Največji užitek sledi po teku, polnem trpljenja

Največji užitek sledi po teku, polnem trpljenja

Airbeletrina, 25. oktober ― Lucijan Zalokar je mlad novinar Dela, je pa tudi atlet, tekač, član celjskega Kladivarja. Svojo prvo knjigo z naslovom Tek na robu živčnega zloma (UMco, 2020) je napisal, ko se je Slovenija med epidemijo koronavirusa spomladi letos prvič zaprla v karanteno. Gre za esejistično pripoved, ki tek zajema iz različnih zornih kotov.
Onstran tanke črte

Onstran tanke črte

Airbeletrina, 20. oktober ― Knjiga Dane Zajc V besedah ima tri avtorje: v prvi vrsti je to knjiga, v kateri in iz katere spregovori Dane Zajc, sestavljavca Jerneja Katona Zajc in Aleš Šteger pa sta poleg njegove poezije skušala bralcu predstaviti tudi njegovo življenjsko zgodbo, njegove razmisleke o pesništvu in umetnosti, o družbi in času, v katerem je živel, vse to z njegovimi lastnimi besedami, z odlomki iz dramskih, proznih in ostalih besedil.
Slovenci, korona in praznovanja

Slovenci, korona in praznovanja

Airbeletrina, 15. oktober ― Vesna V. Godina ugotavlja, da temeljni vir okužb s korono pri Slovencih predstavljajo zasebna druženja, še posebej praznovanja, in da ljudje zavestno odločijo kršiti vladna korona priporočila. Ukrepi, ki na Švedskem in v Nemčiji delujejo, zato v Sloveniji ne delujejo. Slovencem individualna odgovornost ni prioriteta. Prioriteta jim je individualno preživetje. In kvaliteta individualnega preživetja.
Samo fikcija je lahko verjetna, ker resničnost ni nikoli

Samo fikcija je lahko verjetna, ker resničnost ni nikoli

Airbeletrina, 14. oktober ― Eden naših najboljših glasbenikov in kantavtorjev Zoran Predin je v zrelih letih resno zastavil svojo pisateljsko kariero. Potem ko je pred nekaj leti izdal dve knjigi krajših tekstov, je to pot pred bralce stopil z zgodovinskim romanom, katerega dogajanje je razpeto med 16. in 21. stoletje. Mongolske pege so izšle pri založbi Litera, govorijo pa o usodah ljudi, vrženih v različne politične in zgodovinske okoliščine, ki jih povezuje hrepenenje po svobodi in iskanje ljubezni.
10 knjig, ki »dišijo« po jeseni

10 knjig, ki »dišijo« po jeseni

Airbeletrina, 13. oktober ― Jesen. Čas, ko se listje pisano obarva, zrak postaja hladnejši in dnevi se krajšajo. Čas, ko se svet začne umirjati in s seboj prinese mir za branje pod odejo, kar je idila vsakega knjigoljuba. Medtem ko poletje izkoriščamo za lovljenje sončnih žarkov, je jesen letni čas, ko doma preživimo vedno več časa, kar lahko izkoristimo za branje knjig. Izbrala sem deset knjig, ki tako kot barvito padlo listje dišijo po jeseni, saj med svojimi listi skrivajo čarobnost, značilno za ta letni čas.
Povračilo (odlomek)

Povračilo (odlomek)

Airbeletrina, 12. oktober ― Leta 1956 izdani roman Povračilo nemškega pisatelja Gerta Lediga s kratkimi, nepopustljivimi in kot britev ostrimi stavki naslika silovito, grozovito, morečo izkušnjo v zbombardiranem mestu. V hitrem tempu srečujemo »junake« zgodbe, v kateri so vsi poraženci. Brezkompromisna pripoved ima en sam cilj: vzbuditi gnus do nečloveške brutalnosti vojne.
Brigada Virus naznanja in poziva

Brigada Virus naznanja in poziva

Airbeletrina, 9. oktober ― »Človeški osebki že nosijo maske, zaprte imajo kljune. Končno! Nagobčniki so učinkoviti, delujejo – zato je pravi čas. Končni obračun, o katerem so sanjali vsi veliki voditelji, mnogi so bili na robu uresničitve svoje prave, utemeljene vizije o pravični, pravi, edino možni družbi – pa nekako po čudežu niso uspeli – je končno pred nami,« piše v svoji kolumni Dušan Merc.
Pesem Louise Glück

