Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 8. december ― Mozaična oddaja, sestavljena iz prispevkov o izbranih aktualnih dogodkih s področja kulture tekočega tedna in napovedjo dogodkov prihodnjega. Mozaična oddaja, sestavljena iz prispevkov o izbranih aktualnih dogodkih s področja kulture tekočega tedna in napovedjo dogodkov prihodnjega.

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 1. december ― Mozaična oddaja, sestavljena iz prispevkov o izbranih aktualnih dogodkih s področja kulture tekočega tedna in napovedjo dogodkov prihodnjega. Mozaična oddaja, sestavljena iz prispevkov o izbranih aktualnih dogodkih s področja kulture tekočega tedna in napovedjo dogodkov prihodnjega.

Izstopajoči kulturni dogodki teh dni

ARS Kulturna panorama, 24. november ― Od prostorskih stisk ljubljanskega Zgodovinskega arhiva do obuvanja in sezuvanja V Kulturni panorami tokrat predstavljamo prejemnika Trubarjevih priznanj za leto 2019, izpostavljamo tri razstave in knjižni sejem v Pulju ter opozarjamo na začetek javne razprave o novih pravopisnih pravilih, ki napoveduje novi pravopis. Pred vsem tem pa se posvečamo prostorski stiski, v kateri se je znašel Zgodovinski arhiv v Ljubljani.
35. Slovenski knjižni sejem v Ljubljani odprt do nedelje, 1. decembra

35. Slovenski knjižni sejem v Ljubljani odprt do nedelje, 1. decembra

ARS Kulturna panorama, 17. november ― Narodni nuzej Slovenije sklenil stalno postavitev "zgodb s stičišča svetov" V prvem prispevku povzemamo temeljne vtise in dejstva iztekajočega se Slovenskega knjižnega sejma v ljubljanskem Cankarjevem domu. Govori tudi Marko Kravos, tokratni dobitnik Schwentnerjeve nagrade. Kustos za prazgodovino v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani dr. Peter Turk predstavlja pravkar odprti prazgodovinski, sklepni del stalne razstave Zgodbe s stičišča svetov. Ob novi razstavi na ptujskem gradu “Osrčje Petovione – Ptuj v rimski dobi“, ob 1950. obletnici prve omembe imena v antičnih virih (Tacit, 69 AD) opozarjamo na mednarodni arheološki pomen najstarejše tukajšnje urbane naselbine. Kipar Jiři Bezlaj na pregledni razstavi Kamen v Mestni galeriji Ljubljana ponuja vpogled v pol stoletja starih lastnih stvaritev. Spomnili pa bomo tudi na v začetku tedna podeljena avstrijska državna priznanja za umetnost Maji Haderlap in prosvetnemu društvu Rož iz Šentjakoba v Rožu. Piko na i postavlja pogovor z dirigentko newyorške metropolitanke slovenskih korenin iz Združenih držav Amerike Karen Kamenšek.

Pred 35. Slovenskim knjižnim sejmom…

ARS Kulturna panorama, 10. november ― Izbor najpomembnejših kulturnih dogodkov V tokratni oddaji – bomo napovedali 35. Slovenski knjižni sejem, ki bo naslednji teden potekal v Ljubljani; – predstavili monografijo Dolenjskega muzeja Novo mesto o Kapiteljski njivi; – spregovorili o študiji o vlaganjih v avdiovizualni sektor in njihovih gospodarskih učinkih, ki so jo predstavili v Ljubljani; – nekaj minut bomo namenili CoFestivalu – mednarodnemu festivalu sodobnega plesa v Ljubljani; – povedali, kdo bo naslednje predstavljal Slovenijo na arhitekturnem bienalu v Benetkah; -za konec pa bomo predstavili še nagrajence Društva oblikovalcev Slovenije in prejemnike nagrad in priznanj Mirka Šubica, ki jih podeljuje Društvo restavratorjev Slovenije.
Knjiga. Znanje. Razum.

Knjiga. Znanje. Razum.

