Filmska glasba

Filmska glasba

ARS Filmska glasba, 12. oktober ― Razmerje med filmom in glasbo je bilo tesno povezano v vseh obdobjih filmske zgodovine. V naših oddajah predstavljamo največje mojstre klasične glasbe, ki so prispevali […] Razmerje med filmom in glasbo je bilo tesno povezano v vseh obdobjih filmske zgodovine. V naših oddajah predstavljamo največje mojstre klasične glasbe, ki so prispevali svoja dela za sedmo umetnost kot tudi tiste ustvarjalce, ki so se izključno posvetili tej umetnosti. Oddajo pripravljajo: Dejan Juravić, Alma Kužel in Tina Ogrin.
Filadelfija

Filadelfija

ARS Filmska glasba, 30. julij ― Film je dosegel velik uspeh in dobil kar nekaj nagrad, med njimi tudi pet nominacij za oskarja Tom Hanks in Denzel Washington sta upodobila pravnika z nasprotnih ideoloških in moralnih bregov, ki združita moči v tožbi zoper prestižno pravno pisarno zaradi spolne diskriminacije. Film je dosegel velik uspeh in dobil kar nekaj nagrad, med njimi tudi pet nominacij za oskarja. Osvojil je tistega za najboljšo glavno moško vlogo in najboljšo skladbo.
Aladin

Aladin

ARS Filmska glasba, 9. julij ― Zgodba se navdihuje pri zbirki 1001 noč Film oziroma muzikal Aladin iz leta 1958 v režiji Ralpha Nelsona je nastal za televizijsko mrežo CBS, zgodba pa se navdihuje pri arabsko-perzijskih pripovedkah iz zbirke 1001 noč. Aladin je danes znan tudi po tem, da je bil zadnji muzikal v karieri Cola Porterja.
Schindlerjev seznam

Schindlerjev seznam

ARS Filmska glasba, 6. junij ― Spielbergov znameniti, čustveno pretresljivi, vizualno omamni in osupljivi film, je dobil kar dvanajst nominacij za oskarja, odnesel pa je sedem zlatih kipcev. Schindlerjev seznam, Spielbergov znameniti, čustveno pretresljivi, vizualno omamni in osupljivi film, je dobil kar dvanajst nominacij za oskarja, odnesel pa je sedem zlatih kipcev – med drugim za najboljši film, režijo, prirejeni scenarij, glasbo, montažo filma in kinematografijo. Film je bil skoraj v celoti posnet na Poljskem, sneman pa je v črno-beli tehniki.
Forrest Gump

Forrest Gump

ARS Filmska glasba, 25. april ― Zares pretresljiva zgodba in odlični Tom Hanks, ki je za to vlogo dobil oskarja. Forrest Gump je imel zelo pestro življenje; kot mladostnik je navdihnil Elvisa Presleyja, z namiznim tenisom je ogrel odnose med komunistično Kitajsko in kapitalistično ZDA, bil je priča ameriški rasni segregaciji, se bojeval v Vietnamu in rešil življenje številnim vojakom. Spoznal je veliko ameriških predsednikov, od Johna F. Kennedyja in Lyndona Johnsona do Richarda Nixona. Zaradi obljube padlemu soborcu in prijatelju se je potem preusmeril v lovljenje škampov, prinésel novo življenjsko energijo invalidnemu vojaškemu veteranu, pretékel Ameriko … toda ena želja je ostala neuresničena: ljubezen do njegove mladostne prijateljice Jenny … Forrest pa ni izgubil upanja in tako na klopci potrpežljivo čaka na naslednji avtobus, ki ga bo morda vendarle popêljal k življenjski sreči. Zares pretresljiva zgodba in odlični Tom Hanks, ki je za to vlogo dobil oskarja.
Moje pesmi, moje sanje

Moje pesmi, moje sanje

ARS Filmska glasba, 5. april ― Eden najbolj priljubljenih filmskih muzikalov vseh časov z Julie Andrews in Christopherjem Plummerjem v glavnih vlogah Filmska različica muzikala je posneta po resnični zgodbi pojoče družine Von Trapp, zgodbi o mladi in sanjavi nuni v osrčju avstrijske alpske idile, ki mora na večer pred nacistično priključitvijo Avstrije zapustiti samostan, da bi postala guvernanta sedmih otrok in omehčala srce ovdovelega družinskega patriarha. Eden najbolj priljubljenih filmskih muzikalov vseh časov z Julie Andrews in Christopherjem Plummerjem v glavnih vlogah. Dobil je pet oskarjev, tudi za najboljši film leta 1966, ko mu je uspelo, pa čeprav le za nekaj let, z vrha lestvice najbolj dobičkonosnih spodriniti nesmrtni klasični film V vrtincu.
Pogumni odnosi

