Inteligentni opazovalec opazuje sončni zahod pri samostanu blizu Nove Gorice

Inteligentni opazovalec opazuje sončni zahod pri samostanu blizu Nove Gorice

ARS Kulturna panorama, 16. november ― V Novi Gorici in Gorici se je začel že 19. mednarodni festival sodobnih umetniških praks PIXXELPOINT Začenjamo s prejemnico letošnje Murkove nagrade za življensko delo, Majo Godina Golija, ki jo podeljuje Slovensko etnološko društvo, nadaljujemo z utrinki pravkar (16.nov) odprtega mednarodnega festivala sodobnih umetniških praks “PIXXELPOINT” v Novi in stari Gorici. Približali vam bomo  pravkar odprto razstavo “Mesta trajnosti. Paviljoni, manifesti in kripte” v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova v glavnem mestu. Premislili smo tudi pretekli teden zaključeni 2-dnevni simpozij z naslovom “Ženske in povojne tranzicije: politika“, ki se je odvijal v Atriju ZRC SAZU. Nismo pozabili na 80 letnico ustanovitve SAZU, izpostavljamo pa te dni predstavljeno raziskavo z javno dostopno bazo podatkov o vojaških žrtvah 1.sv. vojne na Slovenskem. Koordiniral jo je Inštitut za novejšo zgodovino. Napovedujemo  34. slovenski knjižni sejem v prihodnjem tednu, kjer se bo predstavilo 106 založb.
Obletnica Cankarjeve smrti v Narodni knjižnici na Dunaju

Obletnica Cankarjeve smrti v Narodni knjižnici na Dunaju

ARS Kulturna panorama, 9. november ― Mantuanijeva nagrada za življenjsko delo na področju muzikologije dr. Borutu Loparniku Obletnica Cankarjeve smrti v Narodni knjižnici na Dunaju, simpozij Stoletje hlapcev v Ljubljani, razstava Življenje za c(es)arja v Parku vojaške zgodovine Pivka, Dnevi slovenske muzikologije in Mantuanijeva nagrada za življenjsko delo na področju muzikologije dr. Borutu Loparniku, razstava Skrivnosti dolgega življenja – pot umetnin od restavratorskega ateljeja do razstave v Narodni galeriji v Ljubljani in nagrade Društva slovenskih filmskih in televizijskih prevajalcev – to so teme tokratne Kulturne panorame.
Janez Škof, dobitnik Borštnikovega prstana

Janez Škof, dobitnik Borštnikovega prstana

ARS Kulturna panorama, 2. november ― Slišali bomo dva gledališčnika: Janeza Škofa, dobitnika Borštnikovega prstana in devetdesetletnika režiserja Mileta Koruna V Kulturni panorami bomo slišali dva gledališčnika: Janeza Škofa, dobitnika Borštnikovega prstana in devetdesetletnika režiserja Mileta Koruna. V oddaji bo po Petru Pavlu Vergeriju odmeval dan reformacije. 29. oktobra je minilo sto let od nastanka Države Slovencev, Hrvatov in Srbov, zato je v Narodnem muzeju razstava o tem. Na Kromberku pa si lahko ogledamo razstavo o Viktorju Ullmannu, priči in žrtvi apokalipse«. Pogledali bomo v filmski svet: pogovarjali se bomo s Tino Poglajen, dobitnico nagrade Ekran za mlado kritičarko, napovedali bomo 29. ljubljanski mednarodni filmski festival.
Prejemniki Jenkove, Sovretove in nagrade Kristine Brenkove

Prejemniki Jenkove, Sovretove in nagrade Kristine Brenkove

ARS Kulturna panorama, 26. oktober ― Nagrada za najboljšo pesniško zbirko, najboljšega prevajalca in izvirno slikanico V Kulturni panorami bomo predstavili prejemnike Jenkove nagrade za najboljšo pesniško zbirko, Sovretove nagrade za najboljšega prevajalca in nagrade Kristine Brenkove za izvirno slikanico. Ob tem bomo predstavili še pregledno razstavo fotografij Stojana Kerblerja v Moderni galeriji v Ljubljani, povzeli konferenco o nesnovni dediščini in zaključili oddajo z dogajanjem na Borštnikovem srečanju v Mariboru.
Kulturna panorama

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 19. oktober ― Simpozij o s 1.svet. vojno povezanih spomenikih v prvi Jugoslaviji V Mariboru poteka že 53. Festival Borštnikovo srečanje, ki se bo s podelitvijo B. prstana in priznanj sklenil prihodnji konec tedna. V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Fužinskem gradu v Ljubljani se je s simpozijem zaključil sklepni del projekta »Živeti z vodo – na južnem delu glavnega mesta”. V ljubljanski Moderni galeriji so na mednarodnem simpoziju dva dneva razpravljali o tem, kako so v prvi Jugoslaviji razumeli spomenike prvi svetovni vojni do začetka druge. V Zgodovinskem arhivu Ljubljana pa so se z razstavo spomnili prvih dveh let po koncu 1. svet. vojne v takratni novi državi. Predstavljamo tudi projekt Boštjana Perovška z razstavo »Stenice, mrož, vrata« v novem gostujočem razstavnem prostoru STEKLENIK v tivolskem rastlinjaku Botaničnega vrta Univerze v LJ, (gre za projekt Zavoda CONA). V sklepu oddaje pa se spominjamo 90-letnice Radia Slovenija, ki jo je z jubilejnim dnevom to sredo, 17. oktobra s celodnevnim programom obeležil Program Ars.
Frankfurtski knjižni sejem in Dan arhitektov

