Zemljino programiranje

Zemljino programiranje

Radio Študent, 27. maj ― V nadaljevanju sledi recenzija leta 2016 izdane knjige Program Earth: Environmental Sensing Technology and the Making of a Computational Planet ene izmed osrednjih predstavnic t. i. materialnega obrata v medijski teoriji Jennifer Gabrys.
Pastirica ovce križa

Pastirica ovce križa

Radio Študent, 25. maj ― Kot priča biotski vtis oddaljenih kontinentov, britanski imperij v svoje kolonije in druga ozemlja ni vsiljeval zgolj opija, sladkorja in sužnjev. Otoška velesila si je v 18. stoletju prilastila tudi pravico ali rajši kar dolžnost vpeljevanja novih, po besedah tedanjih živinorejcev »izboljšanih« živalskih vrst oziroma pasem.
Leti, leti - samuraJ!

Leti, leti - samuraJ!

Radio Študent, 20. maj ― Za današnje moljsko kosilo se bomo zažrli v ne tako oddaljeno preteklost neke precej oddaljene dežele: Japonske. V času druge svetovne vojne, ko so se tod po hostah jagali švabi in partizanoti, je bila na pacifiškem morju povsem drugačna slika.
Sodobna finska proza III: Rikka Pulkkinen

Sodobna finska proza III: Rikka Pulkkinen

Radio Študent, 11. maj ― »Zakaj ne slikaš ljudi? Zakaj ne slikaš Else ali svoje hčere?« »Ne slikam ljudi,« reče osorno. »Nikoli jih nisem slikal.« »Mogoče bi jih moral.« »Mogoče bi ti morala priti na moja predavanja na univerzi. Predaval bom o Jacksonu Pollocku.« »Od Pollocka mi postane slabo.«
Trije kamni ob soncu

Trije kamni ob soncu

Radio Študent, 10. maj ― Natanko petdeset let je minilo od točke nič, ko je nastal film, o katerem je jel Matic Majcen pisati knjigo. Izdana je bila že dve leti nazaj pri Založbi Aristej, v letu, ko je pet desetletij od svoje premiere slavila filmska mojstrovina Stanleyja Kubricka 2001: Odiseja v vesolju.
Pisati v kri

Pisati v kri

Radio Študent, 29. april ― O Švedski se v zadnjem času veliko govori v kontekstu nepravilne ali pravilne odločitve o zajezitvi epidemije. Opazovalci poudarjajo švedsko nenavadnost in samozavest v tej nenavadnosti, odmik od ustaljenih ali, bolje rečeno, širše uporabljenih praks, ter neverjetno treznost v težkih situacija. Vse to naj bi sicer držalo za Švede skozi celotno svojo zgodovino.
Sodobna finska proza II: Rosa Liksom

Sodobna finska proza II: Rosa Liksom

Radio Študent, 27. april ― Vrata kupeja so se odprla. Ženska v velikosti trafike, ki je dekle še nikoli ni videlo, jo je jezno ošvrknila s pogledom in prhnila proti moškemu. »Dan za dnem že poslušam vaš ogaben pogovor. Ste direkt za na psihiatrijo.« Moški je pogledal skozi okno in se našobil.
ISKRENIČNO

ISKRENIČNO

Radio Študent, 22. april ― Madona, kako paše sem in tja ob nakupu knjige skenslati posrednika, middlemana! Že že marže, ob katerih avtorje vrže na rit, pa dobavitelji in njihove zamude ter ostale tržne zakonitosti ... v katerih se človek izgubi kot v antologijskem verzu pokojnega Big Puna:
Kdo koga oblikuje?

Kdo koga oblikuje?

Radio Študent, 14. april ― Tokratna Humanistika bo potekala nekoliko drugače, saj v njej ne bo govora o domnevno pomembnih delih etabliranih avtorjev in avtoric, ampak o še kako aktualni diplomski nalogi trenutno neaktivne sodelavke naše kulturne redakcije Zale Ferlinc, ki bi brez težav lahko bila objavljena tudi kot krajša e-knjiga na spletu.
še novic