Prostor v prostoru

Prostor v prostoru

ARS Svet kulture, 24. april ― Prva pregledna razstava o scenografiji na Slovenskem Slovenska scenografija ima bogato zgodovino. Na razstavi, ki bo odprta do septembra bo predstavljenih več kot 200 del, med njimi številne makete, scenski osnutki v različnih likovnih tehnikah, skice, načrti in fotografije gledaliških predstav. Avtorica razstave je umetnostna zgodovinarka Ana Kocjančič. Ljubitelji francoske kulture in umetnosti se boste verjetno razveselili Nodierevih dnevov – odprli jih bodo nocoj v Cankarjevem domu, z otvoritveno projekcijo filma Občutljivost. Konec oddaje bo literarno obarvan, predstavili bomo nekaj novih knjižnih izdaj, izvedeli boste tudi, kdo so letošnji nominiranci za nagrado kritiško sito.

Resnična, Tinina zgodba

ARS Svet kulture, 23. april ― Na svetovni dan knjige ne bomo le brali, pač pa se bomo tudi iskali po parku doživetji Dan po tem, ko smo se poklonili planetu Zemlja, na dan, ko se je rodil največji angleški dramatik William Shakespeare in umrl eden največjih španskih pisateljev Miguel de Cervantes, se, predvsem ponoči posvečamo knjigi. Na svetovni dan knjige pa ne bomo le brali, pač pa se bomo tudi iskali po parku doživetji, nocoj namreč v Slovenski filharmoniji in na 1. programu Radia Slovenija, kjer je nastala tudi zamisel našega radijskega projekta, pričakujemo premiero kantate z naslovom Kje je Tina?
Iva Tratnik v galeriji Škuc

Iva Tratnik v galeriji Škuc

ARS Svet kulture, 19. april ― Poetiko akademske slikarke bi lahko opisali kot transgresivni realizem. Najnovejšo razstavo Ive Tratnik sestavljajo slike in risbe velikih dimenzij, ki spominjajo na scenografijo in menjavanje dramskih prizorov. Poleg omenjene razstave bomo v oddaji pozornost namenili tudi novi knjigi s področja arheologije. Kustosinja za antično arheologijo v Narodnem muzeju Slovenije dr. Janka Istenič je avtorica monografije z naslovom »Rimska vojaška oprema iz reke Ljubljanice«. Ogledali smo si tudi predstavo Psiho režiserja Jaše Kocelija v gledališču Glej.
Rasla je Jelka

Rasla je Jelka

ARS Svet kulture, 18. april ― V dialogu z jubilejno izdajo najlepših pesmi s podobami Jelke Reichman Podij oddaje danes prepuščamo razkošni izdaji antologije Rasla je Jelka, ki je nastala ob 80-letnici zelo priljubljene slovenske ilustratorke Jelke Reichman. Nova antologija sestoji iz več kot 200 pesmi, tudi ugank, kanoniziranih slovenskih avtorjev za otroke, pospremljena pa je seveda z ilustracijami Jelke Reichman. V oddaji tudi o predstavi Baron Münchausen, katere premiera bo v SNG Nova Gorica, o slovenskem paviljonu na Beneškem bienalu, programu canneskega festivala in koncertu v ciklu Kromatike, v katerem bosta združila moči Simfonični orkester RTV Slovenija in mešani zbor Glasbene matice Ljubljana. Vabljeni k poslušanju!
Šamanizem ljudstev Sibirije

Šamanizem ljudstev Sibirije

ARS Svet kulture, 17. april ― Simbol tridelne šamanske razdelitve sveta je drevo, iz katerega si šaman izdela svoj boben Za šamanizem je značilno posebno pojmovanje sveta, sestavljenega iz treh delov, zgornjega, srednjega in spodnjega. Srednji svet – zemlja, kjer živijo ljudje, je povezan z zgornjim svetom bogov in spodnjim, kjer so umrli in zli duhovi. Simbol tridelne razdelitve sveta je drevo, iz katerega si šaman izdela svoj boben. V Slovenskem etnografskem muzeju bodo nocoj odprli gostujočo razstavo Šamanizem ljudstev Sibirije, ki so jo pripravili z Ruskim etnografskim muzejem. Na ogled bodo predmeti, ki osvetljujejo prvine verovanja v tridelni svet. V oddaji tudi o Amaterjih, predstavi Mestnega gledališča Ptuj, fantazmah zgodovine novega veka na Zahodu, ki so v središču drugega proznega dela Miklavža Komelja z naslovom Larvae, o novi zbirki poezije Primoža Čučnika in pesniškem večeru Bine Štampe Žmavc v Rimu.
Pogorišča, simboli starih in novih svetov

