Slovenski filmi so v zadnjih dveh letih prejeli finančno podporo italijanskega Ministrstva za kulturo v višini 657.000 evrov

BSF, 3. marec ― Italijansko ministrstvo za kulturo (MIBACT) je na nedavno zaključenem razpisu finančno podprlo slovenske filme v skupnem znesku 277.000 evrov, in sicer celovečerni igrani film režiserja Janeza Burgerja z naslovom Opazovanje v višini 150.000 evrov ter dve manjšinski dokumentarni koprodukciji; Izgubljeno sanjsko moštvo hrvaškega režiserja Jureta Pavlovića v višini 68.500 evrov ter Fiume o morte prav tako hrvaškega režiserja Igorja Bezinovića v višini 58.500 evrov.

Playing Men izbran med 10 najboljših dokumentarnih filmov zadnjih dveh let

BSF, 2. marec ― Med 3. in 9. marcem bo v organizaciji francoske iniciative Documentaire sur grand écran organiziran revijski festival Best of Doc #2, ki bo postregel z izborom 10 najboljših dokumentarnih filmov, ki so bili v Franciji distribuirani v zadnjih dveh letih. V izbor so organizatorji vključili tudi slovenski dokumentarni film Playing Men (2017) režiserja Matjaža Ivanišina. Playing Men, esejsko oblikovan film o igri in kreativnosti, je v izboru poleg filma Monrovia, Indiana ameriškega dokumentarista Fredericka Wisemana tudi edini film, ki ni nastal v francoski produkciji. Pri izvedbi festivala, ki bo zaradi pandemije v celoti izveden v digitalni obliki, bo sodelovalo več kot 60 kinematografov iz cele Francije.
Slovenija na 71. Berlinalu

Slovenija na 71. Berlinalu

BSF, 24. februar ― 71. mednarodni filmski festival v Berlinu bo letos potekal hibridno, v dveh delih – od 1. do 5. marca bo potekala spletna predstavitev uradnega programa za predstavnike filmske industrije, v živo pa si bodo obiskovalci izbrane filme lahko ogledali od 9. do 20. junija. V sklop devetnajste edicije Berlinale Talents, ki odkriva nove filmske avtorje iz celega sveta, so se uvrstili trije Slovenci. Producentka Nina Robnik ter scenarista in režiserja Darko Štante in Urban Zorko. Izbrani so bili izmed 3.000 prijavljenih iz 65 držav, slogan letošnje edicije so Sanje.
Grand Prix za kratki film Sestre na festivalu v Clermont Ferrandu

Grand Prix za kratki film Sestre na festivalu v Clermont Ferrandu

BSF, 9. februar ― Glavna mednarodna nagrada najpomembnejšega filmskega festivala kratkega filma je pripadla slovenskemu filmu. V soboto, 6. februarja se je zaključil 43.mednarodni filmski festival v Clermont Ferrandu, ki je potekal od 29. januarja na daljavo. Glavna mednarodna nagrada najpomembnejšega filmskega festivala kratkega filma je pripadla slovenskemu filmu. Kratki film Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle, ki je na festivalu imel tudi svetovno premiero, se je v tekmovalnem programu predstavil med 78 filmi.
Zapustil nas je Marko Sosič, pisatelj in filmski ustvarjalec

Zapustil nas je Marko Sosič, pisatelj in filmski ustvarjalec

BSF, 4. februar ― Po hudi bolezni je umrl tržaški pisatelj in režiser Marko Sosič. Decembra je praznoval 62 let. Iz režije je diplomiral na zagrebški akademiji, zatem pa režiral tako v slovenskih kot v italijanskih gledališčih. Med letoma 1991 in 1994 je bil umetniški vodja SNG Nova Gorica, kasneje, med letoma 1999 in 2003 ter 2005 in 2009, pa je bil umetniški vodja in ravnatelj Slovenskega stalnega gledališča v Trstu. Za svoje gledališko in filmsko ustvarjanje je prejel več nagrad, prav tako za svoje romane. Za roman Balerina, balerina (1997) je prejel tržaško nagrado vstajenje in bil finalist za nagrado kresnik.
Dve nagradi za film Oče na tržaškem filmskem festivalu

Dve nagradi za film Oče na tržaškem filmskem festivalu

BSF, 1. februar ― Tržaški filmski festival je letos potekal od 21. do 30. januarja na daljavo preko spleta. V tekmovalni program celovečernih igranih filmov 32. edicije festivala se je med dvanajst filmov uvrstila tudi slovenska manjšinska koprodukcija Oče srbskega režiserja Srdana Golubovića, ki je na festivalu prejel nagrado občinstva za najboljši igrani celovečerni film in nagrado CEI (Central European Initiative) za film, ki najbolje predstavi resničnost vsakdana in medkulturni dialog.
Padla je prva klapa celovečernega filma Zbudi me režiserja Marka Šantića

