Načrtujmo hoji prijazna in zdrava mesta!

Inštitut za politike prostora, 7. april ― Sedmi april je Svetovni dan zdravja. Na IPoPu ga že več let praznujemo v duhu našega zavzemanja za hojo kot in zdrava mesta. Tokrat opozarjamo občine na vabilo za možnost sodelovanja v programa Aktivno v šolo in zdravo mesto. V času epidemije ima praznovanje dneva zdravja poseben prizvok, zdravja se vsi bistveno bolj zavedamo kot običajno. Letos... The post Načrtujmo hoji prijazna in zdrava mesta! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Javne površine v času epidemije

Inštitut za politike prostora, 6. april ― »Držite se varne razdalje, drugače nam bodo zaprli park!« takole je nekdo pretekli teden pred enim od newyorških parkov opozarjal svoje someščane naj v parku upoštevajo posebne pogoje rabe javnih površin, ki jih je zapovedala mestna oblast v času epidemije COVID-19. Številne prebivalce povsod po svetu to, da bi jim prepovedali rabo javnih površin in... The post Javne površine v času epidemije appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Lokalni odzivi na epidemijo COVID-19 – poziv občinam

Inštitut za politike prostora, 6. april ― Čas epidemije je lokalne skupnosti postavil pred celo vrsto novih izzivov. Občine so tiste, ki imajo s svojimi prebivalci najbolj neposreden stik, in ki se na njihove stiske in nove potrebe po svojih najboljših močeh tudi prve odzivajo. Od razglasitve epidemije dalje na IPoP – Inštitutu za politike prostora ugotavljamo, da se mnoge občine na... The post Lokalni odzivi na epidemijo COVID-19 – poziv občinam appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

V času pandemije pešci in kolesarji potrebujejo več prostora, avtomobili pa manj

Inštitut za politike prostora, 2. april ― V zadnjih tednih smo lahko opazili velike spremembe v prometu – avtomobilov in kolesarjev je na cestah bistveno manj, javnega prevoza sploh ni več, pešci pa se držijo nekaj metrov narazen. Naše ceste pa ostajajo enake. Avtomobili so po novem deležni razkošja skoraj praznih cest, medtem ko se pešci in kolesarji bolj ali manj uspešno... The post V času pandemije pešci in kolesarji potrebujejo več prostora, avtomobili pa manj appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Skupnostna pomoč v času virusa

Inštitut za politike prostora, 19. marec ― Kako si skupnosti, soseske, ulice in kraji pomagajo med seboj v času epidemije? V težkih situacijah, kot je epidemija koronavirusa, je skupnostna in sosedska pomoč lahko ključna. Rešuje lahko življenja.  Pred dobrimi dvajsetimi leti je vročinski val močno prizadel ameriški Chicago. Bilo je veliko smrtnih žrtev, ampak veliko več v tistih soseskah, v katerih so... The post Skupnostna pomoč v času virusa appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
V času samoizolacije pomagajte sosedom

V času samoizolacije pomagajte sosedom

Inštitut za politike prostora, 15. marec ― V vašem bloku lahko v času, ko je potrebno omejiti stike med ljudmi, vseeno organizirate sosedsko pomoč. Preprost način je, da stanovalec, ki gre v trgovino ali lekarno, prinese živila in potrebščine tudi za tistega, ki ne more ven, ker bi bil obisk trgovine zanj ali zanjo preveč tvegan (starejši, kronični bolniki). Kdor potrebuje pomoč,... The post V času samoizolacije pomagajte sosedom appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Pisarna IPoP se začasno zapira

Inštitut za politike prostora, 12. marec ― Delo IPoP bo do nadaljnjega potekalo na daljavo. S tem želimo prispevati k prizadevanjem za zajezitev širjenja epidemije koronavirusa. Seveda bomo kot običajno na razpolago prek e-pošte. Zahvaljujemo se za razumevanje. Delo na daljavo je v komunikacijski družbi precej običajna stvar in verjamemo, da je tudi naše vsakdanje delo mogoče ustrezno prilagoditi. Večino javnih dogodkov... The post Pisarna IPoP se začasno zapira appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Načrtujmo skupaj zdravo mesto – vabilo za občine!

