Pohorski bataljon, prva premiera v novi sezoni

Pohorski bataljon, prva premiera v novi sezoni

Štajerski tednik, 21. september ― Na odru Mestnega gledališča Ptuj (MGP) bo 26. septembra prva premiera v sezoni 2023/2024. Gre za največji projekt v novi sezoni, prvo sodelovanje med mestnima gledališčema, ptujskim in ljubljanskim. Tematika, ki se je v tej predstavi lotevajo, je na nek način mitska, hkrati pa je to del naše zgodovine, na katerega spomin počasi usiha. Igrajo: Mojca Funkl, Mirjam Korbar, Nina Rakovec, Lara Wolf (k. g.), Branko Jordan, Primož Pirnat, Matej Puc, Lotos V. Šparovec, Gaber K. Trseglav, Gašper Lovrec (k. g.), in Jure Rajšp (k. g.). Režiser Jernej Lorenci se s tem projektom vrača k motivu demoničnega zla vojne in človeškega trpljenja v vojni.
Veličastna polenška cerkev ima svojo knjigo

Veličastna polenška cerkev ima svojo knjigo

Štajerski tednik, 18. september ― Franc Zagoršak iz Žamencev v občini Dornava je že dolga leta ljubiteljski zgodovinar in varuh kulturne dediščine. Je avtor in soavtor več publikacij, 20 let je vodil odbor za obnovo dornavskega dvorca. Njegovo znanje o zgodovini krajev na Ptujskem polju in v Slovenskih goricah ima neprecenljivo vrednost. Manjši kraji za poklicne zgodovinarje niso toliko zanimivi za raziskovanje, zato so vse informacije, ki jih Zagoršaku uspe izbrskati v arhivih, za lokalno okolje neprecenljivega značaja.
Narava v umetnosti Gregorja Pratnekerja

Narava v umetnosti Gregorja Pratnekerja

Štajerski tednik, 14. september ― Devetega septembra je ptujska galerija Luna praznovala drugi rojstni dan. Ob tej priložnosti so odprli razstavo mednarodno uveljavljenega slikarja Gregorja Pratnekerja, ki živi in ustvarja v Mariboru. To je njegova tretja razstava na Ptuju, na kateri lahko občudujemo slikarjev utrip narave. Motive za svoja dela črpa iz narave.
Pošasti so ljudje

Pošasti so ljudje

Štajerski tednik, 14. september ― V Miheličevi galeriji so odprli gostujočo razstavo Mestne galerije Nova Gorica z naslovom Pošasti so ljudje. Gre za skupinsko razstavo sodobne slovenske umetnosti, na kateri razstavljajo Mirsad Begić, Goran Bertok, Saša Bezjak, Andrej Brumen Čop, Tina Dobrajc, Mito Gegič, Milan Golob, Natalija Šeruga Golob, Zdenko Huzjan, Marko Jakše, Janez Kardelj, Mateja Kavčič, Betina Habjanič in Karin Vrbek, slovenski umetniki različnih generacij in umetniških stilov.
Dober novinar in dober časopis še vedno najdeta bralca

Dober novinar in dober časopis še vedno najdeta bralca

Štajerski tednik, 31. avgust ― Jože Šmigoc je bil odgovorni urednik Štajerskega tednika 16 let in sedem let namestnik urednika v skupnem radijskem in časopisnem uredništvu. V obdobju, ko je vodil ekipo ustvarjalcev največjega in najstarejšega tiskanega medija v Spodnjem Podravju, so se v medijskem svetu dogajale velike spremembe: delo z računalniki, prihod interneta, digitalizacija vsebin, z njimi pa rojstvo spletnih portalov. Novice so se začele deliti brezplačno in takoj. Splet je postal največja konkurenca prav tiskanim medijem.
„Če si majhen, moraš biti korak pred drugimi“

„Če si majhen, moraš biti korak pred drugimi“

Štajerski tednik, 31. avgust ― Ludvik Kotar je s svojo več kot 40-letno prisotnostjo v obeh medijih nedvomno pomembno zaznamoval njuno delo in uredniško politiko. „Z Radiem Ptuj sem se spoznal poleti leta 1970, ko sem kot dijak elektronike opravljal počitniško prakso. Takrat sem tudi prvič pomagal pri festivalu domače zabavne glasbe, bil je drugi. Od takrat je moja življenjska in delovna pot povezana s tem medijem in nato tudi s Tednikom, danes Štajerskim tednikom,“ je pogovor začel nekdanji radijski urednik.
Zaploskali izjemni komorni skupini

Zaploskali izjemni komorni skupini

Štajerski tednik, 31. avgust ― Ptujska dvorišča v poletnem času zaživijo na novo, z glasbo in drugimi dogodki. Že 15 let je tudi dvorišče minoritskega samostana edinstvena kulisa. Na tem izjemnem prostoru nastopajo številne skupine; med njimi je obiskovalce, glasbene sladokusce in ljubitelje komorne glasbe navdušila komorna skupina Slide Zone Ensemble.
»Zvezde na nebu žare«

»Zvezde na nebu žare«

Štajerski tednik, 31. avgust ― V sklopu festivala Poletje na Kogu 2023 je v prekrasnem naravnem ambientu, v enem izmed najlepših slovenskih vaških jeder, potekal akustični večer pod zvezdami. Nastopili so Kogovski dečki in glasbeniki, ki so poskrbeli za nepozabno glasbeno kuliso.
še novic