Je boljša knjiga ali film?

Je boljša knjiga ali film?

Deseta umetnost, 17. november ― Medtem ko pogosto razpravljamo, ali je boljša knjiga­ ali po njej posnet film, in se seveda skoraj vedno odločimo za knjigo, je danes, ko se knjige­ vse manj berejo, v ospredju vprašanje: ali zaradi filma prodajo kaj več knjig, po katerih posnamejo filme? Ta poslovna formula se je v nekaterih primerih odlično obnesla. Harry Potter, Somrak, Igre lakote so bile […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Forrest Gump (1994)  Bronson (2008)  Kingsman: The Golden Circle (2017)  Dans la maison (2012)  Oblivion (2013) Copyright © Deseta umetnost [Je boljša knjiga ali film?], All Right Reserved. 2018.
Utøya 22. juli (2018)

Utøya 22. juli (2018)

Filmski kotiček, 17. november ― Andrea Berntzen in Utøya 22. juli, Foto: Liffe Slo naslov: Utoya - 22. julija Drugi naslovi: Utøya: July 22 Država: Norveška Jezik: norveščina  Leto: 2018 Dolžina: 93',  Imdb Žanri: drama, triler  Režija: Erik Poppe Scenarij: Siv Rajendram Eliassen, Anna Bache-Wiig Igrajo: Andrea Berntzen, Aleksander Holmen, Brede Fristad, Elli Rhiannon Müller Osbourne, Solveig Koløen Birkeland, Sorosh Sadat, Ada Eide 22. julija 2011 je Norveško pretresla ena največjih tragedij v zgodovini države. En sam napadalec je na otočku Utoya, nedaleč stran od norveške prestolnice, ubil 69 ljudi, več kot sto oseb je bilo težje ali lažje ranjenih in poškodovanih. Za masaker je bil odgovoren v policijska oblačila oblečen napadalec, ki je pred tem zraven poslopja vlade v središču Osla parkiral dostavno vozilo polno eksploziva. V siloviti eksploziji nekaj minut zatem je umrlo 8 ljudi, še več je bilo poškodovanih. In med tem ko so se vsi ukvarjali s terorističnim napadom na stavbo vlade se je napadalec neovirano odpravil na Utoyo, kjer je potekal poletni kamp podmladka laburistične stranke. Utoya - 22. julija je film, ki nam v realnem času pokaže 72 minut kaosa in groze – točno toliko časa naj bi preteklo od prvega strela do trenutka, ko se je napadalec predal policiji. Rekonstrukcije dogodka se je lotil norveški režiser Erik Poppe, ki za prikaz dogajanja izbere perspektivo žrtev blaznega skrajneža. Poppe in sodelavci so govorili s preživelimi in iz pričevanj sestavili pripoved, ki sicer spremlja fiktivne like, vendar potek zgodbe tesno sledi dejanskemu razvoju situacije in predstavlja kredibilen približek vsega, kar se je tistega usodnega dne zgodilo na Utoyi.  Poppe zgodbo odpre s posnetki norveške prestolnice iz zraka in materialom, ki so ga v času eksplozije posnele varnostne kamere v okolici vladnega poslopja. Po tem kratkem uvodu smo že na Utoyi, v družbi 19-letne Kaje, ki je ena izmed nekaj več kot 500 mladih duš, ki v tem trenutku kampirajo na otoku. Na otok j
Ogledano: Vrhunec (2018)

Ogledano: Vrhunec (2018)

Filmstart, 17. november ― Ogledano: Vrhunec (2018)METACRITIC.COM8.3IMDB.COM7.7ROTTENTOMATOES.COM9FILMSTART.SI9POZITIVNOvizualni učinkiodlična igra in koreografijaizvrstno prikazan občutek klavstrofobičnosti2018-11-178.5Skupna ocenaOcena bralcev: (0 Votes)0.0Naslov: Vrhunec (Climax) Premiera: 10. november 2018 (Liffe) Žanr: grozljivka, drama, plesni film Država: Francija, Belgija, ZDA Igrajo:   Sofia Boutella, Romain Guillermic, Souheila Yacoub Režija:  Gaspar Noé OPIS: Skupina francoskih plesalcev se leta 1996, pred turnejo po ZDA, zbere v zapuščenem skladišču, kjer pripravijo nekakšno poslovilno zabavo. Obetajoč […] The post Ogledano: Vrhunec (2018) appeared first on Filmstart.
Silence (2016)

