Ali vemo, kaj smo izgubili z Rogom?

Ali vemo, kaj smo izgubili z Rogom?

Inštitut za politike prostora, 22. januar ― Rog je bil skvot Pred približno dvajsetimi leti je nizozemski minister lastnikom nepremičnin pojasnil, zakaj država tolerira skvoterje, ki nezakonito zasedajo prazne nepremičnine, ki sploh niso v njihovi lasti. Rekel je, da si kot majhna država ne morejo privoščiti praznih prostorov, in da se je tega, da so prostori prazni, treba izogibati. Glede na to,... The post Ali vemo, kaj smo izgubili z Rogom? appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Vabilo za občine: Odprta ulica v vaši občini

Vabilo za občine: Odprta ulica v vaši občini

Inštitut za politike prostora, 20. januar ― IPoP bo izbrani občini pomagal pri izvedbi Odprte ulice Na IPoP – Inštitutu za politike prostora vabimo k sodelovanju občine, ki želijo preizkusiti Odprto ulico – ukrep za izboljšanje pogojev za kolesarjenje in hojo, ki omogoča kratkoročne in dolgoročne pozitivne učinke na življenje, zdravje in gospodarstvo v občini. Izbrani občini bo IPoP – Inštitut za... The post Vabilo za občine: Odprta ulica v vaši občini appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Podaljšan rok poziva Načrtujmo skupaj zdravo mesto!

Inštitut za politike prostora, 19. januar ― Poskusite srečo, še je čas za prijavo na poziv Načrtujmo skupaj zdravo mesto!  Morda boste dobili priložnost, da skupaj z ekipo programa Aktivno v šolo in zdravo mesto izdelate Lokalni načrt hodljivosti. Pridobili boste stvarno podlago za izboljšanje razmer za hojo in prispevali k pogojem za zdravo življenje vaših občanov! Rok za oddajo prijav je podaljšan do 27.... The post Podaljšan rok poziva Načrtujmo skupaj zdravo mesto! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Karel Pollak: »Bistveni so majhni koraki, ni mogoče narediti vsega naenkrat«

Karel Pollak: »Bistveni so majhni koraki, ni mogoče narediti vsega naenkrat«

Inštitut za politike prostora, 15. januar ― Karel Pollak, mnogim znan kot Keko, je vodja referata za načrtovanje javnih površin in prenovo na Mestni občini Ljubljana. Na tem področju je vsestransko aktiven že več kot 30 let, najbolj široko prepoznaven je po projektu Ljubljana – moje mesto, v katerem sodeluje že od samega začetka leta 1989 in ga od leta 1996 tudi... The post Karel Pollak: »Bistveni so majhni koraki, ni mogoče narediti vsega naenkrat« appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Izbrali smo 15 dobrih praks trajnostnega urbanega razvoja

Izbrali smo 15 dobrih praks trajnostnega urbanega razvoja

Inštitut za politike prostora, 6. januar ― Avgusta 2020 smo z razpisom Mesta >> mestom občine in javna podjetja pozvali, naj nam posredujejo svoje dobre prakse trajnostnega urbanega razvoja. Iskali smo dobre prakse, ki naslavljajo kompleksne izzive z uporabo celovitih in vključujočih pristopov. Prakse, ki dobro delujejo in zagotavljajo želene rezultate ter lahko služijo kot navdih ali model, ki ga je mogoče... The post Izbrali smo 15 dobrih praks trajnostnega urbanega razvoja appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Skupaj zmoremo!

Inštitut za politike prostora, 23. december 2020 ― Letošnje res posebno leto zaključujemo enotni kot še nikoli, vsi si najbolj od vsega želimo zdravja. S cepivom prihaja upanje, da se nam bo želja uresničila. IPoP se pridružuje pozivu Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ k cepljenju proti covid-19 in podpira cepljenje kot najučinkovitejši ukrep za zaščito našega zdravja ter zdravja naših družinskih... The post Skupaj zmoremo! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Mesta mestom: Oživitev Male tržnice

Mesta mestom: Oživitev Male tržnice

Inštitut za politike prostora, 21. december 2020 ― Tržnice v mestih so pogosto srce družbene vitalnosti skupnosti. Igrajo pomembno vlogo v lokalnem sistemu prehrane, celovitem razvijanju prostorov in gospodarskem razvoju nekega območja. Poleg družbenih in mikroekonomskih učinkov pozitivni učinki vitalnih tržnic posegajo tudi na druga področja: so odlični viri za zdravje skupnosti, ustvarjajo varne in živahne javne prostore, krepijo civilno družbo ter imajo... The post Mesta mestom: Oživitev Male tržnice appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Načrtujmo skupaj zdravo mesto!

