Ženski pogled z Motovuna

Ženski pogled z Motovuna

Radio Študent, 14. avgust ― Poročilo z 22. filmskega festivala v Motovunu bomo omejili  na dva filmska naslova, ki reprezentativno odsevata letošnji prevladujoči, a nemara povsem naključni fokus na ženskem pogledu in ženskih zgodbah. To naključje ali nenaključje gotovo odraža tudi trenutne trende filmske industrije v kontekstu pripoznavanja ženskih avtoric in ženskih zgodb. 
Grozljivost resničnosti

Grozljivost resničnosti

Radio Študent, 10. avgust ― Medtem ko se v toplih poletnih mesecih tako desničarska kot levičarska mladež od identitarcev do Iskre na poletnih taborih izobražuje o uporabi orožja in vojaških taktikah, pa  se njeni politično bolj sredinsko usmerjeni vrstniki, na primer podmladek norveških socialdemokratov, predaja igranju na kitaro, prizadevanju za mir na svetu ter roštiljanju. Usodnega 22.
Indijski horror špicparkeljc

Indijski horror špicparkeljc

Radio Študent, 22. julij ― Zvočna recenzija indijske grozljivke Tumbbad (Rahi Anil Barve / Anand Ghandi, 2018), ki je prejela glavno nagrado Hudi maček na 15. Grossmannovem festivalu fantastičnega filma in vina.   Trailer filma: https://www.youtube.com/watch?v=sN75MPxgvX8&feature=player_embedded
Temeljni teksti generacije Z

Temeljni teksti generacije Z

Radio Študent, 18. julij ― Ameriška filmska publicistika včasih pravi, da mora imeti vsaka generacija mladih svoj mladinski film. Sedemdeseta so imela Ameriške grafite, osemdeseta Sobotni klub, devetdeseta Zadete in zmedene, v zgodnjih letih novega tisočletja pa sta precej odmevala Ameriška pita in Superhudo.
Onkraj filmskega liberalizma

Onkraj filmskega liberalizma

Radio Študent, 15. julij ― Nesrečnik, ki se redno izpostavlja mainstreamu ameriškega filma, naj bo to brezkončna poplava superherojskih blockbusterjev ali pa vsakoletni nabor spoštljivih, »oskarjevskih« dram, precej težko spregleda politični zanos sodobnega Hollywooda.
Nečudaško sranje

Nečudaško sranje

Radio Študent, 12. julij ― Ena največjih tragedij 20. stoletja je bil vzpon Združenih držav Amerike. Rasistična populacija, pankrtsko razplojena iz izmečkov vsega sveta, ki jim vlada zla kapitalistična banda, je za preostala ljudstva na Zemlji še zmerom vir neznosnega trpljenja ter škandaloznega poneumljanja.
Begunske Alfa Kentavre

Begunske Alfa Kentavre

Radio Študent, 4. julij ― Želimir Žilnik je stari znanec slovenskih kinematografov, še bolj pa slovenskih filmskih festivalov. Srbski režiser, ki je znan predvsem po angažiranosti svojih filmov, se je v Sloveniji nazadnje mudil za časa festivala Kino Otok/Isola Cinema .
Dokumenti o Jamajki

Dokumenti o Jamajki

Radio Študent, 2. julij ― Morje zdrsne. Veliki slani bok topi vrvi peska, jih premika. Sestavlja vezenine tal. Kot v mehki grob pada gledalec preko zenice kamere nizdol spokojnih tresljajev. Sonce, pravokotni obešenec v skrajnem kotu podobe. Tržnica. Sledimo hrbtu, ki nas pelje med obrazi, tesne delte starosti v oblah nasmeškov. Spet drugič otroci.
Sic Mundus Creatus Est

Sic Mundus Creatus Est

Radio Študent, 28. junij ― Čas že od nekdaj navdušuje. Bodisi rekonstruiranje konkretnega dogodka, to je v časovnem trenutku ujete materialnosti, ali pa koncept per se. Dejstvo je, da je bil včeraj četrtek, jutri pa bo sobota, pri čemer izhajamo iz dojemanja časa kot linearne antivariabile: vedno teče naprej.
Šank filozofija Černobila

Šank filozofija Černobila

Radio Študent, 17. junij ― “Še boljše kot The Wire”, “Najboljša serija do zdaj!”, “Noro!”, “Ej, nujno glej Černobil” so le fragmenti hajpa, ki smo ga v zadnjih mesecih lahko detektirali na socialnih omrežjih ali pa zgolj ob pivskem hlajenju s prijatelji. Če se to dogaja tudi vam, niti slučajno ne živite v bubblu.
Černobil tako in drugače

Černobil tako in drugače

Radio Študent, 15. junij ― Černobil. Zadnja epizoda letošnje sezone Temne zvezde bo pogovorno sproščena in zasoplo naostrena ob bojda največjem teleserialnem hitu letošnjega leta. Kaj pomeni Černobil; od sistema, ideologije, filmske podobe, marketinške fore, trajnostnega razvoja, ekologije, tehnologije, človeka in večne zareze Zahoda v ne/razumevanju Rusije.
Č-Č-Č-Černobil

Č-Č-Č-Černobil

Radio Študent, 13. junij ― Produkcijska hiša HBO je ob izteku serije Game of Thrones svojo rit rešila s serijo o jedrskih nesreči nuklearnega reaktorja v Černobilu. Razočaranje ob izteku svetovne evforije nad fantastičnim svetom ledenih zombijev in zmajev so tako pomirili hvalospevi petdelne mini serije, ki poustvarja dogodke iz najnovejše, nedavne zgodovine.
Morski raport s 15. Kino Otoka

Morski raport s 15. Kino Otoka

Radio Študent, 11. junij ― Pretekli teden se je v Izoli odvil že 15. filmski festival Kino Otok/Isola Cinema. Čez dan je potekal poglobljeni program za profesionalce, mulci so imeli na voljo nekaj delavnic, pozni večeri pa so bili namenjeni sodelovanju s kolegi z obale - radiem NOR aka Neodvisnim obalnim radiem.
še novic