Ali bi morali zaščititi etiko kot tradicionalno filozofsko disciplino?

Ali bi morali zaščititi etiko kot tradicionalno filozofsko disciplino?

ARS Kulturna panorama, 12. julij ― Prvi del teme o posvetu filozofov o mestu etike v družbi O etiki v slovenski družbi poslušamo na vsakem koraku. Javnomnenjski voditelji, vplivneži na družabnih omrežjih, pomembni predstavniki institucij in predvsem politiki dajejo vtis, da poznajo moralne resnice kot svoj žep. Etika je tradicionalna filozofska disciplina in sveti gral filozofskih naporov, zato v Kulturni panorami predstavljamo nekatere poudarke s filozofskega posveta o mestu etike v družbi. Slovensko filozofsko društvo je v sodelovanju s Slovensko matico junija v Ljubljani organiziralo srečanje filozofov, ki se poglobljeno ukvarjajo z etiko. Spraševali so se, kaj lahko filozofi ponudijo družbi in pa, ali je morda napočil trenutek, da etiko zaščitijo kot filozofsko disciplino? V oddaji lahko slišite razmišljanja filozofov in filozofinje: Borut Ošlaj: Mnoštvo moral in odsotnost etike Jernej Pisk: Vpliv športa na položaj etike v sodobni družbi Janez Juhant: Nujnost in težave dialoga o etiki Smiljana Gartner: Strokovnjaki in izvedenci za etiko V drugem delu teme o etiki lahko slišite mnenja Friderika Klampferja, Vojka Strahovnika, Luke Omladiča in Igorja Pribca. Gašper Pirc, Janez Juhant, Smiljana Gartner, Borut Ošlaj in Jernej Pisk foto: Slovensko filozofsko društvo
Kaj prinaša gledališka sezona 2019/2020? Prvi del.

Kaj prinaša gledališka sezona 2019/2020? Prvi del.

ARS Kulturna panorama, 4. julij ― Pregled repertoarjev poklicnih gledališč po Sloveniji Vsakoletno razkritje repertoarjev prihajajoče gledališke sezone ponuja zanimiv poligon za razmislek o kontekstih, ki vplivajo na umetniško vodenje posameznega gledališča in ga sooblikujejo. Pri tem programi sočasno odsevajo tudi utrip našega družbenega, političnega, duhovnega vsakdana. Prav te zgodbe, ki jih bodo poklicna osrednja in manjša gledališča po Sloveniji v prihajajoči sezoni pisala s svojimi programi, bomo predstavili v oddajah Kulturna panorama in Oder.
Prvi slovenski umetnik, z razstavo predstavljen v Vatikanskih muzejih

Prvi slovenski umetnik, z razstavo predstavljen v Vatikanskih muzejih

ARS Kulturna panorama, 27. junij ― V konferenčni dvorani v Vatikanskih muzejih so odprli razstavo o Plečniku. V konferenčni dvorani v Vatikanskih muzejih so odprli razstavo o Plečniku, s čimer je Plečnik postal prvi slovenski umetnik, z razstavo predstavljen v Vatikanskih muzejih. V Kulturni panorami ob tem lahko prisluhnete še pogovoru z Rožano Koštial in pogovoru z Bronjo Žakelj, pozornost pa smo namenili tudi 70-letnici posavskega muzeja, dvema festivaloma in razstavi.
60. Jazz festival Ljubljana in Lent 2019

60. Jazz festival Ljubljana in Lent 2019

ARS Kulturna panorama, 21. junij ― Poletni čas je čas vrhunske glasbe V tokratni Kulturni panorami se bomo najprej posvetili jubilejnemu 60. Jazz festivalu Ljubljana, ki je z nastopi nekaterih vrhunskih jazzovskih glasbenikov dodobra razgrel prestolnico.  Nadaljevali bomo s še enim tradicionalnim poletnim festivalom, v Mariboru se je začel festival Lent! Odpravili se bomo tudi v razstavne prostore. Svoja najnovejša dela je v Ljubljani postavil na ogled slovenski slikar in grafik Andrej Jemec.  Novo razstavo z naslovom Nezaslišani svet, ki ga imam v glavi so odprli tudi v Koroški galeriji likovnih umetnosti, ljubitelji fotografije pa lahko v poletnem času obiščete prijetno hladno Jakopičevo galerijo ter si ogledate dela madžarsko-francoskega fotografa Luciena Herveja. Poročamo tudi o 80-letnici Loškega muzeja ter vas vabimo na gorski literarni nokturno z naslovom Rime z gora.
Starogrška “techne” na ogled v Ljubljani do pomladi 2020

