To je le vaja za spremembo

Radio Študent, 16. januar ― Kljub temu da gledališče zatiranih velja za prakso, ki izhaja iz trdnih načel aktivizma, je v knjigi InExActArt: Avtopoietsko gledališče Augusta Boala – priročnik za delo z metodo gledališča zatiranih kar nekajkrat nedvoumno podana izpeljava, da je gledališče le vaja za revolucijo ali spremembo.
Med akademsko večnostjo in ulično sedanjostjo

Med akademsko večnostjo in ulično sedanjostjo

Radio Študent, 13. januar ― V času, ko se naše šole, podobno kot naše ulice, spreminjajo v gole zemljevide, mi pa postajamo konzerve prekuhanega znanja in prežganih koordinat, se velja spomniti na ljudi, ki so nas v norišnici preteklih nekaj desetletij opominjali na to, da nismo zgolj konzerve in da je naše znanje vse prej kot top, ki
Deavtomatizacija eksistenčne krize

Deavtomatizacija eksistenčne krize

Radio Študent, 11. januar ― Pesniško zbirko Nekaj o nas kot živalih Toneta Škrjanca, ki je izšla lani pri založbi Šerpa, mora človek, da ji ne stori krivice, prebrati vsaj trikrat. Prvič, da se uho privadi hitro menjajočim se motivom in kolažnim utrinkom, ki v posameznih pesmih asociativno nizajo številne, na prvi pogled včasih le bežno povezane impresije.
Ali ste normalni?

Ali ste normalni?

Radio Študent, 4. januar ― Zbirko Theory Redux založbe Polity Press lahko že nekaj let prepoznamo po dostopnih kratkih broširanih knjigah s psihedeličnimi naslovnicami. Koncept za vizualno takoj prepoznavno zbirko je preprost: ponuditi hitre vpoglede v najbolj pereče probleme sodobnosti in sodobne teorije.
Afroameriška znanstvena fantastika I: Komet

Afroameriška znanstvena fantastika I: Komet

Radio Študent, 28. december 2020 ― »Temno vijolični oblaki so nakopičeni ležali in se valili proti zahodu. Za njima in vse naokoli so se nebesa svetila v medlem, čudnem sijaju, ki je prepojil temneči se svet in ustvaril skoraj molovsko glasbo. Nenadoma je, kot bi jo nabrala skupaj ogromna roka, velika zavesa oblakov padla.
Neumna pravljica za pametne otroke

Neumna pravljica za pametne otroke

Radio Študent, 26. december 2020 ― Muren, filozofski roman avtorja Bernarda H. Suitsa, ki je izšel pri založbi Sophia, je obetal prijetno bralsko presenečenje. Suits je avtor anglosaške analitske tradicije in imperativ mišljenja zanj predstavlja neskončno pretresanje definicij, a izkazalo se bo, da gon po opredeljevanju lahko oslepi.
Totalno totalna ustanova

Totalno totalna ustanova

Radio Študent, 22. december 2020 ― V današnji Humanistiki se bomo ukvarjali z Azili, delom v Kanadi rojenega sociologa in socialnega psihologa Ervinga Goffmana. Prvič so izšli leta 1961 in hitro postali eno izmed temeljnih čtiv gibanja za deinstitucionalizacijo psihiatrije. Lansko leto smo pri Založbi /*cf dobili tudi njihov slovenski prevod.
Kako me raniš?

Kako me raniš?

Radio Študent, 15. december 2020 ― S platnice pesniške zbirke se v nas razprostira rdeča rana, že v naslednjem trenutku z nje razberemo otipljiv naslov Ranerane. Dotakljiva knjiga odpira večleten nabor pesmi Anje Novak – Anjute, zapisane s psevdonimom, da bi se z ločnico od pravega imena upodobila v nenadejani živosti, v “imenu s hrbtenico”.
Mehiški cikel IV: Chloe Aridjis

Mehiški cikel IV: Chloe Aridjis

Radio Študent, 9. december 2020 ― Strmela sem v najina odseva v ogledalu. Obe sva imeli temne lase in temne oči, a sva bili hkrati tako različni. Moj razmršen frufru je nujno potreboval striženje, njej je valovita griva segala preko ramen, moja polt je bila bolj bela, njena bolj rumenkasta. Pomislila sem, kolikokrat sva zrli v isto ogledalo v kopalnici doma, a nekaj minut ali ur narazen.
Imunost v času korone

Imunost v času korone

Radio Študent, 9. december 2020 ― COVID-19 je v slabem letu izzval celo morje družbenokritičnih knjig in člankov, osredotočenih na implikacije protikoronskih ukrepov in na nepripravljenost zdravstvenih sistemov ob krizi koronske razsežnosti.
Arhitektura v Kinu

Arhitektura v Kinu

Radio Študent, 9. december 2020 ― K razmerju med filmom in arhitekturo je mogoče pristopati iz številnih in različnih zornih kotov. Najočitneje bi bilo seveda orisovati igrane in dokumentarne filme, ki arhitekturo ter človekovo bivalno in delovno okolje neposredno nagovarjajo oziroma vključijo v svojo pripoved.
Zapisi ustavnika v karanteni

Zapisi ustavnika v karanteni

Radio Študent, 8. december 2020 ― V svetu, kjer je svoboda pod vprašajem, kjer nam natikajo nagobčnike, nas zapirajo v stanovanja, v ozadju pa že razkužujejo cepilne igle in kalibrirajo čipe, je za duševni mir tistih, ki se ločijo od nas, ovc poskrbela založba Sanje s knjižno izdajo Zapisi ustavnika v karanteni avtorja Andraža Terška. 
še novic