Ikone: Zakladi ruskih muzejev

Ikone: Zakladi ruskih muzejev

ARS Kulturna panorama, 23. maj ― V ljubljanskem Mestnem muzeju je na ogled 85 ikon, ki so nastale od 13. do začetka 20. stoletja. Tokrat se bomo posvetili razstavi Ikone: zakladi ruskih muzejev v Mestnem muzeju Ljubljana, se sprehodili po razstavi 100 let poklicnega baleta v Cankarjevem domu, nato pa prešli na podelitev Valvasorjevih odličij – stanovskih priznanj za posebne dosežke v muzejstvu – ter nagrade za otroško in mladinsko književnost desetnica. Slišali bomo tudi pogovor z ravnateljem ljubljanske Drame Igorjem Samoborjem o 6. Drama festivalu, ki se nocoj začenja s predstavo Michelangelo. Poročali bomo s seje nacionalnega sveta za kulturo, na kateri so predstavniki različnih kulturnih institucij v sredo predstavili dosežke na področju mednarodnega uveljavljenja slovenske umetnosti in kulture. Ob koncu pa se bomo dotaknili tudi koroške revije Odsevanja, ki letos praznuje svojo 40-letnico.
58. mednarodni umetnostni bienale

58. mednarodni umetnostni bienale

ARS Kulturna panorama, 10. maj ― Svetovna razstava z naslovom May you live in interesting times tokrat poteka pod umetniškim vodstvom Ralpha Rugoffa. Prve vtise z bienala bo z nami delila naša sodelavka Aleksandra Saška Gruden, ki si je razstavo že ogledala. Spregovorila bo tudi o projektu slovenskega predstavnika Marka Peljhana. Nadaljevali bomo s predstavitvijo projekta Likovni svet Alenke Gerlovič, ki vključuje sedem razstav priznane slikarke ob stoletnici njenega rojstva. Novo medinstitucionalno razstavo z naslovom Afrika treh muzejev so pripravili trije slovenski muzeji, ki hranijo predmete z različnih koncev afriškega kontinenta. V Mestnem muzeju Ljubljana je na ogled razstava z naslovom Častni meščani mesta Ljubljana. Govor bo tudi o nagradah. Prejšnji teden so podelili konservatorske nagrade in priznanja. Ob koncu oddaje bomo napovedali še Festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi.
Leonardo da Vinci / Prostor v prostoru / Was ist Kunst Bosna in Hercegovina / Zakladi slovenske ustvarjalnosti …

Leonardo da Vinci / Prostor v prostoru / Was ist Kunst Bosna in Hercegovina / Zakladi slovenske ustvarjalnosti …

ARS Kulturna panorama, 29. april ― »Preprostost je najvišja stopnja razvitosti.« Leonardo da Vinci Te dni obeležujemo 500. obletnico smrti Leonarda da Vincija, renesančnega umetnika, izumitelja, arhitekta, inženirja in predhodnika sodobne znanosti. Zato se mu posvečamo tudi v Kulturni panorami, v kateri bomo spregovorili še o razstavah Prostor v prostoru, Scenografija na slovenskem do leta 1991, Was ist Kunst Bosna in Hercegovina – Heroji 1941-1945, skupine Irwin ter o gostovanju Narodnega muzeja Slovenije z razstavo Zakladi slovenske ustvarjalnosti v kitajskem Xianu. Predstavili bomo tudi Belo knjigo o prevajanju, ki so jo skupaj spisala in predstavila slovenska društva in združenja prevajalcev ter Slovenski gledališki letopis, ki je izšel pred dnevi. Pred koncem oddaje pa namenjamo še besedo ali dve o Festivalu Ljubljana v prihajajočem poletju. Vabimo vas k poslušanju!
Kaj lahko o družbenih problemih pove umetnost?

Kaj lahko o družbenih problemih pove umetnost?

