Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 10. november ― Mozaična oddaja, sestavljena iz prispevkov o izbranih aktualnih dogodkih s področja kulture tekočega tedna in napovedjo dogodkov prihodnjega. Mozaična oddaja, sestavljena iz prispevkov o izbranih aktualnih dogodkih s področja kulture tekočega tedna in napovedjo dogodkov prihodnjega.

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 3. november ― Mozaična oddaja, sestavljena iz prispevkov o izbranih aktualnih dogodkih s področja kulture tekočega tedna in napovedjo dogodkov prihodnjega. Mozaična oddaja, sestavljena iz prispevkov o izbranih aktualnih dogodkih s področja kulture tekočega tedna in napovedjo dogodkov prihodnjega.

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 27. oktober ― Umetnost in institucije v boju proti pluralizmu Knjižni sejem na Dunaju, simpozij Umetnost in institucije v boju proti pluralizmu, nagrada bert Vladu Novaku, restavrirana kopija filma Ne joči, Peter, 250. obletnica najstarejše gledališke stavbe na Slovenskem v Idriji, razstava ob obletnicah rojstva in smrti slikarja in grafika Božidarja Jakca v Novem mestu in razstava nagrajencev preteklih grafičnih bienalov v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani sestavljajo današnjo oddajo.
90 let od rojstva Daneta Zajca in 1600 od smrti sv. Hieronima

90 let od rojstva Daneta Zajca in 1600 od smrti sv. Hieronima

ARS Kulturna panorama, 20. oktober ― S simpozijema so obeležili pomen pesnika temnega modernizma in Hieronima kot prevajalca Svetega pisma V oddaji vas bomo seznanili s poudarki dveh simpozijev, eden je potekal ob 90. obletnici rojstva Daneta Zajca, drugi ob 1600. obletnici smrti sv. Hieronima, ki je s svojim prevodom Svetega pisma iz izvirnih jezikov v latinščino, imenovanem Vulgata, neizbrisno zaznamoval evropsko duhovno zgodovino in kulturo. V nadaljevanju se bomo sprehodili po zgodovinskih razstavah: v Kranju je na ogled postavitev Po sili vojak o prisilnih mobilizirancih, v Kobariškem muzeju pa so prenovili stalno postavitev in odprli občasno razstavo o avstro-ogrski vojski v Zgornjem Posočju. Prelistali bomo tudi monografijo o kiparski družini Straub in pogledali, kateri projekti bodo zaznamovali hrvaško Reko, ko bo Evropska prestolnica kulture. Vabljene in vabljeni k poslušanju!
54. Borštnikovo srečanje v Mariboru pri koncu, podeljenih več nagrad različnim ustvarjalcem

54. Borštnikovo srečanje v Mariboru pri koncu, podeljenih več nagrad različnim ustvarjalcem

ARS Kulturna panorama, 13. oktober ― Oddaja v znamenju nagrad: Jenkove, Sovretove, Ježkove, nagrade Brumen. Kaj se dogaja v Pilonovi galeriji in v Slovenskem mladinskem gedališču? V Kulturni panorami več o teh dogodkih: v Mariboru končuje 54. Borštnikovo srečanje. Podeljene bodo nagrade in Borštnikov prstan, ki ga dobi dramska igralka Marinka Štern. Sicer bo oddaja polna lavreatov: Jenkovo nagrado je dobila Kaja Teržan, podeljeni sta bili Sovretovi nagradi za književno prevajanje in sicer Bredi Biščak in Tatjani Jamnik, Ježkov nagrajenec je Marko Brecelj, znane so tudi nagrade Brumen za odlično slovensko oblikovanje. Pogledali bomo v Pilonovo galerijo v Ajdovščini, na koncu pa povzeli dogajanje v Slovenskem mladinskem gledališču.
Na ogled smeli a neuresničeni Plečnikovi načrti preureditve Ljubljane