Pogorišča, simboli starih in novih svetov

ARS Svet kulture, 16. april ― Po požaru, ki je dodobra uničil 850 let staro katedralo Notre - Dame v Parizu, se bomo posvetili tej zgodovinsko, kulturno, umetniško pomembni arhitekturni dediščini Po sinočnjem požaru, ki je dodobra uničil 850 let staro katedralo Notre – Dame v Parizu, se bomo posvetili tej zgodovinsko, kulturno, umetniško pomembni arhitekturni dediščini, saj gre za spomenik svetovnega pomena in eno izmed znamenitosti, ki predstavlja duh Pariza. S preteklostjo nekdanjega osmanskega cesarstva pa so povezana mesta, katerih utrip lahko zaznate na razstavi z naslovom Mesta v gibanju. Fotografije, ki so nastale v 20. in 30. letih prejšnjega stoletja si lahko ogledate v Atriju ZRC SAZU v Ljubljani.
Vizije vizualnega

Vizije vizualnega

ARS Svet kulture, 15. april ― V Galeriji Photon je na ogled razstava Rudolfa Sikore, enega najbolj izvirnih slovaških vizualnih umetnikov Premišljevanje o globalnem svetu, ekoloških grožnjah, vizijah, s katerimi se mnogokrat oddaljujemo od antropocentričnosti, zaposluje mnoge umetnike. Svojo kozmološko vizijo, ki je vključena tudi v socialni aktivizem, tokrat v Galeriji Photon v Ljubljani na razstavi z naslovom Sam s fotografijo, deli eden izmed najbolj izvirnih slovaških vizualnih umetnikov Rudolf Sikora. O korenitih preobrazbah, ki človeka doletijo v življenju pa s svojimi stvaritvami v Galeriji Božidar Jakac spregovori umetnica Vera Stanković, ki se največ posveča keramiki. Naslov njene samostojne razstave je Trans-formacije ali Poslovilna zabava, v oddaji Svet kulture po 16. uri pa se bomo posvetili tudi danes začetemu festivalu Transgeneracije.
Ob jubileju

Ob jubileju

ARS Svet kulture, 12. april ― »Ne delaj predmeta, ampak prikazen.« Rihard Jakopič Na današnji dan pred 150-imi leti se je rodil slovenski impresionistični slikar, ustanovitelj šol, Jakopičevega paviljona in soustanovitelj Narodne galerije ter akademik Rihard Jakopič. V oddaji se mu na kratko poklanjamo, v nadaljevanju pa o dveh nocojšnjih premierah: v Slovenskem narodnem gledališču Drama Ljubljana ter Gledališču Koper, in s področja odrskih umetnosti tudi o festivalu Sindikat, ki se začenja jutri. Pred koncem pa še o gostovanju Dresdenske filharmonije v okviru Zlatega abonmaja in o nedeljskih Mozartinah. Vabimo vas k poslušanju!
Vsem naj bom neznan

Vsem naj bom neznan

ARS Svet kulture, 11. april ― Pri založbi Goga so v dveh knjigah izšli še neobjavljeni zapisi iz zapuščine Srečka Kosovela Srečko Kosovel, ki je v 22 letih svojega življenja ustvaril intenziven pesniški opus, je eno najpomembnejših imen slovenske literature 20. stoletja. V tako kratkem času je skorajda neverjeten njegov prehod od impresionizma čez ekspresionizem do konstruktivizma. Zdaj imamo bralci priložnost, da pogledamo v še neobjavljeno Kosovelovo zapuščino. Pri založbi Goga so namreč pod naslovom Vsem naj bom neznan v dveh knjigah, na skupno skoraj 2000 straneh, izšli zapisi iz Kosovelove zapuščine, ki so do danes ostali še neobjavljeni. V oddaji tudi o premieri baleta Giselle v SNG Opera in balet Ljubljana, gostovanju Narodnega muzeja Slovenije na Kitajskem ter skladatelja Vinka Globokarja in orkestra Slovenske filharmonije v Zagrebu.
Filmski festival Kurja polt in likovna razstava Ivana Roba

Filmski festival Kurja polt in likovna razstava Ivana Roba

ARS Svet kulture, 10. april ― V Kinodvoru in Slovenski kinoteki v Ljubljani se danes začenja 6. izdaja festivala žanrskega filma Kurja polt. V Kinodvoru in Slovenski kinoteki v Ljubljani se danes začenja festival žanrskega filma Kurja polt. Letošnji tematski poudarek je »frikovstvo« na velikem platnu, spake, čudaki in drugi posebneži, ki krasijo pokrajine žanrskih filmov. Nekaj minut čez šestnajsto bomo predstavili še pregledno razstavo likovnih del Ivana Roba v Muzeju sodobnih umetnosti Ugo Carà v Miljah. Vabljeni k poslušanju!
Pesmi upora in podobe narave