ARS Kulturna panorama, 3. november ― Nova razstava v Mestnem muzeju se posveča obdobju od protestantizma do razsvetljenstva (1500–1800) na Slovenskem V tokratni Kulturni panorami se bomo najprej posvetili zanimivemu znanstvenemu posvetu o spolu, ki je prejšnji teden potekal na Akademiji znanosti in umetnosti. Ogledali smo si novo razstavo v Mestnem muzeju z naslovom “Knjiga. Znanje. Razum”, predstavljamo pa tudi 26. bienale oblikovanja in 20. jubilejni Pixxelpoint – festival sodobnih umetniških praks. Še en jubilej praznuje Art kino mreža Slovenije in sicer desetletnico delovanja. Za konec bomo skočili še v Celje, kjer je tamkajšnji arheološki paviljon dobil prestižno evropsko nagrado. Oddajo bomo sklenili na Jesenicah, kjer se odvija festival ljubiteljskih gledališč Čufarjevi dnevi. Vabljeni k poslušanju!

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 27. oktober ― Umetnost in institucije v boju proti pluralizmu Knjižni sejem na Dunaju, simpozij Umetnost in institucije v boju proti pluralizmu, nagrada bert Vladu Novaku, restavrirana kopija filma Ne joči, Peter, 250. obletnica najstarejše gledališke stavbe na Slovenskem v Idriji, razstava ob obletnicah rojstva in smrti slikarja in grafika Božidarja Jakca v Novem mestu in razstava nagrajencev preteklih grafičnih bienalov v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani sestavljajo današnjo oddajo.
90 let od rojstva Daneta Zajca in 1600 od smrti sv. Hieronima

90 let od rojstva Daneta Zajca in 1600 od smrti sv. Hieronima

ARS Kulturna panorama, 20. oktober ― S simpozijema so obeležili pomen pesnika temnega modernizma in Hieronima kot prevajalca Svetega pisma V oddaji vas bomo seznanili s poudarki dveh simpozijev, eden je potekal ob 90. obletnici rojstva Daneta Zajca, drugi ob 1600. obletnici smrti sv. Hieronima, ki je s svojim prevodom Svetega pisma iz izvirnih jezikov v latinščino, imenovanem Vulgata, neizbrisno zaznamoval evropsko duhovno zgodovino in kulturo. V nadaljevanju se bomo sprehodili po zgodovinskih razstavah: v Kranju je na ogled postavitev Po sili vojak o prisilnih mobilizirancih, v Kobariškem muzeju pa so prenovili stalno postavitev in odprli občasno razstavo o avstro-ogrski vojski v Zgornjem Posočju. Prelistali bomo tudi monografijo o kiparski družini Straub in pogledali, kateri projekti bodo zaznamovali hrvaško Reko, ko bo Evropska prestolnica kulture. Vabljene in vabljeni k poslušanju!
54. Borštnikovo srečanje v Mariboru pri koncu, podeljenih več nagrad različnim ustvarjalcem

54. Borštnikovo srečanje v Mariboru pri koncu, podeljenih več nagrad različnim ustvarjalcem

ARS Kulturna panorama, 13. oktober ― Oddaja v znamenju nagrad: Jenkove, Sovretove, Ježkove, nagrade Brumen. Kaj se dogaja v Pilonovi galeriji in v Slovenskem mladinskem gedališču? V Kulturni panorami več o teh dogodkih: v Mariboru končuje 54. Borštnikovo srečanje. Podeljene bodo nagrade in Borštnikov prstan, ki ga dobi dramska igralka Marinka Štern. Sicer bo oddaja polna lavreatov: Jenkovo nagrado je dobila Kaja Teržan, podeljeni sta bili Sovretovi nagradi za književno prevajanje in sicer Bredi Biščak in Tatjani Jamnik, Ježkov nagrajenec je Marko Brecelj, znane so tudi nagrade Brumen za odlično slovensko oblikovanje. Pogledali bomo v Pilonovo galerijo v Ajdovščini, na koncu pa povzeli dogajanje v Slovenskem mladinskem gledališču.
Na ogled smeli, a neuresničeni Plečnikovi načrti preureditve Ljubljane

