Znani so postali dobitniki najpomembnejših priznanj za dosežke na področju umetnosti

Znani so postali dobitniki najpomembnejših priznanj za dosežke na področju umetnosti

ARS Kulturna panorama, 9. januar ― Ustavili se bomo tudi ob različnih dogodkih, ki jih prinaša Vodnikovo leto dobitniki Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada Vodnikovo leto beseda leta posvet o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2019 – 2023 20 let popotresne obnove kulturne dediščine v Posočju festival V novo leto z novo glasbo Maribor je naš Pregled izstopajočih kulturnih dogodkov teh dni bomo začeli pri dobitnikih najpomembnejših nagrad za dosežke na področju umetnosti: pri dobitnikih Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada. Ustavili se bomo tudi ob različnih dogodkih, s katerimi naj bi letos zaznamovali 200. obletnico smrti Valentína Vodnika, prostor pa smo odmerili tudi besedi leta 2019 in posvetu o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2019 – 2023. Seznanili vas bomo z razstavo Dvajset let popotresne obnove kulturne dediščine v Posočju, ogledate si jo lahko v Tolminu, in z dvema glasbenima festivaloma: s festivalom Slovenske filharmonije V novo leto z novo glasbo in s festivalom Maribor je naš, ki ga ob 100-letnici Slovenskega narodnega gledališča Maribor pripravlja Cankarjev dom. Festival bo namenjen predstavitvi bogate palete operne, baletne, plesne in dramske ustvarjalnosti mariborske gledališke hiše.
Kulturna panorama

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 3. januar ― Kulturni dogodki v letu 2019 V letošnji prvi Kulturni panorami bomo napovedali nekatere večje dogodke v letošnjem letu na področju kulture, predvsem v Sloveniji. Tako se bomo o prednostnih projektih pogovarjali z ministrom za kulturo Dejanom Prešičkom, letos bomo proslavljali dve pomembni okrogli obletnici – 100. obletnico ustanovitve Univerze v Ljubljani in 100. obletnico priključitve Prekmurja matični domovini, letos bosta ponovno mednarodni bienalni prireditvi – Grafični bienale in Bienale oblikovanja, ob koncu oddaje pa vas bomo seznanili še z letošnjima kulturnima prestolnicama – to bosta Matera v Italiji in Plovdiv v Bolgariji.
Vrhunci v kulturnem življenju leta 2018

Vrhunci v kulturnem življenju leta 2018

ARS Kulturna panorama, 24. december 2018 ― Zadnja Kulturna panorama v letu bo posvečena vrhuncem v kulturi in umetnosti leta 2018, ki je bilo Cankarjevo leto Zadnja Kulturna panorama v letu bo posvečena vrhuncem v kulturi in umetnosti leta 2018, ki je bilo Cankarjevo leto. Temu izjemnemu literatu smo namenili številne knjige, dogodke, predstave, razstave in simpozije. Leto 2018 pa je bilo tudi leto kulturne dediščine, ko sta bili veščini klekljanja in suhozidne gradnje uvrščeni na prestižni UNESCOv seznam nesnovne kulturne dediščine. V koprsko stolnico so se vrnile znamenite restavrirane slike beneškega slikarja Vittoreja Carpaccia; slavnostno je bilo ob stoti obletnici v Narodni galeriji, ko so odprli razstavo slik Ivane Kobilca. Devetdesetletnik kipar Drago Tršar je imel niz razstav, sto let sta praznovala baletni ansambel in orkester ljubljanske Opere, radio Slovenija pa 90 let in sicer s s koncertom v Slovenski filharmoniji. Slišali bomo Prešernova nagrajenca baletnika Janeza Mejača in pesnika Borisa A. Novaka. Pa pisatelja Florjana Lipuša, ki je dobil avstrijsko državno nagrado. Pogledali bomo v svet glasbe in filma, podčrtali slovenski dosežek s filmom Posledice Darka Štanteta. Slišali bomo Marie NDiaye (izg.: marí ndiáj) zvezdo francoske literature, ki je obiskala Ljubljano in igralca Janeza Škofa, dobitnika Borštnikovega prstana. Boris Pahor je praznoval sto pet let in objavil novo knjigo o prijatelju Edvardu Kocbeku.
Severjevi nagrajenci ter arheološke najdbe

