Obiščite prenovljeno spletno stran mesta.si

Inštitut za politike prostora, 28. september ― Predstavljamo vam prenovljeno spletno stran mesta.si. Na spletni strani so zbrane vse aktualne informacije evropskih programov na temo urbane politike, kot so URBACT, Evropska pobuda za mesta (EUI) in ESPON ter aktualno v zvezi z Urbano agendo za EU. Ob tem lahko na spletni strani najdete tudi novice o delu Direktorata za graditev in prostor... The post Obiščite prenovljeno spletno stran mesta.si appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

[Napoved] Mednarodna konferenca Mestni turizem

Inštitut za politike prostora, 26. september ― Mestni turizem Trajnostni turizem v malih in srednje velikih mestih 9. november 2023, Kranj Mestni turizem je v zadnjem desetletju doživel velik razmah. Mesta so postala dostopnejša zaradi boljših prometnih povezav in lažjega dostopa do informacij, zato se je število obiskovalcev v mestih močno povečalo. Poleg prepoznavnih mestnih destinacij z znanimi kulturno-zgodovinskimi spomeniki so turisti... The post [Napoved] Mednarodna konferenca Mestni turizem appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Širitve avtocest ne bodo rešile zastojev

Inštitut za politike prostora, 25. september ― Zadnje dneve ponovno slišimo ponavljajoče se pozive k širitvi cest – predvsem avtocestnih vpadnic proti Ljubljani in v navezavi na to tudi obvoznice. Oblikujejo se predvsem vprašanja zakaj širših cest ali njihove širitve nismo načrtovali že pred desetletji ali kako hitro lahko širitve pričakujemo. Premalokrat pa se v medijih pojavljajo vprašanja, ali so širitve smiselne,... The post Širitve avtocest ne bodo rešile zastojev appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
[KTPP ODZIV] Posekan drevored in slabe povezave z mestnim avtobusom – komu bo koristila obnova cest okrog Potniškega centra Ljubljana?

[KTPP ODZIV] Posekan drevored in slabe povezave z mestnim avtobusom – komu bo koristila obnova cest okrog Potniškega centra Ljubljana?

Inštitut za politike prostora, 20. september ― Načrtovana obnova Vilharjeve, Masarykove, Šmartinske in Železne ceste bo poslabšala udobje pešcev in kakovost bivanja lokalnih prebivalcev. Na boljšem pa ne bodo niti uporabniki javnega prometa, za katere naj bi se potniški center urejal, so opozorili strokovnjaki, združeni v Koalicijo za trajnostno prometno politiko. Koalicija za trajnostno prometno politiko (KTPP) se je danes odzvala na... The post [KTPP ODZIV] Posekan drevored in slabe povezave z mestnim avtobusom – komu bo koristila obnova cest okrog Potniškega centra Ljubljana? appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
[Sporočilo za javnost] Zakaj je pomembno poznati potovalne navade in želje šolarjev?

[Sporočilo za javnost] Zakaj je pomembno poznati potovalne navade in želje šolarjev?

Inštitut za politike prostora, 14. september ― Preverjanje načina prihoda otrok v šolo je v programu Aktivno v šolo in zdravo mesto med izdelavo prvih lokalnih načrtov hodljivosti pokazalo, da si bistveno več učencev želi hoditi v šolo s kolesom, peš ali s skirojem, kot jih dejansko lahko. To je dobro vedeti. Občinam in šolam lahko podatek pomaga bolj učinkovito načrtovati in... The post [Sporočilo za javnost] Zakaj je pomembno poznati potovalne navade in želje šolarjev? appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Priložnosti za trajnostni razvoj občin: Programa ESPON in URBACT od blizu

Priložnosti za trajnostni razvoj občin: Programa ESPON in URBACT od blizu

Inštitut za politike prostora, 11. september ― Predstavniki nacionalnih točk obeh programov smo 7. septembra 2023 v Ljubljani organizirali posvet Priložnosti za trajnostni razvoj občin: Programa ESPON in URBACT od blizu. Udeleženci so izvedeli vse o možnostih sodelovanja v obeh programih in slišali izkušnje gostov, ki so v programih že sodelovali. Del dogodka je bil namenjen razpravi o potrebah občin, ki smo... The post Priložnosti za trajnostni razvoj občin: Programa ESPON in URBACT od blizu appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Z novim šolskim letom za manj kot dva pustimo avto doma

Z novim šolskim letom za manj kot dva pustimo avto doma

Inštitut za politike prostora, 29. avgust ― Za manj kot dva je avto doma! je slogan kampanje »Manj kot dva«, ki že drugo leto ozavešča prebivalce Slovenije o negativnih posledicah pretirane rabe avtomobila za kratke vsakodnevne poti ter spodbuja spremembe v potovalnih navadah. Namreč, več kot polovica dnevnih poti, ki jih opravimo z avtomobilom je krajših od dveh kilometrov. To so razdalje,... The post Z novim šolskim letom za manj kot dva pustimo avto doma appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Gremo v šolo skupaj, peš ali s kolesom, s Pešbusom ali Bicivlakom

