Kulturna panorama

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 17. maj 2020 ― Mozaična oddaja, sestavljena iz prispevkov o izbranih aktualnih dogodkih s področja kulture tekočega tedna in napovedjo dogodkov prihodnjega. Mozaična oddaja, sestavljena iz prispevkov o izbranih aktualnih dogodkih s področja kulture tekočega tedna in napovedjo dogodkov prihodnjega.
Kulturna panorama

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 10. maj 2020 ― Mozaična oddaja, sestavljena iz prispevkov o izbranih aktualnih dogodkih s področja kulture tekočega tedna in napovedjo dogodkov prihodnjega. Mozaična oddaja, sestavljena iz prispevkov o izbranih aktualnih dogodkih s področja kulture tekočega tedna in napovedjo dogodkov prihodnjega.
Prejemnica nagrade skupine OHO Nika Ham uporablja tudi nadzorne kamere

Prejemnica nagrade skupine OHO Nika Ham uporablja tudi nadzorne kamere

ARS Kulturna panorama, 3. maj 2020 ― Stoletje organizirane likovne dejavnosti na slovenskem severovzhodu Ob razglasitvi letošnje Nagrade skupine OHO v tem tednu smo se pogovarjali s prejemnico, vizualno umetnico Niko Ham. Ob stoletnici organizirane likovne dejavnosti v severovzhodnem delu države je Društvo likovnih umetnikov Maribor pripravilo vrsto strokovnih gradiv, v Umetnostni galeriji Maribor pa je že par dni na ogled izbor likovnih del iz arhiva Koroške galerije likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Zora Stančič nam je povedala, kako se je razveselila vrst pred vhodom na njeno razstavo z motivom lepe Vide v portoroškem razstavišču Monfort. Začel se je teden ljubiteljske kulture in mi povzemamo njihovo dejavnost, pripravili pa smo tudi pogovor z novim vršilcem dolžnosti direktorja Slovenske filharmonije v Ljubljani,  Matejem Šarcem.
Muzeji, galerije, knjižnice in društva se odpirajo previdno, vendar …

Muzeji, galerije, knjižnice in društva se odpirajo previdno, vendar …

ARS Kulturna panorama, 26. april 2020 ― Kulturni delavci se soočajo z negotovimi napovedmi financiranja Na dan, ko praznujemo tričetrt stoletja evropskega dneva zmage nad fašizmom in konca druge svetovne vojne v pregledni tedenski oddaji povzemamo pestro dogajanje na področju kulturne politike. Od skupnega pisma 40-ih krovnih organizacij za kulturo resornemu ministru do nujne seje palamentarnega odbora za kulturo, na kateri so pozvali poslance, da ustavijo finančne reze področja z izgovorom v obliki ukrepov proti posledicam “korona krize”. Povzemamo tudi stanje, ko so se ta teden odprle knjižnice in knjigarne, galerije in muzeji, in ne le pri nas, temveč tudi v sosednji Avstriji in Italiji. Posebno pozornost pa smo namenili največjemu letošnjemu kulturnemu projektu v sosednji Hrvaški, evropski prestolnici kulture na Reki, ki se je zaradi posledic epidemije znašel v hudih škripcih.
Kako kulturne organizacije in ustvarjalci v Sloveniji premagujejo koronakrizo?

Kako kulturne organizacije in ustvarjalci v Sloveniji premagujejo koronakrizo?

ARS Kulturna panorama, 19. april 2020 ― Katere interventne ukrepe koristijo in s katerimi dilemami se srečujejo? Kako kulturne organizacije in ustvarjalci v Sloveniji premagujejo koronakrizo? Samozaposlenim v kulturi pri tem pomaga mesečni temeljni dohodek. Javni zavodi z višjim tržnim deležem se soočajo s posebno negotovostjo prav tako kot nevladne organizacije, ki so vpete v mednarodno okolje. Založniška podjetja krepijo spletno prodajo, a nihče ne ve, kdaj se bodo kupci vrnili v knjigarne. Katere ukrepe koristijo kulturne organizacije in ustvarjalci in s katerimi dilemami se srečujejo pri svojem delu?
Kulturna panorama

