Feministična razstava v Moderni galeriji

Feministična razstava v Moderni galeriji

Bajalka, 21. april ― »Vedno na voljo: Feministične pozicije v vizualni umetnosti iz Slovenije«, Moderna galerija, Ljubljana, 27. oktober 202321. april 2024. Alenka Spacal se na razstavi predstavlja z ilustracijami iz petih avtorskih slikanic: Plastelinčica in časopis (2022), Fižolčica beži pred fižolovo juho (2019), Modre ptičje misli (2018), Kako ti je ime? (2018) in Mavrična maškarada (2013).       Pisateljica in ilustratorka vpeljuje feministične vsebine na subtilen način tudi v dela za otroke. V svojih slikanicah poskuša vzbuditi otrokovo občutljivost za tematike spola. Mavrična maškarada (2013) velja za prvo slovensko LGBTQ slikanico. Ob igrivi metaforiki preoblačenja spodbuja k premisleku o doživljanju lastnega spola. […] Stran Feministična razstava v Moderni galeriji se je prvič pojavila na strani Bajalka.
Fižolčica v Pokrajinskem muzeju Maribor

Fižolčica v Pokrajinskem muzeju Maribor

Bajalka, 17. december 2023 ― RAZSTAVA ILUSTRACIJ IN PRIPOVEDOVANJA V POHORSKI DIMNICI 7. december 202311. januar 2024, Pokrajinski muzej Maribor V Pokrajinskem muzeju Maribor so v okviru projekta GUGALNIK IDEJ decembra ob razstavi ilustracij iz slikanice Fižolčica beži pred fižolovo juho organizirana tudi pripovedovanja za otroke. Ilustracije iz avtorske slikanice Fižolčica beži pred fižolovo juho, na katerih so upodobljeni parketi in pohištvo iz starih meščanskih stanovanj, so obešene na lesene stene rustikalne pohorske dimnice. Takšno pravljično prizorišče nam omogoča, da skupaj z otroki domišljijsko vstopamo v starodavne čase in ob stari leseni mizi podoživljamo, kako so si nekdaj ob večerih, ko je v ognjišču gorel ogenj, […] Stran Fižolčica v Pokrajinskem muzeju Maribor se je prvič pojavila na strani Bajalka.
Pripovedovanje in praznična delavnica v Moderni galeriji

Pripovedovanje in praznična delavnica v Moderni galeriji

Bajalka, 13. december 2023 ― V soboto, 9. decembra 2023 sem v okviru Kluba minimalistov in minimalistk MODERNE GALERIJE otrokom pripovedovala iz slikanic Plastelinčica in časopis, Fižolčica beži pred fižolovo juho in Modre ptičje misli. Lep občutek je, ko lahko pripoveduješ pred izborom ilustracij iz vseh svojih slikanic.                               Po pripovedovanju so otroci ustvarili čudovite pisane figurice iz plastelina. Hvala Luciji Cvjetković za povabilo in prijetno vzdušje na praznični delavnici.             Na skupinski razstavi z naslovom Vedno na voljo: Feministične pozicije v vizualni umetnosti v Sloveniji, ki […] Stran Pripovedovanje in praznična delavnica v Moderni galeriji se je prvič pojavila na strani Bajalka.
29. Bienale ilustracije v Bratislavi (BIB 2023)

29. Bienale ilustracije v Bratislavi (BIB 2023)

Bajalka, 29. november 2023 ― Ilustracije iz Bajalkine slikanice Plastelinčica in časopis so med 4. oktobrom in 3. decembrom 2023 razstavljene na 29. Bienalu ilustracije v Bratislavi (BIB 2023).            Mednarodna žirija je na razstavo uvrstila 10 ilustratork in ilustratorjev iz Slovenije. Pogoj za prijavo je bila izdana knjiga. Ilustratorska sekcija, ki deluje v okviru Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, pošilja na BIB prijave od leta 1993, za kar skrbi Irena Majcen. Slovenijo letos zastopamo: Suzi Bricelj, Andreja Gregorič, Ivan Mitrevski, Eva Mlinar, Boštjan Plesničar, Lila Prap, Alenka Spacal, Hana Stupica, Peter Škerl in Ana Zavadlav.                    […] Stran 29. Bienale ilustracije v Bratislavi (BIB 2023) se je prvič pojavila na strani Bajalka.
BAJALKINE ILUSTRACIJE v Galeriji Magazin nad Mestno knjižnico in čitalnico Idrija

