Vzornik

MMC Gledamo, 4. december ― Osrednja tema Vzornika je medvrstniško nasilje, kar je kompleksna tematika, ki jo film potencira z umestitvijo dogajanja v postpandemični čas in vključevanjem množice drugih pretresljivih življenjskih dogodkov, med drugim ločitve in alkoholizma.
Priscilla

Priscilla

MMC Gledamo, 17. november ― Skozi biografsko dramo Priscilla se vije ista rdeča nit, ki jo lahko opazimo v večini del Sofie Coppola – tema deklištva, ki se ji avtorica tokrat približa s perspektive ene najslavnejših (otroških) nevest na svetu, Priscille Beaulieu – alias Presley.
Interesno območje

Interesno območje

MMC Gledamo, 14. november ― Odkar je filozofinja Hannah Arendt med poročanjem o sojenju Adolphu Eichmannu uporabila besedno zvezo "banalnost zla", s tem konceptom opisujemo "grozljivo običajnost" nacističnih funkcionarjev, ki so k holokavstu pristopali kot k pisarniški službi.
Suhe trave

Suhe trave

MMC Gledamo, 12. november ― Nuri Bilge Ceylan že od drame Bilo je nekoč v Anatoliji naprej gradi zelo prepoznavno "znamko": snema dolge, gostobesedne in poetične skice malih ljudi v neizmerni pokrajini. Suhe trave, novi portret zagrenjenega intelektualca, ustrezajo tem parametrom.
Pošast

Pošast

MMC Gledamo, 8. november ― Če je Hirokazu Kore-eda v uspešnici Tatiči načel vprašanje, kaj v resnici pomeni pojem družine, v Pošasti na podoben način dekonstruira idejo resnice. To počne z ogromno mero razumevanja za kompleksna čustva otroka, ki je preobtežen s skrivnostjo.
Kos kos robida

Kos kos robida

MMC Gledamo, 6. november ― V neki vasi je nekoč živela ženska. Tam so veljala posebna pravila. Tudi čas je tekel drugače. Imela je svoj dom in trgovino, bila je zadovoljna. Vsaj tako je mislila. Morda je bilo res. Nato pa je v njen brezoblični vsakdan kot meteor treščilo življenje.
DogMan

DogMan

MMC Gledamo, 21. oktober ― Francoski režiser Luc Besson je v prejšnjih desetletjih ustvaril nekaj kultnih uspešnic in kritiško priznanih filmov, njegov zadnji film z naslovom DogMan pa govori o zanemarjenem dečku, ki odraste s psi, v katerih najde svojevrstno družino.
Jesensko listje

Jesensko listje

MMC Gledamo, 17. oktober ― Šest let po tem, ko je po Drugi strani upanja grozil z upokojitvijo, se Aki Kaurismäki vrača – in lakoničnega občutka za humor še ni izgubil. Jesensko listje je njegov odgovor na velikopotezno romantično dramo: ljubezen trdno zasidra v proletariatu.
še novic