James Horner – glasba k filmu Deček v črtasti pižami

James Horner – glasba k filmu Deček v črtasti pižami

ARS Filmska glasba, 11. januar ― Holokavst predstavlja eno največjih tragedij v zgodovini človeštva. Zgodba prinaša pripoved osemletnega nemškega dečka Bruna. Njegov oče ima v nacistični vojski zelo visok položaj. Zaradi njegovega napredovanja in novih službenih obveznosti se družina, v kateri ima Bruno ob mami še nekaj let starejšo sestro Gretel, preseli na podeželje, v bližino koncentracijskega taborišča (ki ga vodi prav Brunov oče), za katerega je deček prepričan, da gre za nekoliko večjo kmetijo.
Filmska glasba

Filmska glasba

ARS Filmska glasba, 9. januar ― Chaplin - avtor filmske glasbe Charlie Chaplin – nepozabni mali potepuh z velikega platna v ozkem suknjiču in prevelikih hlačah, s polcilindrom in palico, katerega zaščitni znak so bili kratki brki, je bil eden najvplivnejših ustvarjalcev nemega filma. V filmski industriji je začel kot igralec, nadaljeval pa kot režiser, producent in dramaturg svojih filmov, malokdo pa ve, da je zanje pisal tudi glasbeno spremljavo.
Hildur Guđnadottir: Joker

Hildur Guđnadottir: Joker

ARS Filmska glasba, 4. januar ― Ob njeni glasbi se je Joachim Phoenix v Jokerju zazibal v ubijalski ples. Nič nenavadnega ni, da o 37-letni islandski skladateljici in violončelistki Hildur Guđnadottir govorijo kot o favoritinji za oskarja, je zapisal Guardian. Prav tako je jasno, kaj je v njeni glasbi pritegnilo režiserja Jokerja Todda Phillipsa, da jo je povabil k sodelovanju. Njena glasba je elegična in skrivnostna, temačna in srce parajoča, prav takšna, da ustreza glavnemu junaku Arthurju Flecku.
John Williams in Steven Spielberg

John Williams in Steven Spielberg

ARS Filmska glasba, 21. december 2019 ― Današnjo oddajo posvečamo njunim največjim uspešnicam. Do danes je bil Williams že 45-krat nominiran za oskarja na področju izvirne in najboljše glasbe za film. Po številu nominacij si s skladateljem Alfredom Newmanom deli drugo mesto, takoj za Waltom Disneyjem, ki je bil nominiran kar 59-krat.
Rdeči čeveljci

Rdeči čeveljci

ARS Filmska glasba, 7. december 2019 ― Brian Easdale je leta 1948 prejel nagrado oskar za izvirno glasbo k plesno-filmskem muzikalu Rdeči čeveljci Nadaljena balerina je razpeta med strastno predanostjo plesu in ljubeznijo do mladega skladatelja. Ko ne zdrži več pritiskov, skoči pod vlak, nato pa s poslednjimi močmi prosi, naj ji sezujejo rdeče baletne copate. Brian Easdale je leta 1948 prejel nagrado oskar za izvirno glasbo k plesno-filmskem muzikalu Rdeči čeveljci…
Urban Koder

Urban Koder

ARS Filmska glasba, 30. november 2019 ― Njegovo glasbo lahko slišimo v kar 20 celovečernih filmih, 4 dokumentarcih, 10 TV-nadaljevankah in 15 kratkih animiranih filmih. Urban Koder je ustvaril neprecenljiv opus, ki tvori pomemben del v mozaiku glasbene zakladnice slovenske ustvarjalnosti in prispeva h kulturni identiteti naroda. Ustvarjal je pretežno šansone ter pisal glasbo za številne otroške in igrane radijske igre in gledališke predstave. Rad je ustvarjal za film, saj je napisal glasbo za kar 20 celovečernih filmov, 4 dokumentarce, 10 TV-nadaljevank, 15 kratkih animiranih filmov.
Zadnji kitajski cesar

Zadnji kitajski cesar

ARS Filmska glasba, 23. november 2019 ― Film uspešno spaja epsko podlago z intimno zgodbo o človeku, čigar življenje je ena sama žalostna ironija. V kinematografe je prišel leta 1987, režiral ga je Bernardo Bertolucci. Vizualno razkošna pripoved o fantku, ki je pri treh letih postal zadnji kitajski cesar, prikazuje njegovo življenje: od razkošnega dvora v zgodnji mladosti do vseh vojn in revolucij, ki so pretresale njegovo kraljestvo, in bolečega ponižanja v vsakdanji ljudski republiki.
Mantovanijeva Italija

Mantovanijeva Italija

ARS Filmska glasba, 19. oktober 2019 ― italijanski skladatelj in aranžer Annunzio Paolo Mantovani Del njegovega genija je bil v spoznanju, da imamo dve ušesi in naši možgani lahko sprejemajo zvoke, ki prihajajo iz različnih smeri – danes se to načelo, torej stereozvoka, zdi nekaj samoumevnega, toda v obdobju monotehnike je bil Mantovanijev zvok naravnost osupljiv.
še novic