Razstava risb otroškega likovnega natečaja na temo gasilstva v Cerkljanskem muzeju

Razstava risb otroškega likovnega natečaja na temo gasilstva v Cerkljanskem muzeju

Mestni muzej Idrija, 11. december ― V okviru praznovanja 20-letnice svojega delovanja je Gasilska zveza Cerkno v sodelovanju z Osnovno šolo Cerkno razpisala tudi likovni natečaj na temo gasilstva, v katerem je sodelovalo okoli 130 cerkljanskih šolarjev. Razstavo nagrajenih del si lahko v dneh od 8. do 18. decembra 2017  ogledate v Cerkljanskem muzeju. Odprli smo jo v petek, 8. decembra 2017, v okviru Muzejskega srečanja, na katerem smo pripravili projekcijo fotografij in video posnetkov na temo Gasilstvo na Cerkljanskem. Lepo vabljeni na ogled.
Praznična delavnica v Cerkljanskem muzeju

Praznična delavnica v Cerkljanskem muzeju

Mestni muzej Idrija, 8. december ― Cerkljanski muzej vabi otroke na praznično delavnico v sredo, 13. decembra 2017, ob 16. uri v prostore muzeja. Ustvarjali bomo koledarje, ki jih bomo posvetili gasilcem in drugim, ki nesebično priskočijo na pomoč ljudem v stiski. Tudi na tej delavnici bo z nami Sanja Rejc. Vstopnina 3,00 €. Lepo vabljeni!
Muzejski večer: mag. Mojca Zega, dr. Janez Mulec, ŽVEPLENICA V GORENJI TREBUŠI

Muzejski večer: mag. Mojca Zega, dr. Janez Mulec, ŽVEPLENICA V GORENJI TREBUŠI

Mestni muzej Idrija, 7. december ― Mestni muzej Idrija vas vabi na predavanje iz cikla Muzejski večeri. Tokratna tema posega na področje naravoslovja. O žveplenih izvirih, ki so relativno redek naravni pojav, bosta spregovorila geologinja mag. Mojca Zega in mikrobiolog dr. Janez Mulec. Predstavila bosta zanimive ugotovitve terenskih in laboratorijskih raziskav o žveplenem izviru v Gorenji Trebuši poznanem pod imenom Žveplenica. Vljudno vabljeni na predavanje v torek, 12. decembra 2017, ob 18. uri v predavalnico Osnovne šole Idrija! Žvepleni izviri so relativno redek naravni pojav. Zanje je najbolj značilno to, da jih prej zavohamo kot zagledamo. Krivdo gre pripisati neprijetnemu vonju, ki se širi v okolici in spominja na »gnila jajca«. Pogostejši so na vulkansko aktivnih območjih, npr. na Siciliji, kjer prihajajo na plano z različnimi minerali obogatene vode. V karbonatnih sedimentnih kamninah, ki pokrivajo večji del Slovenije, pa predstavljajo naravni žvepleni izviri posebnost. V teh primerih moramo vzroke iskati v geoloških značilnostih območja – v zgradbi kamnin, v tektonskih in hidrogeoloških procesih, pa tudi v mikroorganizmih, ki živijo v podzemnih vodah. En takšen naravni žvepleni izvir je v Gorenji Trebuši in ga poznamo pod imenom Žveplenica. O njem je bilo bolj malo znanega, zato se je skupina radovednih geologov, skupaj s prav tako radovednim mikrobiologom, odločila, da izvir razišče. Na predavanju bomo predstavili zanimive ugotovitve terenskih in laboratorijskih raziskav, ki smo jih opravili. Predstavili bomo tudi izjemno pestrost živih organizmov, povezanih z Žveplenico. mag. Mojca Zegadr. Janez Mulec
Muzejsko srečanje: Gasilstvo na Cerkljanskem

