Prejemnik zlatnika poezije 2021 je Milan Jesih

Prejemnik zlatnika poezije 2021 je Milan Jesih

Misli, 2. avgust ― Prejemnik zlatnika poezije 2021 je Milan Jesih. Na 25. podelitvi Veronikine nagrade 31. avgusta v Celju ga bo prejel za življenjski pesniški opus, ustvarjalni prispevek k slovenski kulturi in literaturi ter za žlahtnost pesniškega jezika. Kot piše v obrazložitvi nagrade, je Jesih estetsko uživanje v besedah vedno znal prenesti na bralce.
Začenja se 30. festival Trnovfest

Začenja se 30. festival Trnovfest

Misli, 2. avgust ― S koncertom metalske zasedbe Black Ivy se bo drevi v Centru slovanskih kultur France Prešeren v Trnovem začel 30. festival Trnovfest, do leta 2019 znan kot Trnfest. V okviru festivala bodo tekom avgusta nastopili Lilith Cage, Hogminister, Before Time, Eyecontact, KiNG FOO, Bend-it! Orchestra s pevko Manco Kozlovič, Glam Squad Burlesque in drugi.
Zmagovalec festivala v Motovunu švedski film Pleasure

Zmagovalec festivala v Motovunu švedski film Pleasure

Misli, 1. avgust ― Švedski celovečerec o pornoindustriji Pleasure režiserke Ninje Thyberg je zmagovalec letošnjega filmskega festivala v istrskem mestecu Motovun, ki so ga sklenili v soboto zvečer. V petih festivalskih dneh so predvajali več kot 100 filmov, prireditev pa je obiskalo več tisoč filmofilov, so sporočili organizatorji.
Pod gladino Benetk odkrita antična rimska cesta

Pod gladino Benetk odkrita antična rimska cesta

Misli, 1. avgust ― V reviji Scientific Reports objavljena študija razkriva obstoj antične rimske ceste na območju Benetk, ki pa je danes potopljena pod morsko gladino. Odkritje, ki vključuje ostanke rimskih dokov v bližini kanala Treporti, priča o tem, da je bilo območje naseljeno že več stoletij pred ustanovitvijo mesta Benetke.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 31. julij ― Pri založbi Miš so izdali slikanico Petra Svetine z naslovom Kako je gospoda Feliksa doletela sreča v nesreči, Center za slovensko književnost pa je izdal knjigo Žlahtnožleht Svetlane Makarovič in Mateja Šurca ter mačka Kotika. Pri Učilih International so izdali knjigo Konec časa znanstvenika in avtorja poljudnoznanstvenih knjig Briana Greena.

Zaključeno snemanje film Mož brez krivde režiserja Ivana Gergoleta

Misli, 29. julij ― Zaključeno je snemanje filma Mož brez krivde. Prvi celovečerni igrani film scenarista in režiserja Ivana Gergoleta so snemali v obmejnem območju Slovenije in Italije, premiero in distribucijo pa načrtujejo marca 2022, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC). Zgodba, ki je postavljena v TRst, govori o osebnem maščevanju in odrešenju.
Metaldays v manjši izdaji s sloganom Vikend utehe

Metaldays v manjši izdaji s sloganom Vikend utehe

Misli, 29. julij ― Organizatorji so spomladi odpovedali najbolj množičen festival ob Sotočju, Metaldays, a ga bodo v manjši izdaji pod sloganom Vikend utehe le izvedli. Festivalski vikend se začenja že danes, koncerti pa bodo potekali do sobote. Drevi bodo nastopili Mist, Srd, Metalsteel in Decapitated, v prihodnjih dneh pa še osem drugih izvajalcev.

Ploščica z Epom o Gilgamešu bo vendarle vrnjena Iraku

Misli, 28. julij ― Ameriški sodnik je v torek potrdil zaplembo 3500 let stare glinene ploščice z Epom o Gilgamešu, ki je bila nekdaj del zbirke Muzeja Biblije v Washingtonu, kar bi lahko pomenilo vrnitev ploščice Iraku. Ploščica je le ena izmed več tisoč artefaktov, ki so jih ukradli iz Iraka in jih nato preprodali naprej.
V Kostanjevici na Krki zadnji dnevi Forma vive 2021

V Kostanjevici na Krki zadnji dnevi Forma vive 2021

Misli, 27. julij ― V galerijskem parku v Kostanjevici na Krki bodo s predstavitvijo skulptur letošnjih udeležencev v soboto končali 29. bienalni Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva 2021. Kostanjeviška galerija letos obeležuje 60-letnico te prireditve. Tokrat gosti madžarskega kiparja Petra Galhidyja in njegovega slovenskega kolega Mirka Bratuša.
še novic