Zmaga na 28. zborovskem tekmovanju Naša Pesem APZ Tone Tomšič

Misli, 21. april ― Akademski pevski zbor (APZ) Tone Tomšič Univerze v Ljubljani z zborovodjo Rahelo Durič Barić je osvojil prvo mesto na letošnjem 28. slovenskem zborovskem tekmovanju Naša pesem, ki je konec tedna potekalo v mariborski dvorani Union. Na petih tekmovalnih koncertih se je predstavilo 20 zborovskih zasedb s skupno preko 600 pevci.

Mineva 20 let od smrti svečenice soula Nine Simone

Misli, 21. april ― Pred 20 leti je v Parizu preminula ameriška jazz in soul pevka Nina Simone. Nadarjena glasbenica in izjemna interpretka, ki se je med drugim vse življenje borila proti rasizmu, s katerim se je tudi sama spopadala, je bila večkrat oklicana za veliko svečenico soula, kar je tudi naslov enega izmed njenih albumov High Priestess of Soul.

Glavni nagradi na 60. beneškem bienalu Avstraliji in Novi Zelandiji

Misli, 20. april ― V Benetkah se je danes uradno odprl 60. beneški umetnostni bienale z glavno razstavo Tujci povsod. Zlatega leva, najpomembnejšo nagrado svetovno znanega umetniškega dogodka, sta ob odprtju bienala letos prejela Avstralec Archie Moore in novozelandska umetniška skupina Mataaho Collective, ki zastopata staroselske prebivalce obeh držav.

Umrl ameriški filozof Daniel Dennett

Misli, 20. april ― Umrl je ameriški filozof Daniel C. Dennett. Star je bil 82 let. V ZDA je veljal za enega od najbolj branih in obravnavanih sodobnih filozofov. Umrl je v petek v Portlandu v ameriški zvezni državi Maine zaradi zapletov pri bolezni pljuč, je ameriškim medijem sporočila njegova soproga.

Novi dokumentarec Eme Kugler o ljudskem izročilo o starovercih

Misli, 20. april ― Slovenska cineastka in prejemnica Prešernove nagrade za življenjsko delo Ema Kugler je posnela nov dokumentarni film, v središče katerega je postavila ljudsko izročilo o starovercih. Film, ki nosi naslov Nekoč v Posočju, bo premierno prikazan nocoj v Filmskem gledališču Idrija. Poleg režije je Kugler za film prispevala tudi scenarij.

Pri Sanjah tudi romana Mary Shelley in Orhana Pamuka

Misli, 19. april ― Pri založbi Sanje so izšli romani Zadnji človek britanske pisateljice Mary Wolstonecraft Shelley, Pot na jug češkega avtorja Michala Ajvaza in Novo življenje turškega pisatelja Orhana Pamuka. V zbirki Iskra je izšla zgodba Legendarne in apokrifne prigode Ivana Stepanoviča Vagnerja izpod peresa Aleksandra Romanoviča Beljajeva.

Nagrada Vasje Cerarja letos za prevod stripa ali risoromana

Misli, 18. april ― V Mariboru so danes v okviru predstavitve programa ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic razglasili nominirance za nagrado Vasje Cerarja s področja prevajanja mladinske književnosti. To so Špela Žakelj, Izar Lunaček in Boštjan Gorenc - Pižama. Zmagovalca bodo razglasili konec maja na odprtju 27. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru.

V Ljubljani začetek 16. edicije mednarodnega festivala Sonica

Misli, 18. april ― V Ljubljani se začenja 16. edicija mednarodnega festivala elektronske glasbe in tranzitornih umetnost Sonica. Kot je za STA povedal sokurator festivala Jaša Bužinel, je letošnji festival na temo Glocalisation v osnovi precej podoben minulim edicijam, saj ponujajo tako koncertni in klubski kot spremljevalni program z razstavami in pogovori.
še novic