Muzejsko srečanje: Gasilstvo na Cerkljanskem

Mestni muzej Idrija, 4. december ― Cerkljanski muzej vas v okviru Muzejskih srečanj vabi na projekcijo fotografij in videoposnetkov z naslovom GASILSTVO NA CERKLJANSKEM v petek, 8. decembra 2017, ob 18. uri v dvorani Podružnične glasbene šole Cerkno.   Trenutno je v Cerkljanskem muzeju na ogled razstava Na pomoč bližnjemu!, ki smo jo pripravili v sodelovanju z GZ Cerkno in vsemi PGD na območju občine. Ker smo na razstavo lahko vključili le manjši del zbranega fotografskega gradiva, Vas vabimo, da se nam pridružite na projekciji. Sprehodili se bomo skozi več kot stoletno tradicijo gasilstva na Cerkljanskem.   Uro pred projekcijo bo možen tudi ogled razstave. Lepo vabljeni!
Praznična delavnica izdelave sladkornih čipk

Praznična delavnica izdelave sladkornih čipk

Mestni muzej Idrija, 30. november ― Ste ob klekljanju rogljičkov, štručk, pogačk, gob,... kdaj pomislili na hrano? Pridružite se nam na praznični delavnici izdelave sladkornih čipk, ki ohranja bogato izročilo klekljanja idrijske čipke, vrača elemente tekstilne tradicije v vsakdanje okolje in bogati gurmansko izkušnjo.Delavnica bo potekala v četrtek, 7. decembra 2017, ob 17. uri v Pokriti tržnici Idrija. Vodila jo bo Katja Richter, mag. oblikovanja tekstilij in oblačil.Prispevek znaša 15 €. Število mest je omejeno, zato je potrebna predhodna prijava:T: 05 37 26 620 / E: marija.terpin@muzej-idrija-cerkno.si
Ta vesela grajska čajanka

Ta vesela grajska čajanka

Mestni muzej Idrija, 28. november ― Mestni muzej Idrija  se pridružuje prireditvam ob Dnevu odprtih vrat slovenske kulture in vas vabi na Ta veselo grajsko čajanko. Na njej boste izvedeli marsikatero zanimivost o praznovanju božično-novoletnih praznikov na Idrijskem, Cerkljanskem in Bovškem. Predvsem pa boste v priložnostni grajski kavarni lahko degustirali bavške krafe, se posladkali s sladicami s sladkorno čipko in popili skodelico domačega Žakljevega čaja. Lepo vabljeni v našo družbo v nedeljo, 3. decembra ob 16. uri v Razstavišče Nikolaja Pirnata na idrijski grad Gewerkenegg! Istega dne ste lepo vabljeni tudi na brezplačne oglede stalnih in občasnih razstav na gradu Gewerkenegg od 9. do 18. ure in v Cerkljanskem muzeju od 10. do 13. ure ter od 14. do 18. ure!
Sladka delavnica

Sladka delavnica

Mestni muzej Idrija, 23. november ― Mestni muzej Idrija in Univerza za 3. življenjsko obdobje vas vabita na SLADKO DELAVNICO priprave bovških krafov. Slastno sladico iz buške tepke so od nekdaj jedli domačini na sveti večer, z njihovo pripravo pa nas bosta seznanili odlični poznavalki z Bovškega. Število mest je omejeno, zato prosimo za predhodno prijavo na telefon: 05 37 26 620 ali e-naslov: marija.terpin@muzej-idrija-cerkno.si Prispevek znaša 9 evrov. Sladkajte se z nami na delavnici v torek, 28. novembra 2017 ob 15. uri v Pokriti tržnici v Idriji!
JAVNO VODSTVO po razstavi Vžgano v spominih