Na ogled smeli a neuresničeni Plečnikovi načrti preureditve Ljubljane

ARS Kulturna panorama, 6. oktober ― V ljubljanski mestni hiši sodoben in nazoren prikaz možnosti, ki jih je glavnemu mestu ponujal največji tukajšni arhitekt Tokrat začenjamo tedenski pregled z vtisi našega poročevalca z največjega knjižnega sejma na svetu v Frankfurtu, kjer letos kot fenomen najbolj izstopa zvočna knjiga – to pa lahko le poslušamo, in je ne beremo. Z že 54. Borštnikovega srečanja gledališčnikov se oglašajo kolegi iz Maribora. Slišali boste, kaj vse je v svoji knjižnici (z 2300 naslovi v približno 5000 zvezkih) premogel, pred dvema stoletjema preminuli razsvetljeni Ljubljančan Žiga (Sigismondo) Zois, mecen slovenskih razsvetljencev –  razstava v NUK v glavnem mestu je odprta že nekaj dni. Obiskali smo mednarodni festival medijske kulture »Speculum Artium« v Trbovljah in dve razstavi: o neuresničenih projektih arhitekta Jožeta Plečnika za Ljubljano v tamkajšni mestni hiši, ter razstavo z izborom fotografij fotoreporterja Naceta Bizilja v Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Zaključujemo z vtisi s simpozija ob letošnji 500-letnici smrti Leonarda da Vincija v dvorcu Lanthieri v Vipavi, sedežu organizatorja, Univerze v Novi Gorici.
Nagrajenci, festivali in še kaj

Nagrajenci, festivali in še kaj

ARS Kulturna panorama, 29. september ― Nobelovca, nagrada Mira, Borštnikovo srečanje, Uršljanka, U3, MFRU, Odlično mesto Ljubljansko, dan arhitektov Zadnja četrtina leta je čas za pregled dosežkov – aktualnih in življenjskih – zato bomo začeli z nagradami, v nadaljevanju bomo napovedali poudarke Borštnikovega srečanja, trienala sodobne umetnosti U3 in mednarodnega festivala računalniške umetnosti, si ogledali razstavo o prvem ljubljanskem škofu in se seznanili z izzivi sodobne arhitekture.
Likovno zaznamovan kulturni utrip tedna

Likovno zaznamovan kulturni utrip tedna

ARS Kulturna panorama, 23. september ― Od retrospektivne razstave Nandeta Vidmarja do mednarodnega festivala likovnih umetnosti Kulturni utrip teh dni je zelo likovno obarvan in tak se seli tudi v oddajo Kulturna panorama. Izpostavili bomo Festival likovnih umetnosti v Kranju, pregledno razstavo del Nandeta Vidmarja, razstavo Podobe pokrajine, ob tem pa še slovenski podaljšek razstave Plečnik in sveto, retrospektivo filmov Franceta Štiglica in festivala Unicum ter Prevodni pranger.
Rožančeva nagrada, likovni kritiški peresi in drugi dogodki

Rožančeva nagrada, likovni kritiški peresi in drugi dogodki

ARS Kulturna panorama, 23. september ― Čeprav smo prejšnje leto intenzivno razmišljali o Ivanu Cankarju, smo spregledali, kako zelo so njegove literarne tehnike podobne filmskim, meni prejemnik Rožančeve nagrade. Pogovarjali se bomo z Marcelom Štefančičem mlajšim, prejemnikom Rožančeve nagrade za najboljšo esejistično zbirko, in predstavili letošnje Dneve evropske kulturne dediščine ter 25. festival Mesto žensk. Govorili bomo s prejemnikoma likovnih kritiških peres, dr. Petrom Krečičem in Sarivalom Sosičem, ter se podali na Dunaj, kjer poteka umetniški sejem viennacontemporary. Ob koncu oddaje bomo pred mikrofon povabili Niko Arhar, selektorico festivala uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica.
100.obletnica Slovenskega narodnega gledališča Maribor

100.obletnica Slovenskega narodnega gledališča Maribor

ARS Kulturna panorama, 20. september ― 100 let SNG Maribor, nagrada večernica Andreju E. Skubicu in številne razstave. 100.obletnica Slovenskega narodnega gledališča Maribor, nagrada Večernica Andreju E. Skubicu ter razstave Mi vsi živeti ščemo, Prekmurje 1919 v Murski Soboti, stripov Zorana Smiljaniča na Ljubljanskem Gradu, Po prekopu je obstajal samo še naš svet – v Mestni galeriji Ljubljana ter Skrita stvarnost Christa in Jean Claude v Galeriji – Muzeju Lendava, so teme današnje Kulturne panorame.
Vilenica 2019, Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije v Mariboru…

Vilenica 2019, Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije v Mariboru…

ARS Kulturna panorama, 13. september ― Tedenski pregled kulturnega dogajanja Teme tokratne Kulturne panorame: – 34. mednarodni literarni festival in nagrada Vilenica – deseti Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije v Mariboru – nacionalni mesec skupnega branja – jubilejna 40. sezona Cankarjevega doma v Ljubljani in simpozij o kritiki, ki so ga tam priredili pred dnevi – simpozij o Almi Sodnik – razstava ustvarjanja ilustratorke Jelke Reichman v Velenju
Šest umetniških festivalov in razstava