Na ogled smeli, a neuresničeni Plečnikovi načrti preureditve Ljubljane

ARS Kulturna panorama, 6. oktober ― V ljubljanski mestni hiši sodoben in nazoren prikaz možnosti, ki jih je glavnemu mestu ponujal največji tukajšni arhitekt Tokrat začenjamo tedenski pregled z vtisi našega poročevalca z največjega knjižnega sejma na svetu v Frankfurtu, kjer letos kot fenomen najbolj izstopa zvočna knjiga – to pa lahko le poslušamo, in je ne beremo. Z že 54. Borštnikovega srečanja gledališčnikov se oglašajo kolegi iz Maribora. Slišali boste, kaj vse je v svoji knjižnici (z 2300 naslovi v približno 5000 zvezkih) premogel, pred dvema stoletjema preminuli razsvetljeni Ljubljančan Žiga (Sigismondo) Zois, mecen slovenskih razsvetljencev –  razstava v NUK v glavnem mestu je odprta že nekaj dni. Obiskali smo mednarodni festival medijske kulture »Speculum Artium« v Trbovljah in dve razstavi: o neuresničenih projektih arhitekta Jožeta Plečnika za Ljubljano v tamkajšni mestni hiši, ter razstavo z izborom fotografij fotoreporterja Naceta Bizilja v Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Zaključujemo z vtisi s simpozija ob letošnji 500-letnici smrti Leonarda da Vincija v dvorcu Lanthieri v Vipavi, sedežu organizatorja, Univerze v Novi Gorici.
Nagrajenci, festivali in še kaj

Nagrajenci, festivali in še kaj

ARS Kulturna panorama, 29. september ― Nobelovca, nagrada Mira, Borštnikovo srečanje, Uršljanka, U3, MFRU, Odlično mesto Ljubljansko, dan arhitektov Zadnja četrtina leta je čas za pregled dosežkov – aktualnih in življenjskih – zato bomo začeli z nagradami, v nadaljevanju bomo napovedali poudarke Borštnikovega srečanja, trienala sodobne umetnosti U3 in mednarodnega festivala računalniške umetnosti, si ogledali razstavo o prvem ljubljanskem škofu in se seznanili z izzivi sodobne arhitekture.
Likovno zaznamovan kulturni utrip tedna

Likovno zaznamovan kulturni utrip tedna

ARS Kulturna panorama, 23. september ― Od retrospektivne razstave Nandeta Vidmarja do mednarodnega festivala likovnih umetnosti Kulturni utrip teh dni je zelo likovno obarvan in tak se seli tudi v oddajo Kulturna panorama. Izpostavili bomo Festival likovnih umetnosti v Kranju, pregledno razstavo del Nandeta Vidmarja, razstavo Podobe pokrajine, ob tem pa še slovenski podaljšek razstave Plečnik in sveto, retrospektivo filmov Franceta Štiglica in festivala Unicum ter Prevodni pranger.
Rožančeva nagrada, likovni kritiški peresi in drugi dogodki

Rožančeva nagrada, likovni kritiški peresi in drugi dogodki

ARS Kulturna panorama, 23. september ― Čeprav smo prejšnje leto intenzivno razmišljali o Ivanu Cankarju, smo spregledali, kako zelo so njegove literarne tehnike podobne filmskim, meni prejemnik Rožančeve nagrade. Pogovarjali se bomo z Marcelom Štefančičem mlajšim, prejemnikom Rožančeve nagrade za najboljšo esejistično zbirko, in predstavili letošnje Dneve evropske kulturne dediščine ter 25. festival Mesto žensk. Govorili bomo s prejemnikoma likovnih kritiških peres, dr. Petrom Krečičem in Sarivalom Sosičem, ter se podali na Dunaj, kjer poteka umetniški sejem viennacontemporary. Ob koncu oddaje bomo pred mikrofon povabili Niko Arhar, selektorico festivala uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica.
100.obletnica Slovenskega narodnega gledališča Maribor

100.obletnica Slovenskega narodnega gledališča Maribor

ARS Kulturna panorama, 20. september ― 100 let SNG Maribor, nagrada večernica Andreju E. Skubicu in številne razstave. 100.obletnica Slovenskega narodnega gledališča Maribor, nagrada Večernica Andreju E. Skubicu ter razstave Mi vsi živeti ščemo, Prekmurje 1919 v Murski Soboti, stripov Zorana Smiljaniča na Ljubljanskem Gradu, Po prekopu je obstajal samo še naš svet – v Mestni galeriji Ljubljana ter Skrita stvarnost Christa in Jean Claude v Galeriji – Muzeju Lendava, so teme današnje Kulturne panorame.
Vilenica 2019, Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije v Mariboru…

Vilenica 2019, Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije v Mariboru…

ARS Kulturna panorama, 13. september ― Tedenski pregled kulturnega dogajanja Teme tokratne Kulturne panorame: – 34. mednarodni literarni festival in nagrada Vilenica – deseti Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije v Mariboru – nacionalni mesec skupnega branja – jubilejna 40. sezona Cankarjevega doma v Ljubljani in simpozij o kritiki, ki so ga tam priredili pred dnevi – simpozij o Almi Sodnik – razstava ustvarjanja ilustratorke Jelke Reichman v Velenju
še novic