Ptuj: Uredili bodo kabinet Stojana Kerblerja

Ptuj: Uredili bodo kabinet Stojana Kerblerja

Štajerski tednik, 2. december ― V Prešernovi ulici 29, kjer zadnja štiri leta domuje Galerija mesta Ptuj, so sredi novembra pričeli urejati kabinet Stojana Kerblerja, mojstra fotografije in Prešernovega nagrajenca za življenjsko delo na področju fotografije v letu 2020. Ta bo imel prostore v štirih prostorih pod galerijo, v nekdanjih prostorih inšpekcijskih služb, ki jih je lastnica, MO Ptuj, prenesla na Zavod za turizem, v sklopu katerega deluje galerija.
Na 51. tednu slovenske drame briljiral Škofjeloški pasijon

Na 51. tednu slovenske drame briljiral Škofjeloški pasijon

Štajerski tednik, 18. november ― V Prešernovem gledališču Kranj je od 3. do 13. novembra potekal že 51. teden slovenske drame, ki je osrednji festival uprizoritev slovenskih dramskih besedil. Le-ta spodbuja uprizarjanje nacionalne dramatike, njeno ustvarjanje in promocijo ter uprizarjanja v tujini. Ob podpori ministrstva za kulturo in MO Kranj Teden slovenske drame vsako leto organizira Prešernovo gledališče Kranj.

Ptuj: Učne ure baleta letos obiskuje 77 otrok

Štajerski tednik, 15. november ― Ena izmed bolj priljubljenih obšolskih dejavnostih, predvsem med deklicami, je učenje baleta. Na Glasbeni šoli Karola Pahorja Ptuj je k baletu v letošnjem šolskem letu vpisanih 75 učenk in samo dva učenca, ki so razdeljeni v devet razredov (izobraževanje se pokriva z osnovnošolskim). Število plesalcev sicer upada s starostjo, saj so v višjih razredih plesne vaje veliko zahtevnejše.

Draženci: Namesto gospodinjskega večera – razstava starin

Štajerski tednik, 11. november ― Prizadevne članice Društva gospodinj Draženci kljub omejitvam, ki jih je v tudi v njihovo delovanje vnesel koronavirus, ne mirujejo. Po najboljših močeh se trudijo, da bi dejavnost, ki jo gradijo na ohranjanju pretekle dediščine in sedanjosti, ohranile, s tem pa tudi povezanost in motivacijo za nove uspešne projekte. Letos so se potrudile z razstavo starin.
Spodnje Podravje: Tri osnovne šole z nazivom Kulturna šola

Spodnje Podravje: Tri osnovne šole z nazivom Kulturna šola

Štajerski tednik, 8. november ― Na območju ptujske izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti so letos za obdobje štirih let naziv Kulturna šola prejele tri osnovne šole: Olge Meglič Ptuj, Majšperk in Cirkovce. Gre za projekt, ki poteka že 15. leto, njegov glavni namen pa je krepitev ustrezne kulturne vzgoje na osnovnih šolah in ustvarjalnosti mladih na različnih umetniških področjih. Na javni poziv je letos prispelo 75 vlog.
Tretji Kloštrski večer: Glasbeni blagoslov za dušo in srce

Tretji Kloštrski večer: Glasbeni blagoslov za dušo in srce

Štajerski tednik, 8. november ― V cerkvi sv. Petra in Pavla na Ptuju je 4. novembra potekal 3. Kloštrski večer, samostojni koncert dekliškega pevskega zbora Dolcezza pod vodstvom dirigenta Petra Gojkoška in ob spremljavi komornega godalnega orkestra s solistkama Anjo Brglez (sopran) in Amadejo Dvoršak (mezzosopran). Skupaj so ustvarili izjemen večer glasbe in pesmi, ki se je dotaknil vseh, ki so koncert spremljali.

V markovski cerkvi prepevajo mladi

Štajerski tednik, 4. november ― Markovska občina ni poznana samo po bogati tradiciji pustnega izročila, ampak tudi petja. V kraju je trenutno dejavnih 14 različnih pevskih zborov. Organizirano petje se je sicer začelo že v 19. stoletju z nastankom cerkvenega zbora, ki vse od takrat ni prenehal delovati.
še novic