V ospredju drugega Prevodnega Prangerja anglofonski prostor

Misli, 26. oktober ― Mariborsko Kulturno-umetniško društvo (KUD) Pranger kljub aktualnim epidemiološkim razmeram danes v spletni obliki še drugič začenja festival Prevodni Pranger. Letos je festival namenjen anglofonskemu prostoru, enemu najbolj razširjenih jezikovnih prostorov tako v svetu kot v Sloveniji. Uvodni dan bo minil v znamenju razprav o prevajanju za mlade.

Koncert s kavča kot pomembna gesta podpore glasbenikom v koronačasu

Misli, 26. oktober ― Kljub začetnemu zadržku pred ogledom spletnega koncerta je po predolgem koronaobdobju le dozorela odločitev za vstop v ta svet. Ogled sobotnega prenosa koncerta skupine Torul iz CUK Kina Šiška je za vso družino predstavljal novo, zabavno doživetje, ki pa za seboj nosi višji pomen - podpreti glasbenike in jih zvabiti na oder v času, ki jih duši.
Vlado Kreslin za STA: Kultura nas je spomladi gor držala

Vlado Kreslin za STA: Kultura nas je spomladi gor držala

Misli, 25. oktober ― Prekmurski folk rock glasbenik Vlado Kreslin je prepričan, da je bila ustvarjalnost tista, ki je ljudi držala pokonci med spomladanskim zaprtjem javnega življenja. "Če ne bi bilo filmov, glasbe, knjig, bi v lockdownu zelo tenko piskali vsi skupaj," je povedal za STA ob prejemu letošnje nagrade Franeta Milčinskega - Ježka.
Med kvadratnimi printi Magnuma 100 podob mednarodno priznanih avtorjev

Med kvadratnimi printi Magnuma 100 podob mednarodno priznanih avtorjev

Misli, 24. oktober ― Znamenita fotografska agencija Magnum je po pisanju Art Daily ponovno pripravila oktobrsko akcijo kvadratnih printov, ki vključuje nabor 100 podob mednarodno priznanih fotografov. Ti so v objektiv ujeli tako pomembne dogodke kot znane osebnosti ali pa zgolj utrinke iz vsakdana, skozi podobe pa opazovalcu omogočajo užitek v danem časovnem izseku.
Jubilejni 50. Teden slovenske drame odpovedan

Jubilejni 50. Teden slovenske drame odpovedan

Misli, 23. oktober ― Prešernovo gledališče Kranj v običajnem spomladanskem terminu zaradi epidemije ni moglo izpeljati jubilejnega 50. Tedna slovenske drame. Festival je zato prestavilo na jesenski čas od 7. do 15. novembra, vendar tudi sedaj epidemiološka situacija ne dopušča izvedbe. Gledališče je zato odpovedalo osrednji del 50. TSD in že zbira prijave na 51. TSD.
Umrl slikar, grafik in scenograf Jože Spacal

Umrl slikar, grafik in scenograf Jože Spacal

Misli, 23. oktober ― Umrl je slikar, grafik, mozaicist in scenograf Jože Spacal, so sporočili iz družinskega kroga. V Milanu je študiral slikarstvo in se izpopolnjeval iz mozaika, nato pa je skoraj tri desetletja deloval kot scenograf na TV Ljubljana, kjer je pripravil več kot 300 scenografij. Sodeloval je na številnih domačih in mednarodnih razstavah.
V spomin na Simona Jenka v Kranju pripravili poklon pesniku

V spomin na Simona Jenka v Kranju pripravili poklon pesniku

Misli, 23. oktober ― Epidemija covida-19 je močno okrnila tudi letošnje Jenkove dneve, ki bi ta čas potekali v Kranju. Za danes predviden osrednji spominski dogodek v Prešernovem gaju v Kranju je nadomestilo spletno predvajanje poklona pesniku Simona Jenku, v katerem so pesmi recitirali kranjski dijaki in učenci ter nominiranci za Jenkovo nagrado.
Slovenski knjižni sejem bo prvič v 48-letni zgodovini virtualen

