Odpoved predavanja iz cikla Muzejski večeri

Mestni muzej Idrija, 31. marec ― Glede na trenutne razmere – povečano nevarnost okužb in širjenja koronavirusa v Sloveniji – odpovedujemo predavanje iz cikla Muzejski večeri dr. Patrizie Farinelli: Rudarsko mesto Idrija leta 1812, kot sta ga videla Gaetano Cattaneo in Giovanni Scopoli ml., ki je bilo predvideno 14. aprila 2020 ob 18. uri v Osnovni šoli Idrija. The post Odpoved predavanja iz cikla Muzejski večeri appeared first on Mestni muzej Idrija.

Zakaj je leto 2020 Bevkovo leto?

Mestni muzej Idrija, 31. marec ― V letošnjem letu bo minilo 130 let od rojstva in 50 let od smrti pisatelja in cerkljanskega rojaka Franceta Bevka. Zavodi in društva na severnem Primorskem smo v namen obeležitve teh obletnic načrtovali različne dogodke in prireditve. Žal glede na trenutno situacijo z epidemijo koronavirusa ne vemo, kaj od načrtovanega bomo lahko uresničili. Mestni muzej […] The post Zakaj je leto 2020 Bevkovo leto? appeared first on Mestni muzej Idrija.

Peka kruha s pripravo domačih drôži

Mestni muzej Idrija, 27. marec ― Spoštovani prijatelji Mestnega muzeja Idrija! Kmalu bo preteklo 14 dni, odkar smo slovenski muzeji za javnost zaprli vrata naših razstavišč in galerij. Mi z vami skušamo ohranjati vezi na drugačne načine – objavljamo novice na naši spletni strani, spletni strani www.pb-franja.si,  FB in Instagramu. Veseli smo, da nam sledite. Čeprav naše prvo delo v teh dneh ni […] The post Peka kruha s pripravo domačih drôži appeared first on Mestni muzej Idrija.
Znak evropske dediščine Franji tudi v prihodnje?

Znak evropske dediščine Franji tudi v prihodnje?

Mestni muzej Idrija, 26. marec ― Konec februarja 2020 je Gojko Zupan, nacionalni koordinator na ministrstvu za kulturo v Bruselj poslal periodično poročilo o aktivnostih Partizanske bolnice Franja za znak evropske dediščine, ki smo ga pripravili v muzeju. Partizanska bolnica Franja je spomeniško območje, ki se v Sloveniji, edino poleg cerkve Sv. Duha v Javorci, ponaša z znakom evropske dediščine. Na […] The post Znak evropske dediščine Franji tudi v prihodnje? appeared first on Mestni muzej Idrija.
Franja nas povezuje – zaključek projekta

Franja nas povezuje – zaključek projekta

Mestni muzej Idrija, 26. marec ― Projekt Franja nas povezuje se je izvajal v okviru Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje. Potekal je od 4. 6. 2018 do 30. 5. 2019. V njem smo sodelovali  partnerji: Mestni muzej Idrija, Peternelj in Peternelj iz Gostišča Gačnk v Logu in Turistično društvo Novaki. Med 2. svetovno vojno, v času […] The post Franja nas povezuje – zaključek projekta appeared first on Mestni muzej Idrija.

Pomembno obvestilo

Mestni muzej Idrija, 13. marec ― Glede na povečano nevarnost okužb in širjenja koronavirusa v Sloveniji je vodstvo Mestnega muzeja Idrija v skladu z vladnimi ukrepi in priporočili pristojnih služb sprejelo odločitev, da bo muzej od 13. 3. 2020 do preklica ZAPRT. Za več informacij smo na voljo na tajnistvo@muzej-idrija-cerkno.si, v času uradnih ur od ponedeljka do petka od 8. do […] The post Pomembno obvestilo appeared first on Mestni muzej Idrija.

Odpovedi dogodkov zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa

Mestni muzej Idrija, 12. marec ― Zaradi povečanja stopnje tveganja za prenos novega koronavirusa v Mestnem muzeju Idrija do nadaljnjega odpovedujemo oziroma prestavljamo dogodke na naših lokacijah. O novih datumih bomo obveščali na naši spletni strani in v družbenih medijih. Muzej ostaja odprt. Ogledi razstav so možni za posameznike in manjše skupine (do 20 oseb v skupini). The post Odpovedi dogodkov zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa appeared first on Mestni muzej Idrija.

