Vstopnineni

Vstopnineni

ARS Svet kulture, 15. februar ― Zvočni vodič po dveh razstavah, dveh premierah in Mozartinah Ta konec tedna zaznamujeta premieri na odru Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru in Lutkovnega gledališča Maribor. V Centru in galeriji P74 sta na ogled razstavi Vstopnineni in 19 242 kamnov, konec tedna pa bo zaznamoval še koncert iz cikla Mozartine ter Noč erotičnega filma v Kinodvoru. Več o dogajanju pa v današnjem Svetu kulture.
Jaz sam in Ljubljanske ulice

Jaz sam in Ljubljanske ulice

ARS Svet kulture, 14. februar ― Sarival Sosič in Jurij Hudolin se v svojih proznih novostih vračata v čas otroštva »Kako nas določa mamin nasmeh?« se ob koncu romana Jaz sam vprašuje avtor Sarival Sosič. V otroštvo se s svojim novim delom vrača tudi Jurij Hudolin – gre za knjižni novosti, ki sta izšli pri mariborski založbi Litera in ju predstavljamo v današnji oddaji. Digitalizacija in restavracija slovenske filmske dediščine sta zaradi propadanja trakov pomembni nalogi, ki pa potekata prepočasi. Zato je dobrodošla novica, da bodo v Slovenski kinoteki v Ljubljani drevi zavrteli restavriran in digitaliziran film Žarka Lužnika V temi. Predstavljamo tudi prvo razstavo iz cikla razstav Lepota knjige v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani in razstavo Maksimiljan Skalar – Človek mnogoterih talentov in vrlin. Napovedali bomo še četrti koncert letošnje sezone cikla komornih koncertov Carpe artem v Slovenskem narodnem gledališču Maribor.
Scenografi prostora

Scenografi prostora

ARS Svet kulture, 13. februar ― Menjave oblasti in vzpostavitve novih družbenih redov imajo za posledico tudi drugačno scenografijo okolja, nova ideologija se praviloma izraža tudi v arhitekturi Menjave oblasti in vzpostavitve novih družbenih redov imajo za posledico tudi drugačno scenografijo okolja, nova ideologija se praviloma izraža tudi v arhitekturi. Tako bi lahko povzeli izhodišče razstave Jasmine Cibic, ki si jo je mogoče ogledati v  Kulturnem centru Tobačna 001. V oddaji Svet kulture po 16.uri pa bomo predstavili knjižne umetnine, ki jih je mogoče spraviti v žep. Promocijske fotografije z razstave Jasmine Cibic.
Obdobja noči in sivih lis

Obdobja noči in sivih lis

ARS Svet kulture, 12. februar ― Nekatere obdobja v slovenski literarni zgodovini so teoretično bolj osvetljena kot druga ... Nekatere obdobja v slovenski literarni zgodovini so teoretično bolj osvetljena kot druga. Tokrat dobivamo delo Darka Dolinarja, ki zapolnjuje vrzeli, nastale v dolgem obdobju od reformacije do druge svetovne vojne. V oddaji Svet kulture po 16. uri bomo povzeli vsebine še nekaterih drugih knjižnih del, predvsem prevodnih, ki odstirajo ozadja na prizoriščih globalnih ekonomskih iger in odnosov med posamezniki. Na letošnjem Berlinalu bo prikazan tudi film O Beautiful Night, v katerem vidno vlogo igra slovenski igralec Marko Mandič. Slišali bomo, kaj je povedal pred današnjo filmsko premiero.
Lepota lažnega sijaja

Lepota lažnega sijaja

ARS Svet kulture, 11. februar ― V svetovnem merilu naj bi bilo od 40 do 60 odstotkov umetnin ponarejenih V svetovnem merilu naj bi bilo od 40 do 60 odstotkov umetnin ponarejenih. Dobronamerni, toda naivni in nepoučeni kupci so hitro lahko žrtve prevarantov. Na ponaredke želi opozoriti razstava Muzeja policije iz Zagreba z naslovom Lepota lažnega sijaja, ki gostuje na fakulteti za varnostne vede v Ljubljani. Razstava ima tudi izobraževalni namen, saj na njej predstavljajo sodobne metode odkrivanja ponaredkov ter opozarjajo, na kaj morajo biti kupci pozorni ob nakupu. V oddaji tudi o dogajanju na Berlinalu, tednu sodobne glasbe, ki začenja praznovanje 80-letnice delovanja akademije za glasbo v Ljubljani, in koncertu pianista Aleksandra Madžara.
Prešerno na Prešernov dan