Inštitut za politike prostora, 10. marec ― Program Aktivno v šolo in zdravo mesto, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, vabi k sodelovanju občino, ki bi želela tekom letošnjega leta izdelati lokalni načrt hodljivosti in postaviti hojo v središče svojih prizadevanj za javno zdravje in kakovost bivanja. Izvajalca programa IPoP – Inštitut za politike prostora in CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp iščeta občino, ki... The post Načrtujmo skupaj zdravo mesto – vabilo za občine! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Ljubljana bo spet podprla prebivalce, ki želijo izboljšati svojo okolico

Ljubljana bo spet podprla prebivalce, ki želijo izboljšati svojo okolico

Inštitut za politike prostora, 10. marec ― Do 30. marca lahko prebivalke in prebivalci Ljubljane razmislijo, kaj želijo spremeniti v svoji okolici, da bi bila bolj prijetna in urejena po njihovi meri. Za dobro idejo lahko dobijo do 800 € za nakup materiala in strokovno pomoč pri izvedbi. Prebivalci v svoji okolici pogosto opazijo majhne stvari, ki bi jih želeli izboljšati in... The post Ljubljana bo spet podprla prebivalce, ki želijo izboljšati svojo okolico appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Mreža Stanovanja za vse ima novo spletno stran

Inštitut za politike prostora, 4. marec ― Vabimo vas, da obiščete novo spletno mesto Mreže Stanovanja za vse.  Mreža Stanovanja za vse povezuje pet nevladnih organizacij. Naša namera je spodbuditi sistemsko ureditev stanovanjskega področja v Sloveniji; raziskali bomo obstoječe stanje in razvijali primerne alternativne modele stanovanjske preskrbe, obenem bomo s povezovanjem ključnih akterjev, zagovorništvom in komuniciranjem stanovanjsko vprašanje postavili v središče javne... The post Mreža Stanovanja za vse ima novo spletno stran appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Ulice kot prostor skupnostnega povezovanja: ulična prenova v Seulu

Inštitut za politike prostora, 1. marec ― Ulice imajo poleg prometne tudi pomembno družbeno in kulturno vlogo. So prostor živahnega trgovanja in kulturne izmenjave. So tudi prizorišče družbenih bojev, kjer prebivalci udejanjajo skupno pravico do mesta. Predvsem pa so prostor vsakdanjega življenja in s tem eden najpomembnejših krajev, kjer se v mestih gradijo lokalne skupnosti in skupne identitete. Tako je bilo tudi... The post Ulice kot prostor skupnostnega povezovanja: ulična prenova v Seulu appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Zakaj pride do nesmiselnih avtomobilskih potovanj

Zakaj pride do nesmiselnih avtomobilskih potovanj

Inštitut za politike prostora, 27. februar ― Podatki kažejo, da se velik delež Slovencev odloča za uporabo avtomobila tudi za razdalje, ki so velikokrat tako kratke, da bi pot enostavno prehodili oz. prekolesarili v zelo kratkem času.  V Ljubljani 14 % prebivalcev uporablja avtomobil na razdalji 0–1 km in 40 % prebivalcev na razdalji 0–5 km. Podatki so še bolj zaskrbljujoči na... The post Zakaj pride do nesmiselnih avtomobilskih potovanj appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Zunaj so male lokalne akcije

Zunaj so male lokalne akcije

Inštitut za politike prostora, 26. februar ― Zakaj in kako podpirati skupnosti v ustvarjanju prostora? O vključevanju javnosti je bilo napisanega že zelo veliko. Od poznih šestdesetih let, ko je Sherry Arnstein vpeljala lestvico participacije, se participacijo v urejanju prostora nenehno raziskuje, članki na to temo pa so stalnica strokovnega tiska. Participacija je družbena tema, družbeno-ekonomski kontekst participacije pa se stalno spreminja,... The post Zunaj so male lokalne akcije appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Vabilo na brezplačno usposabljanje za izvajanje Pešbusa in Bicivlaka marca 2020

Inštitut za politike prostora, 20. februar ― Pred vrati je pomlad in vreme nas vsak dan bolj kliče na prosto. Pot v šolo je odlična priložnost za to, da otrokom vsak dan omogočimo, da so nekaj časa aktivni na prostem in v družbi svojih vrstnikov. Najmlajšim šolarjem pri tem lahko pomagata Pešbus in Bicivlak, ki postajata vedno bolj priljubljena oblika spremljane hoje v... The post Vabilo na brezplačno usposabljanje za izvajanje Pešbusa in Bicivlaka marca 2020 appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Odziv Mreže Stanovanja za vse na Predlog zakona o poroštvih RS za stanovanjske kredite

Inštitut za politike prostora, 10. februar ― Slovenija se sooča s krizo na področju stanovanjske preskrbe, saj je slovenski stanovanjski fond med najstarejšimi v Evropi – 62 % stanovanj je starejših od 40 let (Poročilo o slovenskem trgu nepremičnin za leto 2018), na trgu pa primanjkuje vsaj 10.000 javnih najemnih stanovanj. Ker je bilo v zadnjih 30 letih zgrajenih občutno premalo stanovanj,... The post Odziv Mreže Stanovanja za vse na Predlog zakona o poroštvih RS za stanovanjske kredite appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
še novic