je zato poskusil izboljšati z inštrukcijami, vendar ga je zaradi tega doletela nesreča, ki je korenito spremenila njegovo življenje. Bil je po krivem obtožen, da je v prepovedanem razmerju z dekletom, ki ga je inštruiral. Čeprav je obtožba bila lažna, je bil Maselj izključen iz gimnazije. Ker je bil dovolj star, so ga 1872 poklicali k vojakom. Tri leta je služil v Mariboru, na Slovaškem in Moravskem. 

19. septembra 1851 se je v Trzinu rodil Ivan Hribar, slovenski bančnik, politik, diplomat in publicist

Kamra.si, 19. september ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. septembra 1851 se je v Trzinu rodil Ivan Hribar, slovenski bančnik, politik, diplomat in publicist. Umrl je 18. aprila 1941 v Ljubljani. Rodil se je v Trzinu, v družini s šestimi otroki. Oče Hribar je bil prekupčevalec s posestvi, zato se je morala družina večkrat seliti. V otroštvu je bil Ivan bolehen otrok, oboleval je za padavico. Njegova mati je bila zelo verna žena, zato je z otrokom romala k Svetemu Valentinu po pomoč in to naj bi naredilo konec njegovi božjasti. V šoli se je hitro učil in napredoval. Pri vpisu v nižjo gimnazijo je lahko preskočil prvi razred nižje gimnazije v Ljubljani. Med študijem se je težko prebijal, zato je inštruiral druge študente in prevajal razne tekste, tako si je zaslužil nekaj dodatnih goldinarjev.

Prijatelji iz Celja

Kamra.si, 19. september ― KUD Svoboda Griže vabi v petek, 21. septembra 2018, ob 19. uri na odprtje likovne razstave članov Likovne skupine Prijatelji iz Celja.  Razstava bo na ogled do 28. septembra 2018 ob delavnikih od 10. do 12 ure in 16. do 18. ure. 

18. septembra 1869 je v Celovcu umrl Anton Janežič, slovenski literarni zgodovinar, slavist, slovničar, slovaropisec, urednik leposlovnih glasil.

Kamra.si, 18. september ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. septembra 1869 je v Celovcu umrl Anton Janežič, slovenski literarni zgodovinar, slavist, slovničar, slovaropisec, urednik leposlovnih glasil. Rodil se je 19. decembra 1828 v Lešah pri Št. Jakobu v Rožu. Anton Janežič je začetno šolo obiskoval v Št. Jakobu, nato pa je šolanje nadaljeval na celovški normalki. Dokončal je gimnazijo in licej. Ko so leta 1848 uvedli v srednje šole slovenščino kot učni predmet, se je javil za učitelja slovenščine na gimnaziji v Celovcu. Sprejet je bil za začasnega gimnazijskega učitelja brez plače, saj ni imel ustrezne izobrazbe. Denar si je služil z učnimi tečaji za slovenski jezik za uradnike in pravnike. V letih 1850–53 se je dodatno ukvarjal še s prevajanjem deželnih zakonov in uradnih razglasov za Deželni zakonik in vladni list za Koroško kronovino. Njegova želja biti učitelj je bila tako močna, da je v poletnem semestru leta 1851 odšel na dunajsko vseučilišče, kjer je postal Miklošičev učenec. Leta 1854 je opravil izpit, s katerim je uradno postal profesor slovenskega, leto kasneje pa še nemškega jezika. Medtem je že postal profesor pripravnik za slovenščino, nemščino, zgodovino in zemljepis na celovški realki. Ves čas je poučeval tudi na gimnaziji. Kmalu je zbolel, lotevati se ga je začela jetika in vedno bolj je slabel, zato je leta 1866 opustil poučevanje slovenščine na gimnaziji, v šolskem letu 1868/69 pa se je upokojil in umrl. Pokopali so ga v Celovcu, kjer je umrl, kasneje pa so ga prekopali v domačo župnijo v Št. Jakob.

18. septembra 1918 je bila ustanovljena Narodna galerija

Kamra.si, 18. september ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. septembra 1918 je bila ustanovljena Narodna galerija Narodna galerija Slovenije je osrednja galerija slovenskih likovnih del. Ustanovljena je bila leta 1918. Hrani največjo zbirko umetnin, ki so nastale na slovenskem ozemlju v obdobjih med srednjim vekom in modernizmom. Svoje prostore ima v stavbi ljubljanskega Narodnega doma na Cankarjevi cesti. Iz zgodovine ...Septembra leta 1869, po Vižmarskem taboru, se je skupina slovenskih rodoljubov zavezala, da bodo zgradili Slovenski dom. V ta namen so nabirali prostovoljne prispevke ter prirejali veselice. Društvo Narodna galerija je bilo ustanovljeno 18. septembra 1918. Del prostorov je prevzelo leta 1919, potem ko je eno leto razstavljalo umetnine v ljubljanski Kresiji. 

18. septembra 1837 se je v Šoštanju rodil Mihael Vošnjak

Kamra.si, 18. september ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. septembra 1837 se je v Šoštanju rodil Mihael Vošnjak, gospodarstvenik, bančnik in politik. Umrl je 2. julija 1920 v Glionu pri Territetu (Švica). Rodil se je v usnjarski družini, ki je dala nekaj pomembnih ljudi (starejši brat Josip je bil znan slovenski politik), v Šoštanju. Šolal se je najprej v domačem kraju, od tretjega razreda normalke pa v Celju. Realko je zaključil v Gradcu, študij politehnike pa na Dunaju. Tam se je veliko družil z bratom Josipom ter Benjaminom in Gustavom Ipavcem, ki sta v tem času študirala medicino.Čeprav se mu je zaradi uspešnega študija odpirala univerzitetna kariera, ga je bolj navduševalo praktično delo – predvsem ga je pritegnila takrat izredno aktualna gradnja železnic. Kot železniški inženir je delal nekaj časa po različnih krajih monarhije in bil celo načelnik velike železniške postaje v Zagrebu, nato pa so ga iz političnih razlogov premestili na Dunaj. Tam je dobil nalogo, da prouči komercialne možnosti za progo Celje – Dravograd, vendar se je zaradi slabega zdravja že leta 1879 upokojil in se za stalno naselil v Celju. Za zgodaj upokojenega inženirja se je začelo novo – gospodarsko politično obdobje.

18. september 1869, v trgovski register je vpisana Kranjska industrijska družba

Kamra.si, 18. september ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. september 1869,  v trgovski register je vpisana Kranjska industrijska družba Kranjska industrijska družba (KID) je bila tretja delniška družba na Kranjskem, ustanovljena leta 1869. Imela je vlogo predhodnice Železarne Jesenice. Ob svojem nastanku je združevala različne gospodarske panoge: metalurgijo, mokarstvo, rudarstvo, koksiranje premoga, premogovništvo in izkoriščanje ter predelavo lesa.

18. september 1869, v trgovski register je bila vpisana Kranjska industrijska družba

Kamra.si, 18. september ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. september 1869, v trgovski register je bila vpisana Kranjska industrijska družba Kranjska industrijska družba (KID) je bila tretja delniška družba na Kranjskem, ustanovljena leta 1869. Imela je vlogo predhodnice Železarne Jesenice. Ob svojem nastanku je združevala različne gospodarske panoge: metalurgijo, mokarstvo, rudarstvo, koksiranje premoga, premogovništvo in izkoriščanje ter predelavo lesa.
še novic