Slovenski film na Animateki 2021

Slovenski film na Animateki 2021

BSF, 22. november ― Pred nami je že 18. mednarodni festival animiranega filma Animateka. Zaradi situacije s pandemijo bo Animateka letos med 29.11. in 5.12.2021 potekala tako v kinih kot tudi na spletu, na že preverjeni platformi za ogled filmov. Tudi letos je program raznolik in kvaliteten ter šteje 344 kratkih filmov in 7 celovečercev. Na spletnem delu festivala bo na voljo 121 kratkih filmov, med drugim vsi filmi iz tekmovalnih sekcij. V uredništvu Baze slovenskih filmov posebej izpostavljamo 22 filmov, ki so nastali v slovenski produkciji in so se uvrstili v različne sekcije festivala.
Kratki film Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle zmagal na festivalu Castellinaria

Kratki film Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle zmagal na festivalu Castellinaria

BSF, 20. november ― 34. edicija švicarskega festivala Castellinaria je potekala od 13. do 20 novembra. V tekmovalni program Castellincorto se je uvrstilo 12 filmov, glavno nagrado je prejel kratki igrani film Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle. Žirija je v svoji obrazložitvi zapisala: »Zaradi formalne svežine in ekspresivne moči, ki zaznamujeta podajanje zgodbe o neznačilnem sestrstvu v izrazito dialektičnem družbeno-kulturnem kontekstu. Sodobno sestrstvo, ki brezkompromisno premaguje konformizem in tradicionalne sheme ter izraža močno voljo do preživetja v patriarhalni družbi z oblikovanjem novih pravil in zapovedi.« Glavna nagrada, imenovana “Daniel”, znaša 1.500 švicarskih frankov.

Slovenski filmi na 32. LIFFu

BSF, 9. november ― Letošnji Liffe bo potekal od 10. do 21. novembra. V program so se uvrstili številni slovenski filmi. V tekmovalni program Perspektive se je uvrstil filmski prvenec Inventura scenarista in režiserja Darka Sinka. Režijski prvenec pripoveduje o Borisu Robiču, ki je kot radi rečemo, običajen človek. Nekega dne po večerji, ko Boris bere v svoji sobi, nekdo strelja nanj skozi okno. Pride policija in začne se preiskava. Pri iskanju potencialnih storilcev se pred nami odvije tragikomedija človeka, ki odkrije, da ga sovraži več̌ ljudi, kot si je lahko predstavljal in da so njegove predstave o lastnem življenju le iluzija. V glavni vlogah nastopajo Radoš Bolčina, Mirel Knez in Dejan Spasić. V filmu nastopajo še Renato Jenček, Mojca Partljič, Žan Koprivnik, Janez Škof, Davor Janjić, Saša Tabaković, Barbara Vidovič, Veronika Drolc in Mojca Ribič. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše December iz Ljubljane, producenta sta Vlado Bulajić in Lija Pogačnik in je na 24. Festivalu slovenskega filma Portorož prejel 5 vesen, med drugim za režijo in za glavno moško vlogo. Svetovna premiera filma se je zgodila na filmskem festivalu v San Sebastianu.

Mirjam Korbar nagrajena za glavno žensko vlogo v filmu Zastoj

BSF, 2. november ― Mirjam Korbar je na 15. Mostarskem filmskem festivalu – festivalu filmske igre prejela nagrado »Drevo ljubezni« za najboljšo glavno žensko vlogo. Nagrado je prejela za vlogo Mejre, ki jo je odigrala v filmu Zastoj režiserja Vinka Möderndorferja. Posebno nagrado so posthumno podelili tudi Petru Musevskemu, ki je v filmu Zastoj odigral glavno moško vlogo.
Slovenski film že drugič v fokusu na MedFilm festivalu v Rimu

Slovenski film že drugič v fokusu na MedFilm festivalu v Rimu

BSF, 28. oktober ― MedFilm je najstarejši filmski festival v Rimu in bo letos imel že svojo 27. izdajo, ki bo trajala od 5. do 14. novembra. Festival predstavlja kinematografije iz mediteranske regije, letos bo potekal hibridno; v štirih dvoranah in na spletni platformi MyMovies. Slovenski film bo zastopalo kar 12 filmov, v tekmovalnem programu in v fokusu, ki bo namenjen slovenskim filmskim avtoricam. Torek, 9. november, pa je v sklopu festivala zasnovan kot slovenski filmski dan.
Svetovna premiera filma Orkester režiserja Matevža Luzarja

Svetovna premiera filma Orkester režiserja Matevža Luzarja

BSF, 27. oktober ― V tekmovalni program 12 izbranih filmov nemškega filmskega festivala Cottbus, ki bo potekal od 2. do 7. novembra, se je uvrstil tudi celovečerni igrani film Orkester scenarista in režiserja Matevža Luzarja. Svetovna premiera filma bo v sredo, 3. novembra ob 17.30 uri, naslednji dan sledi ponovitev ob 13. uri.
PONOVNI POGLED. Mislimo film, premislimo film.

