100 let Narodne galerije

100 let Narodne galerije

ARS Kulturna panorama, 21. september ― Rožančeva nagrada, Dnevi evropske kulturne dediščine, razstava Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni, razstava Nakit ostane 100 let Narodne galerije, Rožančeva nagrada, Dnevi evropske kulturne dediščine, razstava Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni, razstava Nakit ostane v Posavskem muzeju Brežice in razstava 1918 – ali nam prineseš mir v Dolenjskem muzeju v Novem mestu so teme tokratne Kulturne panorame.
Slavinski misal

Slavinski misal

ARS Kulturna panorama, 13. september ― Kaj Slovenci pridobivamo s Slávinskim misalom, latinsko mašno knjigo iz leta 1481? Pregled pomembnejših kulturnih dogodkov teh dni začenjamo v prestolnici, kamor se je po več kot treh desetletjih vrnil dragoceni srednjeveški rokopis Slávinski misal. Društvo slovenskih pisateljev bo prihodnja tri leta vodila Aksinija Kermauner. Kratkemu povzetku njene vizije vodenja te ustanove boste lahko prisluhnili v oddaji, prostor v njej pa smo odmerili tudi dvema častitljivima obletnicama: 125 letnici Ptujskega muzeja in 40 – letnici ljubljanske galerije ŠKUC. Predstavljamo dve razstavi: v Slovenskem etnografskem muzeju je na ogled razstava Morje – naše življenje, v kranjski mestni hiši pa razstava Risbe in dela na papirju, na kateri svoja dela predstavlja deset  slovenskih  akademskih slikarjev. Za vse ljubitelje festivalskega dogajanja pa tokrat še nekaj o mednarodnem festivalu sodobne lutkovne umetnosti LUTKE 2018, ta poteka od srede, in o Festivalu fotografije Maribor, ki se začenja v soboto.
Od Vilenice in celjskega podzemlja skozi ogenj prek Mure do glasbe ob Soči

Od Vilenice in celjskega podzemlja skozi ogenj prek Mure do glasbe ob Soči

ARS Kulturna panorama, 7. september ― Povzetek iz zaslišanja kandidata za ministra za kulturo Prešička Za uvod ponujamo povzetek iz zaslišanja kandidata za ministra za kulturo Prešička, z resornega parlamentarnega odbora v preteklem tednu. Pred podelitvijo nagrade Vilenica bo slišati poudarke s tega srednjeevropskega literarnega festivala. Ob Evropskih dnevih judovske kulture smo pripravili poročilo o te dni odprti razstavi »Evropa in judovska kultura«, v Kanalu ob Soči pa se je začel že 39. mednarodni festival Kogojevi dnevi. V Celju si bo do sredine novembra moč ogledati razstavo o mestni kanalizaciji od antike do danes, ob življenskem jubileju slikarja Franca Novinca so v Škofji Loki odprli razstavo njegovih nekoliko manj znanih del, v viteški dvorani gradu Brežice pa so nedavno odprli razstavo o ognju, že drugo iz cikla štirih elementov. Pripravili smo tudi komentar ob zaključku letošnjega Festivala Ljubljana.
Tone Škrjanec, dobitnik Veronikine nagrade

Tone Škrjanec, dobitnik Veronikine nagrade

ARS Kulturna panorama, 31. avgust ― Napovedujemo tudi literarni festival Vilenica V Kulturni panorami bomo tokrat predstavili dobitnika Veronikine nagrade pesnika Toneta Škerjanca. Posvetili se bomo nagrajencu za najboljšo knjigo kratke zgodbe na festivalu v Novem mestu. Napovedujemo literarni festival Vilenica, povzeli bomo dogajanje na treh festivalih gledališča in plesa. To so Mladi levi v Ljubljani, Performa/platforma v Mariboru in Fronta v Murski Soboti. Pogledali bom na dve razstavi in sicer v Malo galerijo Cankarjevega doma, kjer so na ogled fotografije Janeza Kališnika ter v Bežigrajsko galerijo 1. Tam je razstava likovnih osnutkov za lutke, scenografije in kostumografije z naslovom Od skice do lutke: živali.
Festival stare glasbe v Radovljici, Dnevi poezije in vina na Ptuju, Festival Mladi levi v Ljubljani …

