Turško gledališče in njegova oblast

Turško gledališče in njegova oblast

Radio Študent, 13. avgust ― Po poročanju Zahodnih medijev si je turški predsednik Erdogan pred mesecem dni z dvema dekretoma podredil tradicionalno avtonomno institucijo Turških državnih gledališč. Turška gledališča po novem tako ne bodo več imela nadzora nad proračunom, programom in nepremičninami.
Divide et impera*

Divide et impera*

Radio Študent, 6. avgust ― Javnost in stroka sta bili ob predstavitvi programa letošnjega Borštnikovega srečanja, del katerega je tudi tekmovalni izbor zdaj že nekdanje selektorice Zale Dobovšek, pred kakšnim mesecem nekoliko presenečeni postavljeni pred dejstvo, da festival pod vodstvom novega direktorja Aleša Novaka prekinja več kot dvajsetletno tradicijo dveletnih sel
Streli na neznani zemlji

Streli na neznani zemlji

Radio Študent, 3. avgust ― Drago poslušalstvo, lepo pozdravljeni v Kulturnih novicah. Po daljšem, več kot mesec dolgem premoru se vračamo v stilu. Današnje Kulturne novice pripravlja ekipa Socialne aktivacije, ki je na dnevnem obisku Radia. Prisluhnite!
Party sobota, provokativni petek

Party sobota, provokativni petek

Radio Študent, 29. junij ― Pozdravljeni v Kulturnih novicah. Na Radiu Študent nadaljujemo z dogodki, ki obeležujejo tako letošnje kot pretekle dejavnosti; v tokratni izvedbi to pomeni, da nestrpno pričakujemo sobotni dogodek Afterparty 10 let!, ki bo potekal na Mestnem trgu v Ljubljani - vabljeni torej jutri od 12. ure dalje v oz. pred Pritličje.
Karavana gre dalje

Karavana gre dalje

Radio Študent, 27. junij ― Danes je že drugi dan, sanje niso več tolerirane - slovenska literatura pa neumorno koraka dalje. Brezupno kot Madžari, ki na današnji dan leta 1941 začnejo marš na prvo revolucionarno državo sveta.
SPEKTRI JAVNIH DNEVNIH SOB

SPEKTRI JAVNIH DNEVNIH SOB

Radio Študent, 21. junij ― Z znamenito obsijanim in opevanim prvim poletnim dnevom se ležernemu rajanju primerno razgrinja repertoar počitniškega kulturnega živžava. Poleg praznika glasbe, ki danes ponuja številne koncerte in druženja na prostem povsod po Ljubljani, se ponujata tudi dva raznovrstna intermedialna dogodka.  
Lepo življenje, polno sonca

Lepo življenje, polno sonca

Radio Študent, 20. junij ― 'Temperamentna slikarka, tiha mala Kranjica, ki je znala biti tako krasno pijana in je, kadar je bila razdražena, pokazala zobe kot karpatska volkulja.' Tako je Ivano Kobilco v svojem avtobiografskem poročilu z naslovom Pariški bohemi, ki ga je v slovenskem prevodu izdala Narodna galerija, opisala Rosa Pfäffinger. V ljubljanski  Narodni galeriji se ob 100.
Kritične Kulturne novice

Kritične Kulturne novice

Radio Študent, 19. junij ― Naslednji teden se v torek pričenja festival Pranger, namenjen kritiškemu pretresu poezije. Festival bo trajal do prvega julija in se bo razvijal bolj ali manj tradicionalno med Ljubljano in Rogaško Slatino. V formatu ni večjih novosti, letos bodo drugič zapored podelili tudi 200 evrov težko nagrado Mlada kritika, ki jo podeljujejo - mladim kritičarkam in kritikom.
Pazljivo in previdno

Pazljivo in previdno

Radio Študent, 18. junij ― Poletna bera posameznih kulturnih dogodkov se bo počasi izpela, sezone kulturnih inštitucij se zaključujejo. Če previdno prebrskamo ubogo bero kulturnega dogajanja, pa se med njimi najdejo naslednji biserčki, najsibodi to večer poezije, pogovor o jeziku ali začetek festivala.
Od vulve do pizde

Od vulve do pizde

Radio Študent, 15. junij ― Zdi se, da bodo kumarice počasi pognale svoje plodove. Umetniška dela so večinoma na poti na tuje festivale. Naj dogodek tega vikenda v bližnji okolici bo, kot izgleda, obisk montypythonovca Johna Cleesa v Zagrebu. Tam se bo oglasil v sklopu turneje Last Time to See Me Before I Die.
Nekje za mavrico

Nekje za mavrico

Radio Študent, 13. junij ― Somewhere over the rainbow, tam nekje daleč čez mavrico, sanja svinja o koruzi. In sanja o tem, da svinja ne bi bila zaznamovana kot umazana žival in koruza seveda sanja o tem, da je svinja ne bi pojedla. Vsakdanji diskurz poteka le še skozi emojije in GIF-e in plastični pujski krulijo na lačne ljudi, ko le-ti lačni pokukajo v hladilnik.
še novic