Fundamenti

Fundamenti

ARS Svet kulture, 14. avgust ― V današnjih utrinkih s Sarajevskega filmskega festivala predstavljamo kratki dokumentarni film Fundamenti Režiser skozi kuhinjsko okno leto dni spremlja zidavo luksuznega hotela. V posneti material se nehote prikradejo drobci razpada njegove zveze, ki zamajejo temelje filma. Tako se glasi opis kratkega dokumentarnega filma Fundamenti, ki ga predstavljamo v današnjih utrinkih s Sarajevskega filmskega festivala. V oddaji pa tudi o ponudbi, ki jo na vrhuncu turistične sezone v Italiji ponujajo slovenska društva.
Sarajevski filmski festival

Sarajevski filmski festival

ARS Svet kulture, 13. avgust ― Eden najpomembnejših filmskih festivalov jugovzhodne Evrope neredko gosti zveneča imena iz filmskega sveta Poletje prinese s seboj številne festivale – dva predstavljamo tudi v današnji oddaji. V Sarajevu imajo te dni že 24. mednarodni filmski festival – eden najpomembnejših filmskih festivalov jugovzhodne Evrope neredko gosti zveneča imena iz filmskega sveta, pogosto se na njem predstavljajo tudi slovenski filmi. V Novem mestu pa sta se danes začela 19. poletni mednarodni festival in poletna glasbena delavnica Jazzinty. Vabljeni k poslušanju!
Vse trdno se stopi v zrak

Vse trdno se stopi v zrak

ARS Svet kulture, 10. avgust ― O razstavi Jona Derganca v Galeriji ŠKUC Vse trdno se stopi v zrak je naslov konceptualne fotografske razstave Jona Derganca v Galeriji Škuc, na kateri umetnik sooča materialne procese nastanka fotografije in njihove vizualne in pomenske učinke. Ena izmed rdečih niti razstave je prevpraševanje vloge gledajočega subjekta in njegovih pričakovanj oziroma onemogočanje gledalčevega poistovetenja s fotografijo. V oddaji se bomo posvetili tudi jeziku – kot identifikacijskemu elementu narodne skupnosti – na primeru odnosa do jezika manjšine v Italiji, ki posledično vpliva tudi na zavest pripadnosti. Vabljeni k poslušanju!
Riko Debenjak in Tina Mohorović

Riko Debenjak in Tina Mohorović

ARS Svet kulture, 9. avgust ― O pregledni razstavi Rika Debenjaka v Mednarodnem grafičnem likovnem centru V Mednarodnem grafičnem likovnem centru so ob letošnji 110-obletnici rojstva umetnika pripravili pregledno razstavo grafika Rika Debenjaka. Ob Jakcu in Miheliču je bil eden izmed utemeljiteljev ljubljanske grafične šole, ki se je odmaknila od črno-bele grafike k barvni; za njegov opus pa so značilni ljudski, kraški motivi in motrenje človekove relacije s kozmosom. Napovedali bomo tudi razstavo grafičarke mlajše generacije Tine Mohorović, ki v svojih delih prek tehnik globokega tiska subtilno-ekspresivno upodablja človeško figuro. Tudi to razstavo, naslovljeno Anonimi, odpirajo danes v MGLC-ju … Vabljeni k poslušanju!
Promenada Tine Kolenik v galeriji Kresija

Promenada Tine Kolenik v galeriji Kresija

ARS Svet kulture, 8. avgust ― Razstava prikazuje promenado bitij z različnimi družbenimi vlogami in statusi. Njihova pokrivala so narejena iz lubeničnih odpadkov Vizualna umetnica, kostumografka in članica umetniškega tandema Eclipse Tina Kolenik je razstavo naslovila PROMENADA, Cikel selfijev. Konceptualno ozadje projekta je hvalnica reciklaži ter poziv k strpnosti, gre pa tudi za implicitno kritiko družbe, ki ustvarja čedalje več vsakovrstnih odpadkov. V nadaljevanju oddaje se bomo preselili v galerijo Društva likovnih umetnikov, kjer bodo zvečer odprli razstavo z naslovom Pre/lom. Razstava odstira vpogled v opus mlade akademske slikarke Urše Prek, ki s svojimi deli nagovarja k razmisleku o klasičnem konceptu slike in njeni sporočilnosti v današnjem času.
Koncert Nazaj h koreninam

Koncert Nazaj h koreninam

ARS Svet kulture, 7. avgust ― 66. festival Ljubljana bo nocoj ponudil večer v družbi izvrstnih komornih glasbenikov Na koncertu z naslovom Nazaj h koreninam bodo združili moči Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije ter violinist in koncertni mojster Dimitrij Sitkovecki. V prvem delu koncerta se bodo poklonili skladatelju Urošu Kreku, v drugem delu pa bo na sporedu Šostakovičev znameniti Godalni kvartet št. 8. V oddaji bomo prelistali tudi otroške in mladinske knjižne novosti.
Polaganje spotikavcev v Ljubljani in spremljajoča projekta

Polaganje spotikavcev v Ljubljani in spremljajoča projekta

ARS Svet kulture, 6. avgust ― Projekt polaganja spotikavcev, spominskih znamenj v obliki kamnitih tlakovcev, je v Ljubljani zasnoval Judovski kulturni center. Pred mikrofon bomo povabili umetnika Mirana Moharja in Vuka Ćosića, ki sta s posebnima umetniškima deloma pospremila polaganje spotíkavcev, kamnitih znamenj v spomin na žrtve holokavsta. V oddaji tudi o festivalu Glasbe sveta, ki se nocoj začenja na Gradu Kromberk pri Novi Gorici. Vabljeni k poslušanju nekaj minut po šestnajsti!
Festival Tartini ter fotografski razstavi v Mariboru in Carrari

