Glasba za trobila in orgle Franza Schmidta

Glasba za trobila in orgle Franza Schmidta

ARS Obiski kraljice, 20. maj ― Ob 80-obletnici smrti Franza Schmidta vas vabimo k poslušanju kompozicij, ki jih je ta avstrijski skladatelj, violončelist in pianist namenil trobilom in orglam. Ob 80-obletnici smrti Franza Schmidta vas vabimo k poslušanju kompozicij, ki jih je ta avstrijski skladatelj, violončelist in pianist namenil trobilom in orglam. V izvedbi Trobilnega ansambla mesta Dunaj, organista Petra Planyavskega in dirigentke Ingrun Fußenegger bodo zazvenele Variacije in fuga na lastno temo, Koralna predigra na glasbo Josepha Haydna »Gott erhalte« ter Fuga Solemnis.
V spomin Hubertu Bergantu

V spomin Hubertu Bergantu

ARS Obiski kraljice, 13. maj ― Dolga leta je bil vodilni slovenski orgelski pedagog. Letos mineva 20 let od smrti slovenskega organista, pianista in pedagoga Huberta Berganta. Dolga leta je bil vodilni slovenski orgelski pedagog – poučeval je na Akademiji za glasbo, koncertiral je doma in v tujini, sodeloval je tudi pri izgradnji orgel v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.
Poslovil se je organist Hans Otto Jakob

Poslovil se je organist Hans Otto Jakob

ARS Obiski kraljice, 29. april ― Dolga leta je deloval kot kapelnik in organist katedrale v Frankfurtu na Majni. Nedavno se je poslovil organist Hans Otto Jakob. Dolga leta je deloval kot kapelnik in organist katedrale v Frankfurtu na Majni. Tokrat boste lahko poslušali solistična orgelska dela nemških in francoskih romantičnih skladateljev ter nekaj komornih del za orgle in pozavno, ki jih je Hans Otto Jakob poustvaril skupaj s pozavnistom Martinom Gößom.
Organist Leo van Doeselaar

Organist Leo van Doeselaar

ARS Obiski kraljice, 24. april ― Tokrat se bo predstavil z deli starih glasbenih mojstrov in s Koncertom za orgle in orkester Tristana Keurisa. Leo van Doeselaar je vsestranski nizozemski glasbenik – kot organist izvaja dela skladateljev različnih slogovnih obdobij, vse od zgodnjega baroka do današnjih dni. Kot profesor deluje na Univerzi umetnosti v Berlinu, doma in v tujini koncertira že več kot 25 let. Tokrat se bo predstavil z deli starih glasbenih mojstrov in s Koncertom za orgle in orkester Tristana Keurisa.  
Velikonočna orgelska glasba

Velikonočna orgelska glasba

ARS Obiski kraljice, 15. april ― Praznično obarvane toccate in preludiji Tokrat vas vabimo k poslušanju praznično obarvanih toccat, preludijev in drugih kompozicij, primernih za izvedbo v velikonočnem času, ki se izvajajo tako v liturgiji kot na koncertih. Tu in tam med veličastno zvenečimi kompozicijami najdemo tudi nekaj bolj lirično in meditativno obarvanih orgelskih del.
Liturgična orgelska glasba

Liturgična orgelska glasba

ARS Obiski kraljice, 1. april ― Tokrat vas vabimo k poslušanju liturgične orgelske glasbe Padra Davida de Bergama, organista, duhovnika in skladatelja, ki je deloval v prvi polovici 19. stoletja Tokrat vas vabimo k poslušanju liturgične orgelske glasbe Padra Davida de Bergama, organista, duhovnika in skladatelja, ki je deloval v prvi polovici 19. stoletja. Več kot 30 let je bil duhovnik v baziliki Santa Maria di Campagnia v Piacenzi, kjer je igral na veličastne orgle delavnice Serassi. Zanje tudi ustvarjal; svoje skladbe je predvidel predvsem za liturgično rabo, danes pa jih večkrat slišimo tudi v koncertni izvedbi.
Organist Peter Hurford

Organist Peter Hurford

ARS Obiski kraljice, 18. marec ― Poslovil se je 3. marca letos. Njegova – dobra glasba pa ostaja. »Delaj dobro glasbo! V trenutku, ko čutiš, da to ni več mogoče, prenehaj igrati! Ljudje to namreč čutijo, slišijo… », tako je v enem izmed intervjujev izjavil angleški organist Peter Hurford. Poslovil se je 3. marca letos. Njegova – dobra glasba pa ostaja. V njegovi izvedbi boste tokrat lahko poslušali orgelske korale Cesarja Francka.
Orgelska glasba švicarskih skladateljev

