Skupaj za zelena in pravična mesta – Evropski forum mest 2023

Skupaj za zelena in pravična mesta – Evropski forum mest 2023

Inštitut za politike prostora, 20. marec ― Inovacije, deljenje znanja in navdiha za iskanje rešitev za skupne urbane izzive – v tem duhu je 16. in 17. marca 2023 potekal Evropski forum mest (Cities Forum), na katerem se je zbralo več kot 800 predstavnikov mest, ministrstev, Evropske komisije, programov in pobud ter strokovnjaki s področja urbanega razvoja. Dogodka se je udeležila tudi... The post Skupaj za zelena in pravična mesta – Evropski forum mest 2023 appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Komuniciranje in participacija ob prenovi starega mestnega jedra v občini Škofja Loka

Inštitut za politike prostora, 10. marec ― Občina Škofja Loka bo v letu 2023 pričela s prenovo Mestnega trga in Klobovsove ulice, ki je eno najbolj prepoznavnih starotrških jeder v državi. Prenova je del postopne prenove celotnega starega mestnega jedra Škofje Loke. V okviru tega je bil že uspešno prenovljen Cankarjev trg, Blaževa ulica in Trg pod gradom. IPoP z Občino sodeluje... The post Komuniciranje in participacija ob prenovi starega mestnega jedra v občini Škofja Loka appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Nova stanovanja, kaj pa družbena infrastruktura?

Inštitut za politike prostora, 9. marec ― V medijih lahko ponovno spremljamo poskuse zasebnih investitorjev nove stanovanjske gradnje v Ljubljano, da bi lahko namesto načrtovanih enot otroških vrtcev zgradili več stanovanj. Na srečo so za načrtovanje vrtcev pristojne javne oblasti. Vrtci pa so, podobno kot šole in parki, prvine družbene infrastrukture, s katerimi morajo biti v duhu moderne doktrine urbanističnega načrtovanja ustrezno... The post Nova stanovanja, kaj pa družbena infrastruktura? appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Vabilo za šole in občine: Usposabljanje za izvajanje Pešbusa in Bicivlaka

Inštitut za politike prostora, 23. februar ― Pomlad prihaja in program Aktivno v šolo in zdravo mesto ponovno vabi šole, občine, učitelje in druge zainteresirane k organizaciji spremljane hoje in kolesarjenja v šolo za najmlajše. Za vse, ki za svoje šolarje želite organizirati ali pa že načrtujete izvajanje Pešbusa in Bicivlaka organiziramo kratko usposabljanje. Srečali boste izkušene izvajalce in izvedeli vse potrebno... The post Vabilo za šole in občine: Usposabljanje za izvajanje Pešbusa in Bicivlaka appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Vabilo za občine in osnovne šole: Pomagamo pri uvajanju Območja varnih prihodov v šolo

Vabilo za občine in osnovne šole: Pomagamo pri uvajanju Območja varnih prihodov v šolo

Inštitut za politike prostora, 16. februar ― Občinam in osnovnim šolam bo IPoP v novem šolskem letu pomagal z znanjem in s sredstvi uvesti ukrep šolska ulica – območje varnih prihodov v šolo Na IPoP – Inštitutu za politike prostora vabimo k sodelovanju občine in osnovne šole, ki želijo preizkusiti uvedbo ukrepa šolska ulica  – območja varnih prihodov. Preizkus drugačnega prometnega režima... The post Vabilo za občine in osnovne šole: Pomagamo pri uvajanju Območja varnih prihodov v šolo appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Ljudje zmedeni, sekanje na Rožniku ostaja nepojasnjeno

Inštitut za politike prostora, 6. februar ― Zvoki sekanja na Rožniku so utihnili. Zdaj Mestna občina Ljubljana preko spleta napoveduje nove poseke na Grajskem hribu in Golovcu ter tudi na šmarnogorski Grmadi. Ljudje so zmedeni in ne vedo, kaj naj si mislijo. MOL se na pozive organizirane civilne družbe, da naj javno pojasni dogajanje na Rožniku, ni odzvala. Dvomom civilne družbe o... The post Ljudje zmedeni, sekanje na Rožniku ostaja nepojasnjeno appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
[Sporočilo za javnost] Izbira šole naj omogoči aktivno hojo v šolo

[Sporočilo za javnost] Izbira šole naj omogoči aktivno hojo v šolo

Inštitut za politike prostora, 1. februar ― Februarja vsako leto starši otroke vpisujejo v prvi razred osnovne šole. Med drugim s tem določijo tudi način in dolžino otrokovega vsakodnevnega potovanja v šolo. To je pomembno, ker je možnost aktivne, in pozneje tudi samostojne hoje v šolo, dokazano vsestransko koristna za otroka, pozitivno vpliva na njegov razvoj, zdravje, počutje in delo v šoli.... The post [Sporočilo za javnost] Izbira šole naj omogoči aktivno hojo v šolo appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Nov razpis za URBACT akcijska omrežja je odprt!

Nov razpis za URBACT akcijska omrežja je odprt!

