Sonce in dež Posočja in njegove kulinarične zvezde

Sonce in dež Posočja in njegove kulinarične zvezde

Airbeletrina, 12. avgust ― V slovenskem jeziku je pravkar izšla ena najlepših kulinaričnih monografij zadnjega časa – knjiga z naslovom Sonce in dež, ki sta jo skupaj napisali chefinja Ana Roš in novinarka Kaja Sajovic. Najprej je izšla v angleščini pri ugledni založbi Phaidon in doživela lep uspeh, sedaj pa je na voljo slovenskim bralcem. Prinaša osebno zgodbo Ane Roš in njene družine, zgodbe ljudi, ki so povezani z Anino kuharsko potjo in Posočja, pa tudi recepte in celo pesmi. Poleg Ane Roš je knjigo pisala tudi Kaja Sajovic, novinarka RTV Slovenije, ki se je zadnje čase specializirala za področje visoke kulinarike.
Knjiga za katastrofo, ki jo doživljamo

Knjiga za katastrofo, ki jo doživljamo

Airbeletrina, 10. avgust ― Za AirBeletrino je Camusovo Kugo v luči aktualne epidemije koronavirusa prebrala Ana Geršak.»Brati Kugo v prvi polovici leta 2020 se ni zdelo nič drugače kot brati dnevne novice z resneje prizadetih območij. Dolgi opisi izpraznjenih ulic, v sobe zaprtih posameznikov in družin, podobe zaprtih lokalov so se mi v tistem kontekstu zdele skoraj stereotipne,« pravi rezenzentka.
Na dnu intime je spomin

Na dnu intime je spomin

Airbeletrina, 6. avgust ― Paul Celan je eden največjih evropskih pesnikov prejšnjega stoletja, njegova pesniška zapuščina velja za malodane obvezno čtivo za vsakega resnega bralca literature. Zbrane pesmi, ki so izšle pri Beletrini, so prvi integralni prevod Celana v slovenščino. Pogovarjali smo se z Vidom Snojem, ki je ta prevod opravil.
Klasiki: knjige, ki presegajo svoj čas in prostor nastanka

Klasiki: knjige, ki presegajo svoj čas in prostor nastanka

Airbeletrina, 1. avgust ― »Klasični romani in novele so izvrstno, prvovrstno, mojstrsko napisane knjige. V njih je mogoče uživati v vrhunskem slogu, estetiki in kompoziciji, a razlog, da se vračamo k temeljnim literarnim delom je običajno širši. V klasičnih literarnih delih se namreč odpira nek višji, drugačen svet. V njem so zastavljeni globoki, nadčasovni človeški problemi. Gre za vprašanja življenja in smrti, smisla življenja itd.,« o klasiki v literaturi in zakaj jo vedno znova beremo, pravi Janko Kos.
Handke ne objokuje materine smrti, temveč žaluje za njenim neizpolnjenim življenjem

Handke ne objokuje materine smrti, temveč žaluje za njenim neizpolnjenim življenjem

Airbeletrina, 29. julij ― Drobna knjižica z naslovom Žalost onkraj sanj, ki je nedavno izšla pri Beletrini, velja za eno Handkejevih najbolj osebnih knjig. To je knjiga, v kateri ni nič izmišljeno, pravi pisatelj. Kot izvemo na začetku, je nastala leta 1972, Handke jo je začel pisati sedem tednov po tem, ko je mama umrla. Povod za pisanje pa ni bila samo njena smrt, temveč tudi to, kako je umrla. Marija Sivec je namreč pri 51 letih prostovoljno končala življenje, storila je samomor.
Knjiga priznanj: Dušan Čater

Knjiga priznanj: Dušan Čater

Airbeletrina, 25. julij ― Dušan Čater se po nekajletnem premoru med bralce vrača z novo knjigo z naslovom Ekstradeviško (Beletrina), ki je njegov šesti roman. Dogajanje v njem je postavljeno na enega od jadranskih otokov, v njem pa se prepletejo tri časovna obdobja ter zgodba deda mornarja in njegovega vnuka. Na naše povabilo je v Knjigi priznanj razkril nekaj ne najbolj znanih stvari o sebi.
»Njena jutranja halja je bleu de ciel*, barve neba, kamor nič več ne poletita.«

»Njena jutranja halja je bleu de ciel*, barve neba, kamor nič več ne poletita.«

Airbeletrina, 23. julij ― Bookerjev nagrajenec Julian Barnes je knjigo Lege življenja, ki je po izboru časopisa Guardian uvrščena med sto najboljših knjig 21. stoletja, kritiki pa so zanjo zapisali, da potrjuje Barnesovo »čarodejstvo«, spisal več let po smrti soproge Pat Kavangh (2008), tudi literarne zastopnice, s katero sta skupaj preživela trideset let. Tega se ni lotil v dnevniško beletrističnem slogu, temveč v žanrsko raznolikem literarnem delu, razdeljenem na tri poglavja.
Zapletena zgodba s preprostim naslovom

Zapletena zgodba s preprostim naslovom

Airbeletrina, 20. julij ― Novo delo tržaškega zgodovinarja dr. Jožeta Pirjevca, ki ga sam umešča v trilogijo skupaj s svojima knjigama Jugoslovanske vojne 1991–2001 (2003) ter prodajno uspešnico Tito in tovariši (2011), o partizanskem gibanju in narodnoosvobodilnem boju jugoslovanskih narodov je impozantno. In sicer tako po obsegu kot tudi vsebini in avtorjevem znanstvenem, raziskovalnem zamahu.
Šaljivca

Šaljivca

Airbeletrina, 14. julij ― Leta 2019 sta umetnika Maurizio Cattelan in Peter Handke za svoje delo dobila pomembni potrditvi. Njunemu ustvarjanju sta vrednost priznali finančna in mnenjska elita zahodnega sveta. Pozornost, ki sta je bila ob tem deležna, odpira vprašanje o vlogi umetnikove osebnosti, ki je bila v obeh primerih ključna.
Svežina, ki ne zastara

Svežina, ki ne zastara

Airbeletrina, 11. julij ― Ana Svetel pravi, da je roman Marpurgi dober. Ob drugem, tokrat postkarantenskem branju, si je podčrtavala cele odlomke, ob rob pisala klicaje, srčke in komentarje, se, na kratko, večkrat vznemirila. Pravi, da velja danes morda roman razumeti tudi v luči spoznanja, da živahni tokovi idej, ljudi in dobrin, ki se navadno sekajo ravno v urbanih središčih, resda zmeraj prinašajo spremembe in novosti, a te so v vsakem primeru neizogibne.
Stroški in koristi

Stroški in koristi

Airbeletrina, 8. julij ― Slovenci so po dobrih dveh mesecih vladanja JJ-ja že utrujeni. Od stalnih afer. Izrednih stanj. Korupcije. Kraj. Neprofesionalnosti. Kršenja demokratičnih standardov. In ostalega, kar počne vlada. Kot tudi opozicija. Ki ne zmore izvesti niti ene same uspešne interpelacije.
še novic