Sprejeti ukrepi zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa

Mestni muzej Idrija, 10. marec ― Dokler ne preneha nevarnost širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) smo v Mestnem muzeju Idrija sprejeli naslednje ukrepe, ki veljajo od 10. 3. 2020 naprej. O spremembah bomo javnost sproti obveščali. Program muzeja se v največji možni meri izvaja po načrtu, otvoritve razstav, dogodki in prireditve na katerih pričakujemo več ljudi (več kot 100) se do […] The post Sprejeti ukrepi zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa appeared first on Mestni muzej Idrija.

Potovanje na 4. mednarodni festival čipk VITA LACE 2020 in odprtje razstave Idrijska čipka v Vologdi v Rusiji

Mestni muzej Idrija, 6. marec ― Ste že slišali, da bo idrijska čipka letos poleti na ogled v Vologdi, ruski prestolnici klekljanja? Z našo razstavo vračamo gostovanje Muzeju čipk Vologda, ki nas je na Festivalu idrijske čipke 2018 navdušil z zbirko ogromnih čipk in kolekcijo klekljanih oblačil za posebne priložnosti. Odprtje razstave o idrijski čipki, ki jo pripravljata Mestni muzej Idrija […] The post Potovanje na 4. mednarodni festival čipk VITA LACE 2020 in odprtje razstave Idrijska čipka v Vologdi v Rusiji appeared first on Mestni muzej Idrija.
Muzejske dejavnosti 2020 v okviru projekta Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost

Muzejske dejavnosti 2020 v okviru projekta Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost

Mestni muzej Idrija, 21. januar ― Pri skrbi za kakovostno ohranjanje kulturne dediščine smo v  Mestnem muzeju Idrija že v pripravljenosti za novo fazo projekta »Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost«, pri katerem sodelujemo kot partner lokalne akcijske skupine »LAS s CILjem«. V letu 2020 pripravljamo dejavnosti, ki se jih bodo razveselili vsi naši obiskovalci – od najmlajših, ranljivih […] The post Muzejske dejavnosti 2020 v okviru projekta Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost appeared first on Mestni muzej Idrija.
Izšla je nova številka domoznanske revije Idrijski razgledi 2/2019

Izšla je nova številka domoznanske revije Idrijski razgledi 2/2019

Mestni muzej Idrija, 20. januar ―     Tik pred koncem leta je izšla druga številka revije Idrijski razgledi za leto 2019. Prinaša 130 strani zanimivega branja. Med avtorji še vedno vzbujata raziskovalno zanimanje tako živo srebro kot idrijski živosrebrov rudnik. V tej številki lahko o tem preberemo članke o razvoju idrijske jame, o 25-letnem delovanju turističnega rudnika Antonijev rov in […] The post Izšla je nova številka domoznanske revije Idrijski razgledi 2/2019 appeared first on Mestni muzej Idrija.
Povabilo na prvi dogodek v Bevkovem letu 2020

Povabilo na prvi dogodek v Bevkovem letu 2020

Mestni muzej Idrija, 17. januar ― V letu 2020, ko se spominjamo 130-letnice rojstva našega rojaka pisatelja Franceta Bevka, pripravljamo niz prireditev in dogodkov. Prvega že za kulturni praznik, 8. februarja, ko se bomo posvetili prebiranju znane in neznane Bevkove proze in poezije. Ste kot otrok brali njegove povesti? Mogoče v osnovni šoli tekmovali za Bevkovo bralno značko? Bi želeli odlomek […] The post Povabilo na prvi dogodek v Bevkovem letu 2020 appeared first on Mestni muzej Idrija.
Mestni muzej Idrija v letu 2019

Mestni muzej Idrija v letu 2019

Mestni muzej Idrija, 17. januar ― Slovenski pregovor pravi, da dober glas seže v deveto vas. Kljub temu se je včasih potrebno znati tudi pohvaliti … Leto 2019 smo v Mestnem muzeju Idrija zaključili s sledečimi številkami: Javna služba: pridobili in povečali muzejske zbirke za 5.230 enot (predmeti, fotografije, diapozitivi in dokumentarno gradivo); obogatili strokovno knjižnico za 150 enot; kurativno konservirali […] The post Mestni muzej Idrija v letu 2019 appeared first on Mestni muzej Idrija.
še novic