Izvor vsega je psihoseksualen

Izvor vsega je psihoseksualen

Radio Študent, 11. oktober ― Dialektika spola: zagovor feministične revolucije avtorice Shulamith Firestone je ključno delo drugega vala feminizma v ZDA, prvo in edino teoretično delo takrat 25-letne študentke slikarstva, ki je celotno delo spisala v pičlih dveh mesecih.
Kaj smemo upati?

Kaj smemo upati?

Radio Študent, 9. oktober ― Na prelomu med osemnajstim in devetnajstim stoletjem, nedolgo po zaključku francoske revolucije, se je na nemških knjižnih policah pojavilo filozofsko delo s preprostim naslovom Logika, ki ga je sestavil dandanes pozabljeni Gottlob Benjamin Jäsche.
Konec čudenja

Konec čudenja

Radio Študent, 3. oktober ― Največji čar naše vrste – homo sapiensa – se verjetno skriva v našem nenehnem spraševanju in iskanju bistva sveta, obstoja, nas samih. Vendar so ravno ta čudenja, ta nenehna spraševanja, ki izvirajo iz potrebe po nenehni potrditvi, tudi naše prekletstvo. Vir potrditve se nahaja tako v nas samih kot tudi v celotnem zunanjem občestvu.
Kdo, vrl, se boji terorja?

Kdo, vrl, se boji terorja?

Radio Študent, 16. september ― »Kaže, da je v tejle skupščini nekaj rahločutnih ušes, ki ne prenesejo besede 'kri'. Nekaj splošnih premislekov o odnosih v naravi in zgodovini naj jih prepriča, da nismo bolj kruti kot narava in čas.« Državljani, danes bomo govorili o francoski revoluciji.
Irska brucka v Londonu

Irska brucka v Londonu

Radio Študent, 11. september ― Če je mati toka zavesti Virginia Woolf, je njegov oče irski pisatelj James Joyce. Tok zavesti se je oblikoval kot tipični modernistični način pripovedovanja, ko je zavest še veljala za tisti trdni steber v človeku, ki kljubuje podirajočemu se svetu.
Jazbina žge!

Jazbina žge!

Radio Študent, 26. avgust ― Današnje branje bo spet fino padlo v naše predobrodejno radijsko šalabajzarstvo. Pišemo namreč o klasiku, izdanem pri najljubši nam založbi, nekdanji soimenjakinji, danes pa poimensko najleposlovnejši instituciji daleč naokrog.
Kataklizma z Zahoda

Kataklizma z Zahoda

Radio Študent, 11. avgust ― "Ko je prišel tisti čas, o katerem je Gospod Jezus vsak dan opominjal svoje učence, posebej v evangeliju, rekoč: 'Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove samemu sebi, vzame svoj križ in mi sledi', je vse galske dežele zajel velik nemir; če kdo želi s čistim srcem in mislimi slediti Bogu in za njim zvesto nositi križ, naj ne odlaša s potjo do Svetega groba." S temi besedami se ot
še novic