Eklektični kozmični horror

Eklektični kozmični horror

Radio Študent, 7. junij ― Globalna pandemija ni spremenila samo družbenega tkiva, temveč je temeljito posegla tudi v filmsko produkcijo, distribucijo in konzumpcijo. Kinodvorane in ostala zbirališča filmoljubov so v zadnjem letu večino časa mirovale, zato so prizorišča igranih filmov še bolj nadomestile razne pretočne vsebine.
Veliki plan zvoka

Veliki plan zvoka

Radio Študent, 18. maj ― Na začetku osemdesetih je Rick Altman – eden najpomembnejših teoretikov zvoka v filmu – spreobrnil na videz samoumevno in tedaj razširjeno prepričanje, da je film prvenstveno vizualni medij in da je zato zanj podoba pomembnejša od zvoka.
Zvezde kličejo!

Zvezde kličejo!

Radio Študent, 16. maj ― V majski ediciji oddaje gostimo Natalijo Majsovo, doktorico kulturologije, s katero se bomo o žanru, ideologiji, utopiji in nostalgiji sovjetskega, ruskega in zahodnega koncepta vesolja pogovarjali skozi prebiranje njene sveže izdane monografije Soviet Science Fiction Cinema and the Space Age: Memorable Futures, ki je ">

Filozof med kapitalisti

Radio Študent, 6. maj ― Nekega jasnega dne se je dvanajstletni Tom odpravil na sprehod v gozd. Med občudovanjem mogočnih zelenih dreves in svetlobe, ki je komaj pronicala do tal, je na kratko postal v občudovanju elegantnih sivih čapelj, ki so odletele mimo. Ko jih je že skoraj izgubil izpred oči, se je v trenutku brezbrižnosti pognal za njimi vse tja do morske obale.
Judje proti fetusom

Judje proti fetusom

Radio Študent, 5. maj ― Ameriško vrhovno sodišče je leta 1973 po večletnem pravnem procesu, imenovanim Roe proti Wade, končno razsodilo. Sodba je legalizirala splav v vseh zveznih državah ZDA, kar je bila pomembna zmaga v boju za žensko emancipacijo.
V labirintu QAnona

V labirintu QAnona

Radio Študent, 22. april 6. januar 2021. Kapitol je padel. Bilo je najverjetneje prvič, da je teorija zarote iz globin svetovnega spleta mobilizirala množico ljudi, katere odpora proti peklenskim silam demokratske stranke ni uspelo tistega dne zaustaviti niti varnostnim službam, zadolženim za varovanje ameriškega kongresa. QAnon je tisti dan slavil veliko zmago.
Digitalni pirati vračajo udarec

Digitalni pirati vračajo udarec

Radio Študent, 18. april ― Drage poslušalke, dragi poslušalci, dobrodošli in prav lepo pozdravljeni v aprilski ediciji Temne zvezde. V nocojšnji oddaji se bomo posvetili tabu temi filmske industrije, umazanemu podtalju filmske distribucije in od internetne greznice črnim rokam njenih odjemalcev – govorili bomo o piratstvu.
Rasla je vrba in raslo je dete

Rasla je vrba in raslo je dete

Radio Študent, 16. april ― Materinstvo postopoma izgublja nekaj svoje svetosti. Idealizirano podobo mame, vedno ljubeče, vedno nesebične, vedno srečne in požrtvovalne, počasi razblinja bolj odkrit diskurz o realnosti materinstva, poporodni depresiji, težavah z zanositvijo, preobremenjenosti, neželeni nosečnosti in drugih težavah, o katerih naj prava mama in s tem prava ženska ne bi govorila.
Resničnost na platnu

Resničnost na platnu

Radio Študent, 8. april ― Recenzija nekaterih filmov s 23. Festivala dokumentarnega filma. Tokrat je bilo v ospredju spolno nadlegovanje.   (Na naslovnici je fotografija iz filma Ujete v medmrežju.)  
O konstrukciji dobe posameznika

O konstrukciji dobe posameznika

Radio Študent, 31. marec ― Neznosno karantensko bedo je prejšnji mesec popestril nov projekt levičarskega dokumentarnega režiserja Adama Curtisa z naslovom Can’t Get You Out of My Head. Curtis, ki že od osemdesetih proizvaja družbenokritične dokumentarce za BBC, se je po desetih letih celovečercev vrnil k formatu miniserije.

Slava statistom

Radio Študent, 22. marec ― Normalno funkcioniranje filmske zgodbe predpostavlja neopaznost vseh, ki tvorijo filmsko ozadje. Statisti v filmu tako v veliki večini ne predstavljajo likov z lastno identiteto in zgodovino, temveč nastopajo v vlogi simulacije realnosti – ustvarjajo iluzijo, da zaznavamo enak svet kot v vsakdanjem življenju.
še novic