Prešerno na Prešernov dan

ARS Svet kulture, 8. februar ― Mineva 170. let od smrti velikega pesnika. Po vsej državi se odvijajo številne prireditve, muzeji in galerije so odprli svoja vrata. V tokratni praznični oddaji boste slišali utrinke iz tradicionalnega recitala Prešernove poezije na osrednjem ljubljanskem trgu, odpravili smo se na Prešernov smenj v Kranj, povabili vas bomo tudi v Društvo slovenskih pisateljev na branje v sklopu akcije Svet brez zidov. V oddaji bo zvenela uglasbena Prešernova poezija Vlada Kreslina, Ditke Haberl in skupine Tantadruj. Poročamo še o dveh novih gledaliških uprizoritvah v SNG Maribor in SSG Trst.
Kultura in literatura

Kultura in literatura

ARS Svet kulture, 7. februar ― Dan pred nacionalnim kulturnim praznikom poročamo o zbirki kratkih zgodb Navodila za srečo Vinka Möderndorferja in zbirki esejev Katje Perat Naredite Ameriko spet obvladljivo Dan pred kulturnim praznikom posvečamo slovenski literaturi, natančneje dvema novostma Cankarjeve založbe. Zbirka kratkih zgodb Navodila za srečo Vinka Möderndorferja se posveča človeškim razmerjem, Katja Perat pa v zbirki esejev z naslovom Naredite Ameriko spet obvladljivo pripoveduje o svojem osebnem doživljanju srednjega zahoda Združenih držav v neločljivi povezavi z ameriškim ter globalnim političnim in kulturnim dogajanjem. V oddaji bomo med drugim slišali še, kako Prešernov dan praznujejo v Zagrebu, poročali o odkritju skulptur Damijana Kracine v praznih nišah na fasadi Narodne galerije v Ljubljani in obiskali razstavo sodobnih slikarjev sakralne umetnosti v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani.
Glazerjeva knjižnica v Mariboru

Glazerjeva knjižnica v Mariboru

ARS Svet kulture, 6. februar ― Osebna knjižnica pesnika in knjižničarja Janka Glazerja je nova pridobitev Univerzitetne knjižnice Maribor Teme tokratne oddaje Svet kulture so prenos osebne knjižnice Janka Glazerja v Univerzitetno knjižnico Maribor, spominska razstava Arheološka podoba v plakatih Matjaža Vipotnika v Posavskem muzeju Brežice, razstava slikarja Emerika Bernarda v Bežigrajski galeriji 2 ter Škerjančeve nagrade, ki jih Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana podeljuje najzaslužnejšim dijakom, profesorjem in sodelavcem šole. Vabljeni k poslušanju!
Cikel Kromatika in Skupni pomeni

Cikel Kromatika in Skupni pomeni

ARS Svet kulture, 5. februar ― V ljubljanskem Cankarjevem domu bo nocoj koncert iz cikla Kromatika. V ljubljanskem Cankarjevem domu bo nocoj koncert iz cikla Kromatika. Simfonični orkester RTV SLO s  solistom violinistom Robertom Lakatošem bo nastopil pod taktirko Jamesa Tuggla, izvedel pa bo dela Žebreta, Šostakoviča in Beethovna. V oddaji predstavljamo tudi razstavo o umetniški samoorganizaciji in sodelovanju Skupni pomeni, ki jo bodo odprli v ljubljanskem Škucu.
José Cura v ljubljanski Unionski dvorani

José Cura v ljubljanski Unionski dvorani

ARS Svet kulture, 4. februar ― Edina radijska dnevna informativna oddaja o kulturi. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko. V Unionski dvorani v Ljubljani bo nocoj gostoval argentinski tenorist José Cura. Svetovno znani operni interpret bo ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko Simona Krečiča izvedel operne arije. Predstavili bomo najnovejše izdaje otroške in mladinske literature ter razstavo o življenju v Krškem v 80. letih prejšnjega stoletja. Več malce po šestnajsti!
Italijanska fotografa Stefano in Elio Ciol