Festival stare glasbe v Radovljici, Dnevi poezije in vina na Ptuju, Festival Mladi levi v Ljubljani …

ARS Kulturna panorama, 24. avgust ― Festival stare glasbe v Radovljici, Dnevi poezije in vina na Ptuju, Festival Mladi levi v Ljubljani, razglasitev nagrajenk in nagrajencev Arsovega natečaja za kratko zgodbo, […] Festival stare glasbe v Radovljici, Dnevi poezije in vina na Ptuju, Festival Mladi levi v Ljubljani, razglasitev nagrajenk in nagrajencev Arsovega natečaja za kratko zgodbo, kratek pogovor z nemškim pisateljem, pesnikom in založnikom Michaelom Krügerjem ter zdravica ob 105. rojstnem dnevu Borisa Pahorja – vsemu temu in še čemu bomo posvetili zadnjo avgustovsko Kulturno panoramo.
Poletni festivali, tabori in razstave, seminar slovenskega jezika in literature

Poletni festivali, tabori in razstave, seminar slovenskega jezika in literature

ARS Kulturna panorama, 12. julij ― V Kulturni panorami bomo govorili o seminarju slovenskega jezika in literature z udeleženci iz 23. držav, o kreativnem taboru Sajeta na sotočju Tolminke in Soče; […] V Kulturni panorami bomo govorili o seminarju slovenskega jezika in literature z udeleženci iz 23. držav, o kreativnem taboru Sajeta na sotočju Tolminke in Soče; začel se je mednarodni festival Bled, na Ptuju pa festival sodobne likovne umetnosti Art Stays. Čez mejo, v Čedadu, se že odvija Mittelfest. Nekaj besed bomo namenili dvema razstavama – v Kostanjevici na Krki je na ogled razstava Človek: Stroj, v galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljana pa Matrika Suzane Brborović in Uroša Weinbergerja.
V poletje s kulturo: nagrade, festivali in še kaj

V poletje s kulturo: nagrade, festivali in še kaj

ARS Kulturna panorama, 30. junij ― V Mestni galeriji v Ljubljani bo do konca poletja na ogled razstav PRRRRRRR, sedmih slovenskih vizualnih in intermedijskih umetnic Pretekli teden so na festivalu Pranger podelili Stritarjevo nagrado za mladega literarnega kritika, ter Lavrinovo diplomo za pomemben prispevek na področju posredovanja slovenske književnosti v druge jezikovne kulture. V Mestni galeriji v Ljubljani bo do konca poletja na ogled razstav PRRRRRRR, sedmih slovenskih vizualnih in intermedijskih umetnic. Letos mineva 90 let od rojstva in 20 let od smrti »slikarja minljivosti in pričevalca poslednjih trenutkov človeškega bivanja«, Jožeta Tisnikarja. Z razstavo Smrt ni konec, se bodo v Koroški galeriji likovnih umetnosti poklonili umetniku. Začenjajo pa se tudi poletni festivali, največji, Ljubljana festival se je začel v četrtek zvečer, v sinoči Sanje v Medani, nocoj pa se začenja še festival Poleti v NUK-u. Vse to, in tudi o rezultatih natečaja za kratko zgodbo Tretjega programa Radia Slovenija, programa Ars, bomo govorili v tokratni Kulturni panorami. Vabljeni k poslušanju!
Dostojanstvo umetnosti

Dostojanstvo umetnosti

ARS Kulturna panorama, 21. junij ― Kako ohraniti profesionalne in etične standarde gledaliških poklicev? Kakšna je vloga slikarstva danes? Komu gre letošnji kresnik, nagrada za najboljši slovenski roman? Govorili bomo o priznanju zlati glas in štipendijah sklada Jerneja Šugmana, ki so jih podelili ob stoti obletnici začetkov Združenja dramskih umetnikov Slovenije, o razstavah Ivana Kobilca (1861–1926), In vendar so jih brali: prepovedane knjige v zgodnjem novem veku, (R)evolucija muzeja 1948–2018, 12 razlogov za slikanje, Kjer so čebele doma. Predstavljamo tudi festivala Lent in Pranger.
Podelitev Župančičevih nagrad za leto 2018 – Karpo Godina