Severjevi nagrajenci ter arheološke najdbe

ARS Kulturna panorama, 21. december 2018 ― Na Pezdirčevi njivi v Podzemlju v Beli krajini so arheologi naleteli na izjemno redko najdbo, ženski bronasti pas s pritrjenim keltskim zlatnikom V tokratni Kulturni panorami se najprej posvečamo letošnjim dobitnikom Severjevih nagrad za igralske dosežke v poklicnem gledališču. Glavni dve nagradi sta pripadli igralki Nini Valič in igralcu Vojku Belšaku. Z odrskih desk se bomo odpravili v svet arheologije. Nadaljevali bomo z razstavo Tri botanične zgodbe Marije Mojce Pungerčar, ki je na ogled v Ustvarjalnem centru Švicarija v Tivoliju v Ljubljani ter fotografsko razstavo z naslovom Istra foto International, ki je na ogled v Piranu. Obiskali smo tudi novoletni knjižni sejem Knjige pod jelkami v Novi Gorici. Ob koncu oddaje pa še kratka predstavitev radijskih vsebin, ki smo jih za vas pripravili v prazničnih dneh.
Rimska cesta v odsevu večnosti; Mednarodni simpozij o Ivanu Cankarju

Rimska cesta v odsevu večnosti; Mednarodni simpozij o Ivanu Cankarju

ARS Kulturna panorama, 12. december 2018 ― Trubarjevo priznanje za pomembne prispevke k ohranjanju nacionalne pisne kulturne dediščine V Kulturni panorami tokrat obširneje o arheološki razstavi Rimska cesta v odsevu večnosti, o Trubarjevih priznanjih za pomembne prispevke k ohranjanju nacionalne pisne kulturne dediščine in Mednarodnem simpoziju o Ivanu Cankarju, ki je potekal na dan obletnice umetnikove smrti. V nadaljevanju še o srečanju ministra za kulturo s kulturniki in organizacijami, podpisniki Javnega pisma pred februarskim rebalansom proračuna, o razstavi v Zbirke v gibanju, umetniškem sejmu ArtMetropolis ter o muzejih in galerijah kot razširjenih učilnicah. Vabimo vas, da se na pridružite!
Ne glej nazaj, okey

Ne glej nazaj, okey

ARS Kulturna panorama, 6. december 2018 ― Od razmišljanj o angažiranem literarnem in političnem delovanju Ivana Cankarja do razmisleka o pomenu piranske Carpaccieve oltarne slike za mesto. Umetnost – koliko še ideja za bodočnost? Od razstave Dekade60 Zgodovinskega arhiva Celje, ki skozi mikrozgodovino in vsakdanjik malega človeka vabi k razmišljanju o šestdesetih letih 20. stoletja v Celju in okolici do razstave sodobne umetnosti Ne glej nazaj, okey?, ki skozi umetniška dela vzpostavlja platformo za razmislek o načinih soočanja s spominom, s preteklostjo. Ob tem razmišljanja o angažiranem delovanju Ivana Cankarja v literaturi in politiki, ki jih je odprl posvet o Ivanu Cankarju v organizaciji Slovenske matice, in razmislek o pomenu piranske Carpacciove oltarne slike in njenega avtorja za mesto. Poročamo tudi z mednarodne konference Umetnost – koliko še ideja za bodočnost, ki se je sklenila s podelitvijo nagrade Igorja Zabela, in predstavljamo prejemnike nagrad Ivane Kobilca. Popotovanje skozi Kulturno panoramo pomembnejših kulturnih dogodkov preteklega tedna pa končamo v Galeriji Jakopič, kjer si lahko ogledate fotografsko razstavo z naslovom Na moje oči: zgodbe iz Iraka.
Vpis čipk v seznam nesnovne kulturne dediščine

Vpis čipk v seznam nesnovne kulturne dediščine

ARS Kulturna panorama, 29. november 2018 ― Veščina suhozidne gradnje in klekljanje čipk sta vpisana na UNESCOv Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva Kot je znano, sta Veščina suhozidne gradnje in klekljanje čipk vpisana na UNESCOv Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva – s tem tudi začenjamo tokratni pregled pomembnejših kulturnih dogodkov teh dni. Ta bo sicer precej muzejsko obarvan. O častitljivi obletnici Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož – letos praznuje 125-letnico obstoja – smo v naših oddajah že poročali. Zdaj opozarjamo na zanimiv zbornik, ki so ga izdali ob tej priložnosti, nadaljujemo pa na področju konservatorstva in restavratorstva; posvečena mu je razstava V dobrih rokah, ki so jo odprli v Narodnem muzeju v Ljubljani, na gradu Sevnica pa so odprli pregledno razstavo o konservatorsko-restavratorskih posegih, ki so bili izvedeni na gradu. O obeh več v oddaji. Izpostavljamo še projekt Artehgal, ki je namenjen večji socialni vključenosti pripadnikov ranljivih družbenih skupin na področju kulture, in mednarodno konferenco o umetnosti v javnem prostoru Re-forma viva Ljubljana – potekala je v prestolnici. V galeriji Vodnikove domačije pa se odpira prodajni sejem ilustracije.
General Maister in njegova osebna knjižnica v MB končno kulturni spomenik državnega pomena