Starogrška “techne” na ogled v Ljubljani do pomladi 2020

ARS Kulturna panorama, 14. junij ― Stari oziroma modrost antike, so nas, če smo le hoteli, naučili, da se tehnologije menjavajo, narava človeka pa ostaja enaka - na razstavi vsaj spoznamo njihove dve tiosočletji stare tehnologije V 55 krajih na 130 prizoriščih (muzeji in galerije) od predvečera do polnoči poteka že 17. Poletna muzejska noč, naš uvodni prispevek na temo prihaja iz Maribora. Posebej izpostavljamo te dni odprto razstavo antične grške tehnologije v ljubljanskem Cankarjevem domu, saj Evropa menda izhaja tudi iz antike! Predstavljamo tudi dobitnico letošnje Stritarjeve nagrade, prejemnike Župančičevih nagrad mestne občine Ljubljana, in letošnje nagrajence Levstikovih nagrad, ki jih ob 70-letnici nagrade podeljuje založba Mladinska knjiga. Bili smo na simpoziju z naslovom »Zemlja brez ljudi« v ljubljanski Kapelici, opozarjamo pa tudi na pereče stanje nevladnikov, zbranih okoli društva Asociacija.  Sredi tedna so javno opozorili na neuresničene obljube o vladnem financiranju.
33. Mednarodni grafični bienale

33. Mednarodni grafični bienale

ARS Kulturna panorama, 7. junij ― Omenjamo tudi mednarodni literarni festival Vilenica in pesniški festival  Pranger. 33. Mednarodni grafični bienale, ki se začenja v Ljubljani, mednarodni literarni festival Vilenica, ki so ga napovedali te dni, letošnji Lirikonfest in njegovi nagrajenci, pesniški festival  Pranger, Praški kvadrienale scenskega oblikovanja in prostora, obnova slovenskih gradov, o kateri so govorili na posvetu na Ptuju in program letošnjega Borštnikovega srečanja.
Nov predsednik DSP Dušan Merc

Nov predsednik DSP Dušan Merc

ARS Kulturna panorama, 31. maj ― Nekaj minut namenjamo tudi 15. bralnemu festivalu Knjižnica pod krošnjami. V današnji oddaji boste najprej slišali o načrtih novega predsednika Društva slovenskih pisateljev Dušana Merca. Napovedali bomo festival Mesto knjige, ki se začenja v Novi Gorici. Opozorili bomo na eno od razstav fotografij Wilhelma Heiligerja, ki je na ogled v Pilonovi galeriji v Ajdovščini. Spomnili bomo na stoletnico prve uprizoritve Cankarjevih Hlapcev, ki so jo v Slovenskem gledališkem inštitutu zaznamovali z izidom zbornika. Nekaj minut bomo namenili letošnji prejemnici Lavrinove diplome Darji Betocchi, ki so jo pri Društvu slovenskih književnih prevajalcev nagradili za pomemben prispevek na področju posredovanja slovenske književnosti v druge jezikovne kulture. Omenili bomo še gostujočo razstavo Posavskega muzeja Brežice v Muzeju Krško. Razstavo z naslovom Franjo in Iva Stiplovšek: razvoj muzealstva v Posavju so pripravili  ob 120 – letnici rojstva Franja Stiplovška in kot uvod v obeležitev 70-letnice Posavskega muzeja Brežice. Zadnjih nekaj minut pa bomo namenili tudi 15. bralnemu festivalu Knjižnica pod krošnjami.
Ikone: Zakladi ruskih muzejev