Podelitev Župančičevih nagrad za leto 2018 – Karpo Godina

ARS Kulturna panorama, 16. junij ― Dnevi razstav, glasbe, zvoka – in jubilejnih dogodkov Pregled pomembnejših kulturnih dogodkov teh dni začenjamo z dobitnikom Župančičeve nagrade za življenjsko delo, Karpom Godino. Nadaljujemo s pregledom dogajanja ob letošnji Poletni muzejski noči, nato pa se ustavimo pri osrednjih razstavah, ki zaznamujeta Cankarjevo leto 2018, in ob razstavi Monumentalnost in množica Draga Tršarja. Drugi del oddaje je posvečen glasbi, radiofoniji in radijski igri. Pričel se je jubilejni festival Imago Sloveniae, več o njem v oddaji, pa tudi o srečanju evroradijske skupine Ars acustica, v okviru katerega je potekala predstavitev slovenske zvočne umetnosti tujim in domačim gostom. Oddajo zaključujemo ob monografiji Aleša Jana Slišati sliko, videti zvok – Zgodovina radijske igre v Sloveniji – knjiga je izšla ob 90. jubileju radijske igre v Sloveniji.
Najzanimivejši kulturni dogodki od Kopa do Porabja

Najzanimivejši kulturni dogodki od Kopa do Porabja

ARS Kulturna panorama, 9. junij ― Začel se je 25. literarno-glasbeni festival Živa književnost, napovedujemo Primorski poletni festival. V Kulturni panorami se bomo posvetili najzanimivejšim kulturnim dogodkom od Kopra do Porabja: v Mariboru se je odprl Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta. Začel se je 25. literarno-glasbeni festival Živa književnost, napovedujemo Primorski poletni festival. Znan je program jesenskega Borštnikovega srečanja; govor bo o Koroških Slovencih v kulturi spominjanja na Koroškem in v Avstriji , pa o mednarodnem simpoziju o Josipini Turnograjski ob 185. obletnici rojstva; na koncu bomo slišali, kaj je najti v novi knjigi Pripovedno izročilo Slovencev v Porabju. V Kulturni panorami na mednarodni dan arhivov. Ne preslišite!
Maruša Zorec na arhitekturnem bienalu v Benetkah

Maruša Zorec na arhitekturnem bienalu v Benetkah

ARS Kulturna panorama, 2. junij ― Predstavljamo tudi razstavo Obrazi ekspresionizma – odtisi duha v Kostanjevici na Krki in druga aktualna tedenska dogajanja. Maruša Zorec na arhitekturnem bienalu v Benetkah, razstava Obrazi ekspresionizma – odtisi duha v Kostanjevici na Krki, Lirikonfest v Velenju in nagrada Velenjica Iztoku Osojniku, razstava fotografij Marca Ribouda v Ljubljani, nagrada desetnica za otroško in mladinsko literaturo Aksinji Kermavner in Suzani Tratnik in napoved letošnje Vilenice vse to so teme današnje Kulturne panorame, ki jo, kot vedno, pripravljamo v Uredništvu za kulturo Tretjega programa.
»Tantadruj«, »Valvasor«, bienale arhitekture in festivali

»Tantadruj«, »Valvasor«, bienale arhitekture in festivali

ARS Kulturna panorama, 26. maj ― Tokratni tedenski pregled smo razdelili v tri sklope, v prvem izpostavljamo nagrade in priznanja, teaterska odličja Tantadruj. Tokratni tedenski pregled smo razdelili v tri sklope, v prvem izpostavljamo nagrade in priznanja, teaterska odličja Tantadruj primorskih gledališč in muzealska Valvasorjeva priznanja in nagrado. V drugem, festivalskem, boste slišali naše prve vtise ob začetku 17. mednarodnega bienala arhitekture v Benetkah, in napoved že petega Festivala Drama v Ljubljani, hkrati pa še opis mednarodnega festivala »Rdeči revirji« v Zasavju. V zadnjem sklopu opozarjamo na pravkar izdane dokumente kulturne dediščine našega prostora: »Listine Nadškofijskega arhiva Ljubljana«.
Chagall v Lendavi in čebele na Arsu