ARS Kulturna panorama, 25. april ― Pa tudi o dilemah, ki se pojavljajo pri prenovi historične arhitekture in spominu, vpisanem v gradove na Slovenskem. Ob razstavi Prenavljamo!!!, ki je na ogled v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, bomo razmišljali o dilemah, ki se pojavljajo pri prenovi historične arhitekture, ustavili pa se bomo tudi ob Mogočnih varuhih preteklosti – gradovih na Slovenskem in razmišljali o spominu, vpisanem vanje. Predstavili bomo razstavo Magičnost prostora, ki z deli Avgusta Černigoja, Srečka Kosovela in Lojzeta Spacala odstira tri različne poglede na življenje in en Kras in se ob razstavi Na robu: vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji ustavili ob vprašanju Kaj lahko o družbenih problemih pove umetnost? Poročali bomo tudi z okrogle mize o arhitekturi mesta Koper, s simpozija, posvečenega Zmagu Šmitku in s tribune Društva slovenskih pisateljev o založništvu in knjigotrštvu pri nas.
Podelitev Plečnikovih odličij za leto 2019

Podelitev Plečnikovih odličij za leto 2019

ARS Kulturna panorama, 18. april ― Tudi o posledicah hudega požara na katedrali Notre-Dame in o strategijah tovrstnih rekonstrukcij Pregled izstopajočih kulturnih dogodkov teh dni bomo začeli z letošnjimi dobitniki Plečnikovih odličij, osrednjih strokovnih arhitekturnih priznanjih pri nas, nadaljevali pa pri projektu, s katerim nas bo na 58. beneškem bienalu zastopal Marko Peljhan. Spregovorili bomo o posledicah hudega požara na katedrali Notre-Dame in o strategijah tovrstnih rekonstrukcij – tudi v Sloveniji, nato pa se spet ozrli v kulturno dogajanje pri nas. Obiskali smo pogovor na temo Kaj je z baletno domačijo Pie in Pina Mlakarja, več o tem v nadaljevanju, seznanili pa vas bomo tudi z dvema razstavama: z razstavo, posvečeno dediščini Gustava Tönniesa in njegovih sinov ter z gostujočo razstavo o šamanizmu ljudstev Sibirije. In ker so pred nami so dnevi, posvečeni knjigi, v sklepnem delu oddaje nekaj še o dogajanju, ki jih bo spremljalo.
Minilo je 150 let od rojstva Riharda Jakopiča

Minilo je 150 let od rojstva Riharda Jakopiča

ARS Kulturna panorama, 12. april ― Ob 150-letnici rojstva Riharda Jakopiča bomo razmišljali o njegovem pomenu za moderno slovensko umetnost Ob 150-letnici rojstva Riharda Jakopiča bomo razmišljali o njegovem pomenu za moderno slovensko umetnost in se pogovarjali z likovnim umetnikom Milanom Eričem, ki je minuli teden prejel Jakopičevo nagrado za življenjsko delo. Z razstavo fotografa Damjana Kocjančiča v ljubljanski Galeriji Jakopič bomo sklenili sklop prispevkov ob obletnici osrednje osebnosti slovenskega slikarstva prve polovice 20. stoletja. V drugi polovici oddaje bomo govorili o še neobjavljeni zapuščini Srečka Kosovela, ki je izšla v dveh zvezkih pod naslovom Vsem naj bom neznan, povzeli bomo mariborsko okroglo mizo o umetnosti v javnem prostoru in dogajanje na festivalu Sindikat odklonskih entitet. Ob koncu Kulturne panorame se bomo podali v Peking, kjer v največjem muzeju na svetu gostuje Narodni muzej Slovenije.
Ovrednotenje likovnih upodobitev evropske groze 20. stoletja – Boris Lurie v Slovenj Gradcu

Ovrednotenje likovnih upodobitev evropske groze 20. stoletja – Boris Lurie v Slovenj Gradcu

