Razšolati družbo

Radio Študent, 9. april ― Krščanska humanistična založba KUD Logos se je namenila prevesti dela hrvaško-avstrijskega duhovnika in teoretika Ivana Illicha. Dejaven je bil v sedemdesetih letih; takrat je tudi napisal večino svojih del.
Valéry kot tak

Valéry kot tak

Radio Študent, 8. april ― Če drži ena od misli Paula Valéryja, namreč, da je knjiga navsezadnje zgolj odlomek avtorjevega monologa, potem lahko rečemo, da je on sam eden tistih avtorjev, ki je svoj notranji monolog dodobra postavil na ogled. O tem priča mnoštvo njegovega pisanja, ki se v glavnem giblje v sferah poezije in esejistike. 
Razpotopis

Razpotopis

Radio Študent, 3. april ― Meja je črta, ki ločuje oziroma razmejuje države ali ozemlja. Meja je vse, kar ločuje oziroma razmejuje kaj nasploh. Mejo zaznamuje nepremostljivo protislovje; je točka stika in razhoda. Njene bodeče žice, električne ograje in polavtomatske karabinke strogo svarijo in prepovedujejo, hkrati pa tudi vabijo in porajajo fantazme o svetu onkraj.
Postopanje po govoru

Postopanje po govoru

Radio Študent, 26. marec ― V današnjem Kosilu nekega molja bomo sledili potem pesniške zbirke Jezik okoliščin Mance Marinko, ki je lani izšla pri založbi Črna skrinjica. Zbirka je razdeljena na tri poglavja, ki so med sabo razmejena s po dvema popolnoma črnima stranema.
Ameriško-palestinski cikel: Hala Alyan, II.

Ameriško-palestinski cikel: Hala Alyan, II.

Radio Študent, 24. marec ― Jeza jo je s gorečimi ročicami držala pokonci, se zbirala v skandiranju slogana free Palestine, free, free Palestine s preostankom skupine Pravica za Palestino med Tednom apartheida na Columbii. Leta je imela nad mizo nalepljen plakat mladega moškega, ujetega sredi zamaha, v zraku kamen. Ob robu so bile povedi v arabski kaligrafiji.
Kaos popravljamo s kaosom

Kaos popravljamo s kaosom

Radio Študent, 20. marec ― Ženske, ki so bile žrtev nasilja v partnerskem odnosu, se v povprečju sedemkrat vrnejo k nasilnežu. Sedemkrat gredo čez pekel, dokler dokončno ne zberejo poguma in se osvobodijo. Če ga kadarkoli sploh zberejo.
My Heart Beats Out Of Time

My Heart Beats Out Of Time

Radio Študent, 12. marec ― Lani je pri založbi Duke University Press izšla knjižica zbirke Practices, ki obravnava včasih nevidno logiko različnih prostočasnih aktivnosti. Danes bomo obravnavali delo Raving avtorice McKenzie Wark, posvečeno instituciji rejva, plesu in klubski izkušnji.
Ali je drugačnost enaka?

Ali je drugačnost enaka?

Radio Študent, 6. marec ― Kaj pričakovati od romana, ki ima na prvi strani, še preden se pripoved začne, izrisano razširjeno družinsko drevo? Najprej, da je roman bralkam prijazen, in drugo, da delo prepleta zgodbe mnogih literarnih oseb. Oboje drži za novi roman Toma Podstenška Malo drugače, ki je izšel lani pri založbi LUD Literatura.
Poželenje in zgražanje

Poželenje in zgražanje

Radio Študent, 5. marec ― V današnji Humanistiki recenziramo posebno številko Mladine, ki je izšla konec lanskega leta in je naslovljena Poželenje: zgodovina spolnosti od antike do digitalne dobe. V njej lahko beremo novinarske prispevke, prevedene v glavnem iz angleščine in nemščine ter pospremljene s slikovnim gradivom.
Lovljenje repa

Lovljenje repa

Radio Študent, 4. marec ― Zbirka pesmi Watson avtorice Anje Zag Golob nam z naslovnice hudomušno pomaha s svojim pasjim repom, ki se izgublja za podboji in stenami v hiši. Ne zaupamo ji povsem – še pred prvo pesmijo nas zapis cave canem iz hiše poeta v Pompejih posvari, da zna biti tale pes hud, da ima zobe. Ampak kaj, ko imamo prav nespametno radi pse.
Ne ravno venec

Ne ravno venec

Radio Študent, 28. februar ― Ko se v naših rokah znajde knjiga, ki na platnici vsebuje besedo »antologija«, si rečemo: to pa že mora biti dobro, se sprostimo, si prinesemo skodelico čaja, morda raje vina, in se zleknemo na fotelj ali posteljo ali kamorkoli že ter se nadejamo bralnega užitka.
Prevajati v prazno, zvesti v praznino

Prevajati v prazno, zvesti v praznino

Radio Študent, 28. februar ― »Muzej za nujne primere? Glasbene knjige so na voljo v osmih državah zunaj Japonske. Nočem prodati novega avtomobila, saj je v učilnici več belih hiš. Potrebujem pištolo, vendar nočem govoriti s Srbi ali mačkami. Ali naj bi bilo prvo nadstropje enako? Ne pozabite, da ste pozabili, da je v igri Bog. Po nekaj dneh izberite do deset ljubiteljev nogometa.« 
še novic