General Maister in njegova osebna knjižnica v MB končno kulturni spomenik državnega pomena

ARS Kulturna panorama, 23. november 2018 ― Ali bi se neizobraženi štabni major lahko odločil za vojaško potezo pesnika in generala 23. novembra 1918 v Mariboru? Ob državnem prazniku pesnika in generala Rudolfa Maistra izpostavljamo, da je njegova osebna knjižnica v UKM v Mariboru (po dogovoru možen ogled) ta teden dobila status kulturnega spomenika državnega pomena. Povzemamo 34.  knjižni sejem v Ljubljani, in se pogovarjamo s prejemniki nagrad in priznanj: Schwentnerjevim nagrajencem Tinetom Logarjem, prejemnico nagrade Bert Špelo Rozin, in prejemniki nagrade in priznanj Mirka Šubica Društva restavratorjev Slovenije. Opozarjamo na pravkar začeti 7. mednarodni »CoFestival« sodobnega plesa v ljubljanskem centru Kino Šiška, in na pravkar odprto razstavo grafičnega oblikovalca Miltona Glaserja v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v ljubljanskem parku Tivoli.
Inteligentni opazovalec opazuje sončni zahod pri samostanu blizu Nove Gorice

Inteligentni opazovalec opazuje sončni zahod pri samostanu blizu Nove Gorice

ARS Kulturna panorama, 16. november 2018 ― V Novi Gorici in Gorici se je začel že 19. mednarodni festival sodobnih umetniških praks PIXXELPOINT Začenjamo s prejemnico letošnje Murkove nagrade za življensko delo, Majo Godina Golija, ki jo podeljuje Slovensko etnološko društvo, nadaljujemo z utrinki pravkar (16.nov) odprtega mednarodnega festivala sodobnih umetniških praks “PIXXELPOINT” v Novi in stari Gorici. Približali vam bomo  pravkar odprto razstavo “Mesta trajnosti. Paviljoni, manifesti in kripte” v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova v glavnem mestu. Premislili smo tudi pretekli teden zaključeni 2-dnevni simpozij z naslovom “Ženske in povojne tranzicije: politika“, ki se je odvijal v Atriju ZRC SAZU. Nismo pozabili na 80 letnico ustanovitve SAZU, izpostavljamo pa te dni predstavljeno raziskavo z javno dostopno bazo podatkov o vojaških žrtvah 1.sv. vojne na Slovenskem. Koordiniral jo je Inštitut za novejšo zgodovino. Napovedujemo  34. slovenski knjižni sejem v prihodnjem tednu, kjer se bo predstavilo 106 založb.
Obletnica Cankarjeve smrti v Narodni knjižnici na Dunaju

Obletnica Cankarjeve smrti v Narodni knjižnici na Dunaju

ARS Kulturna panorama, 9. november 2018 ― Mantuanijeva nagrada za življenjsko delo na področju muzikologije dr. Borutu Loparniku Obletnica Cankarjeve smrti v Narodni knjižnici na Dunaju, simpozij Stoletje hlapcev v Ljubljani, razstava Življenje za c(es)arja v Parku vojaške zgodovine Pivka, Dnevi slovenske muzikologije in Mantuanijeva nagrada za življenjsko delo na področju muzikologije dr. Borutu Loparniku, razstava Skrivnosti dolgega življenja – pot umetnin od restavratorskega ateljeja do razstave v Narodni galeriji v Ljubljani in nagrade Društva slovenskih filmskih in televizijskih prevajalcev – to so teme tokratne Kulturne panorame.
Janez Škof, dobitnik Borštnikovega prstana

