Animateka 2020

Animateka 2020

BSF, 23. november ― Animateka bo letos potekala med 30.11. in 9.12.2020 na spletu, vendar pa to ne pomeni, da bo program okrnjen, saj je ta tudi letos raznolik in kvaliteten ter šteje 338 kratkih filmov in 9 celovečercev. Veliko število filmov bo dostopnih po vsem svetu. Na spletnem delu festivala si boste lahko ogledali kar 7 celovečernih filmov in 252 kratkih animiranih filmov. Ostale filme bomo prikazali v kinodvoranah, ko bo to dopuščala situacija.
Zaključil se je Slovenski teden filma

Zaključil se je Slovenski teden filma

BSF, 18. november ― Slovenski teden filma je v sodelovanju z Bazo slovenskih filmov letos potekal na daljavo od 8. do 13. novembra pod sloganom Mislimo film, podprimo film! Osredotočili smo se na slovenske mladinske filme nekoč in danes, šole pa so si na individualnih zaprtih projekcijah na daljavo lahko ogledale 6 izbranih filmov, in sicer; Vesna, režija František Čáp (1953), Grajski biki, režija Jože Pogačnik (1967), Sreča na vrvici (digitalno restavrirana različica), režija Jane Kavčič (1977); Gremo mi po svoje, režija Miha Hočevar (2010); Razredni sovražnik, režija Rok Biček (2013) in Pojdi z mano, režija Igor Šterk (2016).
Slovenska manjšinska koprodukcija Oaza prejela nagrado za najboljši igrani film na filmskem festivalu v Zagrebu

Slovenska manjšinska koprodukcija Oaza prejela nagrado za najboljši igrani film na filmskem festivalu v Zagrebu

BSF, 16. november ― Kot večina letošnjih festivalov, je tudi 18. mednarodni filmski festival v Zagrebu potekal na daljavo od 8. do 15. novembra. Nagrado zlati voziček za najboljši igrani film je žirija v sestavi srbske režiserke in lanske zmagovalke zagrebškega filmskega festivala Ivane Mladenović, slovaškega scenarista, režiserja in producenta Marka Škopa in slovenskega režiserja Damjana Kozoleta dodelila slovenski manjšinski koprodukciji Oaza srbskega režiserja Ivana Ikiča, ki je za film spisal tudi scenarij.
V 99 letu starosti nas je zapustil scenograf Tone Mlakar – (1921-2020)

V 99 letu starosti nas je zapustil scenograf Tone Mlakar – (1921-2020)

BSF, 14. november ― Tone Mlakar se je rodil v Žireh, 31. 5. 1921. Že v času študija je sodeloval s Triglav filmom kot scenograf in sodeloval pri nastajanju treh Štigličevih filmov Na svoji zemlji (1948), Svet na kajžarju (1952) in Balada o trobenti in oblaku (1961). Sodeloval je tudi pri filmih Kekec (1951) in Tri zgodbe (1955). Leta 1955 se je zaposlil pri podjetju Tehnik v Škofji Loki, kjer je ostal do upokojitve leta 1975.
Glavna nagrada festivala Enimation slovenskemu filmu Čarovnik

Glavna nagrada festivala Enimation slovenskemu filmu Čarovnik

BSF, 14. november ― Glavna nagrado na jubilejnem 10. mednarodnem festivalu otroškega in mladinskega filma Enimation, ki zaradi epidemije letos poteka v spletni različici na enimation.si, je tokrat ostala doma, saj je Malega slona prejel slovenski film Čarovnik Anžeta Orehka, maturanta Srednje grafične in medijske šole Ljubljana.
Dva slovenska kratka filma v tekmovalnem programu na festivalu Castellinaria

Dva slovenska kratka filma v tekmovalnem programu na festivalu Castellinaria

BSF, 13. november ― Festival Castellinaria bo letos od 14. do 28. novembra imel že svojo 33. izdajo, ki bo prvič potekala na daljavo. V sekcijo tekmovalnega programa kratkih filmov Castellincorto sta se uvrstila kar 2 slovenska filma. Drugi profesionalni kratki film scenaristke in režiserke Sare Kern z naslovom Zbogom, Vesna in študentski film Nihče ni rekel, da te moram imeti rad režiserja Matjaža Jamnika. Skupno se je v tekmovalni program uvrstilo 15 filmov. Švicarski festival je namenjen mlademu občinstvu, ki ga sestavljajo mladi iz osnovnih in srednjih šol.
Umrl je Janko Čretnik, filmski distributer

Umrl je Janko Čretnik, filmski distributer

BSF, 13. november ― Po dolgotrajni bolezni je umrl je Janko Čretnik, filmski in video distributer, ki je pomembno sooblikoval filmski program v Sloveniji, saj je na tem področju deloval več kot trideset let. Na začetku je bil tudi zastopnik velikih ameriških distribucijskih hiš, kasneje pa se je izključno posvetil distribuciji neodvisnih filmov v svoji distribucijski hiši Fivia. Z razvojem Art kino mreže v Sloveniji, na začetku prejšnjega desetletja, pa je postal eden najpomembnejših partnerjev pri prikazovanju evropskih filmov v slovenskih kinodvoranah, v katerih so prikazali več kot 300 filmov, ki jih je Janko Čretnik pripeljal v Slovenijo; med njimi npr. tudi filma Ida, režija Pawel Pawlikowski, dobitnik oskarja za najboljši tujezični film leta 2015 in Neskončna lepota, režija Paolo Sorrentino, ki je oskarja prejel leto poprej.
Ljubljana ima Trg Franceta Štiglica

