Slovenska manjšinska koprodukcija Morena v Cannesu

Slovenska manjšinska koprodukcija Morena v Cannesu

BSF, 9. junij ― Debitantski celovečerni igrani film Morena hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović, v slovenski soprodukciji SPOK Films in Staragara ter produkciji Antitalent iz Hrvaške in RT Features iz Brazilije, bo imel svetovno premiero v programu „15 dni režiserjev“ („Quinzaine des réalisateurs“) filmskega festivala v Cannesu, ki se bo odvijal med 7. in 17. julijem. Poleg režiserke scenarij podpisuje tudi Frank Graziano, slovenska soproducenta pa sta Jožko Rutar (SPOK Films) in Miha Černec (Staragara), producenta filma sta Danijel Pek (Antitalent) in Rodrigo Teixeira (RT Features, koproducentka je tudi Zdenka Gold (Spiritus movens).
Prvenec v razvoju režiserke Urške Djukić med desetimi projekti delavnice Torino Film Lab

Prvenec v razvoju režiserke Urške Djukić med desetimi projekti delavnice Torino Film Lab

BSF, 20. maj ― V začetku junija bo potekal prvi del od treh eno-tedenskih intenzivnih delavnic Feature Lab, kjer bo v izbrani skupini desetih projektov iz vsega sveta svoj film »Little Trouble Girls« razvijala tudi ustvarjalna ekipa na čelu slovenske režiserke Urške Djukić. Razvojni laboratorij organizira ena od najbolj profiliranih mednarodnih platform za mlade filmske avtorje Torino Film Lab, ki deluje tudi kot promocijska in distribucijska podpora za delujoče ustvarjalce na področju avtorskega filma. Produkcijo prevzema produkcijska hiša Nosorogi.
Dnevi slovenskega filma v Pulju

Dnevi slovenskega filma v Pulju

BSF, 18. maj ― Peti, tradicionalni Dnevi slovenskega filma bodo v Pulju, v Kinu Valli, v živo potekali od 24. do 27. maja. Uvodoma si bodo ob 19. uri obiskovalci ogledali film Polsestra režiserja Damjana Kozoleta, kjer v glavnih vlogah nastopata Urša Menart in Liza Marijina, ki je na 22. Festivalu slovenskega filma prejela vesno za glavno vlogo. Poleg njiju igrajo še Jurij Drevenšek, Peter Musevski, Anja Novak, Damjana Černe, makedonska igralka Labina Mitevska in drugi. Scenaristi filma so Damjan Kozole, Urša Menart in Ognjen Sviličić, zgodba filma pa pripoveduje o odtujenih polsestrah iz Izole, ki sta zaradi okoliščin prisiljeni živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani. Film se je predlani uvrstil v uradni tekmovalni program 54. mednarodnega filmskega festivala v Karlovih Varih, kjer je imel tudi svetovno premiero, producent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.
Na 49. FEST-u zmagala slovenska manjšinska koprodukcija Oaza

Na 49. FEST-u zmagala slovenska manjšinska koprodukcija Oaza

BSF, 17. maj ― Včeraj, v nedeljo 16. maja, se je v Beogradu svečano zaključil 49. mednarodni filmski festival FEST, kjer so slavnostno podelili nagrade. Glavno nagrado tekmovalnega programa je prejela slovenska manjšinska koprodukcija Oaza srbskega scenarista in režiserja Ivana Ikića. Žirija glavnega tekmovalnega programa v sestavi igralec Igor Đorđević, režiser Dane Komljen, grški režiser in scenarist Zacharias Mavroeidis, igralka Dubravka Kovjanić ter bosansko-hercegovska režiserka Ines Tanović je Oazi dodelila glavno nagrado: »za edinstveno in čustveno izkušnjo, ki moč filma najde v daljnosežni in goli empatiji.«
Odpuščanje režiserke Marije Zidar na festivalu človekovih pravic One World v Pragi

Odpuščanje režiserke Marije Zidar na festivalu človekovih pravic One World v Pragi

BSF, 12. maj ― V glavni tekmovalni program 23. edicije največjega mednarodnega festivala človekovih pravic One World v Pragi se je med deseterico izbranih filmov uvrstil tudi dokumentarni film Odpuščanje režiserke Marije Zidar. Na festivalu, ki na Češkem na daljavo poteka med 10. majem in 6. junijem, se bo v treh tekmovalnih programih in enajstih tematskih kategorijah predstavilo več kot sto dokumentarnih filmov. Na festivalski platformi One World Online pa bodo na voljo tudi pogovori z ustvarjalci.
Na FEST-u tudi filma Sanremo in Oaza

Na FEST-u tudi filma Sanremo in Oaza

BSF, 10. maj ― Za nami je svetovna premiera filma Zastoj režiserja Vinka Möderndorferja, ki se je zgodila v soboto, 8. maja, na 49. mednarodnem filmskem festivalu FEST v Beogradu, v glavnem tekmovalnem programu festivala. Pred projekcijo filma je direktor festivala Jugoslav Pantelić, v imenu Jugoslovanske kinoteke, posthumno podelil nagrado za življenjsko delo montažerju Andriji Zafranoviću, za katerega je bil Zastoj zadnji film. Nagrado je prejel sin Antonio Zafranović.
Film Zastoj premierno na FEST-u