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 12. april 2020 ― Branje in založništvo v senci posledic epidemije Ob svetovnem dnevu knjige se bomo posvetili branju in založništvu v senci posledic epidemije in ukrepom politike, ki bi ublažili krize založnikov, filmskih ustvarjalcev in samozaposlenih v kulturi. Začel se je Festival upanja, prvi mednarodni spletni pesniški festival in prvič bo podeljena Cankarjeva nagrada za najboljše: prozo, poezijo, dramo in esej. Ulično gledališče Ana Monro se je v času pandemije lotilo projekta z naslovom Ana pod oknom; o javnih prostorih in o samoosamitvenem sprehodu po Ljubljani bo bo govoril arhitekt Miloš Kosec.
Ozadja izplačil temeljnega mesečnega dohodka za samozaposlene v kulturi

Ozadja izplačil temeljnega mesečnega dohodka za samozaposlene v kulturi

ARS Kulturna panorama, 5. april 2020 ― Številni posamezniki in organizacije že opozorili na krivične pogoje za pridobitev temeljnega dohodka v "korona obdobju" Na začetku predstavljamo izplen naše raziskave o možnostih dejanskega izplačila temeljnega dohodka v predlaganih vladnih ukrepih za približno 3 tisoč samozaposlenih v kulturi. S prve roke boste slišali, kako bo z zagonom spletne platforme slovenski ICOMOS obeležil “mednarodni dan spomenikov in spomeniških območij“. Na ZRC SAZU so pravkar zagnali „Vsakdanjik“, spletni dnevnik spominov na epidemijo, skupina fotografov pa na ljubljanski Trubarjevi cesti v projektu “fotogank” na zidove hiš projicira lastne stvaritve. Ljubljanska Drama je za ranljive skupine ponudila novo spletno ponudbo “Drama bere“, vodja JSKD pa bo povzel prilagoditve dejavnosti ljubiteljske kulture v tem obdobju. Pred koncem pa še o novem ciklu literarnih oddaj na našem programu „Dekameron C19“.
Samozaposleni v kulturi živijo težko

Samozaposleni v kulturi živijo težko

ARS Kulturna panorama, 29. marec 2020 ― Pogovarjamo se s Tjašo Mislej in Darkom Knezom S prejemnico letošnje nagrade Slavka Gruma Tjašo Mislej smo se pogovarjali o njenem nagrajenem dramskem besedilu „Naše skladišče“, govorimo tudi o tem, kako v obdobju izrednih razmer pa do sprejetja rebalansa proračuna za leto 2020, odločitve vlade vplivajo na delovanje Javne agencije za knjigo in Slovenskega filmskega centra. Predstavljamo pobudo SIGICa – „Slovenskega glasbeno-informacijskega centra“, ki je te dni sprožil akcijo za finančno pomoč samozaposlenim glasbenikom v kulturi, naš dopisnik iz Italije pa se je pozanimal, kako v obdobju, ko so tamkajšne kulturne ustanove zaprte, v tej zakladnici evropske kulture bogato ponudbo vsebin, od muzejske, galerijske pa do filmske, preusmerjajo na internetne strani. Darko Knez, vodja oddelka za zgodovino in uporabno umetnost v Narodnem muzeju Slovenije je orisal simboliko križa pri kristjanih in predvsem likovne upodobitve iz zbirke križev, ki jo hranijo v muzeju.
Ogrožena in pripoznana evropska dediščina

