Suzana Koncut

Suzana Koncut

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 12. januar ― Dobitnica nagrade Prešernovega sklada za prevode francoskih literarnih in teoretskih besedil v zadnjih treh letih »Prevajalski opus Suzane Koncut je serija konsistentnih jezikovnih gest, ki francosko literarno in znanstveno kulturo približujejo slovenski javnosti, njihovo avtorico pa uvrščajo med najbolj poglobljene slovenske prevajalce in prevajalke srednje generacije,« je med drugim zapisano v obrazložitvi odločitve, da Suzana Koncut prejme nagrado Prešernovega sklada za prevode francoskih literarnih in teoretskih besedil v zadnjih treh letih. Svojo prevajalsko poetiko, ki sta jo dolga leta sooblikovala ples in koreografija, bo Suzana Koncut podrobneje predstavila v tokratni oddaji.
Luka Juhart, nagrajenec Prešernovega sklada

Luka Juhart, nagrajenec Prešernovega sklada

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 5. januar ― Prvi iz niza pogovorov z nagrajenci Prešernovega sklada 2020 Prva iz niza pogovorov z nagrajenci Prešernovega sklada in Prešernovima nagrajencema za življenjsko delo. Primož Trdan se bo pogovarjal z Lukom Juhartom, akordeonistom, zadnje čase pa tudi skladateljem. »Luka Juhart v glasbi ne išče delnih rešitev. Glasba zanj ni kariera, ampak nujnost, ki ga vodi med interpretacijo, ustvarjanjem, improviziranjem in poživljanjem glasbene scene.« je zapisano v obrazložitvi za nagrado Prešernovega sklada.
Ciril Cvetko (1920-1999)

Ciril Cvetko (1920-1999)

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 29. december 2019 ― Ob stoletnici rojstva skladatelja, dirigenta, pedagoga in publicista Ciril Cvetko se je rodil v Vučji vasi pri Ljutomeru. Leta 1948 je na ljubljanski Akademiji za glasbo diplomiral iz dirigiranja in kompozicije, nato se je izpopolnjeval v Pragi in Parizu. V letih 1945-1947 je bil vodja glasbenega oddelka in dirigent Komornega zbora Radia Ljubljana, zatem vodja umetniškega oddelka in umetniški direktor Triglav filma. Med letoma 1951 in 1955 je bil dirigent in direktor mariborske Opere, od leta 1956 je deloval v ljubljanski Operi. Bil je tudi direktor Slovenske filharmonije ter direktor in umetniški direktor ljubljanske Opere. Na ljubljanski Akademiji za glasbo je predaval osnove dirigiranja in zborovstva ter vodil njen operni studio. Kot dirigent obsežnega opernega in koncertnega repertoarja se je odlikoval po tehnični preciznosti in zvesti interpretaciji. Obsežna je tudi njegova publicistična dejavnost. V oddaji Naši umetniki pred mikrofonom boste slišali, kako je leta 1993 Ciril Cvetko pripovedoval o svojem življenju in delu.

Peter Levec

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 22. december 2019 ― Pesnik in prevajalec je umrl decembra pred dvajsetimi leti 18. decembra 1999 je umrl Peter Levec, slovenski pesnik in prevajalec. Njegov najpomembnejši prevod so Travne bilke ameriškega pesnika Walta Whitmana. Ob dvajseti obletnici smrti se bomo Petra Levca spomnili v današnji oddaji Naši umetniki pred mikrofonom. Začel je pesniti že v gimnazijskih letih. Leta 1945 je izdal zbirko Koraki v svobodo. Oblikovno in snovno usmeritev je delno nadaljeval v zbirki Zeleni val, delno pa je čutiti premik v subjektivizem, ki razkriva njegovo doživljanje vojne. V Brezkončnem marcu iz leta 1971 je izboru prejšnjih pesmi dodal nekaj osebnih refleksij o splošni človeški težnji po notranjem ravnovesju.
Mirko Mahnič

