Van Goghova slika pariškega Montmartra prvič na ogled javnosti

Misli, 25. februar ― Ena osrednjih slik iz pariškega obdobja Vincenta van Gogha bo prvič na ogled javnosti. Delo s prizorom iz Montmartra, ki ga je umetnik ustvaril spomladi 1887, je bilo več kot stoletje v zasebni zbirki neke francoske družine. Umetnina bo razstavljena v Londonu, Amsterdamu in Parizu, nato pa jo bo avkcijska hiša Sotheby's marca ponudila na dražbi.

Umrl je ameriški pesnik Lawrence Ferlinghetti

Misli, 24. februar ― V 102. letu starosti je v ponedeljek umrl ameriški pesnik, slikar in družbeni aktivist Lawrence Ferlinghetti. Bil je zadnji veliki pesnik beatniške generacije literatov. Njegova knjigarna in založba City Lights je postala središče bitniškega gibanja in renesanse v San Franciscu ter zaščitni znak ameriške kontrakulture v 50. letih minulega stoletja.
V MSUM pregledna razstava fotografa Božidarja Dolenca

V MSUM pregledna razstava fotografa Božidarja Dolenca

Misli, 23. februar ― V MSUM je od danes na ogled razstava Avtografija, zagonetnost, uporništvo: fotografija Božidarja Dolenca (1950-2008). Razstava enega najvidnejših ustvarjalcev na polju fotografije v drugi polovici 20. stoletja v Sloveniji združuje dela, ki jih je Dolenc zgostil v svoje znane cikle, drugi del obravnava dogodke s polja alternativne kulture.

Izbranih prvih šest predstav za 10. Gibanico

Misli, 22. februar ― Izbranih je prvih šest predstav za 10. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica, ki bo pod naslovom Sobivanje po novih načrtih potekal med 15. in 18. septembrom. Obenem so v Društvu za sodobni ples Slovenije zaradi epidemioloških razmer podaljšali rok za prijavo na razpis Gibanice. Tako bo komisija v izbor dodala še dve plesni deli.

Umrl je igralec Danilo Benedičič

Misli, 22. februar ― V 88. letu se je poslovil gledališki in filmski igralec Danilo Benedičič, ki je bil skoraj štiri desetletja član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana in v njem oblikoval večino svojih odrskih mojstrovin, piše na spletni strani ljubljanske Drame. V svoji karieri je odigral skoraj 150 vlog, za svoje delo je prejel vrsto nagrad.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 20. februar ― Pri založbi Učila International so izdali kriminalko Dekle A ameriške pisateljice Abigail Dean, pri Mohorjevi Celovec v sozaložništvu Mladinske knjige delo Epidemija pametnih telefonov nemškega raziskovalca Manfreda Spitzerja, pri LUD Literatura pa stripovsko priredbo romana Josepha Conrada Srce teme, ki jo podpisuje Peter Kuper.
Francija sredi pandemije gradi nove kinodvorane

Francija sredi pandemije gradi nove kinodvorane

Misli, 19. februar ― Pandemija koronavirusa se morda ne zdi dober čas za gradnjo novih kinodvoran, v Franciji pa bo za opustitev strasti do velikega platna potrebnega nekaj več od virusa. V dolini Loare namreč gradijo novi multipleks, v gradnji ali prenovi pa je še nekaj kinov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glasbeniki v času korone z nastopi prek spleta ob upanju, da le začasno

Misli, 18. februar ― V času epidemije so glasbeniki priložnost, da nastopijo za poslušalce, našli prek spleta. Ta način je uporabilo več organizatorjev, med drugim Cankarjev dom in Kino Šiška v Ljubljani ter Narodni dom v Mariboru, saj je zaradi zaprtja kulturnih ustanov trenutno edina možnost, da s svojimi programi nagovorijo občinstvo. Upajo sicer, da je le začasna.
Pred 90 leti se je rodila nobelovka Toni Morrison

Pred 90 leti se je rodila nobelovka Toni Morrison

Misli, 18. februar ― Pred 90 leti se je rodila ameriška pisateljica Toni Morrison, prva temnopolta književnica, ki je prejela Nobelovo nagrado. Pisateljica, ki je umrla leta 2019, je pozornost pritegnila z romanom Salomonova pesem, mesto ene osrednjih ameriških pisateljic pa si je utrdila z romanom Ljubljena. Njene romane je slovenskim bralcem približal Jože Stabej.
še novic