Silence (2016)

Deseta umetnost, 17. november ― Gre za epsko in obenem intimno zgodovinsko dramo, postavljeno v 17. stoletje, ki pripoveduje zgodbo o dveh jezuitskih duhovnikih, ki potujeta po Japonski, da bi našla svojega dolgo pogrešanega mentorja in obenem širila krščansko vero med okoliške prebivalce, četudi japonska družba ni naklonjena naukom Svetega pisma in mnoge spreobrnjene katolike kaznuje s smrtjo. Scorsese p […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  1 (One) on this item You might be interested in this:    Tomb Raider (2018)  Vertigo (1958)  The Frozen Ground (2013)  Christopher Robin  Peppermint (2018) Copyright © Deseta umetnost [Silence (2016)], All Right Reserved. 2018.
The Hurt Locker (2008

The Hurt Locker (2008

Deseta umetnost, 17. november ― Zgodba, postavljena v čas iraške vojne, v ospredje postavlja trojico vojakov, ki sestavljajo bombni oddelek oziroma enoto za razoroževanje bomb in drugih eksplozivnih teles. Film se v podobni maniri kot Nolanov Dunkirk osredotoča na serijo dogodkov, ki se odvijejo v roku slabega meseca in pol, preden pride zamenjava za enoto in se njeni člani lahko vrnejo domov, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    L'odyssée (2016)  [Pozor, hud prizor] - Spartacus (1960)  Tomb Raider (2018)  Some Like It Hot (1959)  Filmsko poletje 2013 (2. del) Copyright © Deseta umetnost [The Hurt Locker (2008], All Right Reserved. 2018.
Liffe: Stotnik

Liffe: Stotnik

MMC Film, 17. november ― Vojna drama Stotnik je do groteskne končne izpeljave pripeljani rek, da "obleka naredi človeka". Nekatere uniforme očitno ustvarjajo zveri.
Liffe: O tkanju in razpadanju vezi

Liffe: O tkanju in razpadanju vezi

Dnevnik, 17. november ― 29. ljubljanski mednarodni filmski festival se postopoma končuje: nocoj bodo na njem podelili nagrade, toda filmi se bodo vrteli tudi jutri in v ponedeljek, ko bosta še enkrat na ogled zmagovalni film in favorit občinstva.
Ogledano: 112 (2018)

Ogledano: 112 (2018)

Filmstart, 16. november ― Ogledano: 112 (2018)Metacritic.com8.3Imdb.com7.8Rottentomatoes.com9.9Filmstart.si8.2Pozitivnonapetostvečplasten primerNegativnona trenutke preveč predvidljiv2018-11-168.6Skupna ocenaOcena bralcev: (1 Glasuj)8.0 Naslov: 112 (Den skyldige) Premiera: 11. november 2018 (Liffe) Žanr: drama, triler Država: Danska Igrajo: Jakob Cedergren, Jessica Dinnage, Omar Shargawi, Johan Olsen Režija: Gustav Möller OPIS: Policist Asger Holm (Jakob Cedergren) je kazensko umaknjen s terena in dela kot dispečer na klicnem centru. […] The post Ogledano: 112 (2018) appeared first on Filmstart.
LIFFe #1: Kaj nas loči od živali?

LIFFe #1: Kaj nas loči od živali?

