Kulturna panorama

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 5. april ― Mozaična oddaja, sestavljena iz prispevkov o izbranih aktualnih dogodkih s področja kulture tekočega tedna in napovedjo dogodkov prihodnjega. Mozaična oddaja, sestavljena iz prispevkov o izbranih aktualnih dogodkih s področja kulture tekočega tedna in napovedjo dogodkov prihodnjega.
Kulturna panorama

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 29. marec ― Mozaična oddaja, sestavljena iz prispevkov o izbranih aktualnih dogodkih s področja kulture tekočega tedna in napovedjo dogodkov prihodnjega. Mozaična oddaja, sestavljena iz prispevkov o izbranih aktualnih dogodkih s področja kulture tekočega tedna in napovedjo dogodkov prihodnjega.
Ogrožena in pripoznana evropska dediščina

Ogrožena in pripoznana evropska dediščina

ARS Kulturna panorama, 22. marec ― V najbolj perečem položaju poleg obolelih so zdaj prekarci in prekarke Na začetku tedenskega pregleda bo minister za kulturo Vasko Simoniti opisal ukrepe za pomoč samozaposlenim v kulturi, ki so se zaradi že siceršnjih prekarnih pogojev v tem obdobju znašli v še težjem položaju. Ob tem, ko je nevladna organizacija Europa Nostra Plečnikov stadion v glavnem mestu razglasila za enega od sedmih najbolj ogroženih primerov evropske dediščine, vam predstavljamo paleto odzivov, vkjučno z Jocom Pečečnikom. Pogovarjali smo se z nagrajencema Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije Ladom Kraljem in Štefanom Vevarjem, o uvrstitvi Prešernove “Zdravljice“, naše himne, med nosilce znaka “evropske dediščine” – podeljuje ga komisija EU – smo se pogovarjali z literarnim zgodovinarjem Marjanom Dovićem. O ponudbi gledaliških predstav po internetu pa z direktorjem SNG Drama Ljubljana Igorjem Samoborjem, pred koncem pa bomo podrobneje predstavili “Domači Ars“, cikel literarnih oddaj, ki že poteka na našem programu.
Kultura kljubuje naravnim silam

Kultura kljubuje naravnim silam

ARS Kulturna panorama, 15. marec ― Jančarju avstrijska državna nagrada za književnost, podelitve priznanj in dogodkov prestavljene, digitalna dostopnost literature Pisatelj, esejist in dramatik Drago Jančar je te dni prejel prestižno avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost, podeljujejo jo za, v nemškem jeziku dostopno literaturo. Zaradi epidemije so začetek letošnjega jubilejnega, že 50-ega “tedna slovenske drame” prestavili na junij, mi pa smo pripravili pogovor s članom žirije Matejem Bogatajem. Slišali boste pogovor z prejemnikoma letošnje Glazerjeve nagrade za življensko delo, lutkarjema, Bredo in Tinetom Varlom, (podelitev so prestavili), seznanili pa vas bomo tudi z dostopnostjo knjižnega bogastva NUK na daljavo, temu pa dodali še informacije o digitalno dostopni književnosti skozi platformo Biblos. Spomnili vas bomo na sklop radijskih literarnih večerov “Oh literatura – O, literatura!“, s katerimi na programu Ars že tretje leto spremljamo srednješolsko domače branje. V oddaji bo o bralnih seznamih knjig, ki nam bodo pomagale ohraniti notranje ravnovesje in pozitivnost, spregovorila vodja Javne agencije za knjigo RS Renata Zamida. Za sklep pa tudi o novem italijanskem državnem Dantedì, “dnevu, posvečenem pesniku Danteju Alighieriju”, začetniku knjižne italijanščine, 25. marcu. Na ta dan l.1300 naj bi, kot si je enotno precej raziskovalcev, pesnik podal uvodni stih v prvem delu pesnitve, Peklu: “Nel mezzo del cammin …”
Pandemija pretresa vse, kar imamo za samoumevno

