Mestni muzej Idrija med prejemniki evropske donacije

Mestni muzej Idrija med prejemniki evropske donacije

Mestni muzej Idrija, 29. junij ― Z veseljem in ponosom vam sporočamo, da je Mestni muzej Idrija med prejemniki donacije v sklopu razpisa Sveta Evrope in Evropske komisije z naslovom Zgodbe Dnevov evropske kulturne dediščine. Na razpisu smo kandidirali z zgodbo Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope in se uvrstili med prejemnike donacije v višini 10.000 €. Nagrade smo zelo […] The post Mestni muzej Idrija med prejemniki evropske donacije appeared first on Mestni muzej Idrija.

Obnova krušne peči v Bevkovi domačiji

Mestni muzej Idrija, 12. junij ― Letos bo minilo že trideset let od odprtja domačije pisatelja Franceta Bevka v Zakojci za obiskovalce. Z njo že od vsega začetka upravlja Mestni muzej Idrija, ki med drugim poskrbi tudi za vsa potrebna vzdrževalna dela. Lani smo se odločili za obnovo krušne peči. Glede na izredno slabo stanje peči, ki je bila pred 30 […] The post Obnova krušne peči v Bevkovi domačiji appeared first on Mestni muzej Idrija.
Razstava »Uporaba volne v modi in notranjem oblikovanju«

Razstava »Uporaba volne v modi in notranjem oblikovanju«

Mestni muzej Idrija, 9. junij ― Od sobote, 6. junija je v Cerkljanskem muzeju na ogled priložnostna razstava z naslovom »Uporaba volne v modi in notranjem oblikovanju«. Na njej so predstavljeni izdelki, ki so nastali izpod rok lokalnih ustvarjalcev v okviru projekta sodelovanja med LAS-I – Novi izzivi slovenske drobnice ter mednarodnega projekta LANATURA. Obiskovalci si lahko ogledate volnene izdelke za […] The post Razstava »Uporaba volne v modi in notranjem oblikovanju« appeared first on Mestni muzej Idrija.
Muzejske zgodbe o prebrisani tihotapki Melhiorci

Muzejske zgodbe o prebrisani tihotapki Melhiorci

Mestni muzej Idrija, 29. maj ― V našem muzeju tudi v letu 2020 sodelujemo pri projektu Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost. Pripravljamo številne dejavnosti, zasnovane na liku tihotapke Marine Melhiorce. Gre za resnično osebnost iz 17. in prve polovice 18. stoletja. Ujeli so jo, pretepli in zaprli na idrijski grad. Melhiorca je najstarejša poimensko znana prekupčevalka s čipkami […] The post Muzejske zgodbe o prebrisani tihotapki Melhiorci appeared first on Mestni muzej Idrija.
Razstava Silva Karim: Sobivanja na ogled v Razstavišču Nikolaja Pirnata do 23. avgusta 2020

Razstava Silva Karim: Sobivanja na ogled v Razstavišču Nikolaja Pirnata do 23. avgusta 2020

Mestni muzej Idrija, 10. maj ― Pričujoča razstava zajema slike v akrilu na platnu, ki jih je avtorica razstave Silva Karim ustvarila v različnih življenjskih obdobjih. Celoto razstave dopolnjujejo avtoričine izvirne keramične skulpture, ki jih intenzivno ustvarja v zadnjem času. Silva Karim se je rodila leta 1960 v Beli. Gimnazijo je obiskovala v Idriji. Leta 1981 je zaključila višješolski študij likovne […] The post Razstava Silva Karim: Sobivanja na ogled v Razstavišču Nikolaja Pirnata do 23. avgusta 2020 appeared first on Mestni muzej Idrija.
Mestni muzej Idrija odprl vrata za obiskovalce

Mestni muzej Idrija odprl vrata za obiskovalce

Mestni muzej Idrija, 4. maj ―                     Spoštovani gostje, dobrodošli v Mestnem muzeju Idrija! Po več tednih karantene smo spet odprli naša vrata. Muzejski objekti so odprti začasno po prilagojenem urniku, ki ga bomo glede na naše kadrovske možnosti in interes javnosti sproti prilagajali. O vseh spremembah vas bomo obveščali preko naše […] The post Mestni muzej Idrija odprl vrata za obiskovalce appeared first on Mestni muzej Idrija.
3. maj – svetovni dan svobode tiska

