Mestni muzej Idrija na praznik idrijskih žlikrofov

Mestni muzej Idrija na praznik idrijskih žlikrofov

Mestni muzej Idrija, 24. julij ― V sklopu praznika idrijskih žlikrofov, v soboto, 25. avgusta 2018, smo v Mestnem muzeju Idrija pripravili zanimiv program za vse generacije. Obiščite nas in se prepričajte. 9.00 - 18.00 ogled stalnih in občasnih razstav 11.00 in 15.00 javno vodstvo po razstavi VOLOGDA:RUSKA PRESTOLNICA ČIPK Ustvarjalni delavnici ob razstavi Jasna Kralj Pavlovec: POTI USOD 9.00 - 12.00 delavnica za odrasle: PROSTOR, TO SEM JAZ 14.00 - 15.00 delavnica za mlade: MOJA SOBA, MOJ BRLOG Obe delavnici vodi arhitektka doc. mag. Jasna Kralj Pavlovec. Predhodne prijave so potrebne do četrtka, 23. avgusta 2018, na tel. 05 37 26 621 (ob delavnikih do 15. ure) ali e-naslov: mirjam.gnezda@muzej-idrija-cerkno.si.
Idrijska kamšt - poletna javna vodstva

Idrijska kamšt - poletna javna vodstva

Mestni muzej Idrija, 16. julij ― Vas zanima čemu je služilo največje leseno pogonsko kolo v Evropi? Pri znameniti Idrijski kamšti iz 18. stoletja vas vsak dan od sobote, 14. julija do nedelje, 5. avgusta 2018 od 11. do 15. ure pričakuje vodnik iz Mestnega muzeja Idrija. Cena ogleda znaša 3 €/osebo za odrasle, 2 €/osebo za mladino, za predšolske otroke je ogled brezplačen. Lepo vabljeni!  
Odprtje razstave čipk S CVETJEM V DVAJSETO LETO

Odprtje razstave čipk S CVETJEM V DVAJSETO LETO

Mestni muzej Idrija, 12. julij ― Cerkljanski muzej in Klekljarsko društvo Marjetica Cerkno Vas vabita na odprtje razstave čipk z naslovom S CVETJEM V DVAJSETO LETO, ki bo v sredo, 25. 7. 2018, ob 19. uri v Cerkljanskem muzeju. Cvetje v nas zaradi pisanih barv, omamnega vonja ali posebne oblike cvetov prebuja pozitivna čustva. Šopek cvetlic je lepo darilo za različne priložnosti. Tokrat ga nam ob svoji dvajsetletnici delovanja poklanjajo članice Klekljarskega društva Marjetica Cerkno. Prav poseben šopek je to – izbran po vzorcih več avtoric in mogoče celo avtorjev, raznolik po cvetlični motiviki, bogat po klekljarskih tehnikah in elementih, sklekljan z znanjem in s srcem ter povezan v celoto pod skrbnim vodstvom mentorice Stane Frelih. V njem je zbranih 65 klekljanih čipk, ki jih je izdelalo 31 članic društva. V kulturnem programu bodo sodelovali harmonikarji Jožeta Bevka, Folklorna skupina Dolenja Trebuša in KUD Zarja Zakriž. Razstava bo odprta do 2. septembra 2018.
Javna vodstva v Partizanski bolnici Franja

Javna vodstva v Partizanski bolnici Franja

Mestni muzej Idrija, 11. julij ― Tudi letos bomo v času počitnic v Partizanski bolnici Franja organizirali javna vodstva za posameznike in družine, ki se bodo pričela vsako soboto in nedeljo ob 11. in 15. uri. Zbirno mesto bo ob informativni tabli na parkirišču. Začnemo v soboto 21. julija 2018 ob 11. uri. Za skupine in vodenje v tujem jeziku je potrebna predhodna rezervacija na tel. št. 05 37 23 180 ali e-mail:info@muzej-idrija-cerkno.si.Vstopnina: odrasli 5,50 €, otroci 4,00 €, predšolski otroci brezplačnoVabljeni!
Festivalski dnevi v idrijskem muzeju

