Noč ima svojo moč 2020

Tehniški muzej Slovenije, 5. junij ― Projekt NOČ IMA SVOJO MOČ Z veseljem sporočamo, da je Evropska komisija potrdila skupen projekt konzorcija partnerjev Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo in Tehniški muzej Slovenije z naslovom »Noč ima svojo moč«. Cilj projekta »Noč ima svojo moč« je zasnovati skupek aktivnosti, ki jih bomo izvedli v okviru [...] The post Noč ima svojo moč 2020 appeared first on TMS - Tehniški muzej Slovenije.

Zložljiv prenosni pisalni stroj Corona

Tehniški muzej Slovenije, 2. junij ― V tem času pandemije je verjetno ena najpogosteje uporabljanih besed »corona«. Pomenov te besede je več, večina se nanaša na »krona« nečesa (iz šp.). Corona pa je tudi ime majhnega zložljivega mehanskega pisalnega stroja, ki je precejšnja redkost in prava »krona« med pisalnimi stroji. Hranimo ga v zbirki Tehniškega muzeja Slovenija in je trenutno na [...] The post Zložljiv prenosni pisalni stroj Corona appeared first on TMS - Tehniški muzej Slovenije.

Intervju z izumiteljem Petrom Florjančičem

Tehniški muzej Slovenije, 11. maj ― Za namen gostovanja naše razstave "Znanje brez meja" v Clevelandu v ZDA smo posneli intervju z inovatorjem Petrom Florjančičem, v katerem nam je zaupal izkušnje in povezave z ZDA. Spregovoril je o obisku New Yorka in sodelovanju z ikono v svetu kozmetike Elisabeth Arden, o sorodstvu z astronavtko Sunito Williams, o (ne)znanju angleščine in o [...] The post Intervju z izumiteljem Petrom Florjančičem appeared first on TMS - Tehniški muzej Slovenije.

Zvok in slika Ljubljane v času koronavirusa

Tehniški muzej Slovenije, 5. maj ― Sodelavca muzeja sta v Ljubljani dokumentirala spremenjeno zvočno krajino mesta v času koronavirusa. Nastali so zvočni in video posnetki izbranih lokacij v mestu (Tržaška cesta, Slovenska cesta, Čopova ulica, Železniška in Avtobusna postaja, Stari trg), kjer ponavadi prevladuje hrup prometa in vrvež ljudi. Snemanje se bo ponovilo na istih lokacijah, ko se bo življenje [...] The post Zvok in slika Ljubljane v času koronavirusa appeared first on TMS - Tehniški muzej Slovenije.

110 let glasila Lovec

Tehniški muzej Slovenije, 21. april ― Slovenski lovci v letošnjem letu praznujejo 110 letnico izhajanja glasila Lovec. Prva številka glasila je pod imenom Lovec, s podnaslovom List za lov in ribarstvo, izšla konec januarja 1910. Prvo likovno zasnovo za naslovnico je izdelal dr. Miljutin Zarnik, enaka je ostala do konca leta 1914. Izdaja ni bila preprosta naloga, ne v vsebinskem, ne [...] The post 110 let glasila Lovec appeared first on TMS - Tehniški muzej Slovenije.

Sodelujte pri razstavi Tehnika za šport in razstavi o svetlobi

Tehniški muzej Slovenije, 21. april ― Za konec leta pripravljamo razstavo "Tehnika za šport", na kateri bomo predstavili slovenske proizvajalce športnih pripomočkov vseh športnih panog. Zbiramo predmete slovenskih podjetij kot so: Alpina, Planika, Toper, Rašica, Pletenina, El-Kroj, Mont, Športoprema Ljubljana, Planica Šport, Dedra, Goltes, Slatnar, Dali, Prijon, kolesa Remec … Izdelkov tovarne Elan tokrat ne zbiramo, ker smo to blagovno znamko [...] The post Sodelujte pri razstavi Tehnika za šport in razstavi o svetlobi appeared first on TMS - Tehniški muzej Slovenije.

Zbiramo predmete za razstavo Tehnika za šport

Tehniški muzej Slovenije, 21. april ― Za konec leta pripravljamo razstavo o slovenskih proizvajalcih športnih pripomočkov vseh športnih panog. Zbiramo predmete slovenskih podjetij kot so: Alpina, Planika, Toper, Rašica, Pletenina, El-Kroj, Mont, Športoprema Ljubljana, Planica Šport, Dedra, Goltes, Slatnar, Dali, Prijon, kolesa Remec ... Izdelkov tovarne Elan tokrat ne zbiramo, ker smo to blagovno znamko že predhodno muzeološko obdelali. Za več [...] The post Zbiramo predmete za razstavo Tehnika za šport appeared first on TMS - Tehniški muzej Slovenije.

Zbiramo fotografije modrega neba

Tehniški muzej Slovenije, 21. april ― Po zelo odmevni razstavi "Skoraj vse o zvoku" smo se odločili, da se lotimo še svetlobe, ki je za ljudi še precej pomembnejša od zvoka, saj največ informacij iz okolice prejemamo ravno z njenim posredovanjem. Zelo zanimiva, napeta in polna preobratov je zgodba o tem, kako so ljudje svetlobo spoznavali od davnih časov vse do [...] The post Zbiramo fotografije modrega neba appeared first on TMS - Tehniški muzej Slovenije.

