Slovenska mesta na sejmu predstavila svoje dobre prakse

Slovenska mesta na sejmu predstavila svoje dobre prakse

Inštitut za politike prostora, 15. april ― V torek, 13. aprila 2021, je potekal Sejem dobrih praks Mesta >> mestom. Na dogodku smo želeli s sproščenimi predstavitvami in pogovori poskrbeti za izmenjavo dobrih praks in izkušenj mest. Dogodek se je odvijal na spletni platformi Hopin, ki je omogočila aktivno sodelovanje udeležencev in novo izkušnjo virtualnih dogodkov. Na sejmu sta svoje izkušnje s... The post Slovenska mesta na sejmu predstavila svoje dobre prakse appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Izšel je katalog Mesta mestom #3

Inštitut za politike prostora, 12. april ― Izšel je Katalog dobrih praks slovenskih mest za trajnostni urbani razvoj Mesta mestom #3. V katalogu je zbranih 15 dobrih praks, izbranih med 29 dobrimi praksami, ki so jih občine in javna podjetja prijavili na razpis jeseni 2020. Dobre prakse ponujajo rešitve za različne izzive slovenskih mest, vse od spodbujanja trajnostne mobilnosti do upravljanja z... The post Izšel je katalog Mesta mestom #3 appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Sejem dobrih praks Mesta >> mestom, 13. april 2021

Inštitut za politike prostora, 8. april ― Ves čas smo na lovu za novimi pristopi, drugačnimi načini dela in svežimi rešitvami mest. Čeprav stalno iščemo navdih drugod v Evropi in po svetu, se nam zdijo domače dobre prakse še bolj dragocene. Ne samo, da so lažje primerljive zaradi istega zakonskega okvira, kulturne in družbene krajine, preprosteje je tudi vzpostaviti stik s ključnimi... The post Sejem dobrih praks Mesta >> mestom, 13. april 2021 appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
[Sporočilo za javnost] Hoja je zdrava!

[Sporočilo za javnost] Hoja je zdrava!

Inštitut za politike prostora, 7. april ― Letos 7. april, Svetovni dan zdravja poteka pod geslom Gradimo pravičnejši, bolj zdrav svet. Svetovna zdravstvena organizacija ob tem poudarja problem neenakosti v zdravju, ki se v času spopadanja z epidemijo COVID-19 še povečuje. Problem naslavlja tudi program Aktivno v šolo in zdravo mesto, ki zagovarja zdravstvene koristi hoje in načrtovanje hoji prijaznega okolja. Program... The post [Sporočilo za javnost] Hoja je zdrava! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Končno dovoljeno kratkotrajno parkiranje na pločnikih

Inštitut za politike prostora, 1. april ― IPoP je z deležniki uskladil zakonsko pobudo, s katero bo končno omogočeno do 30 minut brezplačnega parkiranja na pločnikih, kolesarskih stezah, zelenicah in otroških igriščih. Predlog zakona stopi v veljavo 1. aprila naslednje leto. Gotovo se vam je že zgodilo, da ste pripeljali otroka v šolo, ali prišli v trgovino na koncu ulice po nekaj... The post Končno dovoljeno kratkotrajno parkiranje na pločnikih appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

[ANKETA] Kaj pa vi menite o mestnih drevesih?

Inštitut za politike prostora, 1. april ― Delovna skupina Mreže za prostor je pripravila anketo s katero želimo poglobiti razumevanje odnosa slovenske javnosti do mestnih dreves. To so drevesa, ki kot posamezne zelene prvine in načrtovani sestoji v parkih, na ulicah, trgih in vrtovih ustvarjajo kakovost bivanja in okolja v naših naseljih, ne gozdna drevesa. ANKETA: https://www.1ka.si/drevesa-v-mestih Anketa je anonimna in zahteva... The post [ANKETA] Kaj pa vi menite o mestnih drevesih? appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Si želite mestno dnevno sobo tudi v vašem kraju?

Inštitut za politike prostora, 30. marec ― Ali v vaši občini primanjkuje prostorov za srečevanje in druženje? Imajo prebivalci ideje za izvajanje različnih dogodkov, a ne vedo, na koga se lahko obrnejo? Mestna dnevna soba je prostor oblikovan s prebivalci in zanje. V njej potekajo najrazličnejše aktivnosti, obiskovalcem nudi prostor za klepet in omogoča razvoj idej, ki pripomorejo h krepitvi skupnosti. Takšno... The post Si želite mestno dnevno sobo tudi v vašem kraju? appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Veselimo se nove Odprte ulice v Postojni!

Veselimo se nove Odprte ulice v Postojni!

