Lovecraftova dežela

Lovecraftova dežela

Radio Študent, 26. oktober ― Vojak se bojuje v strelskih jarkih, ki so kakor scena iz kakega ameriškega vojaškega filma v petdesetih. Vojna vihra doseže vrhunec, njegovo glavo preletavajo NLP-ji, iz njih se spusti mična vesoljka, za hrbet pa se mu prihuli cthulhujevska beštija, ki jo raztrešči mimoidoči bejzbolaš.
Zadnja runda na margini

Zadnja runda na margini

Radio Študent, 25. oktober ― Bar Roaring 20s v zanikrnem predmestju glamuroznega Las Vegasa bo jutri za vedno zaprl svoja vrata. V njem je še zadnjič zbrana tipična peščica gostilniških odpadnikov, ki se pred tegobami vsakdanjega življenja branijo s kombinacijo alkohola, brezciljnih debat in bežnih pretepov ter si tako krajšajo pot do pozne nočne ure, ko jih bo krčmar vrgel na cesto.
Čuza

Čuza

Radio Študent, 22. oktober ― Ob mrmranju iz ozadja se iz beline izriše razpadajoča fasada s tremi okni in dvojico vrat. Po tleh razprostrte obleke, ki naj jih žgoče sonce suši in razbarva. Temnopolti mladenič se čepe počasi premika nazaj po prostoru. Nato v kader v različnih globinah vstopajo temnopolte noge.
Delphine Seyrig: uporna muza

Delphine Seyrig: uporna muza

Radio Študent, 18. oktober ― Drage poslušalke, dragi poslušalci, dobrodošli in prav lepo pozdravljeni v oktobrski ediciji Temne zvezde. Nocojšnja oddaja je na sporedu ravno teden dni po zaključku že 26. festivala Mesto žensk, ki je med 22. 9. in 12. 10. potekal na različnih lokacijah po Ljubljani.
Tragedija spletnega žabca

Tragedija spletnega žabca

Radio Študent, 29. september ― Spletno delovanje daje občutek, da je vsako dejanje, tudi tisto navidez najmanjše in najbolj banalno, nekaj izrazito tveganega. Niti najracionalnejši akterji niti nepristranski teoretiki ne morejo predvideti tragičnih potencialov, ki jih skrivajo v sebi najbolj nedolžna dejanja.
Saturnov glas

Saturnov glas

Radio Študent, 22. september ― Prejšnji teden smo si v ljubljanski Kinoteki s polletno koronazamudo lahko ogledali najnovejši poskus priredbe enega od romanov poljskega mojstra znanstvene fantastike Stanislawa Lema. Film Gospodov glas iz leta 2018 je priredba istoimenske knjige v režiji Madžara Györgyja Pálfija.
Nostalgični megaloman

Nostalgični megaloman

Radio Študent, 20. september ― Drage poslušalke, dragi poslušalci, dobrodošli in prav lepo pozdravljeni v še eni sezoni Temne zvezde. Po poletnem premoru se vračamo z edicijo, ki bo posvetilo in obenem napoved prav posebnega filmskega praznovanja. Konec januarja smo namreč praznovali stoletnico rojstva enega največjih sodobnih italijanskih cineastov Federica Fellinija.
Festival migrantskega filma

Festival migrantskega filma

Radio Študent, 16. september ― Prejšnji teden je v ljubljanski Kinoteki, Kinodvoru, Pritličju, prostorih Slovenske filantropije ter po nekaterih drugih mestih potekal Festival migrantskega filma, letos zaradi epidemije nekoliko zakasnjen.
Majhna, večja, Katarina

Majhna, večja, Katarina

Radio Študent, 9. september ― Naj vam predstavimo še eno zgodovinsko serijo. Vanjo so vključeni plemiči, razkošne obleke, gradovi, konji, spletke, bogastvo, revščina, vojskovanje, kri in seks. Torej, cel paket.
Vročica indijanske noči

Vročica indijanske noči

Radio Študent, 4. september ― Kljub omejujočim protikoronskim ukrepom se filmski festivali še naprej borijo za svoj obstoj. Po okrnjenima Grossmannu in FeKKu se je tako med 26. in 30. avgustom v Izoli odvil še 16. mednarodni filmski festival Kino Otok, kjer smo si ogledali lanskoletni film Vročica brazilske filmarke in vizualne umetnice Maye Da-Rin.
Vročica indijanske noči

Vročica indijanske noči

Radio Študent, 4. september ― Zgodba se vrti okrog 45-letnega Justina, indijanskega staroselca iz plemena Desana, ki dela kot varnostnik v pristanišču brazilskega industrijskega mesta Manaus. Pred kratkim mu je umrla žena, zdaj pa s svojo hčerko Vanesso živi na obrobju mesta, kjer favele spajajo mesto z divjino. Dolgočasnost delovnega mesta, ki jo opiše kot lov brez plena, ga potiska v apatičnost in depresijo.
Nema vatre bez dima

Nema vatre bez dima

Radio Študent, 31. avgust ― Kamera preplašeno pogleduje grozeče obraze in roke, ki težkajo sekire in kole, medtem ko oči spremljajo vsak korak dveh beograjskih inšpektorjev, ki v upočasnjenem posnetku na valovih kavbojske glasbe jadrata po siromašni beograjski četrti proti sumljivi beznici. Vstopivši v kafano, izvleče starejši miličnik revolver, in ga potisne brkatemu moškemu, ki se ravno baše s pasuljem, v mednožje.
še novic