Knjižne novosti založb Beletrina in LUD Literatura

Knjižne novosti založb Beletrina in LUD Literatura

ARS Svet kulture, 10. december ― Novo teoretsko delo Toma Virka in roman Dušana Merca Slepe miši sta le dve izmed knjižnih novosti, ki jih predstavljamo v oddaji ob vstopu v teden, zaznamovan s 100. obletnico Cankarjeve smrti »Etični pristop k literaturi oziroma etična kritika v tem duhu potekata kot natančno pozorno branje literarnih besedil ter, kar zadeva etiko, učenje iz teh besedil, in ne njihovo upogibanje v vnaprejšnje šablone etične teorije.« Tako sklene še svežo študijo Etični obrat v literarni vedi njen avtor Tomo Virk. Njegovo novo teoretsko delo in roman Dušana Merca Slepe miši sta le dve izmed knjižnih novosti, ki jih predstavljamo v oddaji ob vstopu v teden, zaznamovan s 100. obletnico Cankarjeve smrti. Pogledali bomo, kako so tega velikega slovenskega literata slavili na Kitajskem, omenili pa bomo tudi mednarodno razstavo Five Ladies – Pet dam v mariborski  galeriji KiBela.
V imenu matere, Ljudje in Rožnati trikotnik

V imenu matere, Ljudje in Rožnati trikotnik

ARS Svet kulture, 7. december ― Igra Rožnati trikotnik je bila premierno uprizorjena leta 1979 in je avtorju Martinu Shermanu prinesla svetovno slavo. Oddaja bo v znamenju gledališča. V ljubljanski Mali drami bo nocoj prvo slovensko uprizoritev doživela igra Ljudje ameriškega dramatika mlajše generacije Stephena Karama, jutri bo pa velikem odru krstna uprizoritev nove drame Iva Svetine V imenu matere. V oddaji bomo predstavili igro Rožnati trikotnik ameriškega dramatika Martina Shermana – premiera bo prav tako jutri – ter koncert ob 25-letnici Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije.
Nova monografija o Ivanu Cankarju

Nova monografija o Ivanu Cankarju

ARS Svet kulture, 6. december ― Pri založbi Beletrina je izšla nova monografska obravnava Ivana Cankarja, ki jo je napisal Igor Grdina Bliža se 11. december, ko bo minilo točno 100 let od smrti Ivana Cankarja, zato se v teh dneh povečuje koncentracija dogodkov, ki so povezani s Cankarjem. V Zagrebu potekajo Cankarjevi dnevi, pri založbi Beletrina pa so predstavili novo monografsko obravnavo Cankarja, ki jo je napisal Igor Grdina. V oddaji bomo napovedali tudi opero za mlade Všeč si mi libretista Milana Dekleve in skladatelja Damijana Močnika ter predstavili sejem knjig umetnika in umetniških publikacij v Centru in Galeriji P74.
Suzi Bricelj z novimi ilustracijami v galeriji Lek

Suzi Bricelj z novimi ilustracijami v galeriji Lek

ARS Svet kulture, 5. december ― Priznana slovenska umetnica sebe vidi kot tolmača, ki lebdi na krilih domišljije Poleg omenjene razstave, v oddaji predstavljamo še novo razstavo v Layerjevi hiši v Kranju – tam gostuje Nevena Aleksovski, srbska umetnica, ki živi v Ljubljani. Včeraj so v londonski galeriji Tate Modern razglasili dobitnika letošnje Turnerjeve nagrade, ene najprestižnejših nagrad za sodobno umetnost v Veliki Britaniji. Dobila jo je Charlotte Prodger.
Podobe različnih oči

Podobe različnih oči

ARS Svet kulture, 4. december ― V Galeriji Jakopič drevi odpirajo fotografsko razstavo Na moje oči: zgodbe iz Iraka V Cankarjevem letu sledimo številnim dogodkom, povezanimi z imenom našega velikega pripovednika, esejista, dramatika in pesnika. V Lamutovem likovnem salonu Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki si tako lahko ogledate razstavo upodobitev Ivana Cankarja. Povsem drugačne podobe pa v tem trenutku nastajajo v svetu, ki do nas prihaja predvsem s posredovanjem medijev. Fotografska razstava Na moje oči: zgodbe iz Iraka, ki jo nocoj odpirajo v Galeriji Jakopič, stereotipe in klišeje o Iraku, predvsem Kurdistanu, poskuša preseči, saj gre za videnje vizualne krajine »od znotraj«, tam namreč razstavlja skupina iraških fotografov. O tem in likovni tržaški krajini v oddaji Svet kulture.
Po življenju pesnikov