PONOVNI POGLED. Mislimo film, premislimo film.

BSF, 26. oktober ― Tej možnosti tematsko sledi vizija letošnjega Slovenskega tedna filma, ki se z izborom najintenzivneje podaja v ponovno obravnavo enega najbolj travmatičnih obdobij nacionalne zgodovine – v čas druge svetovne vojne, v njeno neposredno dogajanje, pa tudi v njene tragične bratomorne temne strani, ki so pustile globoke rane v zavesti posameznikov, družbe in naroda. Večina izbranih del se tako posveča težkemu obdobju vojne in njenih posledic za tiste, ki so bili na »napačni strani« neposredno po njej. Na čelo izbora se tako kronološko kakor pomensko uvrša film Nasvidenje v naslednji vojni (1980).
Praznujemo Mednarodni dan animiranega filma

Praznujemo Mednarodni dan animiranega filma

BSF, 25. oktober ― Ob mednarodnem dnevu animiranega filma, 28. oktobra 2021, v Društvu slovenskega animiranega filma pripravljamo že tradicionalno praznovanje ob podpori Slovenskega filmskega centra. Letos bomo ta dan obeležili tako z vsebinami na spletu kot s projekcijami v kinodvorani. V sodelovanju s Slovensko kinoteko vas lepo vabimo v kino v četrtek, 28. oktobra. V sodelovanju z Bazo slovenskih filmov pa predstavljamo tudi izbor slovenskih animiranih filmov na spletu, ki bodo na voljo za brezplačen ogled med jesenskimi počitnicami, od 25. do 31. oktobra 2021 na http://mdaf.bsf.si. Izbor sestavljajo trije programi slovenskih animacij, ki smo jih pripravili posebej z mislijo na otroke in mlade. To so Filmi za otroke, Študijski filmi, ter Filmi z delavnic v katerih je zbranih 31 naslovov.
Prva retrospektiva slovenskega filma na Kitajskem

Prva retrospektiva slovenskega filma na Kitajskem

BSF, 25. oktober ― Od 28. oktobra do 4. novembra bo na Kitajskem potekala prva retrospektiva slovenskih filmov, ki nosijo letnice od 1956 do 2020. Skupaj bo na ogled 6 slovenskih celovečernih filmov. Odprtje retrospektive bo v kitajskem glavnem mestu Pekingu, v tamkajšnjem filmskem arhivu. Vsi filmi bodo podnaslovljeni v kitajščino in angleščino, kasneje se bodo predvajali tudi v drugih večjih kitajskih mestih. Retrospektiva bo slavnostno odprta v četrtek, 28. oktobra ob 19. uri, z digitalizirano in restavrirano različico filma Dolina miru (1956) Franceta Štiglica, ki je bil leta 2016 predstavljen v programu Cannes Classics in potem predvajan na številnih festivalih in kinotekah po celem svetu.

24. Festival slovenskega filma se zaključuje s podelitvijo Vesen

BSF, 17. oktober ― V Portorožu se je nocoj odvilo sklepno dejanje letošnje edicije Festivala slovenskega filma. Podeljene so bile Vesne za najboljše filmske dosežke preteklega leta. Strokovna žirija za celovečerne filme: Primož Bezjak, Dana Budisavljević, Želimir Žilnik Strokovna žirija za kratke igrane, dokumentarne, eksperimentalne, animirane in študijske filme: Robert Černelč, Matjaž Ivanišin, Hana Repše Vesna za najboljši celovečerni film Prasica, slabšalni izraz za žensko
Nataša Bučar je na evropski konferenci posvečeni avdiovizualnemu področju, ki te dni poteka v Ljubljani, predstavila uvodna vsebinska izhodišča za konferenco

Nataša Bučar je na evropski konferenci posvečeni avdiovizualnemu področju, ki te dni poteka v Ljubljani, predstavila uvodna vsebinska izhodišča za konferenco

BSF, 13. oktober ― Ker filmsko in avdiovizualno področje v Evropi sodi med področja, ki mu Evropska unija namenja posebno pozornost, je tudi Slovenija v okviru programa Predsedovanja Svetu Evropski Uniji organizirala mednarodno konferenco z naslovom "Kako povečati dostopnost in konkurenčnost evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebin". Konferenco organizira Ministrstvo za kulturo, potekala je včeraj in danes v Cankarjevem domu. Na njej sodeluje tudi Nataša Bučar, direktorica Slovenskega filmskega centra, ki je včeraj občinstvu predstavila študijo o dostopnosti in konkurenčnosti evropskih avdiovizualnih del iz majhnih jezikovnih okolij, ki jo je za Slovenski filmski center pripravila družba Wagner-Hatfield iz Belgije. Študija obravnava vidike, ki so del prednostnih nalog slovenskega predsedovanja.
še novic