Muzejske dejavnosti 2020 v okviru projekta Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost

Muzejske dejavnosti 2020 v okviru projekta Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost

Mestni muzej Idrija, 21. januar ― Pri skrbi za kakovostno ohranjanje kulturne dediščine smo v  Mestnem muzeju Idrija že v pripravljenosti za novo fazo projekta »Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost«, pri katerem sodelujemo kot partner lokalne akcijske skupine »LAS s CILjem«. V letu 2020 pripravljamo dejavnosti, ki se jih bodo razveselili vsi naši obiskovalci – od najmlajših, ranljivih […] The post Muzejske dejavnosti 2020 v okviru projekta Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost appeared first on Mestni muzej Idrija.
Izšla je nova številka domoznanske revije Idrijski razgledi 2/2019

Izšla je nova številka domoznanske revije Idrijski razgledi 2/2019

Mestni muzej Idrija, 20. januar ―     Tik pred koncem leta je izšla druga številka revije Idrijski razgledi za leto 2019. Prinaša 130 strani zanimivega branja. Med avtorji še vedno vzbujata raziskovalno zanimanje tako živo srebro kot idrijski živosrebrov rudnik. V tej številki lahko o tem preberemo članke o razvoju idrijske jame, o 25-letnem delovanju turističnega rudnika Antonijev rov in […] The post Izšla je nova številka domoznanske revije Idrijski razgledi 2/2019 appeared first on Mestni muzej Idrija.
Povabilo na prvi dogodek v Bevkovem letu 2020

Povabilo na prvi dogodek v Bevkovem letu 2020

Mestni muzej Idrija, 17. januar ― V letu 2020, ko se spominjamo 130-letnice rojstva našega rojaka pisatelja Franceta Bevka, pripravljamo niz prireditev in dogodkov. Prvega že za kulturni praznik, 8. februarja, ko se bomo posvetili prebiranju znane in neznane Bevkove proze in poezije. Ste kot otrok brali njegove povesti? Mogoče v osnovni šoli tekmovali za Bevkovo bralno značko? Bi želeli odlomek […] The post Povabilo na prvi dogodek v Bevkovem letu 2020 appeared first on Mestni muzej Idrija.
Mestni muzej Idrija v letu 2019

Mestni muzej Idrija v letu 2019

Mestni muzej Idrija, 17. januar ― Slovenski pregovor pravi, da dober glas seže v deveto vas. Kljub temu se je včasih potrebno znati tudi pohvaliti … Leto 2019 smo v Mestnem muzeju Idrija zaključili s sledečimi številkami: Javna služba: pridobili in povečali muzejske zbirke za 5.230 enot (predmeti, fotografije, diapozitivi in dokumentarno gradivo); obogatili strokovno knjižnico za 150 enot; kurativno konservirali […] The post Mestni muzej Idrija v letu 2019 appeared first on Mestni muzej Idrija.
Minister za kulturo mag. Zoran Poznič v Idriji

Minister za kulturo mag. Zoran Poznič v Idriji

Mestni muzej Idrija, 15. januar ― Minister za kulturo mag. Zoran Poznič je v torek, 14. januarja 2020, v spremstvu delegacije obiskal tudi prostore Mestnega muzeja Idrija na gradu Gewerkenegg in si pod vodstvom direktorice Ivane Leskovec ogledal muzejske razstave. Celotno novico povzemamo po idrija.com. The post Minister za kulturo mag. Zoran Poznič v Idriji appeared first on Mestni muzej Idrija.
Praznični večer

Praznični večer

Mestni muzej Idrija, 18. december 2019 ― V sredo, 11. decembra 2019 smo v muzeju v sodelovanju s članicami Društva klekljaric idrijske čipke organizirali Praznični večer. Obujali smo spomine na praznične dni, dobre može in krašenje smrečic v naših krajih ter se posladkali z domačimi piškoti in toplim čajem. S klekljanimi okraski so klekljarice okrasile tudi muzejsko smrečico, ki bo na ogled […] The post Praznični večer appeared first on Mestni muzej Idrija.
Udeležba na konferenci Intangible heritage a challenge for management and collection policy v Zagrebu (Hrvaška)

Udeležba na konferenci Intangible heritage a challenge for management and collection policy v Zagrebu (Hrvaška)

Mestni muzej Idrija, 21. oktober 2019 ― V Muzeju Mimara v Zagrebu (Hrvaška) je od 17. do 20. oktobra 2019 potekala mednarodna konferenca Intangible heritage – a challenge for management and collection policy, ki jo je organiziral zagrebški Etnografski muzej. Vabljeno predavanje na temo How to ensure transfer of knowledge and skills to younger generations je v petek, 18. 10. imela kustosinja […] The post Udeležba na konferenci Intangible heritage a challenge for management and collection policy v Zagrebu (Hrvaška) appeared first on Mestni muzej Idrija.
Odprtje razstave Almadén in Idrija = zakladnica svetovne dediščine v španskem Almadénu

Odprtje razstave Almadén in Idrija = zakladnica svetovne dediščine v španskem Almadénu