3. maj – svetovni dan svobode tiska

Mestni muzej Idrija, 3. maj ― Generalna skupščina združenih narodov je leta 1993 na predlog Generalne konference UNESCA razglasila 3. maj za svetovni dan svobode tiska. Ta dan je namenjen opozarjanju na vlogo svobodnih, pluralnih in neodvisnih medijev, ki so temeljna sestavina vsake demokratične družbe. Hkrati je namenjen tudi spominjanju na ubite novinarje. Zaskrbljujoče je, da se raven medijske svobode v […] The post 3. maj – svetovni dan svobode tiska appeared first on Mestni muzej Idrija.
Odprtje muzejev in galerij za javnost

Odprtje muzejev in galerij za javnost

Mestni muzej Idrija, 29. april ―         Spoštovani! V času epidemije smo muzeji kljub temu, da nismo mogli sprejemati obiskovalcev, opravljali svoje delo naprej (posredovanje gradiva, informacij, priprave projektov, digitalizacija itd.) Ob tem pa smo, zahvaljujoč predanemu delu muzejskih sodelavcev, aktivno sodelovali z uporabniki z informacijami in objavami gradiva na spletnih omrežjih. Muzeji smo v dani situaciji priskočili […] The post Odprtje muzejev in galerij za javnost appeared first on Mestni muzej Idrija.
Kandidat za nagrado »Zgodbe dnevov evropske dediščine« je tudi Mestni muzej Idrija z zgodbo o Partizanski bolnici Franja

Kandidat za nagrado »Zgodbe dnevov evropske dediščine« je tudi Mestni muzej Idrija z zgodbo o Partizanski bolnici Franja

Mestni muzej Idrija, 27. april ― V teh prazničnih dneh se običajno v Partizanski bolnici Franja veselimo številnih obiskovalcev, ki se z obiskom tega edinstvenega spomenika poklonijo spominu na naše prednike, ki so se v času druge svetovne vojne uprli okupatorju in nam z bojem proti fašizmu in nacizmu izborili svobodo. Zdaj žal naše življenje kroji boj proti širjenju okužbe z […] The post Kandidat za nagrado »Zgodbe dnevov evropske dediščine« je tudi Mestni muzej Idrija z zgodbo o Partizanski bolnici Franja appeared first on Mestni muzej Idrija.
23. april – svetovni dan knjige

23. april – svetovni dan knjige

Mestni muzej Idrija, 23. april ―       “Dobra knjiga je zlata knjiga!” Se strinjate s to trditvijo? Današnji dan, 23. april, je svetovni dan knjige. Povezan je z datumom smrti Williama Shakespeara in Miguela de Cervantesa. Obeleževali ga bomo na različne načine, verjetno drugače kot prejšnja leta, a še vedno s knjigo v roki. V letošnjem Bevkovem letu v […] The post 23. april – svetovni dan knjige appeared first on Mestni muzej Idrija.
18. april – mednarodni dan spomenikov in spomeniških območij

18. april – mednarodni dan spomenikov in spomeniških območij

Mestni muzej Idrija, 18. april ―     Mednarodni dan spomenikov praznujemo od leta 1982 naprej, ko ga je razglasilo Mednarodno združenje za spomenike in spomeniška območja ICOMOS in leto kasneje potrdila tudi Generalna skupščina organizacije UNESCO. Letošnja globalna tema ima naslov Preplet kultur, naša dediščina, skupna odgovornost. Tema je glede na trenutno situacijo več kot primerna, saj izpostavlja našo povezanost […] The post 18. april – mednarodni dan spomenikov in spomeniških območij appeared first on Mestni muzej Idrija.
Partizanska bolnica Franja – Učenje na daljavo

Partizanska bolnica Franja – Učenje na daljavo

Mestni muzej Idrija, 3. april ―   Partizanska bolnica Franja običajno prvega aprila odpre svoja vrata in začne se sezona šolskih obiskov. Žal letos temu ni tako, saj nas je epidemija vse prisilila, da ostanemo doma. Za vse tiste šole, ki so načrtovale obisk v teh pomladnih mesecih, pa tudi za vse ostale smo pripravili gradivo za učenje doma. Uvodoma si […] The post Partizanska bolnica Franja – Učenje na daljavo appeared first on Mestni muzej Idrija.
še novic