Po življenju pesnikov

ARS Svet kulture, 3. december ― Na Ta veseli dan kulture, ko bo mogoče spremljati množico prireditev, stopati skozi odprta vrata ustanov, ki želijo približati tudi ozadja in zaodrja Na Ta veseli dan kulture, ko bo mogoče spremljati množico prireditev, stopati skozi odprta vrata ustanov, ki želijo približati tudi ozadja in zaodrja, v Narodni galeriji pa prirejajo zaključno prireditev Evropskega leta kulturne dediščine, se bomo v oddaji Svet kulture posvetili predvsem knjižnim izdajam. Eno izmed del, o vsebini katerega vas bomo seznanili po 16.uri, nosi naslov Življenja pesnikov. Sicer pa tudi o novi, Cankarjevi nagradi,  novi verziji jezikovnega portala Fran ter pomembnih gostih puljskega knjižnega sejma Sanjam knjige.
Pismo Jurija Vege

Pismo Jurija Vege

ARS Svet kulture, 30. november ― Posvetili se bomo izvirnemu pismu barona Jurija Vege o izdaji logaritemskih tablic Posvetili se bomo izvirnemu pismu barona Jurija Vege o izdaji logaritemskih tablic, ki ga je Narodna in univerzitetna knjižnica odkupila letos poleti in so ga danes predstavili. Pri Cankarjevi založbi stoletnico konca prve svetovne vojne obeležujejo z izidom obširne monografije, ki nosi naslov Leta strahote in podnaslov Slovenci in prva svetovna vojna – tudi o tem danes in še o premierni uprizoritvi komedije Profesionalci espe po besedilu Borisa Kobala in v režiji Jaše Jamnika v Slovenskem ljudskem gledališču Celje ter o praizvedbi Requiema za prednike skladateljice Tadeje Vulc v izvedbi Akademskega pevskega zbora Maribor, s katerim bodo v mariborski dvorani Union zaključili projekt Vojna in mir.
Tih vdih v Mestnem gledališču ljubljanskem

Tih vdih v Mestnem gledališču ljubljanskem

ARS Svet kulture, 29. november ― Spregovorili bomo tudi o otroški knjižni ilustraciji Knjiga je bila že od nekdaj spoj besedne in likovne podobe. V današnji oddaji bomo med drugim spregovorili o otroški knjižni ilustraciji pri nas in o njenih dveh vélikih predstavnicah: Ančki Gošnik Godec in Marlenki Stupica, katerih razstava je na ogled v Galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljana. Svet kulture nas bo ponesel še na filharmonični koncert Baročne glasbe v Slovensko filharmonijo ter na dve gledališki premieri: predstavo Izumitelji na zemlji v novomeški Anton Podbevšek Teater in predstavo Tih vdih v Mestno gledališče ljubljansko.
Marcelo Martinessi in Slovenska popevka

Marcelo Martinessi in Slovenska popevka

ARS Svet kulture, 27. november ― V okviru 34. festivala LGBT filma si lahko nocoj ogledate film Dedinji paragvajskega režiserja Marcela Martinessija Danes o paragvajskem režiserju Marcelu Martinessiju, čigar film Dedinji si lahko nocoj ogledate v okviru 34. festivala LGBT filma, ki velja za najstarejši festival gejevskega in lezbičnega filma v Evropi. V oddaji napovedujemo tudi radijsko igro Slovenska popevka. Ta je nastala kot priredba presunljive predstave Matjaža Pograjca, ki je pustila pečat na lanski sezoni Slovenskega mladinskega gledališča. Avtor radijske različice in režiser igre je Klemen Markovčič, v njej pa boste med drugim slišali poezijo Gregorja Strniše in sugestivno glasbo Dua Silence.
Boris Pahor in Najini pogovori

Boris Pahor in Najini pogovori

ARS Svet kulture, 26. november ― Boris Pahor se ob obisku Ljubljane ni izognil obsodbi shoda neofašistov v Trstu v začetku meseca. Dejal je, da shoda Italija ne bi smela dopustiti. V naslednjih minutah bomo govorili o knjigi intervjujev Darke Zvonar Predan z Borisom Pahorjem, ki je nastajala več let. Predstavili bomo tudi tudi monografijo o vlogi filma pri dokumentiranju in predstavljanju nesnovne kulturne dediščine ter razstavo slik Franca Mesariča v Murski Soboti.
Drugibutalci v SNG Maribor