Festivalski dnevi v idrijskem muzeju

Mestni muzej Idrija, 15. junij ― Ujemite festivalske dogodke v idrijskem muzeju , 16.–17. 6. 2018 SOBOTA, 16. 6. 2018 GRAD GEWERKENGG 9.00–19.00         Razstavišče Nikolaja Pirnata, Razstava                          VOLOGDA: RUSKA PRESTOLNICA ČIPK 10.00–13.00       Vodeni ogledi 17.00                 Slovesno odprtje razstave 9.00–19.00         Mala galerija, Razstava Jasne Kralj Pavlovec POTI USOD                          Ogled je brezplačen. 9.00–19.00         Stalna razstava IDRIJSKA ČIPKA, Z NITJO PISANA ZGODOVINA   IDRIJSKA RUDARSKA HIŠA PRIPOVEDUJE 10.00–18.00       Vodeni ogledi, Bazoviška 4 15.30                 Dogodek: Bam knapa vzela, bam zmeraj vesela (OŠ Idrija)                         Ogled je brezplačen.   VODENI OGLEDI 14.00–16.00       Tehniški oddelek v jašku Frančiške 16.00–18.00       Idrijska kamšt   NEDELJA, 17. 6. 2018 GRAD GEWERKENGG 9.00–19.00         Razstavišče Nikolaja Pirnata, Razstava                          VOLOGDA: RUSKA PRESTOLNICA ČIPK 9.00–19.00         Mala galerija, Razstava Jasne Kralj Pavlovec POTI USOD                          Ogled je brezplačen. 9.00–19.00         Stalna razstava IDRIJSKA ČIPKA, Z NITJO PISANA ZGODOVINA     IDRIJSKA RUDARSKA HIŠA PRIPOVEDUJE 10.00–18.00       Vodeni ogledi, Bazoviška 4                          Ogled je brezplačen.   VODENI OGLEDI 14.00–16.00        Tehniški oddelek v jašku Frančiške 16.00–18.00        Idrijska kamšt Najbolj čipkast konec tedna v celem letu!Več o ostalem festivalskem programu najdete v priponki.
Odprtje razstave VOLOGDA: RUSKA PRESTOLNICA ČIPK

Odprtje razstave VOLOGDA: RUSKA PRESTOLNICA ČIPK

Mestni muzej Idrija, 11. junij ― Mestni muzej Idrija vas v sodelovanju z Ruskim centrom znanosti in kulture v Ljubljani v dneh 37. festivala idrijske čipke vabi na razstavo VOLOGDA: RUSKA PRESTOLNICA ČIPK. Slavnostno odprtje razstave bo v soboto, 16. junija 2018, ob 17. uri na idrijskem gradu Gewerkenegg.    Mesto na severu evropskega dela Rusije se ponaša z bogato kulturo in več kot 300-letno tradicijo klekljanja. Na razstavi predstavljene čipke, klekljani namizni prti in oblačila bodo prikazali lepoto vologdske čipke in njene slogovne trende v zadnjem obdobju. Lepo vabljeni na dogodek v znamenju čipk in ruske glasbe.  
Razstava Jasne Kralj Pavlovec: POTI USOD

Razstava Jasne Kralj Pavlovec: POTI USOD

Mestni muzej Idrija, 4. junij ― Vabimo vas na odprtje razstave Jasne Kralj Pavlovec: POTI USOD v Malo galerijo gradu Gewerkenegg, ki bo v petek, 8. 6. 2018, ob 19. uri.  POTI USOD je zgodba dveh svetov, ki se medsebojno prepletata, si dajeta smisel in obstoj. Je zgodba podzemnega sveta, njegovega začetka in konca. Je zgodba anekdot in mitologije. Je zgodba, ki ostaja zapisana v genom ljudi. Je zgodba stoletnih utrinkov življenj. Je čipka vsakodnevnih potovanj knapov - podzemnih kraljev v svet teme, in čakajočih žena »na peronu«, ki so v svetlobi dneva ustvarjale podobe iz niti. Je zgodba povezanosti ljudi in obeh svetov. Je poklon posamezniku, sosedski in cehovski solidarnosti. Je zgodba vsakodnevnih potovanj navzdol in vračanja navzgor domov, spet in spet.   Je zgodba Idrije.   Vsakodnevne POTI USOD leta, desetletja in stoletja se zrcalijo v avtorski interpretaciji čipke prek katere se svetloba zarisuje v prostor, se spreminja in valovi, kot naši spomini. Zapisi in zarisi ponavljajočega ritma potovanj so simbolika nebesnega oboka, pod katerim je rasla in se razvijala skupnost. Skupnost svobodnih in pokončnih ljudi.     Razstava bo odprta do 2. septembra 2018, vsak dan od 9.00 do 18. ure, 15. junija, v času čipkarskega festivala, pa do 21. ure.  
Odprtje razstave NEANDERTALCI IZ KRAPINE