Ogrožena in pripoznana evropska dediščina

ARS Kulturna panorama, 22. marec 2020 ― V najbolj perečem položaju poleg obolelih so zdaj prekarci in prekarke Na začetku tedenskega pregleda bo minister za kulturo Vasko Simoniti opisal ukrepe za pomoč samozaposlenim v kulturi, ki so se zaradi že siceršnjih prekarnih pogojev v tem obdobju znašli v še težjem položaju. Ob tem, ko je nevladna organizacija Europa Nostra Plečnikov stadion v glavnem mestu razglasila za enega od sedmih najbolj ogroženih primerov evropske dediščine, vam predstavljamo paleto odzivov, vkjučno z Jocom Pečečnikom. Pogovarjali smo se z nagrajencema Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije Ladom Kraljem in Štefanom Vevarjem, o uvrstitvi Prešernove “Zdravljice“, naše himne, med nosilce znaka “evropske dediščine” – podeljuje ga komisija EU – smo se pogovarjali z literarnim zgodovinarjem Marjanom Dovićem. O ponudbi gledaliških predstav po internetu pa z direktorjem SNG Drama Ljubljana Igorjem Samoborjem, pred koncem pa bomo podrobneje predstavili “Domači Ars“, cikel literarnih oddaj, ki že poteka na našem programu.
Kultura kljubuje naravnim silam

Kultura kljubuje naravnim silam

ARS Kulturna panorama, 15. marec 2020 ― Jančarju avstrijska državna nagrada za književnost, podelitve priznanj in dogodkov prestavljene, digitalna dostopnost literature Pisatelj, esejist in dramatik Drago Jančar je te dni prejel prestižno avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost, podeljujejo jo za, v nemškem jeziku dostopno literaturo. Zaradi epidemije so začetek letošnjega jubilejnega, že 50-ega “tedna slovenske drame” prestavili na junij, mi pa smo pripravili pogovor s članom žirije Matejem Bogatajem. Slišali boste pogovor z prejemnikoma letošnje Glazerjeve nagrade za življensko delo, lutkarjema, Bredo in Tinetom Varlom, (podelitev so prestavili), seznanili pa vas bomo tudi z dostopnostjo knjižnega bogastva NUK na daljavo, temu pa dodali še informacije o digitalno dostopni književnosti skozi platformo Biblos. Spomnili vas bomo na sklop radijskih literarnih večerov “Oh literatura – O, literatura!“, s katerimi na programu Ars že tretje leto spremljamo srednješolsko domače branje. V oddaji bo o bralnih seznamih knjig, ki nam bodo pomagale ohraniti notranje ravnovesje in pozitivnost, spregovorila vodja Javne agencije za knjigo RS Renata Zamida. Za sklep pa tudi o novem italijanskem državnem Dantedì, “dnevu, posvečenem pesniku Danteju Alighieriju”, začetniku knjižne italijanščine, 25. marcu. Na ta dan l.1300 naj bi, kot si je enotno precej raziskovalcev, pesnik podal uvodni stih v prvem delu pesnitve, Peklu: “Nel mezzo del cammin …”
Pandemija pretresa vse, kar imamo za samoumevno

Pandemija pretresa vse, kar imamo za samoumevno

ARS Kulturna panorama, 8. marec 2020 ― Ponovitev oddaje Ars humana Doktor Tomaž Grušovnik je okoljski filozof, ki je med drugim proučeval podnebne krize in se ukvarja s premišljevanjem etičnih in okoljskih vprašanj v družbi. “κρίσις oziroma krisis v grškem pomenu besede pomeni ločevanje. Pomeni nekakšno razkritje kompleksnosti vsakdanjika, ki je sicer zakrito z našim normalnim delovanjem,” razmišlja dr. Grušovnik in napoveduje, da bo pandemija postala izhodišče za temeljit premislek o tem, kaj je v naših življenjih odveč. “Zaradi izolacije bomo morda ponovno začeli ceniti obiske in stike s sorodniki ter prijatelji, po drugi strani bo zelo težko premišljevati v stanju, v katerem ni občutka varnosti in miru,” še dodaja. Kako bo filozofija mislila trenutek, ko se je svet ustavil, ko so se podrla globalna razmerja in se zdi, da je naenkrat s krili zamahnilo tisoče metuljev? Po prvem šoku se morda marsikdo sprašuje, kaj nove razmere pomenijo za politične, družbene in etične dimenzije življenja? “Če kaj, kriza pandemije koronavirusa kaže, kako pomembni so javni sistemi in storitve,” je še prepričan dr. Tomaž Grušovnik, ki v tokratni oddaji razmišlja tudi o tem, zakaj ob takšnih dogodkih nemudoma vzniknejo teorije zarot in kaj o njih pravi agnotologija, veda o neznanju?
Vpliv ukrepov za zajezitev koronavirusa na kulturni utrip

