Pri Mladinski knjigi štirje novi prevodni romani

Misli, 23. oktober ― Pri Mladinski knjigi so predstavili štiri romane: delo francoskega pisatelja Mathiasa Enarda Cona, postavljeno v širši sredozemski prostor, roman z elementi kriminalke priznane dramatičarke Yasmine Reza Babilon, knjigo indijske bookerjeve nagrajenke Arundhati Roy Ministrstvo za najvišjo srečo in roman Sally Rooney Normalni ljudje.
Razstava Jaka Babnika: Vsak ima svojo Galatejo, ki se je oklepa

Razstava Jaka Babnika: Vsak ima svojo Galatejo, ki se je oklepa

Misli, 23. oktober ― Galerija Jakopič postavlja na ogled razstavo Pigmalion slovenskega fotografa Jaka Babnika. "Mit o mladem kiparju Pigmalionu in Galateji, ki ga prebiramo v vrsticah desete pesnitve Ovidovih Metamorfoz, je mogoče razumeti kot simbolno os najnovejšega razstavnega projekta umetnika Jake Babnika," je o razstavi zapisal kurator Tevž Logar.
Esad Babačić na festivalu avtorjev v Torontu

Esad Babačić na festivalu avtorjev v Torontu

Misli, 23. oktober ― Pesnik Esad Babačić je letošnji slovenski gost mednarodnega festivala avtorjev, ki bo od 24. oktobra do 3. novembra potekal v Torontu. Gostovanje je del izmenjave s festivalom Vilenica, ki septembra prav tako gosti avtorja iz Kanade. Za festival v Torontu, 40. po vrsti, pripravlja esej o čakanju, povezanim z železniško postajo.

Pri Beletrini tudi romana Saramaga in Andrića

Misli, 22. oktober ― Pri založbi Beletrina so izšli drugi roman Jerneja Županiča z naslovom Behemot, roman portugalskega pisatelja in nobelovca Joseja Saramaga z naslovom Leto smrti Ricarda Reisa ter roman hrvaškega pisatelja in nobelovca Iva Andrića z naslovom Na sončni strani, ki, kot so zapisali pri založbi, ni značilen predstavnik svoje literarne zvrsti.
Pred 100 leti se je rodila Nobelova nagrajenka Doris Lessing

Pred 100 leti se je rodila Nobelova nagrajenka Doris Lessing

Misli, 22. oktober ― Na današnji dan pred 100 leti se je rodila britanska pisateljica Doris Lessing, dobitnica Nobelove nagrade za literaturo leta 2007. Švedska akademija jo je ob razglasitvi opisala kot "epsko avtorico, ki s skepticizmom, ognjevitostjo in vizionarsko močjo preizprašuje razdrobljeno civilizacijo". Njeno najbolj znano delo je Zlata beležnica.
Letošnji Ježkov nagrajenec je Marko Brecelj

Letošnji Ježkov nagrajenec je Marko Brecelj

Misli, 21. oktober ― Kantavtor, performer in družbeni kritik Marko Brecelj je 31. dobitnik Ježkove nagrade, ki jo podeljuje RTV Slovenija. Po oceni predlagateljev je sodobni ustvarjalec, ki ga je težko ujeti v eno samo definicijo. Podelili mu jo bodo v nedeljo v oddaji Vikend paket v neposrednem prenosu ob 17.20 na TV SLO 1, so sporočili z RTV Slovenija.
V Kinu Šiška začetek 7. Bienala slovenske neodvisne ilustracije

V Kinu Šiška začetek 7. Bienala slovenske neodvisne ilustracije

Misli, 21. oktober ― Z odprtjem osrednje razstave avtorjev Bienala slovenske neodvisne ilustracije v Kinu Šiška se bo drevi tudi uradno začela 7. izdaja bienala neodvisnih, ki tudi tokrat gosti več kot 20 umetnikov in kolektivov iz Slovenije in tujine. Veliko dogodkov se je zvrstilo že pred uradnim odprtjem bienala, nekaj pa se jih obeta še v naslednjih dneh.
V Rimu svetovna premiera Turkovega celovečerca Ne pozabi dihati

V Rimu svetovna premiera Turkovega celovečerca Ne pozabi dihati

Misli, 20. oktober ― V sklopu avtonomne, vzporedne sekcije rimskega filmskega festivala Alice Nella Citta bo 23. oktobra v tekmovalnem programu Mladi odrasli svetovno premiero imel celovečerni igrani film scenarista in režiserja Martina Turka Ne pozabi dihati. Premiere se bosta poleg režiserja udeležila tudi glavna igralca Matija Valant in Tina Ugrin.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 19. oktober ― Pri Založbi ZRC je izšla zbirka pripovedi Naruobe prav Vere Smole, pri LUD Literatura pa Pescarske zgodbe Gabriela D'Annunzia. Pri založbi Zala je za mlade bralce izšla knjiga Gospod Grom Ulfa Starka z ilustracijami Marcusa-Gunnarja Petterssona, pri KUD Sodobnost International pa slikanica Pošastko Dite Zipfel z ilustracijami Matea Dineena.
V CD Luka Šulić z Vivaldijevimi Štirimi letnimi časi

V CD Luka Šulić z Vivaldijevimi Štirimi letnimi časi

Misli, 19. oktober ― V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo drevi in v nedeljo nastopil Luka Šulić. Član dua 2Cellos bo slovenskemu občinstvu prvič predstavil svoj nov umetniški projekt, Vivaldijeve Štiri letne čase za violončelo in orkester. Koncerta bosta uvedla Šulićevo evropsko turnejo ob izidu njegovega prvega samostojnega albuma The Four Seasons.
V Zagrebu svetovna praizvedba Žižkove Antigone

V Zagrebu svetovna praizvedba Žižkove Antigone

Misli, 19. oktober ― V Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Zagrebu bodo nocoj krstno uprizorili dramo Antigona, ki jo je za gledališče po naročilu napisal filozof Slavoj Žižek. V svoji različici klasične grške pesnitve Žižek ponuja tri možne konce tragedije, gledalcem pa pušča svobodno odločitev o usodi sodobne Antigone, piše na spletni strani HNK.
še novic