Gremo v šolo skupaj, peš ali s kolesom, s Pešbusom ali Bicivlakom

Inštitut za politike prostora, 29. avgust ― Aktivna hoja v šolo peš, s kolesom ali s skirojem prispeva k zdravju in dobremu počutju otrok, pa tudi k razvoju njihove samostojnosti in zdravih potovalnih navad. Hkrati aktiven način hoje v šolo prispeva tudi k manjšemu številu avtomobilov v okolici šole in zato k bolj varnemu, manj hrupnemu in onesnaženemu okolju v času jutranjega... The post Gremo v šolo skupaj, peš ali s kolesom, s Pešbusom ali Bicivlakom appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Polnih zagona kolesarimo v službo tudi jeseni

Polnih zagona kolesarimo v službo tudi jeseni

Inštitut za politike prostora, 29. avgust ― Po uspešno izpeljanem spomladanskem izzivu, v katerega se je vključilo več kot 1200 kolesarjev, se bomo na pot v službo s kolesi pognali tudi jeseni.  Pred nami so ponovno tedenski izzivi, nagrade in veliko več! Nacionalna pobuda »Polni zagona kolesarimo v službo« poteka od 28. avgusta do 6. oktobra. Jesenska izvedba izziva prinaša številne novosti. ... The post Polnih zagona kolesarimo v službo tudi jeseni appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Polni zagona kolesarimo v službo tudi jeseni

Polni zagona kolesarimo v službo tudi jeseni

Inštitut za politike prostora, 29. avgust ― Po uspešno izpeljanem spomladanskem izzivu, v katerega se je vključilo več kot 1200 kolesarjev, se bomo na pot v službo s kolesi pognali tudi jeseni.  Pred nami so ponovno tedenski izzivi, nagrade in veliko več! Nacionalna pobuda »Polni zagona kolesarimo v službo« poteka od 28. avgusta do 6. oktobra. Jesenska izvedba izziva prinaša številne novosti. ... The post Polni zagona kolesarimo v službo tudi jeseni appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Podari svojih #nulapet IPoP

Inštitut za politike prostora, 28. avgust ― IPoP je leta 2014 s strani Ministrstva za okolje in prostor pridobil status nevladne organizacije na področju varstva okolja, ki deluje v javnem interesu. Formalno priznanje naših večletnih prizadevanj za trajnostni razvoj, predvsem v povezavi z urejanjem prostora, nam med drugim omogoča tudi pridobitev donacije 0,5% dohodnine. Če podpirate naša prizadevanja za boljše razumevanje politik... The post Podari svojih #nulapet IPoP appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Javni posveti o predlogu Zakona o podnebnih spremembah

Javni posveti o predlogu Zakona o podnebnih spremembah

Inštitut za politike prostora, 28. avgust ― Poleti je IPoP na povabilo PIC – pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja skupaj s kolegi iz Focus – društvo za sonaraven razvoj sodeloval v procesu zbiranja predlogov za vsebine Zakona o podnebnih spremembah, ki ga je sprožilo Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. V sodelovanju s predstavniki ministrstva smo v mesecu dni,... The post Javni posveti o predlogu Zakona o podnebnih spremembah appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
[Vabilo] Priložnosti za trajnostni razvoj občin: Programa ESPON in URBACT od blizu

[Vabilo] Priložnosti za trajnostni razvoj občin: Programa ESPON in URBACT od blizu

Inštitut za politike prostora, 22. avgust ― Poznate evropska programa ESPON in URBACT? Bi želeli izvedeti več o njunih priložnostih za trajnostni razvoj? Predstavniki nacionalnih točk obeh programov vas vabimo, da se nam 7. septembra 2023 v Ljubljani pridružite na posvetu Priložnosti za trajnostni razvoj občin: Programa ESPON in URBACT od blizu. Izvedeli boste vse o možnostih sodelovanja v obeh programih in... The post [Vabilo] Priložnosti za trajnostni razvoj občin: Programa ESPON in URBACT od blizu appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Drama z drevesom: kje se začne in kako jo končati?

Drama z drevesom: kje se začne in kako jo končati?

Inštitut za politike prostora, 21. julij ― Prenovo Drame spremlja, podobno kot pred leti prenovo Opere, zadrega. Vsi, vpleteni in opazovalci se počutimo slabo zaradi dejstva, da je treba za uresničitev načrtov posekati drevesa. V obeh primerih so to stara, izstopajoče lepa drevesa, ki ustvarjajo prepoznaven in prijeten mestni prostor. Zadrega z Draminim kostanjem je toliko večja, ker sta se v vmesnem... The post Drama z drevesom: kje se začne in kako jo končati? appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Mestno občino Ljubljana smo podprli pri pripravi strategije digitalnega razvoja

Inštitut za politike prostora, 20. julij ― Konec junija je mestni svet Mestne občine Ljubljana soglasno sprejel Strategijo digitalnega razvoja, ki sledi cilju bolj enostavnega in prijaznega sodelovanja z meščankami in meščani. Strategijo smo skupaj s partnerji pripravljali na IPoP in smo nanjo zelo ponosni. »Že leta spremljam, kako nastajajo podobni strateški dokumenti na nacionalnem nivoju in na splošno je javni IT zelo... The post Mestno občino Ljubljana smo podprli pri pripravi strategije digitalnega razvoja appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
še novic