Orgelska glasba švicarskih skladateljev

ARS Obiski kraljice, 4. marec ― Le redko slišimo glasbo skladateljev iz Švice, dežele z vrsto odličnih orgelskih inštrumentov in organistov. Le redko slišimo glasbo skladateljev iz Švice, dežele z vrsto odličnih orgelskih inštrumentov in organistov. Organist Hans-Jürgen Studer vam bo na samostanskih orglah v Engelbergu tokrat predstavil dela Johanna Gustava Eduarda Stehleja, Otta Barblana in Hansa Petra Grafa.
Organist Shane Brennan

Organist Shane Brennan

ARS Obiski kraljice, 26. februar ― Tokrat vas vabimo k spoznavanju življenja in dela irskega organista Shana Brennana Tokrat vas vabimo k spoznavanju življenja in dela irskega organista Shana Brennana. Predstavil se bo z deli J.S. Bacha, Jana Pietersoona Sweenlicka, Johannesa Brahmsa, Sigfrieda Karg-Elerta, pa tudi z orgelsko transkripcijo odlomka iz Wagnerjeve opere Tanhaüser.
Jeanu Guillouju v spomin

Jeanu Guillouju v spomin

ARS Obiski kraljice, 4. februar ― Njegove kompozicije, nenavadne transkripcije in presenetljive improvizacije so vznemirjale, razburjale in tudi navduševale orgelsko občinstvo V 88-tem letu starosti je 26. januarja letos preminil Jean Guillou, francoski orgelski virtuoz, katerega kompozicije, nenavadne transkripcije in presenetljive improvizacije so vznemirjale, razburjale in tudi navduševale orgelsko občinstvo. Nekatere med njimi boste slišali tudi v tokratni oddaji.
Koncerti za orgle in orkester Georga Friedricha Händla

Koncerti za orgle in orkester Georga Friedricha Händla

ARS Obiski kraljice, 28. januar ― Vélikega baročnega skladatelja se bomo ob letošnji 260-ti obletnici njegove smrti spomnili z nekaterimi njegovimi koncerti za orgle in orkester Vélikega baročnega skladatelja se bomo ob letošnji 260-ti obletnici njegove smrti spomnili z nekaterimi njegovimi koncerti za orgle in orkester. Slišali jih boste v imenitni izvedbi angleškega organista Simona Prestona, instrumentalnega sestava The English concert in dirigenta Trevorja Pinnocka.
Organist Georges Athanasiadès

Organist Georges Athanasiadès

ARS Obiski kraljice, 14. januar ― Dolga leta je bil naslovni organist bazilike v kraju Saint Maurice v Švici Tokrat se bo z lastnimi orgelskimi kompozicijami in z deli skladateljev Louisa Broqueta ter Georgesa Cramerja predstavil organist Georges Athanasiadés. Rodil se je francoskem predelu Švice, njegov oče, po rodu Grk, ga je prvi uvedel v svet glasbe. Po študiju germanistike in teologije na univerzah v Heidelbergu in Freiburgu je končal še glasbene študije v Lausanni. Dolga leta je bil naslovni organist bazilike v kraju Saint Maurice v Švici.
V spomin Primožu Ramovšu

V spomin Primožu Ramovšu

ARS Obiski kraljice, 7. januar ― V teh dneh mineva 20 let od njegove smrti; spomnili se ga bomo z nekaterimi skladbami, ki jih je namenil orglam »Skladateljska ideja je tisto, kar pride čisto spontano, sam ne veš kdaj,« je dejal Primož Ramovš v pogovoru z Borutom Loparnikom na začetku osemdesetih let. »Včasih bi najraje rekel, pojdi se solit, za danes bom pustil. Toda čez kakšno uro se le odpre in potem ne morem nehati. Delam, delam, mislim si, samo še tole končam pa bo dovolj za zdaj, medtem pa se pojavi nova ideja in še tisto izpeljem, in za njo naslednja in ura je že dve ali tri zjutraj, morda tudi več, in moram se prav prisiliti, da neham.« V teh dneh mineva 20 let od njegove smrti; spomnili se ga bomo z nekaterimi skladbami, ki jih je namenil orglam – inštrumentu, na katerega je igral in improviziral po ljubljanskih cerkvah.
Sončni vzhod z orglami

Sončni vzhod z orglami

ARS Obiski kraljice, 31. december 2018 ― V dneh, ko sonce ponovno pridobiva svojo moč, vabljeni k poslušanju Ognjenega plesa, Sončnega vzhoda, Pesmi upanja in drugih skladb s slikovitimi naslovi Tako se imenuje ena izmed zgoščenk založbe Carus, na kateri so zbrane improvizacije in avtorska dela nemškega organista, zborovodje in skladatelja Kaya Johannsena. V dneh, ko sonce ponovno pridobiva svojo moč, zato vabljeni k poslušanju Ognjenega plesa, Sončnega vzhoda, Pesmi upanja in drugih skladb s slikovitimi naslovi, namenjenim orglam solo, orglam in flavti ter orglam in orkestru.
še novic