Vlada danes o nominaciji Plečnikovih del v Ljubljani za Unesco

Vlada danes o nominaciji Plečnikovih del v Ljubljani za Unesco

Misli, 23. januar ― Vlada bo na današnji seji obravnavala projekt nominacije stavbnih in urbanističnih del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani za vpis na Unescov seznam. Vpis na poskusni seznam z naslovom Brezčasna, humanistična arhitektura Jožeta Plečnika je Slovenija na Center za svetovno dediščino oddala januarja 2018, rok za oddajo dosjeja je konec meseca.

V berlinski Slikarski galeriji razstava Rafaelovo življenje

Misli, 22. januar ― V berlinski Slikarski galeriji je na ogled razstava Rafaelovo življenje. Na ogled je 12 jedkanic v Göttingenu rojenega in v Rimu delujočega umetnika Johannesa Riepenhausena (1787-1860). Na njih je upodobljeno življenje italijanskega umetnika Rafaela, ki ga je že slikar, arhitekt, pisatelj in zgodovinar Giorgio Vasari označil kot "božanskega".
Na 50. Tednu slovenske drame 12 predstav

Na 50. Tednu slovenske drame 12 predstav

Misli, 21. januar ― Na jubilejnem, 50. Tednu slovenske drame, ki se bo v Prešernovem gledališču Kranj začel 27. marca, bo sodelovalo sedem predstav v tekmovalnem in pet predstav v spremljevalnem programu. Med nastopajočimi v rednem programu bodo tudi gledališčniki iz Hrvaške in Rusije, saj je jubilejna izvedba festivala prinesla nekaj novosti.
Mariborski Balet z Giselle v gosteh v Modeni

Mariborski Balet z Giselle v gosteh v Modeni

Misli, 21. januar ― Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor je na gostovanju v Italiji, kjer bo z baletom Giselle v koreografiji Rafaela Avnikjana danes nastopil v gledališču Teatro Comunale v Modeni. Na poti v sosednji državi je tudi Simfonični orkester SNG Maribor, ki bo nastopil v Cesani in Ravenni.
Najstarejša znana upodobitev Benetk datira v 14. stoletje

Najstarejša znana upodobitev Benetk datira v 14. stoletje

Misli, 21. januar ― Raziskovalka z Univerze Saint Andrews na Škotskem Sandra Toffolo je odkrila doslej najstarejšo znano upodobitev Benetk, ki datira v 14. stoletje. Na risbo je naletela v rokopisu, ki pripoveduje o potovanju italijanskega romarja Niccoloja da Poggibonsija v Jeruzalem v letih 1346-1350, ko ga je pot vodila skozi živahno pristaniško mesto.

Zveza Glasbene mladine Slovenije bo 50-letnico proslavila z akademijo

Misli, 21. januar ― Zveza Glasbene mladine Slovenije bo z nocojšnjo slovesno akademijo na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana proslavila 50-letnico delovanja. Predsednik republike Borut Pahor ji bo ob tej priložnosti vročil državno odlikovanje red za zasluge za izjemen prispevek k razvoju in širjenju glasbene kulture in ustvarjalnosti med mladimi.
Van Goghov avtoportret iz galerije v Oslu je avtentičen

Van Goghov avtoportret iz galerije v Oslu je avtentičen

Misli, 20. januar ― Avtoportret nizozemskega slikarja Vincenta van Gogha iz Nacionalne galerije v Oslu, za katerega je več desetletij obstajal dvom o njegovi avtentičnosti, je Van Gohgovo delo, so potrdili strokovnjaki v Van Goghovem muzeju v Amsterdamu. Avtoportret so tudi identificirali kot edino delo, ki ga je umetnik naslikal v času, ko je trpel za psihozo.

Nagrada Sama Smerkolja letos mezzosopranistki Boženi Glavak

Misli, 20. januar ― Nagrado Sama Smerkolja, edino slovensko nagrado za operne pevce, za leto 2019 prejme mezzosopranistka Božena Glavak. Podeljuje jo Slovensko komorno glasbeno gledališče za umetniške dosežke slovenskih opernih pevcev, posebej na področju komorne opere. Podelitev bo 30. januarja v rdeči dvorani magistrata, so sporočili iz društva.

Fotografska razstava Zajčja luknja uvod v festival Slovenija 2050 v CD

Misli, 20. januar ― V Cankarjevem domu (CD) se bo z odprtjem mednarodne fotografske razstave Zajčja luknja v prvem preddverju drevi začel tematski festival Slovenija 2050. Kot so zapisali, bodo v sklopu festivala skozi niz predavanj, razstav in drugih dogodkov razmišljali o prihodnosti Slovenije, kar pa seveda ni mogoče brez širšega konteksta globalnega sveta.
Stojan Kerbler za STA: Moje vodilo je slikati s srcem

Stojan Kerbler za STA: Moje vodilo je slikati s srcem

Misli, 19. januar ― Stojan Kerbler je prvi klasični fotograf, ki prejme Prešernovo nagrado za življenjsko delo, pred tem je leta 1971, prav tako kot prvi fotograf, dobil nagrado zlata ptica za Portrete s ptujskih ulic. Je fotograf svojega okolja, Ptuja in Haloz, in že vseskozi zvest črno-belim posnetkom. "Slikam s srcem," je povedal v pogovoru za STA.
Milko Šparemblek za STA: Plesalec je blago za najem

Milko Šparemblek za STA: Plesalec je blago za najem

Misli, 19. januar ― Letošnji veliki Prešernov nagrajenec, svetovno znani koreograf, plesalec in režiser, 91-letni Milko Šparemblek je med pogovorom za STA večkrat poudaril, da je "plesalec blago, ki ga je mogoče najeti". Meni, da so plesni koreografi izoblikovali klasično glasbo 20. stoletja in jo ustvarjajo tudi danes.
še novic