Mesta mestom: Električni minibus Kavalir

Mesta mestom: Električni minibus Kavalir

Inštitut za politike prostora, 12. oktober ― Slovenska mesta v zadnjih letih sledijo trendu širjenja območij za pešce, saj si želijo izboljšati kakovost življenja v mestih, oživljati mestna središča in nenazadnje spodbuditi razcvet turizma. Pri tem se soočajo z izzivom ohranjanja dostopnosti območij za pešce za vse prebivalce in obiskovalce mesta. Ljubljana je ta problem naslovila z uvedbo prevoza na klic, ki... The post Mesta mestom: Električni minibus Kavalir appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
VSI KRAJI SO POMEMBNI: Teritorialna agenda se že uresničuje

VSI KRAJI SO POMEMBNI: Teritorialna agenda se že uresničuje

Inštitut za politike prostora, 4. oktober ― V sredo, 29. septembra 2021, je v Mariboru potekala konferenca VSI KRAJI SO POMEMBNI: Teritorialna agenda v praksi. Konferenco je v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU organiziralo Ministrstvo za okolje in prostor v sodelovanju z IPoP – Inštitutom za politike prostora in Skupnostjo občin Slovenije. Namen konference je bil obogatiti razpravo o prostorski razsežnosti kakovosti... The post VSI KRAJI SO POMEMBNI: Teritorialna agenda se že uresničuje appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Mesta mestom: »Pokosili bomo, ko se bodo čebele najedle«

Mesta mestom: »Pokosili bomo, ko se bodo čebele najedle«

Inštitut za politike prostora, 30. september ― Javne in druge zelene površine v mestih prispevajo k ohranjanju biotske pestrosti in prilagajanju na podnebne spremembe ter zagotavljajo kakovosten življenjski prostor živalim, rastlinam in človeku. Zaradi pogoste košnje mestnih zelenic, trave in druge travniške rastline ne cvetijo, kar vpliva na to, da zmanjka hrane za medonosne čebele in druge opraševalce in tudi na to,... The post Mesta mestom: »Pokosili bomo, ko se bodo čebele najedle« appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Mobilnost in zdravje – peš se daleč pride!

Inštitut za politike prostora, 24. september ― Letos je največja evropska kampanja za promocijo trajnostne mobilnosti potekala pod sloganom Živi zdravo. Potuj trajnostno./Safe and Healthy with Sustainable Mobilty. Izbira teme ni naključje. Cel svet se že drugo jesen zapored pod vplivom epidemije COVID-19 ukvarja predvsem z zdravjem, hkrati je v strokovni javnosti aktivna mobilnost že dalj časa prepoznana kot daleč najbolj učinkovita rešitev... The post Mobilnost in zdravje – peš se daleč pride! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

VABILO NA KONFERENCO: Vsi kraji so pomembni 29/9/2021

Inštitut za politike prostora, 23. september ― VSI KRAJI SO POMEMBNI Teritorialna agenda v praksi 29. september 2021, 8.30–16.00, IZUM – Institut informacijskih znanosti, Prešernova ulica 17, Maribor Kako je prostorski razvoj povezan s kakovostjo življenja? Na kakšen način je prostorska razsežnost kohezije vključena v novo kohezijsko politiko? Pridružite se nam pri razpravi o teh in podobnih vprašanjih ter spoznajte šest navdihujočih... The post VABILO NA KONFERENCO: Vsi kraji so pomembni 29/9/2021 appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Mesta mestom: Moje mesto, moja izbira!

Mesta mestom: Moje mesto, moja izbira!

Inštitut za politike prostora, 22. september ― Slovenske občine so v zadnjih letih veliko sredstev vložile v urejanje kolesarske infrastrukture, tako za gradnjo novih kolesarskih povezav kot tudi za urejanje obstoječih. Nova infrastruktura še ne pomeni nujno sprememb v potovalnih navadah prebivalcev, zato je dobro, da investicije spremljajo mehki ukrepi za spodbujanje hoje in kolesarjenja. V tujini so večje komunikacijske kampanje, s... The post Mesta mestom: Moje mesto, moja izbira! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Mesta mestom: Spodbujanje kolesarskega turizma in kolesarjenja po vsakdanjih opravkih

Mesta mestom: Spodbujanje kolesarskega turizma in kolesarjenja po vsakdanjih opravkih

Inštitut za politike prostora, 17. september ― Kolesarjenje je vedno bolj priljubljeno tako kot oblika rekreacije kot način potovanja. Temu sledijo tudi občine, ki vedno več vlagajo v načrtovanje kolesarske infrastrukture in dodatnih storitev. Kakovostna infrastruktura se ne zaključi na občinski meji, zato je smiselno sodelovanje z občinami v soseščini ali celo v regiji. Prizadevanja je smiselno združiti tudi pri načrtovanju mehkih... The post Mesta mestom: Spodbujanje kolesarskega turizma in kolesarjenja po vsakdanjih opravkih appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Mesta mestom: Pilotna proizvodnja sekundarnih gradbenih materialov

