CEI Award for Young Writers 2024

Vilenica, 8. maj ― “Promoting young writers’ literary works and their circulation in the CEI region”  Call for Applications 2024  Overview The CEI Award for Young Writers is promoted by the Central European Initiative (CEI) and the Slovene Writers’ Association (SWA) within the Vilenica International Literary Festival. The Award aims at promoting the young generation of writers and supporting

Objavili smo festivalski urnik

Borštnikovo srečanje, 22. april ― Borštnikovo srečanje, osrednji slovenski gledališki festival, bo letos potekalo med 3. in 16. junijem. V tem času bo Maribor gostil številne gledališke ustvarjalke in ustvarjalce, profesionalce in ljubitelje gledališča iz Slovenije in tujine. Festival, ki že desetletja velja za sinonim za izjemna gledališka doživetja, tudi letos ponuja vrhunske gledališke uprizoritve slovenskih in tujih producentov. Vsebinsko jedro predstavlja dvanajst izbranih uprizoritev v tekmovalnem programu po izboru selektorja Blaža Lukana, festival pa bo ponudil tudi številne dogodke v spremljevalnem programu, med njimi tudi tuje uprizoritve, strokovne dogodke, pogovore o predstavah in knjigah ter študentski program. URNIK --> Otvoritvena predstava Slavnostno odprtje festivala bo v petek, 7. junija 2024, ob 20. uri, po uvodnem protokolarnem delu pa sledi predstava Vezi duš v produkciji Staatstheater Mainz, nato pa druženje pred gledališčem pozno v noč. Gostovanja iz tujine Med številnimi vrhunci letošnjega programa omenjamo tuje uprizoritve: Angel zgodovine v produkciji Sotterraneo (IT) bo na sporedu v ponedeljek, 3. junija; v torek, 4. junija, bo na vrsti premiera predstave Konec sveta v treh dejanjih, prva festivalska uprizoritev v lastni produkciji; v sredo, 5. junija, pa sledi uprizoritev Svetovja v produkciji Compagnie Mossoux-Bonté iz Belgije. Ob koncu festivala, v četrtek, 13. junija, bo na sporedu gostovanje hrvaškega puljskega gledališča Mati in otrok v režiji mednarodno uveljavljenega Matije Ferlina. Festival se bo zaključil v nedeljo, 16. junija, ob 20. uri s tradicionalno podelitvijo festivalskih nagrad in najpomembnejše igralske nagrade, Borštnikovega prstana, ki ga letos prejme igralec. Tekmovalni program Selektor Blaž Lukan si je v koledarskem letu 2023 ogledal približno 100 uprizoritev, izbranih ducat pa v kar največji meri upošteva dva selektorjeva kriterija: kontekst in prevpraševanje odrskega izraza. Petčlansko mednarodno strokovno žirijo, ki bo ocenje

Postani del festivalske ekipe 59. FBS

Borštnikovo srečanje, 27. marec ― Festival Borštnikovo srečanje je osrednji slovenski gledališki festival, ki več kot pol stoletja bogati slovenski gledališki in kulturni prostor. Poteka v prvi polovici junija v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru. Program obsega izbor predstav slovenskih institucionalnih in nevladnih producentov v tekmovalnem in spremljevalnem programu, povabljene gledališke predstave iz tujine, študentsko gledališče ter strokovne dogodke v sodelovanju s slovenskimi in tujimi soorganizatorji. Traja štirinajst dni, obiščejo ga številni domači in tuji gostje, med slednjimi tudi selektorji tujih festivalov, umetniški in programski direktorji, novinarji ter druga zainteresirana ter strokovna javnost.  Priprava in izvedba prireditve ponujata številne priložnosti za pridobivanje izkušenj in novih znanj, spoznavanje novih vsebin in ljudi, z vsem tem pa tudi razvoj osebnih kompetenc. Zato tudi letos k sodelovanju vabimo prostovoljke in prostovoljce, ki bi bili pripravljeni postati del festivalskega dogajanja in okrepiti festivalsko ekipo, s tem pa dobiti vpogled v skrivnosti zaodrja ter festivalskih priprav in izvedbe.  Letošnji festival se bo odvijal med 3. in 16. junijem 2024, na različnih lokacijah Maribora. Kot prostovoljci boste imeli možnost različnega dela (delo v zaodrju, na info točki, na razstavi, pri pripravi prostorov za pogovore, pogostitve, konference, pomoč pri sprejemu in spremljanju gostov ter nastopajočih, ipd.). Festivalsko dogajanje se odvija skozi celoten dan, kar pomeni, da je urnik dela prilagodljiv. Pomoč na festivalu bo potrebna že kakšen teden pred začetkom festivala. Pogoj za sodelovanje je starost 18 let. Prostovoljcem ponujamo: •  sklenjen dogovor o prostovoljskem delu,  •  zavarovanje v času opravljanja prostovoljskega dela, •  potrdilo o opravljenem prostovoljskem delu z navedbo ur in opisa del, ki ga lahko uporabite kot referenco,  •  mentorsko podporo in pomoč, •  povrnjene potne stroške v višini mesečne vozovnice za mestni avtobusni
Kurja polt: Poslednji hura!