Ikone: Zakladi ruskih muzejev

ARS Kulturna panorama, 23. maj ― V ljubljanskem Mestnem muzeju je na ogled 85 ikon, ki so nastale od 13. do začetka 20. stoletja. Tokrat se bomo posvetili razstavi Ikone: zakladi ruskih muzejev v Mestnem muzeju Ljubljana, se sprehodili po razstavi 100 let poklicnega baleta v Cankarjevem domu, nato pa prešli na podelitev Valvasorjevih odličij – stanovskih priznanj za posebne dosežke v muzejstvu – ter nagrade za otroško in mladinsko književnost desetnica. Slišali bomo tudi pogovor z ravnateljem ljubljanske Drame Igorjem Samoborjem o 6. Drama Festivalu, ki se nocoj začenja s predstavo Michelangelo. Poročali bomo s seje nacionalnega sveta za kulturo, na kateri so predstavniki različnih kulturnih institucij v sredo predstavili dosežke na področju mednarodnega uveljavljenja slovenske umetnosti in kulture. Ob koncu pa se bomo dotaknili tudi koroške revije Odsevanja, ki letos praznuje svojo 40-letnico.
58. mednarodni umetnostni bienale

58. mednarodni umetnostni bienale

ARS Kulturna panorama, 10. maj ― Svetovna razstava z naslovom May you live in interesting times tokrat poteka pod umetniškim vodstvom Ralpha Rugoffa. Prve vtise z bienala bo z nami delila naša sodelavka Aleksandra Saška Gruden, ki si je razstavo že ogledala. Spregovorila bo tudi o projektu slovenskega predstavnika Marka Peljhana. Nadaljevali bomo s predstavitvijo projekta Likovni svet Alenke Gerlovič, ki vključuje sedem razstav priznane slikarke ob stoletnici njenega rojstva. Novo medinstitucionalno razstavo z naslovom Afrika treh muzejev so pripravili trije slovenski muzeji, ki hranijo predmete z različnih koncev afriškega kontinenta. V Mestnem muzeju Ljubljana je na ogled razstava z naslovom Častni meščani mesta Ljubljana. Govor bo tudi o nagradah. Prejšnji teden so podelili konservatorske nagrade in priznanja. Ob koncu oddaje bomo napovedali še Festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi.
Leonardo da Vinci / Prostor v prostoru / Was ist Kunst Bosna in Hercegovina / Zakladi slovenske ustvarjalnosti …

Leonardo da Vinci / Prostor v prostoru / Was ist Kunst Bosna in Hercegovina / Zakladi slovenske ustvarjalnosti …

ARS Kulturna panorama, 29. april ― »Preprostost je najvišja stopnja razvitosti.« Leonardo da Vinci Te dni obeležujemo 500. obletnico smrti Leonarda da Vincija, renesančnega umetnika, izumitelja, arhitekta, inženirja in predhodnika sodobne znanosti. Zato se mu posvečamo tudi v Kulturni panorami, v kateri bomo spregovorili še o razstavah Prostor v prostoru, Scenografija na slovenskem do leta 1991, Was ist Kunst Bosna in Hercegovina – Heroji 1941-1945, skupine Irwin ter o gostovanju Narodnega muzeja Slovenije z razstavo Zakladi slovenske ustvarjalnosti v kitajskem Xianu. Predstavili bomo tudi Belo knjigo o prevajanju, ki so jo skupaj spisala in predstavila slovenska društva in združenja prevajalcev ter Slovenski gledališki letopis, ki je izšel pred dnevi. Pred koncem oddaje pa namenjamo še besedo ali dve o Festivalu Ljubljana v prihajajočem poletju. Vabimo vas k poslušanju!
Kaj lahko o družbenih problemih pove umetnost?

Kaj lahko o družbenih problemih pove umetnost?

ARS Kulturna panorama, 25. april ― Pa tudi o dilemah, ki se pojavljajo pri prenovi historične arhitekture in spominu, vpisanem v gradove na Slovenskem. Ob razstavi Prenavljamo!!!, ki je na ogled v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, bomo razmišljali o dilemah, ki se pojavljajo pri prenovi historične arhitekture, ustavili pa se bomo tudi ob Mogočnih varuhih preteklosti – gradovih na Slovenskem in razmišljali o spominu, vpisanem vanje. Predstavili bomo razstavo Magičnost prostora, ki z deli Avgusta Černigoja, Srečka Kosovela in Lojzeta Spacala odstira tri različne poglede na življenje in en Kras in se ob razstavi Na robu: vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji ustavili ob vprašanju Kaj lahko o družbenih problemih pove umetnost? Poročali bomo tudi z okrogle mize o arhitekturi mesta Koper, s simpozija, posvečenega Zmagu Šmitku in s tribune Društva slovenskih pisateljev o založništvu in knjigotrštvu pri nas.
Podelitev Plečnikovih odličij za leto 2019