ARS Kulturna panorama, 5. april ― V KGLU na ogled radikalne likovne refleksije Borisa Luriea (1924-2008) in gibanja NO!art Spremljali smo mednarodno srečanje pisateljev PEN na Bledu in mednarodno konferenco o “Pisateljicah prve polovice 20. stoletja” v organizaciji Foruma slovanskih kultur v Ljubljani. Imamo nekaj poudarkov z letošnjega že 11. kulturnega bazarja v ljubljanskem Cankarjevem domu in z mednarodnega Sejma otroških knjig v Bologni. Predstavljamo monografijo o mestu neizpolnjenih pričakovanj Mariboru, na začetku 21.stoletja, udeležili pa smo se tudi petkovega simpozija ob otvoritvi razstave del radikalnega umetnika Borisa Luriea, člana umetniškega gibanja NO!art v Koroški galeriji likovnih umetnikov v Slovenj Gradcu. Za sklep pa razmišljamo ob razstavi z naslovom “Igra prikazni” fotografa Rogerja Ballena v Galeriji Fotografija v glavnem mestu.
Vladimir Jurc in Marija Vidau

Vladimir Jurc in Marija Vidau

ARS Kulturna panorama, 29. marec ― Dobitnika nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije za življenjski opus Kulturna panorama nam prinaša pogovora z nagrajencema Vladimirjem Jurcem in Marijo Vidau, dobitnikoma nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije za življenjski opus. Začel se je 13. Slovenski bienale ilustracije v Cankarjevem domu, podeljene so bile nagrade, plakete in priznanja Hinka Smrekarja; za življenjsko delo jo je  dobil Kostja Gatnik, nagrado bienala pa Milan Erič. Pogledali bomo na tri razstave. V Muzej novejše zgodovine, kjer je razstava Hirošima kot ena izmed prireditev na srečanju PEN, ki bo prihodnji teden. V Lamutov likovni salon v Kostanjevici na Krki, kjer je razstava Želja po svobodi, Dosje: Bosna in Hercegovina in v muzej sodobne umetnosti v Zagrebu – tam se spominjajo 100. obletnice Bauhausa. Novo Gorico je obiskala poljska pisateljica Olga Tokarczuk, v Ljubljani so se začeli Koroški avstrijski kulturni dnevi.
Končani Dnevi komedije v Celju

Končani Dnevi komedije v Celju

ARS Kulturna panorama, 22. marec ― Napovedujemo Teden slovenske drame, ki se bo v Kranju začel čez nekaj dni Teme tokratne Kulturne panorame so: prizadevanja Komisije za slovenski jezik v javnosti pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti za ohranitev in razvoj slovenskega jezika pred dnevi končani Dnevi komedije v Celju ter nagrajenci tega festivala Teden slovenske drame, ki se bo v Kranju začel čez nekaj dni razstava Bojan Kovačič in grafična šola v Narodni galeriji 2004-2018 povezani razstavi v Mednarodnem grafičnem centru v Ljubljani: Fotografske podobe in materialnost: japonska grafika v sedemdesetih letih in Japonska, Jugoslavija, grafični bienale: dokumenti sodelovanja in za konec mednarodni knjižni sejem v Leipzigu.

Pripovedovalski festival

ARS Kulturna panorama, 14. marec ― Beg svetišče, zgodbe: lahko besede zagotovijo zatočišče? 22. Pripovedovalski festival spada med najstarejše tovrstne festivale v Evropi; tudi pri nas ima bogato zgodovino in gre v korak s časom. Več o njem v oddaji, v kateri bomo spregovorili še o Glaserjevih nagradah Mestne občine Maribor, novem ministru za kulturo, festivalu Hiša strpnosti ter o razstavi Svetloba in tema v sliki in sodobni poeziji in knjižnem sejmu Salon du livre, na katerem se predstavljajo tudi slovenski književniki. Vabimo vas k poslušanju!
Fabula – festival literature sveta