BAJALKINE ILUSTRACIJE v Galeriji Magazin nad Mestno knjižnico in čitalnico Idrija

Bajalka, 24. marec 2023 ― Alenka Spacal: BAJALKINE ILUSTRACIJE, Galerija Magazin nad Mestno knjižnico in čitalnico Idrija, 23. marec–10. april 2023 Ilustratorka Alenka Spacal se v Galeriji Magazin predstavlja z ilustracijami iz štirih avtorskih slikanic, ki so izšle pri Bajalki: Plastelinčica in časopis, Fižolčica beži pred fižolovo juho, Modre ptičje misli in Kako ti je ime?. Na razstavi bo posebna pozornost namenjena ilustracijam iz najnovejše avtorske slikanice z naslovom Plastelinčica in časopis. Avtorica je igrive domišljijske like najprej oblikovala v raznobarvnih odtenkih plastelina. Natančno izdelani modelčki so ji v nadaljnjem procesu ustvarjanja slikanice služili kot predloge za ilustratorsko upodabljanje antropomorfnih likov iz družine Plastelinkovih. Glavna […] Stran BAJALKINE ILUSTRACIJE v Galeriji Magazin nad Mestno knjižnico in čitalnico Idrija se je prvič pojavila na strani Bajalka.

Časopisna kultura

Bajalka, 1. december 2022 ― Vetrinjski dvor, Maribor, 2. december 202210. januar 2023. Otvoritev razstave ilustracij bo v petek, 2. decembra 2022, ob 19. uri. Pravljična bitja, ki nastopajo v slikanici Plastelinčica in časopis, so Plastelinkovi. Kot pove že ime, jih je Alenka Spacal oblikovala iz plastelina, da so ji pri ustvarjanju ilustracij služili kot modeli. Ob pripovedovanjih jih pokaže tudi otrokom, saj srečanje v živo zanje predstavlja prav posebno doživetje; otroci si jih lahko ogledujejo, se povežejo z njimi in morda v svoji domišljiji že snujejo njihove nove prigode in zgodbe. Čeprav Plastelinkove lahko srečamo kjer koli, obstaja večja verjetnost, da jih bomo prej […] Stran Časopisna kultura se je prvič pojavila na strani Bajalka.
Vetrinjski dvor: Razstava ilustracij ČASOPISNA KULTURA

Vetrinjski dvor: Razstava ilustracij ČASOPISNA KULTURA

Bajalka, 30. oktober 2022 ― Vetrinjski dvor, Maribor, 2. december 202210. januar 2023. Otvoritev razstave bo v petek, 2. decembra 2022, ob 19. uri. Alenka Spacal bo v sklopu festivala Vilinsko mesto pripovedovala iz slikanice PLASTELINČICA IN ČASOPIS 9. decembra, ob 17. uri. Na razstavi ČASOPISNA KULTURA bodo na ogled originalne ilustracije iz najnovejše avtorske slikanice Alenke Spacal z naslovom PLASTELINČICA IN ČASOPIS (Bajalka, 2022). Slikanica seznanja otroke z umetnostnim vidikom kulture ob hudomušnih likih iz plastelina in stvaritvah iz časopisa, torej v jeziku, ki jim je blizu in ga lahko razumejo. Tovrstne podobe spodbujajo pri otrocih njihovo lastno domišljijo in ustvarjalnost. Ilustracije predstavljajo posvetilo časopisni kulturi. Žal […] Stran Vetrinjski dvor: Razstava ilustracij ČASOPISNA KULTURA se je prvič pojavila na strani Bajalka.
Knjižnica OŠ Franceta Prešerna v Mariboru: Ilustratorska razstava ČASOPISNA KULTURA

Knjižnica OŠ Franceta Prešerna v Mariboru: Ilustratorska razstava ČASOPISNA KULTURA