Podelitev Plečnikovih odličij za leto 2019

ARS Kulturna panorama, 18. april ― Tudi o posledicah hudega požara na katedrali Notre-Dame in o strategijah tovrstnih rekonstrukcij Pregled izstopajočih kulturnih dogodkov teh dni bomo začeli z letošnjimi dobitniki Plečnikovih odličij, osrednjih strokovnih arhitekturnih priznanjih pri nas, nadaljevali pa pri projektu, s katerim nas bo na 58. beneškem bienalu zastopal Marko Peljhan. Spregovorili bomo o posledicah hudega požara na katedrali Notre-Dame in o strategijah tovrstnih rekonstrukcij – tudi v Sloveniji, nato pa se spet ozrli v kulturno dogajanje pri nas. Obiskali smo pogovor na temo Kaj je z baletno domačijo Pie in Pina Mlakarja, več o tem v nadaljevanju, seznanili pa vas bomo tudi z dvema razstavama: z razstavo, posvečeno dediščini Gustava Tönniesa in njegovih sinov ter z gostujočo razstavo o šamanizmu ljudstev Sibirije. In ker so pred nami so dnevi, posvečeni knjigi, v sklepnem delu oddaje nekaj še o dogajanju, ki jih bo spremljalo.
Minilo je 150 let od rojstva Riharda Jakopiča

Minilo je 150 let od rojstva Riharda Jakopiča

ARS Kulturna panorama, 12. april ― Ob 150-letnici rojstva Riharda Jakopiča bomo razmišljali o njegovem pomenu za moderno slovensko umetnost Ob 150-letnici rojstva Riharda Jakopiča bomo razmišljali o njegovem pomenu za moderno slovensko umetnost in se pogovarjali z likovnim umetnikom Milanom Eričem, ki je minuli teden prejel Jakopičevo nagrado za življenjsko delo. Z razstavo fotografa Damjana Kocjančiča v ljubljanski Galeriji Jakopič bomo sklenili sklop prispevkov ob obletnici osrednje osebnosti slovenskega slikarstva prve polovice 20. stoletja. V drugi polovici oddaje bomo govorili o še neobjavljeni zapuščini Srečka Kosovela, ki je izšla v dveh zvezkih pod naslovom Vsem naj bom neznan, povzeli bomo mariborsko okroglo mizo o umetnosti v javnem prostoru in dogajanje na festivalu Sindikat odklonskih entitet. Ob koncu Kulturne panorame se bomo podali v Peking, kjer v največjem muzeju na svetu gostuje Narodni muzej Slovenije.
Ovrednotenje likovnih upodobitev evropske groze 20. stoletja – Boris Lurie v Slovenj Gradcu

Ovrednotenje likovnih upodobitev evropske groze 20. stoletja – Boris Lurie v Slovenj Gradcu

ARS Kulturna panorama, 5. april ― V KGLU na ogled radikalne likovne refleksije Borisa Luriea (1924-2008) in gibanja NO!art Spremljali smo mednarodno srečanje pisateljev PEN na Bledu in mednarodno konferenco o “Pisateljicah prve polovice 20. stoletja” v organizaciji Foruma slovanskih kultur v Ljubljani. Imamo nekaj poudarkov z letošnjega že 11. kulturnega bazarja v ljubljanskem Cankarjevem domu in z mednarodnega Sejma otroških knjig v Bologni. Predstavljamo monografijo o mestu neizpolnjenih pričakovanj Mariboru, na začetku 21.stoletja, udeležili pa smo se tudi petkovega simpozija ob otvoritvi razstave del radikalnega umetnika Borisa Luriea, člana umetniškega gibanja NO!art v Koroški galeriji likovnih umetnikov v Slovenj Gradcu. Za sklep pa razmišljamo ob razstavi z naslovom “Igra prikazni” fotografa Rogerja Ballena v Galeriji Fotografija v glavnem mestu.
še novic