Mesta mestom: Pilotna proizvodnja sekundarnih gradbenih materialov

Inštitut za politike prostora, 9. september ― Gradbeni sektor spada med največje porabnike surovega materiala in proizvajalce odpadkov. Po napovedih naj bi v naslednjih tridesetih letih zgradili toliko, kot je trenutno zgrajenega. Zato je nujno razmišljati o vpeljavi principov krožnega gospodarstva tudi v gradbeni sektor. V prvi vrsti je pomembno vzdrževati in ohranjati, kar je že zgrajenega. Kadar sta prenova ali rušenje... The post Mesta mestom: Pilotna proizvodnja sekundarnih gradbenih materialov appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Zaključna konferenca projekta Trajnostna mobilnost v vrtcih in šolah

Inštitut za politike prostora, 6. september ― Vabimo vas na predstavitev zaključkov projekta Trajnostna mobilnost (TM) v vrtcih in OŠ, ki je potekal med 2018 in 2021. Vanj je bilo vključenih več kot 100.000 otrok in skoraj 6.000 vzgojiteljev in učiteljev po vsej Sloveniji. Več o tem, kako sta Beli zajček in kokoška Rozi spreminjala potovalne navade otrok, si lahko preberete tukaj.... The post Zaključna konferenca projekta Trajnostna mobilnost v vrtcih in šolah appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

VABILO NA KONFERENCO: Vsi kraji so pomembni 29/9/2021

Inštitut za politike prostora, 2. september ― VSI KRAJI SO POMEMBNI Teritorialna agenda v praksi 29. september 2021, 8.30–16.00, IZUM – Institut informacijskih znanosti, Prešernova ulica 17, Maribor Kako je prostorski razvoj povezan s kakovostjo življenja? Na kakšen način je prostorska razsežnost kohezije vključena v novo kohezijsko politiko? Pridružite se nam pri razpravi o teh in podobnih vprašanjih ter spoznajte šest navdihujočih... The post VABILO NA KONFERENCO: Vsi kraji so pomembni 29/9/2021 appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
[Sporočilo za javnost] Pomagajmo otrokom aktivno v šolo

[Sporočilo za javnost] Pomagajmo otrokom aktivno v šolo

Inštitut za politike prostora, 1. september ― Začenja se novo šolsko leto in čeprav se že tretje leto zapored ukvarjamo predvsem s pogoji, ki jih našemu življenju narekuje epidemija koronavirusa, program Aktivno v šolo in zdravo mesto nagovarja šole in občine, da skupaj s starši omogočijo šolarjem čim več gibanja. Dobra priložnost za to je tudi pot v šolo, naj bo peš,... The post [Sporočilo za javnost] Pomagajmo otrokom aktivno v šolo appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Mesta mestom: Prenova Glavnega trga v Mariboru

Mesta mestom: Prenova Glavnega trga v Mariboru

Inštitut za politike prostora, 1. september ― Vse več mest in krajev se odloča za omejevanje motornega prometa in spodbujanje aktivnih načinov mobilnosti. Ustvarjanje prostorov, ki so prijetni za preživljanje časa na prostem, kjer lahko hodimo, kolesarimo in pustimo otrokom, da se prosto igrajo, spodbuja zdrav življenjski slog, zmanjšuje vplive prometa na podnebje, krepi lokalno skupnost in dobro vpliva na lokalno gospodarstvo.... The post Mesta mestom: Prenova Glavnega trga v Mariboru appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Sproščeno v šolo septembra v Solkanu

Sproščeno v šolo septembra v Solkanu

Inštitut za politike prostora, 30. avgust ― Šolska ulica v Solkanu bo območje varnih prihodov Od 6. septembra bo v Solkanu na Šolski ulici območje varnih prihodov v šolo. S tem namenom bomo na Šolski ulici, na odseku pred OŠ Solkan, omejili vožnjo z avtomobilom in jo odprli za otroke. Manj kot je avtomobilov na ulicah ob šoli, bolj sproščena in varna... The post Sproščeno v šolo septembra v Solkanu appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Mesta mestom: Trajnostna mobilnost v Bohinju

Mesta mestom: Trajnostna mobilnost v Bohinju

Inštitut za politike prostora, 17. avgust ― Turizem je ena najhitreje rastočih panog, pri čemer Slovenija ni izjema. Prinaša številne pozitivne učinke lokalnim skupnostim, po drugi strani pa tudi nekatere izzive, ki jih je potrebno naslavljati že od začetka razvoja turistične dejavnosti. V Sloveniji narašča število obiskovalcev, ki prinašajo obremenitve na okolje ravno v območjih večje naravne pestrosti, ki so še posebej... The post Mesta mestom: Trajnostna mobilnost v Bohinju appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Kaj pa urejanje in čiščenje javnih površin?

Inštitut za politike prostora, 6. avgust ― Urejanje in čiščenje javnih površin kot so parki, trgi, ulice, otroška igrišča, drevoredi in druge javne površine sodi med obvezne lokalne gospodarske javne službe (GJS) varstva okolja. Na IPoP po naročilu Ministrstva za okolje in prostor letos poleti pripravljamo Strokovne podlage za zakonsko ureditev izvajanja dejavnosti GJS urejanje in čiščenje javnih površin (GJS javne površine).... The post Kaj pa urejanje in čiščenje javnih površin? appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
še novic