Televizija in kulturna dediščina

Televizija in kulturna dediščina

ARS Svet kulture, 23. oktober ― Arhiv TV Slovenija hrani izjemno število oddaj o kulturni dediščini in je predstavljal izhodišče za nastanek dokumentarnega filma Televizija in kulturna dediščina. Predstavili bomo razstavo o judovskem skladatelju Viktorju Ullmannu na novogoriškem gradu Kromberg ter se pogovarjali s scenaristom Andrejem Dobleharjem o dokumentarcu o kulturni dediščini na TV Slovenija, ki bo premiero doživel nocoj na TV SLO1. Objavili bomo komentar Marija Čuka o rezijanščini in folkornem izročilu Rezije – vabljeni k poslušanju nekaj minut po četrti uri!
Predstava Predmetenje v PTL

Predstava Predmetenje v PTL

ARS Svet kulture, 22. oktober ― V svojem novem performansu se koreograf in performer Jan Rozman sooči s predmeti, ki ga obkrožajo in z občutki, ki jih ti predmeti sprožajo Poleg predstavitve omenjene predstave, boste v oddaji slišali še nekaj vtisov s 53. Borštnikovega srečanja, ki te dni poteka v Mariboru, izvedeli pa boste tudi, kdo so letošnji nominiranci za Jenkovo nagrado, ki jo Društvo slovenskih pisateljev podeljuje za najboljšo pesniško zbirko preteklih dveh let.
Il Pomo d`Oro: Kserks

Il Pomo d`Oro: Kserks

ARS Svet kulture, 19. oktober ― S Händlovo opero Kserks prihaja v Cankarjev dom orkester Il Pomo d'Oro, ki sodi med vzhajajoče zvezde historičnega izvajanja. S koncertno postavitvijo Händlove opere Kserks prihaja v Cankarjev dom orkester Il Pomo d’Oro, ki sodi med vzhajajoče zvezde historičnega izvajanja. Ura je dvanájst odbila je simbolni naslov nocojšnjega večera iz cikla Zajuckaj in zapoj, v katerem bodo v Atriju ZRC zazvenele ljudske pesmi, ki so spremljale obredja ob zadnjem slovesu. Spomnili se bomo tudi Jerneja Šugmana, ki mu namenjajo razstavo ob nocojšnjem odprtju Festivala Borštnikovo srečanje.
Predstavi Kresnice in Moj lajf

Predstavi Kresnice in Moj lajf

ARS Svet kulture, 18. oktober ― Odrske deske, lutke, filmske kamere in glasba Današnje napovedi in pripovedi o kulturi bodo zaznamovane z odrskimi deskami, lutkami, filmskimi kamerami in glasbo. V Mestnem gledališču ljubljanskem se nocoj obeta uprizoritev drame Kresnice hrvaške dramatičarke Tene Štivičić, v  Cankarjevem domu bo na sporedu drugi koncert za Oranžni abonma Orkestra Slovenske filharmonije, v Mariboru pa predstava Moj lajf po besedilu Boštjana Gorenca Pižame. V oddaji bomo spregovorili tudi o premieri dokumentarnega portreta Neskončni začetek o športnem trenerju in bioenergetiku Marjanu Ogorevcu in še kaj se bo našlo – vabljeni k poslušanju.
Prah in Kruh, prah

Prah in Kruh, prah

ARS Svet kulture, 17. oktober ― Prestižna nagrada man booker: slavi Anna Burns z romanom Milkman – Mlekar Na dan, ko Radio Slovenija proslavlja jubilejnih 90 let delovanja, se v oddaji Svet kulture posvečamo literarnim novostim in novicam ter odprtju razstave. Znana je letošnja prejemnica prestižne nagrade man booker: slavi Anna Burns z romanom Milkman – Mlekar. Nedavno sta izšli knjigi dveh tržaških avtorjev s podobnim naslovom: Prah Marija Čuka in Kruh, prah Marka Sosiča. V Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani pa nocoj odpirajo razstavo Matjaža GederjaPriprave na improvizacijo.
Obisk Nicole Lubitsch in razstava kiparke Elze Kastl Obereigner

