HIŠA NA HRIBU: PTIČJE PRAVLJICE V GNEZDU

HIŠA NA HRIBU: PTIČJE PRAVLJICE V GNEZDU

Bajalka, 14. avgust ― V sredo, 28. avgusta 2019, vas ob 18. uri vabimo v Žlebe pri Medvodah, kjer bo v okviru HIŠE NA HRIBU Alenka Spacal otrokom pripovedovala pravljice iz avtorske slikanice MODRE PTIČJE MISLI. Avtorica bo ob ptičjih zgodbah razkrila, kako se nekatere male modre pernate junakinje spopadajo z domačimi nalogami ali umivanjem, druge pa sanjarijo o kravatastih igračah, maminem poljubčku ali počitnicah. Nad nami bodo zaprhutale modrosti ptic, ki niso modre samo zaradi modre barve kril. Pravljičarka bo pripovedovala v GNEZDU, skupinski land art skulpturi, ki so jo spletle gnezdilke Zvonka T Simčič, Mateja Kavčič, Mihaela Ciuha ter študentke Akademije za […] Stran HIŠA NA HRIBU: PTIČJE PRAVLJICE V GNEZDU se je prvič pojavila na strani Bajalka.

Preseganje spolnih binarnosti v slikanici KAKO TI JE IME?

Bajalka, 11. junij ― KAKO TI JE IME? je avtorska slikanica o malem polžu, ki še nima imena, ker je pravkar prilezel na svet. Svoje ime si izbira med pogovori z živalmi, ki jih srečuje na svoji poti in spoznava skupaj z njihovimi poimenovanji. Toda pri tem nastopi težava že takoj na začetku, saj polž ne ve, katerega spola je. Ne počuti se ne kot polžje dekle in ne kot polžji fant. Malo polžje bitjece tekom pravljice ugotovi, da si želi ime, ki bi ga lahko imelo kot dekliški polž ali kot fantovska polževka ali pa kot polž in polževka hkrati. Čeprav se sprva […] Stran Preseganje spolnih binarnosti v slikanici KAKO TI JE IME? se je prvič pojavila na strani Bajalka.

Poimenovanja v slikanici KAKO TI JE IME?

Bajalka, 6. maj ― V svojih pravljicah se nadvse rada poigravam s poimenovanji nastopajočih živali. To me je tudi nagovorilo, da sem napisala besedilo za slikanico KAKO TI JE IME?, ki pripoveduje o polžu, ki mu živali pomagajo izbrati ime. V dialogih z različnimi živalmi, ki jih polž srečuje na svoji poti, spoznava njihova raznolika imena. Ob tem so izpostavljene začetne črke imen, zato je to tudi abecedna slikanica, o čemer sem pisala v spletnem besedilu Abeceda v slikanici KAKO TI JE IME?. Ob moji prvi slikanici z naslovom Mavrična maškarada je za večino ostalo skrivnostno dejstvo izvora polževega imena, ki se želvi predstavi […] Stran Poimenovanja v slikanici KAKO TI JE IME? se je prvič pojavila na strani Bajalka.
Galerija Instituta “Jožef Stefan” – Alenka Spacal: BAJALKINE ILUSTRACIJE

Galerija Instituta “Jožef Stefan” – Alenka Spacal: BAJALKINE ILUSTRACIJE

Bajalka, 1. februar ― V Galeriji Instituta »Jožef Stefan« so na ogled ilustracije iz treh avtorskih slikanic Alenke Spacal: Mavrična maškarada, Kako ti je ime? in Modre ptičje misli. Razstavljenih je tudi nekaj najnovejših ilustracij iz nastajajoče slikanice Fižolčica beži pred fižolovo juho, ki bo izšla septembra 2019. Razstava je v Galeriji Instituta »Jožef Stefan« na Jamovi 39 v Ljubljani na ogled med 14. januarjem in 14. februarjem 2019. Besedilo za razstavni katalog je napisala kustosinja Tatjana Pregl Kobe. Fotografije je na otvoritvi posnel Marjan Verč. Stran Galerija Instituta “Jožef Stefan” – Alenka Spacal: BAJALKINE ILUSTRACIJE se je prvič pojavila na strani Bajalka.
Razstava ilustracij Alenke Spacal na Filozofski fakulteti

Razstava ilustracij Alenke Spacal na Filozofski fakulteti

Bajalka, 30. september 2018 ― Ob izidu slikanice MODRE PTIČJE MISLI vas vabimo na ogled razstave ilustracij Alenke Spacal, ki bo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Otvoritev bo v četrtek, 4. oktobra, ob 10.30 v 5. nadstropju Filozofske fakultete. Razstava bo na ogled do 4. novembra 2018. Stran Razstava ilustracij Alenke Spacal na Filozofski fakulteti se je prvič pojavila na strani Bajalka.
Pripovedovanje in razstava ilustracij iz MODRIH PTIČJIH MISLI v Knjigarni LGL

Pripovedovanje in razstava ilustracij iz MODRIH PTIČJIH MISLI v Knjigarni LGL

Bajalka, 26. september 2018 ― Ob izidu avtorske slikanice MODRE PTIČJE MISLI vas vabimo na razstavo originalnih ilustracij Alenke Spacal, ki bodo v Knjigarni Lutkovnega gledališča Ljubljana na ogled od 5. oktobra do 5. novembra 2018. Avtorska slikanica MODRE PTIČJE MISLI, ki bo v začetku oktobra izšla pri Bajalki, prinaša devet duhovitih ptičjih zgodb. Nekatere male modre pernate junakinje se učijo brati, druge se spopadajo z domačimi nalogami ali umivanjem, nekatere pa sanjarijo o kravatastih igračah, maminem poljubčku ali počitnicah. Stran Pripovedovanje in razstava ilustracij iz MODRIH PTIČJIH MISLI v Knjigarni LGL se je prvič pojavila na strani Bajalka.

