Organist Peter Hurford

Organist Peter Hurford

ARS Obiski kraljice, 18. marec ― Poslovil se je 3. marca letos. Njegova – dobra glasba pa ostaja. »Delaj dobro glasbo! V trenutku, ko čutiš, da to ni več mogoče, prenehaj igrati! Ljudje to namreč čutijo, slišijo… », tako je v enem izmed intervjujev izjavil angleški organist Peter Hurford. Poslovil se je 3. marca letos. Njegova – dobra glasba pa ostaja. V njegovi izvedbi boste tokrat lahko poslušali orgelske korale Cesarja Francka.
Orgelska glasba švicarskih skladateljev

Orgelska glasba švicarskih skladateljev

ARS Obiski kraljice, 4. marec ― Le redko slišimo glasbo skladateljev iz Švice, dežele z vrsto odličnih orgelskih inštrumentov in organistov. Le redko slišimo glasbo skladateljev iz Švice, dežele z vrsto odličnih orgelskih inštrumentov in organistov. Organist Hans-Jürgen Studer vam bo na samostanskih orglah v Engelbergu tokrat predstavil dela Johanna Gustava Eduarda Stehleja, Otta Barblana in Hansa Petra Grafa.
Organist Shane Brennan

Organist Shane Brennan

ARS Obiski kraljice, 26. februar ― Tokrat vas vabimo k spoznavanju življenja in dela irskega organista Shana Brennana Tokrat vas vabimo k spoznavanju življenja in dela irskega organista Shana Brennana. Predstavil se bo z deli J.S. Bacha, Jana Pietersoona Sweenlicka, Johannesa Brahmsa, Sigfrieda Karg-Elerta, pa tudi z orgelsko transkripcijo odlomka iz Wagnerjeve opere Tanhaüser.
Jeanu Guillouju v spomin

Jeanu Guillouju v spomin

ARS Obiski kraljice, 4. februar ― Njegove kompozicije, nenavadne transkripcije in presenetljive improvizacije so vznemirjale, razburjale in tudi navduševale orgelsko občinstvo V 88-tem letu starosti je 26. januarja letos preminil Jean Guillou, francoski orgelski virtuoz, katerega kompozicije, nenavadne transkripcije in presenetljive improvizacije so vznemirjale, razburjale in tudi navduševale orgelsko občinstvo. Nekatere med njimi boste slišali tudi v tokratni oddaji.
Koncerti za orgle in orkester Georga Friedricha Händla

Koncerti za orgle in orkester Georga Friedricha Händla

ARS Obiski kraljice, 28. januar ― Vélikega baročnega skladatelja se bomo ob letošnji 260-ti obletnici njegove smrti spomnili z nekaterimi njegovimi koncerti za orgle in orkester Vélikega baročnega skladatelja se bomo ob letošnji 260-ti obletnici njegove smrti spomnili z nekaterimi njegovimi koncerti za orgle in orkester. Slišali jih boste v imenitni izvedbi angleškega organista Simona Prestona, instrumentalnega sestava The English concert in dirigenta Trevorja Pinnocka.
Organist Georges Athanasiadès

Organist Georges Athanasiadès

ARS Obiski kraljice, 14. januar ― Dolga leta je bil naslovni organist bazilike v kraju Saint Maurice v Švici Tokrat se bo z lastnimi orgelskimi kompozicijami in z deli skladateljev Louisa Broqueta ter Georgesa Cramerja predstavil organist Georges Athanasiadés. Rodil se je francoskem predelu Švice, njegov oče, po rodu Grk, ga je prvi uvedel v svet glasbe. Po študiju germanistike in teologije na univerzah v Heidelbergu in Freiburgu je končal še glasbene študije v Lausanni. Dolga leta je bil naslovni organist bazilike v kraju Saint Maurice v Švici.
V spomin Primožu Ramovšu

V spomin Primožu Ramovšu

ARS Obiski kraljice, 7. januar ― V teh dneh mineva 20 let od njegove smrti; spomnili se ga bomo z nekaterimi skladbami, ki jih je namenil orglam »Skladateljska ideja je tisto, kar pride čisto spontano, sam ne veš kdaj,« je dejal Primož Ramovš v pogovoru z Borutom Loparnikom na začetku osemdesetih let. »Včasih bi najraje rekel, pojdi se solit, za danes bom pustil. Toda čez kakšno uro se le odpre in potem ne morem nehati. Delam, delam, mislim si, samo še tole končam pa bo dovolj za zdaj, medtem pa se pojavi nova ideja in še tisto izpeljem, in za njo naslednja in ura je že dve ali tri zjutraj, morda tudi več, in moram se prav prisiliti, da neham.« V teh dneh mineva 20 let od njegove smrti; spomnili se ga bomo z nekaterimi skladbami, ki jih je namenil orglam – inštrumentu, na katerega je igral in improviziral po ljubljanskih cerkvah.
Sončni vzhod z orglami