Chagall v Lendavi in čebele na Arsu

ARS Kulturna panorama, 20. maj ― Pregled pomembnejših kulturnih dogodkov tedna začenjamo s prispevkom o razstavi IV. mednarodnega trienala keramike UNICUM. Pregled pomembnejših kulturnih dogodkov tedna začenjamo s prispevkom o razstavi IV. mednarodnega trienala keramike UNICUM, ki v Narodnem muzeju na Metelkovi v Ljubljani prikazuje keramiko kot sodobno kiparsko umetnost, ter ga nadaljujemo s predstavitvijo treh razstav, ki so na ogled po Sloveniji. Medtem ko v Galeriji likovnih samorastnikov v Trebnjem razstavljajo dela akademskih in samorastniških umetnikov, ki so zaznamovali likovno zgodovino v 20. stoletju, bo v Lendavi na ogled velika razstava grafik Marca Chagalla ter v Narodni galeriji v Ljubljani 100 plakatov o razstavah te osrednje nacionalne ustanove za starejšo umetnost ob njeni 100. obletnici. V nadaljevanju bomo poročali s posveta nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi ter predstavili mednarodno srečanje Forum Tomizza. Ob koncu oddaje napovedujemo Arsove dogodke ob nedeljskem svetovnem dnevu čebel. Vabljeni k poslušanju!
Katarina Velika v Klovićevih dvorih

Katarina Velika v Klovićevih dvorih

ARS Kulturna panorama, 5. maj ― V prvi majski Kulturni panorami se bomo posvetili aktualnim razstavam doma in na tujem. Razstava Trienale sodobne umetnosti na Koroškem prinaša vpogled v ustvarjanje na […] V prvi majski Kulturni panorami se bomo posvetili aktualnim razstavam doma in na tujem. Razstava Trienale sodobne umetnosti na Koroškem prinaša vpogled v ustvarjanje na področju vizualne umetnosti koroških ustvarjalcev v zadnjih treh letih. V ljubljanski Mestni galeriji so odprli retrospektivno razstavo hrvaškega umetnika Tomislava Gotovca. Na Gorenjskem in Primorskem sta v ospredju zgodovinski razstavi – v Mestni hiši Kranj predstavljajo zgodovino slovenskega plemstva na gradu Turn, v Pomorskem muzeju v Piranu pa gostuje razstava o sloviti bitki pri Visu z naslovom Železni ljudje na lesenih ladjah. Ob koncu oddaje se bomo odpravili še prek meje – v Rimu predstavljajo dela beneškega slikarja Canaletta. Katarina Velika, carica vseh Rusov pa je naslov razstave o vladavini ene najmočnejših žensk v zgodovini. Razstava je na ogled v galeriji Klovićevi dvori v Zagrebu.
Plečnikova odličja

Plečnikova odličja

ARS Kulturna panorama, 28. april ― Spoštovane poslušalke, spoštovani poslušalci, vabimo vas v družbo Kulturne panorame, da bi se skupaj razgledali po dosežkih slovenske arhitekture, ki se zrcalijo v Plečnikovih odličjih, […] Spoštovane poslušalke, spoštovani poslušalci, vabimo vas v družbo Kulturne panorame, da bi se skupaj razgledali po dosežkih slovenske arhitekture, ki se zrcalijo v Plečnikovih odličjih, se poslovili od Slovenskih dnevov knjige, z novim vodstvom vstopili v Vatikanske muzeje. Pozornost namenjamo tudi povezovanju Humanistike in prava, evropskim festivalom, Začasnemu slovenskemu plesnemu arhivu in razstavam likovne umetnosti v avstrijskem Gradcu.
še novic