Fabula – festival literature sveta

ARS Kulturna panorama, 6. marec ― Osrednji mednarodni literarni dogodek pri nas tokrat nosi naslov Zidovi med nami V središču tokratne Kulturne panorame bo festival literature sveta Fabula, osrednji mednarodni literarni dogodek pri nas, ki tokrat nosi naslov Zidovi med nami. Med drugim bomo poročali tudi o 20. mednarodnem feminističnem in kvirovskem festivalu Rdeče zore in o razstavi Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih, ki so jo ta teden odprli v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova v Ljubljani.
Sinja Ožbolt, prejemnica nagrade Ksenije Hribar za življenjsko delo

Sinja Ožbolt, prejemnica nagrade Ksenije Hribar za življenjsko delo

ARS Kulturna panorama, 1. marec ― Pogovarjali se bomo s plesalko, koreografinjo in pedagoginjo Sinjo Ožbolt Pogovarjali se bomo s plesalko, koreografinjo in pedagoginjo Sinjo Ožbolt, z dobitnico nagrade Ksenije Hribar za življenjsko delo. Predstavili bomo 28. Dneve komedije, ki se bodo v sredo začeli v Celju, ter 10. Grošljev simpozij, ki se bo tokrat posvetil temi potovanja in prevoza v antiki. Govorili bomo o ziljskem žegnu in nošu, ki sta nova vpisa na seznamu Unescove nesnovne kulturne dediščine, ter o dogodkih ob 70-letnici poimenovanja Posavskega muzeja Brežice. Minuli teden je Slovenski gledališki inštitut praznoval petletnico obstoja, Pokrajinski arhiv Maribor pa je nedavno izdal zapisnike prvih sej svetnikov Mestne občine Maribor med letoma 1853 in 1863. O čem so razpravljali mestni svetniki na sejah, boste izvedeli v Kulturni panorami. Vabljeni k poslušanju!
Arhitektura inventura 2016 – 2018

Arhitektura inventura 2016 – 2018

ARS Kulturna panorama, 22. februar ― Arhitektura inventura, prejemnik nagrade Franceta Štiglica Zdravko Barišič, Fabula, Gibanica, Umetnostna galerija Maribor in akvareli iz zbirke INDOK centra V tokratni Kulturni panorami se bomo posvetili temle dogodkom: pregledni bienalni razstavi Arhitektura inventura 2016 – 2018 v Cankarjevem domu. Prejemniku nagrade Franceta Štiglica Zdravku Barišiču. Prihajajočemu festivalu Fabula, bienalu sodobne plesne umetnosti Gibanica. 65. obletnici Umetnostne galerije Maribor ter publikaciji akvarelov iz zbirke INDOK centra.
Lepota knjige

Lepota knjige

ARS Kulturna panorama, 15. februar ― O knjižnem oblikovanju v času elektronskih bralnikov in digitalizacije knjig, pa tudi o tem, kako navzoče je kiparstvo v javnem prostoru in kakšna bi lahko bila arhitektura v prihodnosti V tokratni Kulturni panorami bomo pogledali v razstavni prostor Narodne in univerzitetne knjižnice, kjer si te dni lahko ogledate prvo iz serije razstav, v celoti posvečene lepoti knjige –Kosovelova tipografija in oblikovanje knjig Borisa Balanta. Poročali bomo s strokovnega kolokvija Povezani z dediščino – SEM in zbirke tržaških Slovencev, ki so ga pripravili ob koncu občasne razstave Morje – naše življenje: odstrti spomini s podstrešja nabrežinske ribiške družine, ustavili pa se bomo tudi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, kjer je te dni potekalo evropsko srečanje strokovnjakov in ljubiteljev arhitekture Ustvarjalna izmenjava 2019. Pred mikrofon smo povabili akademskega kiparja Damijana Kracino, avtorja dveh novih kipov v nišah na pročelju Narodne galerije, in Domna Marinčiča, umetniškega vodjo koncertnega cikla Harmonia Concertans – stara glasba na Novem trgu. Govorili bomo tudi o arheološki najdbi desetletja – modri posodi s pokopališča emonske zgodnjekrščanske skupnosti iz 4. stoletja.
še novic