Cesarjeva nova določila

Cesarjeva nova določila

Radio Študent, 31. julij ― »Moja resnična slava ni v tem, da sem dobil štirideset bitk – Waterloo bo izbrisal spomin na še toliko zmag. To, česar ne bo izbrisalo nič in kar bo živelo večno, je moj Civilni zakonik.« Tako se je tolažil zgodovinski duh, ne več na konju, temveč na Sveti Heleni, razsedlan in drugič oropan vojaških vzhičenj.
Lepo govoriti, še lepše molčati

Lepo govoriti, še lepše molčati

Radio Študent, 29. julij ― Fantomska senca cenzure v slovenskem kolektivnem spominu nastopa v podobi dobro naoljene mašinerije, ki je slovenskemu narodu več stoletij preprečevala ponovno narodno prebujenje in ga podredila kulturni hegemoniji germanskega gospodarja. Kot prvi se je v nemilosti dogmatičnih nazorov katoliške cerkve znašel že Primož Trubar.
Dez montirana?

Dez montirana?

Radio Študent, 23. julij ― Negar Djavadi, montažerka, scenaristka in pisateljica, se je rodila leta 1969 v Iranu, od koder je z enajstimi leti skupaj s svojo družino zbežala v Pariz. Njen literarni prvenec, roman Dezorientalka, je lansko leto v prevodu Suzane Koncut izšel pri založbi cf*.
Šumenje šume

Šumenje šume

Radio Študent, 22. julij ― Lika je geografsko izolirana hrvaška pokrajina, obkrožena s hribovji in prepredena z gozdovi, pašniki in polji. Je tiste vrste pokrajina, za katero posmehljivo, a hkrati očarano in po svoje spoštljivo pravimo, da je »ovde i Bog rekao laku noć«.
Test ena, dva

Test ena, dva

Radio Študent, 19. julij ― V središče, no, že na začetek Eksperimenta ciprske pisateljice Mirto Azine Hronidi sta postavljeni dve osebi: ženska in moški ter, kakorkoli sluzavo se to sliši, njuna ljubezen. S svojim eksperimentom - poskusom skupnega pisanja ‒ hočeta z osamitvijo v starem mlinu materializirati svoji notranjosti in svoj odnos.
Marx odkrije video igre

Marx odkrije video igre

Radio Študent, 14. julij ― Ste se kdaj vprašali, kako bi se Marx danes lotil prvega dela Kapitala ‒ analize ekonomskih protislovij kapitalističnega načina produkcije? Odgovor na to vprašanje je britanski sociolog Jamie Woodcock v delu Marx at the Arcade iskal v svetu video iger.
Zedinjena Slovenska Varda

Zedinjena Slovenska Varda

Radio Študent, 7. julij ― Vsi smo že slišali, kako te dni vardi rogovilijo po Ormožu ‒ ker nas zanima, kaj je fora, danes beremo knjigo Zedinjena slovenska varda, ki jo je med prestajanjem zaporne kazni napisal njihov vojvod Andrej Šiško.
V solidarnosti z nečloveškimi ljudmi

V solidarnosti z nečloveškimi ljudmi

Radio Študent, 23. junij ― Dogaja se strašenje, komunizem beži pred neznanim, tresejo se mu hlače in pregnani lovec, ki je nekoč lomastil po Evropi, je sedaj še sam postal plen. Za petami mu je fantom, ki je pravkar v slogu hollywoodskega slešerja pohrustal marsikaj, vključno s kapitalizmom, ki se mu že počasi kuha v želodcu. V sencah preži duh nečloveškega.
Zelena država

Zelena država

Radio Študent, 14. junij ― Knjiga Robyn Eckersley z naslovom Zelena država: Premišljanje demokracije in suverenosti je izšla pri Časopisu za kritiko znanosti leta 2019. Original iz leta 2004 so prevedli Jani Rebec, Rok Kranjc in Andrej Lukšič.
še novic