Poletno branje

Poletno branje

ARS Svet kulture, 14. junij ― Predstavljamo knjižne novosti Mladinske knjige in Beletrine V zadnji oddaji tega tedna bomo prelistali osem svežih knjig, ki jih založbe ponujajo v branje med poletjem. V Zagrebu bo jutri nastopila skupina Laibach, predstavljamo pa tudi festival eksperimentalne glasbe Free Forms. Vabljeni v našo družbo!
Claudio Magris in njegove Brazgotine

Claudio Magris in njegove Brazgotine

ARS Svet kulture, 13. junij ― »Ne borim se proti pozabi, ampak proti pozabi pozabe … V vsaki tržaški mestni ulici vidim dim, ki ga niso hoteli videti.« Danes v Ljubljani gostuje uveljavljeni, večkrat nagrajeni tržaški pisatelj Claudio Magris. Letos aprila je praznoval osemdesetletnico, ob tej priložnosti pa je pri Slovenski matici izšel prevod njegovega romana Brazgotine, v središču katerega je dolgo zamolčano tržaško koncentracijsko taborišče Rižarna. V oddaji tudi o predstavitvi našega hišnega projekta Daljave, ki je bil lani v partnerstvu z Društvom slovenskih pisateljev ob svetovnem dnevu poezije izveden na Letališču Jožeta Pučnika. Avtorici projekta Saška Rakef in Tina Kozin prav danes performans Daljave predstavljata v kontekstu Praškega kvadrienala scenskega oblikovanja in gledališkega prostora.
Prvi slovenski družinski roman v obliki dnevnika

Prvi slovenski družinski roman v obliki dnevnika

ARS Svet kulture, 12. junij ― Literarna zgodovina je roman Beatin dnevnik puščala ob strani vse do osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko se je začelo resnejše preučevanje besedil avtoric, med katere sodi tudi Luiza Pesjak. Danes je rojstni dan ene prvih slovenskih pesnic, pisateljic, dramatičark in prevajalk, Luize Pesjak. Literarna zgodovina je njen roman Beatin dnevnik puščala ob strani vse do osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko se je začelo resnejše preučevanje besedil avtoric. S tako pomanjkljivo obravnavo je povezana tudi oznaka »ženski roman«, ki so jo pogosto uporabljali slabšalno; romane, ki so jih pisale ženske in ki so se osredotočali na življenja žensk, so pogosto imeli za sentimentalne in trivialne. Pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete je zdaj izšla nova izdaja Beatinega dnevnika, ki ga spremljajo izčrpna literarnozgodovinska študija z novimi spoznanji o avtorici in njenem delu ter znanstvenokritične opombe izr. prof. dr. Urške Perenič. Predstavili pa bomo tudi knjigo Marka Hrena Duhovno vodstvo v Sloveniji nekoč in danes.
Spomini na Otona

Spomini na Otona

ARS Svet kulture, 11. junij ― Danes mineva 70 let od smrti pesnika in prevajalca Otona Župančiča. Danes mineva 70 let od smrti pesnika in prevajalca Otona Župančiča. Rodil se je januarja 1878 v Vinici v Beli krajini, šolal se je v Novem mestu in Ljubljani in nato po maturi na Dunaju študiral zgodovino in zemljepis. V prvem desetletju 20. stoletja je potoval po Evropi in živel v tujini. Po vrnitvi se je najprej preživljal s prevajanjem, nato je postal dramaturg v gledališču in mestni arhivar. Poročil se je z Ano Kessler, s katero sta imela tri otroke. Leta 1920 je postal dramaturg v Drami in pozneje njen upravnik. Bil je predsednik Društva slovenskih književnikov, eden od ustanoviteljev slovenskega PEN in njegov prvi predsednik. Bil je tudi med prvimi člani Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Oton Župančič je eden od štirih članov slovenske moderne. Njegovo poezijo posebej zaznamujeta vitalizem in veselje do življenja. Ob 70-letnici smrti je izšla knjiga Spomini na Otona, ki jo je napisala njegova žena. V oddaji bomo poročali tudi s podelitve odlikovanj, ki jih je podelil predsednik Borut Pahor. Akademik Janko Kos je prejel zlati red za zasluge. Napovedali bomo koncert Slovanska rapsodija s katerim na Kongresnem trgu v Ljubljani drevi obeležujejo 15-letnico Foruma slovanskih kultur in odpirajo 31. Mednarodni festival Imago Sloveniae. Ob letošnji 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom pa v Beltincih pripravljamo dogodek Velika panonska muzika.
10. junij – svetovni dan Nove umetnosti (Art nouveau)

10. junij – svetovni dan Nove umetnosti (Art nouveau)