Bajalka, 7. oktober 2022 ― Knjižnica OŠ Franceta Prešerna v Mariboru, 26. september–30. november 2022       V knjižnici OŠ Franceta Prešerna v Mariboru so na ogled ilustracije iz avtorske slikanice PLASTELINČICA IN ČASOPIS, ki jo je ustvarila Alenka Spacal. Avtorica je vse naslikane figurice predhodno oblikovala iz plastelina. Plastelinčica iz družine Plastelinkovih spoznava kulturo ob časopisu in metafori ure. Mama Plastelema ji odgovarja na vprašanje: »Kaj je to kultura?«. S prijateljico Plastelinkico pa iz časopisnega papirja ustvarjata igrače, ki so prave umetnine. Njun bajni svet predstavlja poklon časopisni kulturi. Alenka Spacal ilustrira v klasičnih slikarskih tehnikah akvarela in akrila. V času, ko se tudi […] Stran Knjižnica OŠ Franceta Prešerna v Mariboru: Ilustratorska razstava ČASOPISNA KULTURA se je prvič pojavila na strani Bajalka.
Ura pravljic z Bajalko v Knjižnici Prežihov Voranc

Ura pravljic z Bajalko v Knjižnici Prežihov Voranc

Bajalka, 28. september 2022 ― V četrtek, 29. septembra, ob 17. uri vabimo v Knjižnico Prežihov Voranc (Mestna knjižnica Ljubljana) na URO PRAVLJIC Z BAJALKO. Pravljičarka Alenka Spacal bo otrokom pripovedovala pravljice iz svojih avtorskih slikanic: Plastelinčica in časopis, Fižolčica beži pred fižolovo juho ter Modre ptičje misli. V najnovejši slikanici Plastelinčica iz družine Plastelinkovih spoznava kulturo ob časopisu in metafori ure. Mama Plastelema ji odgovarja na vprašanje: »Kaj je to kultura?«. S prijateljico Plastelinkico pa iz časopisnega papirja ustvarjata igrače, ki so prave umetnine. Njun bajni svet predstavlja poklon časopisni kulturi. Avtorica je vse naslikane figurice predhodno oblikovala iz plastelina.       Alenka Spacal svoje […] Stran Ura pravljic z Bajalko v Knjižnici Prežihov Voranc se je prvič pojavila na strani Bajalka.

Avtorska slikanica FIŽOLČICA BEŽI PRED FIŽOLOVO JUHO

Bajalka, 19. avgust 2021 ― Obožujem fižolovo juho. Ko sem bila majhna, sem zbirala raznobarvna fižolova zrna. Sadila sem jih k lončnicam in čakala, da so vzklila. Ker me še vedno navdušujejo čudovite barve in vzorčki fižolov, sem si izmislila pravljico o mali modri Fižolčici. Pravzaprav se je Fižolčica kar sama prikotalila do mene, ko sem pred nekaj leti za darilo dobila skodelo tako lepih modrih fižolčkov, da mi jih je bilo žal samo pojesti v juhi. Začela sem jih slikati v vseh njihovih modrikastih odtenkih. Tako je nastala moja četrta avtorska slikanica z naslovom Fižolčica beži pred fižolovo juho, ki pripoveduje o potovanju fižolovega […] Stran Avtorska slikanica FIŽOLČICA BEŽI PRED FIŽOLOVO JUHO se je prvič pojavila na strani Bajalka.
Pravljični pobeg s Fižolčico

Pravljični pobeg s Fižolčico

Bajalka, 27. oktober 2020 ― ULIČNA RAZSTAVA IZ SLIKANICE FIŽOLČICA BEŽI PRED FIŽOLOVO JUHO 20.–29. oktober 2020, središče Maribora Pod okriljem festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru je v organizaciji MKC Maribor po mestnem središču med 20. in 29. oktobrom 2020 na ogled ulična razstava iz slikanice Fižolčica beži pred fižolovo juho. Plakatna akcija je bila zaradi letošnjih izrednih ukrepov prestavljena iz aprilskega termina na oktober. Ulično razstavo sedmih plakatov naj bi pospremili pravljični sprehodi za vrtčevske otroke in za posamezne družine. A žal so zaradi epidemije odpovedana vsa pripovedovanja. Obljubljamo, da se bo Fižolčica do otrok v vrtce prikotalila takoj, ko bo to mogoče.     […] Stran Pravljični pobeg s Fižolčico se je prvič pojavila na strani Bajalka.
21. Festival Letni oder Ruše 2020: Pohorska pravljica