Italijanska fotografa Stefano in Elio Ciol

ARS Svet kulture, 1. februar ― Zadnji Svet kulture v tem tednu bo zaznamovala naša soseda Italija, ki tokrat seže vse do Štajerske Zadnji Svet kulture v tem tednu bo zaznamovala naša soseda Italija, ki tokrat seže vse do Štajerske – v Ptujski mestni galeriji namreč na prvi letošnji postavitvi gostijo italijanska fotografa – Stefana in Elia Ciola. Oče in sin v dveh samostojnih razstavah prikazujeta lasten odnos do svetlobe, senc in različnih krajev. Temi primeren je tudi naslov razstave: Prisotnost svetlobe. Iz Trsta pa se nam bo oglasil naš komentator družbenega dogajanja, Marij Čuk, ki se sprašuje: ali je slovenska šola v Italiji še slovenska? Vabljeni v našo družbo.
Čas brez nedolžnosti

Čas brez nedolžnosti

ARS Svet kulture, 31. januar ― Razstavo z naslovom Čas brez nedolžnosti: Novejše slikarstvo v Sloveniji, si boste lahko ogledali v Moderni galeriji Netopir Kazimir Svetlane Makarovič, ki je nedavno praznovala 80. rojstni dan, si o svetu, v katerem se zdi le malokaj samoumevno, zastavlja številna vprašanja, saj ga marsikaj zelo čudi, kot velikokrat čudi tudi likovne umetnike, slikarje mlajše generacije, ki se sprašujejo kaj je z medijem slike danes. Avtorice in avtorji, rojeni v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, katerih razstavo z naslovom Čas brez nedolžnosti: Novejše slikarstvo v Sloveniji, si boste lahko ogledali v Moderni galeriji, namreč predstavljajo kompleksno mrežo sodobne slikarske produkcije, medtem ko si predstavo o nemirnem duhu, katere premiera bo nocoj, najmlajši lahko ogledajo v  Lutkovnem gledališču Maribor. V oddaji Svet kulture po 16. uri se bomo posvetili tudi romanu Od znotraj bolgarskega avtorja Rádoslava Parúševa, ki opisuje čas posttranzicije v Bolgariji.
Čebela na cvetu in v svetu

Čebela na cvetu in v svetu

ARS Svet kulture, 30. januar ― Obsežna monografija Marije Stanonik skupaj z bogatim naborom fotografij obsega skoraj 300 strani Čebela je imela v slovenski kulturi in gospodarstvu od nekdaj posebno mesto. Ob vseh njenih naravnih, gospodarskih in prehranskih funkcijah, jo lahko razumemo tudi kot svojevrstni sociološki in kulturni fenomen. Dvojna doktorica Marija Stanonik je skoraj desetletje zbirala in raziskovala obsežno gradivo o njenem pomenu in tako je nastala monografija, ki je izšla pri Slovenski matici. V oddaji predstavljamo tudi razstavo angažiranega stripa Pod rdečo zvezdo, začenja pa se tudi festival glasbene kreativnosti MENT.
Slovenska alpska arhitektura 2008-2018

Slovenska alpska arhitektura 2008-2018

ARS Svet kulture, 29. januar ― Na razstavi v galeriji Dessa je predstavljenih 30 presežkov slovenske alpske arhitekturne produkcije Alpske arhitekturne stvaritve so razdeljene na več področij: odprti prostor, športni objekti, bivaki in turistični objekti, javne stavbe ter stanovanjske in počitniške hiše. Razstava bo na ogled do 28. februarja. Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšla monografija o ljubljanskih družinah v 18. stoletju. Prvi popis prebivalstva je odredila cesarica Marija Terezija za celotno avstrijsko cesarstvo. V oddaji tudi več o koncertu cikla Sozvočje svetov.
Valentin Oman v Kranju

Valentin Oman v Kranju

ARS Svet kulture, 28. januar ― V Galeriji Mestne občine Kranj je na ogled razstava del zamejskega slikarja Valentina Omana Teme tokratne oddaje so razstava Valentina Omana v Kranju, razstava glasbenih plakatov v ljubljanski galeriji DobraVaga in zbirka zvočnih knjig Slovenski literarni klasiki in sodobniki. Vabljeni k poslušanju!
še novic