Zvoki v muzeju v času koronavirusa

Tehniški muzej Slovenije, 14. april ― Zvočna krajina je v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri te dni popolnoma drugačna od običajne. Namesto vrveža obiskovalcev se oglaša narava. Sliši se samo petje številnih ptičev in šumenje reke Bistre. Ko bodo muzejska vrata zopet na stežaj odprta, bomo snemanje ponovili na isti ločki. Le kaj bomo slišali? Posnel: Boštjan Troha Besedilo: Irena Marušič [...] The post Zvoki v muzeju v času koronavirusa appeared first on TMS - Tehniški muzej Slovenije.

Tehniški dan Muzeja pošte in telekomunikacij na daljavo

Tehniški muzej Slovenije, 14. april ― V času, ko pouk poteka na daljavo, smo v Tehniškem muzeju Slovenije za vas pripravili gradivo, ki ga lahko uporabite za lažjo organizacijo in pripravo učnih gradiv za učence. Ker je Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu do nadaljnjega zaprt za obiskovalce, smo za vas pripravili tri predloge za tehniški dan na daljavo. Prvi [...] The post Tehniški dan Muzeja pošte in telekomunikacij na daljavo appeared first on TMS - Tehniški muzej Slovenije.

Samooskrba s hrano v času koronavirusa

Tehniški muzej Slovenije, 14. april ― V Ljubljani, samo streljaj od mestnega jedra, so se ohranila območja, ki so poznana po pridelavi zelenjave. Eno takih so Savlje, od koder sta posnetka zalivanja zelenjave v rastlinjaku in delo s traktorjem na polju. Seveda ti prizori niso nič novega, podobno se dogaja leto za letom. Ampak v zadnjih tednih vidimo čisto vsakdanje [...] The post Samooskrba s hrano v času koronavirusa appeared first on TMS - Tehniški muzej Slovenije.
Nove pridobitve v času koronavirusa

Nove pridobitve v času koronavirusa

Tehniški muzej Slovenije, 14. april ― Kljub temu, da smo muzeji v času koronavirusa zaprti za obiskovalce, muzealci nadaljujemo s poslanstvom in skrbimo za ohranjanje kulturne dediščine. V Tehniškem muzeju Slovenije smo se te dni zelo razveselili nove donacije. Družina lanskega novembra preminulega Antona Mavretiča nam je iz ZDA poslala nekaj njegovih predmetov, ki bodo postali del naših zbirk. Vrhunski slovenski [...] The post Nove pridobitve v času koronavirusa appeared first on TMS - Tehniški muzej Slovenije.
110 letnica Mednarodne lovske razstave na Dunaju

110 letnica Mednarodne lovske razstave na Dunaju

Tehniški muzej Slovenije, 10. april ― Letos mineva 110 let od odprtja Mednarodne lovske razstave, ki se je na Dunaju odvijala leta 1910. Pri pripravi slovenskega dela razstave sta na pobudo kranjskega deželnega zbora sodelovali obe osrednji lovski organizaciji, Kranjsko društvo za varstvo lova in Slovensko lovsko društvo. Predstavili sta slovensko divjad in »zverinjad«, ponazorili mrhovišča kneza Windischgraetza na Planini [...] The post 110 letnica Mednarodne lovske razstave na Dunaju appeared first on TMS - Tehniški muzej Slovenije.

E-kataloga: Zgodbe iz poštne torbe in Zgodbe iz šolske torbe

Tehniški muzej Slovenije, 7. april ― V Muzeju pošte in telekomunikacij smo v letih 2016 in 2019 sodelovali z učenci in mentorjem zgodovinskega krožka Osnovne šole Polhov Gradec in pripravili dve občasni razstavi Zgodbe iz poštne torbe in Zgodbe iz šolske torbe. Za vas smo pripravili dva e-kataloga, v katerih si lahko preberete o tem, kako so nekdaj prenašali pošto [...] The post E-kataloga: Zgodbe iz poštne torbe in Zgodbe iz šolske torbe appeared first on TMS - Tehniški muzej Slovenije.

Zvoki v času koronavirusa

Tehniški muzej Slovenije, 1. april ― Evropski projekt Sounds of Changes, v katerem je Tehniški muzej Slovenije sodeloval s petimi evropskimi muzeji, se je sicer zaključil lansko jesen. Zaradi razmer, v katerih smo se po celem svetu znašli zaradi virusa COVID-19, se je tudi zvočna krajina vsakdanjega življenja nenadoma drastično spremenila. Zato poskušamo ujeti neponovljive trenutke, ko zvoki narave postajajo tudi [...] The post Zvoki v času koronavirusa appeared first on TMS - Tehniški muzej Slovenije.
Projekt: gostovanje razstave Znanje brez meja v ZDA

Projekt: gostovanje razstave Znanje brez meja v ZDA

Tehniški muzej Slovenije, 1. april ― V letošnjem juniju smo se v Tehniškem muzeju Slovenije veselili gostovanja naše razstave Znanje brez meja v Clevelandu v ZDA. Trenutna situacija nam seveda je nekoliko prekrižala načrte, a delo na prilagajanju in dopolnjevanju vsebin vseeno poteka dalje. Pravočasno smo uspeli posneti intervjuja z inovatorjem Petrom Florjančičem, v katerem nam je zaupal izkušnje in povezave [...] The post Projekt: gostovanje razstave Znanje brez meja v ZDA appeared first on TMS - Tehniški muzej Slovenije.
še novic