Otroci socialističnih konzerv

Otroci socialističnih konzerv

Radio Študent, 14. oktober ― Ko nam po utrujajočem dnevu hribolaštva zadiši prigrizek in izberemo svoji zadnjici priležno skalo, iz nahrbtnika brž izvlečemo lično konzervo sardel in jo odpremo. V pričakovanju zdaj previdneje vlečemo zrak v nosnice, dokler dražljaji ne zamajejo nosnih dlačic in prodrejo v sprejemni del čutnih celic.
Kulturnik kulturno o kulturi

Kulturnik kulturno o kulturi

Radio Študent, 11. oktober ― Tadej Meserko v zbirki esejev Najprej kultura, potem pa zdravje, ki je lani izšla pri založbi eBesede, letos pa je bila nominirana za Rožančevo nagrado, razmišlja o kulturi v njenih raznoraznih pojavnih oblikah in številnih pomenih.
Tragedija zlomljenega absoluta

Tragedija zlomljenega absoluta

Radio Študent, 8. oktober ― Vsak, ki se je v življenju soočil s kakšnim klasičnim filozofskim besedilom, pozna izkustvo nedostopnosti in temačnosti mnogih kanonskih klasik filozofije. Posebnost izkušnje branja nerazumljivih besedil pa je, da nerazumljivost v večini primerov ni dojeta kot piščeva hiba, temveč kot nekakšna slogovna nujnost, ki spremlja vsak govor o filozofskih resnicah.
Nacionalizem, paranoja, Kiš

Nacionalizem, paranoja, Kiš

Radio Študent, 5. oktober ― Jugoslovanskega pisatelja Danila Kiša so v intervjuju Doba dvoma iz leta 1973 vprašali, kakšen je njegov pogled na mnoštvo nacionalizmov, ki so se razbohotili tekom 20. stoletja. Kakšna je po njegovem mnenju nacionalistična zavest, kakšen je njen jezik, kako jo prepoznamo.
Pazi, kod stopaš

Pazi, kod stopaš

Radio Študent, 21. september ― Vedno je treba držati varno razdaljo, vsaj meter in pol, pravijo. V opomin so nam številni napisi na podu, drevesih in štangah; kjerkoli že naj bi se utegnile zbirati večje skupine ljudi.
Biti žival

Biti žival

Radio Študent, 16. september ― Otroku je jasno, kaj je žival. Tisto, kar muka, rezgeta, laja ali mijavka. Živali ne razume, ampak jo lahko oponaša ali nariše. Za filozofe je ta definicija delno sicer resnična, a vse preveč ohlapna. Zato so se z njo ukvarjali različni misleci vsaj od antičnih Grkov dalje.
Seks, droge in vse po starem

Seks, droge in vse po starem

Radio Študent, 7. september ― Kaj je novega pri Lenku? V kritiki njegove prve zbirke kratkih zgodb Postopoma zapuščati Misantropolis smo zapisali, »da Lenko prerešetava v svojem bistvu podobne si snovi, ki imajo kot vse omejen rok trajanja in kot vsaka dobra zgodba točko izčrpanja«.
še novic