Modrožametni princ

Modrožametni princ

Literatura v živo, 27. julij ― V ulici Nobene nove lepe hiše je stanoval tat, ki je kradel vložene kumarice iz steklenih teglov in jih nosil svoji materi, ki so ji odrezali eno ušeso zaradi ravnotežja. Premikal se je na papirnatih hoduljah in valovil v vetru. Včasih si lahko videl, kako je glavo namočil v vodo in so mu valovi razčesali neukrotljivo grivo.
(P)ostati človek

(P)ostati človek

Literatura v živo, 27. junij ― Romaneskni prvenec Škrlatni hibiskus sicer posredno odstira družbeno in politično sliko Nigerije v času državnega udara ter videnje le-te skozi oči odraščajočega dekleta, a se vsakršen aktivizem umika zgodbi o iskanju svobode, smisla in ljubezni do sočloveka.
Maskirane linije

Maskirane linije

Literatura v živo, 25. junij ― Apropriacije političnih osvobodilnih gibanj se v kapitalizmu dogajajo vsesplošno in na primeru vseh političnih in osvobodilnih gibanj. Ključna, prelomna točka apropriacije na družbeni ravni je dosežena v hipu, ko se apropriacijo v službi obstoječega sistema začne izenačevati s političnimi boji.
Umazani magični realizem

Umazani magični realizem

Literatura v živo, 6. junij ― Če se vam je zdelo, da ste morda razumeli magični realizem, da ste njegove igre prebrali in lahko brezskrbno uživate v njih, če mislite, skratka, da ste ga udomačili, je zelo verjetno, da vas bo kratkoprozna zbirka Silvine Ocampo, Gostje, vrgla iz tira.
Desertni izbor z mankom kalorij

Desertni izbor z mankom kalorij

Literatura v živo, 30. maj ― V Kratkih rezih se avtorjeva pisava nahaja na meji med lirsko izmuzljivostjo in epsko premočrtnostjo; živopisno izrisovanje pokrajine in predmetnosti pomenljivo prekinjajo in s tem soosmišljajo spominski prebliski, spontana meditiranja ali sanjsko-groteskna ponavljanja.
Balkanski Pro-za

Balkanski Pro-za

Literatura v živo, 28. maj ― Zalotim se, da sem pred občinstvom, v katerem sedijo celo trije pravoslavni patriarhi (to se pri nas gotovo ne bi zgodilo!), začela v polomljeni srbščini klamfati o dolgoletni tradiciji slovenske lezbične pisave, o bitki, ki jo človek bije ob LGBT razkritju, o tem, da so bojne barve mavrična zastava in o tem, kako neverjetno težko si cerkveni dostojanstveniki sploh zamislijo, kaj preživlja povprečna LGBT oseba.
Neznosna lahkost ne-bivanja

Neznosna lahkost ne-bivanja

Literatura v živo, 23. maj ― Vsekakor je Machado de Assis avtor, o katerem moramo še več govoriti, ga brati, kateremu se moramo vselej znova približati na različne načine, saj se nam fiksni pomen vselej izmika, hoče sodelovati v igri uničevanja in sestavljanja, grajenja in minevanja.
“Ni nujno biti sam, da si osamljen”

“Ni nujno biti sam, da si osamljen”

Literatura v živo, 23. maj ― Tudi v Vojnovićevem novem romanu Figa beseda ponovno teče o Jugoslaviji, o kateri večina, ne zgolj v Sloveniji, ne želi več slišati. Avtorja seveda ne moremo psovati kot “Jugoromantika”. Vojnović, ki se je rodil šele leta 1980, tik pred Titovo smrtjo, namreč ne želi povratka nazaj.
še novic