21. Festival Letni oder Ruše 2020: Pohorska pravljica

Bajalka, 14. avgust 2020 ― ALENKA SPACAL IN ZDENKA GAJSER: FIŽOLJE PRAVLJICE Ker se bliža čas obiranja fižola, bosta Bajalkini pravljičarki otrokom pripovedovali fižolje pravljice v soboto, 15. avgusta, ob 17. uri  v Parku pred Občino Ruše. Alenka Spacal bo povedala pravljico iz svoje najnovejše avtorske slikanice FIŽOLČICA BEŽI PRED FIŽOLOVO JUHO. Pravljičarka obožuje fižolovo juho. Ko je bila majhna, je zbirala raznobarvna fižolova zrna. Sadila jih je k lončnicam in čakala, da so vzklila. Ker jo še vedno navdušujejo čudovite barve in vzorčki fižolov, si je izmislila pravljico o mali modri fižolčici, ki pobegne iz sklede s fižoli. Ko se na svojem begu kotali po […] Stran 21. Festival Letni oder Ruše 2020: Pohorska pravljica se je prvič pojavila na strani Bajalka.

Koronakultura – Intervju: Alenka Spacal, ilustratorka in pisateljica

Bajalka, 19. april 2020 ― Na strani Galerije Media Nox (MKC Maribor) se v rubriki KORONAKULTURA zadnje tedne sliši glas samozaposlenih v kulturi. Intervjuje z umetnicami je pripravila Petra Čeh.   Alenka Spacal (1975) je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka. Diplomirala in magistrirala je iz filozofije ter doktorirala iz sociologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Kot samozaposlena v kulturi deluje pod okriljem Bajalke, zavoda za založništvo in umetnost pripovedovanja. Ustvarila je štiri avtorske slikanice: MAVRIČNA MAŠKARADA (2013), KAKO TI JE IME? (2018), MODRE PTIČJE MISLI (2018) in FIŽOLČICA BEŽI PRED FIŽOLOVO JUHO (2019). Avtorica svoje pravljice pripoveduje otrokom ob ilustracijah. Razstavlja na samostojnih in skupinskih […] Stran Koronakultura – Intervju: Alenka Spacal, ilustratorka in pisateljica se je prvič pojavila na strani Bajalka.
Dan zlatih knjig

Dan zlatih knjig

Bajalka, 20. september 2019 17. september je Dan zlatih knjig, ko se začenja branje za Bralno značko. Dan zlatih knjig pri Bajalki letos praznujemo s pripovedovanjem MODRIH PTIČJIH MISLI v treh osnovnih šolah: v OŠ Miklavž na Dravskem polju (16. 9.), v OŠ Borcev za severno mejo (17. 9.) in v OŠ Tabor I (19. 9.). Knjižničarkam Miri Lorber, Klari Napast, Barbari Škrbić in Metki Lovišček se zahvaljujem za povabila in prisrčne sprejeme v šolskih knjižnicah. Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS je letos prvošolkam in prvošolcem po vsej Sloveniji podarilo slikanico Svetlane Makarovič Škrat Kuzma dobi nagrado. Slikanico je ilustriral Tomaž Lavrič. Sama […] Stran Dan zlatih knjig se je prvič pojavila na strani Bajalka.
HIŠA NA HRIBU 2019: PTIČJE PRAVLJICE V GNEZDU

HIŠA NA HRIBU 2019: PTIČJE PRAVLJICE V GNEZDU

Bajalka, 14. avgust 2019 ― V sredo, 28. avgusta 2019, sem v Žlebe pri Medvodah v okviru HIŠE NA HRIBU otrokom pripovedovala pravljice iz avtorske slikanice MODRE PTIČJE MISLI. Ko sva lani z Zvonko T Simčič skupaj oblikovali mojo avtorsko slikanico MODRE PTIČJE MISLI, si nisem mogla niti zamišljati, da bom ptičje pravljice otrokom kdaj pripovedovala v pravem gnezdu. A včasih se v življenju na pravi način preplete več dejavnikov. Neskončno vesela sem bila povabila k HIŠI NA HRIBU, ki jo je letos temeljno zaznamovalo prav gnezdo, ki so ga spletle Zvonka T Simčič, Mateja Kavčič, Mihaela Ciuha ter študentke ALUO: Eva Bevec, Lara Mastnak in […] Stran HIŠA NA HRIBU 2019: PTIČJE PRAVLJICE V GNEZDU se je prvič pojavila na strani Bajalka.
še novic