Mantovanijeva Italija

Mantovanijeva Italija

ARS Filmska glasba, 19. oktober ― italijanski skladatelj in aranžer Annunzio Paolo Mantovani Del njegovega genija je bil v spoznanju, da imamo dve ušesi in naši možgani lahko sprejemajo zvoke, ki prihajajo iz različnih smeri – danes se to načelo, torej stereozvoka, zdi nekaj samoumevnega, toda v obdobju monotehnike je bil Mantovanijev zvok naravnost osupljiv.
Filadelfija

Filadelfija

ARS Filmska glasba, 30. julij ― Film je dosegel velik uspeh in dobil kar nekaj nagrad, med njimi tudi pet nominacij za oskarja Tom Hanks in Denzel Washington sta upodobila pravnika z nasprotnih ideoloških in moralnih bregov, ki združita moči v tožbi zoper prestižno pravno pisarno zaradi spolne diskriminacije. Film je dosegel velik uspeh in dobil kar nekaj nagrad, med njimi tudi pet nominacij za oskarja. Osvojil je tistega za najboljšo glavno moško vlogo in najboljšo skladbo.
Aladin

Aladin

ARS Filmska glasba, 9. julij ― Zgodba se navdihuje pri zbirki 1001 noč Film oziroma muzikal Aladin iz leta 1958 v režiji Ralpha Nelsona je nastal za televizijsko mrežo CBS, zgodba pa se navdihuje pri arabsko-perzijskih pripovedkah iz zbirke 1001 noč. Aladin je danes znan tudi po tem, da je bil zadnji muzikal v karieri Cola Porterja.
Schindlerjev seznam

Schindlerjev seznam

ARS Filmska glasba, 6. junij ― Spielbergov znameniti, čustveno pretresljivi, vizualno omamni in osupljivi film, je dobil kar dvanajst nominacij za oskarja, odnesel pa je sedem zlatih kipcev. Schindlerjev seznam, Spielbergov znameniti, čustveno pretresljivi, vizualno omamni in osupljivi film, je dobil kar dvanajst nominacij za oskarja, odnesel pa je sedem zlatih kipcev – med drugim za najboljši film, režijo, prirejeni scenarij, glasbo, montažo filma in kinematografijo. Film je bil skoraj v celoti posnet na Poljskem, sneman pa je v črno-beli tehniki.
Forrest Gump

Forrest Gump

ARS Filmska glasba, 25. april ― Zares pretresljiva zgodba in odlični Tom Hanks, ki je za to vlogo dobil oskarja. Forrest Gump je imel zelo pestro življenje; kot mladostnik je navdihnil Elvisa Presleyja, z namiznim tenisom je ogrel odnose med komunistično Kitajsko in kapitalistično ZDA, bil je priča ameriški rasni segregaciji, se bojeval v Vietnamu in rešil življenje številnim vojakom. Spoznal je veliko ameriških predsednikov, od Johna F. Kennedyja in Lyndona Johnsona do Richarda Nixona. Zaradi obljube padlemu soborcu in prijatelju se je potem preusmeril v lovljenje škampov, prinésel novo življenjsko energijo invalidnemu vojaškemu veteranu, pretékel Ameriko … toda ena želja je ostala neuresničena: ljubezen do njegove mladostne prijateljice Jenny … Forrest pa ni izgubil upanja in tako na klopci potrpežljivo čaka na naslednji avtobus, ki ga bo morda vendarle popêljal k življenjski sreči. Zares pretresljiva zgodba in odlični Tom Hanks, ki je za to vlogo dobil oskarja.
Moje pesmi, moje sanje

Moje pesmi, moje sanje

ARS Filmska glasba, 5. april ― Eden najbolj priljubljenih filmskih muzikalov vseh časov z Julie Andrews in Christopherjem Plummerjem v glavnih vlogah Filmska različica muzikala je posneta po resnični zgodbi pojoče družine Von Trapp, zgodbi o mladi in sanjavi nuni v osrčju avstrijske alpske idile, ki mora na večer pred nacistično priključitvijo Avstrije zapustiti samostan, da bi postala guvernanta sedmih otrok in omehčala srce ovdovelega družinskega patriarha. Eden najbolj priljubljenih filmskih muzikalov vseh časov z Julie Andrews in Christopherjem Plummerjem v glavnih vlogah. Dobil je pet oskarjev, tudi za najboljši film leta 1966, ko mu je uspelo, pa čeprav le za nekaj let, z vrha lestvice najbolj dobičkonosnih spodriniti nesmrtni klasični film V vrtincu.
še novic