Išče se nov direktor Slovenske kinoteke

Išče se nov direktor Slovenske kinoteke

Ekran, 11. maj 2015 ― Ministrstvo za kulturo je objavilo javni razpis za delovno mesto direktorja javnega zavoda Slovenska kinoteka. Na razpisano delovno mesto bo imenovan kandidat, ki poleg splošnih pogojev izpolnjuje naslednje pogoje: univerzitetna izobrazba ene izmed strok, zastopanih v dejavnosti Kinoteke; najmanj pet let delovnih izkušenj in poznavanje področja dela; sposobnost za organiziranje in vodenje dela v kolektivu; aktivno znanje slovenskega jezika; znanje najmanj enega svetovnega jezika na višji ravni in znanje najmanj enega svetovnega jezika na osnovni ravni.
Odprti razpisi za Grossmannov festival 2015

Odprti razpisi za Grossmannov festival 2015

Ekran, 12. marec 2015 ― Grossmannov festival fantastičnega filma in vina poziva vse fantastične filmarje, da do 29. maja 2015 prijavijo svoje dolgometražne in kratke filme ter glasbene dokumentarce na 11. edicijo festivala, ki se bo odvijala od 14. do 18. julija 2015 v Ljutomeru. Svoja vrata odpira tudi Mala delavnica groze, vanjo se lahko prijavite do 1. julija. Izbrani dolgometražni filmi se bodo borili za najprestižnejšo Grossmannovo nagrado, hudega mačka za najboljši celovečerec.
"Očitno nikoli niste bili trinajstletno dekle"

"Očitno nikoli niste bili trinajstletno dekle"

Ekran, 1. marec 2015 ― Bojana Bregar Zlo za petami (It Follows, 2014, David Robert Mitchell) »Prepričajo te, da se odpoveš svojemu otroštvu za nič,« razlaga čedni fant z bazena dekletu, ki v kopalkah sedi poleg njega v prijetnem nočnem hladu poznega poletja in ga posluša, kako ji razlaga o mitu najstništva. In čaka, da jo bo poljubil. Nedaleč stran, v hiši njegovih staršev, njuni prijatelji plešejo, pijejo, kadijo. Še preden bo konec te noči, jo bosta že pogrešala.

Fabula, moč lažnega in film: vstopnice za bralce Ekrana!

Ekran, 18. februar 2015 ― Sami začetki človeškega mišljenja so povezani z vprašanjem, kako spoznavamo resnico, kdaj naše spoznanje ustreza stvarem v svetu. Tudi zgodovino filozofije bi lahko brali prav iz perspektive vprašanja, kako je cela serija filozofov iz spoznanja poskušala odstraniti delež zmote, prevare in iz spoznavnega procesa odpraviti videze, iluzije in fantazme. Naslov letošnjega festivalskega fokusa je Moč lažnega, s to danes še kako aktualno temo pa se bodo na Fabuli spopadali na več področjih in z več gledišč.

Pred izidom je Ekran januar-februar 2015

Ekran, 11. januar 2015 ― Tik pred izidom je nova številka revije Ekran, januar-februar 2015, s katero sicer vstopamo v 52. letnik izhajanja, a še naprej ohranjamo vitalnost in svežino. "Nimamo pravil. Smo v 21. stoletju. Film lahko posnameš s svojim iphonom ali ipadom. S takšnimi pravili je konec. V resnici izhajajo iz ... Saj ne vem, od kod," je Béla Tarr v izčrpnem pogovoru povedal Maticu Majcnu. Velikanu sodobne madžarske kinematografije posvečamo tokratno naslovnico in osrednji intervju, v katerem se je Béla Tarr izkazal za izjemno dinamičnega, živahnega in duhovitega sogovornika. Nujno preverite v tiskani izdaji! 

Izšel je Ekran januar-februar 2015

Ekran, 11. januar 2015 ― Izšla je nova številka revije Ekran, januar-februar 2015, s katero sicer vstopamo v 52. letnik izhajanja, a kljub častitljivi tradiciji še naprej ohranjamo mladostno vitalnost in svežino. "Nimamo pravil. Smo v 21. stoletju. Film lahko posnameš s svojim iphonom ali ipadom. S takšnimi pravili je konec. V resnici izhajajo iz ... Saj ne vem, od kod," je Béla Tarr v izčrpnem pogovoru povedal Maticu Majcnu. Velikanu sodobne madžarske kinematografije posvečamo tokratno naslovnico in osrednji intervju, v katerem se je Béla Tarr izkazal za izjemno dinamičnega, živahnega in duhovitega sogovornika. Nujno preverite v tiskani izdaji! 
Izšel je Ekran marec-april 2015