Mirko Mahnič

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 15. december 2019 ― Letos mineva sto let od rojstva režiserja, dramaturga, pisatelja Mirko Mahnič, dramaturg, gledališki režiser, pisatelj, nekdanji predavatelj odrskega jezika in dolgoletni lektor v ljubljanski Drami, se je rodil leta 1919, pred stotimi leti torej, preminil je lani. Bil je v veliki meri gledališki človek, avtor več knjig s tega področja, omenimo vsaj zadnjo obsežno študijo v dveh knjigah z naslovom Položaj slovenske gledališke omike 1941 – 45. Vendar je pisal tudi leposlovje: spomine, pričevanja, razmisleke, tudi dva romana: Prešeren na Silbi in Nestrohnjena svetloba. Ob letošnji okrogli obletnici je pri Mladinski knjigi izšla druga knjiga njegovih dnevniških besedil z naslovom Zapisi 1948 – 1958. Ko je imel Mirko Mahnič dvainosemdeset let, ga je pred mikrofon povabil Vlado Motnikar in zdaj vas vabimo, da pogovoru prisluhnete v oddaji Naši umetniki pred mikrofonom.

Skladatelj Matija Tomc

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 8. december 2019 ― Ob 120-letnici rojstva Petindvajsetega decembra bo minilo 120 let od rojstva skladatelja Matije Tomca. Rodil se je v Kapljišču v Beli krajini. Šolal se je najprej v Novem mestu, nato na Škofijski klasični gimnaziji v Šentvidu nad Ljubljano. Ob šolanju je igral violo in rog, pozneje tudi orgle. Leta 1920 je po maturi vstopil v bogoslovje. Posvečen je bil leta 1923; najprej je opravljal delo kaplana v Mokronogu in se nato odločil za študij kompozicije in orgel na Dunaju. Po vrnitvi leta 1930 je bil profesor na Škofijski gimnaziji v Šentvidu, zatem pa na Klasični gimnaziji v Ljubljani. Po ukinitvi gimnazije je še eno leto ostal v Ljubljani, potem pa je odšel v Domžale. Orgle je poučeval na glasbenem konservatoriju in na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot pedagog se je upokojil leta 1948, potem je bil župnik v Domžalah. Tomc je bil predvsem zborovski skladatelj. Njegovo glasbeno delo je zelo raznoliko: od maš, različnih skladb za liturgične potrebe za različne sestave od mešanih, moških, ženskih zborov do skladb za otroške zbore. Leta 1947 je napisal opero Krst pri Savici, ki je na premierno koncertno izvedbo čakala 45 let. Od večjih del je napisal še 7 kantat. Najpomembnejši sta Križev pot (1942) in Stara pravda (1956). Vabimo vas, da v oddaji Naši umetniki pred mikrofonom prisluhnete, kako je o svojem življenju leta 1981 razmišljal takrat 81-letni skladatelj Matija Tomc. Umrl je leta 1986.
Mara Kralj – slikarka, ilustrtorka in oblikovalka lutk

Mara Kralj – slikarka, ilustrtorka in oblikovalka lutk

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 1. december 2019 ― Umetnica se je rodila na Dunaju pred sto desetimi leti V letošnjem letu se spominjamo tudi stodesete obletnice rojstva Mare Kralj, slovenske slikarke, ilustratorke in oblikovalke lutk. Rodila se je na Dunaju pesnici Vidi Jeraj in glasbeniku Karlu Jeraju, poročena je bila s slikarjem Tonetom Kraljem. V slikarstvu se je izpopolnjevala v Parizu in Italiji, v oblikovanju filmskih lutk pa v Pragi. Prav lutke so bile velika ljubezen Mare Kralj. O vsem tem govori v pogovoru z Vido Curk, posnetem ob umetničini devetdesetletnici bomo slišali v oddaji.