Vpliv ukrepov za zajezitev koronavirusa na kulturni utrip

ARS Kulturna panorama, 1. marec 2020 ― Spremljali pa smo tudi sejo parlamentarnega odbora za kulturo Kako na delovanje kulturnih ustanov in kulturno-umetniški utrip vplivajo ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa pri nas in v sosednjih državah, je osrednje vprašanje tokratne oddaje. Nadaljujemo s sejo odbora za kulturo in razstavo Sandija Červeka, ki je sicer ne morete obiskati, ker je galerija zaprta za obiskovalce, še pred zaprtjem Galerije mesta Ptuj pa si je njegovo razstavo ogledala Irena Kodrič Cizerl. Vabljeni k poslušanju!
Festival Fabula

Festival Fabula

ARS Kulturna panorama, 23. februar 2020 ― Začel se je festival Fabula, literature sveta z Bernhardom Schlinkom in Kristianom Novakom v glavnih vlogah. Začel se je festival Fabula, literature sveta z Bernhardom Schlinkom in Kristianom Novakom v glavnih vlogah. Na Radiu Slovenija ta mesec podčrtavamo slovensko dramatiko pred 50. Tednom slovenske drame; potekal je 11. Grošljev simpozij. V lendavski galeriji, muzeju je na ogled razstava del Giorgia de Chirica, na Dunaju so odprli prenovljeni muzej Künstlerhaus – Hišo umetnikov. Dela Rafaela Santija si je zdaj mogoče ogledati na Kvirinalu.
Mušičevi razstavi v Ljubljani in Celovcu …

Mušičevi razstavi v Ljubljani in Celovcu …

ARS Kulturna panorama, 16. februar 2020 ― Med drugim tudi še o festivalu Fabula in desetletnici Planinskega muzeja v Mojstrani V tokratni Kulturni panorami bomo govorili o: – literarnem festivalu Fabula, – razstavah del Zorana Mušiča v Ljubljani in Celovcu, – seznamu slovenskih mest, ki so se uvrstila v ožji izbor za Evropsko prestolnico kulture 2025, – razpisu Centra za kreativnost – in desetletnici Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Kulturno panoramo pripravljamo v uredništvu za kulturo tretjega programa. Z glasbo jo opremlja Tina Ogrin, za mešalno mizo tokrat Franci Moder, pred mikrofonom pa Staša Grahek.
Nacionalni program za kulturo in očitki o političnem kadrovanju

Nacionalni program za kulturo in očitki o političnem kadrovanju

ARS Kulturna panorama, 9. februar 2020 ― V oddaji še o 70. obletnici smrti Prežihovega Voranca, novem prevodu Prešernovih Poezij v italijanščino, razmišljanju o oblikovanju, razstavi tradicionalnih igrač ter obletnici Muzeja za umetnost in obrt v Zagebu Oddajo bomo začeli z vročim kulturnim dogajanjem. Teči je začelo tretje leto, odkar slovenska kultura nima nacionalnega programa za kulturo, ministrstvo pa se sooča z očitki, da poskuša politično kadrovati v javnih zavodih s področja kulture. Minilo je tudi 70 let od smrti Prežihovega Voranca, Miran Košuta pa je ob kulturnem prazniku slovenskemu in italijanskemu občinstvu predstavil Franceta Prešerna in njegovo ustvarjanje – predvsem svoj novi prevod Prešernovih Poezij. Govorili bomo tudi o Društvu oblikovalcev Slovenije, ki dela svojih članov v Cankarjevem domu tokrat predstavlja virtualno, s tem pa želi sprožiti tudi razmišljanje o oblikovanju v sodobnem svetu. V Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani si lahko ogledate zbirko tristotih tradicionalnih in sodobnih igrač, ki jih sicer hrani Etnografski muzej Zagreb in kažejo razvoj izdelovanja igrač ter uporabo različnih materialov. Proti koncu oddaje bomo ostali v Zagrebu, saj je Hrvaški muzej za umetnost in obrt ta teden dočakal 140. obletnico ustanovitve muzeja.
še novic