ARS Svet kulture, 10. junij ― Umetnostni slog se je razvil v Evropi med letoma 1890 in 1914 na področju likovnih umetnosti, arhitekture in oblikovanja. 10. junija, na dan smrti arhitektov Antonija Gaudija in Odöna Lechnerja, slavimo svetovni dan art nouveauja, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja spremenil podobo mest Evrope in onkraj. Praznovanju se z vrsto dogodkov pridružujeta tudi mesti Ljubljana in Maribor. V oddaji smo zbrali še vtise z razstave Marca Chagalla na Reki ter nekaj misli o festivalu Kino otok, ki se je včeraj sklenil v Izoli. Vabljeni v našo družbo!
Vice v lisice

Vice v lisice

ARS Svet kulture, 7. junij ― Satira pod osrednjim naslovom Vice v lisice je rdeča nit letošnjega 33. grafičnega bienala v Ljubljani. Satira pod osrednjim naslovom Vice v lisice je rdeča nit letošnjega 33. grafičnega bienala v Ljubljani. Kurira jo umetniški kolektiv Slavs and Tatars, ki v satiri in grafiki izpostavlja demokratični potencial. V oddaji med drugim tudi o Juniju v Ljubljani, festivalu, ki bo Kongresni trg spremenil v prizorišče plesnih, gledaliških in glasbenih dogodkov. Tanja Zgonc pa bo v Plesnem teatru Ljubljana počastila 60-letnico plesne tehnike buta. V letu, ko mineva 100 let od uprizoritve Visoške kronike, kulturno društvo dr. Ivan Tavčar iz Poljan pripravlja dve uprizoritvi tega priljubljenega zgodovinskega romana. Pred galerijo Škuc se začenja festival Živa književnost. V Motniku, Vranskem in Kamniku so pripravili Križnikov pravljični festival, v Trebnjem pa 52. mednarodni tabor likovnih samorastnikov.
Kino Otok, petnajstič

Kino Otok, petnajstič

ARS Svet kulture, 6. junij ― Na festivalu bo poudarek na filmih, ki prevprašujejo čas, v katerem živimo, se sprašujejo o tem, kakšna bo prihodnost in se v isti sapi opirajo na preteklost, tudi preteklost samega festivala. Po sinočnji projekciji presenečenja se danes s slavnostnim odprtjem začenja program 15. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok. Na njem bodo po besedah selektorice programa Varje Močnik filmi, ki prevprašujejo čas, v katerem živimo, se sprašujejo o tem, kakšna bo prihodnost in se v isti sapi opirajo na preteklost, tudi preteklost samega festivala. Danes v oddaji tudi o novih romanih Mihe Mazzinija in Sebastijana Preglja, ki sta pravkar izšla pri novomeški Gogi, ter o tradicionalni razstavi študentskih del ob zaključku študijskega leta Od hiše do mesta na Fakulteti za arhitekturo.
Linije in transparence

Linije in transparence

ARS Svet kulture, 5. junij ― Na kratko tudi o 14. Praškem kvadrienalu in letošnjem 34. mednarodnem literarnem festivalu Vilenica Med vsebinami današnje oddaje omenimo razstavo o življenju in delu slikarja in scenografa Maksa Kavčiča, razstavo Linije in transparence, Milene Gregorčič, nagrajenke letošnjega Majskega salona in prispevek o Praškem kvadrienalu scenskega oblikovanja in prostora, na katerem se Slovenija predstavlja že sedmič, na kratko pa še o letošnji Vilenici, 34. mednarodnemu festivalu, ki bo povezal književnike iz 15 držav in se posvetil avtobiografskemu pisanju.
Kritika črnskega uma

Kritika črnskega uma

ARS Svet kulture, 4. junij ― Filozofsko delo postavlja pod vprašaj osrednje misli zahodnega sveta V oddaji Svet kulture bomo predstavili najnovejše knjižne izdaje s področja filozofije in likovne teorije. Pri Filozofskem inštitutu ZRC SAZU je izšlo delo Kritika črnskega uma v Kamerunu rojenega avtorja Achilla Mbembeja. Gre za enega najprodornejših teoretikov globalnega kapitalističnega neoliberalnega sveta. Jožef Muhovič, slovenski slikar, grafik in likovni teoretik se podpisuje pod knjigo z naslovom Vidno in nevidno; Uvod v formalno likovno analizo. Oddajo bomo obarvali tudi z glasbo. Simfonični orkester RTV Slovenija nocoj vabi še na zadnji koncert iz cikla Kromatika.
Ustvarjanje Jožeta Plečnika na Brionih

Ustvarjanje Jožeta Plečnika na Brionih

ARS Svet kulture, 3. junij ― Razstava je nastala v sodelovanju Plečnikove hiše v Ljubljani ter Rokopisnega oddelka NUK, ki je pridobil dragoceno donacijo Lojzeta Gostiše. Predstavili bomo razstavo o arhitektu Jožetu Plečniku, ki so jo v petek odprli na Brionih, ter izbrane knjižne novosti z razstave Bologna po Bologni. Vabljeni k poslušanju!
Goriške Glasbe sveta in Šaleški akademski zbor