Abeceda v slikanici KAKO TI JE IME?

Bajalka, 23. september 2018 ― Slikanica KAKO TI JE IME? je bila ustvarjena kot svojevrstna abeceda. Na začetku pisanja sem se osredotočila predvsem na temo poimenovanja in na temo spola. Med samim snovanjem so se mi ob izbiranju posameznih imen naenkrat zazdele nadvse pomembne tudi začetne črke, ki sem jih nato posebej izpostavila tako v besedilu kot tudi na ilustracijah. Na skoraj vsaki ilustraciji je v desnem zgornjem kotu v mozaičnem stilu naslikana ena črka. Posamezna črka predstavlja začetno črko imena določene živali, kot na primer K pri kobilici Katici. Kjer je omenjenih več črk, so te pomanjšane in vključene v ozadje ilustracije, na primer […] Stran Abeceda v slikanici KAKO TI JE IME? se je prvič pojavila na strani Bajalka.
Abeceda ob začetku šolskega leta

Abeceda ob začetku šolskega leta

Bajalka, 8. september 2018 ― V soboto, 8. septembra, vas ob 11. uri vabimo v Čitalnico na dvorišču Vetrinjskega dvora v Mariboru, kjer bo Alenka Spacal pripovedovala pravljico KAKO TI JE IME?. Ob začetku šolskega leta nam bo pravljičarka Alenka Spacal, ki svoje pravljice piše, ilustrira in pripoveduje, v Čitalnici na dvorišču predstavila svojo najnovejšo avtorsko slikanico z naslovom KAKO TI JE IME?. Slikanica, ki je spomladi izšla pri Bajalki, je bila kot svojevrstna abeceda ustvarjena predvsem za otroke, ki se spoznavajo s črkami in se učijo brati. Stran Abeceda ob začetku šolskega leta se je prvič pojavila na strani Bajalka.
Nova ptičja zgodba iz »Modrih ptičjih misli« v majski številki CICIBANA

Nova ptičja zgodba iz »Modrih ptičjih misli« v majski številki CICIBANA

Bajalka, 24. maj 2018 ― Že veste, kako se mala modra sraka za domačo nalogo na pamet uči modro ptičjo misel? Ptičjo pravljico z naslovom »Domača naloga« lahko preberete v majski številki Cicibana. V Cicibanu so izšle tri ptičje zgodbe, ki jih je napisala in ilustrirala Alenka Spacal: Alenka Spacal, Domača naloga«, Ciciban, 9, maj 2018, str. 18–19   Alenka Spacal, »Mala modra šoja se uči brati«, Ciciban, 9, maj 2016, str. 24–25   Alenka Spacal, »Modra čaplja in črnoglavka dočakata počitnice«, Ciciban, 10, junij 2016, str. 24–25   Jeseni bodo ptičje pravljice izšle pri Bajalki v avtorski slikanici z naslovom Modre ptičje misli. Avtorska slikanica Modre ptičje misli prinaša […] Stran Nova ptičja zgodba iz »Modrih ptičjih misli« v majski številki CICIBANA se je prvič pojavila na strani Bajalka.
»KAKO TI JE IME?«: Razstava ilustracij Alenke Spacal v SOT 24,5

»KAKO TI JE IME?«: Razstava ilustracij Alenke Spacal v SOT 24,5

Bajalka, 15. maj 2018 ― Vabimo vas na ogled razstave ilustracij Alenke Spacal iz njene najnovejše avtorske slikanice Kako ti je ime?. Otvoritev razstave, ki jo organizira YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa, bo 17. maja 2018, ob 19.30 v SOT 24,5 na Metelkovi. Stran »KAKO TI JE IME?«: Razstava ilustracij Alenke Spacal v SOT 24,5 se je prvič pojavila na strani Bajalka.
Medijske objave o slikanici KAKO TI JE IME?

Medijske objave o slikanici KAKO TI JE IME?

Bajalka, 14. maj 2018 ― V oddaji »Svet kulture« je v majskem literarnem trojčku za otroke in mladostnike Simona Kopinšek predstavila avtorsko slikanico Alenke Spacal Kako ti je ime?. Oddajo, ki je bila na Arsu, 3. programu Radia Slovenija, na sporedu 7. maja 2018, lahko poslušate v radijskem arhivu. Stran Medijske objave o slikanici KAKO TI JE IME? se je prvič pojavila na strani Bajalka.

Slikanica kot klasična oblika knjige za otroke

Bajalka, 7. april 2018 ― Zakaj zagovarjamo slikanico kot klasično obliko knjige za otroke? Ker verjamemo, da so natisnjene knjige še vedno prva oblika umetnosti, s katero se srečajo otroci, ko še ne znajo sami brati. Stran Slikanica kot klasična oblika knjige za otroke se je prvič pojavila na strani Bajalka.
še novic