Pandemija pretresa vse, kar imamo za samoumevno

ARS Kulturna panorama, 8. marec ― Ponovitev oddaje Ars humana Doktor Tomaž Grušovnik je okoljski filozof, ki je med drugim proučeval podnebne krize in se ukvarja s premišljevanjem etičnih in okoljskih vprašanj v družbi. “κρίσις oziroma krisis v grškem pomenu besede pomeni ločevanje. Pomeni nekakšno razkritje kompleksnosti vsakdanjika, ki je sicer zakrito z našim normalnim delovanjem,” razmišlja dr. Grušovnik in napoveduje, da bo pandemija postala izhodišče za temeljit premislek o tem, kaj je v naših življenjih odveč. “Zaradi izolacije bomo morda ponovno začeli ceniti obiske in stike s sorodniki ter prijatelji, po drugi strani bo zelo težko premišljevati v stanju, v katerem ni občutka varnosti in miru,” še dodaja. Kako bo filozofija mislila trenutek, ko se je svet ustavil, ko so se podrla globalna razmerja in se zdi, da je naenkrat s krili zamahnilo tisoče metuljev? Po prvem šoku se morda marsikdo sprašuje, kaj nove razmere pomenijo za politične, družbene in etične dimenzije življenja? “Če kaj, kriza pandemije koronavirusa kaže, kako pomembni so javni sistemi in storitve,” je še prepričan dr. Tomaž Grušovnik, ki v tokratni oddaji razmišlja tudi o tem, zakaj ob takšnih dogodkih nemudoma vzniknejo teorije zarot in kaj o njih pravi agnotologija, veda o neznanju?
Vpliv ukrepov za zajezitev koronavirusa na kulturni utrip

Vpliv ukrepov za zajezitev koronavirusa na kulturni utrip

ARS Kulturna panorama, 1. marec ― Spremljali pa smo tudi sejo parlamentarnega odbora za kulturo Kako na delovanje kulturnih ustanov in kulturno-umetniški utrip vplivajo ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa pri nas in v sosednjih državah, je osrednje vprašanje tokratne oddaje. Nadaljujemo s sejo odbora za kulturo in razstavo Sandija Červeka, ki je sicer ne morete obiskati, ker je galerija zaprta za obiskovalce, še pred zaprtjem Galerije mesta Ptuj pa si je njegovo razstavo ogledala Irena Kodrič Cizerl. Vabljeni k poslušanju!
Festival Fabula

Festival Fabula

ARS Kulturna panorama, 23. februar ― Začel se je festival Fabula, literature sveta z Bernhardom Schlinkom in Kristianom Novakom v glavnih vlogah. Začel se je festival Fabula, literature sveta z Bernhardom Schlinkom in Kristianom Novakom v glavnih vlogah. Na Radiu Slovenija ta mesec podčrtavamo slovensko dramatiko pred 50. Tednom slovenske drame; potekal je 11. Grošljev simpozij. V lendavski galeriji, muzeju je na ogled razstava del Giorgia de Chirica, na Dunaju so odprli prenovljeni muzej Künstlerhaus – Hišo umetnikov. Dela Rafaela Santija si je zdaj mogoče ogledati na Kvirinalu.
Mušičevi razstavi v Ljubljani in Celovcu …

Mušičevi razstavi v Ljubljani in Celovcu …

ARS Kulturna panorama, 16. februar ― Med drugim tudi še o festivalu Fabula in desetletnici Planinskega muzeja v Mojstrani V tokratni Kulturni panorami bomo govorili o: – literarnem festivalu Fabula, – razstavah del Zorana Mušiča v Ljubljani in Celovcu, – seznamu slovenskih mest, ki so se uvrstila v ožji izbor za Evropsko prestolnico kulture 2025, – razpisu Centra za kreativnost – in desetletnici Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Kulturno panoramo pripravljamo v uredništvu za kulturo tretjega programa. Z glasbo jo opremlja Tina Ogrin, za mešalno mizo tokrat Franci Moder, pred mikrofonom pa Staša Grahek.
Nacionalni program za kulturo in očitki o političnem kadrovanju

