Tista neskončna gladkost

Tista neskončna gladkost

Radio Študent, 15. september ― Iščoča današnji poobedek nekega molja, lačnega mediteranskih nasledkov starega, sedim na zelenem žametnem naslanjaču. Ta je kajpada prav tako izlizan mrtvečev sedež, kakor ga opiše virtuozna helenska sapa, toda upajmo, da kljub temu še pred koncem tega zapisa ne pojde v klet k mišolovka in velikim muham, ki bodo nanj vztrajno odlagale svoje trpke iztrebke.
Doma čudno

Doma čudno

Radio Študent, 15. september ― Na meniju za današnje moljevo kosilo je zbirka kratkih zgodb Dangers of Smoking in Bed, ki jih je leta izdala 2009 v španščini izdala Marianna Enriquez, angleški prevod izpod prstov Megan McDowell pa je prineslo letošnje leto, ko je zbirko opazila tudi komisija nagrade International Booker Prize.
Satje in pepel

Satje in pepel

Radio Študent, 1. september ― Kratkoprozna zbirka Čebelja družina, ki je lani izšla pri Cankarjevi založbi in avtorici Anji Mugerli prinesla uvrstitev v ožji izbor nominirancev za nagrado Novo mesto short, je vse kaj drugega kot to, kar obeta na prvi pogled.

Moraš znati štekati Aretho

Radio Študent, 23. avgust ― Poezija vplivne afroameriške lezbične pesnice in aktivistke Pat Parker se je lani znašla tudi na slovenskih knjižničnih policah. Zbirko z naslovom Pesmi sta uredili Nina Dragičević in Nataša Velikonja, ki je zaslužna tudi za prevod pesmi. Knjiga je prvi pregled poezije Pat Parker v slovenščini.
PISATI O PISANJU

PISATI O PISANJU

Radio Študent, 12. avgust ― Zbirka kratkih zgodb (Nes)končni modeli kratke zgodbe makedonske pisateljice Sanje Mihajlovik - Kostadinovske je letos v prevodu Namite Subiotto izšla pri založbi KUD Police Dubove. Delo se s tem, ko prevzame obliko priročnika, dotika smisla pisanja, pri čemer spretno uporablja formo kratke zgodbe.
Nemarni sabdži obljubljenih dežel

Nemarni sabdži obljubljenih dežel

Radio Študent, 30. julij ― Sveta brez ubežnikov ni. Transverzale trebuhov, ki so šle za kruhom, so se do dandanes razvejale že skoraj bolj kot glavne trgovske poti. Če že kaj, je ironično dejstvo, da so cilji preštevilnih trebuhov prav države, ki so njihove domovine stoletja zavojevale in intenzivno ter nasilno sprovajale in uvajale ideje, razsvetljene pod svojo lučjo.
VEČ PRAVIC SPOLNIM DELAVKAM!

VEČ PRAVIC SPOLNIM DELAVKAM!

Radio Študent, 29. julij ― Literatura in akademski prispevki o spolnem delu so skromni in pomanjkljivi, po navadi pa se vrtijo okoli klasičnih problematik, kako dojemati delo in seksualnost v kapitalizmu. Tu prihaja do polarizacije in enodimenzionalnega pogleda na spolno delo.
Islandska pojedina v treh hodih

Islandska pojedina v treh hodih

Radio Študent, 21. julij ― Lepo pozdravljeni in dobrodošli v avditorni restavraciji Radia Študent. Danes vam bomo postregli s trihodnim degustacijskim menijem, ki ga je za vaše brbončice letos pripravilo Kulturno-umetniško društvo Police Dubove in nosi naslov Islandski triptih.
Ubežati sopari

Ubežati sopari

Radio Študent, 16. julij ― Druga pesniška zbirka Nežke Struc, Do severnega sija, ki je izšla v navezi Ignora in Literarnega društva IA, je poskus potovanja do cilja, ki ga bralka prebere že v naslovu. Ampak počasi, v vlak nismo še niti vstopili. Začnemo na vrtu. Ta je menda s padcem mačka skozi okno nedavno postal pokopališče.
Humanistika o antihumanistiki

Humanistika o antihumanistiki

Radio Študent, 11. julij ― Ob branju knjige, na katero se bomo osredotočili v današnji Humanistiki, je avtor tega prispevka mestoma zapadel v dvome; prva težava, ki se je pojavila, je, da je avtor prispevka član Redakcije za kulturo in humanistične vede, druga pa ta, da je njegov urednik prispevek taktno uvrstil v rubriko Humanistika.
Ko orožje govori, muze kričijo

Ko orožje govori, muze kričijo

Radio Študent, 8. julij ― V študiji Gledališče upora, ki je bila izdana pod okriljem Znanstvene založbe Filozofske fakultete in AGRFT v začetku letošnjega leta, se teatrolog in profesor za področje dramaturgije in študijev scenskih umetnosti Aldo Milohnić odpravi na intelektualno ekskurzijo.
Sodobna francoska proza III: Patrick Chamoiseau

Sodobna francoska proza III: Patrick Chamoiseau

Radio Študent, 1. julij ― Nikomur do zdaj še ni uspelo izigrati strašnega zasledovanja živali. Gospodar ga brez dvoma prav zato tako obožuje. Nasmeh njegov obraz razsvetli le, kadar je namenjen tej pošasti. In ko na verandi mož žaga na svojo biserno mandolino, pasja zverina vzdihuje kot haremska ljubimka. Sužnje od blizu in daleč oblije kurja polt, ko zaslišijo to opolzko glasbo. ***
še novic