Kulturna politika po evropsko

Kulturna politika po evropsko

Radio Študent, 27. marec ― Dobrodošli v zadnjih marčevskih petkovih Kulturnih novicah. Kot poročamo že cel teden in več, se krizni ukrepi ob epidemiji, ki bi pomagali ranljivim skupinam, nadaljujejo. Ena od njih so seveda samozaposleni in med njimi samozaposleni v kulturi.
»Za več in boljše namesto za manj in slabše.«

»Za več in boljše namesto za manj in slabše.«

Radio Študent, 26. marec ― V današnjih Kulturnih novicah nadaljujemo s poročanjem o boju samozaposlenih, samozaposlenih v kulturi in nevladnih organizacij, o katerem vas na Radiu Študent informiramo že od začetka epidemije. Vlada je predvčerajšnjim predstavila Smernice z naborom ukrepov za omilitev »korona« epidemije za državljane in gospodarstvo za čas od uveljavitve zakona do 31. 5.
MAMA JE ENA SAMA

MAMA JE ENA SAMA

Radio Študent, 25. marec 25. marec je neformalen praznik, ki je posvečen materam. V Evropo je na začetku 20. stoletja pripotoval iz Amerike ter bil najprej določen za 15. maj, ko se danes v Sloveniji praznuje dan Slovenske vojske, v mednarodnem kontekstu pa je to dan podnebnih sprememb ter dan družin. Praznovanje materinskega dne v maju se je sicer ohranilo v večini držav, ne pa tudi v Sloveniji.
Stiske samozaposlenih ne jenjajo

Stiske samozaposlenih ne jenjajo

Radio Študent, 23. marec ― Vse od izbruha epidemije je bilo na vlado poslanih več pozivov, ki so opozarjali na stanje samozaposlenih v kulturi in njihovo negotovo prihodnost. Medtem ko vlada z ukrepi pomaga gospodarstvu in podjetjem, tega ne bi mogli trditi za kulturnike. V času, ko so vse javne kulturne ustanove zaprle svoja vrata, so se prenekateri znašli brez svojega glavnega vira zaslužka. 
Najprej zdravje, pol kultura

Najprej zdravje, pol kultura

Radio Študent, 20. marec ― Lepo pozdravljeni. Kot smo ta teden že poročali, je na ministra Vaska Simonitija naslovljen Apel Vladi Republike Slovenije za pomoč samozaposlenim zaradi posledic epidemije koronavirusa. Javno peticijo je do tega trenutka podpisalo 10.840 ljudi, ki do uradnega konca epidemije zahtevajo oprostitev plačila obveznih prispevkov za socialna zavarovanja v višini zakonsko določene minimalne postavke.
Pozivi novoimenovanim

Pozivi novoimenovanim

Radio Študent, 19. marec ― Vse od razglašenega stanja epidemije ter zapiranja vrat kulturnih ustanov je bilo na predstavnike oblasti naslovljenih več pozivov s strani nevladnih organizacij kot tudi posameznikov, naj odločno in s hitrimi ukrepi poskrbijo za eno izmed najranljivejših skupin kulturnih delavcev, to so samozaposleni v kulturi.
Festival in umetnost iz zofe

Festival in umetnost iz zofe

Radio Študent, 18. marec ― #ostanidoma ni le trendi Instagram šala, ampak tudi ukrep za preprečevanje prehitrega širjenja epidemije, ki bi lahko povzročilo kolaps zdravstvenih institucij. Dobri in pametni ljudje, ki ukrep upoštevate, lahko po novem obiščete tudi filmski festival kar z domače zofe, ker so vsi ostali pač odpovedani.
Kulturne novice v času samokarantene

Kulturne novice v času samokarantene

Radio Študent, 16. marec ― Pozdravljeni v prvih Kulturnih novicah v času samokarantene. V petek popoldne je pred matičnim odborom Državnega zbora potekalo zaslišanje novega starega kandidata za ministra za kulturo Vaska Simonitija. Ta je napovedal, da bo pozornost sprva namenil pripravi novega nacionalnega programa za kulturo.
Korona, tokrat tudi v naslovu

Korona, tokrat tudi v naslovu

Radio Študent, 12. marec ― Pozdravljeni v Kulturnih novicah. Galerija Krka v Novem mestu bo danes razstavila akvarele Franca Goloba. Golob se ukvarja s fotografijo, grafičnim oblikovanjem in multimedijskim ustvarjanjem. Imel je skoraj 60 samostojnih razstav, sodeloval pa je tudi na različnih likovnih srečanjih in skupinskih razstavah.
Obeležje

Obeležje

Radio Študent, 9. marec ― V Sloveniji se širi pošast, pošast koronavirusa. Po poročanju STA je minister za zdravje Aleš Šabeder v soboto izdal odredbo v uradnem listu, ki prepoveduje organizacijo prireditev v zaprtih prostorih z več kot 500 ljudmi. Ministrstvo za zdravje hkrati poziva organizatorje, naj premislijo o izvedbi vseh manjših kulturnih dogodkov.
še novic