Stojan Kerbler: Moje vodilo je slikati s srcem

Štajerski tednik, 19. januar ― Stojan Kerbler je prvi klasični fotograf, ki prejme Prešernovo nagrado za življenjsko delo, pred tem je leta 1971, prav tako kot prvi fotograf, dobil nagrado zlata ptica za Portrete s ptujskih ulic. Je fotograf svojega okolja, Ptuja in Haloz, in že vseskozi zvest črno-belim posnetkom. "Slikam s srcem," je povedal.

Knjiga 12.000 kilometrov greha Bernarde Jurič: „Kolesarjenje je za mene svoboda ...“

Štajerski tednik, 19. januar ― Pleterčanka Bernarda Jurič se je s svojim ekstremnim kolesarjenjem po Avstraliji zapisala med najboljše vztrajnostne kolesarke na svetu. Dve poti, ki ju je premagala v letu 2018, je opisala v izjemno zanimivi knjigi, ki ni potopisni dnevnik. Izšla je lani v jeseni, s pomenljivim naslovom 12.000 kilometrov greha, ki ga s pripisom „Čista jeba“ naredi še bolj atraktivnega in privlačnega, da bomo knjigo prebrali na mah, brez odloga. Njeni podvigi presegajo um, pamet, razmišljanje. „Res me zanimajo nekonvencionalne, ekstremne aktivnosti, če ekstremnost pomeni veliko oddaljenost od povprečja,“ pravi Bernarda.

Roman povezovanja in spoštovanja različnih

Štajerski tednik, 19. januar ― V nabito polnem refektoriju minoritskega samostana na Ptuju je župnik Branko Cestnik sredi decembra lani na že tradicionalnem adventnem večeru Društva izobražencev Viktorina Ptujskega predstavil svoj prvi roman z naslovom Sonce Petovione, ki govori o koreninah krščanstva na Ptuju in o praznovanju Jezusovega rojstva pred toliko leti v tem mestu.  

Ptuj: Nočno nebo Metke Zupanič

Štajerski tednik, 9. januar ― V razstavišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj je na ogled instalacija Nočno nebo v slovenskem prostoru uveljavljene večmedijske umetnice Metke Zupanič, ki v ospredje svojega ustvarjanja postavlja probleme sodobne informacijske družbe, razmerja med umetnostjo in družbo ter medčloveške odnose.

Hudobni volk: Ptujska rock himna z edinstvenim videospotom

Štajerski tednik, 9. januar ― Ptujska rock skupina Hudobni volk, ki je na glasbeni sceni od leta 1992, je junija lani skupaj s promocijskim spotom predstavila prvo ptujsko rock himno Vivat Poetovio, s katero se je poklonila mestnemu jubileju. Na zadnji dan jubilejnega leta, v katerem je Ptuj praznoval 1950. obletnico prve pisne omembe v pisnih virih, pa je rock himna dobila še edinstven glasbeni videospot, kakršnega še v Sloveniji ni bilo. Gre za 360-stopinjski glasbeni videospot, ki omogoča prostorsko gledanje čudovitih muzejskih in drugih lokacij, kjer se kadri odvijajo.

Ptuj: 70 let KD Grajena in dramske skupine

Štajerski tednik, 31. december 2019 ― Dramska sekcija, najstarejša sekcija KD Grajena, bo skupaj z društvom v začetku tega leta praznovala 70-letnico delovanja. Ob tej priložnosti bodo 17. januarja povabili na premiero najnovejše komedije avtorja Branislava Nušiča pod naslovom Gospod Poslanec, ki so jo z režiserko Tatjano Vaupotič Zemljič postavili v današnji čas. Prve vaje zanjo so začeli že januarja letos, vadili so do maja, nato so jih za nekaj časa prekinili, s polno paro pa nadaljevali letošnjo jesen.

Videm: Spet je leto naokoli

Štajerski tednik, 31. december 2019 ― Med množico prazničnih prireditev, s katerimi smo se v Spodnjem Podravju poslovili od leta 2019 in se želeli prikupiti letu 2020, je bila tudi tista, ki so jo pripravili v Kulturnem društvu Franceta Prešerna Videm pri Ptuju v petek, 20. decembra.

Ptuj: Z arheološko dediščino na svetovni zemljevid kulture

Štajerski tednik, 31. december 2019 ― Na ptujskem gradu so pred koncem lanskega leta odprli arheološko razstavo Osrčje Petovione, avtoric Aleksandre Nestorovič in Jane Horvat, ki je na ogled v nekdanji grajski konjušnici in vzhodnem stolpu vse do novembra 2020. Z njo (ob številnih drugih dogodkih) so v PMPO obeležili 1950. obletnico prve pisne omembe Ptuja v antičnih pisnih virih.

Ptuj: Deklica te kliče, knjiga Vesne Kamenšek

Štajerski tednik, 24. december 2019 ― V jubilejnem letu 1950. obletnice prve pisne omembe Ptuja v antičnih virih so se ob številnih prireditvah v počastitev tega jubileju napolnile tudi knjižne police s ptujskimi knjigami oz. knjigami, ki so jih avtorji posvetili temu jubileju, in knjigami, ki nosijo letnico 2019, a v svoji biti posegajo tudi na druga področja. Med njimi je nadvse dobrodošla knjiga Vesne Kamenšek, diplomirane učiteljice razrednega pouka in dolgoletne podjetnice, slikarke, mame, hčerke, pisateljice, ženske, predvsem pa neumorne raziskovalke življenja in resnice, ki je veliko več od tega, kar so nas učili v šoli in povedali doma.

Podravje: Kakšno je bilo leto 2019 za ptujsko-ormoški muzej

Štajerski tednik, 23. december 2019 ― Tako z vidika programa kakor tudi z vidika obiska je bilo leto 2019 za Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož zelo uspešno. Število obiskovalcev se je v primerjavi z minulim letom povečalo. Želja je številke v prihodnje še dvigniti, tudi s pomočjo sodobnih tehnologij in virtualizacije. Ljudje namreč v muzejih ne iščejo več le znanja, pač pa tudi dogodivščino

Literarni večer ob podelitvi Vodovnikove nagrade

Štajerski tednik, 23. december 2019 ― V Skomarju, v starem muzeju, je konec novembra potekal literarni večer, na katerem so tudi uradno podelili Vodovnikovo nagrado za leto 2018. Podeljujeta jo Občina Zreče in Društvo pesnikov slovenske glasbe. Ponosni nosilec je Jože Ekart iz Prepolj v občini Starše, prejel jo je za dolgoletno ustvarjanje besedil za slovensko glasbo.
še novic