Inštitut za politike prostora, 18. december 2020 ― Program Aktivno v šolo in zdravo mesto ponovno vabi k sodelovanju občino, ki bi želela v prvi polovici leta 2021 z delovno skupino programa sodelovati v procesu izdelave lokalnega načrta hodljivosti – LNH. S takšnim načrtom občina sproži proces ozaveščanja o pomenu hoje za zdravje in lokalni promet in si pripravi izhodišča za urejanje hoji prijaznega okolja... The post Načrtujmo skupaj zdravo mesto! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

V EU vroče o Aarhuški konvenciji – IPoP je podprl skupno izjavo NVO glede Arhuške uredbe

Inštitut za politike prostora, 16. december 2020 ― Nevladne organizacije treh držav so v okviru predsedovanja trojice Nemčija, Portugalska, Slovenija Svetu EU podale skupne pripombe na predlog sprememb Uredbe o uporabi Aarhuške konvencije, pripravile pa so tudi skupne pripombe, ki jo je med drugimi podprl tudi IPoP – Inštitut za politike prostora. V okviru aktivnosti predsedovanja je bila organom EU posredovana tudi Deklaracija... The post V EU vroče o Aarhuški konvenciji – IPoP je podprl skupno izjavo NVO glede Arhuške uredbe appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Lokalni načrt hodljivosti in zdravju koristne prometne rešitve

Lokalni načrt hodljivosti in zdravju koristne prometne rešitve

Inštitut za politike prostora, 10. december 2020 ― Lokalni načrt hodljivosti je dokument, ki opredeli hojo kot zdravju koristno gibanje in prometno prakso in jo umešča v središče lokalne prometne politike. LNH tako povezuje prizadevanja lokalnih akterjev za javno zdravje s prizadevanji za trajnostno mobilnost in kakovost bivanja. Objavljamo predlog Lokalnega načrta hodljivosti za občino Črna na Koroškem (LNH), ki je prvi v... The post Lokalni načrt hodljivosti in zdravju koristne prometne rešitve appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Sprejeta je bila Teritorialna agenda 2030

Sprejeta je bila Teritorialna agenda 2030

Inštitut za politike prostora, 9. december 2020 ― Ministri EU, pristojni za prostorsko načrtovanje, teritorialni razvoj in teritorialno kohezijo, so na neformalnem srečanju 1. 12. 2020 sprejeli Teritorialno agendo 2030. S tem je nemško predsedstvo EU zaključilo petletni postopek prenove prve teritorialne agende, sprejete leta 2007. Teritorialna agenda 2030 predstavlja dogovor držav članic EU o skupnih ciljih in prednostnih nalogah na področju prostorske... The post Sprejeta je bila Teritorialna agenda 2030 appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
URBACT pozdravlja Novo Leipziško listino

URBACT pozdravlja Novo Leipziško listino

Inštitut za politike prostora, 9. december 2020 ― Oglejte si posodobljena načela EU o trajnostnem urbanem razvoju in prispevek programa URBACT. Nemško predsedstvo Svetu Evropske unije je izpolnilo obljubo o prenovi načel EU o trajnostnih evropskih mestih z Novo Leipziško listino. Sprejeta je bila 30. novembra 2020. Nova Leipziška listina posodablja načela prvotne in prelomne Leipziške listine iz leta 2007. V tem članku... The post URBACT pozdravlja Novo Leipziško listino appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Pozdravljamo Novo Leipziško listino

Pozdravljamo Novo Leipziško listino

Inštitut za politike prostora, 9. december 2020 ― Oglejte si posodobljena načela EU o trajnostnem urbanem razvoju in prispevek programa URBACT. Nemško predsedstvo Svetu Evropske unije je izpolnilo obljubo o prenovi načel EU o trajnostnih evropskih mestih z Novo Leipziško listino. Sprejeta je bila 30. novembra 2020. Nova Leipziška listina posodablja načela prvotne in prelomne Leipziške listine iz leta 2007. V tem članku... The post Pozdravljamo Novo Leipziško listino appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Mesta mestom: Načrtovanje šolskih poti s šolarji

Mesta mestom: Načrtovanje šolskih poti s šolarji

Inštitut za politike prostora, 7. december 2020 ― Pot v šolo je priložnost, da se otroci vsak dan gibajo, kar je pomembno za njihovo zdravje in dobro počutje. Veliko otrok v Sloveniji živi dovolj blizu šole, da bi lahko vsak dan hodili ali kolesarili v šolo. Žal mnoge v šolo vozijo, ker starši menijo, da so šolske poti nevarne, ali pa nimajo časa,... The post Mesta mestom: Načrtovanje šolskih poti s šolarji appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Avtomobil tudi za poti, ki bi jih lahko prehodili

Avtomobil tudi za poti, ki bi jih lahko prehodili

Inštitut za politike prostora, 4. december 2020 ― Zakaj ljudje potujejo, kot potujejo? 2. del V prejšnjem članku o raziskavi Zakaj ljudje potujejo, kot potujejo smo predstavili ključne ugotovitve raziskave, ki so povezane z izbiro načina potovanja, razlogi za te izbire in možnostmi za spremembe potovalnih navad. Tokrat si bomo pobliže ogledali potovalne navade, torej, katere vrste vsakdanjih poti oziroma opravkov najpogosteje opravljamo,... The post Avtomobil tudi za poti, ki bi jih lahko prehodili appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
še novic