Slovenska filharmonija bo izvedla novo delo Črta Sojarja Voglarja

Misli, 6. maj ― Orkester Slovenske filharmonije bo na nocojšnjem spletnem koncertu predstavil novo delo skladatelja srednje generacije Črta Sojarja Voglarja. V okviru abonmaja Filharmonični klasični koncerti bo praizvedel njegovo Simfonijo št. 4. Avtor jo je označil za sproščeno in vedro glasbo, ki izkazuje vplive različnih simfoničnih tradicij.

Spletni Festival Drame SNG Maribor za ohranjanje stika z občinstvom

Misli, 6. maj ― Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo v prihodnjih dneh ponudila na spletu zgoščen pregled izbranih uprizoritev zadnjih sezon. Od petka do konca prihodnjega tedna bo na ogled osem uprizoritev, ki obsegajo širok nabor različnih uprizoritvenih praks in tako odražajo raznolikost in širino njene gledališke ponudbe.
Festival Borštnikovo srečanje zamaknjen v drugo polovico junija

Festival Borštnikovo srečanje zamaknjen v drugo polovico junija

Misli, 5. maj ― Gledališki festival Borštnikovo srečanje, ki je bil načrtovan med 24. majem in 6. junijem, je prestavljen na drugo polovico junija. Kot je za STA povedal umetniški direktor Aleš Novak, trenutne epidemiološke omejitve njegove izvedbe konec maja oziroma v začetku junija ne omogočajo, zato so se odločili za novi termin med 14. in 27. junijem.

Razstava Moderne galerije gostuje v rimskem muzeju MAXXI

Misli, 5. maj ― V rimskem muzeju MAXXI bo od danes na ogled razstava Moderne galerije Večje od mene - Junaški glasovi iz nekdanje Jugoslavije. Razstava, ki je v začetku leta burila duhove, predstavlja sodobno umetnost z območja nekdanje Jugoslavije, ki se pri iskanju odgovorov na vprašanja današnjega časa sklicuje na potenciale lokalnih emancipatornih tradicij.
Stara mestna elektrarna odpira vrata s tremi dogodki

Stara mestna elektrarna odpira vrata s tremi dogodki

Misli, 4. maj ― S strnjenim dogajanjem popoldan vrata odpira Stara mestna elektrarna. Od 18. ure bo potekal spletni dogodek Glasovi Petre Tejnorove in Sodje Lotker, od 19. ure si bo mogoče ogledati avdio-vizualno instalacijo Arhiv samozadostnosti Tery Žeželj in Ivane Vogrinc Vidali, ob 20. uri pa predstavo TRANS-Plant Luke Martina Škofa in Nike Švab.
Znani so nominiranci za desetnico

Znani so nominiranci za desetnico

Misli, 4. maj ― Znani so nominiranci za desetnico, nagrado Društva slovenskih pisateljev (DSP) za najboljše otroško ali mladinsko delo. Zanjo se letos potegujejo Borut Gombač, Nataša Konc Lorenzutti, Nina Mav Hrovat, Vinko Möderndorfer, Maša Ogrizek, Milan Petek Levokov, Andrej Predin, Damijan Šinigoj, Anja Štefan in Janja Vidmar. Nagrajenec bo znan 27. maja.
Dnevi slovenskega filma v Budimpešti letos na daljavo

Dnevi slovenskega filma v Budimpešti letos na daljavo

Misli, 4. maj ― Med 6. in 8. majem bodo prek spleta potekali peti Dnevi slovenskega filma, ki jih pripravljata Budapest Film in Slovenski filmski center v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Budimpešti. Madžarsko občinstvo si bo lahko ogledalo filme Jaz sem Frenk Metoda Pevca, Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča in Polsestra Damjana Kozoleta.
Na dražbi redek Picassov portret njegove muze Francoise Gilot

Na dražbi redek Picassov portret njegove muze Francoise Gilot

Misli, 1. maj ― V New Yorku bo 12. maja prvič po 35 letih na dražbo šel redek Pablov Picassov portret njegove partnerke in muze Francoise Gilot. Portret sedeče ženske v zelenem kostimu (Femme assise en costume vert) iz leta 1953 je del serije portretov umetnikove muze, ki jih je slikar ustvaril, ko se je njuno razmerje po desetletju bližalo koncu.
Kantavtor Marko Brecelj dopolnil 70 let

Kantavtor Marko Brecelj dopolnil 70 let

Misli, 30. april ― Kantavtor, performer in družbeni kritik Marko Brecelj je danes dopolnil 70 let. Nase je najprej opozoril kot kantavtor in šansonjer, pozneje pa je prispeval večino besedil za skupino Buldožer. Sledile so različne umetniške akcije znotraj Društva prijateljev zmernega napredka in Ustanove nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon, ki ju je vodil.
Na Reki koncertno slovo od projekta EPK 2020

Na Reki koncertno slovo od projekta EPK 2020

Misli, 30. april ― EPK, ciao, ciao, ciao! je naslovljena prireditev, s katero bodo danes sklenili programski del projekta Evropska prestolnica kulture, Reka 2020. Zaradi pandemije covida-19 bo nastope več reških pop in rock skupin kot tudi pogovore z umetniki in organizatorji reškega projekta EPK mogoče spremljati zgolj prek spleta.
Praznovanje mednarodnega dneva jazza večinoma še virtualno

Praznovanje mednarodnega dneva jazza večinoma še virtualno

Misli, 30. april ― Ob današnjem mednarodnem dnevu jazza Unesco s svojim uradnim partnerjem, Jazzovskim inštitutom Herbie Hancock, spodbuja k praznovanju, po potrebi virtualno. "Dobrodošli so domači nastopi, video pozdravi in drugi izrazi solidarnosti z vsega sveta," je zapisala organizacija. V Sloveniji se dnevu pridružuje Ustanova Imago Sloveniae - Podoba Slovenije.
še novic