JAVNO VODSTVO po razstavi Vžgano v spominih

Mestni muzej Idrija, 20. november ― Razstava Vžgano v spominih, ki je na ogled v Mestnem muzeju Idrija na gradu Gewerkenegg do 30. novembra 2017, vsak dan od 9. do 18. ure, se počasi izteka. Po njej pa se lahko sprehodite s soavtorjem dr. Miho Kosmačem in spoznate zgodbe krajev z območja nekdanje Julijske krajine, tudi z Idrijskega in Cerkljanskega, v času 2. svetovne vojne. Multietnično obmejno območje med Italijo, Slovenijo in Hrvaško (Julijska krajina) je v preteklih desetletjih beležilo številne spremembe meja in političnih režimov. Med drugo svetovno vojno so na tem območju fašistične in nacistične okupacijske sile ter kolaboracionistične skupine popolnoma ali delno požgale preko 400 vasi in zaselkov, 5.565 je bilo požganih in razdejanih hiš in gospodarskih poslopij, 17.000 mrtvih in 21.508 deportiranih v koncentracijska taborišča. Do omenjenih vojnih zločinov je prišlo iz različnih razlogov. Nekatere vasi so bile požgane zaradi strateških razlogov (»čiščenja terena«). Druge pa zaradi povračilnih ukrepov proti odpornikom, za kar so kaznovali tudi civiliste. Požige vasi so skoraj vedno spremljali poboji, deportacije, ropanje in druge oblike nasilja. Eno izmed sporočil pričujoče razstave je, da vojna nosi s sabo mučne spomine na obeh straneh, soočenje z njimi in prizadevanje za sožitje med nekdanjimi »sovražniki« pa je nekaj, na kar morajo biti pripravljeni vsi vpleteni. Vabljeni!
Muzejski večer: prof. dr. Peter Krečič, JOŽE PLEČNIK - MODERNI KLASIK

Muzejski večer: prof. dr. Peter Krečič, JOŽE PLEČNIK - MODERNI KLASIK

Mestni muzej Idrija, 16. november ― Vabimo Vas na predavanje iz cikla Muzejski večeri, ki bo v torek, 21. novembra 2017, ob 18. uri v predavalnici Osnovne šole Idrija. Umetnostni zgodovinar prof. dr. PETER KREČIČ bo v predavanju z naslovom JOŽE PLEČNIK – MODERNI KLASIK predstavil delo znamenitega slovenskega arhitekta. Slovenski arhitekt Jože Plečnik je bil eden največjih slovenskih umetnikov in edini doslej, ki je dve desetletji po smrti postal znan in cenjen po vsem svetu. Z umetnostnim razvojem v zadnjih desetletjih so se namreč pogledi na arhitekturo, njene prijeme, na njeno zgodovinsko izročilo, na kvaliteto realizacij, tudi na način, kako do nje priti, znatno spremenili. Proces odkrivanja Plečnikovega opusa, razpetega med Dunajem, Prago in Ljubljano, je doživel pomemben prelom z razstavo, ki jo je zasnoval Umetnostni in kulturni center Georges Pompidou v Parizu leta 1986. Pozneje sta njegovo izjemno kakovost potrdili še razstavi o njegovem delu na praškem gradu v Pragi leta 1996 in o ljubljanskem opusu v Gradcu leta 2003. Poleg izjemne izvedbene kakovosti priznava tujina Plečniku izjemno stopnjo izvirnosti, inventivnosti v uporabi zgodovinskih, regionalnih in celo lokalnih prvin, zaokroženih vsakič v novih izvirnih celotah v razponu od drobnih detajlov mimo spomenikov do arhitektur in večjih urbanih potez. Podobo Ljubljane med vojnama so tako nekateri teoretiki označili za mesto s Plečnikovim podpisom. Paradoksno, saj ji je dal največji opus klasične arhitekture, ki pa se po izvirni rabi preoblikovanih klasičnih prvin hkrati umešča v moderno oblikovanje, pogosto z izrazito ekspresivnimi poudarki. Po količini ustvarjenega, še bolj pa po kakovosti in raznolikosti obvladovanja vsakršnih nalog, se Plečnik uvršča med največje, a tudi zadnje univerzalne umetnike v svetovnem merilu. Predavanje bo predstavilo arhitektovo delo v sliki in besedi od prvih začetkov na Dunaju, mimo obsežnega praškega opusa do številnih del v domovini tako v času med vojnama kot po njej.                                   
Bralni večer pesniške zbirke Frpruh

Bralni večer pesniške zbirke Frpruh

Mestni muzej Idrija, 13. november ― Mestni muzej Idrija vas vabi na BRALNI VEČER PESNIŠKE ZBIRKE FRPRUH. V dialektu zapisane pesmi o zasavski knapovščini bosta skozi pripoved in sliko na hudomušni način predstavila Vlado Garantini in Jože Ovnik. Lepo vabljeni na zadnji dogodek ob fotografski razstavi Vrata / Zadnja izmena. Dobimo se v četrtek, 16. novembra 2017 ob 18. uri v Razstavišču Nikolaja Pirnata na gradu Gewerkenegg!
Odprtje fotografske razstave SENCE