Slovenski knjižni sejem bo prvič v 48-letni zgodovini virtualen

Misli, 23. oktober ― Letošnji Slovenski knjižni sejem, napovedan med 24. in 29. novembrom, bo prvič v 48-letni zgodovini potekal na spletu. Poleg sejemskega dela bodo v 36. izdaji ponudili štiri spletne dogodke, ki jih bodo prenašali v živo. Poleg odprtja bo to še podelitev Schwentnerjeve nagrade, nagrade za knjigo leta ter prireditev ob jubileju Nika Grafenauerja.

Bogdan Šteh s festivala Speculum Artium za STA: Spletne izkušnje so individualizirane, ljudje pa si želijo druženja

Misli, 23. oktober ― V Delavskem domu Trbovlje (DDT) je minuli konec tedna potekal mednarodni festival novomedijske kulture Speculum Artium. Soorganizator festivala Bogdan Šteh je za STA dejal, da tehnologija obiska kulturnega dogodka trenutno ne more nadomestiti, vprašanje je, če sploh kdaj. Ljudje si želijo druženja, spletne izkušnje pa so precej individualizirane.
Paul McCartney decembra z albumom McCartney III

Paul McCartney decembra z albumom McCartney III

Misli, 23. oktober ― Britanska pop legenda Paul McCartney je v sredo razkril, da bo 11. decembra izšel zadnji album iz njegove trilogije McCartney. Ustvarjal ga je med zaustavitvijo javnega življenja zaradi koronavirusa, album McCartney III je rezultat mesecev dela v glasbenikovem domačem studiu v Sussexu. Na albumu bodo tako že prej začete kot tudi nove pesmi.
Ježkovo nagrado letos prejme glasbenik Vlado Kreslin

Ježkovo nagrado letos prejme glasbenik Vlado Kreslin

Misli, 22. oktober ― RTV Slovenija bo v nedeljo podelila Ježkovo nagrado, ki jo za letošnje leto prejme glasbenik, pesnik, skladatelj in kantavtor Vlado Kreslin. Podelili mu jo bodo v oddaji Vikend paket v neposrednem prenosu ob 17.20 na TV SLO 1. Po oceni žirije Kreslin v slovenski kulturni prostor prinaša duh svobode, solidarnosti, tolerantnosti in radosti življenja.

Samostojni kulturni ustvarjalci v soočenju s koronavirusom

Misli, 22. oktober ― Čas koronavirusa samostojne kulturne ustvarjalce postavlja pred številne izzive, soočajo se z odpovedmi projektov in posledično s finančnimi težavami. Večino skrbi tudi negotova prihodnost, saj nihče ne ve, kdaj bodo lahko spet s polno paro ustvarjali. Kljub temu jih nekaj omenja tudi srečna naključja, ko so kljub epidemiji lahko delali.
V MAO razstava mednarodno priznane oblikovalke Nike Zupanc

V MAO razstava mednarodno priznane oblikovalke Nike Zupanc

Misli, 22. oktober ― V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) bo od danes na ogled razstava slovenske oblikovalke Nike Zupanc z naslovom Stoli. Na postavitvi v produkciji Centra za kreativnost bo predstavljen opus mednarodno uveljavljene slovenske oblikovalke, ki je svojo prepoznavnost zgradila z oblikovanjem za številne svetovno znane blagovne znamke.
Odprti evropski muzeji brez obiskovalcev

Odprti evropski muzeji brez obiskovalcev

Misli, 22. oktober ― Pred pandemijo covida-19 se je po Rijksmuseumu sprehodilo približno 10.000 obiskovalcev na dan, sedaj pa jih muzej privabi le okoli 800, čeprav bi jih z upoštevanjem zdravstvenih ukrepov lahko sprejel trikrat več. Skoraj vsi trenutno odprti evropski muzeji se spopadajo z znižanim obiskom, nekateri pa posledično s primanjkljajem denarnih sredstev.
še novic