1. november – praznik vseh svetih in dan spomina na mrtve

Mestni muzej Idrija, 1. november ― Po krščanski tradiciji vse svete kot spominski dan vseh svetnikov uradno praznujemo od leta 835. Praznik ima starejše, poganske korenine. 31. oktober je bil začetek keltskega novega leta, obdobja mraza, pomanjkanja in teme. To je bil čas, ko so se na zemljo vračali demoni in podzemni bogovi, ki se jih je bilo potrebno obvarovati. Ljudje […] The post 1. november – praznik vseh svetih in dan spomina na mrtve appeared first on Mestni muzej Idrija.

Muzej do preklica zaprt za obiskovalce in stranke

Mestni muzej Idrija, 26. oktober ― Spoštovane obiskovalke in obiskovalci Mestnega muzeja Idrija! Zaradi ukrepov preprečevanja širjenja okužbe z novim korona virusom in v skladu s priporočili pristojnih institucij so od sobote, 24. 10. 2020, dalje vse enote muzeja zaprte za obiskovalce in stranke. Spremljate nas lahko na naši spletni strani www.muzej-idrija-cerkno.si in družbenih omrežjih Facebook in Instagram. Dosegljivi smo tudi […] The post Muzej do preklica zaprt za obiskovalce in stranke appeared first on Mestni muzej Idrija.

15. oktober – mednarodni dan bele palice

Mestni muzej Idrija, 15. oktober ― V Mestnem muzeju Idrija smo letos vpeti v izvajanje kar treh evropskih projektov. Najobsežnejši med njimi je projekt DUO – Domače umetnostne obrti: dediščina in sodobnost. Skozi projektne aktivnosti smo zasnovali tudi številne spremembe, ki jih želimo vpeljati v naše delo. Predvsem se nanašajo na način predstavljanja muzejskih vsebin v gradu Gewerkenegg, ki so v […] The post 15. oktober – mednarodni dan bele palice appeared first on Mestni muzej Idrija.

Uspešno izpeljan Dan odprtih vrat Bevkove domačije

Mestni muzej Idrija, 1. oktober ― V nedeljo, 20. septembra je v Zakojci potekal Dan odprtih vrat Bevkove domačije, ki jo je letos obiskalo okoli 100 ljudi, od tega veliko pohodnikov po Bevkovih poteh iz Cerkna in Hudajužne. Zaradi varnosti je bila odpovedana osrednja prireditev pred Bevkovo domačijo, obisk same hiše pa je bil omejen na 10 oseb istočasno. Poleg obiskovalcev […] The post Uspešno izpeljan Dan odprtih vrat Bevkove domačije appeared first on Mestni muzej Idrija.
30-letnica muzeja Bevkova domačija v Zakojci

30-letnica muzeja Bevkova domačija v Zakojci

Mestni muzej Idrija, 16. september ―    Prireditev z naslovom »Shod Slovencev« je v nedeljo 16. septembra 1990 v Zakojco pripeljala prenekaterega Slovenca. Predvsem pa je tam praznovala vsa Primorska. Ta dan smo obeležili 100. obletnico rojstva pisatelja Franceta Bevka in za javnost odprli prenovljeno Volárjevo domačijo. V njej je Bevk preživljal svoje otroštvo in rano mladost. S tem se je […] The post 30-letnica muzeja Bevkova domačija v Zakojci appeared first on Mestni muzej Idrija.
Idrijska kamšt ima novo streho

Idrijska kamšt ima novo streho

Mestni muzej Idrija, 4. september ― Pred skoraj 26 leti, 17. novembra 1994, smo ob odprtju obnovljene Kamšti zapisali »Idrijska kamšt se ponovno vrti«. Z obsežnimi spomeniškovarstvenimi deli se je v začetku devetdesetih let obnovila stavba kamšti, mehanizem prenosa gibanja ter leseno pogonsko kolo, uredila se je okolica in odvodni kanal za jamsko vodo. Od takrat do danes je preteklo veliko […] The post Idrijska kamšt ima novo streho appeared first on Mestni muzej Idrija.