Obisk Nicole Lubitsch in razstava kiparke Elze Kastl Obereigner

ARS Svet kulture, 16. oktober ― Elza Kastl Obereigner je pred 100 leti nastopila kot prva kiparka na porajajočem se ljubljanskem likovnem prizorišču. Znan je program 29. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe. Ljubljano je včeraj obiskala hči Ernsta Lubitscha, da bi si prvič ogledala očetovo burlesko Ko sem bil mrtev ob živi glasbeni spremljavi. V Mestnem muzeju Ljubljana je na ogled razstava Elze Kastl Obereigner, ki je pred 100 leti nastopila kot prva kiparka na porajajočem se ljubljanskem likovnem prizorišču. Več v oddaji Svet kulture, v kateri bomo komentirali tudi bralne navade v Italiji. Vabljeni k poslušanju!
Mladi, ki ustvarjajo v vseh poljih umetnosti

Mladi, ki ustvarjajo v vseh poljih umetnosti

ARS Svet kulture, 15. oktober ― Potekajo uvodni dogodki letošnjega Borštnikovega srečanja, ki se uradno sicer začenja v petek V Mariboru že danes s programom novih vsebin, ki poudarjajo pomen ustvarjanja za odraščajočo publiko, potekajo uvodni dogodki letošnjega Borštnikovega srečanja, ki se uradno sicer začenja v petek. V oddaji Svet kulture po 16.uri pa med drugim izpostavljamo tudi instalacijo Maxa Graua, ki je nastala za prostore ljubljanskega Kina Šiška, filmski festival Poklon viziji, ki se začenja v Hiši filma v Gorici ter strokovno srečanje z naslovom Misliti Tivoli.
Marina Abramović v Firencah

Marina Abramović v Firencah

ARS Svet kulture, 12. oktober ― O razstavi Čistilka v Palazzo Strozzi, kjer si lahko ogledate delo "babice performansa" Marine Abramović The Cleaner (slo. Čistilka) – je naslov velike retrospektivne razstave svetovno znane umetnice srbskega rodu Marine Abramović, na kateri si lahko ogledate okoli sto del te slikarke, ki je skozi desetletja postala »babica performativne umetnosti«, kot si sama pravi. Razstavo si ogleda po več tisoč obiskovalcev na dan, za Svet kulture pa je vtise z razstave zbral naš dopisnik Janko Petrovec. V oddaji se bomo dotaknili tudi dobitnika alternativne Nobelove nagrade za književnost, razstave Vuka Čosića v ljubljanski Galeriji P74 in premiere odrske priredbe proznega dela libanonskega pisatelja Kahlila Gibrana Prerok, ki jo postavljajo na oder v Kranju. Ob koncu pa se bomo ozrli na Kitajsko, kjer še vedno odmeva afera z igralko Binbing.
Ljubljanska opera v novo sezono s Hoffmanovimi pripovedkami

Ljubljanska opera v novo sezono s Hoffmanovimi pripovedkami

ARS Svet kulture, 11. oktober ― V Ljubljani bo nocoj premiera najbolj znanega dela Jacquesa Offenbacha, opere Hoffmanove pripovedke Danes o prvi premieri nove sezone v ljubljanski operi – Hoffmanovih pripovedkah, najbolj znanemu glasbenemu delu francoskega skladatelja Jacquesa Offenbacha, ki ga na oder postavlja režiser Aleksandar Popovski. V nadaljevanju bomo napovedali dokumentarni portret o bioenergetiku Marjanu Ogorevcu, oglasili se bomo s Frankfurtskega knjižnega sejma in pokomentirali osvežen protokol podeljevanja Jenkove nagrade. Danes so namreč razglasili enajst nominirancev. Vabljeni k poslušanju!
Frankfurtski knjižni sejem

Frankfurtski knjižni sejem

ARS Svet kulture, 10. oktober ― Častna gostja letošnjega sejma je Gruzija V oddaji najprej nekaj podrobnosti o letošnjem Frankfurtskem knjižnem sejmu, ki bo v naslednjih dneh združil vso svetovno založniško industrijo. Iz Nemčije bomo potovali v Rim, kjer so pripravili razstavi dveh velikih mojstrov slike – Andyja Warhola in Jacksona Pollocka. V Cankarjevem domu bo nocoj predpremiera odmevnega slovenskega filma Posledice, vabimo pa vas tudi na gledališko premiero in koncert.
Razstava Pietra Bruegla na Dunaju

Razstava Pietra Bruegla na Dunaju

ARS Svet kulture, 9. oktober ― Na Dunaju so odprli razstavo z naslovom Roka mojstra Pietra Bruegla. Danes bomo predstavili novo knjigo Miroslava Košute o Slovenskem stalnem gledališču v Trstu in se podali na Dunaj, kjer se v Umetnostnozgodovinskem muzeju ponuja enkratna priložnost za ogled slik Pietra Bruegla starejšega. Predstavili bomo razstavo o plesalki in koreografinji Snježani Premuš v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova v Ljubljani. Vabljeni k poslušanju!
Film o zgodovini za zgodovino