Festival Tartini ter fotografski razstavi v Mariboru in Carrari

ARS Svet kulture, 2. avgust ― Poletje je čas festivalov, ki jih obiskujejo tako domači gosti kot številni turisti, ki se v teh dneh mudijo pri nas. Poletje je čas festivalov, ki jih obiskujejo gosti iz Slovenije in tujine, ki se v teh dneh mudijo pri nas. Zato so poleg predstavitve kulturnih vsebin, ki zanimajo domačo javnost, pomembna mednarodna priložnost na področju kulturnega turizma. Nekaj minut čez četrto bomo predstavili mednarodni festival komorne glasbe Tartini ter festival neodvisnega kratkega filma Shots, ki bo v Slovenj Gradcu potekal do sobote. Obiskali smo razstavi fotografov Bojana Golčarja in Primoža Bizjaka v Mariboru in Carrari. Vabljeni k poslušanju!
Festivali v Ljubljani, Novem mestu in Kranjski Gori

Festivali v Ljubljani, Novem mestu in Kranjski Gori

ARS Svet kulture, 1. avgust ― Danes se prvič v organizaciji Centra slovanskih kultur France Prešeren začenja že tradicionalni Trnfest Predstavili bomo festivale, ki potekajo v teh poletnih dneh. Medtem ko se danes začenja že tradicionalni ljubljanski Trnfest, ki ga letos prvič samostojno organizira Center slovanskih kultur France Prešeren, v Novem mestu že poteka 5. mednarodni festival sodobne fotografije Fotopub. Ob jutrišnjem mednarodnem dnevu spomina na žrtve nacističnega genocida nad Romi pa boste v oddaji slišali izjavo Jožeka Horvata Muca, predsednika Zveze Romov Slovenije. Vabljeni k poslušanju!

Dubrovniške poletne igre: Michelangelo Buonarroti, v režiji Sebastijana Horvata

ARS Svet kulture, 1. avgust ― Drevi bo na otoku Lokrum premiera predstave Michelangelo Buonaroti, po besedilu Miroslava Krleža, v režiji Sebastjana Horvata. Znameniti dubrovniški festival gosti slovenskega režiserja Sebastijana Horvata. Drevi bo na Lokrumu premiera predstave Michelangelo Buonarroti, avtor besedila je Miroslav Krleža. V Galeriji Šikoronja v Rožeku na avstrijskem Koroškem pa odpirajo razstavo Umetnost ob Reki, ki tudi tokrat povezuje umetnike iz Slovenije in Avstrije, kar daje galeriji poseben pomen.
Keramika v Magistratu 2018 – Krogla

Keramika v Magistratu 2018 – Krogla

ARS Svet kulture, 31. julij ― Kiparska razstava, ki bo na ogled do začetka septembra V zgodovinskem atriju Mestne hiše v Ljubljani odpirajo tradicionalno, letos že petnajsto, pregledno razstavo del članov Društva keramikov in lončarjev. Tokrat se razstava tematsko navezuje na kroglo in okroglo obliko na sploh, s čimer želijo spodbuditi ustvarjalce k razmišljanju o določenem likovnem problemu. V oddaji tudi podrobneje o Slovenskem stalnem gledališče v Trstu.
Fotosfera / Razglednice iz Slovenije

Fotosfera / Razglednice iz Slovenije

ARS Svet kulture, 30. julij ― V ljubljanski galeriji Tobačna 001 so na ogled dela izraelske umetnice Rone Stern V ljubljanski galeriji Tobačna 001 so na ogled dela izraelske umetnice Rone Stern, ki končuje svoje rezidenčno bivanje pri nas. V njeni avtorski poetiki prevladuje kritika porabniške družbe in estetizirane vsakdanjosti, ki jo je v blažji obliki opaziti tudi na postavitvi. V oddaji pa podrobneje tudi o razstavi Fotosfera / Razglednice iz Slovenije, ki je na ogled v Umetnostni galeriji Maribor.

Potovanje dneva

ARS Svet kulture, 27. julij ― Dnevnik dnevnih migrantov obravnava zvočna instalacija Potovanje dneva. S potovanji niso zaznamovani le poletni meseci, ampak vse leto. Koncept mobilnosti se je v zadnjih letih tako razvil, da so dnevne migracije običajni del našega bivanja, izraz gospodarskih, prostorskih, pa tudi kulturnih razmer v družbi. Dnevnik dnevnih migrantov obravnava zvočna instalacija Potovanje dneva, ki jo odprejo nocoj v mariborski galeriji Media Nox. V oddaji tudi o mednarodnem filmskem festivalu v Kranjski Gori, začeli pa bomo s festivalom Plavajoči grad, ki se začenja pri gradu Snežnik.

Filmski Motovun

ARS Svet kulture, 24. julij ― Zveneča imena filma in gumbi v Mestni galeriji Šoštanj Z močnim filmskim programom in zvenečimi imeni filmske produkcije se v hrvaškem Motovunu začenja 21. filmski festival, ki ga bo obiskal tudi švedski režiser Ruben Östlund, ki se lahko za film Kvadrat pohvali tudi z nominacijo za tujejezičnega oskarja. Sicer pa se vse začenja s celovečernim filmom Napad panike poljskega režiserja Pawla Maslone. Filmske zgodbe tako s 110. pripovedmi osvajajo Istro, kot so gumbi osvajali svet. O zgodovini gumbov od bronaste dobe do danes pripoveduje razstava v Mestni galeriji Šoštanj. Tudi o tej zbirki v oddaji Svet kulture po 16. uri.
še novic