Inštitut za politike prostora, 31. januar ― Sodelujte z mesti širom Evrope pri iskanju odgovorov na skupne urbane izzive   ODPRTJE RAZPISA: 9. 1. 2023 PRIJAVE DO: 31. 3. 2023 Akcijsko omrežje sestavlja od 8 do 10 partnerskih mest vseh velikosti – občin, lokalnih oblasti, razvojnih agencij ter metropolitanskih ali regionalnih institucij, ki prihajajo iz različnih držav EU in iz različnih regij. Vodi jih... The post Nov razpis za URBACT akcijska omrežja je odprt! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Razprava potrdila utemeljenost dvomov o preudarnosti sekanja na Rožniku

Razprava potrdila utemeljenost dvomov o preudarnosti sekanja na Rožniku

Inštitut za politike prostora, 27. januar ― Uspelo nam je odpreti javno strokovno razpravo o ravnanju z gozdom na Rožniku! V dobrih dveh tednih (9. – 16. januar 2023) je organizirani civilni družbi uspelo, da je odziv prebivalcev in opazovalcev na sekanje dreves na ljubljanskem Rožniku premaknila v polje širšega strokovnega, sedaj pa tudi političnega zanimanja. Mladi za podnebno pravičnost, Protestival in... The post Razprava potrdila utemeljenost dvomov o preudarnosti sekanja na Rožniku appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Inventura leta 2022

Inventura leta 2022

Inštitut za politike prostora, 20. januar ― Za nami je še eno zanimivo leto! Uspelo nam je zaključiti kar nekaj večjih projektov in z nekaterimi nadaljevati, novo leto pa za nas pomeni tudi začetek pomembnih novih projektov. V preteklem letu smo skupaj s partnerji in občinami nadaljevali s kampanjami in oblikovanjem načrtov za spodbujanje aktivne mobilnosti na kratke razdalje, podpirali smo šole... The post Inventura leta 2022 appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Rog dve leti kasneje

Rog dve leti kasneje

Inštitut za politike prostora, 19. januar ― Minilo je dve leti, odkar so bili skvoterji iz tovarne Rog nasilno izseljeni. Njihova oprema je bila v veliki meri uničena, njihovi prostori pa na hitro podrti. Takrat smo se v članku, v katerem smo komentirali izselitev, spraševali, kaj smo z Rogom izgubili. In dve leti kasneje je vprašanje še vedno isto. Vsebin, ki jih... The post Rog dve leti kasneje appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Šest slovenskih občin po zgledu Idrije povezalo lokalno skupnost

Šest slovenskih občin po zgledu Idrije povezalo lokalno skupnost

Inštitut za politike prostora, 18. januar ― Občina Idrija je z izkušnjami, pridobljenimi preko sodelovanja v programu URBACT, uresničila idejo mestne dnevne sobe. S svojo participativno zasnovo in uspešnim delovanjem so bili prepoznani tudi kot URBACT dobra praksa. Svoje izkušnje so nato v letu 2021 in 2022 predali šestim slovenskim občinam, združenim v URBACT pilotnem projektu Pobuda za prenos dobre prakse. Občine Bohinj, Bovec,... The post Šest slovenskih občin po zgledu Idrije povezalo lokalno skupnost appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Kaj se dogaja z gozdom na Rožniku?

Kaj se dogaja z gozdom na Rožniku?

Inštitut za politike prostora, 6. januar ― Na Rožniku v Ljubljani že tretji teden zapored obiskovalce hriba in prebivalce pod njim vznemirja sekanje velikih in na videz zdravih dreves. Dogajanje s posnetki izsekanih območij in zdrave hlodovine ter kritičnimi komentarji odmeva tudi na družabnih omrežjih in v organizirani civilni družbi.  Ljudje se vedno bolj zavedamo pomena gozda in tudi posameznih odraslih dreves... The post Kaj se dogaja z gozdom na Rožniku? appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Nova publikacija: Moč povezanih skupnosti v mestih

Inštitut za politike prostora, 18. november 2022 ― Pri svojem delu se na IPoP že od samega začetka veliko povezujemo z drugimi organizacijami in neformalnimi pobudami v prizadevanjih za bolj vključujoče in trajnostno urejanje prostora, preobrazbo mobilnosti ali naslavljanje podnebnih sprememb. Tak način delovanja se nam zdi edina pot za naslavljanje vedno bolj perečih težav, s katerimi se kot družba soočamo. Zato pri... The post Nova publikacija: Moč povezanih skupnosti v mestih appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Povezane skupnosti in njihovi prostori ustvarjajo bolj sodelujoča, pravična in odporna mesta

Povezane skupnosti in njihovi prostori ustvarjajo bolj sodelujoča, pravična in odporna mesta

Inštitut za politike prostora, 15. november 2022 ― V Ljubljani je 8. in 9. novembra 2022 v organizaciji IPoP – Inštituta za politike prostora potekala mednarodna konferenca Moč povezanih skupnosti v mestih. Gosti z različnih koncev Evrope so spregovorili o pomenu sodelovanja med mesti in civilno družbo, ki je ključno za kakovost življenja in storitev v mestih ter za učinkovito odzivanje na izzive.... The post Povezane skupnosti in njihovi prostori ustvarjajo bolj sodelujoča, pravična in odporna mesta appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
še novic