Kdo je fašist? Js ne.

Kdo je fašist? Js ne.

Radio Študent, 26. marec ― Tistega sobotnega večera v decembru leta 1943, le nekaj ur pred aretacijo nekaj več kot 160 italijanskih Judov v Benetkah, je v beneškem Teatro La Fenice ušesne dlačice dražil pianist Arturo Benedetti Michelangeli. Ujetniki so naslednji dan, medtem ko je domača nogometna ekipa igrala na stadionu Sant'Elena, v lokalnih zaporih čakali svojo usodo.
S patosom do smrti

S patosom do smrti

Radio Študent, 25. marec ― Zbirka izbranih pesmi Iz bliskov in ognja makedonskega pesnika Igorja Isakovskega je izšla leta 2011 pri KUD Apokalipsa. Leta 1970 v Skopju rojeni pesnik je tam tudi diplomiral, magistriral pa je v Budimpešti in se nato zopet vrnil domov, kjer je plodno ustvarjal, ustanovil založbo Blesok ter leta 2014 žal prezgodaj umrl.
Čaranje z viri

Čaranje z viri

Radio Študent, 23. marec ― Da sta telo ženske in nadzor nad reprodukcijo eno osrednjih področij feminističnih bojev, je danes skoraj samoumevno. A kako je prišlo do tega in zakaj, je malo manj samoumevno.
Razred in identiteta

Razred in identiteta

Radio Študent, 23. marec ― Eno glavnih vprašanj današnje levice je, kako podati natančno opredelitev razmerja med identitetno in razredno politiko. Je boj za pripoznanje žensk, izključenih skupnosti in manjšin del razrednega boja in mora biti zato vključen v razredno politiko? Ali je razredna politika zgolj drugo ime za določeno ekonomsko politiko? Ali pa sta navsezadnje obe zgolj dve plati istega kovanca.
Arabska znanstvena fantastika IV: 2084, konec sveta

Arabska znanstvena fantastika IV: 2084, konec sveta

Radio Študent, 19. marec ― Etnografsko-filozofske slike iz življenja v Abistanu. Dežele, v kateri nihče ne ve povedati, kdaj je šlo vse tako zelo k hudiču, da je še bog na nebu zmeden. *** Boualem Sansal: 2084, konec sveta Prevod: Klara Katarina Rupert Lektura: Žiga Glasbo je zbral A. Pervanje. Interpretacija: Lovrenc in Pia Tehnika: Linč
Postati ali ne postati

Postati ali ne postati

Radio Študent, 17. marec ― »Ko sem bil otrok, sem govóril kakor otrok, mislil kakor otrok, sklepal kakor otrok. Ko pa sem postal mož, sem odlóžil to, kar je otroškega. Zdaj gledamo z ogledalom, v ugibanju, takrat pa iz obličja v obličje,« pravi Pavel v svojem Prvem pismu Korinčanom.
Krstiti socializem

Krstiti socializem

Radio Študent, 16. marec ― Ničkolikokrat razblinjene in ponovno zasejane sanje zagovornikov socialistične misli pričajo o neobhodnosti teoretskega okvira v sodobnih družbah. Kjer biva sistem, ki temelji na izkoriščanju prebivalstva, tam se kot njegova senca udejanji zahteva po višji družbeni enakosti. Ekonomske ureditve najbrž že ni povsem dobro prepustiti oni, menda nevidni roki.
Dialektika osvoboditve

Dialektika osvoboditve

Radio Študent, 11. marec ― V splošnem smislu obstajata dva načina branja filozofskih besedil. Prvi in hkrati najbolj razširjen način branja v besedilu išče rešitve na že zastavljene probleme. Drugi, manj pogost način pa v besedilih ne išče rešitev, temveč probleme. Natančneje: v njih in z njimi se sprašuje, kakšen je pravilen način zastavitve določenega problema.
U (sončev) prah

U (sončev) prah

Radio Študent, 8. marec ― Natanko – skoraj do ure – pet let po Tišimi in sedem po prvencu Čezse polzeči je izšla tretja pesniška zbirka Uroša Praha Udor. Tokrat pri ŠKUCU – morebiti zaradi nedavnih težav s financiranjem zbirke Aleph, morebiti pa tudi ne – v zbirki Lambda.
Literarna kritika kot self-help

Literarna kritika kot self-help

Radio Študent, 8. marec ― Slovenska literarna kritika od nastanka do uveljavitve ni imela najsrečnejše poti. Namesto da bi vznik pripomogel k razširjanju in pluralnosti kritike, je že takoj pokazal na njeno ideološko omejenost, najjasneje v recepciji del Luize Pesjak in Pavline Pajk.
Arabska znanstvena fantastika III: Frankenstein v Bagdadu

Arabska znanstvena fantastika III: Frankenstein v Bagdadu

Radio Študent, 6. marec ― Odlomki izjave o nameri Brezimenskega, skupka neporavnanih krivic, bagdadskega maščevalca, morilca in odrešenika v času ameriške invazije na Irak. Kakor jih je posnel novinar Mahmoud in v nagrajenem romanu zapisal pisatelj Ahmed Saadawi. *** Ahmed Saadawi: Frankenstein v Bagdadu Prevod: Patricija Valentan Lektura: Nataša Martina Pintarič
Ministranti novega boga

Ministranti novega boga

Radio Študent, 6. marec ― Osebo Louisa Althusserja danes spoznavamo prek pestrega nabora učbeniških oznak. Ustaljena akademska modrost nam pridiga o Althusserju kot teoretiku strukturalističnega marksizma in neizprosnemu kritiku filozofskega ter političnega humanizma.
Arabska znanstvena fantastika II: Utopija

Arabska znanstvena fantastika II: Utopija

Radio Študent, 22. februar ― Odlomka iz distopične povesti Utopija egiptovskega pisatelja Ahmeda Khaleda Tawfika. Preprost in poučen opis enotnosti revnih in bogatih v moralnem in družbenem propadu prihodnosti. *** Ahmed Khaled Tawfik: Utopija Prevod: Vid Baklan Lektura: Žiga Interpretacija: AMG, Lovro, Peter Tehnika: Jura  
še novic