Padla je prva klapa celovečernega filma Zbudi me režiserja Marka Šantića

BSF, 27. januar ― V torek, 26. januarja 2021, se je na Jesenicah začelo snemanje novega slovenskega celovečernega igranega filma Zbudi me režiserja Marka Šantića. Glavni junak filma je Rok, ki se zaradi začasne izgube spomina iz idiličnega turističnega kraja vrne v mesto svojega odraščanja. Ne spominja se ne svojega dekleta Rine, ne svoje problematične preteklosti. Medtem, ko si prizadeva, da bi svojega mlajšega brata Jureta zaščitil pred slabo družbo, se je prisiljen ponovno soočiti s svojim nekdanjim življenjem.
Svetovna premiera slovenskega kratkega filma Sestre režiserke Katarine Rešek - Kukle v Clermont Ferrandu

Svetovna premiera slovenskega kratkega filma Sestre režiserke Katarine Rešek - Kukle v Clermont Ferrandu

BSF, 25. januar ― Od 29. januarja do 6. februarja bo potekal 43. mednarodni festival kratkega filma v francoskem Clermont Ferrandu, letos prvič izključno na daljavo. V tekmovalni program se je uvrstil kratki film Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle, ki bo na festivalu imel tudi svetovno premiero. Letos so selektorji izbirali med skoraj sedem tisoč prijavljenimi filmi – v končni nabor so jih uvrstili 78.
Slovenski filmi na tržaškem filmskem festivalu

Slovenski filmi na tržaškem filmskem festivalu

BSF, 12. januar ― Tržaški filmski festival bo letos potekal od 21. do 30. januarja na daljavo preko spleta. V tekmovalni program celovečernih igranih filmov 32. edicije festivala se je med dvanajst filmov uvrstila slovenska manjšinska koprodukcija Oče srbskega režiserja Srdana Golubovića, ki bo na ogled v soboto, 23. januarja ob 20. uri. Film je imel svetovno premiero na lanskem Berlinalu in je srbsko – francosko – nemško – hrvaško – slovensko – bosanska  soprodukcija. Slovenski soproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. Film je na Berlinalu osvojil dve nagradi (nagrado občinstva in nagrado ekumenske žirije).
Združenje filmskih snemalcev zbira prijave za IRIS 2020

Združenje filmskih snemalcev zbira prijave za IRIS 2020

BSF, 3. januar ― Tudi v letu 2021 bodo v Združenju filmskih snemalcev Slovenije podelili nagrado IRIS, ki slavi najboljše direktorice in direktorje fotografije, ki delujejo v Sloveniji. V javnem pozivu so zapisali, da se bodo prijavljena avdiovizualna dela za nagrade potegovala v šestih kategorijah.
Digitalno restavrirana različica filma Sreča na vrvici režiserja Janeta Kavčiča na Televiziji Slovenija

Digitalno restavrirana različica filma Sreča na vrvici režiserja Janeta Kavčiča na Televiziji Slovenija

BSF, 21. december 2020 ― V petek, 25. decembra ob 20.05, bo na prvem programu Televizije Slovenija na ogled digitalno restavrirani film Sreča na vrvici (1977) scenarista in režiserja Janeta Kavčiča. Film je nastal po literarni predlogi mladinskega romana Teci, teci kuža moj pisatelja Vitana Mala. Digitalna restavracija je film ohranila za naslednje rodove, ob tem pa je tudi omogočila novo gledalsko izkušnjo, saj bodo v petek zvečer gledalci imeli priložnost, da gledajo tak film, kot so ga lahko videli obiskovalci na premieri filma leta 1977.
Dva slovenska projekta uspešna na Eurimagesu

Dva slovenska projekta uspešna na Eurimagesu

BSF, 15. december 2020 ― Na svoji 161. seji upravnega odbora Eurimages, sklada sveta Evrope za filmske koprodukcije, sta bila uspešna dva slovenska celovečerna filma. Na sejo, ki je potekala na daljavo 10. decembra, se je za finančno podporo prijavilo 35 ko-produkcij, od tega pa je bilo 17 projektov izbranih za sofinanciranje. Slovenska predstavnica v upravnem odboru je Jelka Stergel.
še novic