Mesta mestom: Občinski proračun po meri občank in občanov

Mesta mestom: Občinski proračun po meri občank in občanov

Inštitut za politike prostora, 1. julij ― Uresničevanje participativnega proračuna v Ajdovščini Soodločanje prebivalk in prebivalcev o porabi dela proračunskega denarja občine je v Sloveniji prisotno razmeroma kratek čas. Gre za idejo neposredne demokracije in neposrednega odločanja ljudi o upravljanju javnih zadev. Z uvedbo participativnega proračuna občina omogoči, da občanke in občani sodelujejo v postopku določanja namenske rabe dela občinskega denarja in... The post Mesta mestom: Občinski proračun po meri občank in občanov appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
V Škofji Loki bomo septembra odprli Šolsko ulico ljudem

V Škofji Loki bomo septembra odprli Šolsko ulico ljudem

Inštitut za politike prostora, 30. junij ― Septembra bomo za nekaj dni odprli Šolsko ulico ljudem. S tem bomo omogočili varno hojo šolarjem v šolo, meščanom pa prijeten sprehod med mestnim jedrom in območjem vojašnice. Preberi tudi: Z občino Škofja Loka bomo oblikovali ukrepe za bolj varno in udobno hojo ter kolesarjenje Tekom priprave Celostne prometne strategije občine Škofja Loka se je... The post V Škofji Loki bomo septembra odprli Šolsko ulico ljudem appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Mesta mestom #2: Katalog dobrih praks slovenskih mest za trajnostni urbani razvoj

Inštitut za politike prostora, 23. junij ― Z veseljem vam predstavljamo naš drugi katalog Mesta mestom #2- Katalog dobrih praks slovenskih mest za trajnostni urbani razvoj. Katalog gradi na pristopu prvega, kjer smo predstavili 13 izmed 97 dobrih praks mest programa URBACT, a tokrat izpostavlja izključno domače dobre prakse. Kot Nacionalna URBACT točka, želimo dobre prakse razširiti tudi med druge slovenske občine... The post Mesta mestom #2: Katalog dobrih praks slovenskih mest za trajnostni urbani razvoj appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Spoznaj mojo dobro prakso: Orodja za podporo pobudam prebivalcev

Inštitut za politike prostora, 19. junij ― Pridružite se nam 9. julija 2020 v Ajdovščini na študijskem obisku Spoznaj mojo dobro prakso: Orodja za podporo pobudam prebivalcev. Kako podpreti ideje in želje prebivalcev in skupnosti? Kako jih vključiti v razvoj vaše občine? Prebivalci najbolje poznajo svoje okolje in lahko pomembno prispevajo k razvoju svojega kraja. Tudi slovenske občine so se začele zavedati... The post Spoznaj mojo dobro prakso: Orodja za podporo pobudam prebivalcev appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
10 URBACT akcijskih omrežij, ki jih morate poznati

10 URBACT akcijskih omrežij, ki jih morate poznati

Inštitut za politike prostora, 16. junij ― Predstavljamo 10 akcijskih omrežij programa URBACT, katerih delo bomo spremljali s posebnim zanimanjem. Maja je program URBACT kljub izrednim razmeram potrdil nadaljevanje 23 akcijskih omrežij. Omrežja tako vstopajo v osrednji del svoje poti v programu. Potem ko so pol leta posvetila pripravi podrobnega načrta sodelovanja in izdelavi izhodiščnih študij, zdaj začenjajo z dvoletnim programom sodelovanja,... The post 10 URBACT akcijskih omrežij, ki jih morate poznati appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Napoved dogodka – Spoznaj mojo dobro prakso: Orodja za podporo pobudam prebivalcev

Inštitut za politike prostora, 15. junij ― Kako podpreti ideje in želje prebivalcev in skupnosti? Kako jih vključiti v razvoj vaše občine? Prebivalci najbolje poznajo svoje okolje in lahko pomembno prispevajo k razvoju svojega kraja. Tudi slovenske občine so se začele zavedati potenciala sodelovanja s prebivalci in so k temu pristopile na različne načine. Pridružite se nam v četrtek, 9. julija 2020, v Ajdovščini,... The post Napoved dogodka – Spoznaj mojo dobro prakso: Orodja za podporo pobudam prebivalcev appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Z občino Škofja Loka bomo oblikovali ukrepe za bolj varno in udobno hojo ter kolesarjenje

Z občino Škofja Loka bomo oblikovali ukrepe za bolj varno in udobno hojo ter kolesarjenje

Inštitut za politike prostora, 2. junij ― V času epidemije in po njej so številna mesta začela bolj intenzivno spodbujati hojo in kolesarjenje. Tudi v Sloveniji se je osebna mobilnost prebivalcev spremenila v prid kolesarjenju in hoji. Zato smo na IPoP preko povabila med slovenskimi občinami izbrali eno, ki ji bomo to poletje ponudili pomoč pri uvajanju ukrepov za bolj varno in... The post Z občino Škofja Loka bomo oblikovali ukrepe za bolj varno in udobno hojo ter kolesarjenje appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Tudi po epidemiji aktivno v šolo!