Nacionalni program za kulturo in očitki o političnem kadrovanju

ARS Kulturna panorama, 9. februar ― V oddaji še o 70. obletnici smrti Prežihovega Voranca, novem prevodu Prešernovih Poezij v italijanščino, razmišljanju o oblikovanju, razstavi tradicionalnih igrač ter obletnici Muzeja za umetnost in obrt v Zagebu Oddajo bomo začeli z vročim kulturnim dogajanjem. Teči je začelo tretje leto, odkar slovenska kultura nima nacionalnega programa za kulturo, ministrstvo pa se sooča z očitki, da poskuša politično kadrovati v javnih zavodih s področja kulture. Minilo je tudi 70 let od smrti Prežihovega Voranca, Miran Košuta pa je ob kulturnem prazniku slovenskemu in italijanskemu občinstvu predstavil Franceta Prešerna in njegovo ustvarjanje – predvsem svoj novi prevod Prešernovih Poezij. Govorili bomo tudi o Društvu oblikovalcev Slovenije, ki dela svojih članov v Cankarjevem domu tokrat predstavlja virtualno, s tem pa želi sprožiti tudi razmišljanje o oblikovanju v sodobnem svetu. V Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani si lahko ogledate zbirko tristotih tradicionalnih in sodobnih igrač, ki jih sicer hrani Etnografski muzej Zagreb in kažejo razvoj izdelovanja igrač ter uporabo različnih materialov. Proti koncu oddaje bomo ostali v Zagrebu, saj je Hrvaški muzej za umetnost in obrt ta teden dočakal 140. obletnico ustanovitve muzeja.
Janko Ban in Marko Kravos, nagrajenca osrednje proslave Slovencev v Italiji ob kulturnem prazniku

Janko Ban in Marko Kravos, nagrajenca osrednje proslave Slovencev v Italiji ob kulturnem prazniku

ARS Kulturna panorama, 2. februar ― Nadaljevali bomo v Ljubljani z razstavo fotografa Boruta Krajnca, s subkulturnim festivalom Kavč ter z razstavo hrvaškega konceptualnega umetnika Vlada Martka Pregled tedna bomo začeli z letošnjima nagrajencema osrednje proslave Slovencev v Italiji ob kulturnem prazniku, z Jankom Banom in Markom Kravosom. Nadaljevali bomo v Ljubljani z razstavo fotografa Boruta Krajnca, s subkulturnim festivalom Kavč ter z razstavo hrvaškega konceptualnega umetnika Vlada Martka. Ob koncu se bomo zazrli v prihodnost Cankarjevega doma v Ljubljani, kakor jo vidijo v vodstvu institucije.
Dan, ko je kultura v ospredju in se vprašamo – Kam?

Dan, ko je kultura v ospredju in se vprašamo – Kam?

ARS Kulturna panorama, 26. januar ― Oblak ne ve, in val ne kam V Kulturni panorami bomo govorili o Prešernovi proslavi in Prešernovih nagrajencih, prostorski problematiki nevladnih organizacij in novih pridobitvah ter prihodnjih projektih Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož. Pa tudi o razstavi Nekje blizu akademske grafičarke Helene Táhir in retrospektivni razstavi Introspektiva, na kateri predstavljajo dela Janeza Jordana in Alena Ožbolta.
Reka kot EPK2020 v znamenju mota “pristanišče različnosti”

Reka kot EPK2020 v znamenju mota “pristanišče različnosti”