Odprtje fotografske razstave SENCE

Mestni muzej Idrija, 6. november ― Ob 20. obletnici ustanovitve Foto kluba Cerkno vas Cerkljanski muzej in Foto klub Cerkno prijazno vabita na ogled klubske fotografske razstave na temo SENCE. Odprtje bo v petek, 10. novembra 2017, ob 19. uri v Cerkljanskem muzeju.           POROČILO ŽIRIJE Spoštovani fotografi, žiranta sva sredi oktobra 2017 pregledala poslane fotografije in jih izmed 118 izbrala 57.Tema tokratne razstave je dopuščala veliko možnosti, ki so jih avtorji zelo dobro izkoristili. Na izbor so postavili široko paleto motivov in se v popolnosti držali teme Sence. Ta tematika je tudi zelo hvaležna za fotografiranje. Tako sva imela na izbiro sence v moderni arhitekturi, tu so bili nekateri avtorji zelo izvirni in uspešni. Sence v poulični fotografiji, ljudje v vsakdanjem mestnem vrvežu v nasprotni svetlobi so zelo učinkovita fotografska tema. Ne smemo pozabiti omeniti tudi senc v naravi, v naravnem okolju. V izbor sva uvrstila lepe panorame, ki jih dopolnjujejo nevsiljive sence. Tudi s fotografiranjem lastne sence lahko včasih dobimo prav zanimive posnetke, le domišljiji je treba pustiti prosto pot.Nekateri so v oceno in izbor poslali odlične, tehnično dovršene fotografije, drugi pri tem niso bili tako uspešni. Ne samo pravilna odločitev pri izbiri motiva, tu je bilo zelo pomembno znanje uporabe programov za obdelavo fotografij, ki so ga nekateri izkoristili dobro, drugi nekoliko manj. Sodelovanje na natečajih in razstavah je za vsakega fotografa zelo pomembno, saj s tem pridobiva izkušnje in novo znanje. Vse skupaj pa se odraža na koncu, ko na ogled postavi svoje fotografije. Vsem želiva veliko sreče pri iskanju novih motivov in seveda dobro luč. Simon Kovačič, KMF FZS, AFIAP in Miljko Lesjak, F1 FZSVeč o delovanju kluba v preteklih letih si preberite v priloženem galerijskem listu. Razstavo si lahko ogledate do 17. decembra 2017.
Muzejski večer: dr. Peter Mikša, PRIMERJAVA OKUPACIJSKIH MEJA NA SLOVENSKEM 1941–1945

Muzejski večer: dr. Peter Mikša, PRIMERJAVA OKUPACIJSKIH MEJA NA SLOVENSKEM 1941–1945

Mestni muzej Idrija, 4. november ― Vabimo Vas na predavanje iz cikla Muzejski večeri, ki bo v torek, 7. novembra 2017, ob 18. uri v predavalnici Osnovne šole Idrija. Zgodovinar Dr. PETER MIKŠA bo v predavanju z naslovom PRIMERJAVA OKUPACIJSKIH MEJA NA SLOVENSKEM 1941–1945 izpostavil Idrijo kot primer obmejnega mesta. Druga svetovna vojna označuje enega izmed najbolj kritičnih trenutkov slovenske zgodovine. Štirje okupacijski režimi – nemški, italijanski, madžarski in hrvaški – so Slovence razdelili med različne državne entitete. Po okupaciji in razkosanju so na slovenskem ozemlju nastale nove državne meje med silami osi. Mejni režimi so se razlikovali, posledično pa tudi življenje ob njih. Nekatere meje so bile neprimerno bolj utrjene kot druge, saj so imele minska polja, žične pregrade, postojanke s strojnicami itd. Mnogokrat so v bližini meje podrli vse stavbe in izsekali gozd, s čimer so omogočili širši nadzor obeh strani meje. Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani od 1. maja 2017 izvaja triletni temeljni raziskovalni projekt, ki ga financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije. Glavna tema projekta z naslovom »Napravite mi to deželo nemško … italijansko … madžarsko … hrvaško! Vloga okupacijskih meja v raznarodovalni politiki in življenju slovenskega prebivalstva« so ravno v uvodu omenjene meje med okupacijskimi conami na Slovenskem v obdobju med letoma 1941 in 1945. Raziskava se zaradi obravnave meje tedanjega nemškega rajha in Kraljevine Italije v veliki meri dotika tudi Idrije in okolice.    Dr. Peter Mikša
Likovna delavnica Portali