Inštitut za politike prostora, 30. maj ― V času epidemije smo vsi dobili enkratno priložnost, da smo izkusili, kako zelo pomembno je za naše zdravje gibanje na prostem, in kako varna in čista so naša naselja brez avtomobilskega prometa. Naslednji teden se v osnove šole vračajo vsi otroci. Povratek v šole naj nas spomni na to, da je za zdravje in dobro... The post Tudi po epidemiji aktivno v šolo! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Javna razprava – Kakšno Kočevje si želite?

Inštitut za politike prostora, 29. maj ― V sredo, 10. junija 2020 ob 17h bo na Tržnici v Kočevju potekala javna razprava o oživljanju mestnega središča. Občina Kočevje vabi prebivalke in prebivalce, da prisluhnejo ugotovitvam delovne skupine projekta Vsi v mesto! in predvsem, da prispevajo svoje razmisleke in predloge za oživljanje mestnega središča Kočevja.   Večina prebivalk in prebivalcev center Kočevja povezuje z... The post Javna razprava – Kakšno Kočevje si želite? appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Projekt Zunaj: podprli bomo 15 pobud za boljši javni prostor

Inštitut za politike prostora, 25. maj ― V okviru projekta Zunaj, s katerim podpiramo lokalne pobude prebivalcev Ljubljane, bomo letos uresničili 15 idej. Prejeli smo 57 pobud, med katerimi je komisija, ki so jo sestavljali sodelavci Mestne občine Ljubljana, ProstoRoža in IPoP – Inštituta za politike prostora, izbrala 15 zmagovalnih pobud. Zmagovalne pobude Klopi ob parku na Rašiški ulici Igrišče za vse! “Welcome... The post Projekt Zunaj: podprli bomo 15 pobud za boljši javni prostor appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Investicije na področju prometa po epidemiji Covid-19 naj imajo daljnoročne in sinergijske učinke

Inštitut za politike prostora, 22. maj ― V Koaliciji za trajnostno prometno politiko (KTPP) podpiramo zagon investicij v trajnostno prometno infrastrukturo in druge ukrepe, torej v železnico, javni potniški promet, kolesarjenje ter hojo. Učinki teh investicij so dolgoročni in sinergijski, saj prispevajo k družbeni, okoljski in gospodarski blaginji.   V Koaliciji za trajnostno prometno politiko (KTPP) podpiramo zagon investicij v trajnostno prometno infrastrukturo in... The post Investicije na področju prometa po epidemiji Covid-19 naj imajo daljnoročne in sinergijske učinke appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Vabilo za občine: Pomoč pri prilagajanju prometa epidemiji

Vabilo za občine: Pomoč pri prilagajanju prometa epidemiji

Inštitut za politike prostora, 15. maj ― Izbrani občini bi radi pomagali pri prilagajanju prometa epidemiji COVID-19 z ukrepi, ki bi omogočili kratkoročne in dolgoročne pozitivne učinke na življenje, zdravje in gospodarstvo v občini. Na IPoP – Inštitutu za politike prostora vabimo k sodelovanju občine, ki jih zanima prilagajanje prometa za življenje z epidemijo COVID-19 in po njej. Skozi sodelovanje bi skupaj... The post Vabilo za občine: Pomoč pri prilagajanju prometa epidemiji appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Okrevanje po pandemiji naj okrepi trajnostno in aktivno mobilnost

Okrevanje po pandemiji naj okrepi trajnostno in aktivno mobilnost

Inštitut za politike prostora, 14. maj ― Vlada napoveduje tretji paket ukrepov za spopadanje s posledicami epidemije. Na IPoP se pridružujemo pobudam, da se ta paket ukrepov usmeri v t.i. zeleno okrevanje, torej v ukrepe, ki bi ob kratkoročnem zagonu gospodarstva prinašali tudi dolgoročne koristi za okolje, družbo, podjetja in posameznike. Konec aprila smo se tako pridružili nacionalnemu zavezništvu za zeleno okrevanje... The post Okrevanje po pandemiji naj okrepi trajnostno in aktivno mobilnost appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Deseta izvedba urbanih sprehodov na Facebooku (posnetek)

Inštitut za politike prostora, 13. maj ― “Never underestimate the power of a city to regenerate.” – J. Jacobs V mnogih mestih po svetu bi morali prvi konec tedna v maju potekati znameniti urbani sprehodi Jane’s Walk, ki spodbujajo aktivno vključevanje prebivalcev v urejanje bivalnega okolja. A tudi sprehodi, poimenovani po legendarni ameriški urbani aktivistki, teoretičarki in publicistki Jane Jacobs, so letos... The post Deseta izvedba urbanih sprehodov na Facebooku (posnetek) appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Raziskava o rabi zelenih površin: prispevajte glas za kakovostno urejanje

Inštitut za politike prostora, 4. maj ― Čas epidemije je povsod po svetu zelo očitno izpostavil pomen zelenih površin za zdravje in dobro počutje prebivalcev. Ljudje se zadnje tedne množično sprehajajo in uporabljajo tudi sicer osamljene in bolj oddaljene zelene površine. Po mnenju tistih, ki se ukvarjajo z načrtovanjem in upravljanjem zelenih površin, je ta unikaten zgodovinski čas primeren za to, da se... The post Raziskava o rabi zelenih površin: prispevajte glas za kakovostno urejanje appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
še novic