Neustrašne - stripovske vinjete o 30 neuklonljivih

Neustrašne - stripovske vinjete o 30 neuklonljivih

Misli, 26. marec ― V zbirki risoromanov založbe VigeVageKnjige sta v eni izdaji izšla prvi in drugi del knjige 30 portretov neuklonljivih žensk Neustrašne francoske avtorice Penelope Bagieu. Nabor stripovskih vinjet odpira razmislek o enakosti med spoli ter o mestu, na katero je ženske postavila zgodovina.
Barbara Hieng Samobor za STA: Kakovosten gledališki dogodek sproža ali celo zahteva miselni dialog

Barbara Hieng Samobor za STA: Kakovosten gledališki dogodek sproža ali celo zahteva miselni dialog

Misli, 25. marec ― V petek bomo obeležili svetovni dan gledališča. Ob tem je za STA v dopisnem intervjuju razmisleke o gledališki umetnosti delila direktorica in umetniška vodja Mestnega gledališča ljubljanskega Barbara Hieng Samobor. Po njenih besedah ima gledališče moč, priložnost in dolžnost biti odzivno, kakovosten gledališki dogodek pa sproža miselni dialog.

V zlati dobi nizozemskega slikarstva tudi portreti temnopoltih oseb

Misli, 25. marec ― V Rembrandtovi hiši (Rembrandthuis) v Amsterdamu so v začetku marca odprli razstavo z naslovom Tukaj: Črni v Rembrandtovem času, ki priča o tem, da nizozemski umetniki t.i. zlate dobe niso ustvarjali le portretov belopoltih ljudi. Na ogled je 56 slik, med njimi tudi sedem Rembrandtovih, ki upodabljajo temnopolte posameznike, piše portal Artdaily.

Umrl avtor Asterixa Albert Uderzo

Misli, 24. marec ― V 93. letu starosti je danes umrl francoski ilustrator in avtor stripov Albert Uderzo, ki je s prijateljem Renejem Goscinnyjem ustvaril Asterixa, enega najbolje prodajanih stripov na svetu, je po pisanju tujih tiskovnih agencij sporočila njegova družina.
Avtobiografija Woodyja Allena po protestih izšla pri drugem založniku

Avtobiografija Woodyja Allena po protestih izšla pri drugem založniku

Misli, 24. marec ― V ZDA je v ponedeljek končno izšla avtobiografija Woodyja Allena. Izvorna založba Hachette je prej opustila načrte o objavi zaradi protestov glede njegovih domnevnih spolnih zlorab. Založba Arcade v New Yorku je sporočila, da je pridobila pravice za knjigo Apropos of Nothing in da se ne bo "priklonila politično korektnim pritiskom sodobnega sveta".
Javni zavodi v kulturi preračunavajo izpade prihodkov

Javni zavodi v kulturi preračunavajo izpade prihodkov

Misli, 24. marec ― Javni zavodi v kulturi, ki so zaradi širjenja koronavirusa prav tako kot druge institucije morali zapreti vrata, v teh dneh preračunavajo, kakšni bodo izpadi prihodkov v primeru dvotedenskega ali celo enomesečnega neobratovanja. Nekateri medtem ponujajo ali pripravljajo ogled dogodkov prek spleta.
Založba Beletrina v sistematično izdajanje svetovnih klasikov

Založba Beletrina v sistematično izdajanje svetovnih klasikov

Misli, 22. marec ― Pri založbi Beletrina so se odločili, da bodo po vzoru nekaterih kultnih zbirk, kot je 100 romanov, v naslednjih petih letih v zbirki Klasična Beletrina poskrbeli za nov izbor vrhuncev svetovne književnosti. Izdali bodo po pet svetovnih klasikov - romanov in novel, večinoma v novih prevodih s spremnimi besedami sodobnih slovenskih poznavalcev del.
Glasbeni ustvarjalec Goran Bregović danes dopolnil 70 let

Glasbeni ustvarjalec Goran Bregović danes dopolnil 70 let

Misli, 22. marec ― V Sarajevu rojeni glasbenik Goran Bregović, ki velja za enega najbolj prepoznavnih glasbenih ustvarjalcev z območja Balkana, danes praznuje 70 let. Kot najstnik je ustanovil skupino Bjelo dugme, ki je postala ena najboljših rock skupin na teritoriju bivše Jugoslavije. Po razpadu skupine se je med drugim posvetil ustvarjanju filmske glasbe.

Izbrani nominiranci za nagrado skupine OHO

Misli, 21. marec ― Letošnji nominiranci za nagrado skupine OHO, osrednjo nacionalno nagrado za mlade vizualne umetnike, so Živa Drvarič, Đejmi Hadrović, Nika Ham in Živa Božičnik Rebec. Strokovna žirija v sestavi vizualna umetnica Polonca Lovšin, kustosinja in kritičarka Iza Pevec ter kustosinja Bojana Piškur je nominirance izbrala izmed 26 prijav javnega razpisa.
Ob dnevu poezije pobuda ostani doma s poezijo

Ob dnevu poezije pobuda ostani doma s poezijo

Misli, 21. marec ― Pri LUD Literaturi ob današnjem svetovnem dnevu poezije, ko so zaradi epidemije koronavirusa vse prireditve odpovedane, vabijo pisce pesmi, da jih objavijo na njihovi Facebook strani. Splošno navodilo ostani doma so dopolnili s pobudo ampak #domaspoezijo. Ta po njihovem mnenju ponuja enega od več načinov, kako svojo pesem deliti z drugimi.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 21. marec ― Pri založbi ZRC je izšla knjiga Stoletje družine Tönnies, ki so jo uredili Žarko Lazarević ter Milanka in Stojan Jakopič. Založba Krtina je izdala knjigo Kaj je socialistična vlada? Francka Fischbacha. Pri Mladinski knjigi pa sta izšla priročnik Naj zraste spet avtorice Katie Elzer Peters in slikanica Lini in Lazi Julie Donaldson.
še novic