Vse je blue

Vse je blue

Radio Študent, 12. avgust ― Bruno - te lahko kličem Bruno? - tokrat zame ne bo zgolj glasbenik, talentiran multiinštrumentalist, no, bo, a njegov dnevnik zadnjega leta in pol življenja ni inventar glasbenega ustvarjanja ali vaja v spontanem mitoklepaštvu. Modri svet ni posvetilo prijateljem in fanom.
Valovanje

Valovanje

Radio Študent, 24. julij ― Marko Matičetov z zadnjo zbirko Na tleh je nastalo morje znova nastopa v tandemu z urednikom Goranom Jankovićem, nekdanjim vodjo zdaj propadle založniške dejavnosti KUD-a France Prešeren, ki se vrača z novoustanovljeno zbirko Archivum Petronius. V biobeležki na koncu knjige Matičetov izrazi izjemen pomen, ki ga pesmi v zbirki nosijo zanj, njihovo neločljivo povezanost z njegovim življenjem.
Osti

Osti

Radio Študent, 23. julij ― »Osti, roman iz krogov varšavskih intelektualcev, prikazujejo drugačnost kot del normalnosti in predstavljajo nove modele sobivanja, ki so deloma utopija, deloma pa že del vsakdana.
Tertium non datur*

Tertium non datur*

Radio Študent, 29. junij ― Knjiga Silvia Ponsa Svetovna revolucija, ki je nedavno izšla pri založbi Sophia v prevodu Nevenke Troha, si za predmet vzame vidik nedavno izginulega komunizma, ki še vedno najbolj žuli njegove nasprotnike in tožnike, torej tisto, kar skoraj s slastjo imenujejo: grozljiva enostavnost komunizma.
Čao, Miki!

Čao, Miki!

Radio Študent, 5. junij ― Še preden se po izpitih iz soparne sprane Ljubljane spravimo na seveda zasluženi dopust, je vaš vdani molj že opravil literarno potovanje tja. Popeljala ga je sodobna hrvaška pisateljica Olja Savičević Ivančević s svojim prvencem Adijo, Kavboj, ki ga je prevedel Muanis Sinanović, izdala pa ga je založba Litera.
Sodobna proza Zahodnega Konga II: Emmanuel Dongala

Sodobna proza Zahodnega Konga II: Emmanuel Dongala

Radio Študent, 29. maj ― Emmanuel Boundzeki Dongala, rojen leta 1941, je eden najvidnejših kongoških pisateljev, pa tudi predavatelj frankofonskih književnosti in kemije. V svojih romanih in kratki prozi se posveča vprašanjem družbene in politične modernosti, zgodovinskih procesov v Afriki v 20. stoletju ter razmerju med afriškimi in afroameriško kulturo.
Javno in zasebno v Harlemu

Javno in zasebno v Harlemu

Radio Študent, 28. maj ― Nella Larsen je bila ena od nosilk tako imenovane harlemške renesanse, afroameriškega kulturnega gibanja, datiranega med konec prve svetovne vojne in sredino tridesetih. Napisala je dva romana in nekaj kratkih zgodb - njena literarna kariera je bila kratka, a je med sodobniki požela naklonjene odzive.
Obdukcija endorfinskih razpoloženj

Obdukcija endorfinskih razpoloženj

Radio Študent, 28. maj ― Drugi prozni izdelek Tomislava Vrečarja, ki ga je lani izdal Center za slovensko književnost, je težko označljiv. Če bi ga želeli označiti za roman, že neprevidno kažemo s prstom in uokvirjamo Vrečarjevo pisanje, ki se ravno takemu rigoroznemu označevanju in lepljenju etiket čistih ali polkrvnih opredelitev na vse pretege upira.
Čorba okusna kot Lenin

Čorba okusna kot Lenin

Radio Študent, 26. maj ― Arkadij Averčenko, ruski prozaist, satirik, je leta 1920 emigriral iz Zveze ruskih republik in skupaj z Bunjinom postal eden najvidnejših zapisovalcev izseljenske besede. V satirični kratki zgodbi Marksistova smrt, ki se začne 1916, mladi nadobudni marksist prosi nekega profesorja, naj ga zamrzne za pet let, saj da so razmere za navdahnjenega marksista nevzdržne.
še novic