Pesem Louise Glück

Airbeletrina, 8. oktober ― Ameriška pesnica Louise Glück je dobitnica Nobelove nagrade za literaturo 2020. Švedska akademija jo je nagradila za "za nezgrešljiv poetični glas, s katerim z ostro lepoto naredi posameznikovo eksistenco univerzalno." V slovenščino je del njene poezije prevedla Veronika Dintinjana, izšla je pri Mladinski knjigi v zbirki Nova lirika leta 2011 pod naslovom Onkraj noči. Z dovoljenjem Mladinske knjige objavljamo eno pesem.
Pismo tebi, ULAY, in vsem tvojim Drugim.

Pismo tebi, ULAY, in vsem tvojim Drugim.

Airbeletrina, 6. oktober ― »2. marca 2020 si umrl, Frank Uwe Laysiepen. Ulay je umrl. Ulay je umrl. Ulay je umrl – edini jasni stavek, ki sem ga od takrat zmogla zapisati na moder kvadraten listič. Vse ostalo, kar sem zapisala, več deset dokumentov, nedokončanih, razdrobljenih, neusmerjenih, pluje v neotipljivem Tarkovskovskem oceanu s svojo zavestjo in v meni oživlja tvoje umrlo telo.«
»Človekovo jedro je njegova raba lastne svobode«

»Človekovo jedro je njegova raba lastne svobode«

Airbeletrina, 4. oktober ― Ponatis romana Ristanc argentinskega pisatelja Julia Cortazarja je izšel kot petstota knjiga v zbirki Beletrina. Kot ugotavlja Gabriela Babnik, je vsaka interpretacija tega romana po svoje pravilna in hkrati napačna. Kot pojasnjuje Cortázar v Dodatku, je zapopadanje tega poetičnega sveta svojevrstna avantura in torej preizkus za bralca.
AirBeletrinin natečaj za kratko zgodbo 2020

AirBeletrinin natečaj za kratko zgodbo 2020

Airbeletrina, 1. oktober ― AirBeletrina razpisuje tradicionalni natečaj za najboljšo kratko zgodbo. Rok za oddajo prispevkov je 26. oktober 2020. Zmagovalca bomo razglasili 26. novembra 2020 na svečanem dogodku*. Glavna nagrada za zmagovalca je 300 evrov (bruto bruto) in objava prispevka na portalu www.airbeletrina.si. Žirija se lahko odloči še kakšno zgodbo nagraditi z objavo.
LAIBACH (Ptica selivka, 2. del)

LAIBACH (Ptica selivka, 2. del)

Airbeletrina, 28. september ― Marija Jeremić piše o svojih podnajemniških izkušnjah v Ljubljani, kamor se je doselila iz rodnih Užic."Najbolj čudoviti detajli Karlovške 15 so bili labirinti pajčevin, miniaturni okraski na odvrženem lesenem pohištvu, ki je na izdihu obtičalo pred vrati mojega novega stanovanja in, the cherry on top, zaprašen umivalnik v skupnem hodniku, na kateremu je bil še vedno viden napis Laibach," piše o enem izmed stanovanj.
Petra Pogorevc: »Zelo sem vesela, ko mi ljudje rečejo, da so Raca med branjem knjige slišali.«

Petra Pogorevc: »Zelo sem vesela, ko mi ljudje rečejo, da so Raca med branjem knjige slišali.«

Airbeletrina, 25. september ― Dramaturginja, urednica, kritičarka in publicistka Petra Pogorevc se je podpisala pod biografski roman Rac, ki pripoveduje o življenju in ustvarjanju enega najmarkantnejših slovenskih igralcev Radku Poliču. Avtorica je v knjigo, ki razpira Racevo osebno in poklicno pot, prelila tudi njegov sočni jezik, duhovitost, neposrednost in intenzivnost. V biografiji je zapisala mnoge igralčeve spomine, doživljanja, razmišljanja, pa tudi anekdote iz gledališča.
The Flesh Failures*

The Flesh Failures*

Airbeletrina, 23. september ― Psihoporn se tako izkaže kot dopolnitev in nadgraditev opusa, ki je v slovensko literaturo vnesel kar nekaj prepotrebne strasti in, seveda, mesenosti, meni o najnovejši zbirki zgodb Davorina Lenka kritičarka Veronika Šoster.
še novic