Za več inovativnosti in raznolikosti

Inštitut za politike prostora, 24. januar ― Pred kratkim smo za fotoknjigo SKUP napisali kratek članek o pomenu in koristih neodvisnih produkcijskih prostorov. Poudarjamo, da so za razvoj mesta koristni, da jih mesto potrebuje in da je tovrstnih prostorov vedno manj, kar ni dobro. Fotoknjiga SKUP je dokument celoletnega sodelovanja fotografskega kolektiva Kela z Galerijo Škuc pri umetniški raziskavi produkcijskih skupnostnih prostorov... The post Za več inovativnosti in raznolikosti appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Inventura leta 2021

Inventura leta 2021

Inštitut za politike prostora, 19. januar ― IPoP je v letu 2021 obeležil 15 let delovanja. V teh letih smo pridobili veliko znanja in izkušenj ter razvili trdna partnerstva in odnose z nevladnimi organizacijami, občinami, ustanovami in številnimi posamezniki. V letu 2021 smo še dodatno okrepili sodelovanje z občinami na različnih področjih našega delovanja in še v večji meri omogočali izmenjavo znanja,... The post Inventura leta 2021 appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Prvo leto po koncu Roga

Inštitut za politike prostora, 19. januar ― Roga že eno leto ni več, a vprašanje, kdo je mesto, je še vedno odprto. Čeprav je za nami posebno leto, je z rušenjem Roga Ljubljana bolj kot ne izgubila številne vsebine, skupnosti, predvsem pa solidarnost in občutek, da se je mogoče tudi o kompleksnih problemih dogovoriti, in da ne bo nihče sredi epidemije čez... The post Prvo leto po koncu Roga appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Healthy City Design 2021 – razvoj znanja za načrtovanje zdravih mest

Healthy City Design 2021 – razvoj znanja za načrtovanje zdravih mest

Inštitut za politike prostora, 17. januar ― Vključevanje vidikov zdravja v načrtovanje in upravljanje mest postaja vse pomembnejša tema. Svetovna zdravstvena organizacija kot največji izziv pri tem izpostavlja razvoj in prenos znanja na lokalne in regionalne nivoje upravljanja. Enkraten vir svežega znanja in zanimivih praktičnih primerov je tudi mednarodna konferenca Healthy City Design, ki je bila oktobra 2021 organizirana že petič zapored.... The post Healthy City Design 2021 – razvoj znanja za načrtovanje zdravih mest appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Vabilo za občine: Odprta ulica v vaši občini

Vabilo za občine: Odprta ulica v vaši občini

Inštitut za politike prostora, 5. januar ― IPoP bo izbrani občini pomagal pri izvedbi Odprte ulice Na IPoP – Inštitutu za politike prostora vabimo k sodelovanju občino, ki želi z Odprto ulico preizkusiti drugačno prometno ureditev, s katero bo izboljšala pogoje za hojo in kolesarjenje in omogočila kratkoročne in dolgoročne pozitivne učinke na življenje, zdravje in gospodarstvo v lokalnem okolju. Izbrani občini... The post Vabilo za občine: Odprta ulica v vaši občini appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Mesta mestom: Umirjanje prometa v okolici šole

Mesta mestom: Umirjanje prometa v okolici šole

Inštitut za politike prostora, 23. december 2021 ― Slovenske šole zelo pogosto stojijo ob prometnih ulicah in cestah, kjer promet ni prilagojen pešcem in kolesarjem. Take okoliščine niso prijazne otrokom, pri starših pa zbujajo skrb in pogosto zato otrok ne spodbujajo, da bi v šolo prihajali na aktiven in za njih najbolj zdrav način. Občine se problema pogosto dobro zavedajo, a ga v... The post Mesta mestom: Umirjanje prometa v okolici šole appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Kaj prinašajo novi projekti na območju kolodvora?

Inštitut za politike prostora, 22. december 2021 ― Nova ljubljanska avtobusna postaja bo dobra, kakšna bo železniška postaja ostaja uganka Medijsko sporočilo Koalicije za trajnostno prometno politiko Zasnova nove železniške postaje je že pripravljena, a je država še ne želi razkriti javnosti. Zaradi novih objektov in povečanega prometa se bodo povečali hrup in škodljivi izpusti na Vilharjevi, Dunajski in Masarykovi. Nedavno smo izvedeli,... The post Kaj prinašajo novi projekti na območju kolodvora? appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Saša Heath-Drugovič: “Na evropsko sofinanciranje moramo gledati kot podporo strateškemu razvoju, ne samo kot sofinanciranje svojega lokalnega projekta”

Saša Heath-Drugovič: “Na evropsko sofinanciranje moramo gledati kot podporo strateškemu razvoju, ne samo kot sofinanciranje svojega lokalnega projekta”

Inštitut za politike prostora, 20. december 2021 ― Mag. Saša Heath-Drugovič vodi Službo za evropske zadeve na Mestni občini Celje. Pravi, da je Služba za evropske zadeve most med občino in zunanjim svetom oziroma ministrstvi. Budno spremlja evropsko dogajanje in ustrezno usmerja projekte ter tako podpira uspešno pridobivanje evropskih sredstev, ki jih Celje za svoj razvoj nujno potrebuje. V zadnjih letih je zelo... The post Saša Heath-Drugovič: “Na evropsko sofinanciranje moramo gledati kot podporo strateškemu razvoju, ne samo kot sofinanciranje svojega lokalnega projekta” appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Hoji prijazno mesto bomo 2022 načrtovali skupaj z Mestno občino Velenje