Frankfurtski knjižni sejem in Dan arhitektov

ARS Kulturna panorama, 11. oktober ― 70. knjižni sejem v Frankfurtu je združil vso svetovno založniško industrijo, v Ljubljani pa so podelili priznanja za arhitekturo Častna gostja sejma v Frankfurtu je bila letos Gruzija, prvič pa se je kot častna gostja leta 2022 predstavila tudi Slovenija. V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje so odprli pregledno razstavo članov Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije in podelili strokovna priznanja. Predstavljamo tudi Majski salon Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov 2018, ki ga letos posvečajo grafiki ter razstavo slovenskega slikarja Ivana Vavpotiča. Strnili smo vtise s prevajalskega simpozija, v oddaji pa predstavljamo tudi poudarke letošnjega 53. festivala Borštnikovo srečanje.
Florjanu Lipušu najvišje avstrijsko državno odlikovanje

Florjanu Lipušu najvišje avstrijsko državno odlikovanje

ARS Kulturna panorama, 2. oktober ― Panoramski pogled poudarkov iztekajočega se tedna Vabimo vas, da se pridružite panoramskemu pogledu po poudarkih iztekajočega se tedna, v naslednjih vsebinah: Florjanu Lipušu najvišje avstrijsko državno odlikovanje, napoved Frankfurtskega knjižnega sejma, o razstavi Osebno/Personal v galeriji Kibla Portal, o mednarodnem festivalu likovnih umetnosti Kranj: Geometrija – racionalnost pogleda, ter o razstavi Navdihujoča racionalnost, kratek pregled razvoja znanstvene ilustracije na Slovenskem in festivalu Tinta. Vabimo vas k poslušanju!
Kulturna panorama

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 28. september ― Kritiško pero dr Levu Menašeju Nagradi Kritiško pero za likovno kritiko in Večernica za najboljše mladinsko delo, razstavi »Jaz sem Cankar – in to pove vse« v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani ob 100. obletnici smrti pisatelja Ivana Cankarja ter festivali Produkcija želje in užitka v galeriji erotike Račka v Celju, zvočne umetnosti Topografije zvoka v Galeriji ŠKUC in sodobnih umetnosti Mesto žensk v Ljubljani, so teme tokratne kulturne panorame.
100 let Narodne galerije

100 let Narodne galerije

ARS Kulturna panorama, 21. september ― Rožančeva nagrada, Dnevi evropske kulturne dediščine, razstava Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni, razstava Nakit ostane 100 let Narodne galerije, Rožančeva nagrada, Dnevi evropske kulturne dediščine, razstava Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni, razstava Nakit ostane v Posavskem muzeju Brežice in razstava 1918 – ali nam prineseš mir v Dolenjskem muzeju v Novem mestu so teme tokratne Kulturne panorame.
Slavinski misal

Slavinski misal

ARS Kulturna panorama, 13. september ― Kaj Slovenci pridobivamo s Slávinskim misalom, latinsko mašno knjigo iz leta 1481? Pregled pomembnejših kulturnih dogodkov teh dni začenjamo v prestolnici, kamor se je po več kot treh desetletjih vrnil dragoceni srednjeveški rokopis Slávinski misal. Društvo slovenskih pisateljev bo prihodnja tri leta vodila Aksinija Kermauner. Kratkemu povzetku njene vizije vodenja te ustanove boste lahko prisluhnili v oddaji, prostor v njej pa smo odmerili tudi dvema častitljivima obletnicama: 125 letnici Ptujskega muzeja in 40 – letnici ljubljanske galerije ŠKUC. Predstavljamo dve razstavi: v Slovenskem etnografskem muzeju je na ogled razstava Morje – naše življenje, v kranjski mestni hiši pa razstava Risbe in dela na papirju, na kateri svoja dela predstavlja deset  slovenskih  akademskih slikarjev. Za vse ljubitelje festivalskega dogajanja pa tokrat še nekaj o mednarodnem festivalu sodobne lutkovne umetnosti LUTKE 2018, ta poteka od srede, in o Festivalu fotografije Maribor, ki se začenja v soboto.
Od Vilenice in celjskega podzemlja skozi ogenj prek Mure do glasbe ob Soči

