Slab Taksist

Slab Taksist

Radio Študent, 15. oktober ― Joker je še eden tistih najbolj nahajpanih filmov, ki jih vsi pogledamo zgolj zato, da naslednjega pol leta razumemo internetne meme. Niti na Radiu Študent nismo imuni na hajp. Liberalnim, alt-rightovskim, marksističnim in celo lacanovskim kritikam in prisvajanjem verjetno najbolj nahajpanega filma leta tako dodajamo še RŠ-evsko.
Domovanje v puščavi

Domovanje v puščavi

Radio Študent, 14. oktober ― Zgodovina komune Rajnišpuram, ki jo je v Oregonu ustanovil indijski guru Bagvan Šri Rajniš, danes bolj znan kot Osho, bo ostala v spominu predvsem zaradi bojevite prepirljivosti in mesijanstva njenih javnih zagovornikov ter razgrete domišljije članov, ki se, prepričana o nujnosti in upravičenosti, ni zaustavila pred morilskimi naklepi, kar vse l
OBSTAJAMO, IME NAM JE PETRUNIJA

OBSTAJAMO, IME NAM JE PETRUNIJA

Radio Študent, 6. oktober ― »Reci jim, da si 24.« Na mrzlo januarsko jutro se Petrunija, brezposelna tridesetletnica, ob prigovarjanju zaskrbljene mame nejevoljno odpravi do bližnjega mesta na razgovor za službo. Ker je za diplomirane zgodovinarke dandanes težko najti zaposlitev, je mama poklicala vse sosede in znanke in Petruniji priskrbela razgovor za delovno mesto tajnice v velikem tekstilnem podjetju.
Na robu vojne "zbog jednog majmuna"

Na robu vojne "zbog jednog majmuna"

Radio Študent, 6. oktober ― Film Leto Opice je prišel v Ljubljano v letu srečenosnega zemeljskega prašiča, leto in pol po premieri v Makedoniji, od koder izvira večinski del te koprodukcije. Film je dobil navdih po resnični zgodbi šimpanza iz beograjskega živalskega vrta, ki je še danes znan pod imenom Sami.
FSF ali filmi za privatno rabo?

FSF ali filmi za privatno rabo?

Radio Študent, 26. september ― V nedeljo se je zaključil 22. Festival slovenskega filma, kar smo lahko letos celo spremljali prek televizijskega prenosa na prvem programu Televizije Slovenija, kar je gotovo pohvale vredna noviteta, a o podrobnostih zaključka malce kasneje.  Začnimo analizo na začetku, torej z otvoritveno slovesnostjo.
Od Drakule bratranec

Od Drakule bratranec

Radio Študent, 20. september ― Po precej dolgotrajnem in ne preveč uspešnem hajpanju crowdfundinga je Tomaž Gorkič končal in predstavil nov zelo nizkoproračunski slasher Prekletstvo Valburge. Kot pri vseh tistih par, razmeroma žalostnih poskusih grozljivke v Sloveniji gre tudi tokrat za ruralno grozljivko, ki se predvsem trudi v žanru predstaviti nekaj lokalne specifike.
Trump kot um v zgodovini

Trump kot um v zgodovini

Radio Študent, 19. september ― Spomnimo. Pred tremi leti se je po mnenju tako rekoč celotnega spektra političnih komentatorjev v malone vseh medijih vseh oblik in platform zgodil največji šok v zgodovini demokracije Združenih držav Amerike, se pravi demokracije nasploh. Na predsedniških volitvah je zmagal skorajda naše gore list Donald Trump, kar za ZDA in svet gotovo niso bile najspodbudnejše novice.
Težave s formo

Težave s formo

Radio Študent, 10. september ― Zdi se, da so grozljivke v zadnjih letih doživele nekakšno mini renesanso. Vse več je res kvalitetnih izdelkov, ki pogosto presegajo žanrske okvire. Nekatere izmed njih, na primer Čarovnica, Pobegni in Podedovano zlo, so se prebile celo v mainstream.
Fekk (s)pet: zmagovalci, kulti in vse Vmes

Fekk (s)pet: zmagovalci, kulti in vse Vmes

Radio Študent, 26. avgust ― Če smo ljubljanski festival kratkega filma FeKK doslej predstavljali predvsem kot novost in osvežitev ljubljanske festivalske scene, se mora po njegovi peti izvedbi naša retorika dokončno obrniti v smer ugotavljanja, da imamo opravka z resno, uveljavljeno institucijo, ki si je znala izboriti vidno mesto v nasičeni mestni kulturno-zabavni krajini in ima ves potencial, da ga obdrži še dolga leta.
FANTAZIJA FANTAZMAGORIJE

FANTAZIJA FANTAZMAGORIJE

Radio Študent, 22. avgust ― Bilo je nekoč … v Hollywoodu. Tarantino se v prepletu nekaj devetk s svojim, torej z devet oštevilčenim filmom vrača natanko pet desetletij nazaj, od 2019 k 1969. V obdobje konca zlatih let starega Hollywooda, v krvavo zlato zoro svobodne ljubezni, v čas bleščečih neonskih napisov in kratkih mini kril.
Ženski pogled z Motovuna

Ženski pogled z Motovuna

Radio Študent, 14. avgust ― Poročilo z 22. filmskega festivala v Motovunu bomo omejili  na dva filmska naslova, ki reprezentativno odsevata letošnji prevladujoči, a nemara povsem naključni fokus na ženskem pogledu in ženskih zgodbah. To naključje ali nenaključje gotovo odraža tudi trenutne trende filmske industrije v kontekstu pripoznavanja ženskih avtoric in ženskih zgodb. 
še novic