Ljubljana ima Trg Franceta Štiglica

BSF, 12. november ― Slovenski filmski center je ob lanski 100. letnici rojstva režiserja Franceta Štiglica na Mestno občino Ljubljana naslovil pobudo za poimenovanje trga po tem velikem režiserju. Ljubljanski svetniki so na svoji 11. seji mestnega sveta odločili, da se bo trg, ki je nastal na strehi parkirne hiše Kozolec II poimenoval v Trg Franceta Štiglica. »Trg obsega urbano površino med stanovanjskim blokom na Slovenski cesti 55 in hišami na Kersnikovi ulici številka 4, 6, 10. Na jugu je omejen s slepo fasado Knjižnice Otona Župančiča, na severu z Dvorakovo ulico,« je zapisano v odloku. Slavnostno odprtje trga bi moralo potekati prav na današnjo, 101 obletnico rojstva tega velikega režiserja, v času Slovenskega tedna filma, ki pravkar poteka. A žal je zaradi pandemije praznovanje in slavnostno odprtje do nadaljnjega prestavljeno. Praznovanju pa se pridružuje Društvo slovenskih režiserjev, ki vas vabi k udeležbi treh dogodkov na daljavo, ki so jih pripravili na današnji dan in ga poimenovali Štigličev dan. Dogodki se začnejo ob 16. uri. Društvo od leta 2015 podeljuje tudi nagrado Franceta Štiglica za izjemne dosežke na področju filmske in televizijske režije ter za življenjsko delo.
Igralec Goran Bogdan nominiran za Evropsko filmsko nagrado

Igralec Goran Bogdan nominiran za Evropsko filmsko nagrado

BSF, 11. november ― Včeraj je Evropska filmska akademija objavila nominacije za vse kategorije. V kategoriji za igralca leta 2020 je bil nominiran hrvaški igralec Goran Bogdan, za vlogo v filmu Oče. Njegovi konkurenti so Poljak Bartosz Bielenia  (Božje telo), Italijana Elio Germano  (Rad bi se skril) in Luca Marinelli (Martin Eden), Danec Mads Mikkelsen (Nažgani) in dansko –ameriški igralec Viggo Mortensen (Padati).
Slovenski teden filma z mladinski filmi nekoč in danes na daljavo

Slovenski teden filma z mladinski filmi nekoč in danes na daljavo

BSF, 5. november ― Slovenski filmski center od leta 2010 sistematično podpira kakovostne programe filmske vzgoje, lani je vzpostavil še eno novo stalnico – Slovenski teden filma. Ta se bo vsako leto odvil v tednu okrog rojstnega dne Franceta Štiglica, 12. novembra. V sodelovanju z Bazo slovenskih filmov bo letos potekal na daljavo od 8. do 13. novembra pod sloganom Mislimo film, podprimo film! Letošnja osrednja tema je slovenski mladinski filmi nekoč in danes, šole pa si bodo na individualnih zaprtih projekcijah na daljavo lahko ogledale 6 izbranih filmov, in sicer Grajski biki, režija Jože Pogačnik (1967); Vesna, režija František Čáp (1953); Sreča na vrvici (digitalno restavrirana različica), režija Jane Kavčič (1977); Gremo mi po svoje, režija Miha Hočevar (2010); Razredni sovražnik, režija Rok Biček (2013) in Pojdi z mano, režija Igor Šterk (2016).
Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu

Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu

BSF, 4. november ― Četrti Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu bi morali potekati že meseca marca, a so se zaradi posledic epidemije prestavili na november in bodo potekali od 11. do 13. novembra, tradicionalno v Kinu Meeting Point, ki je osrednje mestno filmsko zbirališče.
Uspehi slovenskih kratkih filmov

Uspehi slovenskih kratkih filmov

BSF, 2. november ― Kratka igrana filma Bik scenarista in režiserja Bojana Labovića in Potop scenarista in režiserja Kristijana Krajnčana sta se uvrstila v tekmovalni program mednarodnega filmskega festivala v Norwichu v Veliki Britaniji, ki bo potekal na spletu od 2. do 29. novembra. Skupno je bilo v sekcijo mednarodnih filmov uvrščenih 31 filmov. Festival šteje kot uvrstitveni festival za britansko filmsko nagrado Bafta.
Svetovna premiera filma Sanremo

Svetovna premiera filma Sanremo

BSF, 29. oktober ― Celovečerni igrani film Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića se je uvrstil v uradni tekmovalni program 24. izdaje mednarodnega filmskega festivala v Talinu, ki je zadnji pomembni evropski filmski festival v koledarskem letu in bo potekal v hibridni obliki od 13. do 29. novembra. Občinstvo bo filme gledalo v kinodvoranah, mednarodna strokovna filmska javnost pa bo do filmov dostopala na daljavo. Film bo imel svetovno premiero v soboto, 21. novembra, ob 15. uri. Skupno se je v tekmovalni program uvrstilo 25 filmov.
Mednarodna premiera filma Antigona – kako si upamo!

Mednarodna premiera filma Antigona – kako si upamo!

BSF, 27. oktober ― Letošnja 24. edicija češkega mednarodnega dokumentarnega filmskega festivala Ji.hlava IDFF bo potekala na spletu od 27. oktobra do 8. novembra. V tekmovalni program devetih filmov sekcije Med morji (Between the Seas) se je uvrstil tudi celovečerni dokumentarno-igrani film Antigona – kako si upamo! režiserja Janija Severja.
še novic