Od Vilenice in celjskega podzemlja skozi ogenj prek Mure do glasbe ob Soči

ARS Kulturna panorama, 7. september ― Povzetek iz zaslišanja kandidata za ministra za kulturo Prešička Za uvod ponujamo povzetek iz zaslišanja kandidata za ministra za kulturo Prešička, z resornega parlamentarnega odbora v preteklem tednu. Pred podelitvijo nagrade Vilenica bo slišati poudarke s tega srednjeevropskega literarnega festivala. Ob Evropskih dnevih judovske kulture smo pripravili poročilo o te dni odprti razstavi »Evropa in judovska kultura«, v Kanalu ob Soči pa se je začel že 39. mednarodni festival Kogojevi dnevi. V Celju si bo do sredine novembra moč ogledati razstavo o mestni kanalizaciji od antike do danes, ob življenskem jubileju slikarja Franca Novinca so v Škofji Loki odprli razstavo njegovih nekoliko manj znanih del, v viteški dvorani gradu Brežice pa so nedavno odprli razstavo o ognju, že drugo iz cikla štirih elementov. Pripravili smo tudi komentar ob zaključku letošnjega Festivala Ljubljana.
Veronikina nagrada Tonetu Škrjancu

Veronikina nagrada Tonetu Škrjancu

ARS Kulturna panorama, 31. avgust ― Napovedujemo tudi literarni festival Vilenica V Kulturni panorami bomo tokrat predstavili dobitnika Veronikine nagrade pesnika Toneta Škerjanca. Posvetili se bomo nagrajencu za najboljšo knjigo kratke zgodbe na festivalu v Novem mestu. Napovedujemo literarni festival Vilenica, povzeli bomo dogajanje na treh festivalih gledališča in plesa. To so Mladi levi v Ljubljani, Performa/platforma v Mariboru in Fronta v Murski Soboti. Pogledali bom na dve razstavi in sicer v Malo galerijo Cankarjevega doma, kjer so na ogled fotografije Janeza Kališnika ter v Bežigrajsko galerijo 1. Tam je razstava likovnih osnutkov za lutke, scenografije in kostumografije z naslovom Od skice do lutke: živali.
Festival stare glasbe v Radovljici, Dnevi poezije in vina na Ptuju, Festival Mladi levi v Ljubljani …

Festival stare glasbe v Radovljici, Dnevi poezije in vina na Ptuju, Festival Mladi levi v Ljubljani …

ARS Kulturna panorama, 24. avgust ― Festival stare glasbe v Radovljici, Dnevi poezije in vina na Ptuju, Festival Mladi levi v Ljubljani, razglasitev nagrajenk in nagrajencev Arsovega natečaja za kratko zgodbo, […] Festival stare glasbe v Radovljici, Dnevi poezije in vina na Ptuju, Festival Mladi levi v Ljubljani, razglasitev nagrajenk in nagrajencev Arsovega natečaja za kratko zgodbo, kratek pogovor z nemškim pisateljem, pesnikom in založnikom Michaelom Krügerjem ter zdravica ob 105. rojstnem dnevu Borisa Pahorja – vsemu temu in še čemu bomo posvetili zadnjo avgustovsko Kulturno panoramo.
Poletni festivali, tabori in razstave, seminar slovenskega jezika in literature

Poletni festivali, tabori in razstave, seminar slovenskega jezika in literature

ARS Kulturna panorama, 12. julij ― V Kulturni panorami bomo govorili o seminarju slovenskega jezika in literature z udeleženci iz 23. držav, o kreativnem taboru Sajeta na sotočju Tolminke in Soče; […] V Kulturni panorami bomo govorili o seminarju slovenskega jezika in literature z udeleženci iz 23. držav, o kreativnem taboru Sajeta na sotočju Tolminke in Soče; začel se je mednarodni festival Bled, na Ptuju pa festival sodobne likovne umetnosti Art Stays. Čez mejo, v Čedadu, se že odvija Mittelfest. Nekaj besed bomo namenili dvema razstavama – v Kostanjevici na Krki je na ogled razstava Človek: Stroj, v galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljana pa Matrika Suzane Brborović in Uroša Weinbergerja.
V poletje s kulturo: nagrade, festivali in še kaj

V poletje s kulturo: nagrade, festivali in še kaj

ARS Kulturna panorama, 30. junij ― V Mestni galeriji v Ljubljani bo do konca poletja na ogled razstav PRRRRRRR, sedmih slovenskih vizualnih in intermedijskih umetnic Pretekli teden so na festivalu Pranger podelili Stritarjevo nagrado za mladega literarnega kritika, ter Lavrinovo diplomo za pomemben prispevek na področju posredovanja slovenske književnosti v druge jezikovne kulture. V Mestni galeriji v Ljubljani bo do konca poletja na ogled razstav PRRRRRRR, sedmih slovenskih vizualnih in intermedijskih umetnic. Letos mineva 90 let od rojstva in 20 let od smrti »slikarja minljivosti in pričevalca poslednjih trenutkov človeškega bivanja«, Jožeta Tisnikarja. Z razstavo Smrt ni konec, se bodo v Koroški galeriji likovnih umetnosti poklonili umetniku. Začenjajo pa se tudi poletni festivali, največji, Ljubljana festival se je začel v četrtek zvečer, v sinoči Sanje v Medani, nocoj pa se začenja še festival Poleti v NUK-u. Vse to, in tudi o rezultatih natečaja za kratko zgodbo Tretjega programa Radia Slovenija, programa Ars, bomo govorili v tokratni Kulturni panorami. Vabljeni k poslušanju!
še novic