Odprtje razstave NEANDERTALCI IZ KRAPINE

Mestni muzej Idrija, 25. maj ― Cerkljanski muzej in Muzej krapinskih neandertalaca vas vabita na odprtje gostujoče razstave NEANDERTALCI IZ KRAPINE v petek, 1. junija 2018, ob 19. uri v Cerkljanskem muzeju. Gostujoča razstava Neandertalci iz Krapine je rezultat sodelovanja med dvema območjema, ki nosita znak evropske dediščine − Partizansko bolnico Franja iz Slovenije in Muzejem krapinskih neandertalaca z nahajališčem Hušnjakovo s Hrvaške. Na razstavi bo s kartami, fotografijami, fosili in kopijami predstavljena največja zbirka posameznega najdišča neandertalcev na svetu, ki govori o najstarejših neandertalcih v Evropi. Starost najdb je ocenjena na 125.000 let, odkrili pa so jih konec 19. stoletja v Krapini na Hrvaškem. Razstavo, ki bo na ogled do 31. julija 2018, bo odprl Gojko Zupan, nacionalni koordinator znaka evropske dediščine. V kulturnem programu bodo sodelovali glasbeniki z Akademije Franza Liszta iz Budimpešte, tudi nosilke znaka evropske dediščine. Na dan odprtja bomo pripravili srečanje predstavnikov območij znaka evropske dediščine iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske, Italije in Češke. Dogodek bo potekal v okviru projekta Partizanska bolnica Franja – dediščina Evrope, ki smo ga pripravili v letu evropske kulturne dediščine in v njem povezali različne aktivnosti od lokalnega do evropskega nivoja. Sočasno bo v muzeju odprta tudi razstava Tinka Tonka Flavtofonka in neandertalčeva piščal iz Divjih bab, na kateri bo predstavljena izobraževalna glasbena slikanica avtoric Tinkare Kovač in Kiki Klimt.   Lepo vabljeni!
Fotografska razstava dijakov Gimnazije Jurija Vege Idrija

Fotografska razstava dijakov Gimnazije Jurija Vege Idrija

Mestni muzej Idrija, 15. maj ― Vabimo vas na odprtje fotografske razstave dijakov Gimnazije Jurija Vege Idrija v četrtek, 17. maja 2018, ob 19.00 v Razstavišče Nikolaja Pirnata na gradu Gewerkenegg. Dijaki Ajda Tušar, Julija Rejc, Manja Kolenc, Črtomir Hadalin in Maks Brus so pod mentorstvom Nejca Menarda v letošnjem šolskem letu skozi fotografski objektiv opazovali idrijske znamenitosti in ustvarjali portrete.   Dijak Maks Brus pa si je za samostojni izziv izbral temo mladih in sodobne tehnologije. Vljudno vabljeni!Razstava bo na ogled do nedelje, 3. junija 2018, vsak dan od 9. do 18. ure.
Zgodbe, vklesane v čas

Zgodbe, vklesane v čas

Mestni muzej Idrija, 14. maj ― Na dan muzejev, v petek, 18. maja 2018, ob 18. uri vas lepo vabimo na odprtje lapidarija na idrijskem gradu Gewerkenegg.  Ogled lapidarija se nam ponuja kot možni portal za kratek izlet v preteklost, toda s kodirano sporočilnostjo. Osebe, katerih imena so vklesana v kamen, so nam danes povečini nepoznane in šele tekom proučevanja smo odkrili, da se za navidez nepovezanimi zgodbami skriva rdeča nit: rudarska preteklost kraja, ki z različnih zornih kotov osvetljuje nekdanje vladarje, veljake, višje rudniške uradnike in njihove usode. Ob tej priložnosti vam bomo s pomočjo manjše fotografske razstave Arheološka uganka v 9 slikah razkrili tudi par utrinkov poteka arheološke raziskave na grajskem dvorišču, ki je bila posledica naključne najdbe ob lanskoletni prenovi tlakovanega hodnika na dvorišču gradu. Na odprtju bo spregovorila mag. Ksenija Kovačec Naglič, generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino Ministrstva za kulturo Republike Slovenije. Tega dne na široko odpiramo vrata muzeja in vas vabimo na brezplačni ogled vseh muzejskih razstav in objektov na Idrijskem in Cerkljanskem. Lepo vabljeni!
Slovesnost ob 75-letnici ustanovitve Partizanske bolnice Franja