Drugibutalci v SNG Maribor

ARS Svet kulture, 23. november ― Gre za novonastalo besedilo tržaškega režiserja Igorja Pisona V oddaji Svet kulture bomo najprej preverili, kaj se danes obeta na 34. Slovenskem knjižnem sejmu. Odpravili se bomo tudi v SNG Maribor, kjer bodo nocoj premierno uprizorili avtorski projekt režiserja Igorja Pisona z naslovom Drugibutalci. Predstava na intelektualno-humoren način prikazujejo družbo, polno nesmisla in monologov, kjer govorimo, a se ne slišimo, kjer se sprašujemo, kdo smo, pa ne vemo natančno. Odpravili smo se tudi v ljubljansko galerijo Photon, kjer je na ogled projekt Drugačni svetovi, ki je nastal na podlagi mednarodnega natečaja.
Francoska literarna mojstrica Marie NDiaye na 34. Slovenskem knjižnem sejmu

Francoska literarna mojstrica Marie NDiaye na 34. Slovenskem knjižnem sejmu

ARS Svet kulture, 22. november ― V slovenščini lahko beremo njeno dramo Hilda, pa tudi romana Ladivine in Tri močne ženske, za katerega je dobila prestižno francosko Goncourtovo nagrado Kot je Marie NDiaye povedala na pogovoru, je prvo knjigo objavila kot gimnazijka pri 17 letih, čeprav je odraščala v okolju, ki ni imelo afirmativnega odnosa do umetnosti. Njeno literaturo so skušali umestiti v gibanje temnopoltih pisateljev, kar pa je Marie NDiaye vztrajno zavračala. V oddaji bo govor tudi o razstavi erotičnih skulptur kiparja Draga Tršarja, ki je del medinstitucionalnega projekta ob umetnikovi 90-letnici. Vabljeni k poslušanju!
Goli oder

Goli oder

ARS Svet kulture, 21. november ― V Ljubljani in v Kranju se je začel 14. mednarodni festival gledališke improvizacije Goli oder V Ljubljani in v Kranju se je začel 14. mednarodni festival gledališke improvizacije Goli oder, ki bo potekal na treh prizoriščih: v Stari mestni elektrarni in Menzi pri koritu na Metelkovi v Ljubljani ter v Layerjevi hiši v Kranju. Letošnji Goli oder je del večjega mednarodnega projekta Our Lives (Naša življenja), ki na festivalih, koprodukcijah, delavnicah in pogovorih združuje improvizacijske umetnike iz vseh 28 držav Evropske unije, ukvarja pa se z življenji in načini bivanja v različnih geografskih, kulturnih, političnih in ekonomskih razmerah. Ne izpuščamo niti dogajanja na 34. slovenskem knjižnem sejmu. Tradicionalni novembrski književni dogodek letos sovpada s stoto obletnico smrti največjega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja. Na stojnicah jo obeležujejo krizanteme, mi pa se posvečamo literarnemu fokusu na Madžarsko in slovenskim zamejskim založbam, ki so danes predstavile novosti in letno knjižno bero.
Med petindvajset tisoč knjigami

Med petindvajset tisoč knjigami

ARS Svet kulture, 20. november ― V Cankarjevem domu v Ljubljani se začenja 34. Slovenski knjižni sejem V Cankarjevem domu v Ljubljani se začenja Slovenski knjižni sejem, ki s predstavitvijo naše in tuje knjižne produkcije, številnimi dogodki, na katerih gostujejo priznana  imena literature, knjigami po dostopnejših cenah, že 34. postaja naša najpomembnešja večdnevna književna prireditev. Letošnja častna gostja je Madžarska, ki se predstavlja z literaturo, glasbo, s filmom in plesom. Med gosti bodo poleg madžarskega pisatelja Petra Nadasa, prejemnik nagrade man booker Roddy Doyle in francoska pisateljica, prejemnica nagrade Goncourt Marie NDiyae. Sejem bosta obiskala tudi sodobna ruska avtorja, Zahar Prilepin in Marina Stepnova. Več v oddaji Svet kulture po 16. uri, ko bomo izpostavili tudi sejemsko sodelovanje programa Ars, in druge izstopajoče kulturne dogodke.
Nagrajenci Liffa in Branje Kapitala

Nagrajenci Liffa in Branje Kapitala

ARS Svet kulture, 19. november ― Včeraj se je končal Liffe, med nagrajenimi sta tudi slovenska filma. Včeraj se je končal Liffe, med nagrajenimi tudi slovenska filma — Po več kot 50 letih je znova izšel prevod študije Branje Kapitala — Slovensko stalno gledališče iz Trsta bo nocoj uprizorilo slovensko praizvedbo dela Thomasa Bernharda Videz vara — to so poudarki današnje oddaje.
še novic