Šest umetniških festivalov in razstava

ARS Kulturna panorama, 6. september ― Čeprav se zdi, da se je poletje dokončno poslovilo, se sezona umetniških festivalov nadaljuje. V prvi septembrski Kulturni panorami bomo najprej strnili vtise z letošnjih 99. Salzburških poletnih iger. Obiskali bomo festival umetnosti in tehnologije Ars Electronica v Linzu ter festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi. Kmalu se bo začel tudi 34. literarni festival Vilenica, prestolnico pa bosta dodobra pretresla tudi družbeno angažirana festivala Indigo in Spider. Oddajo bomo sklenili z razstavo. V Narodni galeriji je na ogled razstava z naslovom Umetnost za nove dni – Zbirka Dravske banovine.
Lavreatke literarnih nagrad

Lavreatke literarnih nagrad

ARS Kulturna panorama, 30. avgust ― Ta teden so podelili kar tri literarne nagrade - Veronikino za poezijo, nagrado za najboljšo zbirko kratke proze v Novem mestu, naš program Ars pa je izbral avtorico najboljše zgodbe hišnega natečaja Nagrade Arsovega natečaja za najboljšo kratko zgodbo smo podelili na odprtju festivala Noči v Stari Ljubljani, ki se ga že sedmič zapored udeležuje tudi Tretji program Radia Slovenija. Seznanili vas bomo s poudarki projekta Ars na Nočeh v Stari Ljubljani, ki je tudi letos na ulico prinesel poglobljen razmislek, glasbo in literaturo. Obiskali smo tudi poletno šolo Moderne galerije, ki sta jo zasnovala priznani ruski filozof in kurator sodobne umetnosti Boris Groys in direktorica Zdenka Badovinac. Ob koncu pa vam bomo približali tretji mednarodni bienale akvarela Castra v Ajdovščini.
S Ptuja Ilija Trojanow poslal intelektualni pamflet ogorčenja

S Ptuja Ilija Trojanow poslal intelektualni pamflet ogorčenja

ARS Kulturna panorama, 23. avgust ― Dnevi poezije in vina Ptuj se trudijo za mednarodno odmevnost Tokrat obeležujemo zaključek Dnevov poezije in vina na Ptuju, od koder je eden od treh častnih gostov, Ilija Trojanow, sredi tedna v svet poslal intelektualni pamflet ogorčenja nad vestjo sodobne Evrope. Oddaja napoveduje tudi vsebino pesniškega »festivala Izrekanja« v Celju, razkriva vsebino »1. mednarodnega bienala likovne vizije Etike(te) – strah« v Novem mestu, in spomni na začetek mednarodnega festivala sodobnega progresivnega gledališča Mladi levi, ki se v soboto začenja s predstavo Urše Vidic Zid. Govorimo tudi o letošnji »potujoči obliki« festivala »Plavajoči grad« na prizoriščih od Notranjske do Istre, in o delovnem obisku direktorja Frankfurtskega knjižnega sejma te dni pri nas. Na koncu pa vas povabimo na »Arsova večera v okviru Noči stare Ljubljane« prihodnji teden.
Ali bi morali zaščititi etiko kot tradicionalno filozofsko disciplino?

Ali bi morali zaščititi etiko kot tradicionalno filozofsko disciplino?

ARS Kulturna panorama, 12. julij ― Prvi del teme o posvetu filozofov o mestu etike v družbi O etiki v slovenski družbi poslušamo na vsakem koraku. Javnomnenjski voditelji, vplivneži na družabnih omrežjih, pomembni predstavniki institucij in predvsem politiki dajejo vtis, da poznajo moralne resnice kot svoj žep. Etika je tradicionalna filozofska disciplina in sveti gral filozofskih naporov, zato v Kulturni panorami predstavljamo nekatere poudarke s filozofskega posveta o mestu etike v družbi. Slovensko filozofsko društvo je v sodelovanju s Slovensko matico junija v Ljubljani organiziralo srečanje filozofov, ki se poglobljeno ukvarjajo z etiko. Spraševali so se, kaj lahko filozofi ponudijo družbi in pa, ali je morda napočil trenutek, da etiko zaščitijo kot filozofsko disciplino? V oddaji lahko slišite razmišljanja filozofov in filozofinje: Borut Ošlaj: Mnoštvo moral in odsotnost etike Jernej Pisk: Vpliv športa na položaj etike v sodobni družbi Janez Juhant: Nujnost in težave dialoga o etiki Smiljana Gartner: Strokovnjaki in izvedenci za etiko V drugem delu teme o etiki lahko slišite mnenja Friderika Klampferja, Vojka Strahovnika, Luke Omladiča in Igorja Pribca. Gašper Pirc, Janez Juhant, Smiljana Gartner, Borut Ošlaj in Jernej Pisk foto: Slovensko filozofsko društvo
še novic