31. grafični bienale tudi v Galeriji Jakopič!

MGML, 7. oktober 2015 ― Vse do 3. decembra 2015, si lahko na 13 različnih lokacijah v Ljubljani ogledate 31. grafični bienale, ki so ga letošnji organizatorji naslovili Nad tabo/ti (Over you/you), kar je hkrati grafična podoba in poziv k razpravi o grafični umetnosti in njeni temeljni karakteristiki – reprodukciji. Kar 60 let je minilo od prve edicije, na kar opomni tudi naslov razstave v Galeriji Jakopič: Ljubljana, 1955, ki predstavlja umetniško interpretacijo zgodovine grafičnega bienala v Ljubljani.

Narobe obrnjeno – trikotnik med umetniki, ustanovami in državo

MGML, 4. oktober 2015 ― Kot je za oddajo Osmi dan, TV Slovenija, povedala kustosinja Suzana Milevska z razstavo Narobe obrnjeno – ne tako bela kocka "skušamo preučiti različne možnosti na teoretični ravni, preveriti diskurz institucionalne kritike v drugem kontekstu, ki ni toliko kulturni, ampak bolj politični kontekst. Izvirni dve generaciji institucionalne kritike sta se bolj ukvarjali z ustanovami v smislu nepopolnosti, o kateri sem govorila na podlagi primera bele kocke. V naši regiji, kot se je izkazalo, ni šlo le za odnose med ustanovami in umetniki, o tem, koliko se vlogi enih in drugih prekrivata ali razlikujeta, tu imamo trikotnik, ki ga vidimo tudi v obliki kataloga in vabila, trikotnik med umetniki, ustanovami in državo."

Magičnost lutkovnega gledališča ustvarjalke Agate Freyer

MGML, 10. september 2015 ― Ustvarjalka Agata Freyer, ki se predstavlja na razstavi Od skice do lutke v Bežigrajski galeriji 1, o svojih prvih stikih z lutkami pravi: "Z magičnostjo lutkovnega gledališča sem se srečala, jasno, tudi že kot otrok. To sem imela srečo, da so takrat nastajale prekrasne, čarobne lutkovne predstave, zlasti marionetne predstave na Levstikovem trgu v Ljubljani, v tisti mali marionetni dvoranici. In moja generacija, zlasti otrok, živečih v Ljubljani, smo bili takrat res lahko osrečevani s temi prekrasnimi marionetnimi predstavami, večinoma v režiji Jožeta Pengova." Prisluhnite intervjuju Agate Freyer na Radiu Slovenija 3, prav tako pa vabljeni na ogled te tradicionalne, že triintridesete razstave.

Likovna dramaturgija – čar oblikovanje lutkovne predstave

MGML, 10. september 2015 ― Kaj je ključno pri oblikovanju lutk? "Pri samem besedilu gre zato, da najde likovnik tisti ključni moment, ki je za zgodbo najbolj pomemben. Pri Zvezdici zaspanki je ključnega pomena, kako bo likovnik rešil besedo ljuba, ki jo napiše Ceferin. Nikakor je ne sme napisati igralec, ampak to je nekaj, kar mora napisati lutka in še kako zna." je razmišljala Agata Freyer o svojem delu za RTV SLO v oddaji o kulturi in za Radio Slovenija 3 . Vabljeni k ogledu tradicionalne, že triintridesete razstave Od skice do lutke v Bežigrajsko galerijo 1.

V Galeriji Vžigalica predvajamo nagrajence lanske, 93. edicije ADC: Art Directors Club

MGML, 5. september 2015 ― V torek, 1. septembra, smo v Galeriji Vžigalica odprli novo razstavo, ki prikazuje projekcije dobitnikov nagrad v letu 2014, ki jih podeljuje organizacija Art Directors Club na področju oglaševanja, oblikovanja in vizualnih komunikacij. Neprofitna članska organizacija Art Directors Club si že od leta 1920, ko jo je ustanovil Louis Pedlar, prizadeva uresničevati misijo, ki so si jo zadali takrat, in sicer: povezovati, izobraževati in navdihovati ustvarjalce na področju umetnosti, oglaševanja in oblikovanja.

V Galeriji Vžigalica predvajamo nagrajence lanskoletne 93. edicije ADC: Art Directors Club!

MGML, 3. september 2015 ― V torek, 1. septembra, smo v Galeriji Vžigalica odprli novo razstavo, ki prikazuje projekcije dobitnikov nagrad v letu 2014, ki jih podeljuje ADC: Art Directors Club na področju oglaševanja, oblikovanja in vizualnih komunikacij. Neprofitna organizacija skupine članov Art Directors Club si že od leta 1920, ko jo je ustanovil Louis Pedlar, prizadeva uresničevati misijo, ki so si jo zadali takrat, in sicer: povezovati, izobraževati in navdihovati ustvarjalce na področju umetnosti, oglaševanja in oblikovanja.

Razstava Vod je v soboto, 29. avgusta v KC Tobačna izjemoma na ogled med 11. in 17. uro

MGML, 28. avgust 2015 ― V soboto, 29. avgusta je razstava Luciane Kaplun z naslovom Vod v KC Tobačna 001 izjemoma na ogled med 11. in 17. uro. V projektu umetnica združuje elemente osebnega spomina z zgodovino različnih, vendar v svojem narativu zelo sorodnih držav: enaindvajsetletna izkušnja življenja v rojstni deželi legendarnega Cheja Guevare se poveže z izraelskim mitiziranjem herojstva gverilskih skupin ter subverzivnih akcij v getih in kulminira v oživljenem zanimanju za preučevanje partizanstva, ki mu lahko na naših tleh sledimo zadnjih nekaj let.

Tematiko skritih otrok 2. svetovne vojne predstavili v radijski oddaji Kulturni fokus

MGML, 28. avgust 2015 ― O življenju otrok, ki so 2. svetovno vojno preživeli brez staršev in katerih usode je v okviru evropskega projekta Skriti otroci 2. svetovne vojne raziskoval kustos Muzeja in galerij mesta Ljubljane, dr. Blaž Vurnik, je bilo govora v oddaji Kulturni fokus na Radiu Slovenija. Razmere 2. svetovne vojne in življenje po njej sta orisala gosta v studiu dr. Blaž Vurnik in Jurij Holy, eden izmed ljubljanskih skritih otrok.

Življenjsko delo Agate Freyer na ogled na razstavi Od skice do lutke

MGML, 28. avgust 2015 ― "Oživljanje materiala, ki sporoča s svojo strukturo, obliko, barvo in gibanjem v prostoru, nudi inventivnemu ustvarjalcu več možnosti kot večina drugih oblik likovnega izražanja,"  je o svojem ustvarjanju za MMC RTV SLO povedala slikarka Agata Freye. Vabljeni k ogledu tradicionalne, že triintridesete razstave Od skice do lutke v Bežigrajsko galerijo 1.

Art Directors Club – odličnost v oblikovanju in oglaševanju spet na ogled v Galeriji Vžigalica

MGML, 24. avgust 2015 ― Na prvi šolski dan, 1. septembra 2015, ob 19.00 se v Galeriji Vžigalica odpira razstava 93. ADC: Art Directors Club, ki na ogled postavlja nagrajene oblikovalske in oglaševalske projekte preteklega leta: od popolne moške špage, ki jo je igralec Jean-Claude Van Damme naredil v oglasu za Volvo Trucks, do jamranja mam, ki so jih sinovi 'zapustili' zaradi drugih žensk, ko so začeli uporabljati dišavo Old Spice. Vabljeni k ogledu!
še novic