Film o zgodovini za zgodovino

ARS Svet kulture, 8. oktober ― Slovenska filmska dediščina je prvi pomnik filmski umetnosti postavila v Baški grapi, kjer je pred 70. leti nastajal celovečerni zvočni igrani film Na svoji zemlji Slovenska filmska dediščina je prvi pomnik filmski umetnosti postavila v Baški grapi, kjer je pred 70. leti nastajal celovečerni zvočni igrani film Na svoji zemlji. Ideja o Rastoči knjigi pa je dobila novo uresničitev in obeležje v prostorih Gimnazije Novo mesto, kjer je postavljen kip Gimnazijke Tomislava Blaževića. Poslušajte oddajo Svet kulture.
Še ni naslova, Emilia Galotti, Nabucco itd.

Še ni naslova, Emilia Galotti, Nabucco itd.

ARS Svet kulture, 5. oktober ― O petih premierah, ki zaznamujejo ta konec tedna Danes bo oddaja v celoti v znamenju gledališča. Konec tedna bodo namreč premierno uprizorjene štiri predstave in ena opera. V Slovenskem mladinskem gledališču bodo jutri že zgodaj dopoldne začeli z deset ur trajajočo krstno uprizoritvijo predstave »še ni naslova«, ki predeluje snov o nadčasovnem junaku ali antijunaku, na katerega se lepijo številni pomeni, povezala in nagradila pa jih bo skupinska igra ekipe, ki jo vodi režiser Tomi Janežič. V ljubljanski Drami bo veliki oder zasedla Lessingova Emilia Galotti v režiji Igorja Vuka Torbice, v Mariboru bo premiera Verdijeve opere Nabucco in predstave Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa, v Celju pa otroške predstave Kosovirja na leteči žlici, ki je nastala po knjižni predlogi Svetlane Makarovič, na oder pa jo postavlja Matjaž Latin.
24. Mesto žensk

24. Mesto žensk

ARS Svet kulture, 4. oktober ― Od vizualne umetnosti, odrskih uprizoritev, glasbenih dogodkov do predstavitve teoretičnih praks Mednarodni festival sodobne umetnosti Mesto žensk bo tudi v 24. izvedbi ponudil bogat diapazon vsebin – od vizualne umetnosti, odrskih uprizoritev, glasbenih dogodkov do predstavitve teoretičnih praks. Posebna pozornost bo namenjena dramatiki Simone Semenič, nocoj pa festival odpirajo z razstavo Kdo se boji ideologije? libanonske umetnice Marwe Arsanios v Galeriji ŠKUC. V oddaji bomo napovedali tudi prvi koncert modrega abonmaja Slovenske filharmonije in prvi koncert cikla komorne glasbe Carpe Artem, prelistali tri sveže romane, ki prihajajo z založbe Beletrina, oglasil pa se bo tudi naš kitajski dopisnik Uroš Lipušček. Poročal bo o aferi, povezani z najbolj znano kitajsko filmsko igralko Fan Bingbing, ki so jo kitajske oblasti zadrževale na neznani lokaciji, nato pa ji naprtile večmilijonsko denarno kazen zaradi davčne utaje.
My Way 50: O življenju in delu Maje Weiss

My Way 50: O življenju in delu Maje Weiss

ARS Svet kulture, 3. oktober ― Maja Weiss je leta 2001 kot prva slovenska režiserka posnela celovečerni film Varuh meje in se tako zapisala v zgodovino Maja Weiss je leta 2001 kot prva slovenska režiserka posnela celovečerni film Varuh meje in se tako zapisala v zgodovino. O svojem življenju, filmskem ustvarjanju in družbenih dogodkih, ki so ju zaznamovali, je letos posnela dokumentarni film My Way 50 – Med iskanim in najdenim svetom, ki so ga predpremierno prikazali že na 21. festivalu slovenskega filma v Portorožu, zdaj pa začenja svojo pot tudi po slovenskih kinematografih. V oddaji ne bomo izpustili niti dogajanja v zvezi s stoletnico smrti največjega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja. Ta je nedavno v okviru dogodkov v počastitev obletnice postal celo stripovski junak. Strip Ivan Cankar: Podobe iz življenja sta ustvarila zgodovinar Blaž Vurnik in stripar Zoran Smiljanič, prvič pa so ga predstavili v Mestnem muzeju v Ljubljana.
še novic