Ptuj: Premiera kabareta Lunapark Kuga

Ptuj: Premiera kabareta Lunapark Kuga

Štajerski tednik, 10. avgust ― Mestno gledališče odpira vrata z novo premiero, peto v sezoni 2019/2020. Tokrat so pod režisersko taktirko Matjaža Latina na oder postavili kabaretsko predstavo Lunapark Kuga. Njena vsebina se skozi glasbeno-satirično-kabaretni koncept navezuje na kugo v različnih obdobjih. Ko so se zaradi zaradi koronavirusa močno spremenile planetarne razmere, so se spremenili tudi načrti Mestnega gledališča Ptuj za to poletje.
Ptujski bibliobus: Odrasli v času korone beremo več

Ptujski bibliobus: Odrasli v času korone beremo več

Štajerski tednik, 3. avgust ― Poletni čas, ko bibliobusa oz. potujoče knjižnice ni na podravskih cestah, knjižničarji izkoristijo za pregled poslovanja v prvi polovici leta. Kljub epidemiji koronavirusa in dejstvu, da zaradi tega kar dva meseca niso razvažali knjig, so presegli število opravljenih izposoj v lanskem letu. Opažajo pa, da so se trendi precej spremenili: izposojenih je bilo manj otroških in bistveno več knjig za odrasle.
12. festival Arsana: Z glasbo proti koroni in za novo prihodnost

12. festival Arsana: Z glasbo proti koroni in za novo prihodnost

Štajerski tednik, 29. julij ― Dvanajsti festival Arsana se bo v festivalsko zgodovino zapisal kot festival s stoodstotno slovensko izvajalsko glasbeno in pevsko zasedbo. Na že standardnih ptujskih odrih je od 24. do 30. julija ponudil glasbeno in spremljajoče dogajanje različnih žanrov. Občinstva je bilo letos veliko manj, saj ga je »zredčil« koronavirus. Organizatorji so dosledno upoštevali protikoronske ukrepe oz. omejitve, ki veljajo za zbiranje ljudi na prostem in prireditvah v zaprtih prostorih.
Arsana 2020: Stoodstotno slovenski nastopi in omejena prizorišča

Arsana 2020: Stoodstotno slovenski nastopi in omejena prizorišča

Štajerski tednik, 23. julij ― Z dogajanjem na Mitrovem vrtu hotela Mitra se bo nocoj začel 12. glasbeni festival Arsana 2020, ki bo v celoti gostil domače glasbenike oz. izvajalce. Le-ti se tako kot občinstvo že veselijo nastopov v najstarejšem slovenskem mestu, ki jih je vedno prijazno sprejelo. Z glasbenimi dogodki in spremljevalnim programom (poletna glasbena šola) in otroškim festivalom bo Društvo za glasbeno umetnost Arsana s soorganizatorji tudi letos poskrbelo za glasbeno eksplozijo v mestu do 30. julija. Z delom dogajanja pa bo 1. avgusta gostovalo še v Ormožu.
Ptuj: Vrata odpira 18. festival Art Stays

Ptuj: Vrata odpira 18. festival Art Stays

Štajerski tednik, 13. julij ― Danes, v četrtek, se bo v dominikanskem samostanu z avdio performansom Klopotec Orkestra belgijskega umetnika Hansa Beckersa, odprtjem treh razstav mednarodnih umetnikov na ptujskem gradu ter velike prostorske postavitve in glasbenega eksperimenta Dream Machine (Sanjski stroj) švicarskega umetnika Robina Meierja v Salonu umetnosti pričel otvoritveni vikend 18. festivala Art Stays, ki bo potekal pod naslovom No more silence. V večernih urah pa bo zaživel oder na Slovenskem trgu s koncertom glasbenice Sare Korošec, ki bo ob tej priložnosti predstavila svoj novi album Povezava in življenje na daljavo.
Jože Maučec, prosvetni in kulturni delavec ter publicist

Jože Maučec, prosvetni in kulturni delavec ter publicist

Štajerski tednik, 9. julij ― V prekmurski Bogojini tradicionalno prirejajo Košičeve dneve v spomin na Jožefa Košiča, pesnika, antropologa, avtorja, duhovnika in pisatelja. Vsako leto dneve spremlja izdaja zbornika. Za naslovnico lanske je bila izbrana karta Zemljevid Slovenske krajine Ptujčana Jožeta Maučeca, prosvetnega in kulturnega delava, publicista, urednika, profesorja zgodovine geografije, ki v marsikaterem pogledu predstavlja unikat, saj so na njej označena tudi ljudska poimenovanja prekmurskih krajev, je povedal urednik zbornika Marko Vugrinec.
še novic