ARS Kulturna panorama, 19. januar ― Danes na Reki začenjajo EPK z "Opero Industriale", v kateri sodeluje 130 izvajalcev, med njimi tudi delavski orkester z zvoki delovnih strojev, kot hommage vsem delavcem, ki so gradili nekdanje industrijsko mesto Začenjamo z najnovejšimi učinki uvedbe nižjega, 5 % davka na knjigo, nadaljujemo z današnjim začetkom programa Reka EPK 2020, predstavljamo pa tudi poudarke nove razstave »Srbski modernizem od 1880-1950« v Narodni galeriji. Opozarjamo tudi na opus videov in filmov Mihe Vipotnika v Slovenski kinoteki, na pravkar odprto razstavo arhitekta Borisa Podrecce ob njegovi 80-letnici na Dunaju, napovedujemo novo sezono »Anton Podbevšek Teatra« iz Novega mesta ter na pogovor z italijanskim ministrom za kulturo, ki ga je pripravil naš dopisnik iz Rima. Prihodnjo soboto odpira vrata druga letošnja Evropska prestolnica kulture (EPK Gallway na Irskem)

Šoa – spominjajmo se… ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta…

ARS Kulturna panorama, 12. januar ― Tudi o razstavah Guštanj za jutrno na Ravnah na Koroškem in Zajčja luknja v CD v Ljubljani, Benečiji - tako blizu/tako daleč in nagrajencu JSKD za življenjsko delo Franciju Pivcu Teme tokratne oddaje so: Šoa – spominjajmo se: prireditve v Mariboru ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta (Stane Kocutar)  Na Ravnah na Koroškem so odprli novo stalno razstavo z naslovom Guštanj za jutrno – o kulturno-zgodovinskem razvoju Mežiške doline od prazgodovine do obdobja protireformacije (Metka Pirc) Razstava Zajčja luknja – fotografija, magija in resničnost v Cankarjevem domu v Ljubljani (Iza Pevec) O življenju v »zapuščenih in pozabljenih krajih« – v organizaciji Inštituta za slovensko izseljenstvo je potekala prireditev, posvečena družbeni, kulturni in politični zgodovini Benečije  (Maja Žvokelj) Predstavili pa bomo tudi letošnjega prejemnika nagrade JSKD za življenjsko delo – Francija Pivca (Brigita Mohorič)  
Prešernova nagrajenca in prejemniki nagrad Prešernovega sklada

Prešernova nagrajenca in prejemniki nagrad Prešernovega sklada

ARS Kulturna panorama, 5. januar ― O nagrajencih, pa tudi letošnji Prešernovi proslavi Uvodoma se bomo posvetili osrednjemu kulturnemu poudarku tekočega tedna. Znana so namreč imena umetnikov, ki jim bodo februarja podelili Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada. V nadaljevanju bomo med drugim skušali odgovoriti na vprašanja, kaj prinašata festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri in tematski festival Slovenija 2050, kako bo svojo 50-letnico delovanja obeležila Glasbena mladina Slovenije in kaj si lahko ogledamo na razstavi o petdesetih letih v Celju. Tokrat bomo končali z zgodovinsko temo – predstavili bomo knjigo o odnosih med posoškimi in beneškimi Slovenci skozi čas. Vabljeni k poslušanju!

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 29. december 2019 ― 5. Filharmonični festival baročne glasbe, razstave: Vintage CD, Lojze Spacal v Bežigrajski galeriji 2, Apokalipsa 2020. Beseda leta je podnebje. V Kulturni panorami se bomo posebej posvetili temle temam: začel se je 5. festival baročne glasbe v Slovenski filharmoniji. Cankarjev dom praznuje štiri desetletja – ob tej obletnici je na ogled razstava z naslovom Vintage CD. V Bežigrajski galeriji dve si lahko ogledamo dela slikarja in grafika Lojzeta Spacala. Od četrtka opoldne imamo novo besedo leta 2019. V galeriji Equrna je kurator Arne Brejc pripravil izbor likovnih del štirinajstih sodobnih umetnikov. Njen naslov je Apokalipsa 2020. Prevajalka Djurdja Strsoglavec je dobila nagrado srbskega centra PEN za prevode srbskih književnih besedil v slovenščino.
še novic