Jezdeci pravice

Jezdeci pravice

MMC Gledamo, 8. december ― Po Nažganih, letošnjem oskarjevcu za najboljši mednarodni film, se Mads Mikkelsen vrača v še eni danski drami o moškem prijateljstvu, ki ugotavlja, da bi terapija marsikomu prišla zelo prav. Jezdeci pravice so za nameček zapakirani v "film maščevanja".
Pravi moški

Pravi moški

MMC Gledamo, 21. november ― Na aplikacijah za zmenkarije lahko vse bolj selektivno odkljukamo, podčrtamo in prebiramo značajske lastnosti potencialnih partnerjev, preden s kom sploh spregovorimo besedo. Kaj pa, če bi bogovi tehnologije ustregli in "izpljunili" popolno osebo za nas?
Atlas ptic

Atlas ptic

MMC Gledamo, 20. november ― Kaj vse je človek pripravljen narediti za ljubezen? In kaj vse je pripravljen narediti človeku, ko ga ta v ljubezni razočara? Olmo Omerzu to odlično in pretanjeno pokaže v Atlasu ptic, kjer preplete vprašanje odtujenosti v družini in pasti spleta.

Kupe št. 6

MMC Gledamo, 18. november ― Diskutirati bi se dalo, ali je rusko-finska koprodukcija Kupe št. 6. blizu obrazcem romantične komedije ali ne, prav gotovo pa ni turistična razglednica: film vas niti slučajno ne bo napeljal na misel, da bi se iz Moskve v Murmansk podali z vlakom.

Vojvoda

MMC Gledamo, 16. november ― Vojvoda je topel, s sočnim britanskim humorjem prežet film o sodobnem Robinu Hoodu. No, natančneje, o njegovem poskusu. Za te turobne čase ravno pravšnja zgodba o neumornem idealizmu sredi brutalnega kapitalizma.

Jagnje

MMC Gledamo, 16. november ― Jagnje je skandinavska različica v zadnjih letih zelo priljubljene folkgrozljivke. Kaj je konec koncev bolj pisano na kožo pastoralni psihodrami kot meseci kratkih noči in vztrajne svetlobe, ki se z odsotnostjo noči zajeda v vse pore življenja?

Titan

MMC Gledamo, 15. november ― Titan je - brez prave konkurence - najbolj nekonvencionalen film, kar jih je kdaj osvojilo zlato palmo v Cannesu: zgodba o ženski, ki je zanosila ne v avtu, ampak . . . z avtom. A drugi celovečerec Julie Ducournau je več kot le vaja iz šokiranja občinstva.

Francoska depeša

MMC Gledamo, 14. november ― Francoska depeša je tiste vrste film, ki ga bo kdo gledal desetkrat, vedno na lovu za novimi detajli in referencami, kdo drug pa bo že po dobre pol ure omagal, preprosto izmučen od neobvladljive količine besed in dražljajev. Obe reakciji sta razumljivi.

Benedetta

MMC Gledamo, 13. november ― Paul Verhoeven bi rad s parado profanosti in mehke pornografije v Benedetti pljunil v obraz novodobnemu puritanizmu in diktaturi dobrega okusa v umetnosti. Hvalevreden namen (in režiserjev zaščitni znak), toda ali je bil zares dosežen?
Vzporedni materi

Vzporedni materi

MMC Gledamo, 12. november ― Če lahko na koga računamo, da bo njegov film "todo sobre mi madre", je to Pedro Almodóvar. Materinski lik, ki ga je seciral že v Vrni se, Julieti in omenjenem Vse o moji materi, se tokrat pomnoži v neodgovorne mame, nadomestne mame, mladoletne mame . . .
Spencer

Spencer

MMC Gledamo, 11. november ― Biografski film o princesi Diani bi zlahka sledil preverjenemu receptu "vabe za oskarje" in nam ponudil še eno v nizu trenutno aktualnih obsodb medijskega masakra žensk okrog preloma tisočletja (glej tudi: Monica Lewinsky, Britney Spears).
še novic