Inštitut za politike prostora, 26. marec ― Na IPoP – Inštitutu za politike prostora smo povabili k sodelovanju občine, ki so želele preizkusiti odprto ulico, ki je ukrep za izboljšanje pogojev za pešce in kolesarje in omogoča kratkoročne in dolgoročne pozitivne učinke na življenje, zdravje in gospodarstvo v občini. Najbolj prepričljivo prijavo je poslala občina Postojna. Na vabilo Odprta ulica v vaši... The post Veselimo se nove Odprte ulice v Postojni! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Sejem dobrih praks Mesta >> mestom, 13. april 2021

Inštitut za politike prostora, 25. marec ― Ves čas smo na lovu za novimi pristopi, drugačnimi načini dela in svežimi rešitvami mest. Čeprav stalno iščemo navdih drugod v Evropi in po svetu, se nam zdijo domače dobre prakse še bolj dragocene. Ne samo, da so lažje primerljive zaradi istega zakonskega okvira, kulturne in družbene krajine, preprosteje je tudi vzpostaviti stik s ključnimi... The post Sejem dobrih praks Mesta >> mestom, 13. april 2021 appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Mestna občina Maribor spodbuja aktivno in trajnostno mobilnost

Inštitut za politike prostora, 24. marec ― IPoP skupaj z ostalimi člani Koalicije za trajnostno prometno politiko vabi Mestno občino Maribor, da ponovno razmisli o odločitvi za gradnjo tunela pod mestnim središčem in predlagamo drugačno rešitev. Mestna občina Maribor (MOM) si prizadeva za urejanje mesta po meri ljudi, za zmanjšanje deleža avtomobilskega prometa in povečanje deležev kolesarjev, pešcev in uporabnikov javnega prevoza.... The post Mestna občina Maribor spodbuja aktivno in trajnostno mobilnost appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Pridružite se pobudi za prenos dobre prakse

Inštitut za politike prostora, 23. marec ― IPoP bo v vlogi Nacionalne URBACT točke za Slovenijo naslednje leto in pol vodil eno od pobud za nacionalni prenos dobre prakse. Poleg naše je program URBACT izbral tudi pobude v Italiji, na Irskem, v Estoniji ter na Češkem in Slovaškem. Gre za preizkus razširjanja URBACT dobrih praks po posameznih državah. Med občine v Sloveniji... The post Pridružite se pobudi za prenos dobre prakse appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

10 vprašanj za pametna mesta in skupnosti

Inštitut za politike prostora, 16. marec ― V naslednjih letih bo kar nekaj slovenskih mest in krajev izvajalo projekte, ki jih lahko umestimo pod znamko PAMETNO MESTO. Objavljen je bil namreč razpis Ministrstva za javno upravo, ki bo mestom pomagal pri razvoju pametne infrastrukture oziroma spodbujal razvoj, vzpostavitev in uvajanje inovativnih digitalnih rešitev. Trend pametnih mest spremljamo že nekaj let. Premišljeno uvajanje... The post 10 vprašanj za pametna mesta in skupnosti appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Ženske in urejanje prostora

Inštitut za politike prostora, 8. marec ― Mednarodni dan žena letos mineva v duhu pozivov k večjemu angažmaju žensk v politiki. OZN in Evropski odbor regij sta današnji dan z dogodki posvetila cilju spodbuditi bolj številčno neposredno vključevanje žensk v procese odločanja, razvoja in izvajanja javnih politik. Na IPoP poziv mednarodne skupnosti pozdravljamo. Verjamemo, da je za družbo in okolje dobro, da... The post Ženske in urejanje prostora appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Nevenki Koprivšek v spomin

Inštitut za politike prostora, 3. marec ― Sredi februarja nas je globoko pretresla novica, da je umrla Nevenka Koprivšek, ustanoviteljica in dolgoletna direktorica zavoda Bunker. Bila je tudi naša prijateljica, zaveznica in dragocena sopotnica, pogosto smo se srečevali z njo in tudi za IPoP je Nevenka bila in ostaja velik navdih.   Prvič smo se kot IPoP z njo in z ekipo... The post Nevenki Koprivšek v spomin appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

[Vabilo za šole in občine] Usposabljanje za izvajanje Pešbusa in Bicivlaka

Inštitut za politike prostora, 2. marec ― V zadnjem letu je epidemija močno spremenila vsakdanjik naših otrok. Šolanje od doma je otroke prikrajšalo za organizirano gibanje in druženje z vrstniki. S prihodom lepega vremena in ponovno odprtimi šolami je spet aktualno spodbujanje otrok k aktivnemu in zdravemu načinu življenja na vsakdanji poti v šolo. Za spodbudo najmlajših učencev lahko šole in občine... The post [Vabilo za šole in občine] Usposabljanje za izvajanje Pešbusa in Bicivlaka appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
še novic