Radio Študent, 16. november ― Italija. Nekje sredi tako neuglednega delavskega naselja, da prostran odprt prostor med bloki namesto zelenja zapolnjuje nekaj med makedamom, betonom in močno zdelano zemljo. Na robu velike in večne blatne luže se nad zarjavelimi garažnimi vrati nizke socialistično sive stavbe sveti napis ‘Dogman: pasji frizer’.
Climax (2018)

Climax (2018)

Filmski kotiček, 16. november ― Foto: Climax (2018), Wild Bunch Slovenski naslov: Vrhunec Država: Francija, Belgija, ZDA Jezik: francoščina Leto: 2018 Žanri: drama, grozljivka, glasba Dolžina: 95' ,  Imdb  Režija: Gaspar Noé Scenarij: Gaspar Noé Igrajo: Sofia Boutella, Romain Guillermic, Souheila Yacoub, Kiddy Smile, Claude Gaujan Maull Po približno 45-ih minutah petega celovečerca Gasparja Noeja dogajanje za nekaj trenutkov prekine grafično raznolika predstavitev igralskega kadra in glasbe. Premor tudi simbolično napove, da nas od tu naprej čaka nek drug film. Film, v katerem bi se morda počutili bolje, ako bi si v oko nakapljali nekaj kapljic določene psihoaktivne substance. Vseeno ste lahko brez skrbi – za razumevanje dogajanja bo zadostovala že trezna glava, vendar je obenem jasno, da za kreacijo kaosa ki sledi nedvomno moraš imeti nekaj izkušenj s halucinogenimi substancami. Za gledalca, ki prvič stopa v imaginarij francoskega provokatorja, je izkušnja toliko bolj zahtevna, enostavno pa ne bo niti tistim, ki so že arhivirali vse njegove filmske podvige. Filmi nas do vrhunca navadno pripeljejo na koncu, a ko smo v rokah tako samosvojega filmarja, vrhunec lahko pričakujemo tudi na začetku. V tem smislu se tisti bolj konvencionalni vrhunec odvrti že v prvi polovici filma, v kateri gledamo hipnotičen, izjemno kinematičen, z energično elektronsko glasbo podložen glasbeno-plesni spektakel, ob katerem smo preprosto posrkani v izvrstno koreografijo in koordinacijo gibov, ritmov in premikov kamere. Občutek je toliko boljši, ker je vse skupaj posneto v enem samem nepretrganem posnetku, ki se nato nadaljuje s sprehodom med plesalci. Ti združno ugotavljajo, da je vaja pred odhodom na ameriško turnejo uspela, čas, ko se kamera sprehaja med njimi, je izkoriščen za predstavitev protagonistov in opredelitev njihovih seksualnih usmeritev. Načrtovana zabava, ki po vaji poteka v zapuščeni šolski telovadnici je vedno intenzivnejša in ko se nekateri izmed plesalcev začnejo počutiti čudno
Liffe: Suspiria

Liffe: Suspiria

MMC Film, 16. november ― Romantična drama Pokliči me po svojem imenu , obsijana s soncem italijanskega podeželja in zavita v topel plašč nostalgije, je bila marsikomu eden najljubših filmov lanskega leta.
Ogledano: Ne puščaj sledi (2018)

Ogledano: Ne puščaj sledi (2018)

Filmstart, 16. november ― Ogledano: Ne puščaj sledi (2018)Metacritic.com8.8Imdb.com7.2Rottentomatoes.com10Filmstart.si8.1Pozitivnouporaba vremena za prikaz stanjaliki niso črno/beli2018-11-168.5Skupna ocenaOcena bralcev: (0 Votes)0.0 Naslov: Ne puščaj sledi (Leave No Trace) Premiera: 9. november 2018 Žanr: drama Država: ZDA Igrajo: Thomasin McKenzie, Ben Foster, Jeffery Rifflard Režija: Debra Granik OPIS: Oče in hči živita mirno življenje v objemu oregonskih gozdov, dokler ju ne odkrije lokalna […] The post Ogledano: Ne puščaj sledi (2018) appeared first on Filmstart.
Trgovec v politiki

Trgovec v politiki

Dnevnik, 16. november ― Slavni Sorrentino je z berlusconijevsko fresko razočaral, slovaški režiser Martin Šulik pa pošlje starejša moška na potovanje po Slovaški, da bi bolje razumela življenje svojih staršev med vojno.
še novic