Pesmi upora in podobe narave

ARS Svet kulture, 9. april ― Partizanski pevski zbor s koncertom ob 75-letnici delovanja ohranja spomin na težke čase Partizansko gibanje je umetnost dojemalo kot bistveni del odporniškega gibanja in družbene revolucije. Partizanske pesmi in pesmi upora so peli že v prvih partizanskih enotah, danes pa jih lahko razumemo kot opomin na težke čase. Invalidski pevski zbor, katerega neposredni naslednik je Partizanski pevski zbor, ta mesec praznuje tri četrt stoletja delovanja. Priložnost zaznamujemo s koncertom v Cankarjevem domu v Ljubljani. Sporočiti želijo, da je izročilo pesmi upora, domoljubnih in partizanskih pesmi pomembno za vse generacije. Podobe iz narave in človekovega bivanja pa bodo do petka polnile Bežigrajsko galerijo 2 v Ljubljani, kjer se danes začenja že šestnajsti tradicionalni štiridnevni Videofestival Narave. Na ogled bodo dela osemnajstih avtorjev, kot vsako leto gre za novejšo produkcijo. V oddaji pa se bomo ustavili tudi v Milanu, kjer se v okviru skupinske razstave Ventura Futures na tednu oblikovanja predstavlja tudi izbor novejše produkcije slovenskih oblikovalcev in proizvajalcev pohištva.
Barviti odzivi na podobe časa

Barviti odzivi na podobe časa

ARS Svet kulture, 8. april ― Na Dunaju vzbuja zanimanje retrospektivna razstava z naslovom Oskar Kokoschka - ekspresionist, migrant, Evropejec Na Dunaju so pretekli konec tedna odprli retrospektivno razstavo z naslovom Oskar Kokoschka – ekspresionist, migrant, Evropejec. V Leopoldovem muzeju si je mogoče ogledati kar 260 eksponatov, ki nudijo vpogled v umetnikovo snovanje, sledijo njegovemu življenju, skozi umetnikove ekspresionistične, fantazijske, barvite, psihološko izdelane in politično simbolne podobe pa se zarisuje tudi evropska zgodovina 20. stoletja. Tudi akademski slikar Marjan Gumilar, ki razstavlja v Mestni galeriji Ljubljana, je izhodišča našel v modernistične abstrakciji ekspresionizma, tokrat pa se predstavlja z novimi materiali.
Andrea Chénier in InterKlepec

Andrea Chénier in InterKlepec

ARS Svet kulture, 5. april ― V mariborski operi nocoj na oder premierno postavljajo delo italijanskega skladatelja Umberta Giordana Uporništvo, pacifizem in ljubezen poeta Chérnierja so gonilo četrte izmed dvanajstih opernih del italijanskega skladatelja Umberta Giordana, ki jo nocoj po treh desetletjih znova postavljajo na oder mariborske opere. Ob slavni veristični operi iz časa francoske revolucije se bomo v oddaji podali tudi v svet izrazito interaktivne predstave InterKlepec, zasnovane na zgodbi o Petru Klepcu, ki bo jutri premierno uprizorjena v Stari mestni elektrarni. Napovedali bomo tudi koncert Skladateljski začetki, strnili utrinke mednarodne konference Mobilnost za ustvarjalnost ter ob 90. rojstnem dnevu voščili dramskemu igralcu Juriju Součku. Vabljeni k poslušanju!
Glasba, gledališče in druge umetnosti okoli nas

Glasba, gledališče in druge umetnosti okoli nas

ARS Svet kulture, 4. april ― Kaj slišimo? Kaj radi slišimo? Česa še nismo slišali? Bomo prisluhnili? Morda pogledali? Med vsebinami današnje oddaje omenimo premiero muzikala Addamsovi, v Mestnem gledališču ljubljanskem, napoved koncerta za Modri abonma, ki ga bo zaznamoval vodilni svetovni trobentač Håkan Hardenberger ter peti koncert iz komornega cikla Carpe artem v Slovenskem narodnem gledališču Maribor. Oddajo bomo razširili z napovedjo razstave lutk, plakatov ter ilustracij in akvarelov Eke Vogelnik na Ptuju in z vsebinskim utrinkom s Kulturnega bazarja, na katerem sodeluje tudi naše Uredništvo igranega programa.
Pot do miru ali pot do vojne?

Pot do miru ali pot do vojne?

ARS Svet kulture, 3. april ― 51. mednarodno srečanje pisateljev na Bledu Mednarodno združenje književnikov PEN je bilo ustanovljeno z namenom, da se grozote 1. svetovne vojne ne bi nikoli več ponovile. V teh mirovnih prizadevanjih ima posebno vlogo Odbor za mir, ki se vsako leto sreča na Bledu, s čimer se začne mednarodno srečanje pisateljev. Prvič po več kot štirih desetletjih Odbor za mir ne bo vodil Slovenec, ampak bo to francoski pisatelj, pravnik Emmanuelle Pierrat. Kot vsako leto bodo pisatelji v teh dneh na Bledu tlakovali pot dialoga sprtim stranem, osrednji razpravi pa bosta namenjeni predstavam o drugih kot poti do miru ali vojne in prebujanju mladih za literaturo. V oddaji tudi o 34. Slovenskih glasbenih dnevih, ki so letos posvečeni 100-letnici ustanovitve ljubljanskega konservatorija in 80-letnici Akademije za glasbo, in o sejmu otroške in mladinske literature v Bologni. Prelistali bomo tudi publikacije, ki so jih predstavili v okviru koroških avstrijskih kulturnih dnevov.
še novic