Janez Škof, dobitnik Borštnikovega prstana

ARS Kulturna panorama, 2. november 2018 ― Slišali bomo dva gledališčnika: Janeza Škofa, dobitnika Borštnikovega prstana in devetdesetletnika režiserja Mileta Koruna V Kulturni panorami bomo slišali dva gledališčnika: Janeza Škofa, dobitnika Borštnikovega prstana in devetdesetletnika režiserja Mileta Koruna. V oddaji bo po Petru Pavlu Vergeriju odmeval dan reformacije. 29. oktobra je minilo sto let od nastanka Države Slovencev, Hrvatov in Srbov, zato je v Narodnem muzeju razstava o tem. Na Kromberku pa si lahko ogledamo razstavo o Viktorju Ullmannu, priči in žrtvi apokalipse«. Pogledali bomo v filmski svet: pogovarjali se bomo s Tino Poglajen, dobitnico nagrade Ekran za mlado kritičarko, napovedali bomo 29. ljubljanski mednarodni filmski festival.
Prejemniki Jenkove, Sovretove in nagrade Kristine Brenkove

Prejemniki Jenkove, Sovretove in nagrade Kristine Brenkove

ARS Kulturna panorama, 26. oktober 2018 ― Nagrada za najboljšo pesniško zbirko, najboljšega prevajalca in izvirno slikanico V Kulturni panorami bomo predstavili prejemnike Jenkove nagrade za najboljšo pesniško zbirko, Sovretove nagrade za najboljšega prevajalca in nagrade Kristine Brenkove za izvirno slikanico. Ob tem bomo predstavili še pregledno razstavo fotografij Stojana Kerblerja v Moderni galeriji v Ljubljani, povzeli konferenco o nesnovni dediščini in zaključili oddajo z dogajanjem na Borštnikovem srečanju v Mariboru.
Kulturna panorama

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 19. oktober 2018 ― Simpozij o s 1.svet. vojno povezanih spomenikih v prvi Jugoslaviji V Mariboru poteka že 53. Festival Borštnikovo srečanje, ki se bo s podelitvijo B. prstana in priznanj sklenil prihodnji konec tedna. V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Fužinskem gradu v Ljubljani se je s simpozijem zaključil sklepni del projekta »Živeti z vodo – na južnem delu glavnega mesta”. V ljubljanski Moderni galeriji so na mednarodnem simpoziju dva dneva razpravljali o tem, kako so v prvi Jugoslaviji razumeli spomenike prvi svetovni vojni do začetka druge. V Zgodovinskem arhivu Ljubljana pa so se z razstavo spomnili prvih dveh let po koncu 1. svet. vojne v takratni novi državi. Predstavljamo tudi projekt Boštjana Perovška z razstavo »Stenice, mrož, vrata« v novem gostujočem razstavnem prostoru STEKLENIK v tivolskem rastlinjaku Botaničnega vrta Univerze v LJ, (gre za projekt Zavoda CONA). V sklepu oddaje pa se spominjamo 90-letnice Radia Slovenija, ki jo je z jubilejnim dnevom to sredo, 17. oktobra s celodnevnim programom obeležil Program Ars.
Frankfurtski knjižni sejem in Dan arhitektov

Frankfurtski knjižni sejem in Dan arhitektov

ARS Kulturna panorama, 11. oktober 2018 ― 70. knjižni sejem v Frankfurtu je združil vso svetovno založniško industrijo, v Ljubljani pa so podelili priznanja za arhitekturo Častna gostja sejma v Frankfurtu je bila letos Gruzija, prvič pa se je kot častna gostja leta 2022 predstavila tudi Slovenija. V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje so odprli pregledno razstavo članov Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije in podelili strokovna priznanja. Predstavljamo tudi Majski salon Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov 2018, ki ga letos posvečajo grafiki ter razstavo slovenskega slikarja Ivana Vavpotiča. Strnili smo vtise s prevajalskega simpozija, v oddaji pa predstavljamo tudi poudarke letošnjega 53. festivala Borštnikovo srečanje.
Florjanu Lipušu najvišje avstrijsko državno odlikovanje

Florjanu Lipušu najvišje avstrijsko državno odlikovanje

ARS Kulturna panorama, 2. oktober 2018 ― Panoramski pogled poudarkov iztekajočega se tedna Vabimo vas, da se pridružite panoramskemu pogledu po poudarkih iztekajočega se tedna, v naslednjih vsebinah: Florjanu Lipušu najvišje avstrijsko državno odlikovanje, napoved Frankfurtskega knjižnega sejma, o razstavi Osebno/Personal v galeriji Kibla Portal, o mednarodnem festivalu likovnih umetnosti Kranj: Geometrija – racionalnost pogleda, ter o razstavi Navdihujoča racionalnost, kratek pregled razvoja znanstvene ilustracije na Slovenskem in festivalu Tinta. Vabimo vas k poslušanju!
še novic