Kurja polt: Poslednji hura!

Kurja polt, 13. marec ― KURJA POLT: POSLEDNJI HURA! Dragi ljubitelji drznega filma, dragi prijatelji Kurje polti, ni mi lahko zapisati teh besed, zato dol z obližem in brez okolišenja: festival Kurja polt se žal poslavlja. Po desetletju strastnega, srčnega, stresnega in podplačanega dela sem izgorela. Pa bi vam rada pokazala še toliko filmov … Zato upam, da [...] The post Kurja polt: Poslednji hura! appeared first on Kurja Polt.
Bahubali – Začetek 2024

Bahubali – Začetek 2024

Kurja polt, 13. marec 19. 4. / 22:15 / Kinodvor BAHUBALI: ZAČETEK BAAHUBALI: THE BEGINNING S. S. Rajamouli, Indija, 2015, DCP, barvni, 137', slovenski podnapisi V starodavnem indijskem kraljestvu ženska v obupanem begu pred vojaki žrtvuje življenje, da bi rešila otroka. Najdejo ga dobrohotni vaščani, ga vzamejo medse in poimenujejo Shivudu. Toda dečku radovednost ne [...] The post Bahubali – Začetek 2024 appeared first on Kurja Polt.

Prebudi se v grozi

Kurja polt, 13. marec 19. 4. / 19:30 / Kinodvor PREBUDI SE V GROZI WAKE IN FRIGHT Ted Kotcheff, Avstralija, 1971, DCP, barvni, 109', slovenski podnapisi Mladi učitelj (Gary Bond) se na poti v Sydney, kjer namerava preživeti poletne počitnice, ustavi v zakotnem rudarskem zaselku. Ko po dolgi noči hazardiranja in galonah piva zamudi [...] The post Prebudi se v grozi appeared first on Kurja Polt.
Prebudi se v grozi 2024

Prebudi se v grozi 2024

Kurja polt, 13. marec 19. 4. / 19:30 / Kinodvor PREBUDI SE V GROZI WAKE IN FRIGHT Ted Kotcheff, Avstralija, 1971, DCP, barvni, 109', slovenski podnapisi Mladi učitelj (Gary Bond) se na poti v Sydney, kjer namerava preživeti poletne počitnice, ustavi v zakotnem rudarskem zaselku. Ko po dolgi noči hazardiranja in galonah piva zamudi letalo, [...] The post Prebudi se v grozi 2024 appeared first on Kurja Polt.
Na stotine bobrov

Na stotine bobrov

Kurja polt, 13. marec 19. 4. / 17:00 / Kinodvor NA STOTINE BOBROV HUNDREDS OF BEAVERS Mike Cheslik, ZDA, 2023, DCP, čb, 108', slovenski podnapisi Epska nema nadnaravna akcijska komedija se dogaja v Severni Ameriki 19. stoletja, kjer prodajalec jabolčnega žganja (Ryland Brickson Cole Tews), ki ga tudi sam rad cukne, po eksploziji destilarne obtiči [...] The post Na stotine bobrov appeared first on Kurja Polt.
še novic