Likovna delavnica Portali

Mestni muzej Idrija, 4. november ― Mestni muzej Idrija vas vabi na LIKOVNO DELAVNICO PORTALI v sredo, 8. 11. 2017 ob 17.00 v Razstavišče Nikolaja Pirnata na gradu Gewerkenegg. Delavnica je primerna za otroke od 5. leta dalje in odrasle. Vsak udeleženec bo pod mentorstvom Sanje Rejc z različnimi likovnimi tehnikami (odtiskovanje, risanje, lepljenje) ustvaril svoj portal in nam pričaral pogled v svet onkraj njega. Vsi pa bomo koščke svojih čarobnih svetov vtkali tudi v velik skupni portal.Prispevek znaša 3 EUR. Zaželjene prijave na e-mail: tajnistvo@muzej-idrija-cerkno.si ali na tel.: 05 37 26 600 ob delavnikih od 7.00 do 15. ure.
Odprtje razstave o gasilstvu na Cerkljanskem, Na pomoč bližnjemu!

Odprtje razstave o gasilstvu na Cerkljanskem, Na pomoč bližnjemu!

Mestni muzej Idrija, 22. oktober ― Cerkljanski muzej in Gasilska zveza Cerkno vas vljudno vabita na odprtje razstave o gasilstvu na Cerkljanskem z naslovom NA POMOČ BLIŽNJEMU! Razstavo, ki je posvečena 20-letnici Gasilske zveze Cerkno bomo odprli v petek, 27. 10. 2018, ob 18. uri v Cerkljanskem muzeju. Gasilstvo ima  na Cerkljanskem, kjer deluje devet prostovoljnih gasilskih društev, več kot stoletno tradicijo. Najstarejše je PGD Plužnje, ki je bilo ustanovljeno leta 1909, le leto kasneje je bilo gasilsko društvo ustanovljeno tudi v Cerknem. Pravi razmah je gasilstvo doživelo v 50. letih prejšnjega stoletja, ko so po cerkljanskih vaseh na pobudo PGD Cerkno začeli ustanavljati gasilske desetine. Iz njih so se razvila samostojna gasilska društva: Novaki (1953), Šebrelje (1958),Ravne-Zakriž (1958), Planina-Čeplez (1960), Bukovo-Zakojca (1982), Gorje-Poče-Trebenče (1988).Namen in zaveza gasilskih društev in njihovih članov se v več kot sto letih v temelju niso spremenili. Gasilci predstavljajo najbolj množično prostovoljno organizacijo, ki temelji na solidarnosti, humanosti in medsebojnem sodelovanju in povezovanju. Na pomoč bližnjemu ostaja njihova maksima.
Odprtje razstave in projekcija filma Vžgano v spominih

Odprtje razstave in projekcija filma Vžgano v spominih

Mestni muzej Idrija, 21. oktober ― Mestni muzej Idrija vas vabi na odprtje razstave in projekcijo dokumentarnega filma Vžgano v spominih. Zgodbe številnih krajev v času 2. svetovne vojne iz Goriške, Idrijsko-Cerkljanskega območja, Krasa, dela Notranjske, Trsta z okolico, slovenske in hrvaške Istre, Brkinov in Čičarije, so predstavljene na enem mestu. Na projekciji bodo sodelovali vodja projekta dr. Gašper Mithans, raziskovalec na projektu dr. Miha Kosmač ter avtorici filma Nadja Velušček in Anja Medved. Vljudno vabljeni v četrtek, 26. oktobra 2017, ob 18. uri na grad Gewerkenegg v Idriji!
še novic