Film Zastoj premierno na FEST-u

BSF, 7. maj ― Film Zastoj scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja, ki je nastal v produkciji Forum Ljubljana, bo doživel svetovno premiero na 49. mednarodnem filmskem festivalu FEST v Beogradu, v glavnem tekmovalnem programu festivala. 49. mednarodni filmski festival – FEST poteka od 7. do 16. maja in se odvija pod sloganom »Vrnitev v prihodnost«, z namenom, da kot največji, najstarejši in najpomembnejši filmski festival v Srbiji in regiji prispeva k ponovnemu oživetju velikih filmskih platen in vrnitvi filmskega občinstva v kinodvorane.
Letošnji slovenski producent »na potezi« je Andraž Jerič

Letošnji slovenski producent »na potezi« je Andraž Jerič

BSF, 6. maj ― Tudi letošnje tradicionalno srečanje producentov »na potezi« (Producers on the move 2021) bo podobno kot lani potekalo na daljavo od 17. do 21. maja, v tradicionalnem terminu festivala v Cannesu, čeprav bo ta letos fizično potekal v mesecu juliju. 20 izbranih evropskih producentov bo svoje trenutne projekte predstavilo na srečanjih in različnih okroglih mizah, med njimi je v letošnjem izboru več kot polovica žensk. Dogodek je eden izmed najbolj odmevnih projektov edinega evropskega filmskega promocijskega združenja »European Film Promotion«, v katerem sodeluje 37 evropskih ustanov, ki skrbijo za promocijo svojih filmov in talentov. Od leta 2005 je član tega pomembnega združenja tudi Slovenski filmski center. V zadnjih sedmih letih so se predlagani slovenski producenti vsakič uvrstili med dvajset izbranih.
Dnevi slovenskega filma v Budimpešti

Dnevi slovenskega filma v Budimpešti

BSF, 3. maj ― Od 06. do 08. maja bodo v organizaciji Slovenskega filmskega centra in Budapest Filma ter v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Budimpešti, na daljavo potekali peti Dnevi slovenskega filma, v okviru katerih si bo madžarsko občinstvo lahko ogledalo tri slovenske celovečerne filme iz leta 2019. Jaz sem Frenk scenarista in režiserja Metoda Pevca, Zgodbe iz kostanjevih gozdov režiserja Gregorja Božiča in Polsestra režiserja Damjana Kozoleta.
Padla je zadnja klapa družinske pustolovščine KAPA

Padla je zadnja klapa družinske pustolovščine KAPA

BSF, 22. april ― Ljubljana, 22. april 2021 – V prostorih Viba filma v Ljubljani danes poteka zadnji dan snemanja igranega celovečernega filma Kapa. Film, ki nastaja v režiji Slobodana Maksimovića, je prvi slovenski božični film namenjen otrokom in njihovim (starim) staršem.
Dnevi slovenskega filma v Srbiji

Dnevi slovenskega filma v Srbiji

BSF, 21. april ― Od 26. do 29. aprila bodo v Beogradu v Jugoslovanski kinoteki v živo potekali šesti Dnevi slovenskega filma, ki jih bosta ob 19. uri svečano odprla kratki dokumentarni film Neločljivi scenarista in režiserja Marka Naberšnika in celovečerni dokumentarno-igrani film Antigona – kako si upamo! režiserja Janija Severja.
Začetek snemanja igrano-dokumentarne serije Inhumanum: Umori na Slovenskem

Začetek snemanja igrano-dokumentarne serije Inhumanum: Umori na Slovenskem

BSF, 15. april ― V ponedeljek, 12. aprila, se je v Ljubljani pričelo snemanje igrano-dokumentarne serije Inhumanum: Umori na Slovenskem režiserja in koscenarista Igorja Zupeta. Serija bo imela 8 epizod, njen avtor in scenarist je dr. Boštjan Brezovnik. Prva sezona bo posneta letos med 12. aprilom in 15. julijem, njeni ustvarjalci pa želijo objektivno prikazati vse razsežnosti in posledice, do katerih privede dejanje umora, ter s tem prispevati h kulturi nenasilja v družbi.
V Melbournu se je začelo snemanje celovečernega filma Moja Vesna režiserke Sare Kern

V Melbournu se je začelo snemanje celovečernega filma Moja Vesna režiserke Sare Kern

BSF, 12. april ― V četrtek, 8. aprila, se je v Melbournu začelo snemanje celovečernega prvenca Moja Vesna nagrajene slovenske scenaristke in režiserke Sare Kern, ki že nekaj let živi v Avstraliji. Snemanje bo potekalo v okolici in predmestjih Melbourna. Po nenadni smrti matere deklica Moja, stara 10 let, nepričakovano prevzame vlogo odraslega v svoji razdrobljeni priseljenski družini, ki živi v predmestju Melbourna. Prizadeva si pobotati težavno sestro Vesno, ki je noseča, in neutolažljivega očeta Miloša.
še novic