VARUHI PRIHODNOSTI #NAPREJVPRETEKLOST

Mestni muzej Idrija, 17. avgust ― Slovenski muzeji in galerije v tednu med 17. in 23. avgustom 2020 na naših spletnih straneh in družabnih omrežjih predstavljamo drobce vsebin, s katerimi se trenutno ukvarjamo. Muzeji smo v času epidemije COVID-19 vsebine uspešno preselili na splet ter ob tem izpolnjevali in ohranjali svoje poslanstvo, promovirali kulturno dediščino ter ohranili stik s svojimi obiskovalci […] The post VARUHI PRIHODNOSTI #NAPREJVPRETEKLOST appeared first on Mestni muzej Idrija.
Gostujoča občasna razstava ŽIRI, ČEVLJARSKO MESTO

Gostujoča občasna razstava ŽIRI, ČEVLJARSKO MESTO

Mestni muzej Idrija, 31. julij ―   Od četrtka, 6. avgusta 2020, je v Mali galeriji gradu Gewerkenegg v Idriji na ogled gostujoča občasna razstava Žiri, čevljarsko mesto. Čevljarska obrt za tamkajšnje kraje predstavlja temeljno gospodarska dejavnost vse od 16. stoletja do danes. Ostaja eden močnejših elementov identitete kraja in njegovih prebivalcev. Na razstavi predstavljamo tradicionalno ročno izdelavo čevljev, industrijsko obutev, […] The post Gostujoča občasna razstava ŽIRI, ČEVLJARSKO MESTO appeared first on Mestni muzej Idrija.

Idrijska kamšt ponovno odprta za oglede

Mestni muzej Idrija, 13. julij ― Od torka, 14. julija 2020 vas ponovno vabimo na ogled Idrijske kamšti, ki ima novo streho – krito z lesenimi skodlami ali šinklni. Vse informacije dobite na recepciji muzeja (tel. 05 27 26 600), kjer lahko kupite vstopnico in si objekt ogledate v spremstvu muzejskega vodnika. Vabljeni! The post Idrijska kamšt ponovno odprta za oglede appeared first on Mestni muzej Idrija.

Mestni muzej Idrija na gradu Gewerkenegg podaljšuje urnik odprtja

Mestni muzej Idrija, 2. julij ― Obveščamo vas, da bo ogled razstav na gradu Gewerkenegg in ostalih muzejskih lokacij v mestu (Idrijska kamšt, Idrijska rudarska hiša, tehniški oddelek muzeja v Frančiškovem jašku) od 14. julija 2020 dalje mogoč od torka do nedelje med 10. in 17. uro. Ob ponedeljkih je muzej zaprt. Vse informacije dobite na recepciji muzeja (tel. 05 37 […] The post Mestni muzej Idrija na gradu Gewerkenegg podaljšuje urnik odprtja appeared first on Mestni muzej Idrija.
Mestni muzej Idrija med prejemniki evropske donacije

Mestni muzej Idrija med prejemniki evropske donacije

Mestni muzej Idrija, 29. junij ― Z veseljem in ponosom vam sporočamo, da je Mestni muzej Idrija med prejemniki donacije v sklopu razpisa Sveta Evrope in Evropske komisije z naslovom Zgodbe Dnevov evropske kulturne dediščine. Na razpisu smo kandidirali z zgodbo Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope in se uvrstili med prejemnike donacije v višini 10.000 €. Nagrade smo zelo […] The post Mestni muzej Idrija med prejemniki evropske donacije appeared first on Mestni muzej Idrija.

Obnova krušne peči v Bevkovi domačiji

Mestni muzej Idrija, 12. junij ― Letos bo minilo že trideset let od odprtja domačije pisatelja Franceta Bevka v Zakojci za obiskovalce. Z njo že od vsega začetka upravlja Mestni muzej Idrija, ki med drugim poskrbi tudi za vsa potrebna vzdrževalna dela. Lani smo se odločili za obnovo krušne peči. Glede na izredno slabo stanje peči, ki je bila pred 30 […] The post Obnova krušne peči v Bevkovi domačiji appeared first on Mestni muzej Idrija.
Razstava »Uporaba volne v modi in notranjem oblikovanju«

Razstava »Uporaba volne v modi in notranjem oblikovanju«

Mestni muzej Idrija, 9. junij ― Od sobote, 6. junija je v Cerkljanskem muzeju na ogled priložnostna razstava z naslovom »Uporaba volne v modi in notranjem oblikovanju«. Na njej so predstavljeni izdelki, ki so nastali izpod rok lokalnih ustvarjalcev v okviru projekta sodelovanja med LAS-I – Novi izzivi slovenske drobnice ter mednarodnega projekta LANATURA. Obiskovalci si lahko ogledate volnene izdelke za […] The post Razstava »Uporaba volne v modi in notranjem oblikovanju« appeared first on Mestni muzej Idrija.
še novic