Jiři Bezlaj

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 24. november 2019 ― Ponovitev pogovora s kiparjem V Mestni galeriji v Ljubljani je na ogled pregledna razstava kiparja Jiřija Bezlaja z naslovom Kamen. Bezlaj se je rodil leta 1949 v Ljubljani, v Ljubljani je tudi končal kiparsko smer na likovni akademiji. Vabimo vas, da v oddaji Naši umetniki pred mikrofonom poslušate njegovo razmišljanje o samem sebi in svojem ustvarjanju. Z Jiřijem Bezlajem se je leta 2000 pogovarjala Aleksandra Saška Gruden.

Branko Hofman (1929-1991)

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 17. november 2019 ― Ob 90-letnici pisateljevega rojstva Te dni mineva 90 let od rojstva pisatelja in pesnika Branka Hofmana. Doma je bil iz Rogatca, po gimnaziji v Mariboru je v Ljubljani študiral primerjalno književnost in filozofijo. Najprej je kot urednik delal na Radiu Koper in pri mariborskem časniku Večer, nato je bil dolga leta urednik pri Državni založbi Slovenije. Pisal je poezijo in prozo; pri pesniškem ustvarjanju se je priključil povojnemu intimizmu. Med proznimi deli je pozornost zbudil zlasti z romanom Noč do jutra (1981) s tematiko komunističnega nasilja in Golega otoka. Vabimo vas, da prisluhnete arhivski oddaji iz leta 1986, v kateri je Branko Hofman razmišljal o svojem ustvarjalnem procesu.

Krištof Zupet

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 10. november 2019 ― Ob slikarjevi 80-letnici Slikar Franc Zupet – Krištof se je rodil 30. oktobra 1939 v Ljubljani. Obiskoval je ljubljansko klasično gimnazijo, najprej je študiral arhitekturo, potem umetnostno zgodovino, nato se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani. Kot slikar dela v svobodnem poklicu. Od šestdesetih let podpisuje svoja dela z imenom Krištof, ki mu ga je dal književnik Ivan Mrak; ta je s svojo ženo, kiparko Karlo Bulovec-Mrak močno zaznamoval Zupetovo ustvarjanje. Zupet ustvarja predvsem portrete. S slikarjem Krištofom Zupetom se je za oddajo Naši umetniki pred mikrofonom leta 2014 pogovarjala Vida Curk.
France Štiglic

France Štiglic

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 3. november 2019 ― Ob stoletnici režiserjevega rojstva Letos mineva sto let od rojstva slovenskega režiserja Franceta Štiglica. V zgodovino kinematografije se je zapisal s filmi Na svoji zemlji, Balada o trobenti in oblaku, Dolina miru, Ne joči Peter in drugimi; bil je nominiranec za oskarja leta 1961. V radijskem arhivu hranimo dragocen posnetek iz leta 1982, na katerem je France Štiglic razmišljal in pripovedoval o svojem življenju, ustvarjanju in okoliščinah, ki so ga oblikovale. Slišali ga boste v oddaji Naši umetniki pred mikrofonom.
Vlado Novak

Vlado Novak

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 27. oktober 2019 ― Dobitnik priznanja bert za življenjsko delo Oddajo Naši umetniki pred mikrofonom posvečamo dramskemu in filmskemu igralcu Vladu Novaku. 12. novembra bo namreč v Slovenski kinoteki prejel nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske in televizijske igre. Ustvaril je več kot šestdeset filmskih vlog, v gledališču pa vsaj še dvakrat več, Društvo slovenskih režiserjev mu nagrado podeljuje, kot je bilo zapisano, ker je Vlado Novak “vedno z dušo in srcem pri stvari”. Igralca, ki je že dobil številne nagrade, tudi nagrado Prešernovega sklada iIn Borštnikov prstan leta 2014, je pred mikrofon povabil Marko Golja.
še novic