Goriške Glasbe sveta in Šaleški akademski zbor

ARS Svet kulture, 31. maj ― Z nastopom seksteta trobentača Enrica Rave se bo v nedeljo v goriškem Avditoriju začel etno in jazz festival Glasbe sveta. Predstavili bomo goriški festival Glasbe sveta, ki se bo začel v nedeljo, ter jutrišnji praznični koncert Šaleškega akademskega zbora. Objavili bomo komentar iz zamejstva: Marij Čuk je obiskal 15. zgodovinsko srečanje pod imenom Estoria oziroma Jezgodovina.  
15. bralni festival Knjižnica pod krošnjami

15. bralni festival Knjižnica pod krošnjami

ARS Svet kulture, 30. maj ― Brezplačno branje, listanje in uživanje v 15-ih krajih po Sloveniji Danes se je v Ljubljani uradno začel 15. bralni festival Knjižnica pod krošnjami, vendar bodo zaradi slabega vremena knjige tam prvič ponudili v branje jutri.  Festival bodo letos postavili v 15-ih krajih na 24-ih prizoriščih, več o tem v Svetu kulture, v katerem bomo napovedali današnji in jutrišnji zadnji – 8. koncert za Oranžni abonma Slovenke filharmonije v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Orkester bo nastopil pod taktirko znanega Philippa von Steinaeckerja in izvedel izrazito programsko obarvan spored: dela Ravela, Rameauja in Straussa. V oddaji še o razstavi Tako svetlo, da je zastrlo sonce mlade umetnice Eveline Hägglund v Kinu Šiška in o festivalu sodobnih in intermedijskih umetniških praks R.O.R. v Novi Gorici.
Plečnik kot navdih

Plečnik kot navdih

ARS Svet kulture, 29. maj ― Plečnikova hiša na ogled postavlja razstavo izdelkov študentov Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje, ki jih je pri delu navdihoval Plečnik in njegovi projekti. Ob razstavi Plečnik kot navdih se bomo danes posvetili še festivalu kakovostne slovenske avtorske in etno glasbe Godibodi. Pred nocojšnjim odprtjem smo si ogledali tudi razstavo Josipa Korošca, ki je najbolj poznan kot konservator, raziskovalec, pedagog in predavatelj, njegova risarska in slikarska dela iz obdobja 1982-2017 pa bodo na ogled v Bežigrajski galeriji 1 v Ljubljani. V ljubljanski knjigarni Konzorcij bo svoj prvi knjižni prevod v slovenščino nocoj predstavil mladi ukrajinski književnik Andrij Ljubka. Društvo slovenskih pisateljev z njegovim romanom Karbid začenja novo knjižno Zbirko vileniških štipendistov Srednjeevropske pobude. Z Ljubko smo se srečali še pred današnjim dogodkom. Vabljeni k poslušanju!
Polje gastronomije

Polje gastronomije

ARS Svet kulture, 28. maj ― Založnik, esejist in filozof Luka Novak je napisal knjigo o gastronomskih fenomenih V oddaji Svet kulture bomo predstavili novo knjigo Luke Novaka z naslovom Polje gastronomije. Gre za enega prvih poskusov povezave globalnih gastronomskih fenomenov in njihove vpetosti v družbeno klimo in sodobne trende. Ozrli se bomo tudi v preteklost in obiskali razstavo o razvoju muzealstva v Posavju. V knjigarni Konzorcij pa se je danes začela 27. prodajna razstava otroških knjig Bologna po Bologni. Razstava, ki bo do 1. junija ponujala pregled otroške literature, predstavljene na 56. sejmu otroških knjig v Bologni. Vabljeni v našo družbo.
Linška Ars Electronica in ljubljanski Sorosev center za sodobne umetnosti

Linška Ars Electronica in ljubljanski Sorosev center za sodobne umetnosti

ARS Svet kulture, 27. maj ― Z linške Ars Electronice je prispela novica, da bo nagrado za odličnost septembra prejela intermedijska umetnica Špela Petrič. Umetnici Špeli Petrič bodo na Ars Electronici za večletni avtorski opus Soočanja z rastlinskim drugim podelili nagrado za odličnost. Septembrski festival Ars Electronica v Linzu išče vezi med umetnostjo, tehnologijo in družbo, prav tako kot razstava Nadzor, kultivacija, razvoj o delovanju ljubljanskega Sorosovega centra za sodobne umetnosti med letoma 1993 in 1999, ki je do 6. junija na ogled v ljubljanskem Škucu.
še novic