Izšel je Ekran marec-april 2015

Ekran, 11. januar 2015 ― Izšla je nova številka revije Ekran, marec-april 2015, ki obsega ob isti ceni kar 100 strani in je - kot ste bili navajeni v preteklih šestih letih - do roba napolnjena z vznemirljivimi filmskimi vsebinami! Letos poleti se bo festival v Locarnu s kompletno retrospektivo posvetil Samu Peckinpahu ob 90-letnici njegovega rojstva in 30-letnici njegove smrti, Ekran pa je kot ponavadi pred časom in smo mu posvetili zajeten vsebinski fokus v tej številki, v katerem boste o "Bloody Samu" izvedeli vse, kar vas je zanimalo, pa niste imeli koga vprašati. Temu bi se lahko reklo tudi going out with a bang. 
Izšel je novi Ekran z novo, prenovljeno podobo

Izšel je novi Ekran z novo, prenovljeno podobo

Ekran, 11. januar 2015 ― Izšla je nova, trimesečna številka revije Ekran (maj-junij-julij 2015), v kateri je mogoče prebrati 114 strani čiste filmske vsebine. Dolga številka torej za dolgo poletje. Najprej je tu precej branja na temo dokumentarnega filma: skupnostni intervju z Oppenheimerjem, ki so ga naredile Bojana Bregar, Tina Poglajen in Nina Cvar, ob njem pa refleksija Aleša Mendiževca o obeh Oppenheimerjevih najbolj razvpitih dokumentarcih. Hkrati se s posebnim tekstom, spisala ga je Anja Naglič, poklanjamo Geyrhalterjevemu dokumentarnemu opusu. Med kritikami je objavljen še tekst o Wisemanovi Narodni galeriji Ane Šturm in o Ministrstvu za železnice Roka Govednika ter intervju s Sergejem Loznico, režiserjem dokumentarnega portreta protestov v parku Majdan v Kijevu.

Darilo bralcem: ogled predstave 20th Century Fog - Megla stoletja

Ekran, 6. januar 2015 ― Novoletno darilo bralcem, avtorjem, soustvarjalcem in drugim prijateljem revije Ekran: skupaj s kulturnim centrom Španski borci vam PODARJAMO OGLED PREDSTAVE Matjaža Zupančiča: 20th Century Fog - Megla stoletja. Predstava bo na sporedu v petek, 16. in v soboto, 17. januarja 2015 ob 20. uri, za vsak termin pa je na voljo 20 brezplačnih vstopnic! Piši nam na info@ekran.si za rezervacijo, karte so na razpolago dokler ne poidejo.

Darilo bralcem Ekrana: ogled predstave 20th Century Fog - Megla stoletja

Ekran, 6. januar 2015 ― Novoletno darilo bralcem, naročnikom, soustvarjalcem in drugim prijateljem revije Ekran: skupaj s kulturnim centrom Španski borci vam PODARJAMO OGLED PREDSTAVE Matjaža Zupančiča: 20th Century Fog - Megla stoletja. Predstava bo na sporedu v petek, 16. in v soboto, 17. januarja 2015 ob 20. uri, za vsak termin pa je na voljo 20 brezplačnih vstopnic! Piši nam na info@ekran.si za rezervacijo, karte so na razpolago dokler ne poidejo.
Ekranova naročniška akcija 2015

Ekranova naročniška akcija 2015

Ekran, 23. december 2014 ― Vas ožemajo neznosni davki? Stiskanjem in rezom ni videti konca? Vse to nam je znano: kljub temu, da so nam proračun v petih letih prepolovili, Ekran vztraja naprej - smo edina resna filmska revija v regiji z redno periodiko izhajanja! Še več, proti trendom klestenja in sekanja se borimo tako, da bomo v letu 2015 znižali ceno posameznega izvoda, če pa se boste na revijo Ekran naročili, boste v letu dni eno dvojno številko prejeli zastonj!
8. Bovec Outdoor Film Festival

8. Bovec Outdoor Film Festival

Ekran, 23. december 2014 ― Ob koncu leta 2014 organizatorji Bovec Outdoor Film Festivala zdaj že osmič vabijo na druženje ob dobrih filmih s tematiko športov v naravi in narave same. Program se bo odvijal  družimo od sobote 27. do ponedeljka 29. decembra 2014. Osmi BOFF v treh večerih prinaša 28 filmov. Od tod in tam, daljše in krajše, s hribov in iz morja. Z veliko akcije in/ali z močnim sporočilom. Žepnih ali skoraj holivudskih produkcij.
Srečno 2015!

Srečno 2015!

Ekran, 23. december 2014 ―     Vsem bralkam in bralcem, sodelavkam in sodelavcem, soustvarjalkam in soustvarjalcem voščimo srečno novo leto 2015!  
Ekran v prevodu, V.

Ekran v prevodu, V.

Ekran, 21. november 2014 ― V novi, 72. številki (oktober 2014) revije Senses of Cinema, v svetovnem merilu najuglednejše spletne publikacije na področju filmske refleksije, je bil objavljen prevod teksta našega sodelavca in člana uredništva Ekrana Marka Bauerja "Napumpaj in odvrzi", ki je bil prvotno objavljen v Ekranu, marec-april 2014 in jemlje za izhodišče premisleka Scorsesejev film Volk z Wall Streeta (The Wolf of Wall Street, 2013).
še novic