Mestni muzej Idrija, 21. oktober 2019 ― V prostorih Rudarskega parka v španskem Almadénu je bila v sredo, 16. 10. 2019 ob 19. uri svečano odprta razstava “Almadén in Idrija = zakladnica svetovne dediščine”, ki predstavlja dva največja svetovno znana rudnika živega srebra, Almadén v Španiji in Idrijo v Sloveniji. Razstavo je pripravil Mestni muzej Idrija z namenom poglabljanja sodelovanja med mestoma […] The post Odprtje razstave Almadén in Idrija = zakladnica svetovne dediščine v španskem Almadénu appeared first on Mestni muzej Idrija.
Srečanje ob buli

Srečanje ob buli

Mestni muzej Idrija, 2. oktober 2019 ― V soboto, 28. septembra 2019, so se popoldne v Cerkljanskem muzeju zbrale klekljarice iz Klekljarskega društva Marjetica Cerkno in na dogodku Srečanje ob buli uradno pričele sezono skupnih tedenskih srečanj. Domače klekljarice, ki se jim je pridružilo pet gostij iz Bazovice pri Trstu, več učenk idrijske čipkarske šole, oddelka Cerkno in več obiskovalcev je nagovorila […] The post Srečanje ob buli appeared first on Mestni muzej Idrija.

Bevkovi dnevi (12.-19. september 2019)

Mestni muzej Idrija, 5. september 2019 ― Tako kot pretekla leta bo tudi letošnji september posvečen spominu na cerkljanskega rojaka, pisatelja Franceta Bevka, ki je s svojim ustvarjanjem pustil neizbrisen pečat v našem okolju. Bevkovi dnevi 2019 se bodo pričeli v četrtek, 12. septembra z odprtjem razstave članov Likovne sekcije Društva upokojencev Cerkno. Osrednji dogodek letošnjih Bevkovih dnevov bo potekal v nedeljo, […] The post Bevkovi dnevi (12.-19. september 2019) appeared first on Mestni muzej Idrija.
Sprejem za nosilce enot Klekljanje čipk v Sloveniji in Veščina suhozidne gradnje, znanja in tehnik, ki sta bili vpisani na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva

Sprejem za nosilce enot Klekljanje čipk v Sloveniji in Veščina suhozidne gradnje, znanja in tehnik, ki sta bili vpisani na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva

Mestni muzej Idrija, 4. september 2019 ― Klekljanje čipk v Sloveniji in Veščina suhozidne gradnje, znanje in tehnike sta enoti, od leta 2018 vpisani na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, ki na mednarodni ravni odraža raznolikost nesnovne kulturne dediščine, osvešča o njenem pomenu in spodbuja dialog, ki spoštuje kulturno raznolikost. Klekljanje je veščina ročnega izdelovanja čipk s sukanjem in križanjem […] The post Sprejem za nosilce enot Klekljanje čipk v Sloveniji in Veščina suhozidne gradnje, znanja in tehnik, ki sta bili vpisani na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva appeared first on Mestni muzej Idrija.
Izšla je nova številka Idrijskih razgledov 2019/1

Izšla je nova številka Idrijskih razgledov 2019/1

Mestni muzej Idrija, 6. avgust 2019 ― Nova številka Idrijskih razgledov 2019/1 prinaša zanimive prispevke, razdeljene v pet vsebinskih sklopov: Rudnik živega srebra Idrija, Arhitektura, Spomini, Društva, Predstavitve. Likovna priloga je delo Danila Jereba, ki je domači in širši javnosti poznan kot izrazito »idrijski« slikar. Na koncu sledi In memoriam Tomažu Pavšiču, dolgoletnemu muzejskemu sodelavcu in prijatelju. Idrijski razgledi so na prodaj […] The post Izšla je nova številka Idrijskih razgledov 2019/1 appeared first on Mestni muzej Idrija.
Razpisan mednarodni klekljarski natečaj za leto 2020

Razpisan mednarodni klekljarski natečaj za leto 2020

Mestni muzej Idrija, 31. julij 2019 ― Festival idrijske čipke razpisuje mednarodni klekljarski natečaj za leto 2020. Tema natečaja: idrijski ris. Podrobne informacije so na voljo tukaj. Veselimo se vaših natečajnih del! Idejni osnutek za čipko: Eva Petrič; vzorec, izdelava in foto: Maja Svetlik, Čipkarska šola Idrija. The post Razpisan mednarodni klekljarski natečaj za leto 2020 appeared first on Mestni muzej Idrija.
Popolna zapora odseka ceste med Godovičem in Idrijo v času od 29. julija do 1. septembra 2019

Popolna zapora odseka ceste med Godovičem in Idrijo v času od 29. julija do 1. septembra 2019

Mestni muzej Idrija, 8. julij 2019 ―   Spoštovani obiskovalci lokacij Mestnega muzeja Idrija! Naj vam predvidena popolna zapora odseka ceste med Godovičem in Idrijo v času od 29. julija do 1. septembra 2019 nikar ne spremeni odločitve, da bi obiskali kraje na Idrijskem in Cerkljanskem. V  Idrijo se lahko z Goriške, Notranjske, iz Vipavske doline in osrednje Slovenije pripeljete po cesti: Logatec–Kalce–Godovič–Veharše–Dole–Idrija […] The post Popolna zapora odseka ceste med Godovičem in Idrijo v času od 29. julija do 1. septembra 2019 appeared first on Mestni muzej Idrija.
še novic