Slovesnost ob 75-letnici ustanovitve Partizanske bolnice Franja

Mestni muzej Idrija, 11. maj ― Ob 75-letnici ustanovitve Partizanske bolnice Franja in ob mednarodnem muzejskem dnevu Vas vljudno vabimo na slovesnost, ki bo potekala v soboto, 19. maja 2018, ob 14. uri v Partizanski bolnici Franja.   Program:1. Pozdrav Ivane Leskovec, direktorice Mestnega muzeja Idrija2. Pozdrav Jurija Kavčiča, župana Občine Cerkno3. Pozdrav Jane Rojc, pobudnice in vodje natečaja  OTROCI POMAGAJO OTROKOM, Osnovna šola Ivana Tavčarja Gorenja vas4. Nagovor dr. Dušana Kebra, predsednika Rdečega križa Slovenije5. Kulturni program, ki ga bodo oblikovali devetošolci Osnovne šole Cerkno pod vodstvom Vanje Lampič in ob spremljavi harmonikarja Pavla Magajneta Konec leta bo minilo 75 let, odkar je v soteski Pasice v Dolenjih Novakih pri Cerknem zaživela skrivna partizanska bolnišnica, enkraten primer zdravstvene oskrbe ljudi v izrednih razmerah. Dr. Volčjak je po nasvetu domačina Janeza Peternelja, gospodarja kmetije v bližnjem Podnjivču, skupaj s sodelavci zgradil leseno barako, ki je 23. decembra 1943 sprejela prve ranjence. Takrat se je na tem mestu začela rojevati zgodba o tovarištvu, pogumu in solidarnosti med domačini, osebjem bolnišnice in ranjenimi vojaki različnih narodnosti, ki so se v času 2. svetovne vojne borili proti fašizmu in nacizmu. Ne samo v imenu, tudi sicer je bolnišnici poseben pečat vtisnila zdravnica Franja Bojc Bidovec, ki jo je najdalj časa vodila. Leta 2015, sedemdeset let po koncu vojne, je Partizanska bolnica Franja prejela znak evropske dediščine in s tem pomembno priznanje za vlogo, ki jo je odigrala v zgodovini in kulturi Evrope. Njena sporočila so univerzalna in aktualna tudi v sodobnem času. Pomembno je, da jih posredujemo mladim generacijam, ki danes odraščajo, zato smo jih v tolikšni meri vključili v program slovesnosti. V marcu 2018 se je s slovesno podelitvijo priznanj in nagrad in z odprtjem razstave zaključil 8. otroški likovni natečaj OTROCI POMAGAJO OTROKOM 2017. Na njem je sodelovalo okoli 900 otrok iz 6 držav in 132 šol. Natečaj pripravlj
Likovni natečaj Otroci pomagajo otrokom

Likovni natečaj Otroci pomagajo otrokom

Mestni muzej Idrija, 10. maj ― Na pobudo OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas in v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije, Mestnim muzejem Idrija in KUD Trata Gorenja vas v TEDNU RDEČEGA KRIŽA (8. 5. 201815. 5. 2018) razpisujemo likovni natečaj z naslovom NASMEH. KER MI JE MAR. POVSOD in ZA VSAKOGAR. S povabilom osnovnošolcem in njihovim mentorjem, naj s kreativnimi likovnimi motivi in idejami ter z doživetim in občutenim likovnim izražanjem sodelujejo v vseslovenskem likovnem natečaju, želimo ponuditi eno od priložnosti za razmišljanje o pomenu medsebojne pomoči in sodelujoče spodbuditi k iskanju rešitev, kako si lahko otroci med seboj pomagajo, kaj lahko naredijo drug za drugega, za ljudi okrog sebe in za boljši jutri vseh nas.Nagrade in priznanja podeljuje Rdeči križ Slovenije v mesecu novembru na slavnostnem zaključku. V sodelovanju z Mestnim muzejem Idrija bo razstava nagrajenih del gostovala tudi v Partizanski bolnici Franja. Bolnišnica je primer izjemne solidarnosti, humanosti in pomoči, ki jo je osebje skupaj z domačini v času druge svetovne vojne ponudilo številnim ranjencem, ne gleda na narodnost, vero ali drugo pripadnost. Predstavlja del skupnih vrednot, zgodovine in kulturne dediščine evropskih narodov in je zato prejemnica Znaka evropske dediščine. Skupaj razvijamo kulturo miru, spoštovanja in medsebojnega razumevanja.K sodelovanju vabimo tudi posameznike in skupine iz drugih držav. Več o natečaju najdete v priponkah.
še novic