Hoji prijazno mesto bomo 2022 načrtovali skupaj z Mestno občino Velenje

Inštitut za politike prostora, 20. december 2021 ― Na tretji poziv Načrtujmo skupaj zdravo mesto! programa Aktivno v šolo in zdravo mesto, s katerim spodbujamo aktivno mobilnost in ustvarjanje zdravega bivalnega okolja, se je odzvalo pet občin, ki so si zaželele s sodelovanjem pri pripravi lokalnega načrta hodljivosti izboljšati pogoje za hojo. Med njimi je bila najbolj prepričljiva in za sodelovanje izbrana Mestna občina Velenje. Poziv... The post Hoji prijazno mesto bomo 2022 načrtovali skupaj z Mestno občino Velenje appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Mesta mestom: Označevanje postajnih točk Busko

Mesta mestom: Označevanje postajnih točk Busko

Inštitut za politike prostora, 14. december 2021 ― Otroci, ki se v šolo vozijo s šolskim avtobusom, velikokrat vstopajo na avtobus na neurejenih in nevarnih mestih. Urejanje postajališč skladno z zahtevami Pravilnika o avtobusnih postajališčih je v veliko primerih zelo zahtevno in dolgotrajno. Avtobusni prevozi šoloobveznih otrok se izvajajo, tudi če so prometno varnostne razmere vprašljive. Zato si številne občine prizadevajo narediti vse,... The post Mesta mestom: Označevanje postajnih točk Busko appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Ustvarjanje prostora je lahko prijetno in zabavno

Ustvarjanje prostora je lahko prijetno in zabavno

Inštitut za politike prostora, 13. december 2021 ― Javna razprava s Sosedskim gledališčem Kadar govorimo o javnem prostoru in ustvarjanju prostora (ang. placemaking), ne moremo mimo vloge ljudi. Ljudje prostore z uporabo soustvarjajo in zato je smiselno, da sodelujejo tudi v procesu načrtovanja, oblikovanja in odločanja o tem, kakšni naj ti prostori pravzaprav bodo. S tem se odpre vprašanje sodelovanja z ljudmi pri... The post Ustvarjanje prostora je lahko prijetno in zabavno appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Mesta mestom: Zdrava Črna

Mesta mestom: Zdrava Črna

Inštitut za politike prostora, 6. december 2021 ― Mnoge občine se dobro zavedajo pomena zdravega življenjskega sloga svojih prebivalcev. K temu so prispevali tudi podrobnejši pregledi podatkov o zdravju v občinah, ki jih zbira in sistematično prikazuje Nacionalni inštitut za javno zdravje. Podatki, ki so v preteklih letih pogosto zaskrbeli javnost, so bili vezani na nezdrav način življenja otrok in mladostnikov, na njihovo... The post Mesta mestom: Zdrava Črna appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Jana Tolja: »Na občini smo zato, da ljudem pomagamo«

Jana Tolja: »Na občini smo zato, da ljudem pomagamo«

Inštitut za politike prostora, 2. december 2021 ― Jana Tolja se je v kabinetu župana Mestne občine Koper kot svetovalka za mednarodne odnose in razvoj potniškega turizma zaposlila pred petnajstimi leti. Pod novo občinsko upravo je tudi uradno imenovana za mestno menedžerko. S svojimi bogatimi izkušnjami z različnih delovnih mest in okolij pa je dragocena podpora tudi na številnih drugih področjih delovanja občine,... The post Jana Tolja: »Na občini smo zato, da ljudem pomagamo« appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Mesta mestom: Ko pokopališče postane park

Mesta mestom: Ko pokopališče postane park

Inštitut za politike prostora, 25. november 2021 ― Urejanje pokopališč se tako kot načini pokopavanja in slovesa od umrlih s časom spreminja. Nova pokopališča so bolj podobna parkom, posamezni grobovi zasedajo manj prostora, pokopališče lahko služi svojemu namenu dalj časa in hkrati deluje kot javni park. Na takem pokopališču nastane manj odpadkov in z njegovim urejanjem imajo tako posamezniki kot pokopališka uprava manj... The post Mesta mestom: Ko pokopališče postane park appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Občina Bohinj namerava olajšati dostop do stanovanj

Občina Bohinj namerava olajšati dostop do stanovanj

Inštitut za politike prostora, 19. november 2021 ― Dolgoletna zapostavljenost stanovanjskega področja je privedla do vseslovenske stanovanjske krize. Cene stanovanj rastejo hitreje kot dohodki v večini držav članic EU – tudi v Sloveniji – in tako postajajo stanovanja vedno bolj nedostopna ter v vedno večje breme gospodinjstev. Z vprašanji stanovanjske politike se na IPoP ukvarjamo že vrsto let. Skozi svoje delovanje opozarjamo na... The post Občina Bohinj namerava olajšati dostop do stanovanj appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
še novic