Benetke geto - trailer

Benetke geto - trailer

Radio Študent, 13. januar ― Knjigo Prvi geto ali primer Benetk je napisala Alice Becker-Ho, spremno besedo slovenski izdaji je napisal Andrej Pavlišič, prevedla pa jo je Nataša Varušak. Beseda ghetto se je pojavila istočasno z Utopijo, leta 1516.
Irski cikel II: Donal Ryan

Irski cikel II: Donal Ryan

Radio Študent, 24. december 2019 ― Bili so trenutki, ko sva se s Patom dobila drug pri drugem in se razumno pogovarjala o norosti. Časi tišine in onemoglega dihanja, ko so v najinih glavah bobneli zvoki bombardiranja, svet okoli najinega bojišča pa je bil miren, in lahko sva videla nebo in ptiče, ki so krožili po njem, in posedala, vsa izžeta in dogovarjala pogoje začasnega premirja.
Prostitucija povodnih konj

Prostitucija povodnih konj

Radio Študent, 18. december 2019 ― Knjiga kričeče roza barve je zares pritegnila mojo pozornost, šele ko sem na hrbtni strani, kjer se nadejamo reprezentativnega odlomka ali povzetka, naletel na en sam stavek. “Muslimani next door niso imeli nič s tem.” In res niso.
Kriza fizike

Kriza fizike

Radio Študent, 17. december 2019 12. februarja 1937 je med vojskovanjem v španski državljanski vojni v 29. letu starosti umrl Christopher St. John Sprigg, marksistični teoretik, ki je pisal pod psevdonimom Christopher Caudwell. Ubit je bil, ko je sedeč za strojnico kril umik svojih soborcev britanskega bataljona mednarodnih brigad.
Magija kuhinjskega prekletstva

Magija kuhinjskega prekletstva

Radio Študent, 12. december 2019 ― Eka Kurniawan je indonezijski pisatelj, ki se je v zadnjih letih zasidral v založniške programe anglosaških založb. Za roman Man Tiger je bil nominiran za Man Booker nagrado. V slovenščino je preveden roman Pogubna lepota.
Budizem tranzicijskih volkodlakov

Budizem tranzicijskih volkodlakov

Radio Študent, 12. december 2019 ― Po več letih zatišja - od izida romana Sveta knjiga volkodlaka je minilo že šest let - smo v slovenskem prevodu dobili novo knjigo, zbirko kratkih zgodb Rumena puščica enega najpomembnejših sodobnih ruskih pisateljev Viktorja Pelevina.
Tik-tak-tok

Tik-tak-tok

Radio Študent, 9. december 2019 ― Peti roman avstrijskega pisatelja Christopha Ransmayrja je v prevodu Štefana Vevarja pri Cankarjevi založbi v zbirki Moderni klasiki izšel lansko leto. V slovenskem prevodu so med drugim izšli še trije njegovi romani: Poslednji svet, Grozote teme in ledu ter Leteča gora.
Irski cikel I: Éilís Ní Dhuibhne

Irski cikel I: Éilís Ní Dhuibhne

Radio Študent, 9. december 2019 ― V irskem ciklu oddaj Tu pa tam bomo prečesavali sodobno irsko prozno produkcijo. Moljevsko prežvekovanje smo začeli s pisateljico Éilís Ní Dhuibhne - iz njene kratkoprozne zbirke Shelter of Neighbours smo brali kratko zgodbo Prestopki (org. Trespasses), ki jo je prevedel Žiga Fabjan. Brali so Rasto, Klara in Nika.
Smrt in groza v Tramvaju 83

Smrt in groza v Tramvaju 83

Radio Študent, 5. december 2019 ― »Na začetku je bil kamen in kamen je sprožil obsedenost in obsedenost mrzlico, in v mrzlici so prispeli možje vsakovrstnih obrazov in po skalovju speljali železniške proge, si zvarili nekakšno palmovovinsko življenje.
še novic