Sončni vzhod z orglami

ARS Obiski kraljice, 31. december 2018 ― V dneh, ko sonce ponovno pridobiva svojo moč, vabljeni k poslušanju Ognjenega plesa, Sončnega vzhoda, Pesmi upanja in drugih skladb s slikovitimi naslovi Tako se imenuje ena izmed zgoščenk založbe Carus, na kateri so zbrane improvizacije in avtorska dela nemškega organista, zborovodje in skladatelja Kaya Johannsena. V dneh, ko sonce ponovno pridobiva svojo moč, zato vabljeni k poslušanju Ognjenega plesa, Sončnega vzhoda, Pesmi upanja in drugih skladb s slikovitimi naslovi, namenjenim orglam solo, orglam in flavti ter orglam in orkestru.
Orgelske pastorale

Orgelske pastorale

ARS Obiski kraljice, 27. december 2018 ― Pastorale so najbolj značilne orgelske skladbe, namenjene božičnemu času Pastorale so najbolj značilne orgelske skladbe, namenjene božičnemu času. S pastirskimi melodijami, ujetimi v orgelske piščali, se bomo z različnimi glasbenimi ustvarjalci sprehodili vse od baroka do današnjih dni.
Orgelska glasba Carla Philippa Emanuela Bacha

Orgelska glasba Carla Philippa Emanuela Bacha

ARS Obiski kraljice, 17. december 2018 ― Ta teden je minilo 230 let od smrti skladatelja Carla Philippa Emmanuela Bacha Ta teden je minilo 230 let od smrti skladatelja Carla Philippa Emmanuela Bacha, drugega sina velikega Johanna Sebastijana Bacha. Temeljito glasbeno izobrazbo, ki je  obsegala tudi orgelsko igro, je dobil pri očetu, študiral pa je tudi pravo v Leipzigu in Frankfurtu. Ko se je zaposlil na dvoru pruskega prestolonaslednika in poznejšega kralja Friederika II., je kmalu zaslovel kot eden največjih klaviaturistov tiste dobe. Prejelo se ga je ime Hamburški Bach, saj je leta 1768 na mestu hamburškega glasbenega direktorja in kantorja nasledil svojega krstnega botra Georga Philippa Tellemana.
Adventna orgelska glasba

Adventna orgelska glasba

ARS Obiski kraljice, 3. december 2018 ― Glasba, ki je nastala izpod peres različnih skladateljev, bo tokrat v znamenju adventa Orgelska glasba je skozi stoletja spremljala liturgijo, zato so se tudi orgelski ustvarjalci ravnali po posameznih obdobjih cerkvenega leta in pisali skladbe z ustrezno tematiko. Glasba, ki je nastala izpod peres različnih glasbenih ustvarjalcev, bo zato tokrat v znamenju adventa.
Orgle v družbi klavirja

Orgle v družbi klavirja

ARS Obiski kraljice, 29. november 2018 ― Orgle redko zazvene skupaj s klavirjem, saj so v načinu igranja popolnoma drugačne Orgle so inštrument, ki nudi mnogo zvočnih kombinacij, srečamo jih tudi v najrazličnejših komornih zasedbah. A le redko zazvene skupaj s klavirjem – glasbilom, s katerim imajo orgle sicer nekaj skupnih lastnosti, v izrazu in načinu igranja pa so popolnoma drugačne. Bolj kot podobnost ju zato družijo kontrasti in te boste lahko slišali tudi v glasbi tokratne oddaje. Kompozicije za ta duo so ustvarili skladatelji Jean Langlais, Witold Lutoslawski, Denis Bédard, Jordi Cervelló in drugi; izvedla jih bosta organist Raúl Prieto Ramirez in pianistka Teresa Sierra Martinez.
Organist Edoardo Bellotti

Organist Edoardo Bellotti

ARS Obiski kraljice, 19. november 2018 ― Z deli starih italijanskih, nemških in angleških glasbenih mojstrov se bo tokrat predstavil italijanski organist Edoardo Maria Bellotti Z deli starih italijanskih, nemških in angleških glasbenih mojstrov se bo tokrat predstavil italijanski organist Edoardo Maria Bellotti. Bataglie e lamenti je naslov zgoščenke s posnetki, ki so nastali v stolnici Venzoneja; ta se ponaša s historičnimi orglami, ki jih je leta 1792  postavil eden najbolj cenjenih baročnih orgelskih izdelovalcev – Gaetano Callido.
Glasba za violino in orgle

Glasba za violino in orgle

ARS Obiski kraljice, 5. november 2018 ― Kompozicije za to zanimivo zvočno kombinacijo so nastajale vse od baroka do današnjih dni Kompozicije za to zanimivo zvočno kombinacijo so nastajale vse od baroka do današnjih dni, tokrat pa vas vabimo k poslušanju del, ki so jih za to komorno zasedbo ustvarili romantični in sodobni avtorji: Joseph Gabriel von Rheinberger, Lücija Garüta in Julius Juezliunas.
O življenju in smrti – tudi z orgelsko glasbo

O življenju in smrti – tudi z orgelsko glasbo

ARS Obiski kraljice, 29. oktober 2018 ― O življenju in smrti govore mnogi protestantski korali Tokrat vabljeni k poslušanju orgelske glasbe, katere nastanek je navdihnila bivanjska tematika, ki je v začetku novembra še posebej v ospredju. O življenju in smrti govore mnogi protestantski korali, ta, vedno aktualna tema pa je pogosto prisotna tudi v orgelskih kompozicijah in improvizacijah.
še novic