Slovenske založbe v primežu pandemije

Slovenske založbe v primežu pandemije

Airbeletrina, 1. junij ― Slovensko založništvo se že dvajset let sooča s finančno stagnacijo, do katere je prišlo zaradi spremenjenih prodajnih poti, upadanja bralcev in povprečne maloprodajne cene za knjigo, predvsem pa zaradi – bralcev knjig.Zdravstvena kriza zaradi pandemije koronavirusa, ki je ohromila marsikatero gospodarsko panogo, je slovenskemu knjižnemu založništvu zadala dodaten udarec.
Brkini

Brkini

Airbeletrina, 29. maj ― Brkini so s svojimi vasicami in ljudmi gotovo najbolj prisrčen del Transverzale. Navkljub vsem silam zgodovine, zaradi katerih je v kakšni vasici danes živih samo polovica hiš, naredijo slikovit vtis.
Aleš Šteger: »Knjiga te lahko nauči, da pri pisanju ne gre za to, kaj ti hočeš, ampak kaj ono hoče s teboj.«

Aleš Šteger: »Knjiga te lahko nauči, da pri pisanju ne gre za to, kaj ti hočeš, ampak kaj ono hoče s teboj.«

Airbeletrina, 27. maj ― »Ta knjiga je bila zame dar. Presenečenje. Na nek način šele gradim odnos do nje. V začetku sem se je celo ustrašil. Za eno leto sem jo dal v predal, saj sem mislil, da bo to le zasebna zabeležka. Nikoli ni nastajala z namenom, da bi bila to knjiga,« pravi o svoji najnovejši knjigi z naslovom Pričevanje Aleš Šteger v intervjuju z Gabrielo Babnik.
Festival, ki je zadel živec časa

Festival, ki je zadel živec časa

Airbeletrina, 23. maj ― Karantena zaradi epidemije nevarne nalezljive bolezni je lahko čas, na katerem poganjajo temna občutja tesnobe, panike, osamljenosti in obupa, lahko je tudi čas za ustvarjalnost, refleksijo in nove začetke. Prav v tem smislu je situacijo, v katero smo vrženi v zadnjih mesecih, razumela založba Beletrina, ki je v času, ko je večina kulturnih organizacij zaprla svoja vrata, zagnala Festival upanja, spletni dogodek, ki je postal prava uspešnica.
Pandemija, zlati čas za branje in e-knjige

Pandemija, zlati čas za branje in e-knjige

Airbeletrina, 22. maj ― V času karantene, ko so bile knjižnice in knjigarne zaprte, je bil edini način, da si izposodimo ali kupimo elektronsko knjigo v slovenskem jeziku 24 ur na dan, 7 dni v tednu, od koderkoli na svetu – Biblos. Od sredine marca Biblos beleži eksponentno rast izposoje, ki verjetno napoveduje tudi dolgoročne spremembe bralnih navad. Pogovarjali smo se z Markom Hercogom, tehničnim direktorjem Beletrine, ki je v Sloveniji največji strokovnjak za področje e-knjige.
Domača knjižnica: Suzana Tratnik

Domača knjižnica: Suzana Tratnik

Airbeletrina, 21. maj ― Današnja domača knjižnica Suzane Tratnik, letošnje nominiranke za nagrado kresnik, je začela nastajati, ko se je pisateljica in prevajalka zaradi študija humanistike preselila v Ljubljano. Z njo je povezana njena osebna zgodovina, med (i)zbranimi deli pa so tudi revije z zgodovinsko in raziskovalno vrednostjo.
AirBeletrinin podkast: beremo z Ano Schnabl

AirBeletrinin podkast: beremo z Ano Schnabl

Airbeletrina, 19. maj ― Ana Schnabl je pisateljica, komparativistka in doktorska študentka filozofije. Njena zbirka kratkih zgodb Razvezani je pred tremi leti prejela nagrado za najboljši knjižni prvenec. Sedaj pa je izšel njen romaneskni prvenec Mojstrovina, o katerem sta se z njo pogovarjali Maja Čakarić in Klara Škrinjar.
Dnevnik covid starca

Dnevnik covid starca

Airbeletrina, 16. maj ― Epidemija koronavirusa je v ljudeh zbudila paniko in strah, kar je močno poslabšalo medčloveške odnose. Še posebej starejši ljudje so postali žrtve predsodkov, o čemer v svojih dveh zgodbah piše Marjan Tomšič.
Kako je karantena spremenila naše bralne navade

Kako je karantena spremenila naše bralne navade

Airbeletrina, 14. maj ― Karantena je prinesla s seboj velike spremembe na knjižnem področju. Navdušeni bralci so sprva svoje čtivo črpali iz domačih knjižnic, ko pa jim je tam knjig »zmanjkalo«, so se preselili na splet. Spletna platforma Biblos še nikoli ni doživela takega obiska kot ravno med epidemijo. Sedaj so knjigarne odprle vrata, čakamo pa še, da začnejo izhajati novi knjižni naslovi.
Huda okužba z literaturo

Huda okužba z literaturo

Airbeletrina, 12. maj ― Na Ptuju že dolgo razsaja virus, ki je veliko bolj prijeten od koronavirusa, ki je trenutno velik del človeštva pognal v karanteno - literarni virus. David Bedrač piše o literarnih pogovorih, ki že sedem let potekajo v ptujskem lokalu MuziKafe.
»Malo je bilo takšnih, ki so delali na ladjah vsaj nekaj let in ostali 'normalni'«.

»Malo je bilo takšnih, ki so delali na ladjah vsaj nekaj let in ostali 'normalni'«.

Airbeletrina, 9. maj ― Čeprav so morja, oceani, ladje, pristanišča in pustolovščine v »eksotičnih« deželah pogosta tema leposlovnih del, je med njimi le malo takšnih, ki bi izpričevale pogled samih pomorščakov na takšna popotovanja. Že iz tega vidika je zelo zanimiv vpogled v življenje in delo na ladji, ki ga v svojem knjižnem prvencu Norci pomorci ponuja nekdanji pomorščak Goroslav Vukšič – Gogo.
Izgubljenost uma v zgodovini

Izgubljenost uma v zgodovini

Airbeletrina, 2. maj ― Zbigniew Herbert je eden najbolj priznanih poljskih pesnikov in esejistov prejšnjega stoletja. Kakor navaja prevajalec Niko Jež na zavihku novega slovenskega izbora iz Herbertove poezije z naslovom Gospod Cogito, je Herbert na Zahodu obveljal kar za zgled »srednjeevropskega« umetnika in intelektualca. Pri Mladinski knjigi je izšla zbirka njegove poezije z naslovom Gospod Cogito.
Fusnote (odlomek)

Fusnote (odlomek)

Airbeletrina, 28. april ― Mojster poezije v prozi Andrej Brvar se predstavlja z že deseto pesniško zbirko, pomenljivo naslovljeno Fusnote. Gre za »zbir fragmentov, ki, iztrgani iz svojih avtohtonih kontekstov, eksplodirajo v ognjemet intenzivnih poetičnih asociacij«, kot je v spremni besedi zapisala Miljana Cunta. Objavljamo odlomek.
še novic