Pogumni odnosi

ARS Filmska glasba, 28. februar ― Glasbene odlomke bo izvedel orkester Quincyja Jonesa Za današnjo oddajo o filmski glasbi smo segli po odlomkih iz filma Pogumni odnosi iz leta 1993 v režiji Billa Condona. Zgodba pripoveduje o očetu, ki naravnost obožuje svoje štiri hčerke. Kot vsakega očeta ga zelo skrbi, s kom se družijo in s kakšnimi fanti se srečujejo. Toda njegova potreba po nadzoru je obsedena in nenormalna. Če mu kateri izmed fantov ni všeč, ni stvari, ki je ne bi storil, četudi to pomeni umor nedolžnega človeka … Glasbene odlomke bo izvedel orkester Quincyja Jonesa.
Mož iz zastavljalnice

Mož iz zastavljalnice

ARS Filmska glasba, 31. januar ― Zgodba pripoveduje o nekdanjem jetniku koncentracijskega taborišča, Solu, ki je zdaj uslužbenec v zastavljalnici v Bronxu Zgodba pripoveduje o nekdanjem jetniku koncentracijskega taborišča, Solu, ki je zdaj uslužbenec v zastavljalnici v Bronxu. Ves zagrenjen obsoja svoje stranke in se norčuje iz svojega idealističnega pomočnika Ortiza, ki nekega dne žrtvuje svoje življenje zanj. Celo odkrita naklonjenost socialne delavke Marilyn Birchfield ne more obuditi duha zagrenjenega Sola. Rod Steiger je bil za svoj igralski nastop nominiran za oskarja in zlati globus, prejel pa je srebrnega medveda in prvo mesto v okviru britanskih filmskih nagrad. Glasbene odlomke bo izvedel orkester Quincyja Jonesa.
Filmska glasba slovenskih skladateljev

Filmska glasba slovenskih skladateljev

ARS Filmska glasba, 31. december 2018 ― V današnji oddaji o Filmski glasbi bomo slišali znane glasbene odlomke slovenskih skladateljev, ki zvenijo v stvaritvah sedme umetnosti V današnji oddaji o Filmski glasbi bomo slišali znane glasbene odlomke slovenskih skladateljev, ki zvenijo v stvaritvah sedme umetnosti. Poslušali bomo glasbo Bojana Adamiča iz filma Ples v dežju; Jožeta Privška iz Zgodbe, ki je ni; Urbana Kodra iz Cvetja v jeseni; Boruta Lesjaka iz filma Ne čakaj na maj; Marjana Kozine iz filma Na svoji zemlji; Deča Žgurja iz Sreče na vrvici in za konec še glavno temo iz filma Kapelski vrhovi Bojana Adamiča. Igrali bodo Simfonični, Revijski in Zabavni orkester naše radijske hiše pod vodstvom Bojana Adamiča, Jožeta Privška, Urbana Kodra in Davida de Villiersa.
Ulica

Ulica

ARS Filmska glasba, 6. december 2018 ― Za današnjo oddajo o filmski glasbi smo segli po baletni suiti »Ulica« iz istoimenskega filma v režiji legendarnega Federica Fellinija Za današnjo oddajo o filmski glasbi smo segli po baletni suiti »Ulica« iz istoimenskega filma v režiji legendarnega Federica Fellinija. Zgodba postavlja v ospredje preprosto vaščanko Gelsomino, ki jo mora družina zaradi revščine prodati potujočemu uličnemu zabavljaču Zampanòju. Ta jo tako zlorablja, da dekle večkrat poskuša pobegniti. Ko se cirkusant Matto spoprijátelji z Gelsomino, ga Zampanò po burnih prepirih ubije, to pa občutljivo dekle popolnoma pretrese. Zampanò jo zapusti. Sprva sploh ne dojame, kaj je izgubil … V glavnih vlogah sta nastopila Giulietta Masina, ki je postala vélika zvezda italijanskega filma, in Anthony Quinn. Poleg njiju so igrali še: Richard Basehart, Aldo Silvani, Marcella Rovere, Livia Venturini in drugi. Film je leta 1954 na 15. Mostri dobil srebrnega leva, leta 1957 pa oskarja za najboljši tujejezični film.
še novic