Pekarna Mišmaš odslej tudi v digitalni obliki

Misli, 7. december ― Znamenita pravljica Svetlane Makarovič Pekarna Mišmaš je odslej na voljo tudi v digitalni obliki. Pravljico, katere likom so že leta 1975 v radijski igri posodili glasove Janez Hočevar - Rifle, Duša Počkaj, Dare Ulaga in Svetlana Makarovič, so zdaj osvežili, dodali pa so ji tudi pretočno kodo, so sporočili iz založbe ZKP RTV Slovenija.

V Srbiji ponovno dnevi slovenskega filma

Misli, 7. december ― V Jugoslovanski kinoteki v Beogradu se danes začenjajo 9. dnevi slovenskega filma, ki bodo do 10. decembra poleg v srbski prestolnici potekali še v Nišu, Novem Sadu, Smederevu, Pančevu, Kovinu, Vršcu in Boru. Dnevi se bodo uradno začeli z nocojšnjo projekcijo filma ceste Jezdeca Dominika Menceja.

Kreslin s tremi koncerti o generaciji 1953 v CD

Misli, 6. december ― Na svojih tradicionalnih koncertih v Cankarjevem domu (CD) bo nocoj ter v četrtek in petek nastopil legendarni Vlado Kreslin. Poet prekmurske ravnice, kot so ga poimenovali, je letošnje Kreslinovanje v Gallusovi dvorani posvetil svojemu življenjskemu jubileju, na njem pa se bo sprehodil skozi svojo dolgoletno glasbeno kariero.

Turnerjeva nagrada kiparju Jesseju Darlingu

Misli, 6. december ― Britansko Turnerjevo nagrado za vizualne umetnosti je letos prejel kipar Jesse Darling. Znan je po uporabi običajnih predmetov, kot so varjene ograje, varnostni trakovi, pisarniške datoteke in zavese. V Oxfordu rojenemu 41-letnemu umetniku, ki živi v Berlinu, so nagrado podelili v okrožju Vzhodni Sussex.

Nagrada Ivane Kobilca za življenjsko delo letos Zori Stančič

Misli, 6. december ― Društvo likovnih umetnikov Ljubljana (DLUL) je nagrado Ivane Kobilca za življenjsko delo letos namenilo Zori Stančič. Nagrado Ivane Kobilca za aktualno produkcijo prejme Arjan Pregl, priznanje Ivane Kobilca za sopotnike in podpornike likovne in vizualne umetnosti pa Nadja Zgonik. Podelitev bo drevi v Mestnem muzeju Ljubljana.

Francija v tekmi s časom do ponovnega odprtja obnovljene Notre-Dame

Misli, 5. december ― Delavci v znameniti pariški katedrali Notre-Dame imajo še leto dni časa, da po tem, ko je ta gotski spomenik leta 2019 skoraj uničil požar, pravočasno končajo obnovo za njegovo ponovno odprtje. Obnova stavbe, ki je pod Unescovo zaščito in običajno pritegne približno 12 milijonov obiskovalcev letno, je naletela na več težav.

V Galeriji CD fotografska razstava o punku in sočasnih gibanjih

Misli, 4. december ― V Galeriji Cankarjevega doma (CD) bodo zvečer odprli razstavo Slovenski punk in fotografija. Postavitev prvič celostno predstavlja obdobje punka v Sloveniji v obdobju od leta 1977 do sredine 80. let ter tudi pred in po njem. V središču so fotografije, čeprav so na ogled tudi drugi mediji. Razstava bo odprta do 30. januarja 2024.

Ob Ta veselem dnevu kulture nove vsebine na slovarskem portalu Fran

Misli, 3. december ― Ta veseli dan kulture prinaša nove vsebine in posodobitve na slovarskem portalu Fran. Različica 11.0 je bogatejša za več kot 3000 iztočnic, dodan je nov zgodovinski slovar, dopolnjena in prenovljena vrsta drugih slovarjev. Uporabniški vmesnik je po novem mogoče prilagoditi za slepe in slabovidne, osebe z disleksijo in osebe z motnjo pozornosti.

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 2. december ― Pri založbi LUD Literatura so izdali zbirko kratkih zgodb poljske avtorice Wiolette Grzegorzewske z naslovom Golenci, pri Mladinski knjigi pa knjigo psihoterapevtke Sanje Rozman Ujetniki preteklosti. Pri založbi Morfem je izšla slikanica kanadskega pesnika Jordana Scotta Govorim kot reka z ilustracijami Sydneyja Smitha.

V Mini teatru božična zgodba na temo izgube Snežena sestra

Misli, 1. december ― V Mini teatru bodo drevi premierno uprizorili predstavo za otroke Snežena sestra priznane norveške pisateljice Maja Lunde, ki je božično zgodbo sama dramatizirala. Z njo je želela opomniti na pereč problem stisk in duševnih motenj pri mladostnikih ter opozoriti na pomen komunikacije med starši in otroci. Predstavo je režiral Luka Marcen.
še novic